stara.gropa 12.10.05, 11:46 23 października (niedziela), o godz. 11.00 będzie wycieczka na cmentarz przy ul. Okopowej. Zbiórka przed cmentarzem, panowie proszeni są o przybycie w nakryciach głowy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Cmentarz Żydowski 12.10.05, 20:39 Jeśli z Salonem nie pojadę do Ostródy szukać warmińskiej jesieni to będę. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 13.10.05, 09:03 A kto to jest ta Przyjemność, znam ją? Odpowiedz Link
edyta95 Re: Cmentarz Żydowski 13.10.05, 09:44 zostaniecie sobie oficjalnie przedstawione ))))))))))))) ot co Odpowiedz Link
edeka5 Re: Cmentarz Żydowski 20.10.05, 19:06 Podbijam do góry, żeby przypomnieć. To już za 3 dni. Odpowiedz Link
edeka5 Re: Cmentarz Żydowski 23.10.05, 17:42 Ciekawie było. Pogoda też była łaskawa - deszczyk zamienił się w słoneczko. A dla pani przewodnik jeszcze raz serdeczne podziękowania. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Cmentarz Żydowski 23.10.05, 18:15 Nie pogubilo sie stado? Odliczyliscie ? czy trzeba bylo sie odhaczyc gdzies? Znow mnie zazdrosc zzera i odleglosc mi ciazy. Odpowiedz Link
edeka5 Re: Cmentarz Żydowski 23.10.05, 18:48 Grupa była nieliczna i łatwa do policzenia. Musieliśmy tylko przepuszczać liczne grupy młodzieży izraelskiej, żeby sie z nimi nie zaplątać i nie pogubić w chaszczach. Niestety w tym tygodniu jest święto żydowskie i cmentarz jest krócej otwarty. Mogliśmy go zwiedzać tylko przez 1,5 godziny i nie doszliśmy w bardziej odległe zakątki. Odpowiedz Link
white.falcon Re: Cmentarz Żydowski 23.10.05, 20:23 Kiedy następnym razem - już bez towarzystwa młodzieży? Odpowiedz Link
edeka5 Re: Cmentarz Żydowski 24.10.05, 06:56 white.falcon napisała: > Kiedy następnym razem - już bez towarzystwa młodzieży? Sadzę, że bez młodzieży to prawie nie realne. Ale teren jest na tyle duży, że można się swobodnie wymijać. Odpowiedz Link
edyta95 Re: Cmentarz Żydowski 24.10.05, 08:27 Jeszcze raz dzięki dla Pani Przewodnik dzień bez wazelliny to dzień stracony Odpowiedz Link
g0p0s Re: Cmentarz Żydowski 24.10.05, 10:22 Przyłączam się do podziękowań. Cmentarz wygląda niesamowicie. Zupełnie inny, dla nas nieznany świat. A im dalej od wejścia tym bardziej ciekawy krajobraz. Horrorzasty. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 24.10.05, 10:35 Nastrój na cmentarzu jest wilkołaczy, w środku miasta kawałek czegoś dzikiego i nieucywilizowanego. Mówiłam, że można tam kręcić horror w samo południe, w sam raz coś do naszej nowej powieści. Gdzie jest Mbumbecki ze zdjęciami z cmentarza? Miał je wrzucać w komputer Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 24.10.05, 10:50 Zauważyłam). Czy masz co do tego jakieś wątpliwości? Odpowiedz Link
kmsanczia Re: Cmentarz Żydowski 24.10.05, 10:50 edyta95 napisała: > Mbumbecki też jest kobietą )))))))) To kłamstwo! A może Curie-Skłodowska też?! ))) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 24.10.05, 10:53 Kopernik też był kobietą! Wystarczy spojrzeć na jego fryzurę. Odpowiedz Link
kmsanczia Re: Cmentarz Żydowski 24.10.05, 11:53 Ale co do nowej pani prezydentowej to nie jestem przekonana... Odpowiedz Link
bumbecki Re: Cmentarz Żydowski 24.10.05, 19:34 )) ale nie zapomnijmy, ze Izabela nie jest kobietą )) dla niewtajemniczonych : MBumbecki ogląda macewę i stwierdza: "tam jest błąd, napisali: Izabela Jakaśtam, nieodżałowaNY ktośtam,mylą rodzaje"... Wszyscy popatrzyli we wskazanym kierunku i razem, głośno stwierdzili "tam jest IZRAEL" dla wytłumaczenia MBumbecki dodam, że napis był dość zatarty ))) acha, zdjęcia są komu zapchać skrzynkę ? Odpowiedz Link
edeka5 Re: Cmentarz Żydowski 25.10.05, 01:52 Dla dalszego wytłumaczenia MBumbecki: tam było napisane "Tu spoczywają zwłoki Izraela Jakiegośtam". Naprawdę nietrudno przerobić "Izraela" na "Izabela". Odpowiedz Link
g0p0s Re: Cmentarz Żydowski 25.10.05, 21:16 Przed wizytą na właściwym cmentarzu stara.gropa zawiodła nas do niejako aneksu do tegoż. Aneks był zamknięty na cztery spusty, ale oprócz nas kręciła się przed nim pewna kobieta przyklejona do komórki. Jak się od niej odspoiła, to zainteresowała się nami i spowodowała, że na rowerku przyjechał 'pan Józio' i otworzył bramę. Podczas naszego pobytu na terenie mało znanego cmentarza/pomnika kobieta pojawiła się ponownie i (w dalszym ciągu po angielsku) dopytywała się kim jesteśmy. Kłopotliwe pytanie (zamiast odpowiedzi: My name is old, old.gropa, and I'm a President of . . .) stara.gropa skwitowała krótką odpowiedzią, że jesteśmy grupą przyjaciół z Warszawy. Kobieta dociekała, czy nie jesteśmy szkolną wycieczką (a więc szkoły specjalne są nie tylko u nas )). Kobieta przedstawiła się jako 'nomber two' w organizacji, która między innymi zajmuje się renowacją (bardzo niemrawą skąd inąd) cmentarza. Była mocno zdziwiona, że przyszliśmy ot tak sobie. Edyta95 została niesłusznie posądzona, że jest Rosjanką. Była (nr II) też zdziwiona, że najpopularniejszym językiem obcym nad Wisłą nie jest niemiecki tylko angielski. Tak więc międzynarodowe kontakty zostały nawiązane. Póki co nie na bazie twórczości Gurui, ale zawsze. Podobno w tradycji żydowskiej nie ma zwyczaju zapalania lampek na grobach, jednak na tym cmentarzu są one przy grobach znaczących osób zapalane. Są one niewielkie, w blaszanych mundurkach i z napisem, że są koszerne. Żadne z nich nie mają patentu na niegaśnięcie (przykrywki). Wycieczki zapalają je, stawiają i odchodzą. Prawie wszystkie gasną i nikt ich nie zapala ponownie. Potwierdza to chyba tezę roboczą, że wycieczki młodzieży z Izraela zaliczają cmentarz jako jeden z wielu obowiązków wpisanych przez organizatorów. Klimat tego miejsca jest niezwykły. Jest to kontakt ze światem, który realnie istniał przed wojną i zaginął całkiem po niej. Robi mocne wrażenie. Biegłych w językach (różnych) proszę na wszelki wypadek o przetłumaczenie: stara.gropa Towarzystwo Wszystko Chmielewskie i innych niezbędnych w stosunkach dyplomatycznych haseł Odpowiedz Link
kmsanczia Re: Cmentarz Żydowski 25.10.05, 23:37 Dawno się tak nie uśmiałam!!! ))) > My name is old, old.gropa, )) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 26.10.05, 07:19 ))))))))))))))))))))) G0p0sie, zapomniałeś napisać, że pani w kasie cmentarza zapytała, czy jesteśmy nasi (czy jakoś tak, zapomniałam z wrażenia, bo nie wiedziałam, czy my jesteśmy od naszych?) Swoją drogą, to ciekawie musieliśmy się prezentować, jeśli w ciągu godziny wzięto nas za wycieczkę szkolną, Rosjan i "naszych". Odpowiedz Link
g0p0s Re: Cmentarz Żydowski 26.10.05, 10:01 Bardzo łatwo udziela się rad po czasie, trzeba było odpowiedzieć, że my aborygeni Odpowiedz Link
groha Re: Cmentarz Żydowski 26.10.05, 01:09 Prawda, że G0p0s, to wybitny talent? Uważam, że należy Go właściwie uhorendować za tę relację. I w przyszłości, oczywiście - wykorzystywać bez zmrużenia oka. G0p0sie, całkowicie się odkryłeś i teraz już nie ma przeproś, bo fanki (czyli my) żyć Ci nie damy) Odpowiedz Link
edyta95 Re: Cmentarz Żydowski 26.10.05, 09:23 a powieważ my "nasi" to nie musieliśmy płacić za wstęp Odpowiedz Link
groha Re: Cmentarz Żydowski 26.10.05, 14:10 W takim miejscu najbardziej "nasi", to chyba Żydzi, nie? Ciekawe, czy oni płacą wstęp. Oczywiście nie mam na myśli tych leżących pod macewami. Naprawdę, szczerze Wam zazdroszczę tylu ciekawych przeżyć Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 26.10.05, 14:17 Zazdrość niepotrzebna Groho, przecież możesz udać się tu na spacerek: www.izrael.badacz.org/zydzi_w_polsce/katalog_swietokrzyskie_kielce_cmentarz.html Odpowiedz Link
groha Re: Cmentarz Żydowski 26.10.05, 15:16 Stara.gropo, jakże mogłabym nie znać tego miejsca? Ale z przykrością muszę powiedzieć, że to nie jest cmentarz, o jakim Wy piszecie. To resztka po tym, co zostało wcześniej całkiem zniszczone, zrównane z ziemią, zarośnięte i celowo zapomniane. Teraz, to tylko parę ocalałych macew, ułożonych w coś, na kształt pomnika, do których wstępu broni ogrodzenie, będące najsolidniejszą częścią tej nekropolii. Kasy nie ma, klucz u pani K., cztery ulice dalej. Z nastroju, jaki towarzyszy takim miejscom, nie zostało prawie nic. A mnie to właśnie fascynuje. Ten nienaruszony spokój i autentyczność miejsca, gdzie czas, jakby dawno temu stanął w miejscu i trwa tajemniczo. Dlatego zazdroszczę Odpowiedz Link
g0p0s Re: Cmentarz Żydowski 26.10.05, 15:45 Sądząc po zdjęciach, to faktycznie kielecki cmentarz nie jest zupełnie podobny do warszawskiego. Może bumbecki opublikuje zdjęcia? Pozostaje wyprawa do Szpulki z wizytą na cmentarzu Stara.gropa na pewno się zgodzi na oprowadzenie Ciebie i pewnie innych chętnych. Odpowiedz Link
bumbecki Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 08:37 Bumbecki proponują przesłanie wszystkim chętnym zdjęć na maila, bo na razie nie posiadły umiejętności hurtowej zmiany rozmiaru zdjęć do odpowiedniego dla "albumu" .... Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 07:40 W takim razie zapraszam do Warszawy, jeszcze parę takich miejsc można tu zobaczyć. P.S. Połączymy przyjemne z pożytecznym, czyli zwiedzanie i pasowanie))) Odpowiedz Link
g0p0s Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 10:07 Czy mogę prosić o zarezerwowanie 1 szt 'wiesz czego' dla grohy? Prośbę swoją motywuję tym, że wzmiankowana jest o mnie dobrego zdania Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 10:16 Czy chodzi o to, co Ty wiesz, a ja mam na myśli? Jeśli Groha przyśle mi na maila swój adres, to na zachętę wyślę jej 1 sztukę wiadomego towaru. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 10:30 O to, o to! Słyszysz Groha? Tylko przyślij (jeżeli chcesz oczywiście) adres analogowy, nie mailowy! To o czym mówimy istnieje materialnie ) Odpowiedz Link
groha Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 13:17 O, będzie jakiś dowodzik wdzięczności za głaskanie G0p0sa?? ))) Wprawdzie mój pozytywny stosunek zawsze jest zupełnie bezinteresowny, wszystkie pochwały szczere aż do bólu, a dobre słowo nic mnie nie kosztuje, ale niech będzie - zaryzykuję i dam sobie to "coś" wcisnąć) O tym, czy z największą przyjemnością, to się zobaczy. Po odebraniu poczty. Aż tak naiwna, to ja nie jestem. Może w ten, sprawdzony już sposób, chcecie się mnie stąd pozbyć? Dlatego poczekam. A potem, ewentualnie, jak zdrowie pozwoli, się ustosunkuję. Więc, niech się dzieje wola nieba - Stara.gropo, ślę adres na gazetę.... Odpowiedz Link
g0p0s Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 13:32 edyta95 napisała: > wąglik, wąglik > uwazaj + ptasia grypa w promocji! Nie aż tak niebezpiecznie nie będzie Plany przyjazdu możesz snuć dalej Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 13:22 Groho, nie pożałujesz swojej decyzji. Dodam, że jedną sztukę "tego, co jeszcze nie wiesz co" dostała Gurua. Odpowiedz Link
groha Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 13:54 Rany... Gurua? I mówicie, że ja też to dostanę??? Ale za co? Bożesz ty mój... To już, już! Stara.gropo, adres już leci! Odpowiedz Link
g0p0s Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 14:05 Jeżeli ja mogę coś powiedzieć, to za całokształt. Odpowiedz Link
groha Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 14:09 g0p0s napisał: > Jeżeli ja mogę coś powiedzieć, to za całokształt. Wzrusznie odbrało mi głos... Dziękuję Odpowiedz Link
g0p0s Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 14:19 groha napisała: > Wzrusznie odbrało mi głos... Mam nadzieję, że szybko Ci wróci I uważaj, żeby Ci w palce nie poszło, to by dopiero się narobiło )) Odpowiedz Link
groha Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 14:35 Pewnie doskonale wiesz, że długie milczenie, obojętnie z jakiego powodu, nie jest ulubionym stanem żadnej baby? Więc moim takoż. No, chyba, że wcześnie rano, ale to inna inszość) P.S. Czy ja mogę prosić szanowną moderatorkę naszą o kilka wyżej wzmiankowanych zdjęć do mojej gazetowej skrzyneczki? Mogą być nawet te najbardziej wilkołacze Z góry pięknie dziękuję. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 14:37 Ja też chcę! Ja też! Czekam od niedzieli na obiecane zdjęcia. Odpowiedz Link
bumbecki Re: Cmentarz Żydowski 27.10.05, 14:53 zaraz, zaraz ... jakoś nie zauważyłam, żeby był odzew na moją pierwszą propozycję zapychania skrzynki ... więc jak to jest z tą niedzielą .. ??? )) oki, jutro po południu (dziś nie dam rady) wyślę zdjątka - dla ułatwienia (sobie oczywiście) proszę o akces na adres mailowy (żebym nie musiała przepisywać adresów) UWAGA ADRES : bumbecki@o2.pl pozdrawiam ) Odpowiedz Link
bumbecki no i gdzie wasze zgłoszenia po zdjęcia ??? 28.10.05, 09:23 jak na razie dostałam tylko jedno ... Odpowiedz Link
groha Re: no i gdzie te zdjęcia ??? 31.10.05, 22:50 że tak brzydko pozwolę sobie odbić pytanie... Odpowiedz Link
groha Re: Pięknie dziękuję:) 01.11.05, 23:17 Wspaniałe zdjęcia, naprawdę. W sam raz na dzisiejszy wieczór. Pozachwycałam się pięknymi szczególikami sztuki cmentarnej, zadumałam nad jej kruchością i przemijaniem, powzruszałam się nad epitafiami (dziś łatwo mi to przychodzi)... A teraz usiłuję dopasować Wasze twarze do nicków) Odpowiedz Link
bumbecki Re: Pięknie dziękuję:) 02.11.05, 10:22 Groho, opiszę ci nas z domu ) a szpak fajny tylko ta reszta za nim lekko zamazana ... Odpowiedz Link
magdajeden Re: Pięknie dziękuję:) 02.11.05, 21:37 a czy ja też mogłabym dostać ? tak nieśmiało zapytawszy Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Pięknie dziękuję:) 02.11.05, 10:33 Przyznaję się bez bicia, ja jestem w okularach. Abumbecki jest w pomarańczowej kurtce (na jednym zdjęciu stoi sama na ścieżce), G0p0s jest w czapce z daszkiem, młode dziewczę z ciemnymi włosami spiętymi w kucyk, to córka Edeki, a pan z parasolem w ręcę, to Sławek - mąż Edeki. Mbumbecki, to pani z krótkimi włosami, w kolorowej kurtce - na jednym zdjęciu jest zbliżenie jej twarzy. Nie ma zdjęcia z Edeką i Edytą95 - chociaż nie wszystkie zdjęcia chciały mi się otworzyć, więc może są na tych, których nie widziałam. Pani z ciemnymi włosami i w ciemnym płaszczu, to Marta - koleżanka Bumbeckich, nie jest członkiem TWCh. Odpowiedz Link
bumbecki Re: Pięknie dziękuję:) 02.11.05, 11:06 i Edeka i Edyta są na zdjęciach Edeka to osóbka z ciemnymi, długimi włosami w okularach, a Edyta w "blondi" w czarnej skórze Odpowiedz Link
stara.gropa Re: no się właśnie wysyłają 02.11.05, 09:29 Wielkie dzięki dla obu pań Bumbeckich za świetne zdjęcia z cmentarza. Odpowiedz Link
g0p0s Dziękuję 02.11.05, 10:59 Dziękuję. Na zdjęciu ...138 profil na pierwszym planie należy do Edyty95. Na zdjęciu ...142 jest zasłuchana Edeka5 (w okularach). ...187 - ...195 : widoki na częśc wampirzastą. ...201 portret autorki zdjęć. Odpowiedz Link
anmanika Re: Dziękuję 02.11.05, 11:53 Bumbeckie pokażcie zdjęcia pliizzz. Nie dałam rady być na cmentarzu bo odsypiałam podróż do Berlina. Odpowiedz Link
bumbecki Re: Dziękuję 02.11.05, 15:13 prześlę ci je z domu (bo tam je mam) , tylko napisz mi maila na bumbecki@o2.pl Odpowiedz Link
groha Re: Cmentarz Żydowski 02.11.05, 14:43 Miło mi poznać Państwa twarze Nie wiem skąd i dlaczego, ale w przypadku Starej.gropy i G0p0sa nie miałam żadnych wątpliwości - strzeliłam w dziesiątkę) Pozostałych Szanownych też już rozpoznaję i wreszcie nie będę myliła nicków (jak bywało z Edytą i Edeką, do czego po fakcie mogę się przyznać ze skruchą i za co bardzo Was przepraszam) ) Jestem typowym wzrokowcem, więc muszę mieć na czym oprzeć oko. Teraz już mam. Jeszcze raz dziękuję P.S. Bumbecko, na tym zdjęciu to ja nie jestem zamazana, tylko niewyraźna, hihi. Jak w tej reklamie rutinoscorbinu bodajże)) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 02.11.05, 14:48 No tak, widzę, że rozpoznałaś mnie od razu po moim nicku - stara.... No cóż, idę rozpaczać Odpowiedz Link
groha Re: Cmentarz Żydowski 02.11.05, 14:57 A skąd wiesz po czym?? A może po majestacie na przykład?? ))) Odpowiedz Link
g0p0s Re: Cmentarz Żydowski 02.11.05, 15:01 Starą.gropę można zidentyfikować (oprócz majestatu po ściągawkach, wcale nie chowanych w zakamarkach. Ale mnie po czym? Odpowiedz Link
edyta95 Re: Cmentarz Żydowski 02.11.05, 15:18 no tak, my z Edeką jak siostry bliźniaczki tylko ta drobna różnica wzrostu Odpowiedz Link
g0p0s Re: Cmentarz Żydowski 02.11.05, 15:23 Ale jak piszesz na forum to wcale tego nie widać )) Odpowiedz Link
groha Re: Cmentarz Żydowski 02.11.05, 15:46 G0p0sie, jak mogłabym Cię nie rozpoznać w takim tłumie mężczyzn? ) Tylko rzuciłam okiem i już wiedziałam: to muszą być wąsy G0p0sa! )) Odpowiedz Link
g0p0s Re: Cmentarz Żydowski 02.11.05, 20:38 A ja myślałem, że na zdjęciach zdekonspirowało mnie niewymawianie RRRRRRR (ale się z tym maskuję , a nie wąsy :{ )) Odpowiedz Link
magdajeden Re: Cmentarz Żydowski 03.11.05, 01:08 dziękuję za zdjęcia teraz jeszcze bardziej żałuję że nie udało mi się wstać na czas. Odpowiedz Link
anmanika Re: Cmentarz Żydowski 03.11.05, 09:31 Cudnej urody te zdjęcia, nadają się do jakiegoś książkowego albumu. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 03.11.05, 09:38 Może zaczęty i nigdy nie skończony album, to będzie, zgodnie z nową świecką tradycją TWCh, nasza następna działalność literacko-wydawnicza? -- Moja prababka znała jedną hrabinę i ja nie jestem byle kto! Odpowiedz Link
edeka5 Re: Cmentarz Żydowski 03.11.05, 23:16 Znalazłam na forum "Zabytki Warszawy" opis żydowskiej symboliki nagrobnej. To wszystko mówiła nam pani przewodnik, ale celem przypomnienia: • Żydowska symbolika sepulkralna kosaciec 03.11.05, 22:13 Od czasów biblijnych, w tradycji żydowskiej istnieje nakaz zaznaczania miejsc pochówku zmarłych. Łączy się to zarówno z czczeniem pamięci zmarłego, jak też z koniecznością zaznaczania miejsca, które mogłoby narazić wiernych na skalanie się poprzez mimowolny choćby kontakt z umarłym. Pierwszymi formami nagrobków były przydrożne kurhany, na które każdy przechodzący miał obowiązek dołożyć kolejny kamień. Z tego obyczaju do dziś pozostał zwyczaj układania na grobach małych kamyków. Z czasem wykształciły się trzy typy architektury sepulkralnej: ohel, czyli "namiot", niewielki budynek drewniany lub murowany, we wnętrzu którego znajduje się jeden lub kilka grobów; sarkofag - półkolisty, albo swym kształtem nawiązujący do domu o spadzistym dachu; jednak najczęstszą formą nagrobków żydowskich jest macewa - pionowo ustawiona kamienna płyta, prostokątna albo zakończona u góry łukiem lub trójkątem. Przestrzeń tych zwieńczeń jest zazwyczaj bogato zdobiona płaskorzeźbami, mającymi poprzez wykorzystanie symboli określić cechy zmarłego, niekiedy jego imię, a czasem zawód, jakim parał się za życia. W efekcie biblijnego surowego zakazu przedstawiania postaci ludzkiej, w sztuce i rzemiośle żydowskim wykształcił się system metaforycznych znaków, dzięki którym jesteśmy w stanie znaleźć klucz do zrozumienia aluzji zawartych w zdobieniach, w tym także płaskorzeźbach nagrobkowych. Najczęstszymi symbolami wykorzystywanymi w nich są te, które dotyczą religijności zmarłego, a także jego miejsca w społeczności gminy. Do tych motywów należą: - Dłonie ujęte w geście kapłańskiego błogosławieństwa Znajdują się na nagrobkach osób z rodu kapłanów (kohenów), w czasach świątynnych spełniających ofiary w Przybytku. Po upadku Świątyni wykuwano je na grobach zmarłych noszących nazwiska pochodzące od tej funkcji - np. Kohen, Kagan, Cohen, Kaganowicz, Kon. - Dłoń z dzbanem, lub dzban i misa Symbolem takim oznaczano groby pokolenia lewitów, do których należało obmywanie rąk kapłanom. - Dłoń wrzucająca monetę do puszki ofiarnej, skarbonka z wsuniętą monetą to motyw z grobu człowieka dobroczynnego, wspomagającego zarówno gminę, jak też ubogich, szczodrze rozdającego jałmużnę. - Dłoń z piórem może symbolizować sofera, czyli pisarza zajmującego się przepisywaniem zwojów Tory, sporządzaniem mezuz, tefilin oraz ketub, aktów zawarcia małżeństwa. - Przyrządy do obrzezania widnieją na nagrobkach mohelów, dokonujących obrzędu brit mila, wprowadzającego dziecko do społeczności żydowskiej. - Otwarta szafa wypełniona książkami to symbol rabina, człowieka uczonego lub autora rozpraw religijnych. - Częstym elementem zdobiącym nagrobki jest korona, mająca wiele znaczeń, bo symbolizuje zarówno Torę, może więc znajdować się na grobie pobożnego mędrca lub rabina; może być Koroną Dobrego Imienia, świadczy wówczas o wyjątkowej szlachetności zmarłego; jest również aluzją do ojca rodziny, głowy (korony) domu. - Winne grono, winorośl - podobnie jak Gwiazda Dawida (Magen Dawid) symbol Izraela, a także bogactwa (również duchowego) pochowanej osoby. - Świece najczęściej występują na grobach kobiet, gdyż do ich obowiązków religijnych należy zapalanie i błogosławienie świec w wieczór szabatu. Złamane świece, pochodnie pochylone w dół to symbol śmierci, zagaśnięcia światła życia. Symbolem śmierci może być obraz tonącego statku, złamane drzewo, strzaskana kolumna. Wśród motywów nagrobkowych często występują zwierzęta. Mają one wiele znaczeń, gdyż mogą być nawiązaniem do biblijnych symboli plemion Izraela, jak też odnosić się do imienia zmarłej osoby. Najczęstsze z nich to: - lew, (Lejb, Arie, Jehuda a także Leon) - niedźwiedź (heb. Dow, jid. Ber, Bernard) - ptak (heb. Cypora, jid. Fejga) - owca (Rachela) Obok tych realnych zwierząt występują istoty mityczne, legendarne lub takie, których znaczenie jest związane z mistyką i ezoteryką kabalistyczną. Do nich należy obraz Lewiatana, morskiego potwora, którego mięso spożywać będą Sprawiedliwi po przyjściu Mesjasza. Przedstawiany jest najczęściej jako zawinięty w pętlę wąż, połykający własny ogon. Według tradycji żydowskiej symbolizuje on wieczność i nieśmiertelność ludzkiej duszy. Szkrzydlate gryfy, orły są związane z pojęciami potęgi Boga, często przedstawiane są w pozycji heraldycznej, wspierając się o otwarte księgi, korony, zwoje Tory, lub kartusze z inskrypcjami. Ptaki, oprócz podanego wcześniej znaczenia, symbolizują duszę ulatującą do nieba, podobne znaczenie może mieć wyobrażenie motyla. Leżące zgodnie obok siebie lwy i jagnięta to cytat z Izajasza o rajskim pokoju, jaki nastąpi z nadejściem Mesjasza. Fakt, że tradycyjna symbolika dekoratorska powstała dzięki temu samemu źródłu jakim jest Biblia i Talmud, spowodował, że podobne elementy zdobnicze występują we wszystkich krajach diaspory żydowskiej. Te same ornamenty, choć przedstawione w różny sposób, bo zgodnie ze stylem panującym na obszarze, na którym powstały, niosą te same znaczenia i mogą być w podobny sposób odczytane. Odpowiedz Link
kmsanczia Re: Cmentarz Żydowski 03.11.05, 23:37 Nie no po prostu jestem pod big wrażeniem, Bumbecko fęk ju soł macz za fotki! ) Tym bardziej jestem w szoku, bo codziennie przejeżdżam Okopową do pracy a moi dziadkowie mieszkali na Anielewicza i mur tego cmentarza znam od dziecka a nie wiedziałam, że to jest taki inny świat! Chyba jakoś tak zmieniło mi się postrzeganie Żydów - z obojętnego na pełne szacunku. I te drzewa, co to jest, bo ja niekumata? p.s. Co to za chwila grupowej zadumy na jednym ze zdjęć? Odpowiedz Link
edeka5 Re: Cmentarz Żydowski 03.11.05, 23:45 Cmentarz jest tak zarośniety drzewami. Niestety lub stety nie ma funduszy na stałą opiekę nad zielenią cmentarną, nie mówiąc już o grobach. Stara Gropa opowiadała nam, że kiedyś grupa wolontariuszy próbowała "ucywilizować" zieleń cmentarną, ale efekt był odwrotny od zamierzonego, gdyż na miejscu usuwanych drzew zaczęły panoszyć się chwasty. Odpowiedz Link
bumbecki Re: Cmentarz Żydowski 04.11.05, 09:16 edeka5 napisała: > ale efekt był odwrotny od zamierzonego, gdyż na miejscu usuwanych drzew zac > zęły panoszyć się chwasty. jakby to Marzenka powiedziała: - w luce pojawiły się odrosty... może nawet wegetatywne, chociaż ja się na tym nie znam i może powiedziałaby coś całkiem innego ) a co do dziczy - mamy zamiar kiedyś się wybrać na eksplorację tego zapomnianego zakątka, damy znać, może będzie ktoś chętny Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Cmentarz Żydowski 21.11.05, 09:43 Wyciągnęłam ten stary wątek, bo na forum Warszawa znalazłam nowe podforum - galeria zdjęć. Bumbecki, może umieścicie tam zdjęcia z cmentarza, są bardzo udane i na pewno się spodobają. A nie ma tam jeszcze zdjęć z Cmentarza Żydowskiego. Odpowiedz Link
bumbecki Re: Cmentarz Żydowski 21.11.05, 12:27 no może ... jak będę miała siły w domu ... coś mnie łapie ( Odpowiedz Link
edeka5 Re: Cmentarz Żydowski 05.01.06, 00:40 Już są zdjęcia z Cmentarza Żydowskiego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=34420455 Odpowiedz Link