marrtawu 14.10.05, 00:10 Ciekawa jestem, jaką aktorkę widzielibyście jako Joannę we współczesnej adaptacji filmowej większości powieści, w których owa Joanna - mniej więcej taka sama zawsze - występuje. Mam swój typ, ale zdradzę na koniec Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stara.gropa Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.10.05, 07:46 Tu jest cała obsada: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14722&w=8349818&a=8349818 Odpowiedz Link
edeka5 Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.10.05, 08:16 Ta obsada jest sprzed 2 lat. Może teraz by się zmieniła. A co myślicie o popularnej teraz Joannie Brodzik jako Joannie? Imię nawet się zgadza. Odpowiedz Link
bumbecki Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.10.05, 08:47 NIE NIE - tylko nie Brodzik !!! dla mnie nalepszą była Jędrusik ... jakoś nad inną Joanną się nie zastanawiałam... ale jako, że idę na zebranie to zaraz cos wymyślę Odpowiedz Link
edyta95 Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.10.05, 10:24 ja też na nie dla Brodzik, ona już dla mnie skasowana - tylko idiotki może grać. Kownacka super, charakter ma, ale przydałby się ktoś młodszy. Jakoś brak mi takiej baby z charakterem w tym pokoleniu ok 30 latków. Odpowiedz Link
altu Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 04.10.06, 16:30 Brodzikowej stanowcze nie. ja Ewe Kasprzyk widze gdzies. ale nie wiem, gdzie.. no i jeszcze Ewa Szykulska. jako ostatnia Joanna Odpowiedz Link
przytulkasie Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.10.05, 10:25 a ja mogłabym postawić na Joasię Brodzik Kalina była fajna, ale jednak brunetka - czy to nie przeszkadza? a jeśli już tak gadamy o filmach..to zastanawiałam sie dlaczego nikt nie przeniósł na ekran przygód Pawła i Janeczki, taki rarytasik mógłby z tego wyjść Odpowiedz Link
bumbecki Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.10.05, 10:39 a co powiecie na Stenkę (jednak nie-blondynki wolę )) Odpowiedz Link
groha Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.10.05, 11:24 Oczyma wyobraźni widzę TYLKO dwie aktorki, które u mnie przeszłyby bez castingu i dodatkowej charakteryzacji, bo są w stanie zagrać kobiety w każdym wieku: Gabriela Kownacka jako Joanna, Danuta Stenka jako Alicja. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.10.05, 12:33 Stenka jako Alicja byłaby rewelacyjna, o Kownackiej nie wspominam, bo już dawno ją typowałam do tej roli. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.10.05, 20:02 Ja , mam nadzieje usprawiedliwiona ze nie wiem o kim mowicie typuje zupelnie serio: Groha jako Joanna we wszystkich mozliwych filmach, Marta jako Alicja w tych mlodszych i ja osobiscie jako szanowna Mama Guruy w Bocznych Drogach i Autobiografii Do rol ciotek mam wiele kandydatek i nawet mnie zadne licho nie podkusi zeby puscic pare z pyska az sie boje oddychac. Moj maz moze zagrac role pana Muldgaarda we Wszystko Czerwone, umie gadac z dunskim akcentem w jakimkolwiek jezyku. No to starczy moich propozycji. Odpowiedz Link
groha Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.10.05, 20:45 Rany boskie... Oszalała.... )) Jaka ze mnie Joanna?! Bez szpilek? Prawa jazdy, biegłego francuskiego, architektury, wyścigów, brydża...? Chyba, że z telefonem, herbatką i papierosami, to bardzo proszę) Ale taki film już był. Chyba jedyne, co mogę, to wydzwaniać, o każdej porze dnia i nocy, do Martusi, wydawać jej rozkazy tonem nie znoszącym sprzeciwu i zwalać na nią całą bieganinę)) Asia, a rola ojca Joanny? Tutaj mamy tylko jednego kandydata, ale wątpię czy się zgodzi) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.10.05, 23:26 groha napisała: > Rany boskie... Oszalała.... Tylko troche i wie co gada Na ojca Joanny mam oczywiscie kandydata: cichy, ulegly kobietom lata, na posylki bez szemrania...nie, nie powiem jeszcze.. troche sie najpierw rozpedzilam, ale nie Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.10.05, 23:03 Brodzik - NIEEEEEEEEEE Kownacka - jak najbardziej, choc moze jako bardziej leciwa Joanna, a jako ta młodsza - cóż, może się narazę, ale trudno - Edyta Olszówka PS nie przypominałam sobie co pisałam 2 lata temu Odpowiedz Link
mika_p Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 15.10.05, 23:30 Olszówka już grała. Z tego, co pamiętam, był kiedys teatr telewizji na podst. "Wszyscy jesteśmy podejrzani" i ona grała Joannę. A Diabła Krzysztof Kowalewski. Tu na tej stronie: www.teatry.art.pl/tvp/tvp1_07_02.htm jest jako "Randka z diabłem" Dajmy szansę innym Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 16.10.05, 00:04 Wiem, ze grała i wg mnie na chwile obecna byl to srzał w 10. JA nie mam komu dac szansy. Odpowiedz Link
groha Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 16.10.05, 00:43 Bardzo lubię Olszówkę i uważam ją za dobrą aktorkę, ale w roli Joanny jednak czegoś mi w niej brakowało. Nie wiem, może tzw. ikry, czyli wigoru i tego błysku w oku, który wiąże się z humorem i uroczą, babską, przekorną logiką? Mam wrażenie, że ona była taką trochę zbyt miłą, łagodną i ugrzecznioną Joanną. Tylko Kownacka! Ona ma w sobie to wszystko, czego nam potrzeba Odpowiedz Link
patrycja2222 Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 18.10.05, 00:22 Kownacka jak najbardziej, a co powiecie na Beatę Tyszkiewicz??? Jeśli nie jako Joanna to może jako Alicja? A kto zagra Białą Glistę i Bobusia? Odpowiedz Link
patrycja2222 Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 18.10.05, 01:06 jeszcze tak myślę nad Alicją...Marzena Trybała czy Ewa Ziętek...która lepsza? Odpowiedz Link
groha Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 18.10.05, 15:23 Ewa Ziętek, przy całym szacunku dla jej aktorstwa, bardziej pasowałaby mi do roli tej kuzynki z wozu Drzymały w "Bocznych drogach", nie pamiętam, jak jej było, Marysia chyba? Marzenę Trybałę widzę w roli ciotki Melanii w "Harpiach". Inteligentna, małpio złośliwa, w tak bujnym kwiecie wieku, że nie tylko Paweł Drążkiewicz mógłby na nią polecieć - byłaby cudna w tej roli. A hrabina Tyszkiewicz... Moja wyobraźnia podsuwa mi tylko jedną scenę z nią w roli głównej: prawdziwie pański dwór, uroczy gabinecik pani domu, gustowny sekretarzyk, a przy nim siedząca podstarzała dama ze śladami wielkiej urody, pisząca: "ja niżej podpisana, Matylda Wierzchowska, z domu Kręglewska..." ) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 18.10.05, 17:13 a nie, nie, pani Tyszkiewicz by mi na Alicje całkiem całkiem pasowała, zwlasza Alicje z ostatnich ksiazek. Gabriela Kownacka pasowalaby mi tez na rodzicielkę Janeczki i Pawełka. W Harpie wcieliłabym m in. Anne Dymna. No i pan Pieczka jako tatus Joanny. Odpowiedz Link
groha Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 19.10.05, 13:54 Jako tatuś, to tylko Wiesław Michnikowski! Jestem pewna, że nikt tak nie zagrałby kogoś, o kim własna żona mówi "stary piernik", jak właśnie on. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 19.10.05, 13:57 A jakie aktorki mogłyby zagrać Tereskę i Okrętkę? Odpowiedz Link
marrtawu Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 15.02.06, 23:03 Anna Dymna na żonę boszczyka męża! Jakby się rozhisteryzowała... Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 19.10.05, 14:22 A to jest kasting .pl, czy otwarty? Odpowiedz Link
edeka5 Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... Lekarstwo na miłość 19.10.05, 19:56 Może trochę nie na temat, ale na Allegro jest do kupienia "Lekarstwo na miłość" ze zdjęciami z ekranizacji Klina. Wspaniała Kalina Jędrusik. Ta książka to rzadkość. www.allegro.pl/show_item.php?item=68188264 Odpowiedz Link
groha Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.02.06, 14:40 Dzisiaj mam dzień odgrzebywania starych wątków I przypomniało mi się, że mam idealną aktorkę do roli Eluni z "Krowy niebiańskiej"! Joanna Trzepiecińska. Tylko proszę, nie sugerujcie się jej Alutką z "Rodziny zastępczej", ona potrafi zagrać nie tylko takie słodkie idiotki. Jestem pewna, że te Eluniowe stany osłupienia i zakochania w bandycie wychodziłyby jej przepysznie. Ale kto w roli cudnego bandyty? Może Deląg vel Delong? Ta rola nie wymaga wybitnych zdolności aktorskich... ) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.02.06, 14:52 A propos. Gurua na wspomnienie, że wybraliśmy Danutę Stenkę do roli Alicji powiedziała : za wysoka. Szukamy więc dalej. A może Hanna Śleszyńska? Odpowiedz Link
edyta95 Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.02.06, 15:00 a jako Joannę mam nową propozycję: Ewa Wiśniewska, tylko trzeba by ja troszka odmłodzić, ale jak dla mnie rewelacja Odpowiedz Link
groha Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.02.06, 15:05 Poczekaj, muszę tylko wyrzucić z głowy obraz Śleszyńskiej, jako cioci Jadzi (jedyne, co ostatnio oglądam, to "Rodzina zastępcza", stąd ta fiksacja) i wyobrazić ją sobie w roli Alicji. Ale tak, ona wszystko zagra. Byłaby świetna. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 14.02.06, 15:26 Na spotkaniu Jan Machulski został zaakceptowany do roli ojca, a Zamachowski ma duże szanse na Lesia. Odpowiedz Link
xkropka Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 15.02.06, 09:05 Lesio to dla mnie Malajkat i koniec. Zamachowski mógłby robić za Włodka z reklamową gablotą Z młodszych do roli Alicji typowałabym Fraszyńską - ona nawet wygląda na roztrzepaną... Za to Foremniak mogłaby być niezłą Anitą (od razu zaznaczam - nie jestem fanką Na dobre i na złe, panie same się ustawiły po kolei...) A Alina Janowska mogłaby być chrzestną babcią - IMHO jest idealna - i wiekiem i charakterem Odpowiedz Link
groha Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 15.02.06, 23:52 Jeden i drugi, czyli Zamachowski i Malajkat pasują mi do Lesia wyśmienicie. Z tym, że Zamachowski jednak bardziej A wiecie kogo ja widzę, gdy czytam ten kawałek o wielkanocnej palemce i całą resztę o chrzestnej babci? Irenę Kwiatkowską. Szkoda, że naprawdę nie zobaczę Jej w tej roli. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 04.10.06, 09:50 Tak sobie pomyślałam, że jeśli dziś kręcimy, to mamy obsadę, której nawet charakteryzacja nie jest potrzebna. W roli Joanny - Lylika. A Tatusia młodszej Joanny mógłby zagrać Stefanmaria, pasuje jak ulał, nieprawdaż? Odpowiedz Link
lylika Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 04.10.06, 09:56 Trochę jednak zmian jest potrzebnych. Muszę zdjąć okulary i włożyć perukę. Bez okularów będę lekko ślepawa a peruka mi się przekrzywi ale nie ma sprawy. Zrobi się. Odpowiedz Link
lylika Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 04.10.06, 09:58 Jest jeden drobny szkopuł. Stefan nawet jeśli zdejmie okulary też będzie słyszał.)) Odpowiedz Link
anmanika Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 04.10.06, 09:59 Mnie się wydaje, że ona by świetnie zagrała Joannę 30-letnią. www.filmpolski.pl/fp/index.php/1426855 Odpowiedz Link
36krzysiek obsada 04.10.06, 11:11 Na poczatek muszę sie trochę powymądrzać. Trudno te pannice z okładek nazwac aktorkami, szczególnie te małoletnie , no ale trudno. Za moich czasów było zupełnie inaczej. A moje typy to Trzepiecińska (kocham ją jako Alutkę w Rodzinie zastępczej) a jakby była maszyna czasu to Sienkiewicz Krysia. Ja też mogę zagrać jakąś rolę. Na przykład Chabra. Odpowiedz Link
lylika Re: obsada 04.10.06, 11:38 36krzysiek napisał: > Na poczatek muszę sie trochę powymądrzać. Trudno te pannice z okładek nazwac > aktorkami, szczególnie te małoletnie , no ale trudno. Za moich czasów było > zupełnie inaczej. A moje typy to Trzepiecińska (kocham ją jako Alutkę w > Rodzinie zastępczej) a jakby była maszyna czasu to Sienkiewicz Krysia. Ja też > mogę zagrać jakąś rolę. Na przykład Chabra. ... Jakiego Chabra? Będziesz grał paczkę. Dla Kacyka.)) Odpowiedz Link
never_enough Re: obsada 04.10.06, 12:27 lylika napisała: > Jakiego Chabra? Będziesz grał paczkę. Dla Kacyka.)) Popłakałam się.......... Odpowiedz Link
dorka_31 Re: obsada 04.10.06, 12:31 lylika napisała: > Jakiego Chabra? Będziesz grał paczkę. Dla Kacyka.)) > A może tego rycerza z bohomaza?...) Odpowiedz Link
lylika Re: obsada 04.10.06, 12:36 dorka_31 napisała: > lylika napisała: > > > Jakiego Chabra? Będziesz grał paczkę. Dla Kacyka.)) > > > > A może tego rycerza z bohomaza?...) ... No przecież bohomazy są właśnie w paczce. I faszerowane świeczniki. Ty wiesz jakie On będzie miał bogate wnętrze? Odpowiedz Link
36krzysiek Re: obsada 04.10.06, 12:41 lylika napisała: > dorka_31 napisała: > > > lylika napisała: > > > > > Jakiego Chabra? Będziesz grał paczkę. Dla Kacyka.)) > > > > > > > A może tego rycerza z bohomaza?...) > ... > No przecież bohomazy są właśnie w paczce. I faszerowane świeczniki. Ty wiesz jakie On będzie miał bogate wnętrze? > > Czy to będzie bardzo ciężkostrawne? I co z rozpakowaniem??? Przez hara kiri wyszczerbionym nożem ??? Odpowiedz Link
never_enough Re: obsada 04.10.06, 12:44 rozszarpiemy! ale to Gurua będzie rozpakowywała my jesteśmy niewinne Odpowiedz Link
lylika Re: obsada 04.10.06, 12:45 36krzysiek napisał: ? I co z rozpakowaniem??? Przez hara ki > ri > wyszczerbionym nożem ??? ... Nigdy w życiu. Delikatniutko, muskać Cię będziemy, głaskać, miziać i łaskotać. Sam się rozpakujesz. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: obsada 04.10.06, 12:47 lylika napisała: > 36krzysiek napisał: > ? I co z rozpakowaniem??? Przez hara ki > > ri > > wyszczerbionym nożem ??? > ... > Nigdy w życiu. Delikatniutko, muskać Cię będziemy, głaskać, miziać i łaskotać. > Sam się rozpakujesz. WOW !!! Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 04.10.06, 12:55 A kto będzie gburem, który przynosi paczkę? Ktoś z naszego grona? Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 04.10.06, 12:56 stara.gropa napisała: > A kto będzie gburem, który przynosi paczkę? Ktoś z naszego grona? O ile pamiętam to był żłób ) Kto wygląda na żłoba, no ktoo?? )) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeśli dzisiaj kręcimy... 04.10.06, 12:58 A czy ktoś mógłby podać rysopis pamięciowy żłoba? Odpowiedz Link
36krzysiek Epitafium 04.10.06, 12:58 Z głębokim żalem donosimy, że wspaniale zapowiadający sie Baron, król salonów i parkietów, człowiek wszechstronnie uzdolniony i ogólnie szanowany, został przerobiony na opakowanie. Życzliwi Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Epitafium 04.10.06, 13:00 Przecież to zaszczyt (przepraszam, zascyt), Baronie. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Epitafium 04.10.06, 13:03 stara.gropa napisała: > Przecież to zaszczyt (przepraszam, zascyt), Baronie. To się zamień ! Wolę być gburem. Podobno idealnie pasuję do tej roli, zdaniem niektórych osób Odpowiedz Link
g0p0s Re: Epitafium 04.10.06, 15:10 Po świeczniku w każdą łapkę i piechotką na spotkanie) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Epitafium 04.10.06, 13:08 Ależ Baronie, nie mogę kwestionować postanowień ogółu. Paczką, pan jesteś i koniec! A paczki głosu nie mają Odpowiedz Link