magda776 15.03.07, 13:07 Witam, jestem nowa, i nie wiem, czy juz był taki wątek. Jeśli, tak, to przepraszam Chodzi mi o to: jaka jest Wasza ulubiona książka? Oczywiście naszej ulububionej pisarki? Wpisujcie Pozrdaiam, Magda Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
groha Re: Ulubiona książka 15.03.07, 14:12 magda776 napisała: > Wpisujcie Magdo, może nic z tego nie wyjść, lojalnie uprzedzam. Wszelkie przejawy biurokracji są obce temu organizmowi, a już listy wszelakie omijane są łukiem. Szerokim. Nawet lista obecności, o książce wychodków nie wspominając. Żadne zeznania też raczej w grę nie wchodzą, bo zaraz każdy zaczyna kręcić, mataczyć i tak gadać, byle tylko prawdy nie powiedzieć. Podejrzewam, że nawet Górski z Bieżanem rady by sobie nie dali, jakby co, za chiny ludowe. Ale próbuj, próbuj, nie zniechęcaj się, wszak do odważnych świat należy. Witam i również pozdrawiam Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Ulubiona książka 15.03.07, 14:24 Tu przerabialiśmy coś a la w podobie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14722&w=8285584&a=8285584 Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Ulubiona książka 15.03.07, 14:33 > Chodzi mi o to: jaka jest Wasza ulubiona książka? Jedna????? Za chiny ludowe sie nie da. Witaj Magdo.. i sie nie wyglupiaj z takimi pytaniami. Odpowiedz Link
mzrr21 Re: Ulubiona książka 15.03.07, 15:52 A ja odpowiedzi udzielę.Mniej więcej 50 tytułów Odpowiedz Link
mkostki Re: Ulubiona książka 16.03.07, 00:35 To może umówmy się na 3 tytuły, co? Bo jeden to się nie da, żeby nie wiem co. Ja mogę zaświecić przykładem, co mi szkodzi. Kolejność przypadkowa: Depozyt, Upiorny legat, Wszystko czerwone, Całe zdanie... eee chyba się zagalopowałam. Nie da się jednak, kurtka na wacie! Odpowiedz Link
edeka5 Re: Ulubiona książka 16.03.07, 01:03 A ja tym razem podporzadkuje sie - Boczne drogi. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Ulubiona książka 16.03.07, 10:20 To ja też No to tak: "Wszystko czerwone", "Ślepe szczęście", "Całe zdanie nieboszczyka", "Dwie głowy i jedna noga", "Romans wszechczasów"...eee... też mi nie wyszły trzy, się nie da, faktycznie Jeszcze z takich nieulubionych ale i tak bardzo lubianych to "Krowa niebiańska", "Babski motyw", "Duża polka". trudno mi się czytało "Trudnego trupa" (doszłam do wniosku, że za mądra dla mnie ta intryga) i nie kręci mnie "Krętka blada". A teraz z niecierpliwością wyczekuję Zapalniczki Odpowiedz Link
eulalija Re: Ulubiona książka 16.03.07, 12:16 To może inaczej, może zrobić jednak solidne zestawienie, wypisać wszystkie tytuły, każdy głosuje raz, ma do dyspozycji powiedzmy od 1 do 5 punktów, od 0 do 10 punktów, może słowne: "super", "dobra", "średnia", "taka sobie", "absolutnie nie dla mnie", każdemu tytułowi przyznaje w zależności od upodobań, warunkiem punktowania jest przeczytanie całej książki ... Napiszcie co o tym sądzicie, gotowa jestem założyć wątek z wypisanymi według kolejności ukazywania się tytułami, Waszym zadaniem będzie przekopiować i wypunktować, podejmuję się liczyć ten koszmar. Odpowiedz Link
edeka5 Re: Ulubiona książka 16.03.07, 12:23 Podoba mi się ten pomysł. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie. Która wygra? A może dodać też klasyfikację ujemną, czyli co mi się niepodoba. Odpowiedz Link
anmanika Re: Ulubiona książka 16.03.07, 12:54 Spis zrobic!! Wyniki moga byc ciekawe i dajace wiele do myslenia a ile bedzie dyskusji przy tym Odpowiedz Link
groha Re: Ulubiona książka 16.03.07, 13:41 Robić! Robić! Najwyżej się trochę pokłócimy przy interpretacji wyników, ale wreszcie coś się będzie działo. Ankiety bywają porywające i czasem potrafią nieźle zaskoczyć. Aż mnie ciekawość ogarnęła, co nam wyjdzie i czy na pierwszym miejscu będzie "Wszystko czerwone". Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Ulubiona książka 20.03.07, 09:24 Eulalija, halo, pomysł jest świetny!! Założysz ten wątek? Masz jeszcze siłę i ochotę?? Odpowiedz Link
eulalija Re: Ulubiona książka 20.03.07, 12:35 I siłę i ochotę, czekam na wypowiedzi na temat sposobu punktowania. Mnie najbardziej podoba się układ: 0 za książkę, której nie przeczytaliśmy i jednocześnie za książkę, którą przeczytaliśmy tylko z wielkiej miłości do Guruy. A potem w górę, od 1 do 6, będzie jak w szkole, co Wy na to? Odpowiedz Link
eulalija Re: Ulubiona książka 20.03.07, 12:46 I jeszcze takie pytanka: 1. Rozbijamy Autobiografię na części czy traktujemy w całości? 2. Czy uwzględnić w liście dwa scenopisy? "Lekarstwo na miłość" i "Skradziona kolekcja", ładnie to kiedyś wydali w twardych okładkach, patrzy na książkę, w środku wprawdzie powtórzony "Klin" i "Upiorny legat", ale kawał obcy jest, więc jak? Odpowiedz Link
groha Re: Ulubiona książka 20.03.07, 13:08 Punktacja 0-6 jest bardzo OK. Autobiografię, mimo wszystko, potraktowałabym całościowo, a filmowe scenariusze jednak dałabym won. A potem bym wrzuciła to wszystko do Excela, niech liczy. Co wyliczy, to wyliczy, ale zawsze... nam to coś powie. Odpowiedz Link
grazyna10 Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 20.03.07, 13:26 Czy to bedzie tak jak na festiwalu Eurowizji? Kazdy ma punkty od 1-6 i przydziela je 6 tytulom? ******** Z trzech wiecznych rzeczy jakie znam: wieczne pioro, wieczna milosc i wieczna ondulacja, najtrwalsze jest to pierwsze ******** Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 20.03.07, 13:41 Ja bym też Autobiografię potraktowała razem i hurtem. Scenariuszy nie czytałam, więc tutaj nie wiem. Bardzo mi się podobała propozycja Eulaliji co do słownych określeń atrakcyjności danej książki (parę postów wyżej). Tylko teraz trzeba by te określenia do tych ocen przyporządkować jakoś. Że np. 1 to "absolutnie nie dla mnie", a 6 to "super" albo "rewelacja". Tylko co z tym zerem? Bo miałoby być do książki której nie przeczytaliśmy lub którą przeczytaliśmy, ale tylko z wielkiej miłości do Guruy. Czy to nie będzie mylące? Odpowiedz Link
eulalija Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 20.03.07, 13:55 No to może tak: 0 - nie czytana; 1 - miłość zaślepiła, przeczytana; 2 - no, może i da się to czytać, ale chyba drugi raz nie będę; 3 - łee, dolna strefa, mogło być dużo lepiej, może jeszcze przeczytam; 4 - może być, w górnej strefie ale bez padania na kolana; 5 - "prawie doskonała", prawie tym razem robi niewielką różnicę; 6 - doskonała, takie kocham i już. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 20.03.07, 14:02 To ja poprosze o przydzial szeciu szostek,dziesieciu piatek, dziesieciu czworek. Z reszta po jednym glosie sie jakos wyrobie. Inaczej nie dam rady. Wolalabym przydzielic punkty od wg mnie najukochanszej do mniej najukochanszej i zero na te, ktora sie zmoglo bo musialo. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 20.03.07, 14:20 Ja chyba za Filipa z konopii znow porobilam. Wydawalo mi sie ze mialo byc jak w Festiwalu Eurowizji. Jesli mozna opunktowac kazda ksiazke to sie wyrobie Przepraszam za macenie....tak niechcacy tym razem pomacilam. Odpowiedz Link
eulalija Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 20.03.07, 14:40 Zapraszam do wątku "Ranking", błagam, przeczytajcie instrukcję i do roboty kochani, do roboty ... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 20.03.07, 14:48 Daj pomyslec zdziebelko. Poki co praca mi glowe zawraca. Odpowiedz Link
eulalija Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 20.03.07, 14:55 Pracuj, pracuj, garb Ci sam wyrośnie. Ja już odpracowałam ranking, moge iść z psicą na spacer, długi, chyba zasłużyłam. Odpowiedz Link
woloduch1 Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 21.03.07, 22:59 Zaraz wypelnie kwestionariusz. Mam wszakze pewna uwage. Otoz, te wszystkie "0" dla nieprzeczytanych ksiazek moga mocno znieksztalcic wyniki. Np. zauwazylem, ze sporo osob nie przeczytalo (jeszcze!) Pafnucych, natomiast ci, co przeczytali daja im najwyzsze oceny. W efekcie wynik bedzie dosc niski. Proponuje wiec zmienic nieco metode podawania wynikow. Nowe wyniki moglyby byc podawane jako iloraz sumy punktow uzyskanych przez ilosc waznych glosow (niewazne to te z "0"). Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link
edeka5 Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 22.03.07, 08:31 Masz rację Wołoduchu, co do Pafnucych. Pierwszego Pafnucego przeczytałam z dużą przyjemnością, a drugi stoi nieprzeczytany tylko ze względu na format książki. Wydany pięknie, ale tak duży, że nadaje się tylko do czytania rozłożony na stole. Odpowiedz Link
eulalija Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 22.03.07, 08:34 Przemyślę zagadnienie, w sumie czy napiszę 66 czy 66/11 to mi to lotto, na razie skrupulatnie spisuję punkty, i też mi przykro, że Pafnuce nie były czytane, mnie sie strasznie podobały, i wzruszały. Odpowiedz Link
woloduch1 Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 21.03.07, 22:53 Wiem, ze to juz musztarda po obiedzie, ale 6 punktow wydaje mi sie skala nieco mala. Ale coz, moje marudzenie teraz i tak niczego nie zmieni. Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link
groha Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 22.03.07, 12:35 W polskiej szkole jakoś wystarcza taka skala ocen, to i tu da radę, spokojnie. Bardzo dobrze, że kiedyś już był taki ranking, bo ciekawie jest, gdy można porównać wyniki, prawda? Czas płynie, ludzie się zmieniają, gusta też, jest wtedy naprawdę o czym podyskutować. Na podstawie jednej ankiety niby też można, jeśli się tylko chce. Mnie np. naprawdę bardzo interesuje, którą książkę uważamy za najlepszą i dlaczego jest to "Wszystko czerwone" Odpowiedz Link
lylika Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 22.03.07, 12:43 groha napisała: > W polskiej szkole jakoś wystarcza taka skala ocen ... Czyli od 0 do 6, tak? Za moich czasów wystarczało od 2 do 5. Poważnie. Odpowiedz Link
eulalija Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 22.03.07, 12:55 Za moich też wystarczało od 2 do 5, ale co Wam będę żałować. Lilika, co ja mam zrobić z tymi Twoimi dwoma połówkami? Strasznie mi się nie konweniują, zgodzisz się na 1? Ostatecznie pół przeczytane to zdecydowanie więcej niż wcale nie przeczytane. I gdzie jest Kocio_pierzaczek z oceną Trudnego trupa, ja się pytam jeszcze spokojnie i łagodnie. Odpowiedz Link
groha Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 22.03.07, 13:31 Przecież w tym przypadku 0, to też nie ocena. To raczej przyznanie się do winy Odpowiedz Link
eulalija Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 22.03.07, 13:54 groha napisała: > To raczej przyznanie się do winy > No to cześć! Więcej już nikt nie wypełni ankiety ze strachu. Odpowiedz Link
lylika Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 22.03.07, 14:18 To ja przyznaję się do winy. Dawaj raczej dwa zera. Nie pomyl z wygódką. )) Odpowiedz Link
groha Re: Czy ja dobrze zrozumialam? 22.03.07, 23:18 eulalija napisała: > No to cześć! Więcej już nikt nie wypełni ankiety ze strachu. Ze strachu? Kto?? Chmielewszczyk??? Nie uwierzę. Odpowiedz Link
woloduch1 Troche historii 21.03.07, 22:51 Dawno, dawno temu, na stronie www.chmielewska.art.pl (dzis juz niestety nie istniejacej) rowniez istnial ranking. O ile mnie pamiec nie zawodzi, o mpalme pierwszenstwa walczyl Lesio z WC. Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link
groha Re: Ulubiona książka 21.03.07, 12:55 O ludzie, nie wiedziałam, że to będzie takie trudne... Przyznam, że trochę bruździły mi określenia: "da się czytać, ale chyba drugi raz nie będę" i " może jeszcze raz przeczytam", które mają się nijak do prawdy, bo akurat z góry wiem, że wcześniej, czy później wrócę do każdej. Z tej miłości. No, nic, jakoś poszło. A nie lubię ankiet, że o jeju. Ale się przyłożyłam ku chwale i tak dalej. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Ulubiona książka 21.03.07, 13:01 Przez te cholerne ankiety nowy odcinek sluchowiska przegapilismy. Nie mam nerwow do tych szpilek jak u krawcowej podczas przymiarki . Odpowiedz Link
lylika Re: Ulubiona książka 21.03.07, 22:28 asia.sthm napisała: > Przez te cholerne ankiety nowy odcinek sluchowiska przegapilismy. > > Nie mam nerwow do tych szpilek jak u krawcowej podczas przymiarki . ... Tu chyba trochę lepiej niż u krawcowej. Nie kłują. )) Odpowiedz Link
edeka5 Re: Ulubiona książka 22.03.07, 08:28 lylika napisała: > asia.sthm napisała: > > > Przez te cholerne ankiety nowy odcinek sluchowiska przegapilismy. > > > > Nie mam nerwow do tych szpilek jak u krawcowej podczas przymiarki . > ... > Tu chyba trochę lepiej niż u krawcowej. Nie kłują. )) Naprawdę jesteś przekonana, że nie kłują??? Ani, ani??? Odpowiedz Link
lylika Re: Ulubiona książka 22.03.07, 08:47 edeka5 napisała: > Naprawdę jesteś przekonana, że nie kłują??? Ani, ani??? ... Jeśli kłujną, to niechcący. I z miłości. One głaszczą, przytulają i miodkiem smarują. Odpowiedz Link
eulalija Re: Ulubiona książka 21.03.07, 13:02 I bardzo Ci się chwali, sama nie wiedziałam, jak to tak do końca ponazywać a szanowne grono jakoś pomysłami nie sypało, i tak już zostało. A Kocio_Pierzaczek o Trudnym trupie nie napisał! W tym wątku też się czepnę, może przeczyta i dopisze. Odpowiedz Link
magda776 Sprostowanie 22.03.07, 10:17 Nie mówiłam że bedzie łatwo. Chciałam właśnie jeden tytuł, Waszej ulubionej książki, bo sama nie moge się zdecydować czy Wszystko czerwone, czy Wszyscy jestesmy podejrzani...a może Lesio...? Ciężka sprawa dla mnie również! Magda Odpowiedz Link
groha Re: Sprostowanie 22.03.07, 11:30 Ja nic nie chcę mówić, ale udało Ci się Magdo zmobilizować nas do czegoś, na co nie mogliśmy się zdobyć od ho ho, a może nawet od ho ho ho, albo jeszcze dłużej. Pomysł rankingu krążył, od czasu, do czasu, jak widmo i nic. A tu proszę - dzięki Tobie i Eulaliji pięknie się już kroi. Wreszcie się oficjalnie dowiemy, jaka jest nasza ulubiona książka i dlaczego jest to "Wszystko czerwone" Odpowiedz Link
eulalija Ranking 22.03.07, 15:15 Nalegam zdecydowanie by kolejne duszyczki wypełniły ankietę, bardzo zdecydowanie nalegam. Odpowiedz Link
lylika Re: Ranking 22.03.07, 22:01 eulalija napisała: Nalegam zdecydowanie by kolejne duszyczki wypełniły ankietę, bardzo zdecydowanie nalegam. ... Tu trzeba jeszcze bardziej zdecydowanie. Zagrozić torturami. Np zakazem czytania Guruy przez najbliższe cztery lata. )) Odpowiedz Link
lylika Re: Ranking 22.03.07, 22:39 mzrr21 napisała: A jak to wyegzekwujecie? ... No wiesz, wystarczy słowo honoru. Odpowiedz Link