ancza7 29.11.06, 07:56 To by był setny post w starym wątku, więc zakładam nowy. W jakich utworach Agathy bawiono się w morderstwo? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bazylkai Re: Nowe zagadki 29.11.06, 12:20 Morderstwo odbędzie się... a więcej musze pomysleć ... Odpowiedz Link
tgosia44 Re: Nowe zagadki 29.11.06, 13:02 i chyba w opowiadaniu "Tajemnica gwiazdkowego puddingu"... Odpowiedz Link
tgosia44 Nowa zagadka? 29.11.06, 14:21 z góry przepraszam, jeżeli zagadka już była- nie jestem na bieżąco, a one strasznie szybko przybywają... Co przedstawiał Czciciel - rzeźba Czciciela dla ułatwienia... Odpowiedz Link
owowo Re: Nowa zagadka? 29.11.06, 18:24 kobieta ( postac?) w powłoczystej fałdzistej szacie, pełna oddania wpatrzona w .... własnego męża, rzeżba wykonana przez kochankę, która potem usiłuje ratować tę zonę przed skutkami właśnie owego czczenia... wlasnie tego filmu nie mam, bo bylam na wakacjach, a ksiazke bardzo lubię... mam nadzieję ze trafilam, bo nie znam ksiazki po polsku a nazwa rzezby jest nieco inna.. Odpowiedz Link
owowo Re: Jasne 29.11.06, 19:26 jestem dumna jak paw;-) zagadka i pytanie: zagadka ( bo znam odpowiedź) - Poirot lubił nieproszony swatać pary i zdarzało mu się to robić hurtowo, ale był również proszony o uniemożliwienie niekorzystnych zdaniem rodzin związków.. proszę podac 3 przykłady. pytanie( bo nie kojarzę odpowiedzi w tej chwili): w ksiązce z rzeżbą sympatie Agathy, czytelnika i Poirota sa po stronie kochanki, nie zony, mimo ze uwazal sie za bourgois;-) czy jeszcze jest taki przypadek u Agathy, ze sympatia jest nie po stronie małzeństwa, ale związku "obok"? Odpowiedz Link
bazylkai Re: Jasne 30.11.06, 08:27 "Kurtyna" - Doktor Franklin i Judith "Smierc W Chmurach" - Lord Horbury i Venetia "Zło które żyje pod słońcem" - Kenneth Marshall i Rosamund Odpowiedz Link
bazylkai Nowa zagadka 30.11.06, 09:27 "Krab Pustelnik", "człowiek z Malajów" o kim jest mowa, w jakiej powieści się z nim spotykamy? ----- Jeśli chodzi o uniemożliwienie niekorzystnych zdaniem rodzin związków to nasuwa mi się sytuacja w "Trzeciej lokatorce": Norma Restarick i jej Paw. Odpowiedz Link
tommg Re: Nowa zagadka 30.11.06, 12:23 Widzę, że ostatnio tempo zrobiło się takie, że trzeba trafić w odpowiedni czas, żeby mieć szansę odpowiedzieć. Własnie trafiłem. Osobą tą jest Thomas Royde, jeden z bohaterów "Godziny Zero". Przezwisko jest efektem częściowej utraty możliwości ruchu wskutek wypadku. Odpowiedz Link
tommg To teraz ja 30.11.06, 15:11 A kto pamięta, jakie było hobby nadinspektora Jappa? Oprócz, oczywiście, "wtykania szpilek" kpt. Hastingsowi. Odpowiedz Link
ancza7 Re: To teraz ja 30.11.06, 17:34 Botanika - kto by się tego spodziewał po Jappie! Odpowiedz Link
tommg Re: To teraz ja 30.11.06, 19:15 Tak! To jest opisane chyba tylko w jednym opowiadaniu. Twój ruch. Odpowiedz Link
ancza7 Re: To teraz ja 30.11.06, 20:35 Znalazłam w opowiadaniu "Tajemnica Market Basing" w tomie "Wczesne sprawy Poirota". A o kim (i kto!) mógł tak powiedzieć: "Umysł oryginalny, chociaż nieporządny"? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: To teraz ja 04.12.06, 14:20 wydaje mi się, że to Poirot mówi, ale o kim... hm, mała podpowiedź? Odpowiedz Link
ancza7 Re: To teraz ja 04.12.06, 15:44 Jasne, że Poirot - wielki miłośnik porządku. A taka postać sympatyczna, ale niezbyt uporządkowana, a nawet z lekka chaotyczna - nikt Ci się nie kojarzy? Podpowiedź na forum! Odpowiedz Link
blue_eyes Re: To teraz ja 05.12.06, 07:22 sympatyczna, nieuporządkowana, chaotyczna i aktualnie 'na' forum jest Ariadna Oliver, czyżby...? Odpowiedz Link
ancza7 Oczywiście, że Ariadna O. 05.12.06, 07:36 Dalej, dalej blue_eyes! Nową zagadkę poprosimy. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Co się dzieje? 11.12.06, 14:28 o ludzie, zupełnie zapomniałam o tym! kajam się i proszę o cierpliwość jeszcze do wieczora... zapisałam sobie kiedyś pomysł na świetną zagadkę ;) i karteczkę mam w domu :))) [pewnie jej nie znajdę, ale nadzieja - i tak dalej...] Odpowiedz Link
blue_eyes nowa 12.12.06, 07:26 [karteczka, zgodnie z prawami wszelakimi zniknęła, więc] zagadka z tego, co aktualnie czytam: proszę o podanie imion dzieci pani Blenkensop Odpowiedz Link
ancza7 Re: nowa 14.12.06, 01:27 Nikt się nie zlituje nad panią Blenkensop? A miała ona trzeh synów: Raymonda(był lotnikiem), Douglasa (służył w marynarce wojennej)oraz najmłodszego Cyryla, który służył we Francj. Chyba , że chodzi Ci o ZUPEŁNIE inne dzieci, ale o tym sza! Odpowiedz Link
blue_eyes Re: nowa 14.12.06, 07:16 nie, nie, chodziło o dokładnie TE dzieci :) oczywiście czekamy na Twoją zagadkę Odpowiedz Link
ancza7 Pokrewieństwo? 14.12.06, 19:44 Proszę, oto następna zagadka: Czy między panną Marple a inspektorem Craddockiem istniało jakieś pokrewieństwo? Odpowiedz Link
bazylkai Re: Pokrewieństwo? 15.12.06, 19:16 "Tak, ciociu — odparł Dermot bez krzty uszanowania. — Miałem na myśli ciebie" Odpowiedz Link
ancza7 Re: Pokrewieństwo? 15.12.06, 20:49 He, he - to nie jest dobra odpowiedź :)) Chociaż chwała Ci bazylkai za to, że ten fragment znalazłaś!! Czyim siostrzeńcem był Craddock, tak naprawdę? Odpowiedz Link
sowca Re: Pokrewieństwo? 15.12.06, 22:54 Siostrzencem przyjaciołki panny Marple? nie wiem, strzelam:P, chcoiaz wydaje mi sie, ze spudlowalam, ale co mi szkodzi zaryzykowac:) Odpowiedz Link
bazylkai Re: Pokrewieństwo? 16.12.06, 09:28 Craddock Dermot - inspektor policji, chrześniak sir Henry'ego Clitheringa. Clithering Henry, sir - emerytowany komisarz Scotland Yardu, zaprzyjaźniony z panną Marple i państwem Bantry. ze strony "Kto jest kim u Agathy Christie?" a teraz? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Pokrewieństwo? 16.12.06, 14:06 Jasne, że chrześniak a nie siostrzeniec! Wszystko się zgadza - "przyszywany" siostrzeniec panny Marple a chrześniak sir Henry'ego Clitheringa. A teraz już Ty bazylkai! Odpowiedz Link
bazylkai Re: Nowe zagadka 17.12.06, 00:01 Który z bohaterów powieści Agaty jest 'kawalerem Orderu Imperium Brytyjskiego'? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Świetnie 18.12.06, 10:19 O, pierwsza moja odpowiedź na tym topiku i prawidłowa! Nie wiem, czy tego typu pytanie nie padło na którychś w wczesniejszych topików, ale spróbuję: Do ilu morderstw (udanych) przyczynił się morderca w powieści "Kurtyna"? Odpowiedz Link
owowo Re: Świetnie 19.12.06, 12:08 5 znanych przed Styles wiecznie chora i słaba pani F ( z mała pomoca Hastingsa..) no i mozna zaliczyc ostatnie, bo w sumie był jego powodem.. ale nie wiem, czy tak mozna zaliczyc, bo wtedy nalezaloby uznac moze, ze inni sprawcy tez zostali hm, "zmuszeni"? co myslisz? Odpowiedz Link
zoe125 Zgadza się! 19.12.06, 12:14 5 zabójstw wcześniej plus pewien współudział w śmierci Barbary. Chociaż z barbarą sprawa nie była taka jasna, bo gdyby to jej mąż zginął - wtedy byłoby 6 morderstwo. A więc 5. Owowo, teraz czas na Twoją zagadkę! Odpowiedz Link
owowo Re: Zgadza się! 19.12.06, 12:51 to moja ulubiona ksiazka;-) w jakim stroju pojawia sie panna Marple w klubie wtorkowym? i jak sadzicie, czy potem go zachowuje, czy autorka odmlodzilia ją? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zgadza się! 21.12.06, 22:12 Suknia z czarnego brokatu, na gorsie koronki. Do tego koronkowe mitenki i czarny koronkowy stroik we włosach. Później nieco młodziej :)) Odpowiedz Link
ancza7 Kto i po co 22.12.06, 23:57 szedł z walizką do lasu? No i oczywiście w jakim utworze Agathy miało to miejsce? Odpowiedz Link
ancza7 Znakomicie! 23.12.06, 23:00 Dobrze, że nie napisałaś po co, bo to by był jednak spoiler. Prosimy o nową zagadkę! Odpowiedz Link
bejaa Re: Znakomicie! 26.12.06, 11:55 Kto upuścił gruszkę na podłogę, żeby udowodnić, że jest zbyt twarda do zjedzenia? Niestety nie była tak twarda, jak ten ktoś przypuszczał i rozbryzgnęła się na wszystkie strony... :P Odpowiedz Link
sowca Re: Znakomicie! 26.12.06, 22:45 Nareszcie cos wiem:p to był sir Eustachy z "Mezczyzny w brazowym garniturze". Nawiasem mowiac, uwielbiam tego czlowieka :P Odpowiedz Link
sowca Re: Znakomicie! 27.12.06, 13:09 Hm, no to postaram sie cos trudnego :> Prosze podac 2 tytuly (moze byc wievej, ja znam dwa) ksiazek Agathy, w ktprych wspomniano legende o Eleonorze z Akwitanii, ktora pieknej Rozamundzie dala do wyboru sztylet albo trucizne. Odpowiedz Link
owowo Re: Znakomicie! 28.12.06, 14:56 ojej, ja kojarzę tylko jedną... jakby ktos znał drugą...';-) Odpowiedz Link
sowca Re: Nowe zagadki 29.12.06, 23:28 Nie umieraj :p podaj tę, którą kojarzysz, a drugą postaram się podpowiedzieć:) Odpowiedz Link
owowo Re: Nowe zagadki 30.12.06, 16:46 No mnie sie niestety kojarzy wyłacznie ksiązka ( i film) w której zostają zerwane zaręczyny - zresztą, słusznie, bo facet kompletnie bez hm.. oczywiscie happy end jak przystało na Agathę. Elinor Carlisle zasługiwała na mężczyznę;-) z czerwoną różą;-) Odpowiedz Link
sowca Re: Nowe zagadki 30.12.06, 22:18 Znakomicie:) podpowiem drugą powieśc: w tytule występuje imię żeńskie, a akcja toczy się wokoł morderstwa popełnionego w przeszlosci (niezbyt zresztą dalekiej) Odpowiedz Link
sowca Re: Nowe zagadki 01.01.07, 21:46 Tak:) znakomicie. Tylko teraz nie wiem, kto ma teraz zadac zagadkę - owowo, czy bejaa? :p Odpowiedz Link
bazylkai Re: Nowe zagadki 02.01.07, 20:51 może niech zada pierwsza która tu będzie -czekamy Odpowiedz Link
bazylkai Nowe zagadka 05.01.07, 21:06 nie ma chetnych do zagadki? To ja podam, czytam powieść Agaty w której występuje Król Victor. Jaki jest jej tytuł? Odpowiedz Link
tommg Re: Nowe zagadka 06.01.07, 18:02 Zwykle starałem się, aby odpowiedź na moje pytanie mogła być szybka, krótka i jednoznaczna. To dla odmiany teraz będzie trochę inaczej. W utworach Agathy Christie można znaleźć, wypowiadane przez głównych bohaterów, co najmniej ironiczne uwagi dotyczące funkcjonowania prasy i jej roli. Tak, z pamięci kojarzę dwa takie fragmenty, a pewnie jest ich więcej. W jakich powieściach i kto wypowiada takie uwagi? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Nowe zagadka 06.01.07, 21:43 Dwa to pamiętam, ale tak przez mgłę... 1) Poirot mówił w "Zabójstwie Rogera Acroyda" o tym, że nie zawsze prasa podaje prawdziwe informacje - przy okazji ukazania się obwieszczenia nt. Ralfa Patona [szczegółów nie wskazuję, bo wiadomo] 2) sporo uwag nt. prasy znalazło się w "Morderstwo odbędzie się" - wypowiadał się pułkownik Easterbrook (nie pamiętam co dokładnie, chyba coś o wojnie na łamach prasy, głowy nie dam); krytyczne uwagi miała gosposia chyba Sweetenhamów (tak to nazwisko brzmiało?), zwłaszcza prasy czytanej przez Edmunda - czytał jakąś gazetę dla klasy robotniczej; zresztą w książce sporo tego było, chyba też o Timesie - o pomieszaniu działów i trudności z odnalezieniem informacji (nie pamiętam, czyje to były zmartwienia). Plus dodatkowo tzw. 'Gazetka' była ulubionym pismem mieszkańców wioski. Pamiętam też, że było dużo ogłoszeń o skupie zebów :) Acha, może trzeci przypadek też się nada - uwagi panny Marple, na temat tego, co z prasy tzw. kolorowej można wywnioskować o ludziach - w 'Zwierciadło pęka w odłamków stos". Panna Marple pożyczyła wtedy cały stos gazet od pokojówki i zgłębiała 'duszę ludzką' na podstawie artykułów. Nie miała najlepszego o takiej prasie zdania, opisującej najintymniejsze szczegóły i sensacje towarzyskie każdego szczebla. Odpowiedz Link
tommg Re: Nowe zagadka 08.01.07, 00:06 Minęły 24 godziny od ostatniego (i jedynego) wpisu, zatem, żeby nie przedłużać. Wiedziałem, że takich fragmentów znajdzie się, co najmniej kilka. Mi osobiście najbardziej utkwiło w pamięci kilka z "Morderstwo to nic trudnego". Kiedy lord Whitfield mówi, jak to w przyszłym tygodniu miliony czytelników będą myśleć, co im podsunął. Późniejszy komentarz Bridget, że on wierzy nawet w to, co piszą jego gazety. Teraz blue_eyes, do dzieła. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Nowe zagadka 08.01.07, 19:34 po 1) muszę sprostować moją poprzednią wypowiedź - panna Marple pożyczyła kolorowe magazyny od fryzjerki, nie pokojówki 2) zagadka właściwa - proszę o podanie nazwy baru, którego właścicielem został Albert po odejściu ze służby u Beresfordów Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowe zagadka 12.01.07, 23:08 Uff! Ależ zadałaś mi bobu! Ale znalazłam - bar Pod Kaczką i Psem!!! Odpowiedz Link
ancza7 Całkiem nowa zagadka 14.01.07, 23:26 Kto, komu i w jakiej powieści Agathy uratował życie za pomocą mydlin? Odpowiedz Link
brunosch Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 00:11 w "Uśpionym morderstwie"? Doktor - morderca, skradający się do ofiary został zalany gorącymi mydlinami po oczach?... Ale nie wymagajcie imion i nazwisk. Oddam zwycięstwo walkowerem każdemu, kto pamięta szczegóły! Odpowiedz Link
ancza7 Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 01:15 Świetnie! Ale KTO to zrobił? To nie wymaga pamiętania - tę postać wszyscy znamy! Odpowiedz Link
owowo Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 08:53 Panna Marple oczywiscie, i oczywiscie na schodach, zeby bylo deja vu, czyli widząca morderstwo na schodach zostala tez na nich uratowana, czyli złe wspomnienie odczarowane. Ale B odpowiedzial pierwszy, i niech zada nową zagadkę;-) Odpowiedz Link
brunosch Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 13:06 Jak wszyscy wiemy, Poirot działał w Anglii przez długie dziesięciolecia, czasy i obyczaje się zmieniały. Kluczem do których zagadek kryminalnych, rozwiązanych przez Poirota były plecaki autostopowiczów? Odpowiedz Link
roger_ac Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 18:14 Przychodzi mi tylko na myśl "Zbrodnia na festynie", ale co do innych... nie mam pojęcia Odpowiedz Link
brunosch Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 18:53 poproszę jeszcze jedną powieść z plecakiem :D Odpowiedz Link
sowca Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 21:34 Ja mam! "Entliczek Pentliczek" i podarty plecak wcisniety za bojler! Odpowiedz Link
brunosch Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 22:15 Oczywiście! W Morderstwie na festynie morderczyni w plecaku nosiła całe swoje przebranie, w Entliczek-Pentliczek w plecakach przemycano narkotyki i drogie kamienie. Salomonowy wyrok: oboje zadajecie dwie zagadki! Odpowiedz Link
brunosch Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 23:49 to czekajmy na zagagadkę Sowcy i Rogera Odpowiedz Link
sowca Re: Całkiem nowa zagadka 16.01.07, 14:47 To ja :D zagadka bedzie tak prosta, ze az sie wstydze. Prosze podac co najmniej 3 ksiazki, w ktorych wazna role odegraly anoninowe listy. Odpowiedz Link
roger_ac Re: Całkiem nowa zagadka 16.01.07, 16:21 A dla mnie poproszę 3 przykłady par "opowiadanie - powieść" z podobnie skonstuowanymi zagadkami. Odpowiedz Link
owowo Re: Całkiem nowa zagadka 18.01.07, 21:53 anonimowe listy - 1. Zatrute pióro - moving finger to chyba jest origine;-) w kazdej ilosci 2. Death in the air, dr pisze list sprowokowany przez Poirota do Cecily 3.Morderstwo w Chimneys - listy pisane niby przez bohaterkę ale nie do konca 4. W gwiazdkowym puddingu to raczej ozdóbka 5. no i piekna Elinor i jej narzeczony dostają list anonimowy, który sugeruje zagrozenie spadku - a juz z górki - zerwane zareczynym morderstwo, Morfina etc. Odpowiedz Link
sowca Re: Całkiem nowa zagadka 20.01.07, 22:05 Potwierdzam :D dodalabym tylko jeszcze "Morderstwo w Orient Expressie". a co z zagadką Rogera? Odpowiedz Link
owowo Re: Całkiem nowa zagadka 21.01.07, 15:28 taaak jest! wiec mam pytanie teraz ja ( a poten sie skupie nad zagadką drugą;-) Brunscha Poirot ( chyba nie panna Marple) mial duzy respekt przed la mere, i mowil o tym pare razy. Podajcie 3 ksiazki, w których Poirot obiecuje matkom ze rozwiaze sytuację ku ich zadowoleniu i tak robi... Odpowiedz Link
owowo Re: Całkiem nowa zagadka 21.01.07, 17:42 jestem' no wiec Żółty Iris i Rosemary.... i dalej muszę pomyslec Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Całkiem nowa zagadka 22.01.07, 09:57 uzupełniam owowową odpowiedź: 1) 'Noc i ciemność' kontra 'Śmiertelna klątwa' - opowiadanko z panną Marple, niestety nie pamiętam, z którego zbiorku [chodziło o dostarczenie pannie M. rozrywki intelektualnej w postaci rękopisu od doktora]. 2) 'Zło, które żyje pod słońcem' kontra 'Trójkąt z Rodos' [chyba?!?] - także nie pamiętam, z którego zbioru... Owowo, zadawaj nową, szybciutko! Odpowiedz Link
owowo Re: Całkiem nowa zagadka 23.01.07, 00:05 hu ha, tak jest. no wiec zapraszam: Poirot ( chyba nie panna Marple) mial duzy respekt przed la mere, i mowil o tym pare razy. Podajcie 3 ksiazki, w których Poirot obiecuje matkom ze rozwiaze sytuację ku ich zadowoleniu i tak robi...przy okazji rozwiazując morderstwo dobrych snów Odpowiedz Link
sowca Re: Całkiem nowa zagadka 24.01.07, 22:07 Przychodzi mi do glowy poki co tylko jedna powieśc, "Smierc Lorda Edgware'a", chociaz tam nie bylo dokladnie tak, jak mowilas, ale mysle, ze z grubsza mozna uznac :p alw zadne inne nie przychodzi mi do glowy :( Odpowiedz Link
owowo Re: Całkiem nowa zagadka 24.01.07, 23:57 tak jest, a jako podpowiedz - bylo w filmie Odpowiedz Link
sowca Re: Całkiem nowa zagadka 29.01.07, 21:35 Owowo, moze dasz jeszcze jedna podpowiedz? Bo chyba nikt nie ma pomyslu :p Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Całkiem nowa zagadka 07.02.07, 13:06 owowo, gdzie jesteś, co z tą podpowiedzią, wątek nam pleśnieje z zaniedbania!?! Odpowiedz Link
ancza7 Re: Całkiem nowa zagadka 07.02.07, 18:19 owowo upiekła (i zjadła!) pudding wg. przepisu kindova - kto jeszcze jadł? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Całkiem nowa zagadka 08.02.07, 13:53 Na pewno motyw matki zatroskanej o syna był w "Tajemnicy egipskiego grobowca", kiedy to syn wyjechał do Egiptu, a matka obawiała się klątwy, która zabijała uczestników wyprawy. Ten motyw pojawił sie też w "Bombonierce", kiedy to Poirot jeszcze jako oficer belgijskiej policji obiecuje matce otrutego polityka zaczekać z ujawnieniem prawdy. Jeszcze jedno opowiadanie przychodzi mi do glowy, ale to z cyklu o Parkerze Pynie", w zasadzie nawet dwa - jedno dotyczące porwanego syna i listu z żądaniem okupu, drugie - matka, która była zrozpaczona wyborem narzeczonej przez swego syna, a która w końcu bardzo polubiła. No ale to Parker Pyne, nie Poirot. Idąc tym tropem mozna by też podać opowiadanie z panem Satherwaitem, który pomaga nieszczęśliwej kobiecie, zamkniętej w pustym domu, mężczyźnie, który ja niegdyś kochał a teraz jest smiertelnie chory - wszystko kończy się happy endem, a kobieta cieszy się, że jej syn wreszcie pozna ojca. Ale trochę to naciągane... Odpowiedz Link
sowca Re: Całkiem nowa zagadka 08.02.07, 23:17 Przypomnialo mi sie jeszcze opowiadanie z tomu "Pulapka na myszy", niestety nie pamietam tytlulu opowiadnia, w kazdym razie chodzilo o porwanego chlopca...tam tez byla zatroskana matka, choc nie jestem pewna,czy do niej Poirot wyrazal jakis szczegolnu szacunek :P Odpowiedz Link
owowo Re: Całkiem nowa zagadka 12.02.07, 22:50 tak jest, zoe, 'i przepraszam ze sie nie odzywalam, ale nagle zabralo mnie na narty Zoe, teraz Ty! Odpowiedz Link
owowo Re: Całkiem nowa zagadka 12.02.07, 22:53 ...dodam tylko ze najbardziej mnie bawila zawsze scenka z arystokratyczną mamą w Lordzie Edgare, gdzie zapewnia, Poirot, ze bierze pod uwage obawy przed malzenstwem arystokraty i aktorki... no i wychodzi na to, ze wash and go wszystko sie udaje;-) Zoe, teraz strzelaj Odpowiedz Link
zoe125 Re: Nowe zagadki 14.02.07, 09:45 OK, no to moja zagadka: Co takiego zobaczyła Rowena Drake, że upuściła wazon pełen wody? Odpowiedz Link
sowca Re: Nowe zagadki 14.02.07, 21:32 Hm... zeby nie było spoilera, czy wystarczy odpowiedz, ze pani Drake miała zobaczyć kogos wychodzącego z bilioteki z dziwnym wyrazem twarzy? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Nowe zagadki 15.02.07, 10:43 Hmm... no właśnie, to mógłby być spoiler, więc uznaję odpowiedź - widac, że wiesz, o co chodziło z tym dzbanem. Gdybyś dała pełna odpowiedź, mogłoby to rozczarowac nieco tych, którzy książki nie czytali. Więc teraz Twoja kolej! Odpowiedz Link