Dodaj do ulubionych

Nowe zagadki

29.11.06, 07:56
To by był setny post w starym wątku, więc zakładam nowy.
W jakich utworach Agathy bawiono się w morderstwo?
Obserwuj wątek
    • bazylkai Re: Nowe zagadki 29.11.06, 12:20
      Morderstwo odbędzie się...

a więcej musze pomysleć ...
      • tgosia44 Re: Nowe zagadki 29.11.06, 12:56
        no i Zbrodnia na festynie...
      • tgosia44 Re: Nowe zagadki 29.11.06, 13:02
        i chyba w opowiadaniu "Tajemnica gwiazdkowego puddingu"...
        • ancza7 Re: Nowe zagadki 29.11.06, 13:51
          Brawo tgosia44! Prosimy o nowa zagadkę.
          • tgosia44 Nowa zagadka? 29.11.06, 14:21
            z góry przepraszam, jeżeli zagadka już była- nie jestem na bieżąco, a one
            strasznie szybko przybywają...

Co przedstawiał Czciciel - rzeźba Czciciela dla ułatwienia...
            • owowo Re: Nowa zagadka? 29.11.06, 18:24
              kobieta ( postac?) w powłoczystej fałdzistej szacie, pełna oddania wpatrzona
              w .... własnego męża, rzeżba wykonana przez kochankę, która potem usiłuje
              ratować tę zonę przed skutkami właśnie owego czczenia... wlasnie tego filmu nie
              mam, bo bylam na wakacjach, a ksiazke bardzo lubię...
              mam nadzieję ze trafilam, bo nie znam ksiazki po polsku a nazwa rzezby jest
              nieco inna..
              • tgosia44 Jasne 29.11.06, 18:42
                odpowiedź bardzo pełna i oczywiście prawidłowa :-D
                • owowo Re: Jasne 29.11.06, 19:26
                  jestem dumna jak paw;-)
                  zagadka i pytanie:
                  zagadka ( bo znam odpowiedź) - Poirot lubił nieproszony swatać pary i zdarzało
                  mu się to robić hurtowo, ale był również proszony o uniemożliwienie
                  niekorzystnych zdaniem rodzin związków.. proszę podac 3 przykłady.

pytanie( bo nie kojarzę odpowiedzi w tej chwili): w ksiązce z rzeżbą sympatie
                  Agathy, czytelnika i Poirota sa po stronie kochanki, nie zony, mimo ze uwazal
                  sie za bourgois;-) czy jeszcze jest taki przypadek u Agathy, ze sympatia jest
                  nie po stronie małzeństwa, ale związku "obok"?
                  • bazylkai Re: Jasne 30.11.06, 08:27
                    "Kurtyna" - Doktor Franklin i Judith
                    "Smierc W Chmurach" - Lord Horbury i Venetia
                    "Zło które żyje pod słońcem" - Kenneth Marshall i Rosamund

• bazylkai Re: Jasne 30.11.06, 08:28
                      To jest odp na pytanie
                      • owowo Re: Jasne 30.11.06, 09:06
                        Jestes wielka
                        wrzucaj zagadkę
                  • bazylkai Nowa zagadka 30.11.06, 09:27
                    "Krab Pustelnik", "człowiek z Malajów" o kim jest mowa, w jakiej powieści się z
                    nim spotykamy?
                    -----
                    Jeśli chodzi o uniemożliwienie niekorzystnych zdaniem rodzin związków to
                    nasuwa mi się sytuacja w "Trzeciej lokatorce": Norma Restarick i jej Paw.
                    • tommg Re: Nowa zagadka 30.11.06, 12:23
                      Widzę, że ostatnio tempo zrobiło się takie, że trzeba trafić w odpowiedni czas,
                      żeby mieć szansę odpowiedzieć. Własnie trafiłem.

Osobą tą jest Thomas Royde, jeden z bohaterów "Godziny Zero". Przezwisko jest
                      efektem częściowej utraty możliwości ruchu wskutek wypadku.
                      • bazylkai Swietnie 30.11.06, 14:10
                        Brawo, to jest to! Teraz Ty, pozdrowienia.
                        • tommg To teraz ja 30.11.06, 15:11
                          A kto pamięta, jakie było hobby nadinspektora Jappa?
                          Oprócz, oczywiście, "wtykania szpilek" kpt. Hastingsowi.
                          • ancza7 Re: To teraz ja 30.11.06, 17:34
                            Botanika - kto by się tego spodziewał po Jappie!
                            • tommg Re: To teraz ja 30.11.06, 19:15
                              Tak! To jest opisane chyba tylko w jednym opowiadaniu.
                              Twój ruch.
                              • ancza7 Re: To teraz ja 30.11.06, 20:35
                                Znalazłam w opowiadaniu "Tajemnica Market Basing" w tomie "Wczesne sprawy Poirota".
                                A o kim (i kto!) mógł tak powiedzieć: "Umysł oryginalny, chociaż nieporządny"?
                                • blue_eyes Re: To teraz ja 04.12.06, 14:20
                                  wydaje mi się, że to Poirot mówi, ale o kim... hm, mała podpowiedź?
                                  • ancza7 Re: To teraz ja 04.12.06, 15:44
                                    Jasne, że Poirot - wielki miłośnik porządku. A taka postać sympatyczna, ale
                                    niezbyt uporządkowana, a nawet z lekka chaotyczna - nikt Ci się nie kojarzy?
                                    Podpowiedź na forum!
                                    • blue_eyes Re: To teraz ja 05.12.06, 07:22
                                      sympatyczna, nieuporządkowana, chaotyczna i aktualnie 'na' forum jest Ariadna
                                      Oliver, czyżby...?
                                      • ancza7 Oczywiście, że Ariadna O. 05.12.06, 07:36
                                        Dalej, dalej blue_eyes! Nową zagadkę poprosimy.
                                        • sowca Co się dzieje? 11.12.06, 13:34
                                          Co tu taki zastój? :P
                                          • blue_eyes Re: Co się dzieje? 11.12.06, 14:28
                                            o ludzie, zupełnie zapomniałam o tym! kajam się i proszę o cierpliwość jeszcze
                                            do wieczora... zapisałam sobie kiedyś pomysł na świetną zagadkę ;) i karteczkę
                                            mam w domu :)))
                                            [pewnie jej nie znajdę, ale nadzieja - i tak dalej...]
                                            • blue_eyes nowa 12.12.06, 07:26
                                              [karteczka, zgodnie z prawami wszelakimi zniknęła, więc] zagadka z tego, co
                                              aktualnie czytam:
                                              proszę o podanie imion dzieci pani Blenkensop
                                              • nchyb Re: nowa 12.12.06, 20:31
                                                cholera, akurat nie mam pod reką Mczy N... :-)
                                              • ancza7 Re: nowa 14.12.06, 01:27
                                                Nikt się nie zlituje nad panią Blenkensop? A miała ona trzeh synów: Raymonda(był
                                                lotnikiem), Douglasa (służył w marynarce wojennej)oraz najmłodszego Cyryla,
                                                który służył we Francj. Chyba , że chodzi Ci o ZUPEŁNIE inne dzieci, ale o tym sza!

• blue_eyes Re: nowa 14.12.06, 07:16
                                                  nie, nie, chodziło o dokładnie TE dzieci :) oczywiście czekamy na Twoją zagadkę
                                                  • ancza7 Pokrewieństwo? 14.12.06, 19:44
                                                    Proszę, oto następna zagadka:
                                                    Czy między panną Marple a inspektorem Craddockiem istniało jakieś pokrewieństwo?
                                                  • bazylkai Re: Pokrewieństwo? 15.12.06, 19:16
                                                    "Tak, ciociu — odparł Dermot bez krzty uszanowania. — Miałem na myśli ciebie"
                                                  • ancza7 Re: Pokrewieństwo? 15.12.06, 20:49
                                                    He, he - to nie jest dobra odpowiedź :)) Chociaż chwała Ci bazylkai za to, że
                                                    ten fragment znalazłaś!!
                                                    Czyim siostrzeńcem był Craddock, tak naprawdę?
                                                  • sowca Re: Pokrewieństwo? 15.12.06, 22:54
                                                    Siostrzencem przyjaciołki panny Marple? nie wiem, strzelam:P, chcoiaz wydaje mi
                                                    sie, ze spudlowalam, ale co mi szkodzi zaryzykowac:)
                                                  • bazylkai Re: Pokrewieństwo? 16.12.06, 09:28
                                                    Craddock Dermot - inspektor policji, chrześniak sir Henry'ego Clitheringa.
                                                    Clithering Henry, sir - emerytowany komisarz Scotland Yardu, zaprzyjaźniony z
                                                    panną Marple i państwem Bantry.

ze strony "Kto jest kim u Agathy Christie?" a teraz?
                                                  • ancza7 Re: Pokrewieństwo? 16.12.06, 14:06
                                                    Jasne, że chrześniak a nie siostrzeniec! Wszystko się zgadza - "przyszywany"
                                                    siostrzeniec panny Marple a chrześniak sir Henry'ego Clitheringa.
                                                    A teraz już Ty bazylkai!
    • bazylkai Re: Nowe zagadka 17.12.06, 00:01
      Który z bohaterów powieści Agaty jest 'kawalerem Orderu Imperium Brytyjskiego'?
      • zoe125 Re: Nowe zagadka 18.12.06, 09:26
        Kapitan Artur Hastings.
        • bazylkai Świetnie 18.12.06, 09:42
          Prosze o zadanie zagadki, pozdrawiam
          • zoe125 Re: Świetnie 18.12.06, 10:19
            O, pierwsza moja odpowiedź na tym topiku i prawidłowa! Nie wiem, czy tego typu
            pytanie nie padło na którychś w wczesniejszych topików, ale spróbuję:

Do ilu morderstw (udanych) przyczynił się morderca w powieści "Kurtyna"?
            • owowo Re: Świetnie 19.12.06, 12:08
              5 znanych przed Styles
              wiecznie chora i słaba pani F ( z mała pomoca Hastingsa..)
              no i mozna zaliczyc ostatnie, bo w sumie był jego powodem.. ale nie wiem, czy
              tak mozna zaliczyc, bo wtedy nalezaloby uznac moze, ze inni sprawcy tez
              zostali hm, "zmuszeni"?
              co myslisz?
              • zoe125 Zgadza się! 19.12.06, 12:14
                5 zabójstw wcześniej plus pewien współudział w śmierci Barbary. Chociaż z
                barbarą sprawa nie była taka jasna, bo gdyby to jej mąż zginął - wtedy byłoby 6
                morderstwo. A więc 5.
                Owowo, teraz czas na Twoją zagadkę!
                • owowo Re: Zgadza się! 19.12.06, 12:51
                  to moja ulubiona ksiazka;-)
                  w jakim stroju pojawia sie panna Marple w klubie wtorkowym?
                  i jak sadzicie, czy potem go zachowuje, czy autorka odmlodzilia ją?
                  • ancza7 Re: Zgadza się! 21.12.06, 22:12
                    Suknia z czarnego brokatu, na gorsie koronki. Do tego koronkowe mitenki i czarny
                    koronkowy stroik we włosach. Później nieco młodziej :))
                    • owowo ;-) 21.12.06, 22:58
                      tak jest;-) to teraz nowa zagadka;-)
                      • ancza7 Kto i po co 22.12.06, 23:57

szedł z walizką do lasu? No i oczywiście w jakim utworze Agathy miało to miejsce?
                        • bejaa Re: Kto i po co 23.12.06, 13:45
                          Gladys Cram w "Morderstwie na plebanii"
                          • ancza7 Znakomicie! 23.12.06, 23:00

Dobrze, że nie napisałaś po co, bo to by był jednak spoiler. Prosimy o nową zagadkę!
                            • bejaa Re: Znakomicie! 26.12.06, 11:55
                              Kto upuścił gruszkę na podłogę, żeby udowodnić, że jest zbyt twarda do zjedzenia?
                              Niestety nie była tak twarda, jak ten ktoś przypuszczał i rozbryzgnęła się na
                              wszystkie strony... :P
                              • sowca Re: Znakomicie! 26.12.06, 22:45
                                Nareszcie cos wiem:p to był sir Eustachy z "Mezczyzny w brazowym garniturze".
                                Nawiasem mowiac, uwielbiam tego czlowieka :P
                                • bejaa Re: Znakomicie! 27.12.06, 09:51
                                  oczywiście - teraz ty
                                  • sowca Re: Znakomicie! 27.12.06, 13:09
                                    Hm, no to postaram sie cos trudnego :> Prosze podac 2 tytuly (moze byc wievej,
                                    ja znam dwa) ksiazek Agathy, w ktprych wspomniano legende o Eleonorze z
                                    Akwitanii, ktora pieknej Rozamundzie dala do wyboru sztylet albo trucizne.
                                    • owowo Re: Znakomicie! 28.12.06, 14:56
                                      ojej, ja kojarzę tylko jedną...
                                      jakby ktos znał drugą...';-)
    • owowo Re: Nowe zagadki 29.12.06, 22:20
      hejhej umieram z ciekawosci!
      • sowca Re: Nowe zagadki 29.12.06, 23:28
        Nie umieraj :p podaj tę, którą kojarzysz, a drugą postaram się podpowiedzieć:)
        • owowo Re: Nowe zagadki 30.12.06, 16:46
          No mnie sie niestety kojarzy wyłacznie ksiązka ( i film) w której zostają
          zerwane zaręczyny - zresztą, słusznie, bo facet kompletnie bez hm.. oczywiscie
          happy end jak przystało na Agathę. Elinor Carlisle zasługiwała na mężczyznę;-)
          z czerwoną różą;-)
          • sowca Re: Nowe zagadki 30.12.06, 22:18
            Znakomicie:) podpowiem drugą powieśc: w tytule występuje imię żeńskie, a akcja
            toczy się wokoł morderstwa popełnionego w przeszlosci (niezbyt zresztą dalekiej)
            • bejaa Re: Nowe zagadki 01.01.07, 19:18
              Może chodzi o "Rosemary znaczy pamięć"?
              • sowca Re: Nowe zagadki 01.01.07, 21:46
                Tak:) znakomicie. Tylko teraz nie wiem, kto ma teraz zadac zagadkę - owowo, czy
                bejaa? :p
                • bazylkai Re: Nowe zagadki 02.01.07, 20:51
                  może niech zada pierwsza która tu będzie -czekamy
    • bazylkai Nowe zagadka 05.01.07, 21:06
      nie ma chetnych do zagadki? To ja podam, czytam powieść Agaty w której
      występuje Król Victor. Jaki jest jej tytuł?
      • tommg Re: Nowe zagadka 05.01.07, 22:44
        Tajemnica rezydencji Chimneys.
        • bazylkai Re: Nowe zagadka 06.01.07, 14:04
          Świetnie, teraz Ty
          • tommg Re: Nowe zagadka 06.01.07, 18:02
            Zwykle starałem się, aby odpowiedź na moje pytanie mogła być szybka, krótka i
            jednoznaczna. To dla odmiany teraz będzie trochę inaczej.

W utworach Agathy Christie można znaleźć, wypowiadane przez głównych bohaterów,
            co najmniej ironiczne uwagi dotyczące funkcjonowania prasy i jej roli. Tak, z
            pamięci kojarzę dwa takie fragmenty, a pewnie jest ich więcej.
            W jakich powieściach i kto wypowiada takie uwagi?
            • blue_eyes Re: Nowe zagadka 06.01.07, 21:43
              Dwa to pamiętam, ale tak przez mgłę...
              1) Poirot mówił w "Zabójstwie Rogera Acroyda" o tym, że nie zawsze prasa podaje
              prawdziwe informacje - przy okazji ukazania się obwieszczenia nt. Ralfa Patona
              [szczegółów nie wskazuję, bo wiadomo]
              2) sporo uwag nt. prasy znalazło się w "Morderstwo odbędzie się" - wypowiadał
              się pułkownik Easterbrook (nie pamiętam co dokładnie, chyba coś o wojnie na
              łamach prasy, głowy nie dam); krytyczne uwagi miała gosposia chyba Sweetenhamów
              (tak to nazwisko brzmiało?), zwłaszcza prasy czytanej przez Edmunda - czytał
              jakąś gazetę dla klasy robotniczej; zresztą w książce sporo tego było, chyba
              też o Timesie - o pomieszaniu działów i trudności z odnalezieniem informacji
              (nie pamiętam, czyje to były zmartwienia). Plus dodatkowo tzw. 'Gazetka' była
              ulubionym pismem mieszkańców wioski. Pamiętam też, że było dużo ogłoszeń o
              skupie zebów :)
              Acha, może trzeci przypadek też się nada - uwagi panny Marple, na temat tego,
              co z prasy tzw. kolorowej można wywnioskować o ludziach - w 'Zwierciadło pęka w
              odłamków stos". Panna Marple pożyczyła wtedy cały stos gazet od pokojówki i
              zgłębiała 'duszę ludzką' na podstawie artykułów. Nie miała najlepszego o takiej
              prasie zdania, opisującej najintymniejsze szczegóły i sensacje towarzyskie
              każdego szczebla.
              • tommg Re: Nowe zagadka 08.01.07, 00:06
                Minęły 24 godziny od ostatniego (i jedynego) wpisu, zatem, żeby nie przedłużać.

Wiedziałem, że takich fragmentów znajdzie się, co najmniej kilka. Mi osobiście
                najbardziej utkwiło w pamięci kilka z "Morderstwo to nic trudnego". Kiedy lord
                Whitfield mówi, jak to w przyszłym tygodniu miliony czytelników będą myśleć, co
                im podsunął. Późniejszy komentarz Bridget, że on wierzy nawet w to, co piszą
                jego gazety.

Teraz blue_eyes, do dzieła.
                • blue_eyes Re: Nowe zagadka 08.01.07, 19:34
                  po 1) muszę sprostować moją poprzednią wypowiedź - panna Marple pożyczyła
                  kolorowe magazyny od fryzjerki, nie pokojówki

2) zagadka właściwa - proszę o podanie nazwy baru, którego właścicielem został
                  Albert po odejściu ze służby u Beresfordów
                  • ancza7 Re: Nowe zagadka 12.01.07, 23:08
                    Uff! Ależ zadałaś mi bobu! Ale znalazłam - bar Pod Kaczką i Psem!!!
                    • blue_eyes Re: Nowe zagadka 13.01.07, 15:40
                      brawo Ancza, czekamy na Twoją zagadkę!
                      • ancza7 Całkiem nowa zagadka 14.01.07, 23:26
                        Kto, komu i w jakiej powieści Agathy uratował życie za pomocą mydlin?
                        • brunosch Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 00:11
                          w "Uśpionym morderstwie"? Doktor - morderca, skradający się do ofiary został
                          zalany gorącymi mydlinami po oczach?... Ale nie wymagajcie imion i nazwisk.
                          Oddam zwycięstwo walkowerem każdemu, kto pamięta szczegóły!
                          • ancza7 Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 01:15
                            Świetnie! Ale KTO to zrobił? To nie wymaga pamiętania - tę postać wszyscy znamy!
                            • owowo Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 08:53
                              Panna Marple oczywiscie, i oczywiscie na schodach, zeby bylo deja vu, czyli
                              widząca morderstwo na schodach zostala tez na nich uratowana, czyli złe
                              wspomnienie odczarowane. Ale B odpowiedzial pierwszy, i niech zada nową
                              zagadkę;-)
                              • brunosch Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 13:06
                                Jak wszyscy wiemy, Poirot działał w Anglii przez długie dziesięciolecia, czasy i
                                obyczaje się zmieniały. Kluczem do których zagadek kryminalnych, rozwiązanych
                                przez Poirota były plecaki autostopowiczów?
                                • roger_ac Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 18:14
                                  Przychodzi mi tylko na myśl "Zbrodnia na festynie", ale co do innych... nie mam pojęcia
                                  • brunosch Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 18:53
                                    poproszę jeszcze jedną powieść z plecakiem :D
                                    • sowca Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 21:34
                                      Ja mam! "Entliczek Pentliczek" i podarty plecak wcisniety za bojler!
                                      • brunosch Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 22:15
                                        Oczywiście!
                                        W Morderstwie na festynie morderczyni w plecaku nosiła całe swoje przebranie, w
                                        Entliczek-Pentliczek w plecakach przemycano narkotyki i drogie kamienie.
                                        Salomonowy wyrok: oboje zadajecie dwie zagadki!
                                        • owowo Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 22:24
                                          super pomysl
                                          • brunosch Re: Całkiem nowa zagadka 15.01.07, 23:49
                                            to czekajmy na zagagadkę Sowcy i Rogera
                                            • sowca Re: Całkiem nowa zagadka 16.01.07, 14:47
                                              To ja :D zagadka bedzie tak prosta, ze az sie wstydze. Prosze podac co najmniej
                                              3 ksiazki, w ktorych wazna role odegraly anoninowe listy.
                                              • roger_ac Re: Całkiem nowa zagadka 16.01.07, 16:21
                                                A dla mnie poproszę 3 przykłady par "opowiadanie - powieść" z podobnie skonstuowanymi zagadkami.
                                                • owowo Re: Całkiem nowa zagadka 18.01.07, 21:53
                                                  anonimowe listy -
                                                  1. Zatrute pióro - moving finger to chyba jest origine;-) w kazdej ilosci
                                                  2. Death in the air, dr pisze list sprowokowany przez Poirota do Cecily
                                                  3.Morderstwo w Chimneys - listy pisane niby przez bohaterkę ale nie do konca
                                                  4. W gwiazdkowym puddingu to raczej ozdóbka
                                                  5. no i piekna Elinor i jej narzeczony dostają list anonimowy, który sugeruje
                                                  zagrozenie spadku - a juz z górki - zerwane zareczynym morderstwo, Morfina etc.
                                                  • sowca Re: Całkiem nowa zagadka 20.01.07, 22:05
                                                    Potwierdzam :D dodalabym tylko jeszcze "Morderstwo w Orient Expressie". a co z
                                                    zagadką Rogera?
                                                  • owowo Re: Całkiem nowa zagadka 21.01.07, 15:28
                                                    taaak jest!

wiec mam pytanie teraz ja ( a poten sie skupie nad zagadką drugą;-) Brunscha

Poirot ( chyba nie panna Marple) mial duzy respekt przed la mere, i mowil o tym
                                                    pare razy. Podajcie 3 ksiazki, w których Poirot obiecuje matkom ze rozwiaze
                                                    sytuację ku ich zadowoleniu i tak robi...
                                                • owowo Re: Całkiem nowa zagadka 21.01.07, 17:42
                                                  jestem'
                                                  no wiec Żółty Iris i Rosemary.... i dalej muszę pomyslec
                                                  • blue_eyes Re: Całkiem nowa zagadka 22.01.07, 09:57
                                                    uzupełniam owowową odpowiedź:
                                                    1) 'Noc i ciemność' kontra 'Śmiertelna klątwa' - opowiadanko z panną Marple,
                                                    niestety nie pamiętam, z którego zbiorku [chodziło o dostarczenie pannie M.
                                                    rozrywki intelektualnej w postaci rękopisu od doktora].
                                                    2) 'Zło, które żyje pod słońcem' kontra 'Trójkąt z Rodos' [chyba?!?] - także
                                                    nie pamiętam, z którego zbioru...
                                                    Owowo, zadawaj nową, szybciutko!
                                                  • owowo Re: Całkiem nowa zagadka 23.01.07, 00:05
                                                    hu ha, tak jest.
                                                    no wiec zapraszam:
                                                    Poirot ( chyba nie panna Marple) mial duzy respekt przed la mere, i mowil o tym
                                                    pare razy. Podajcie 3 ksiazki, w których Poirot obiecuje matkom ze rozwiaze
                                                    sytuację ku ich zadowoleniu i tak robi...przy okazji rozwiazując morderstwo
                                                    dobrych snów
                                                  • sowca Re: Całkiem nowa zagadka 24.01.07, 22:07
                                                    Przychodzi mi do glowy poki co tylko jedna powieśc, "Smierc Lorda Edgware'a",
                                                    chociaz tam nie bylo dokladnie tak, jak mowilas, ale mysle, ze z grubsza mozna
                                                    uznac :p alw zadne inne nie przychodzi mi do glowy :(
                                                  • owowo Re: Całkiem nowa zagadka 24.01.07, 23:57
                                                    tak jest, a jako podpowiedz - bylo w filmie
                                                  • sowca Re: Całkiem nowa zagadka 29.01.07, 21:35
                                                    Owowo, moze dasz jeszcze jedna podpowiedz? Bo chyba nikt nie ma pomyslu :p
                                                  • blue_eyes Re: Całkiem nowa zagadka 07.02.07, 13:06
                                                    owowo, gdzie jesteś, co z tą podpowiedzią, wątek nam pleśnieje z zaniedbania!?!
                                                  • ancza7 Re: Całkiem nowa zagadka 07.02.07, 18:19
                                                    owowo upiekła (i zjadła!) pudding wg. przepisu kindova - kto jeszcze jadł?

• zoe125 Re: Całkiem nowa zagadka 08.02.07, 13:53
                                                    Na pewno motyw matki zatroskanej o syna był w "Tajemnicy egipskiego grobowca",
                                                    kiedy to syn wyjechał do Egiptu, a matka obawiała się klątwy, która zabijała
                                                    uczestników wyprawy.

Ten motyw pojawił sie też w "Bombonierce", kiedy to Poirot jeszcze jako oficer
                                                    belgijskiej policji obiecuje matce otrutego polityka zaczekać z ujawnieniem
                                                    prawdy.

Jeszcze jedno opowiadanie przychodzi mi do glowy, ale to z cyklu o Parkerze
                                                    Pynie", w zasadzie nawet dwa - jedno dotyczące porwanego syna i listu z
                                                    żądaniem okupu, drugie - matka, która była zrozpaczona wyborem narzeczonej
                                                    przez swego syna, a która w końcu bardzo polubiła. No ale to Parker Pyne, nie
                                                    Poirot.

Idąc tym tropem mozna by też podać opowiadanie z panem Satherwaitem, który
                                                    pomaga nieszczęśliwej kobiecie, zamkniętej w pustym domu, mężczyźnie, który ja
                                                    niegdyś kochał a teraz jest smiertelnie chory - wszystko kończy się happy
                                                    endem, a kobieta cieszy się, że jej syn wreszcie pozna ojca.

Ale trochę to naciągane...
                                                  • sowca Re: Całkiem nowa zagadka 08.02.07, 23:17
                                                    Przypomnialo mi sie jeszcze opowiadanie z tomu "Pulapka na myszy", niestety nie
                                                    pamietam tytlulu opowiadnia, w kazdym razie chodzilo o porwanego chlopca...tam
                                                    tez byla zatroskana matka, choc nie jestem pewna,czy do niej Poirot wyrazal
                                                    jakis szczegolnu szacunek :P
                                                  • owowo Re: Całkiem nowa zagadka 12.02.07, 22:50
                                                    tak jest,
                                                    zoe,
                                                    'i przepraszam ze sie nie odzywalam, ale nagle zabralo mnie na narty
                                                    Zoe, teraz Ty!
                                                  • owowo Re: Całkiem nowa zagadka 12.02.07, 22:53
                                                    ...dodam tylko ze najbardziej mnie bawila zawsze scenka z arystokratyczną mamą
                                                    w Lordzie Edgare, gdzie zapewnia, Poirot, ze bierze pod uwage obawy przed
                                                    malzenstwem arystokraty i aktorki... no i wychodzi na to, ze wash and go
                                                    wszystko sie udaje;-)
                                                    Zoe, teraz strzelaj
    • zoe125 Re: Nowe zagadki 14.02.07, 09:45
      OK, no to moja zagadka:

Co takiego zobaczyła Rowena Drake, że upuściła wazon pełen wody?
      • sowca Re: Nowe zagadki 14.02.07, 21:32
        Hm... zeby nie było spoilera, czy wystarczy odpowiedz, ze pani Drake miała
        zobaczyć kogos wychodzącego z bilioteki z dziwnym wyrazem twarzy?
        • owowo Re: Nowe zagadki 14.02.07, 21:38
          wow co to za ksiazka!???
        • zoe125 Re: Nowe zagadki 15.02.07, 10:43
          Hmm... no właśnie, to mógłby być spoiler, więc uznaję odpowiedź - widac, że
          wiesz, o co chodziło z tym dzbanem. Gdybyś dała pełna odpowiedź, mogłoby to
          rozczarowac nieco tych, którzy książki nie czytali. Więc teraz Twoja kolej!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka