papuga_ara Re: Huraaaa!!! 22.10.07, 19:26 sayonara2 napisała: > super prezent na moje urodziny ) sayonara, też mam urodziny w połowie listopada)) Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść! 22.10.07, 12:27 Będzie co przytargać celem złożenia autografu Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 22.10.07, 12:36 E, mam nadzieję, że i poczytać będzie co Tytuł brzmi bardzo zachęcająco. Odpowiedz Link
edyta95 Re: Nowa powieść! 22.10.07, 12:43 cytata stanowczo za krótka jak chcę umieścić komentarz to mi ta strona oficjalna nie pozwala, być może że czegoś nie umiem ciekawe czy to Ten Tadzio, może się ciut zirytuje dobrze, że będzie o mordowaniu a nie jakieś porady czekam z niecierpliwością pozdrowionka Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Nowa powieść! 22.10.07, 14:58 A mnie się marzy powieść z Joanną i z Alicją, które w charakterze dziarskich starych próchen (?) robią w bambuko jakiego zbrodzienia... Odpowiedz Link
mika_p Re: Nowa powieść! 22.10.07, 17:46 Ciekawe, czy to jakiś fragment cyklu - mnie się krętka i bezkręgowce jakoś tak kojarzą... Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Nowa powieść! 22.10.07, 18:28 Hurrraa!!!! Miejmy jednak nadzieję, że te bezkręgowce z krętką nic wspólnego nie mają....) Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Nowa powieść! 22.10.07, 19:55 A może choć jedna mała glistka się przewinie? ) Odpowiedz Link
lylika Re: Nowa powieść! 23.10.07, 08:43 Ja nie lubię robactwa i glisty Wam zostawiam. Będę czytając opuszczać te paskudztwa, jak niektórzy opisy przyrody. ) Odpowiedz Link
mysza63 Re: Nowa powieść! 23.10.07, 09:50 No to już wiem co dostanę od mikołaja pod choinkę ))) Odpowiedz Link
lylika Re: Nowa powieść! 23.10.07, 15:14 Można kupić wcześniej, przeczytać i położyć pod choinkę. Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 23.10.07, 15:32 Też mnie diabelnie ciekawi ta rzeź, i jakich bezkręgowców będzie dotyczyć. Mam nadzieję, że wyłącznie zwykłych obleńców, płazińców i kleszczy, bo chyba nie chciałabym, żeby motylków, pszczółek, lub biedronek Odpowiedz Link
lylika Re: Nowa powieść! 23.10.07, 15:43 No coś Ty! Gurua miałby urządzać rzeź biedronek, albo motylków? Nigdy nie uwierzę. Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 23.10.07, 16:00 No, nie wiem, nie wiem. Takie, na przykład, skrzyżowanie trutnia z nocnym motylkiem, jak niejaki Diabeł, chyba nieźle udało Jej się przyszpilić, moim zdaniem. I parę takich różnych wyliniałych biedroneczek w pretensjach też ) Odpowiedz Link
edeka5 Re: Nowa powieść! 23.10.07, 16:12 A może bezkręgowców to będzie znaczyło, że bohaterowie nie posiadają kręgosłupów moralnych Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 23.10.07, 16:33 Mam dokładnie takie samo wrażenie, Edeko Tak tylko dywaguję, bo jest okazja, to dlaczego jej nie wykorzystać do pośmiania. Się. Przed lekturą też można, nie? Odpowiedz Link
mimbla.londyn Re: Nowa powieść! 23.10.07, 21:46 Tez czekam z niecierpliwoscia! Bedzie o politykach,jak bez kregoslupa moralnego to np. ten "polityczny" pan od wanny i ... ***************************************************** ...taki zwyczajny ,pogodny dzien - a tyle zmienil... Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść! 23.10.07, 22:16 Aleśmy się ropolytykowali! Że ho ho! A jako prawdziwni chmielewszczykowie polityką powinniśmy się brzydzić ! Odpowiedz Link
eulalija Re: Nowa powieść! 24.10.07, 07:31 36krzysiek napisał: > A jako prawdziwni > chmielewszczykowie polityką powinniśmy się brzydzić ! Ależ czemu Baronie? Jeśli można się obśmiać jak norki? Śmiech to zdrowie, każdy chmielewszczyk tak powie. Bardzo mnie rozbawiły komentarze partii ustępującej, że im TVP1 krzywdę zrobiła, no śliczne to jest )) Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Nowa powieść! 24.10.07, 12:57 My sobie mozemy chcieć i gdybać, ale przecież swojego czasu Szefowa napisała, że ma to byc powieść "w temacie telewizyjnym", to jak może byc bez Martusi? Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść! 24.10.07, 12:59 Do połowy listopada mogliśmy o tym nie pamiętać, prawda? Ech. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść! 24.10.07, 13:31 Przyznam się do czegoś tak cichutko. My tu czekamy na kolejną powieść a ja jeszcze nie mam Traktatu ! Uuuuuu! Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 24.10.07, 13:38 Jeśli może Cię to w jakiś sposób pocieszyć, panie Baronie, to też się do tego przyznam. We dwójkę zawsze raźniej, nie? Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść! 24.10.07, 13:44 Dzięki Groszko za wsparcie bo już się spodziewałem linczu Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Nowa powieść! 24.10.07, 13:53 groha napisała: > Jeśli może Cię to w jakiś sposób pocieszyć, panie Baronie, to też się do tego > przyznam. We dwójkę zawsze raźniej, nie? We trójkę! Skoro jestem w takim doborowym towarzystwie to też się przyznam Odpowiedz Link
brightwitch Re: Nowa powieść! 24.10.07, 13:59 www.empik.com/empikultura/aktualnosci?_a=33366&_name_=Chmielewska_morduje_filmowcow Odpowiedz Link
edyta95 Re: Nowa powieść! 24.10.07, 14:12 no tek skoro już wiemy kogo pokolei będą zabijać, to jeszcze poproszę o info kto super recenzja Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 24.10.07, 14:28 Aha. Fajnie. No, to skoro już wiemy kogo i dlaczego ta rzeź dotknęła, to ja podejrzewam, kto może być mordercą. My! Tylko jeszcze nie wiem - zbiorowo, czy bardziej indywidualnie ) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść! 24.10.07, 14:31 Tylko zbiorowo. Przecież już Starsi Panowie śpiewali - jeśli mordować, to nie indywidualnie tralala) Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 24.10.07, 14:35 I wespół zespół, wespół zespół, by rzeź moc móc wzmóc ) Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść! 24.10.07, 14:38 Podczas spotkania w CDQ padło, że Gurua ma o ekranizacjach powieści pisać, ale w kontekście, że do jakiegoś pisma. Przynajmniej tak zrozumiałem. Albo błędnie, albo z tego nic nie wyszło, za to powstał kryminał. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść! 24.10.07, 14:40 To było dawno i nieprawda, a kobieta zmienną jest. Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 24.10.07, 14:57 Stawiam na to, że braliśmy czynny udział w zbrodni. Tego od "Szto skazał pokojnik" - na bank. A jeśli ten od "Pan ili propał" jakimś cudem ocalał, to tylko dzięki temu, że się schował ) Odpowiedz Link
eulalija Re: Nowa powieść! 24.10.07, 15:20 Na swoją obronę mam tylko, że nic nie mam do Martusi, a w "Babskim motywie" nawet mi się podobała. Czy to wystarczy Wysoki Sądzie? Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść! 24.10.07, 15:15 Ojojoj! Żeby tylko książkowa Joanna nie przesiedziała całej powieści na tyłku nadzorując działania innych i robiąc za punkt kontaktowy. Gdzieś to juz było... No i Martusia będzie na bank! Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Nowa powieść! 24.10.07, 15:19 Tak sobie czytam i mam wrażenie, że jeszcze kilka wpisów, a powieść zostanie oceniona, omówiona i skomentowana zanim się w ogóle oficjalnie ukaże ) Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 24.10.07, 15:20 Cicho, Baronie, nie pesymizuj. Pozytywnie pokonfabulujmy, za przeproszeniem Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść! 24.10.07, 15:33 Fachowo to się nazywa recenzja ex ante )) Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 24.10.07, 15:42 Recenzję, to już tam, wyżej, za nas napisali. A my sobie tylko odrobinę uatrakcyjniamy czas oczekiwania, po prostu Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść! 24.10.07, 15:48 Może zrobimy zakłady: jest tam Martusia, czy jej nie ma? Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść! 24.10.07, 15:52 Liczę na fuksa i stawiam TWCh - Marusia 1:0. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść! 24.10.07, 15:54 36krzysiek napisał: > Liczę na fuksa i stawiam TWCh - Marusia 1:0. Chyba że grać na okrągło )) Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść! 24.10.07, 16:15 > 36krzysiek napisał: > Liczę na fuksa i stawiam TWCh - Marusia 1:0. > Chyba że grać na okrągło )) Jaka Marusia! Co za Marusia! To pewnie ta od "Myszterej..." )) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść! 24.10.07, 16:36 To ja stawiam na Szarika i Rudego papałom i odwrocone...ale to poza konkursem. Odpowiedz Link
goonia Re: Nowa powieść! 24.10.07, 17:19 Ale Marusia moze fuksem przyjsc, to trza grac 3 na okraglo. Okragly trojkat? hmm..... Odpowiedz Link
gastonlemiel Re: Nowa powieść! 28.10.07, 01:11 Krzysiu, niemal doslownie zacytowales moja opinie sprzed uuuu kilku ladnych miesiecy, dotyczaca umiarkowanej ruchawosci Joanny w zapalniczce I ja mam nadzieje, ze w Rzezi bedzie wiecje werwy w jej wykonaniu Odpowiedz Link
stara.gropa Książka Martusi. 25.10.07, 07:38 Dorwałam wczoraj książkę Marty Węgiel "Afera Kobana", o której już ktoś na forum wspominał. Przeczytałam połowę. Oto streszczenie pierwszej połowy: Bohaterką jest dziennikarka krakowska Agata. Agata zostaje wplątana w aferę kryminalno-polityczną. Dzwoni po poradę do swojej przyjaciółki z Warszawy, Joanny. Owa Joanna to najpopularniejsza w Polsce pisarka kryminałów. Agata przyjeżdża do Warszawy i razem z Joanną oddają się rozważaniom o aferze i prowadzą śledztwo. Wokół Agaty kłębi się tłum facetów, o których nie wiadomo, czy lecą na Agatę, czy też są szpiegami i chcą ją zamordować. Akcja momentami dzieje się w domu Joanny i zaczynało mi się mylić, czy czytam książkę Guruy, czy Marty, bo do złudzenia przypominała książki Guruy z Martusią w roli głównej. Na stronie 160 pada wreszcie trup i oczywiście to Agata jest osobą, która go znalazła. Pojawiają się też zaprzyjaźnieni policjanci, których bohaterka poznała przy wcześniejszych sprawach (pierwsza książka M.W.). Wypisz wymaluj Bieżan i Górski. Ciąg dalszy będzie jutro, jak przeczytam całą książkę. P.S. Zastanawiam się cały czas, czy ta książka to: - olbrzymi wpływ Guruy na Martę, - plagiat, - zamierzona podróba, - czy jeszcze coś innego? Odpowiedz Link
lylika Re: Książka Martusi. 25.10.07, 07:44 Jak to dobrze, że jest ktoś kto chce się poświęcić. Najuprzejmiej dziękuję Stara.gropo. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Książka Martusi. 25.10.07, 08:03 Proszę bardzo. To nie było duże poświęcenie, z zainteresowaniem czytałam zwłaszcza te fragmanty dotyczące Guruy. Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Książka Martusi. 25.10.07, 09:29 To ja od razu z prywatą... Czy będzie (kiedyś tam) możliwość pożyczenia tego dzieła? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Książka Martusi. 25.10.07, 09:32 Niestety nie ode mnie, bo ja wypożyczyłam książkę z biblioteki. Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Książka Martusi. 25.10.07, 09:48 Szkoda... U mnie takich nowości to pewnie nie będzie Odpowiedz Link
the_dzidka Mogę się poświęcić 27.10.07, 13:43 i nabyć jeden egzemplarz drogą zakupu kontrolowanego. I uroczyście scedować prawa własności na całe TWCh (relokacja dzieła jak najbardziej wskazana). Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Mogę się poświęcić 29.10.07, 09:19 A wiesz, że o tym samym myślałam ) Nawet zaczęłam juz robić rozeznanie w internecie, bo księgarnię mam daleko i nie po drodze, poza tym nie wiem czy w ogóle by mieli... Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Książka Martusi. 26.10.07, 09:00 Czy mam zamieścić drugą część i podać kto zabił? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Książka Martusi. 26.10.07, 09:28 Jestem nieprzekupna, podaję: zabił nie ten, którego podejrzewałam Odpowiedz Link
gastonlemiel Re: Książka Martusi. 28.10.07, 01:17 nie czytalem wiec nie powinienem pyska rozwierac. Ale rozewre bo mnie denerwuje jak sie ludzi bez powodu (chyba) szkaluje co wy do cholery od Marty Wegiel chcecie? mnie sie ona podoba heh, zawsze bylem na przekor a co do jej ksiazek - ja uwazam ze baaardzo fajnie ze nawiazuja do ksiazek chmielewskiej i to tak wyraznie, w sensie czesc akcji w domu joanny itp. w koncu przyjaznia sie kobiciny, a taka forma literackich nawiazan bedaca odbiciem rzeczywistych wiezi bardzo mi sie podoba a tu od razu plagiat itd. i jak bede mogl to kupie te ksiazki marty... Odpowiedz Link
eulalija Re: Książka Martusi. 28.10.07, 10:14 Wcale nie jesteś odosobniony w stosunku do Martusi. Wprawdzie "Mnie zabić" z długimi rozmowami telefonicznymi też mi się średnio podobało, ale już "Babski motyw" ze znajdywaniem przez Martusię trupa pod wierzbą i tym namawianiem Joanny do wizyty u drugiej żony i telefonawania do pierwszej o godzinie mało przyzwoitej przypadły mi do gustu. Chyba trzeba będzie jakieś stronnictwo obrony Martusi założyć Odpowiedz Link
manai Re: Książka Martusi. 30.10.07, 13:24 to ja też się do grona obrońców Martusi zapiszę. A że lubi brodatych... de gustibus non disputandum est (chyba) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Książka Martusi. 29.10.07, 07:15 Że Marta podoba się Gastonowi, to się nie dziwię, bo to piękna kobieta jest A o książce pogadamy, jak już ją przeczytasz Gastonie. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Książka Martusi. 29.10.07, 10:50 Jeżeli o mnie chodzi, to ja się postaci literackiej czepiam, nie pierwowzoru. Jeżeli lubimy Guruę, to przechodnio możemy też lubić panią Martę) Odpowiedz Link
lylika Re: Książka Martusi. 29.10.07, 11:45 gastonlemiel napisał: > nie czytalem wiec nie powinienem pyska rozwierac. Ale rozewre bo > mnie denerwuje jak sie ludzi bez powodu (chyba) szkaluje > co wy do cholery od Marty Wegiel chcecie? mnie sie ona podoba heh, > zawsze bylem na przekor a co do jej ksiazek - ja uwazam ze > baaardzo fajnie ze nawiazuja do ksiazek chmielewskiej i to tak > wyraznie, w sensie czesc akcji w domu joanny itp. w koncu przyjaznia > sie kobiciny, a taka forma literackich nawiazan bedaca odbiciem > rzeczywistych wiezi bardzo mi sie podoba a tu od razu plagiat itd. > i jak bede mogl to kupie te ksiazki marty... ... No więc my, "do cholery", niczego od Marty Węgiel, czy też od Martusi, nie chcemy i nikogo nie "szkalujemy". Wymieniamy tylko swoje opinie. Natomiast ci, którzy na forum pasjonatów, fanów i wielbicieli twórczości Joanny Chmielewskiej z wyższością i politowaniem wyrażają się o Autorce per "kobicina", raczej rzeczywiście nie powinni "pyska rozwierać". Odpowiedz Link
groha Re: Książka Martusi. 29.10.07, 13:00 Szefowo, nie znęcaj się już tak strasznie nad Gastonem Lemielem, bo patrzeć na to ciężko. On przecież nasz! Jeden z wielkich nieobecnych, że pozwolę się sobie tak wyrazić. A nawet gdyby nie, to przecież też tak nie uchodzi, no, nie uchodzi. Przed Twe oblicze wznosimy błaganie: lub nas, lub nie lub, ale nie odrzucaj i jak dobra matka nam bądź, Lyyyliiiiko... ) Odpowiedz Link
lylika Re: Książka Martusi. 29.10.07, 13:08 Właśnie, nie uchodzi. Gaston za każdym wpisem pozwala sobie na lekceważenie Guruy. Ja nie widzę powodu żebym miała pomijać to milczeniem. Jemu wolno pisać co mu ślina na klawiaturę skapnie a mnie może się to nie podobać. Nieprawdaż? Poza tym nikogo nie odrzucam a w swoim wpisie tylko cytowałam wymyślne zwroty autora. ) Odpowiedz Link
g0p0s Re: Książka Martusi. 29.10.07, 13:29 Dawno kłotni nie było, niech się trochę spiorą (od spierania, a nie prania) Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 29.10.07, 14:04 Ja tam za niczyją papugie robić nie mam zamiaru (najmocniej przepraszam Papużko, to nie o Tobie), ale nawet chętnie się pogapię, bo też uwielbiam drakę. "Bo życie, to cholerna mać i trzeba je za mordę brać, o rifi fifi..." ) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść! 29.10.07, 14:09 Jednak internet ma wady. Nie da się w nim pobić Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 29.10.07, 14:17 No. I krwi nie widać. Pierwszej, ani ostatniej Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść! 29.10.07, 14:36 Zwołujemy nadzwyczajne? Połączone z przyjęciem Gastona do TWCh?)))) Ciekawe, czy by przyszedł?) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść! 29.10.07, 14:50 Juz raz przychodzil i nie przyszedl...bojal sie czyco. Czy wy ostrzycie czasem te przykladnice ? Odpowiedz Link
edyta95 Re: Nowa powieść! 29.10.07, 15:18 Lylko, ta kobiecina to pewnie pieszczotliwie było ale jakbyście się chcieli po pyskach lać, to ja zakłady przyjmuję Odpowiedz Link
lylika Re: Nowa powieść! 29.10.07, 15:52 Po pierwsze, to nawet nie "kobiecina" tylko "kobicina". Po drugie w pieszczotliwość "kobiciny" w życiu nie uwierzę. Po trzecie, jak ktoś bez szacunku wyraża się o Gurui, to moje poczucie humoru odlatuje odrzutowcem i nie chce wrócić. P.S. Nici z Twoich zakładów. Nigdy nie biję słabszych. ) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść! 29.10.07, 16:29 za "kobicine" to reka sama skoczyc umie.... ) Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść! 29.10.07, 15:57 > Czy wy ostrzycie czasem te przykladnice ? Klepiemy, jak kosy) Odpowiedz Link
eulalija Re: Nowa powieść! 29.10.07, 23:23 Łoo matkooo, ale się narozrabiało ... Nałeczką Szefową przykrywam, moja ci Ona, moja!! Niech już w żadne szranki nie uderza ) Drugą nałęczkę na Gastona rzucę, bez okrzyków, nie zauważyłam "obelżywego" określenia, czytałam wybiórczo pod kątem Martusi. Gaston, dla Guruy obowiązuje tu postawa na baczność, z czołem lekko pochylonym. Matkooooo, jest jakaś korporacja taksówkowa co mnie teraz bezpiecznie do Tworek odwiezie?? Ludzieeeee .... Odpowiedz Link
goonia Re: Nowa powieść! 30.10.07, 21:33 Martusi ksiazkowej nie lubie, ale przynajmniej wzbudza jakies emocje. Skonczylam niedawno (Nie)boszczyka meza i tam niestety wszystkie postacie byly mi doskonale obojetne choc sama ksiazka mi sie podobala. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść! 31.10.07, 12:11 No, myślałem że awanturka w pełnym toku, a tu nic. Co za ludzie, nawet się pokłócić za długo nie potrafią) Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 31.10.07, 12:24 Tym razem Gaston poddał się bez walki, niestety. Też czuję się lekko rozczarowana, hihi. Gdzie Ci mężczyźni wspaniali tacy, orły, sokoły, bażanty... A nie, jeden bażant, to wiadomo - u Asi jest ) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść! 31.10.07, 12:30 To może zapodam streszczenie następnej książki, którą przeczytałam?)) Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść! 31.10.07, 12:39 )) Jasiu, czym się tak martwisz? - pyta tatuś. - Mam napisać zdanie z wyrazem "podżegacze", ale nie wiem, co to jest. - No to napisz: "Na balkonie wiszą gacze, pod balkonem piesek skacze, jak doskacze, podże gacze". Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść! 31.10.07, 12:51 )) Kij w mrowisku to moja ulubiona zabawa. Odpowiedz Link
jolunia01 Re: Nowa powieść! 09.11.07, 12:13 Jeśli naprawdę ukaże się w połowie listopada, to już w następny weekend zostanie pochłonięta. Piękna perspektywa. Odpowiedz Link
eulalija Re: Nowa powieść! 13.11.07, 11:46 Łeee, dopiero? I to ma być połowa listopada? Ja już rączki zacierałam i buciki szykowałam, żeby do Empiku albo innej książkodajni w czwartek o świcie lecieć a tu proszę Szanownych - chała. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść! 13.11.07, 11:58 A mnie pan T. powiedział na ucho, że pierwsze egzemplarze będą w Gdańsku a zaraz potem w całej Polsce - 16-17.11 Odpowiedz Link
jolunia01 Re: Nowa powieść! 13.11.07, 12:45 No, to zobaczę w sobotę czy mieszkam "w całej Polsce". Odpowiedz Link
eulalija Re: Nowa powieść! 17.11.07, 21:35 Empik w ofercie jeszcze nie ma Merlin sprzedaż zapodaje na 22-gi listopada. 22-gi to nie jest połowa listopada, to jest druga połowa listopada. Baronie! To co? Mam jutro buty kościelne zakładać i po Empikach pielgrzymować? Czy raczej przeczekać? Jak Jaśnie Pan radzi? - Szajka bez końca - Forum Fanów Chmielewskiej Odpowiedz Link