30.01.04, 19:25
Kiedy w koncu w Żarach skonczy sie bezrobocie.Nie wierze w to ,ze z chwila
wejscia do Uni Europejskiej skoncza sie nasze problemy .Czy Wy Żaranie
wierzycie,w to ,ze nam sie poprawi,Unia Europejska juz likwiduje stanowiska
pracy/zamyka zaklady pracy,ktore nie spelniaja ich wymogow-dla mnie jest to
powrot do sanacji .Nie dajmy z siebioe zrobic niewolnikowj
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Praca 01.02.04, 21:29
      cris52 napisał:

> Kiedy w koncu w Żarach skonczy sie bezrobocie.

nigdy, kwestia bezrobocia na trwale wpisana jest w system kapitalistyczny czy
      inaczej mowiac system gospodarki rynkowej

> Nie wierze w to ,ze z chwila
      > wejscia do Uni Europejskiej skoncza sie nasze problemy.

no pewnie, ze nie, przeciez panstwa UE same maja duze poblemy z bezrobociem

> Czy Wy Żaranie
      > wierzycie,w to ,ze nam sie poprawi,Unia Europejska juz likwiduje stanowiska
      > pracy/zamyka zaklady pracy,ktore nie spelniaja ich wymogow-dla mnie jest to
      > powrot do sanacji .Nie dajmy z siebioe zrobic niewolnikow

Hmm, mysle ze nieco sie poprawi poniwaz dla UE jestesmy i bedziemy zapleczem
      taniej i wydajnej (tak, tak) sily roboczej. Taka byla logika rozrzerzenia: po
      co mamy korzystac z pracy Chinczykow wydajniejszych od Europejczykow ale zbyt
      odlegly to region i za fracht trzeba placic, skoro mozemy korzystac z pracy
      Wschodnioeuropejczykow. I tak sobie mysle, ze nowe panstwa UE beda zapleczem
      przemyslowym postindustrialnej zachodniej czesci. Mysle ze po akcesji wiecej
      przemyslowcow z Zachodu przeniesie do Polski swoje dzialy produkcyjne.

A co do polskiego bezrobocia, mysle ze zmaleje ono zauwazalnie dopiero, gdy
      uda sie zmiejszyc obciazenia pozaplacowe i ulatwi sie prace malym podmiotom
      gospodarczym dzieki programom, ktore pomoga ludziom prowadzic legalna
      dzialnosc gospodarcza i obnizone zostana podatki... ehhh marzenia
      Wymownym przykladem co do zarskiego bezrobocia sa roboty interwencyje - na
      drugi dzien po rozpoczeciu pracy polowa uczestnikow programu przyniosla
      zwolnienia lekarskie. Dziwne? Wcale nie - waszak ci bezrobotni musieli wracac
      do swoich codziennych zajec a wiec: kladzenia kafelkow, tynkowania, rozwozenia
      towaru i tym podobnych prac na czarno - roboty interwencyjne byly im potrzebne
      by na ZUS bylo...
      • cris52 Re: Praca 06.02.04, 23:30
        croolick ta sprawe ujoles naprawde logicznie,ale........................
        mnie naprawde boli,ze ja jako czlowiek juz nie mlody to odczuwam,boli mnie
        to,ze mlodzi nie maja zadnych szans na nic,tzn.praca,mieszkania,itd.rozumie,ze
        kapitalizm ma swoje prawa, ale moje pokolenie zostalo wychowane w czasach
        komunistycznych ,chociaz to bylo wygodne ,ale mnie to dalej meczy,dlaczego nasi
        kochani przywodcy odbieraja naszym dzieciom i wnukom szanse rozwoju,mysla,ze UW
        przejmie za nich nasze problemy,uwazam ze to jest ich tylko urojone
        mazenie.Boli mnie to,ze ja jako uczciwy czlowiek socjalizmu dorobilem sie tylko
        godziwej pensji w kwocie 800 zl.I dziekuje tylko BOGOWI ,ze mnie ten zaszczyt
        spotkal,a bezrobotni niech dziekuja diablowi,ze jest za nimi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka