Dodaj do ulubionych

Wściekłe ataki na WOŚp

10.01.15, 23:41
Jestem zbulwersowana wściekłymi atakami na Owsiaka i Wielką Orkiestrę.Nie rozumiem dlaczego tak bardzo niektorym ona przeszkadza.Nikt nikogo nie zmusza do udziału w tej zbiórce.Ja uważam że ten człowiek zasługuje na uznanie za to że potrafił tak porwac ludzi do tak szlachetnej sprawy i to przez tyle lat....ludzi o dobrych sercach bo jest ich wiele. Nawet jesli Owsiak troche skorzysta z tych pieniędzy to nie żal mi bo on ciężko na to pracuje.Zazdroszczą mu? to niech ten co zazdrości sam sprobuje coś dobrego zrobic a nie krytykowac i jątrzyc.Ja nie mam nic przeciwko zbiorkom Caritasu ale czy Caritas ma miec monopol na takie akcje? Tak strasznie ich boli żeJurek z tego się utrzymuje a to ze o.Rydzyk żyje jak król z pieniędzy emerytow to w porządku??Owsiak to pikuś w stosunku do o.Rydzyka,ktory nigdy nie rozliczył się z żadnych pieniędzy.Nie chcesz nie bierz udziału ale nie krytykuj tych co ją wspierają a jak sam będziesz kiedys w szpitalu to koniecznie zaznacz że nie chcesz byc diagnozowany czy leczony sprzętem od Jurka Owsiaka...ty , twoje dzieci,wnuki itp. Mam nadzieję że większość ludzi jak co roku tak i jutro okaże swoje dobre serca także na przekór tym wściekłym zmasowanym atakom ludzi nazywających się katolikami.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lizun9 Re: Wściekłe ataki na WOŚp 10.01.15, 23:55
      szafirek68 napisała:

> Jestem zbulwersowana wściekłymi atakami na Owsiaka i Wielką Orkiestrę.Nie rozu
      > miem dlaczego tak bardzo niektorym ona przeszkadza.

Przeszkadza bo pokazuje, że można wokół akcji charytatywnej skupić młodych ludzi, których nie umie zagospodarować kościół i prawicowe bojówki. Co do samej skuteczności akcji - mam mieszane uczucia, czy ona ma wpływ na jakość polskiej służby zdrowia. Jest entuzjazm, jest ogólnonarodowe poruszenie, tańce, śpiewy, a ludzie jak umierali w kolejkach do lekarza, tak umierają dalej. Więc to chyba nie brak sprzętu jest tu największym problemem...
      • jurek188 Re: Wściekłe ataki na WOŚp 11.01.15, 10:45
        lizun9 napisał:

Co do samej sku
        > teczności akcji - mam mieszane uczucia, czy ona ma wpływ na jakość polskiej słu
        > żby zdrowia. Jest entuzjazm, jest ogólnonarodowe poruszenie, tańce, śpiewy, a l
        > udzie jak umierali w kolejkach do lekarza, tak umierają dalej. Więc to chyba ni
        > e brak sprzętu jest tu największym problemem...

masz trochę racji ale jakośc służby zdrowia to jest inny temat i to nie zalezy od Jurka Owsiaka jak wykorzystywany jest sprzęt.Jego rola polega na tym żeby ten sprzęt zakupic i dostarczyc szpitalom.Dyrektorzy niektorych szpitali sa bezradni bo ograniczają ich limity i wszystko sprowadza sie do złego zarządzania naszymi składkami przez rząd.Poza tym nie wszędzie tak jest bo na oddziałach noworodkow ten sprzęt słuzy dobrze.Ludzie umierali i będą umierac zbyt szybko bo nasze panstwo nie potrafi o nas zadbac jak nalezy dlatego takie akcje czy mniej czy bardziej udane są potrzebne .Kolejki są ale bez tego sprzętu były by jeszcze większe. Popieram Jurka i zawsze pomagam
        • lizun9 Re: Wściekłe ataki na WOŚp 11.01.15, 14:09
          jurek188 napisał:

> masz trochę racji ale jakośc służby zdrowia to jest inny temat i to nie zalezy
          > od Jurka Owsiaka jak wykorzystywany jest sprzęt.Jego rola polega na tym żeby te
          > n sprzęt zakupic i dostarczyc szpitalom.

Oczywiście, że służba zdrowia nie zależy od Owsiaka. Ale Owsiak służy służbie za parawan, alibi. Po co ograniczać koszty, biurokrację, etaty niezwiązane bezpośrednio z leczeniem, po co oszczędzać na gmachach ministerstwa zdrowia, skoro raz w roku robi się ściepę narodową? A przecież system dotuje nie jeden Owsiak, a conajmniej kilkudziesięciu. Te wszystkie fundacje TVN, Polsat, Radia Zet. Człowiek się już opędzić nie może, gdzie nie pójdzie, jaki program nie włączy, to wszędzie są jakies dzieci z połową serduszka...I kazde chce kasy...
          Ja dobroczynność pojmuję jako sposób na rozwiązywanie problemów społecznych. Jeśli od 25 lat zbiera się kasę i rozwiązania problemu nie widać, to to nie jest dobroczynność. To podatek.
          • szafirek68 Re: Wściekłe ataki na WOŚp 11.01.15, 22:09
            lizun9 napisał:
            > Oczywiście, że służba zdrowia nie zależy od Owsiaka. Ale Owsiak służy służbie z
            > a parawan, alibi. Po co ograniczać koszty, biurokrację, etaty niezwiązane bezpo
            > średnio z leczeniem, po co oszczędzać na gmachach ministerstwa zdrowia, skoro r
            > az w roku robi się ściepę narodową? A przecież system dotuje nie jeden Owsiak,
            > a conajmniej kilkudziesięciu. Te wszystkie fundacje TVN, Polsat, Radia Zet. Czł
            > owiek się już opędzić nie może, gdzie nie pójdzie, jaki program nie włączy, to
            > wszędzie są jakies dzieci z połową serduszka...I kazde chce kasy...
            > Ja dobroczynność pojmuję jako sposób na rozwiązywanie problemów społecznych. Je
            > śli od 25 lat zbiera się kasę i rozwiązania problemu nie widać, to to nie jest
            > dobroczynność. To podatek.

trudno Ci nie przyznac racji ale co mamy robic...państwo nam nie zapewni lepszej opieki czy te akcje będą czy nie, ponieważ sobie nie zabiorą .Rząd nie potrafi zarządzac naszymi składkami w należyty sposób i nie zanosi się na to ze cos się zmieni w najbliższym czasie.
            • michal.baumstein Re: Wściekłe ataki na WOŚp 11.01.15, 22:42
              szafirek68 napisała:

Rząd nie potra
              > fi zarządzac naszymi składkami w należyty sposób i nie zanosi się na to ze co
              > s się zmieni w najbliższym czasie.

Leczenie musi być częściowo odpłatne,bo tu żaden rząd nic nie zrobi.
      • croolick Re: Wściekłe ataki na WOŚp 11.01.15, 23:02
        lizun9 napisał:

> których nie umie zagospodarować kościół i prawicowe bojówki.

Trochę umiaru. Prawicowe bojówki?:-) Jeśli to te same, co to podobno groziły dzieciom z Groszków i nie pozwoliły chodzić na radziecki cmentarz składać kwiatki i palić znicze, to faktycznie strach się bać;-)))

> Co do samej skuteczności akcji - mam mieszane uczucia, czy ona ma wpływ na jakość
        > polskiej służby zdrowia. Jest entuzjazm, jest ogólnonarodowe poruszenie, tańce, śpiewy, a l
        > udzie jak umierali w kolejkach do lekarza, tak umierają dalej. Więc to chyba ni
        > e brak sprzętu jest tu największym problemem...

Masz rację, jednak ja uważam, za największe dzieło WOŚP to przełamanie pewnego stereotypowego myślenia. NFZ nigdy by na przykład nie pomyślał o tym, by stworzyć system badania słuchu u noworodków (bo woli leczyć skutki - konkretne schorzenia, które łatwo policzyć, niż dawać na profilaktykę, której efektów nie da się ując w słupki). I za to chwała ludziom - lekarzom, których w fundacji zatrudnił Owsiak.
    • croolick Re: Wściekłe ataki na WOŚp 11.01.15, 23:37
      A ja jestem zbulwersowany atakami na wszystkich, którzy stawiają Owsiakowi pewne trudne pytania. Oczywiście nie brakuje oszołomów, którzy potępiali i potępiać będą Owsiaka w czambuł. Trochę zimnej wody przydałoby się na rozgorączkowane główki - te przeciwstawianie Caritasu WOŚPowi jest żałosne. Znowu wojenka polsko - polska z okopami Św. Trójcy po obu stronach.
      Daleki jestem do wrogości wobec WOŚP, ale sam z czasem nabrałem pewnych wątpliwości. Po pierwsze, w trakcie procesu z MatkąKurką Owsiak nie chciał pokazać wszystkich umów z firmami, które dostarczały sprzęt medyczny tłumacząc się, że to tajemnica, bo firmy wchodzące na rynek dawały rabaty i nie chcą by to ujawniać. No fajnie, to wiążą się w związku z tym podejrzenia o dwie nieczyste sprawy - lobbing za pomocą fundacji a po drugie, to gdyby ujawnić koszty zakupów, to może wcale okazałby się, że rabatu w ogóle nie było? No ale tego się można tylko domyślać, bo papierów nie pokazał...
      Po drugie, te przepływy między spółkami Mrówka Cała, Jasna Sprawa, Złoty Melon, wypłaty dla państwa Owsiaków też ujawnione zostały dopiero podczas procesu. Niby złamania prawa się nie dopatrzono, ale czemu od razu Owsiak nie informował ile zarabia w fundacji? Ja mu nie zazdroszczę tej kasy, wiadomo, że musi z czegoś żyć, ale po co ukrywać faktyczne dochody, jeśli chce się pełnić rolę naczelnego celebryty charytatywnego?
      Po trzecie bardzo nerwowa reakcja samego Owsiaka na krytykę, wręcz chamstwo budzi we mnie bardzo mieszane uczucia. Tak samo jak wzięcie go w obronę przez Gazetę Wyborczą, która odbyła pałeczkę i robi dziś prymitywną propagandę w prawicowym stylu (nagonka przeciwko "hejterom") , tym razem w obronie Owsiaka.
      Po czwarte. Byłem raz na Przystanku Woodstock w Kostrzynie i byłem zniesmaczony. Już żarska afera ze stacją benzynową pokazała, że Owsiak chce kontrolować cały biznes na festiwalu. No to dopiął swego w Kostrzynie - pole festiwalowe daaaaaaleko od miasta - tylko niewielka część woodstokowiczów zdecyduje się długi spacer do miasta na zakupy. W związku z tym pojawił się gastronomiczny monopol. Obrzydliwe, takie samo żarcie w budach za żetony. Tak samo jak monopol piwny wielkich koncernów. Owszem waaadza ma sobie teraz wentyl, jak w latach 80. PRL Jarocin - ot przyjdą młodzi, którym wydaje się, że sobie poszaleli, umyją się w drodze powrotnej w pociągu i zapomną o "buncie" do następnych dwóch dni za rok. W Żarach jednak nie było jeszcze takiej komerchy i bratania się z waaadzą...
      Co mi się w WOŚP podoba?
      Po pierwsze społeczny entuzjazm i mimo krytyki prawicowych publicystów nie uważam, że od wpływów na WOŚP należy odjąć (niemałe) koszty wszystkich atrakcji, które fundują samorządy, firmy państwowe, czy prywatne.
      Po drugie WOŚP zmieniła mentalność w polskiej służbie zdrowia i dzięki niej zaczęto zwracać uwagę na problemy pomijane przez NFZ i środowisko lekarskie, dlatego także nie zgadzam się by porównywać budżet WOŚP z NFZ
      Po trzecie Przystanek Woodstoock poza powyższymi zastrzeżeniami to fajna impreza, która wypromowała pewne lokalne gwiazdy i pozwala zaprosić do kraju zaciekawionych inicjatywą wykonawców zagranicznych, którzy w innych warunkach do Polski by nie przyjechali.
      Po czwarte, to dobrze, że w tak martwym i paskudnym okresie (ze względu na pogodę) coś się w całym kraju dzieje.
      A zatem mniej zacietrzewienia po obu stronach życzę - Owsiak nie jest świętą krową a i nikomu innemu w tym kraju nie udało się osiągnąć takiego sukcesu, jak Jemu.
      • szycha75 Re: Wściekłe ataki na WOŚp 12.01.15, 00:14
        generalnie wszystko się zgadza do pewnego momentu.....kolega chyba nie zrozumiał do końca o co chodziło Owsiakowi na Przystanku - tak wiec tłumacze: celowo jest bardzo daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaleko od miasta Przystanek właśnie po to, żeby przystankowiczom jak dojdą na miejsce odechciało się rozrabiać - kiedyś Owsiak mówił, ze jego marzeniem jest zrobić Przystanek na wysokiej górze:))) po drugie przystanek jest mniej uciążliwy dla mieszkańców Kostrzynia - nie każdy sobie życzy.. i różnie to bywa - podobnie jak względy bezpieczeństwa; po drugie koncern piwny - to sponsor Przystanku więc ma też swoje warunki - jeden z nich - zero konkurencji:) z reszta piwko jest sprzedawane dużo taniej niż na innej komercyjnej imprezie. Po trzecie płacenie żetonami - ideą Przystanku jest stworzenie swoistego miasteczka przez te kilka dni - żetony są wtedy lokalna walutą. Bardzo dobry pomysł zważywszy na plagę kradzieży- A tak kasę wymieniamy na żetony i nie trzeba nosić gotówki przy sobie. Tak po krótce:)
        • croolick Re: Wściekłe ataki na WOŚp 12.01.15, 00:40
          O jakim rozrabianiu mówisz? Nie znam mieszkańców Żar, którym obecność woodstockowiczów by przeszkadzała. Przestępczość też jakoś w mieście dramatycznie nie wzrosła. Dla mnie z tą "uciążliwością dla mieszkańców" to zwykłe wykręcanie kota ogonem. Przypominam, że Owsiak obraził się na Żary, bo zrobił rozp...chę na stacji benzynowej Wagnera, gdzie handlowano jakimiś okularami przeciwsłonecznymi, bo nie wiedział, że stacja, choć blisko miasta, to leży de facto na terenie gminy wiejskiej Żary (To jest formalnie Kadłubia co ciekawe:-) ). Pytanie zasadnicze, po co zrobił ten cyrk?
          Żetony? Cóż to prosta sprawa, ułatwiają po prostu rozliczenie. Nie trzeba w budach instalować kas fiskalnych. Że niby plaga kradzieży? Przecież na Woodstocku jest tylko "miłość, muzyka i rock'n'roll"!;-)
          Piwny monopol, cóż... może i piwo tańsze dla woodstokowiczów, ale po to robi się monopole, by ktoś zarobił więcej....
          • szycha75 Re: Wściekłe ataki na WOŚp 12.01.15, 01:18
            za dużo spiskowej teorii dziejów:)
            • croolick Re: Wściekłe ataki na WOŚp 12.01.15, 15:12
              szycha75 napisał:

> za dużo spiskowej teorii dziejów:)

Raczej spiskowej praktyki dziejów;-)
      • janwer Re: Wściekłe ataki na WOŚp 12.01.15, 11:04
        croolick napisał:

> ale czemu od razu Owsiak nie informował i
        > le zarabia w fundacji?

Jak nie informował? Od kilku lat w sprawozdaniach finansowych WOŚP czytałem o kosztach zarządu i po podzieleniu przez ilość miesięcy mi wyszło że ok. 9000 zł.

W tej sytuacji wątpię czy coś zostało nieujawnione, czy po prostu czerpiesz wiedzę wyłącznie z bloga tego oszołoma MK?
        • croolick Re: Wściekłe ataki na WOŚp 12.01.15, 11:43
          janwer napisał:

> Jak nie informował? Od kilku lat w sprawozdaniach finansowych WOŚP czytałem o k
          > osztach zarządu i po podzieleniu przez ilość miesięcy mi wyszło że ok. 9000 zł.

Ha! No właśnie, że nie i wyszło to dopiero podczas procesu w Złotoryji. W sprawozdaniu nie ujęto umów jakie zamierały z Owsiakami spółki WOŚP...

> W tej sytuacji wątpię czy coś zostało nieujawnione, czy po prostu czerpiesz wie
          > dzę wyłącznie z bloga tego oszołoma MK?

Czerpię wiedzę z uzasadnienia wyroku.
          • jurek188 Re: Wściekłe ataki na WOŚp 12.01.15, 12:29
            rozliczających Owsiaka są tysiące bo najwygodniej siedziec dupą na kanapie i rozliczac innych .Nie bierzesz udziału nie dajesz pieniędzy to i nie interesuj się tymi pieniędzmi .Masz wątpliwości ,podejrzenia to przestan dawac.Ktos tam napisał o o.Rydzyku i słusznie ,może zajmiecie się rozliczeniami tego naciągacza bo on owszem zbiera kasę ale tylko dla siebie i jakos wszyscy nabierają wody w usta.
            • croolick Re: Wściekłe ataki na WOŚp 12.01.15, 14:28
              jurek188 napisał:

> rozliczających Owsiaka są tysiące bo najwygodniej siedziec dupą na kanapie i ro
              > zliczac innych .

No i po co ta agresja???

>Nie bierzesz udziału nie dajesz pieniędzy to i nie interesuj s
              > ię tymi pieniędzmi .

O NIE! To zbiórka publiczna, wszystkich powinny obowiązywać te same transparentne zasady!

> Masz wątpliwości ,podejrzenia to przestan dawac.

Ale czemu ty mi zakazujesz dawać pieniądze na WOŚP? Jakim prawem?

Ktos tam n
              > pisał o o.Rydzyku i słusznie ,może zajmiecie się rozliczeniami tego naciągacza
              > bo on owszem zbiera kasę ale tylko dla siebie i jakos wszyscy nabierają wody w
              > usta.

Oto logika Kalego, Owsiaka nie można rozliczać, a Rydzyka tak... A ja uważam, że od jednego i od drugiego należy oczekiwać tego samego!!!
              • szycha75 Re: Wściekłe ataki na WOŚp 12.01.15, 19:06
                żyjesz bajkami, rozliczyć Rydzyka, hehehhe w Polsce.... hehheheh, pora zejść na ziemię, temat uważam za rozdmuchany i pora go chyba zamknąć...
                • szafirek68 Re: Wściekłe ataki na WOŚp 13.01.15, 22:18
                  szycha75 napisał:

> żyjesz bajkami, rozliczyć Rydzyka, hehehhe w Polsce.... hehheheh, pora zejść na
                  > ziemię, temat uważam za rozdmuchany i pora go chyba zamknąć...

masz rację..
              • szafirek68 Re: Wściekłe ataki na WOŚp 13.01.15, 22:35
                croolick napisał:

> No i po co ta agresja???

nie widze tutaj agresji co najwyżej zdenerwowanie

> O NIE! To zbiórka publiczna, wszystkich powinny obowiązywać te same transparent
                > ne zasady!

nikt nie powiedział że nie ..Jurek tylko zwraca uwagę że jednego się czepiają a drugiego ktory robi gorsze rzeczy nie

> Ale czemu ty mi zakazujesz dawać pieniądze na WOŚP? Jakim prawem?

zakazuje Ci? powiedział tylko że jeśli ktos nie daje to niech go ta kasa nie interesuje .Ci co dają nie mają pretensji a to są ich pieniądze

> Oto logika Kalego, Owsiaka nie można rozliczać, a Rydzyka tak... A ja uważam, ż
                > e od jednego i od drugiego należy oczekiwać tego samego!!!

a ja uważam że od księdza mamy prawo oczekiwac więcej ..

• croolick Re: Wściekłe ataki na WOŚp 13.01.15, 23:13
                  szafirek68 napisała:

> nie widze tutaj agresji co najwyżej zdenerwowanie

Jakbyś tego nie nazywała, to jest to zachowanie zupełnie niestosowne w merytorycznej dyskusji.

> nikt nie powiedział że nie ..Jurek tylko zwraca uwagę że jednego się czepiają a
                  > drugiego ktory robi gorsze rzeczy nie

Jak tak będziemy relatywizować, to... a właściwie, to większość rodaków tak myśli. Robię małe kanty, no bo inni robią jeszcze gorzej. Robię duże przekręty, no bo... inni robią jeszcze gorzej! Nie, ja nie godzę się na takie myślenie.

> zakazuje Ci? powiedział tylko że jeśli ktos nie daje to niech go ta kasa nie i
                  > nteresuje .Ci co dają nie mają pretensji a to są ich pieniądze

Nieprawda, jeszcze raz powtórzę. Nie można pod żadnym pozorem tak uzasadniać braku przejrzystości. WOŚP organizuje zbiórkę publiczną, jest zarejestrowaną fundacją, to wszystko wiąże się z PRZESTRZEGANIEM PRAWA i pewnymi standardami etycznymi.
                  Mało już mieliśmy przykładów, jak "uświęceni" działalnością charytatywną nietykalni działacze dopuszczali się defraudacji? Pamiętasz sprawę prezesa Kidprotect? W kościelnym ogródku też znaleźlibyśmy podobne kwiatki.

> a ja uważam że od księdza mamy prawo oczekiwac więcej ..

A niby czemu? To zwykły człowiek. Ja raczej więcej oczekiwałbym od instytucji Kościoła, która jako pierwsza powinna interweniować w przypadku naruszania prawa przez duchownych, ale tak nie zawsze się dzieje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka