Dodaj do ulubionych

moja gazeta regionalna - która droga najpierw ?

05.11.09, 20:04
ostatni numer
mojej gazety regionalnej publikuje krótki artykuł
przedstawiający różne stanowiska wybranych przedstawicieli lokalnego
samorządu w sprawie partycypacji deweloperów w kosztach budowy
dróg
.

wg. radnego Kozy sprawa wygląda następująco

Buduje się ulice do deweloperów, a wczoraj jadąc ul. Traugutta
zaczepiłem o nierówną nawierzchnię. To jest dramat. Uważam, że
partycypacja deweloperów powinna być większa, albo w ogóle być. Przy
wyborze inwestycji drogowej warto pod uwagę brać kolejność
oczekiwania

Z kolei radny Marek Brodziak uważa, że realizując inwestycje
drogowe powinno zachować się pewną hierarchię. - Podoba mi się to,
co się dzieje w centrum Radzymina, bo nasze miasto pięknie się
zmienia
–zauważa radny.

Jednocześnie wyraził wątpliwość czy deweloperzy powinni finansować
inwestycje miejskie. Zdaniem radnego deweloper poprzez nowych
mieszkańców ściąga podatki, zwiększając dochody gminy.

Burmistrz Piotrowski odnosząc się do uwag radnego Kozy
podkreślił, że deweloperzy w bardzo dużym stopniu partycypują
w budowie drogi, dając grunt pod drogę. - Otrzymujemy
teren pod drogę, nie musimy za to płacić - jest to ogromne odciążenie
budżetu. Zarówno ul. Reymonta, Słowackiego, jak i Falandysza były
ważnymi gestami dla gminy Radzymin. Jest to ważna partycypacja

komentuje burmistrz Zbigniew Piotrowski

Zastanawiam się dlaczego wg. burmistrza - funkcjonariusza
publicznego, odpowiedzialnego między innymi za realizację dochodów
gminy, nieodpłatne przekazywanie gruntów pod drogi gminne przez
deweloperów jest postrzegane jako akt łaski.

Zazwyczaj przekazanie gruntu pod drogę na rzecz gminy przez inwestora
jest zaliczane na poczet zobowiązań wynikających z opłat
adiacenckich, naliczanych od wzrostu wartości nieruchomości po
wybudowaniu gminnej infrastruktury. Takie opłaty są normą i
obowiązują w innych częściach naszej gminy.

a co o tym sądzą mieszkańcy Radzymina ?
Obserwuj wątek
    • radzyminiak.pl Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 05.11.09, 21:04
      o ile wiem, to haracz w postaci opłaty adiacenckiej obowiązuje w Radzyminie od
      niedawna (na czerwcowej radzie ją uchwalili na 20% - z zerowej wcześniej stawki).

Oddanie swojej własności pod publiczną drogę to faktycznie gest łaski inwestora.
      Bo niby z jakiej racji ma miastu dawać coś za darmo?
      Inaczej rzecz ma się z miastem. Ponieważ pobiera pod przymusem podatki od
      inwestora i od mieszkańców danego obiektu, ma psi obowiązek wybudować tam drogę
      i dostarczyć media.

Jeszcze inna sprawa to kolejność robót. Dlaczego nowa ulica Falandysza powstaje
      w expresowym tempie, a dziesiątki innych ulic osiedlowych w mieście nie posiada
      nawet dobrze utwardzonego podłoża, nie wspominając o asfalcie czy chodniku??? Tu
      rzeczywiście jest problem.

• gdev Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 05.11.09, 21:40
        > Inaczej rzecz ma się z miastem. Ponieważ pobiera pod przymusem
        podatki od
        > inwestora i od mieszkańców danego obiektu, ma psi obowiązek
        > wybudować tam drogę
        > i dostarczyć media.

Jesli my ze Zdzisiem kupimy dzialkę, pobudujemy na tej dziale, pare
        domow i wspanilomyslnie uzyczymy jej kawalek zeby nam miasto
        wybudowalo ulice do naszych do domow, to miasto ma nam zafundowac
        drogę ? To dlaczego nie buduje tez drog wewnetrznych na mniejszych
        dzialkach ? Zrozumialbym jakby jakis wstretny komuch, lewak, albo
        socjalista to powiedzial, ale czlowiek o pogladach liberalnych ?
        Wstyd.

• radzyminiak.pl Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 05.11.09, 22:03
          drogi wewnętrzne to sprawa ich właściciela i miasto tam się nie miesza. Mam na
          myśli to, że gmina ma obowiązek wybudować drogę publiczną, jeśli takowa jest w
          planach, do działek inwestora. Jak nie ma, to niech inwestor sam sobie prowadzi
          drogę przez swoją ziemię do drogi publicznej i miastu nic do tego.

• przedemerytka Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 05.11.09, 23:40

Art. 8. 1. Drogi nie zaliczone do żadnej kategorii dróg publicznych,
            w szczególności drogi w osiedlach mieszkaniowych, dojazdowe do
            gruntów rolnych i leśnych, dojazdowe do obiektów użytkowanych przez
            podmioty prowadzące działalność gospodarczą, place przed dworcami
            kolejowymi, autobusowymi i portami są drogami wewnętrznymi.
            2. Budowa, utrzymanie, zarządzanie i oznakowanie dróg wewnętrznych
            należy do zarządcy terenu.
            3. Finansowanie zadań, o których mowa w ust. 2, należy do zarządcy
            terenu.
            4. Budowa, utrzymanie i oznakowanie skrzyżowań dróg wewnętrznych z
            drogami publicznymi oraz urządzeń bezpieczeństwa i organizacji ruchu
            związanych z funkcjonowaniem skrzyżowań należy do zarządu drogi
            publicznej.

Jak sobie przypominam to ani ulica Falandysza ani nowa część ulicy
            Reymonta (nie wiem jak Słowackiego) nie były przewidywane z żadnych
            planach rozwoju Radzymina wcześniej i ewidentnie widac ze inwestycje
            te powstały na wyraźne lobbowanie deweloperów (biznesmenów)choć z
            powyżej cytowanej ustawy wynika że wcale nie należało to, do
            obowiązku gminy, natomiast ulica Strzelców Grodzieńskich(miała być
            powiatową w 1-szej wersji od około 40-tu lat w planach) to ścisłe
            centrum Radzymina (Pan radny Koza powinien zaprowadzić pana radnego
            Brodziaka i pokazać to piękniejące centrum Radzymina pod koniec tego
            wybudowanego kawałka w stronę Reymonta, śmierdzącego i
            zachwaszczonego zresztą innych radnych też powinien tam zaprowadzić
            dla przypomnienia iz podjęli uchwałę Nr 198/XVI/2004 i
            448/XXXIII/2006 jedna o przekształceniu tejże drogi na drogę gminną
            a druga o zgodzie rady na wykup działek pod dalszą część drogi.
            Chcę zapytać co z tego zostało zrealizowane przez Burmistrza. I nie
            pierwszy raz zadaję to pytanie
            • projekt74 Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 06.11.09, 09:22
              Szanowna Pani,
              Pan radny Koza nie musi mnie oprowadzać po okolicznych krzakach,
              ponieważ sprawa ulicy Strzelców Grodzieńskich jest mi doskonale
              znana. Jest oczywistym, że nie wie Pani wszystkiego, co dzieje się w
              Radzie Miasta i Gminy Radzymin (ja również nie ukrywam, że nie
              jestem alfą i omegą i tak naprawdę „uczę się dopiero tego miasta”wink,
              dlatego chciałbym Pani wyjaśnić, że to właśnie ja oficjalnie
              poruszyłem sprawę przedłużenia ulicy Strzelców Grodzieńskich do ul.
              Reymonta na jednym z posiedzeń Komisji Budownictwa, Przemysłu,
              Handlu i Usług, które miało miejsce na początku tego roku. Piszę
              oficjalnie, ponieważ od czasu ostatnich wyborów samorządowych żaden
              z radnych (co dziwne żaden z radnych z Radzymina) nie podnosił tego
              tematu na forum Rady, jak również żadnej z Komisji, a w mojej ocenie
              tylko w taki sposób można rozwiązać ten temat.
              Jak się okazało sprawa była mocno zawansowana kilka lat temu, jednak
              z różnych przyczyn, stanęła w martwym punkcie. Podczas omawiania
              tego tematu usłyszałem zapewnienia pracowników Urzędu, jak również
              burmistrza, że sprawa nabierze rozmachu. Na jednym z ostatnich
              posiedzeń Komisji Budownictwa ponownie rozmawialiśmy na ten temat. Z
              informacji przekazanych nam przez burmistrza wynika, że sprawa
              rzeczywiście powoli rusza z miejsca. Nie mogę obiecać, że sprawa
              nagle znajdzie swój szczęśliwy finał, ale mogę zapewnić, że będę ją
              monitorował.
              Co do kolejności realizacji jakichkolwiek inwestycji rzeczywiście
              uważam, że realizując inwestycję powinno kierować się przyjętym
              harmonogramem, z uwzględnieniem hierarchii poszczególnych
              inwestycji. Dlatego też najważniejszym dla mnie dokumentem jest plan
              inwestycyjny na lata następne, z tym że w mojej ocenie dokument ten
              powinien wybiegać przynajmniej 15 – 20 lat w przyszłość, żeby dla
              nikogo nie było zaskoczeniem, że w Radzyminie nagle brakuje miejsc w
              szkołach, czy zabrakło wody w kranach, bo zapomniano zrobić
              kolejnego odwiertu, lub co gorzej zabrakło pieniędzy na wykonanie
              tego odwiertu.
              Nie mam czasu ani ochoty zbyt długo polemizować na temat, czy jestem
              dobrym czy też złym radnym. Zapewne będę mógł o tym przeczytać na
              tym forum.
              Dla Państwa widomości informuję, że stosunkowo często czytam
              wypowiedzi na różnych forach (Radzymina, Marek, Kobyłki, Wołomina,
              jak również prowadzonego przeze mnie forum Nadmy), dzięki czemu mogę
              porównywać problemy i pomysły różnych społeczności. Najciekawsze
              Państwa pomysły często próbuję urzeczywistnić, jedna nie zawsze mam
              siłę przebicia.

Pozdrawiam,
              Marek Brodziak
              Radny Miasta i Gminy Radzymin
              Przewodniczący Komisji Budownictwa, Przemysłu, Handlu i Usług
              • przedemerytka Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 06.11.09, 10:21
                nie miałam na myśli ironizowania na Pana temat, bowiem wiem, ze
                należy Pan do jednego z bardziej pozytywnie-aktywnych radnych,
                natomiast odniosłam się do słów Pana w tym artykule odnośnie
                piękniejącego centrum i zachowania pewnej hierachii w inwestycjach
                drogowych - i wierzę w to że te "historyczne" plany budowy tej drogi
                winny byc w tej hierachii najwyżej. Wiem, że jest Pan radnym
                pierwsza kadencję a uchwały powstały przedtem, takze ta część mojej
                wypowiedzi o przypomnieniu bardziej dotyczyła starych
                wielokadencyjnych radnych.
                Odnośnie podatków ściąganych od nowych mieszkańców dzięki
                deweloperom jest sprawą dyskusyjną i dopiero przyszłościową,
                natomiasat od starych mieszkańców podatki są pobiarane latami i
                przez ten czas zapracowali by władze traktowały ich uczciwie. Tak
                naprawdę za zarezerwowany w kolejnych wieloletnich planach teren pod
                budowę drogi to my właściciele płacimy za niego podatki, w istocie
                nic nie możemy na tym terenie zrobic, ani pobierać z niego pożytków,
                musimy natomiast płacić za wykoszenie terenu by przed 15 sierpnia
                centrum Radzymina bardzo nie szokowało i to jest moim zdaniem
                bezprawie.
    • reala2 Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 06.11.09, 07:54
      dlaczego nasz Pan Burmistrz jest wdzięczny deweloperom za przekazanie działek
      gruntów pod drogi? tego nie odgadnie nikt jeżeli poczyta przepisy Ustawy z dnia
      21 sierpnia 1997r "gospodarce nieruchomościami" a szczególni zapisy Art. 98 i
      dalszych oraz Art. 143 i dalszych. ja nie rozumiem dlaczego w czerwcu tego roku
      uchwalono 20% opłatę adiacencką za podział nieruchomości, nie mogę pojąć
      dlaczego 20% (to bardzo wysoka opłata)i dlaczego tylko za podział nieruchomości
    • 2-monika1313 Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 06.11.09, 09:45
      Myślę, że należałoby stworzyć ranking ulic, które najdłużej czekają w kolejce do
      realizacji.
      Ja w czołówce umieściłabym ulicę Nową. Jest jedną z dłuższych ulic w Radzyminie.
      Kiedy powstała nie wiem, wiem natomiast od kiedy jest mowa o nakładce asfaltowej
      na tej ulicy. W styczniu 1988 roku mieszkańcy, na prośbę urzędników oczyścili
      pobocza z krzaków i zarośli, bo ulica będzie przygotowywana pod położenie
      asfaltu. Na wiosnę został przywieziony gruz i piach, które to przez chyba rok
      leżały tak jak zostały zrzucone z ciężarówek skutecznie tarasując przejazd.
      Następnie ktoś się zlitował i gruz został rozgarnięty, ale nie uwałowany. Nie
      można było po tym przejść, a kobieta, która próbowała przejechać po tym rowerem
      znalazła się w szpitalu ze złamaniem. Potem przyszły rządy pana burmistrza
      Sobczaka, który na prośby mieszkańców o jakiekolwiek "ucywilizowanie" tej ulicy
      stwierdził, że po co ludzie mają wychodzić z domów(było to w okresie
      zimowym)skoro lepiej siedzieć w domu i pić ciepłe mleko. Następnie rządy objął
      Solis, który stwierdził, że nie ma sensu kłaść asfaltu skoro ulica będzie
      uzbrajana. W 1998 lub 1999 roku na wiosnę po roztopach, kiedy nie można była w
      żaden sposób przebyć tej drogi pan Berta jako zastępca burmistrza stwierdził
      "kupcie sobie kajaki". Obecna władza obiecuje, że już "za chwilę " ulica będzie
      zrobiona. Nawet w 2007 roku weszła do budżetu, ale nadal nic się nie dzieje.
    • zbyszekpp Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 06.11.09, 09:59
      Pan Piotrowski trochę chyba się mija z prawdą,mówiąc o odciążeniu dla budżetu
      przez to,że deweloper przekazuje grunt pod drogę i Gmina nie musi za to
      płacić.Nie wiem jak jest z ulicami Reymonta i Falandysza,ale ulica Słowackiego w
      takim czy innym stanie istniała na długo przed Panem Piotrowskim.Deweloper mając
      drogę lub jej nie mając,ma większy lub mniejszy zysk.Dlatego zrozumiałe jest ,że
      naciska miasto,na jak najszybsze wykonanie drogi.Zastanawiające jest ,czym
      kierują się Włodarze podejmując decyzję o kolejności wykonania tych dróg.
      • szifox Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 06.11.09, 15:36
        pomysł budowy ul. Falandysza narodził się zanim zaczęto mówić o budowie os. Reymonta. Uchwałą RM nr. 411/2006, gmina zobowiązała się do wybudowania ulicy na gruncie przekazanym przez dewelopera (wzdłuż projektowanej ulicy grunt w większości należał do dewelopera). W MPZP dla tego obszaru ustalono opłatę adiacencką w wys. 10%.

Zgodnie z nowelizacją ustawy o gospodarce nieruchomościami art. 98a - opłata adiacencka w przypadku wzrostu wartości spowodowanej budową urządzeń infrastruktury technicznej nie może być wyższa niż 50% różnicy wartości.

Wprowadzenie do budżetu 2008/09 inwestycji na Falandysza w wys ~ 400 tys. było uzasadnione koniecznością skanalizowania bloków przy ul. Jana Pawła (za pocztą). Jak widać zawsze znajdzie się jakiś nowy powód na dokończenie tej ulicy, poza planowaną kolejnością.

W ówczesnym planie przewidziano także możliwość wyznaczenia miejsc parkingowych dla handlu i usług poza granicami przekształcanej posesji tj. w liniach rozgraniczających obecnej drogi wojewódzkiej (Al. Jana Pawała), jakie są tego skutki to widać dzisiaj.
        • reala2 Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 06.11.09, 19:22
          przeczytałem całość Uchwały RMiG Radzymin 411/2006 i zapis paragrafu 36 tej
          Uchwały dał mi do myślenia (konstrukcja tego zapisu). szifoks czy możesz ustalić
          jakie było przeznaczenie gruntów przy obecnej ulicy Falandysza przed podjęciem
          Uchwały 411/2006. trudno dać wiarę, że w centrum miasta były sobie nieruchomości
          o przeznaczeniu innym niż budowlane. ale może to tylko moja ograniczona wyobraźnia.
    • abc123.trzy Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 06.11.09, 10:15
      Moje zdanie jest następujące.

W świetle prawa to radzyminiak.pl ma rację. Gdyż prawo zobowiązuje gminę do
      wykupu gruntów pod drogę i jej budowę. Ale moim zdaniem prawo jest chore.

W przypadku ulicy Słowackiego, to raczej developer winien zapłacić za budowę
      drogi od A do Z. Gdyby jej nie zbudował, to by nawet pół mieszkania nie sprzedał.

Ja kupując działkę w Radzyminie kierowałem się jej bliskością do drogi
      asfaltowej. Marne są szanse, że gmina cokolwiek z tą drogą zrobi. Nie można się
      doprosić o zwykłe wyrównanie 100 metrów drogi. Nie można się doprosić o
      wykoszenie krzaków albo usunięcie śmieci z pasa drogi.

W Wołominie albo w Kobyłce rówanie dróg nieutwardzonych jest realizowane "samo z
      siebie przez miasto". Nie trzeba się dopraszać i błagać urzędników. Ja w komórce
      odpowiedzialnej za drogi byłem już kilka razy. Efekt żaden. Przez dwa miesiące
      nie wydarzyło się nic.

Zastanawiam się czym się zajmują osoby pracujące w pokoju nr 4 w Urzędzie
      Miasta. Bo z moich obserwacji tylko mądrze kiwają głowami, obiecują, ale efektów
      nie ma.

Tym bardziej wkurza mnie sprawa ulicy Falandysza. Bo widzę, że w niektórych
      częściach buduje się kolejne ulice a w innych nawet tych podstawowych nie ma.

Ciekaw jestem ile metrów chodników można by za 1,5 mln rocznie wybudować?
      Szczególnie tam, gdzie nawet nie ma pobocza.
      • meteorradzyminski Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 07.11.09, 14:28
        Oczywiście jak to w przyrodzie wszyscy macie racje!
        Radny Brodziak dał ciała” merdając ogonkiem” w kierunku Burmistrza mówiąc, że
        deweloperzy nie powinni partycypować w kosztach nie przypuszczał zapewne, że
        czytacie gazety regionalne. Zapewne pan radny chciał zwiększyć swoją siłę
        przekonywania bowiem czasu do edukacji Pan radny ma jeszcze 1 rok.
        Z drugiej strony nie słyszałem wcześniej racjonalnych argumentów i pomysłów Pana
        Kozy odnośnie Terenu Dolorystów pewnie ten Pan też się uczy?
        Sprawa osiedla Rejmonta jest dość skomplikowana, a udział w niej Pana Burmistrza
        zagadkowy?
        Doloryści w momencie sprzedaży tego terenu zwrócili się do samorządowców z
        zapytaniem czy zechcieliby zakupić działkę 3.5 hektarową na której stoi”
        Radzymińska Sorbona”. Ani Radzymin i Powiat nie wykazał zainteresowania.
        Tamta decyzja skutkuje dzisiaj:
        1}Powiat, aby szkoła istniała dalej już nabił kabzę deweloperowi płacąc za
        budynek szkoły 2 miliony, a ma jeszcze zapłacić za zabudowania gospodarcze
        kolejne 2 miliony, w sytuacji gdy deweloper zapłacił za cała działkę 3.5
        hektarową 3 miliony. Dodatkowo, aby szkoła miała sens Powiat musi poza terenem
        szkoły zakupić grunty orne.
        2}Sprzedaż Reymonta spowodował zahamowanie rozbudowy hali sportowej w postaci
        budowy basenu, ponoć hala jest częściowo przygotowana do dalszej rozbudowy.
        3}Pikanterii całej sprawi nadaje fakt, że Pan Burmistrz mieszka w mieszkaniu,
        które dostał od szkoły, bowiem to ona przygarnęła go w roku 1975 i nie musiał
        jak wielu Radzyminiaków własnymi rękami budować swojego siedliska.
        Przez ostatnie blisko osiem lat spłaca dług naszemu miastu za tak dobre
        przyjęcie, ale myślę, że należy zadać sobie i rodakom pytanie:
        Ile jeszcze wytrzymamy tego spłacania???
        • radzyminiak.pl Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 07.11.09, 18:03
          przepraszam bardzo, ale co gmina Radzymin na do Zielonych Terenów? To jest
          sprawa powiatu. I nawet jakby mieli ją zamknąć, to Radzymin nie powinien się
          mieszać i dopłacać do interesu.

Jeśli faktycznie deweloper zapłacił zakonnikom 3 mln za całą działkę, a powiat
          odkupił od niego szkołę za 2, to coś tu jest nie tak...

Argument z rozbudową hali sportowej to czysty populizm. Czy teren za halą
          należał do gminy, że sobie "planowała" rozbudowę, czy do prywatnego właściciela?
        • projekt74 Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 07.11.09, 18:40
          Szanowny Panie,
          Pozwoliłem sobie przejrzeć Pana archiwalne wypowiedzi, z których
          jednoznacznie wynika, że Pan niestety nie umie „merdać ogonkiem”
          (żebym był przez Pana dobrze zrozumiały wyjaśnię, że to taka
          przenośnia od cieszyć się z czegokolwiek), a jedynie potrafi Pan
          ujadać jak wściekły pies. Zastanawiam się jak Pan funkcjonuje w
          społeczeństwie, bo raczej zbyt wielkich sukcesów nie można odnieść z
          takim nastawieniem do życia (no chyba, że za sukces można uznać
          pełnienie obowiązków członka zarządu gminnych struktur partyjnych).
          W żadnej z Pana wypowiedzi nie zauważyłem żadnego sensownego
          pomysłu, jedynie krytyka, krytyka, krytyka wszystkiego i wszystkich.
          Co do czasu na moją edukację to mam nadzieję, że będę miał jeszcze
          przynajmniej kilkadziesiąt lat na naukę, ponieważ wychodzę z
          założenia, że człowiek uczy się przez całe życie, a i tak głupi
          umiera.
          Ponadto chciałbym Pana zapewnić, że doskonale zdaję sobie sprawę, że
          mieszkańcy Radzymina i okolic czytają lokalne gazety. Nie pomyślał
          Pan, że może właśnie dlatego tak często wypowiadam się w różnych
          kontrowersyjnych sprawach, żeby ludzie wreszczie zaczęli o mnie
          mówić (nie ważne jak, ważne żeby mówili i przyzwyczaili się do
          nazwiska), a być może w przyszłych wyborach samorządowych będę
          kontrkandydatem dla Pana żony w wyścigu o urząd burmistrza.

Pozdrawiam,
          Marek Brodziak
          • radzyminiak.pl Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 07.11.09, 19:02
            Ładna riposta, Panie Marku. Ja również krytykuję wiele rzeczy w gminie, także ostro, ale to co robi meteor, to klasyczna krytyka polityczna obliczona na przyszłe wybory.
            • szifox Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 07.11.09, 19:57
              meteorradzymiński niczym ciało niebieskie chciałby zawsze
              błyszczeć i świecić nad Radzyminem, niestety w kontakcie z ziemską
              atmosferą i grawitacją zaczyna wypalać się. Utrzymując kolizyjny kurs
              pozostanie mu wypalić się całkowicie lub też wyparować w konfrontacji z
              przeznaczeniem.
              • meteorradzyminski Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 07.11.09, 21:21
                Meteor rzeczywiście ma za zadanie pokazać drogę i zniknąć tak jak, to oczywiście
                trafnie napisał Szifox.
                Jeżeli chodzi o pytanie:
                Co gmina Radzymin ma do zielonych terenów?
                Odpowiedz brzmi:
                Tereny Zielone, to Radzymin.
                1} pięciu absolwentów tej szkoły było Burmistrzami Radzymin, a dwóch
                przewodniczącymi Rady Miasta
                2}w tej szkole odbył się jawny protest uczniów w latach 80 przeciwko bezprawnym
                działaniom państwa socjalistycznego.
                3}każdy burmistrz Radzymina powinien dbać o rozwój bazy oświatowej w Radzyminie
                bez względu na to, że ustawodawca przypisał szkołę do powiatu.
                4}jakby Gmina i Powiat wykazały się refleksem i współpracą w sprawie „Reymonta”
                technikum miało by boisko, gmina Radzymin teren pod inwestycje pt: basen i inne
                istotne inwestycje
                Wystarczyło tylko wykazać się minimalną dbałością o sprawy Miasta i Gminy
                Radzymin, po prostu Radzymin i Powiat powinien zadbać o interes szkoły, a miasto
                o możliwości rozwojowe hali poprzez zakup terenu od Zakonników i odsprzedaży
                terenu inwestorowi, oczywiście z zabezpieczeniem potrzeb rozwoju szkoły i hali
                sportowej.
                A wyszło tak, że Powiat wydał kilkaset tysięcy na remont szkoły a potem zapłacił
                jeszcze dwa miliony z budynek i oczywiście będzie musiał dalej płacić miliony.
                A wszystko, to z naszych podatków.

Brawo Panie Marku za deklaracje!
                Uważam, że powinien Pan kandydować!
                Ma pan szansę wnieść do Radzymina podejście inżynierskie do rozwiązywania
                problemów Radzymina.
                Oczywiście po dwóch latach rządów nieudolności będzie Pan miał duże pole do popisu.

.
                • szifox [OT] ZSTZ 08.11.09, 08:51
                  sprawa szkoły nie jest przedmiotem tej dyskusji
                  • meteorradzyminski Re: [OT] ZSTZ 09.11.09, 23:50
                    Uważam, że Miasto Radzymin powinno budować drogi do nowych osiedli, ale pod
                    warunkiem prowadzenia aktywnego pozyskiwania środków zewnętrznych.
                    Zabrakło wiedzy, chęci, perspektywicznego myślenia?
                    Niestety takie pozyskiwanie w Radzyminie nie nastąpiło, urzędnicy woleli przez
                    ostatnie lata brać kredyty w bankach komercyjnych na kilkaset metrów drogi niż
                    pozyskiwać fundusze zewnętrzne dla rozwiązania problemu.
    • filemon_26 Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 28.12.09, 22:13
      jak rozumiem sprawa dróg m.in Strzelców Grodzieńskich pozostanie nadal przez władze nie rozwiązana... chyba że dobrzy mieszkańcy podarują miastu grunty... z może i tereny przyległe pozwalające na rozbudowę handlową...
      • szifox Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 29.12.09, 02:10

niby coś się ruszyło, w BIPie pojawił się przetarg dotyczący tej
        drogi

bip.radzymin.pl/index.php?id=23&a=3751&n_id=4816
        OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU W TRYBIE: PRZETARG
        NIEOGRANICZONY NA OPRACOWANIE DOKUMENTACJI
        PROJEKTOWEJ PRZEBUDOWY UL. STRZELCÓW GRODZIEŃSKICH
        NA ODCINKU OD AL. JANA PAWŁA II DO KOŃCA DZIAŁKI O
        NR EW. 51/1 ORAZ KONCEPCJI BUDOWY UL. STRZELCÓW
        GRODZIEŃSKICH NA ODCINKU OD POCZĄTKU DZIAŁKI O NR
        EW. 47/3 DO UL. REYMONTA W RADZYMINIE

... chyba najwyższa pora aby zagospodarować ten kawałek miasta dający
        perspektywę powstania nowych kilku tysięcy metrów powierzchni
        handlowo-usługowej ...
        • meteorradzyminski Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 29.12.09, 07:23
          Jeżeli uważasz, że coś się ruszyło w tej sprawie to jesteś mało wymagający i
          dajesz się nabić w butelkę?
          Przecież już prawie wszyscy w Radzyminie wiedzą i znają numer polegający na
          wykonywaniu projektów przez obecnych „leniów samorządowych „ z których nic nie
          wynika niejako na pokaz.
          8 lat Ci ludzie już męczą Radzyminian, a ty twierdzisz, że coś się ruszyło?

• pannaxyz Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 29.12.09, 09:01
            meteorradzyminski napisała: 8 lat Ci ludzie już męczą Radzyminian, a ty
            twierdzisz, że coś się ruszyło?

Mieszkańcy ulicy Nowej czekają od 1988 roku, także ciut więcej niż 8 lat.
            A budowa ulicy Nowej wpisana jest w budżet ok 4 czy 5 lat
            • faja2010 Re: moja gazeta regionalna - która droga najpierw 29.12.09, 09:38
              Ludzie, nie narzekajcie tylko zmieńcie to. Ciekawą propozycję dał
              Radzymin2010 (parę wątków niżej) tylko trzeba chcieć coś zmienić. Od
              narzekania drogi się nie pojawią... smile
        • przedemerytka Re: Meteor ma rację! To KIEŁBASA wyborcza 29.12.09, 18:27
          >
          > niby coś się ruszyło, w BIPie pojawił się przetarg dotyczący tej
          > drogi
          >
          > bip.radzymin.pl/index.php?id=23&a=3751&n_id=4816
          > OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU W TRYBIE: PRZETARG
          > NIEOGRANICZONY NA OPRACOWANIE DOKUMENTACJI
          > PROJEKTOWEJ PRZEBUDOWY UL. STRZELCÓW GRODZIEŃSKICH
          > NA ODCINKU OD AL. JANA PAWŁA II DO KOŃCA DZIAŁKI O
          > NR EW. 51/1 ORAZ KONCEPCJI BUDOWY UL. STRZELCÓW
          > GRODZIEŃSKICH NA ODCINKU OD POCZĄTKU DZIAŁKI O NR
          > EW. 47/3 DO UL. REYMONTA W RADZYMINIE

Przeanalizowałam poszczególne dokumenty te 120 tys jako wydatki
          niewygasające w 2009r będą na realizację projektu oraz budowę
          chodnika i parkingów na ul Strzeców Grodzieńskich na odcinku (na
          moje oko ca 100-200m) istniejących pawilonów przyległych do poczty
          (działka 51/1)z terminem realizacji do 15.06.2010. Będzie się czym
          chwalić na 15.08 i innych uroczystościach związanych z jubileuszami
          Radzymina jako "piękniejące centrum" tuż przed wyborami
          samorządowymi. Dalsza część ulicy Strzeców Grodzieńskich w owym
          przetargu to tylko koncepcja planu tej ulicy (czyli sfera
          marzeń).Dla powagi UMiG w warunkach przetargu zawarł punkt iż
          uzgodnienia z właścicielami gruntów przeprowadza zwycięska firma.
          Bardzo ciekawie to wszystko wygląda i czekam na propozycje ile w
          przyszłym roku w naszym mieście powstanie kawałków chodniczków.
          Jeszcze tylko jedna ciekawostka te 120 tys na Strzelców G. było w
          zaplanowane już pod koniec 2008r w planie bużetu na 2009, czyli
          przez blisko półtora roku urzędnikom Umigu nie udało się zrealizować
          tego planu i dopiero 15.12.2009 ogłoszono przetarg i jeszcze nie
          wiadomo z jakim skutkiem a pieniądze zabezpieczono jako zobowiązania
          niewygasające na rok 2010. Jako byłą księgową budżetową zastanawia
          mnie fakt jakich argumentów używa Umig by otrzymać zgodę na
          takie "zobowiązania"
          • szifox Re: Meteor ma rację! To KIEŁBASA wyborcza 29.12.09, 20:43
            przedemerytka napisała

Dla powagi UMiG w warunkach przetargu zawarł punkt iż
            > uzgodnienia z właścicielami gruntów przeprowadza zwycięska firma.
            > Bardzo ciekawie to wszystko wygląda i czekam na propozycje ile w
            > przyszłym roku w naszym mieście powstanie kawałków chodniczków.

... była o tym mowa na ostatniej sesji i przyznam ,że jest w tym
            pewna logika, bo jeżeli to wykonawca projektu bierze za to pieniądze
            to uzgodnieniami niech się zajmuje jego personel, a nie umig ..
            • meteorradzyminski Re: Meteor ma rację! To KIEŁBASA wyborcza 29.12.09, 21:00
              Już w roku 2006 w czasie debaty ówczesny kandydat na burmistrza Piotrowski
              obiecywał, że już niebawem rozpoczną pracę przy budowie ulicy Strzelców
              Grodzieńskich (posiadam nagranie}
              Następne wybory się zbliżają znowu trzeba ludzkość oszukiwać, że coś się robi?
              A, że radni nic nie robią, to opowiadają ludzkości o inwestycjach powiatowych
              które rzekomo oni zrobili.
              Przykład.
              Pytam?
              Kto zbudował rondo w Radzyminie?
              Czy Radny Dąbrowski przekłamuje pisząc na łamach jednej z gazet, że to Radzymin
              „zrobił” rondo ?
              Czy wypada, aby członek Akcji Katolickiej kłamał?
              Faktycznie inwestorem ronda jest Powiat Wołomiński, a Radzymin jedynie udziałowcem
              W artykule było jeszcze wiele innych przekłamań o których przy innej okazji.
              Czy taką sama postawa radny zaprezentuje w przypadku „kadłubowego” TTZ
              Radzymińskiej Sorbony.
              Czy obecnym Radzymińskim Radnym zawdzięczamy "rozkwit" okrojonego TTZ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka