Dodaj do ulubionych

SKM do RADZYMINA,dlaczego nie?

01.04.10, 11:15
15 Marca została uruchomiona linia SKM z legionowa do warszawy
gdańskiej(S-9).O ile mimo wiadomo mieszkańcy wieliszewa walczą,żeby
ją przedłużyć do tej miejscowści.
Ja proponuję,żeby przedłużyć linie s-9 do radzymina.Skorzystali by
na tym wszyscy mieszkańcy radzymina,którzy pracują w centrum
warszawy.
Obecnie po remoncie trasy w-wa nasielsk,pociąg Z Legionowa do
warszwy gdańskiej pokonuję tą trasę w 25minut.trasę pociąg z
legionowa do radzymina pociag pokonuję w 20 minuT
Krótko mówiąc jakby jechała SKM BEZPOŚRZEDNIO Z Radzymina do
Warszawy Gdańskiej to czas przejazdu wynosiłby MAX 45 MINUT.

Obecnie w godzinach szczytu podróż do centrum do warszawy zajmuję
minimum 1h.A będzie jeszcze gorzej bo niebawem zamkną na trzy lata
skrzyżowanie targowej i soliadarnośći przy dw.wileńskim w zawiązku z
budową II lini metra.
Na dodatek TRASĄ W-Z bedą jeżdziły wyłacznie autobusy ZTM.

NA marginesie dodam,że na początku lat 90-tych,kiedy jezdziły
regularnie pociągi legionowo-radzymin korzystałem z tego połaczenia
jadąc z warszawy gdańskiej i przsiadając się w legionowie.
I co ciekawe,jak było wszystko dobrze skomunikowane zajmowało
również 45 minut.
Rozwój miasta to postawienie na transport szynowy.Dobre połaćzenie
kolejowe zachęca potencjalnych przyszłych mieszkańców radzymina do
osiedlenia się.

P.s W Mojej firmie osoby,które szukają działki pod budowę
domu,najczęściej wybierają takie miejscowości,gdzie mają do
przystanku PKP do 2KM i przejażd do centrum w-wy w godzinach szczytu
max 45min(1h)
Obserwuj wątek
    • flancowany Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 01.04.10, 11:21
      Pomysł bardzo fajny, ale nasi utopijni liberałowie zaraz Cię za niego zlinczują.
      Abstrahując od tego że gminy raczej nie będzie stać na dopłacanie do kursów SKM.
      • abc123.trzy Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 01.04.10, 12:25
        Skoro taki fajny, to dlaczego ktoś ma do tego dopłacać? Jak coś jest fajne, to
        się samo utrzyma.

Dla mnie osobiście to jakaś utopia, aby przez legionowa do Radzymina jechać. To
        już lepiej jechać samochodem do Wołomina i pociągiem do Warszawy. Razem zajmie
        to jakieś 40 minut.
        • kolejorz_1 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 02.04.10, 00:12
          Ok.Przez Wołomin też można jechać.Tylko mam pytanie.Ile mieszkańców Radzymina jedzie autem do wołomina i potem jedzie kolejką do dw.wileńskiego,gdzie i tak trzeba się w coś przesiąść,żeby dostać się do centrum? Myślę,że garstka.Ok.Miasto mogłoby uruchomić busa w którym by obowiązywała karta miejska,ale czy nie lepiej uruchomić takiego samego busa na stacje pkp w naszym mieście i pojechać klimatyzowanym SKM do warszawy?Bierzmy przykład z Góry Kalwarii. Tam od czerwca dzięki staraniom władz jeździ kolej po 15 latach przerwy przez czachówek do w-wy? Na dodatek autobus dowozi mieszkańćów na poranne pociągi. Jednak można.
    • aisuga2 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 01.04.10, 11:32
      Jestem ZA!!!!
      • anna19784 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 01.04.10, 19:49
        ja też jestem za , zarówno w strone Legionowa jak i Wołomina
        • zadowolony2801 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 02.04.10, 00:30
          Poczekajmy!abc.123trzy,kupasz wytłumaczą nam dlaczego tak nie może być!
    • kolejorz_1 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 02.04.10, 11:08

Oto przykład rozkładu wykorzystując obecny S-9 pod propozycje
      RADZYMIN 6.17LEGIONOWO 6.38 WARSZAWA GDAŃSKA7.05
      RADZYMIN 6.48LEGIONOWO 7.09 WARSZAWA GDAŃSKA7.34
      RADZYMIN 7.33 LEGIONOWO 7.54 WARSZAWA GDAŃSKA 8.21
      RADZYMIN 8.03 LEGIONOWO 8.24 WARSZAWA GDAŃSKA 8.49
      RADZYMIN 8.59 LEGIONOWO 9.20 WARSZAWA GDAŃSKA 9.45
      I z powrotem
      W-wa Gdańska 15.09 Legionowo 15.34 RADZYMIN 15.55
      w-wa Gdańska 15.36 Legionowo 16.01 RADZYMIN 16.22
      w-wa Gdańska 16.49 Legionowo 17.17 RADZYMIN 17.38
      W-wa Gdańska 17.19 Legionowo 17.44 RADZYMIN 18.05
      W-wa Gdańska 17.39 Legionowo 18.05 RADZYMIN 18.26
      W-wa Gdańska 18.35 Legionowo 19.00 RADZYMIN 19.21
      Myślę,że na początek to by wystarczyło.Po 19.00 można już spokojnie
      jechać ZTM radzymińską.A oznaczenie linI SKM, albo kursy do
      RADZYMINA OZNACZYĆ S-9 bis
      P.S.Od Grudnia,choć niektórzy mówią,że może od czerwca tego roku
      będzie więcej pociągów SKM do legionowa bo na razie nie ma taboru
      • kchacinski Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 02.04.10, 11:23
        Czy proponowany przez Ciebie rozkład uwzględnia już przepustowość jednotoru od
        Wieliszewa do Radzymina?
        • kolejorz_1 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 02.04.10, 13:35
          Wiem,że jest jeden tor między wieliszewem,a radzyminem.Jeździłem regularnie na początku lat 90-tych i tych pociągów wtedy było wcale nie mniej niz teraz proponuje.odcinek wieliszew- radzymin pociąg pokonkuję w ok.13minut.to Tylko 13km lini kolejowej.Czyli jak łatwo pociąg na obrócenie między wieliszewem a radzyminem potrzebuje 26 do 30minut.np.jeśli jest pociąg z radzymina o 6.17 i jest on w wieliszewie 6.30 to 6.31 może odjechać pociąg z wieliszewa do radzymina.Innymi słowy maksymalna częstotliwość SKM na tej trasie to 30-40minut,co w zupełności wystarczyłoby.
          • ania_silenter Bardzo chętnie 02.04.10, 14:17
            tylko jest jeden problem. Do Warszawy jeżdżę z 2 dzieci i o ile z Gdańskiej mam
            doskonały dojazd do pracy i do przedszkola, o tyle w Radzyminie stacja jest
            dalekosad.
            • flancowany Re: Bardzo chętnie 02.04.10, 17:43
              W cywilizowanych krajach są koło stacji parkingi typu "Park & Ride". U nas też
              by się przydał.
              • ania_silenter Re: Bardzo chętnie 02.04.10, 18:26
                flancowany napisał:

> W cywilizowanych krajach są koło stacji parkingi typu "Park & Ride". U nas też
                > by się przydał.

"Park & Ride" mógłby być też przy Wileńskim jak już kiedyś wybudują to metro.
                Miło pomarzyćsmile.
                • flancowany Re: Bardzo chętnie 02.04.10, 19:26
                  ania_silenter napisała:
                  > "Park & Ride" mógłby być też przy Wileńskim jak już kiedyś wybudują to metro.
                  > Miło pomarzyćsmile.

Bez sensu. Takie parkingi buduje się na obrzeżach a nie w centrum.
              • kolejorz_1 Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 00:57
                Słusznie przydałby się p&r w Radzyminie.Jak mi wiadomo jak ruszyła
                SKM w Legionowie to rozpoczęto budowe wielopoziomowego P&R.
                I tam autobus zaczął dowozić ludzi ze stacji pkp legionowo
                przystanek do Legionowo.
                U nas też powinno coś takiego przy okazji powstać.
                Wtedy byłby wybór,albo zostawiam auto pod stacją,albo dojeżdzam do
                niej autobusem
                • acha2805 Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 09:31
                  flancowany napisał:

> W cywilizowanych krajach są koło stacji parkingi typu "Park & Ride". U nas też
                  > by się przydał.

I Park&Ride wystarczy? Nie sądzę. Wystarczy popatrzeć na nasz "dworzec" trzeba
                  by najpierw z jeden peron doprowadzić do porządku. I nie mówię tu o jakimś
                  remoncie generalnym, bo na to przecież nie ma i nie było by pieniędzy. Ale gdyby
                  już pomysł przeszedł, to ciut wypadało by przystosować "przystanek".

Myślę, że w przeciągu 100... no może 50 lat się uda big_grin
                  • kolejorz_1 Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 10:42
                    Peron w Radzyminie nie jest w takim złym stanie.Co prawda w lato
                    rośnie trawa,ale można ją wyplenić niewielkim kosztem.
                    W takiej Górze Kalwarii WOGÓLE NIE BYŁO PERONU i po 15 latach
                    przerwy ruszyło połączenie z warszawą.patrz

forum.powiat-piaseczynski.info/viewtopic.php?t=1992&postdays=0&postorder=asc&start=30
                    Tylko tam powstała grupa zapaleńców,którzy doprowadzili do
                    uruchomienia połączenia.Co więcej cały czas myślą jak tu jeszcze
                    usprawnić.Nawet mają strone internetową poświęconą połaczeniu góra
                    kalwaria-warszawa.
                    I również walczą z wybudowaniem lepszego połaczenia drogowego ze
                    stolicą( mam na myśli obwodnicy tego miasta).ALE więdzą,że od koleji
                    nie ma ucieczki.

Niestety dróg nie przybywa,a każdy chciałby zamieszkać w domu w
                    cichym miejscu pod Warszawą.Realizują swoje marzenia,ale miejsca
                    pracy zostają w stolicy.Dlatego przewiduję,że korki chcąc nie chcąc
                    będą coraz większe.

Dlatego SZYBKI DOJAZD KOLEJĄ prędzej czy póżniej będzie niezbędny.
                    Na zachodzie już dawno o tym wiedzą.A u nas?
                    Najpierw się zamyka połaczenie ,a po kilku latach się je reaktywuję.
                    • acha2805 Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 11:07
                      Ja jestem jak najbardziej za smile I nawet chętnie przyczyniłabym się do powstania
                      takiego połączenia razem z innymi. Pod warunkiem, że rzeczywiście czas podróży
                      będzie wart tych starań. Ale w Radzyminie jest kiepska komunikacja z miejscem,
                      gdzie znajduje się peron kolei, choć i to dało by się zmienić. Wystarczą tylko
                      chęci.
                      • kupasz Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 11:40
                        Masz super ZTM. Po co ci kolejka? Nie rozumiem.
                        • picooz Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 12:37
                          Wielu rzeczy nie rozumiesz.....

Przede wszystkim nie rozumiesz tego, że można mieć inne zdanie od
                          Twojego oraz, że można się spierać bez obrażania innych i natrętnego
                          powtarzania swoich przekonań.

• kupasz Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 12:50
                            Nie mialbym nic przeciwko ZTM gdyby na siebie zapracowal a nie kosztowal
                            podatnikow 1.5 mln.
                            Do tego teraz okazuje sie, ze nie spelnia pokladanych w nim nadziei i teraz SFR
                            pomoze w uruchomieniu kolejki za kolejne miliony.
                            Zastanowcie sie w koncu kto za to zaplaci.

Mozesz miec jakie chcesz zdanie byleby mi nie szkodzilo. A twoje szkodzi bardzo
                            wszystkim mimo, ze wiekszosc tego nie widzi bo ma "tanszy" bilet smile .

Nigdzie nikogo do niczego nie przekonuje. Jak kazdy podatnik chce droge,
                            chodnik, oswietlenie na ulicy a nie mam niczego bo tacy jak ty wyrzucaja
                            pieniadze w bloto poprzez swoje "spoleczne" dzialania.

Odpowiedz moze na pytanie skoro ZTM jest taki super po co ta kolejka?
                            • picooz Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 13:36
                              kupasz napisał:

Odpowiedz moze na pytanie skoro ZTM jest taki super po co ta
                              kolejka?

1. Dzlaczego mam Ci odpowiadać, skoro Ty mi nie odpowiedziałeś na
                              wcześniejsze pytanie?
                              2. Po co mam Ci odpowiadać, skoro i tak tego nie zrozumiesz?

PS.
                              W swoich wypowiedziach nie wypowiadaj się za "wszystkich" bo nie
                              jestes do tego uprawniony, wypowiadaj się za siebie
                              • abc123.trzy Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 21:34
                                Tutaj jakaś mania wielkości panuje. Radzymin liczy około 8 tysięcy mieszkańców
                                tysięcy mieszkańców. Legionowo 50 tysięcy. Podejrzewam, że gdyby nie 60% dotacji
                                jaką ZTM dostaje od Warszawy i dotacji Legionowa, to nikt o zdrowych zmysłach by
                                SKM do Legionowa nie uruchamiał.

Bilet to Radzymina w jedną stronę to pewnie koszt z 10 zł. Więc zanim zaczniecie
                                pisać dyrdymały, że fajny byłby pociąg, niech ktoś napisze jaki będzie koszt
                                przejazdu. I wtedy ludzie będą mogli się zastanowić, czy może nie lepiej pracy
                                albo szkoły poszukać w Wołominie, Radzyminie lub Wyszkowie zamiast się do
                                Warszawy pchać.

Te wszystkie dopłaty do transportu w strony Warszawy powodują jedynie coraz
                                gorszy jego obraz, coraz większy ruch do Warszawy i będą przekształcać Radzymin
                                w sypialnię i miasto satelickie Warszawy. Takie jakim jest Legionowo.
                                • kolejorz_1 Re: Bardzo chętnie 04.04.10, 21:27
                                  Do abc123.
                                  OK.legionowo ma 50tys.mieszkańców.Ale na połączeniu z Radzymina do
                                  W-wy skorzystałyby też gminy wieliszew(która już w sumie miała mieć
                                  SKM),ale także i gmina Nieporęt.
                                  I wcale bilet jednorazowy na SKM z w-wy do RADZYMINA nie
                                  kosztowałby tak dużo,lecz TYLKO 4zł(tyle kosztuję bilet czasowy do
                                  60minut).Kwartalny ZTMjak wiadomo 290 zł.
                                  Niestety większość dojeżdża do pracy do warszawy i dlatego ruch
                                  kołowy do stolicy chcąc nie chcąc będzie rósł.I jak widać raczej nie
                                  powstanie do 2015 obwodnica Marek.(niestety).Ruszy budowa II lini
                                  metra zobaczymy jak będzie się jeżdziło,no chyba,że powstanie bus-
                                  pas,od Marek w co wątpie.
                        • acha2805 Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 12:54
                          Ale mogę mieć więcej smile
                          Poza tym cały transport nie może iść tylko naszymi, dziurawymi drogami. Choćby
                          były one najdoskonalsze. Wyobraź sobie, że może kiedyś nasza kolej stanie się
                          dużo szybsza, a wtedy takie połączenie naprawdę wiele by ułatwiło.
                          Na teraz również sporo by to dało. Bo kolej przy obecnych korkach jest dużo
                          lepszym środkiem transportu.
                          Jeszcze jedno - skoro z "czerwoniakiem" się udało, to czemu nie próbować z SKMką?
                          Chociażby po to, żeby powkurzać przeciwników wydawania pieniędzy na połączenie
                          ZTMu do Radzymina, którzy popierają prywaciarzy tongue_out
                          • kupasz Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 13:00
                            Skoro z czerwoniakiem sie udalo to po co ci kolejka? No wydus z siebie , ze
                            czerwoniak to byla porazka. To samo bedzie z kolejka i czym tam jeszcze co
                            wprowadzicie.
                            Nie o to chodzi, ze jak sie uda z czerwoniakiem zeby wprowadzic kolejne
                            transporty. To wszystko kosztuje.
                            Przejdzcie sie moze po Radyzminie i zobaczcie jakie fatalne sa drogi. Nie ma
                            chodnikow, latarni nie mowiac o kanalizacji.
                            • acha2805 Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 13:20
                              Słuchaj, nie musisz mnie ani forumowiczów winić o całe zło tego świata. Ja mam
                              chodnik, ale po drugiej stronie ulicy. Chociaż dobrze, że go mam. Mam też
                              całkiem nową nawierzchnię. A dlaczego? Bo mieszkam przy drodze wojewódzkiej. A i
                              tak ktoś musiał się postarać i wraz z mieszkańcami wyciągnąć tą kasę, po tym jak
                              wielokrotnie słyszeliśmy obietnice, że "będzie chodnik"... I cieszę się, że
                              jednak czasem oddajemy głos na właściwych ludzi.

Moim zdaniem czerwoniak jest i będzie genialnym pomysłem, do którego realizacji
                              w dużej mierze przyczyniło się Stowarzyszenie.
                              Fakt, czasem podróż nie bywa zupełnie taka jakby się chciało. Zdarzają się
                              jakieś "chamskie wpadki" jeżdżące tą linią.

Po co mi kolejka? Mieszkam w takim miejscu, że w zasadzie mogę jechać do
                              Wołomina i jechać koleją albo do Radzymina i dalej czerwoniakiem. Dlatego w
                              zasadzie mogłoby mi nie zależeć. Ale moim zdaniem lepsza komunikacja, lepiej
                              wpływa na rozwój miasta. Co z kolei może wpłynąć na budżet gminy, co Ciebie
                              powinno cieszyć, bo może znajdą się jakieś pieniążki, na chodnik dla Ciebie i
                              mieszkających przy Twojej ulicy ludzi.

• picooz Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 13:49
                              kupasz napisał:

> Skoro z czerwoniakiem sie udalo to po co ci kolejka? No wydus z
                              siebie , ze
                              > czerwoniak to byla porazka. To samo bedzie z kolejka i czym tam
                              jeszcze co
                              > wprowadzicie.

Proszę o fakty!!. Na jakiej podstawie twierdzisz, że ZTM to
                              porażka?. Pisząc że ZTM przyczynił się do upadku komunikacji
                              prywatnej, poprzyj to dowodami. Nie uprawiaj demagogii. Bądź
                              rzetelny.

> Nie o to chodzi, ze jak sie uda z czerwoniakiem zeby wprowadzic
                              kolejne
                              > transporty. To wszystko kosztuje.

Zgadza się, wszystko kosztuje. Warto jednak przeanalizować każda
                              możliwość i propozycję na rozwój i poprawienie komunikacji w różnych
                              częściach miasta i gminy.

Nie ma chodnikow, latarni nie mowiac o kanalizacji.

Uprawiasz demagogię. Nie możesz pisać że nie ma chodników,
                              latarni i kanalizacji, gdyż jest to nieprawdą. Gdybyś nbapisał, że
                              na takich a takich ulicach nie ma w/w rzeczy to zgodziłbym się z
                              Toba, a tak odbieram twoją wypowiedź jako manipulację.
                              • kupasz Re: Bardzo chętnie 03.04.10, 18:07
                                Proszę o fakty!!. Na jakiej podstawie twierdzisz, że ZTM to
                                porażka?

Ano z tej, ze pojawil sie pomysl wskrzeszenia kolejki. To chyba oczywiste, ze
                                jesli ktos chce kolejke to dlatego, ze cudowny ZTM z jakichs powodow nie
                                rozwiazal problemu komunikacji. A mial.
                                No i ktos na forum sie skarżył ze po pojawieniu sie ZTM juz nic nie jezdzi do
                                Warszawy od niego. A jezdzilo.
                                Jesli to jest poprawa to...

A na jakiej podstwie sadzicie, ze kolejka cos zmieni?
                                A jak nie zmieni i kolejne miliony poleca w bloto? Znajdzie sie winny?

Warto jednak przeanalizować każda
                                > możliwość i propozycję na rozwój i poprawienie komunikacji w różnych
                                > częściach miasta i gminy

Juz analizowaliscie i g... z tego wyszlo.

Ok. Na duzej ilosci ulic nie ma nic. Jezdze po Radzyminie to wiem. Co mam ci
                                spis ulic dac?
        • tomjani Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 21.04.10, 19:55
          A mijanke na wojskowej stacji Beniaminów niestety zaorano... sad
    • radzyminiak.eu Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 03.04.10, 14:12
      Ktoś tu napisał: "może kiedyś nasza kolej stanie się dużo szybsza".
      Stanie się to wtedy, jak nasza służba zdrowia będzie sprawna. Czyli
      nigdy.

Kochani, dzisiejsza kolej jest WOLNIEJSZA niż kolej z
      dwudziestolecia międzywojennego. O punktualności nie wspomnę.

PKP ma obecnie 5,6 mld długu. Państwo dopłaca rocznie do tego
      "interesu" ok. 4 mld zł. Największe państwowe dotacje dostaje
      właśnie PKP (potem są chyba KGHM, Orlen i coś tam). Dla porównania:
      Owsiak zebrał w tym roku 40 mln zł. Czyli sto razy mniej niż wyrzuca
      się na PKP. Ja się pytam: po co podtrzymywać to coś przy życiu?

Mimo to, PKP posiada gigantyczne, w znacznej części niewykorzystane
      nieruchomości w całej Polsce, warte miliardy. Dziwne co?

Zobaczcie na mapę Warszawy, a okaże się, że w samym centrum PKP ma
      dziesiątki tysięcy metrów ziemi, na której nic się nie dzieje.

Zresztą, po co przyglądać się Warszawie. Zobaczcie co mamy w
      Radzyminie. W jakim stanie jest nasza stacja PKP? W jakim stanie
      jest ulica Wiejska, która po północnej stronie torów nie jest
      własnością gminy, lecz PKP - o czym mało kto wie?

PKP to zombie, które jak najszybciej trzeba dobić, a nie zastanawiać
      się jak przywrócić je do życia.

Naprawdę dziwi mnie, dlaczego nie ma takiego zapału w dyskusji o
      obwodnicy Marek, a tyle szumu robi się wokół utopijnych projektów
      związanych z czymś tak niewydolnym jak PKP?

I jeszcze jeden mało istotny szczegół: kto to będzie finansował,
      skoro gmina jest na granicy dopuszczalnego zadłużenia? Bo chyba nie
      ma na tym świecie naiwnego, który wierzy, że kolej utrzyma się z
      biletów, jak to robią ci "złodzieje" prywaciarze?
      • kolejorz_1 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 03.04.10, 15:36
        O ile mi wiadomo nasze mazowieckie wojewódzctwo też jest na granicy zadłużenia,a mimo to przewidziało środki na studium wykonawczej NOWEJ LINI KOLEJOWEJ Płock-Modlin.Nie wnikam czy chodzi marszałkowi o lepszy dojazd na przyszłe lotnisko.Nie mniej jednak byłby to ewenement jakby do tego doszło.Co do naszej SKM z Radzymina to powinny się dołożyć Gminy Wieliszew i Nieporęt przez które przebiega trasa.Fakt Pkp jest zadłużone,ale dlatego powstały Koleje Mazowieckie i SKM,żeby było nam lepiej.Istotnie tory i dworce są własnością Pkp.Ale najlepiej nic robić.
    • pawbar1 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 03.04.10, 15:38
      Zastanawiałem się czy zabrac głos , bo jest pytanie czy takie
      dyskutowanie na forum cos da? Dyskutowano juz o basenie w Radzyminie
      i innych rzeczach ktore by sie przydały,ale konczy sie na dyskysji,
      bo forum nie mam mozliwosci tego załatwienia. Ale wrzuce tez swoje
      dwa grosze. Kanlizacja ,chodniki,dobre drogi ,czy obwodnica Marek to
      fajne rzeczy, ale jezeli czeka nas przez najblizsze dwa czy trzy
      lata kataklizm komunikacyjny z powodu budowy metra, to kazdy
      rozsadnie myslący, przyzna racje, że jezeli nie chcemy tracic po
      dwie godziny jadąc do Warszawy i dwie kolejne wracając, to jedyną
      alternatywą jest kolej. Moze by zaproponowac zeby uruchomic takie
      połączenie chociaz na czas budowy metra? A potem, może by zgrac
      rozkład jazdy kolei z ZTM. Moze w godzinach szczytu nie opłaca sie
      pchac autobusow tylko kolejke, natomiast póznym wieczorem wiadomo że
      bezpieczniej jest jechac autobusem.
      Mam jeszce jeden wątek. Czy na forum są tylko mieszkancy miasta
      Radzymin? Niema nikogo z okolic, z całej gminy? Czemu nie robi sie
      nic na rzecz komunikacji poprzecznej w całej gminie Na przykłd do
      Łąk ne ma żadej komunikacji,a my płącimy takie same podatki. Może
      ktos by poruszył tez ten problem.
      • flancowany Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 03.04.10, 18:41
        pawbar1 napisał:
        > Mam jeszce jeden wątek. Czy na forum są tylko mieszkancy miasta
        > Radzymin? Niema nikogo z okolic, z całej gminy? Czemu nie robi sie
        > nic na rzecz komunikacji poprzecznej w całej gminie Na przykłd do
        > Łąk ne ma żadej komunikacji,a my płącimy takie same podatki. Może
        > ktos by poruszył tez ten problem.

Jestem obecny, tylko nas Łączan, nawet tych flancowanych jest za mało żebyśmy byli łakomym kąskiem dla przyszłych radnych i ich programów wyborczych.
        • pawbar1 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 03.04.10, 19:28
          flancowany napisał
          >
          > Jestem obecny, tylko nas Łączan, nawet tych flancowanych jest za
          mało żebyśmy b
          > yli łakomym kąskiem dla przyszłych radnych i ich programów
          wyborczych.

Czyli to znaczy, że jezeli jesteśmy na kresach gminy i nasza wieś
          nie liczy za dużo dusz, to pod wzgledem komunikacji musimy zostać w
          19 wieku. A co z solidarnością w gminie?
          • flancowany Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 03.04.10, 20:36
            pawbar1 napisał:
            > Czyli to znaczy, że jezeli jesteśmy na kresach gminy i nasza wieś
            > nie liczy za dużo dusz, to pod wzgledem komunikacji musimy zostać w
            > 19 wieku. A co z solidarnością w gminie?

Niestety mimo że nasza wieś leży w bezpośrednim sąsiedztwie miasta to jest ona
            ostatnim peryferium gminy.

Działa tu podobno Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Łąki, ale prócz organizacji
            pikników i obietnic wodociągu, gazociągu i komunikacji autobusowej niewiele
            więcej z ich działalności widać. Obietnice są wciąż te same odkąd tu mieszkam,
            więc większość mieszkańców przestała chyba w nie wierzyć.
            • abc123.trzy Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 03.04.10, 21:26
              Mieszkanie na uboczu kosztuje. Może to trochę brutalnie zabrzmi, ale jak ktoś
              mieszka dalej, to musi liczyć się z tym, że będzie mu trudniej z kanalizacją,
              drogami i komunikacją.

Dlaczego oczekujecie jakiejś solidarności?

Ja sprawdzając się do Radzymina, szukałem działki nie daleko centrum, żeby był
              przystanek autobusowy w miarę blisko i żeby był też blisko asfalt. Za ty
              "wygody" zapłaciłem więcej za ziemię. Czy teraz mam być karany za swoją
              przezorność i pod przymusem solidaryzować się z kimś, kto mieszka daleko od centrum?

Ja tylko pokazuję inny punkt widzenia. Ale niestety socjalizm, który z natury
              chce każdego równo traktować, będzie rodził konflikty.

Założę się, że gdyby kupujący wiedział, że za wszystko płaci sam, to 10 razy
              zastanowił się nad nabyciem nieruchomości w urokliwej okolicy, ale daleko od
              centrum. - A to już tak ogólnie, abstrahując od problemów Łączan.

P.S. Do Łąk chyba przed wprowadzeniem ZTMu jeździły prywatne autobusy?
              • acha2805 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 04.04.10, 00:59
                Wiesz abc, im częściej Cię czytam, a raczej Twoje wpisy, tym częściej się
                zastanawiam, czy Ty sam siebie rozumiesz.
              • pawbar1 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 04.04.10, 08:32
                abc123.trzy napisała:

> Mieszkanie na uboczu kosztuje. Może to trochę brutalnie zabrzmi,
                ale jak ktoś
                > mieszka dalej, to musi liczyć się z tym, że będzie mu trudniej z
                kanalizacją,
                > drogami i komunikacją.
                >
                > Dlaczego oczekujecie jakiejś solidarności?
                >
                > Ja sprawdzając się do Radzymina, szukałem działki nie daleko
                centrum, żeby był
                > przystanek autobusowy w miarę blisko i żeby był też blisko asfalt.
                Za ty
                > "wygody" zapłaciłem więcej za ziemię. Czy teraz mam być karany za
                swoją
                > przezorność i pod przymusem solidaryzować się z kimś, kto mieszka
                daleko od cen
                > trum?
                >
                > Ja tylko pokazuję inny punkt widzenia. Ale niestety socjalizm,
                który z natury
                > chce każdego równo traktować, będzie rodził konflikty.
                >
                > Założę się, że gdyby kupujący wiedział, że za wszystko płaci sam,
                to 10 razy
                > zastanowił się nad nabyciem nieruchomości w urokliwej okolicy, ale
                daleko od
                > centrum. - A to już tak ogólnie, abstrahując od problemów Łączan.
                >
                > P.S. Do Łąk chyba przed wprowadzeniem ZTMu jeździły prywatne
                autobusy?

Czy chcesz przez to powiedzieć, ze jezeli kupiliśmy działke 4,5 od
                centrum, to już, jesteśmy "wasalami" mieszkanców centrum? Płacąc
                podatki mamy rozumieć, że jest to haracz na rzecz mieszkańców
                centrum? Porównujesz to do socjalizmu, nie sądze żeby idea płacenia
                podatkow miała coś wspólnego z socjalizmem. W myśl twojej
                interpretacji, to my żyjemy na "dzikim zachodzie", gdzie nie powinno
                docierać nie tylko komunikacja, kanalizacja itp. ale równiez
                prawo ,policja i straz pożarna. Dziękuje tak myslącym sąsiadom.
                • kupasz Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 04.04.10, 08:52
                  Nie martw sie. Po nastepnych wyborach napewno bedzie lepiej.
                  • acha2805 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 04.04.10, 17:37
                    kupasz napisał:

> Nie martw sie. Po nastepnych wyborach napewno bedzie lepiej.

Może wcale nie będzie następnych wyborów? Może 15 sierpnia znów wydarzy się coś
                    niezwykłego, jakieś mega zjawisko atmosferyczne, paranormalne czy inne i
                    zainteresuje się nami bardziej izba obrachunkowa? wink

PS. Każda władza będzie lepsza od władzy sprawowanej przez liliputów, sandałów
                    czy gumiaków.
                    Hm, dyskusja schodzi na temat polityki, więc domyślam się, że admin się za to
                    weźmie wink
                • abc123.trzy Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 04.04.10, 20:32
                  Nie zrozumiałeś mnie. Ja nie mam nic przeciwko kanalizacji u Ciebie czy drogi.

Ja Ci tylko pokazuję absurdalność systemu. Z podatkiem wcale nie jest tak, że
                  jak go płacisz, to możesz czegoś oczekiwać. To po prostu danina zabrana pod
                  przymusem, która może być wydana na coś tam.

Ty możesz płacić większe podatki niż ja. Może płacisz mniejsze. Ale od ich
                  wysokości, kompletnie nie zależy to, czy ktoś Ci wybuduje drogę, kanalizację czy
                  szkołę.

Radzymin nie jest skanalizowany zasadniczo. Jeśli ja mieszkam dwa kilometry do
                  centrum a Ty mieszkasz 4,5 kilometra do centrum, to zasadniczo, aby
                  sprawiedliwie podzielić koszty, to po połowie płacimy za mój odcinek, bo razem
                  korzystamy a ty za swój płacisz sam. Ale ja zapłaciłem więcej za działkę, a ty
                  mniej.

Ale w gminie tak to nie działa. Gmina po prostu policzy stawkę za przyłącze wg
                  jakichś tam kryteriów, a nie rzeczywistego kosztu.

A pisząc o socjalizmie miałem raczej na myśli to, że pewne dobra nie zależą od
                  tego ile jesteś w stanie zapłacić za nie, a od tego czy masz znajomego
                  urzędnika, lekarza, radnego.

Podobnie jest z tą SKM. Część mieszkańców, która związała się naukowo czy to
                  zawodowo z Warszawą domaga się, aby pozostali dokładali im się do biletów.
                  Uważają, że tak jest sprawiedliwie i że ich zdaniem to będzie rozwój
                  cywilizacyjny Radzymina i ich samych. Zapominają jednak przy tym, że pieniądze
                  wydane na ich potrzeby, oznacza brak wydatków na potrzeby innych mieszkańców.
                  Moim zdaniem, gmina winna się skupić na realizacji tych celów, których obecnie
                  wolny rynek nie może zapewnić: drogi (szczególnie dobra komunikacja z sąsiednimi
                  miastami), policja, sprawne działanie urzędów, szybkie wydawanie decyzji
                  administracyjnych.

Komunikacja publiczna, mimo że nie była idealna, to jakoś działała. A kwotę 1,5
                  mln wydałbym raczej na poprawę jakości dróg, czy przygotowanie planów
                  zagospodarowania przestrzeni w Radzyminie, czy przyciągnięcie jakiegoś
                  inwestora, który by tu zechciał szkołę otworzyć.

Napisz mi jeszcze jak z tym autobusem, bo jestem ciekaw czy do Łąk dojeżdża.
                  • acha2805 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 04.04.10, 22:03
                    Nikt tylko nie myśli, o przybywających autach na obrzeżach miast. Jest ich co
                    raz więcej i co raz więcej, a najzabawniejsze jest to, że jak już takie stado
                    WWLek wyrusza w stronę Warszawy to 80% tych samochodów składa się z jednego
                    kierowcy, który jest również pasażerem. Powstaje gigantyczny korek, ludzie się
                    stresują i narzekają.
                    W transporcie siła smile Nie chcę myśleć o korkach podczas budowy nowej linii
                    metra... A już w ogóle nie wyobrażam sobie podróży do centrum...

• pawbar1 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 05.04.10, 10:19
                    abc123.trzy napisała:

> Nie zrozumiałeś mnie. Ja nie mam nic przeciwko kanalizacji u
                    Ciebie czy drogi...
                    >
                    Niezgadzam sie z tobą, bo podatki maja konkretne przeznaczenie, ale
                    uważam że ta nasza dyskusja i tak nie przyniesie żadnego efektu.
                    Jeżeli chodzi o autobus, to nigdy z niego nie kożystałem. Z tego co
                    wiem to byl jeden kurs o 7,00 rano i jechal do Warszawy tylko że
                    zajmowało mu tu około 1,5 godziny. Nie słyszałem natomiast o tym
                    żeby został zlikwidowany.
                  • aisuga2 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 05.04.10, 18:09
                    Jesteś ciekaw czy coś do Łąk jeździło? To powiem Ci, że tak ale w takich
                    godzinach, że nikt normalnie funkcjonujący (czytaj dojeżdżający do pracy i
                    wracający z pracy i tak z tego transportu nie korzystał)Z tego co wiem to były
                    to dwa kursy dziennie - jeden zaraz po 7 rano a drugi coś koło 15-stej. uncertain
    • tomjani Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 07.05.10, 14:55
      A na razie, jak wynika z rozkładu na stronie KM, zabrali Wam jedną z
      dwóch par szynobusów rel. Tłuszcz - Legionowo - Sierpc, i tak ma być
      do 15 maja. Co będzie po tej dacie? Przywrócą szynobus, a może i
      kibel bezpośrednio do Warszawy, czy uwalą kompletnie ruch
      pasażerski, już po raz drugi w historii tej linii? sad
      • abc123.trzy Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 07.05.10, 22:45
        Nigdy nie widziałem, aby w tym pociągu jechało więcej niż może dwóch pasażerów +
        maszynista. Taniej by wyszło wozić całą trójkę taksówką z Tłuszcza do Legionowa.
        Przynajmniej koszty ubezpieczania i utrzymania pociągu by odpadły oraz pensji
        dla maszynisty.
        • kolejorz_1 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 08.05.10, 14:19
          Ale WIELISZEW dopiął swego.Od 16 maja przedłużają SKM z Legionowa do
          Wieliszewa.Widać tam już wiedzą,że koleją będzie szybciej do centrum
          niż autobusem,jak ruszy budowa II lini metra.A swoją drogą mam
          kolege z pracy który zaczał jeżdzić SKM z legionowa do w-wy od jej
          uruchomienia(kurs o 8.24).I o ile na poczatku uruchomienia jeżdziło
          pare osób to teraz trudno mu znależć miejsce do siedzenia.Obawia
          się jednak,że jak będzie jeżdził z wieliszewa to już nie usiądzie.

P.s.Dziwni ci ludzie zaczeli jeżdzić koleją zamiast jeżdzic nadal
          autem, czy autobusem.
          • tomjani Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 10.05.10, 11:33
            kolejorz_1 napisał:

> Ale WIELISZEW dopiął swego.Od 16 maja przedłużają SKM z Legionowa
            > do Wieliszewa.

Intryguje mnie jednak, w jakim celu w dni wolne ma jeździć więcej
            par kibli SKM (9) niż w powszednie (7). Gdyby linia S-9
            docierała do Radzyminia byłoby to w pełni zrozumiałe: dla
            zapewnienia dogodnego dojazdu nad Zalew Zegrzyński do Newport. Ale
            do Wieliszewa? Chyba tylko po to aby mieszkańcy Michałows - Reginowa
            mogli w soboty i niedziele oddawać się jak to Radio bZdET
            określiło "narodowej rozrywce Polaków" tj. spędzać czas w
            warszawskich hipermarketach. Ale może to taki sygnał dla Nieporętu i
            Radzymina: dorzućcie się to dostaniecie pociągi...
            • flancowany Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 10.05.10, 12:53
              tomjani napisał:
              Odcinek Radzymin - Tłuszcz jest bardzo klimatyczny:
              staromodny kratowy most na Rządzy, tajemnicza stacja towarowa
              Emilianów, linia wysokiego napięcia Drewnica - Ostrołęka na
              zabytkowych już, "rogatych" slupach, zagubiona w lesie węzłowa(!)
              stacyjka Krusze, mosty nad rzeczułkami na łącznicach stacji Tłuszcz.

Aż mi się zamarzyło podprowadzić drezynę i wybrać się w tą podróż. smile
              • tomjani Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 10.05.10, 14:30
                flancowany napisał:

> Aż mi się zamarzyło podprowadzić drezynę i wybrać się w tą
                > podróż. smile

Ptrzymierzałem się do zaliczenia tego odcinka bardzo długo, i
                w końcu nie zdążyłem zaiczyć zanim pod koniec ub wieku PKP
                zlikwidowały kibel Stało się to możliwe dopiero wraz z
                uruchomieniem "Zegrzyka" przez KM; w dniu inauguracji
                przejeczachałem do Tłuszcza bezpośrednim szynobusem z Sierpca, który
                również za jednym zamachem zaliczyłem. A w minionym roku PKP PIC
                rzymierzały się puścić wakacyjny nocny pociąg z Gdyni do Lublina,
                omijający nad ranem Warszawę przez Legionowo, Wieliszew, Radzymin,
                Krusze, Kędzierak k. Mińska Maz. i Pilawę. Miałem wielką chrapkę na
                taką wycieczkę, niestety zrezygnowano z uruchomienia tego pociągu sad
                • abc123.trzy Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 11.05.10, 23:35
                  z takimi pomysłami skończymy jak Grecy ...

Nie mam nic przeciwko pociągom, ale niech to się nie opiera na dotacjach.

Państwo i rząd nie są wstanie budować tylu dróg na ile jest popyt, więc tłum
                  jeździ zbiorkom em.
      • tomjani Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 11.05.10, 23:37
        Wraca podsył drugiej pary szynobusów od 16 maja, ale powodzenia im
        nie wróżę: nad Zalew można dojechać z Warszawy już po południu,
        wrócić zaś późnym wieczorem, do tego kiblując 40 minut w Legionowie
        w oczekiwaniu na przesiadkę w kibel. A bezpośredniego kibla
        Warszawa - Legionowo - Radzymin - Tłuszcz nie ma i pewnie jeszcze
        długo a może już nigdhy nie będzie... sad
    • kolejorz_1 Re: SKM do RADZYMINA,dlaczego nie? 17.05.10, 20:36
      No i ruszyła dzisiaj SKM do WIELISZEWA.Jest to oczywiście
      przedłużenie lini S-9 która od 15 marca jeżdziła tylko do legionowa.
      I ma racje tomjani,że logiczne byłoby poprowadzenie lini S-9 do
      RADZYMINA(w końcu to od wieliszewa dwie stacje dalej).
      Niestety zależy to też od dwóch gmin Nieporęt i RADZYMIN,które by
      dofinansowały linie SKM.
      Ale na razie brak zainteresowania.No może jak zaczną budować II
      linie metra i trzeba będzie jeczhać do centrum od 1.5 do 2h w
      godzinach szczytu,to może ktoś pomyśli że chyba lepiej jechać SKM Z
      RADZYMINA do WARSZAWY GDAŃSKIEJ 45 MINUT.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka