Dodaj do ulubionych

ZTM w Radzyminie

06.12.06, 10:46
Pan Czapla zrezygnował z funkcji dyrektora ZTM. Panowie burmistrzowie, radni.
Stajemy przed ogromną szansą wywalczenia autobusu ZTM dla Radzymina. Pan
Czapla był bardzo nieprzychylny komunikacji podmiejskiej. Teraz stajemy przed
szansą. Jeśli nie teraz to kiedy?
Obserwuj wątek
    • jacek_501 Re: ZTM w Radzyminie 06.12.06, 13:24
      A ja pozwolę sobie zadać takie małe retoryczne pytanko, czy aby tylko P. Czapla
      był jedyną przeszkodą? Wydaje mi się, że w pewnym okresie czasu polityka naszego
      urzędu nie była zbyt optymistycznie nastawiona na rozwój komunikacji
      podmiejskiej. Podobno bardzo mocno lobbowały za utrzymaniem starego porządku
      środowiska związane z miejscowymi przewoźnikami. Zarówno P Czapla odszedł na
      zasłużony odpoczynek i radzymińska spółka też coś jakby przygasła. Może
      faktycznie nadszedł już czas, aby Radzymin połączyć ze stolicą komunikacją ZTM.
    • r.filochowski Re: ZTM w Radzyminie 16.12.06, 03:36
      Osobiście jestem zainteresowany komunikacją ZTM do Radzymina ale znając temat
      tak jakby od żródła ( pracuję w Tramwajach Warszawakich ) nie wiem czy dla
      gminy jest to akurat dobry interes.
      ZTM narzuca gminom satelickim słone opłaty za uruchomione autobusy (patrz
      konflikt z Jabłonną i Piasecznem) poza tym bilet jednorazowy w autobusie
      podmiejskim kosztuje 4,80 a prywatni przewożnicy biorą 3,50.
      Jedyna korzyść to tanie bilety miesięczne.
      Być może zarząd gminy zamiast prowadzić rozmowy z ZTM powinien pomyśleć o
      dopłatach do biletów miesięcznych oferowanych przez spółkę przewożników
      prywatnych - myślę że miałoby to taki sam efekt finansowy jak opłata na rzecz
      ZTM.
      Myślę że jest to opinia bezstronna bo tak ja jak i moja rodzina mamy bilety
      wolnej jazdy na utobusy firmowane przez ZTM.
      • orleando Re: ZTM w Radzyminie 16.12.06, 10:20
        Niestety jeżeli kształt władzy się nie zmieni nie mamy nawet co mysleć o
        polepszeniu komunikacjiuncertain
        • brziszek Re: ZTM w Radzyminie 16.12.06, 11:12
          Jestem mieszkańcem Radzymina od ok. 3 miesięcy i od początku przyglądam się
          rozwojowi sytuacji odnośnie utworzenia połączenia ZTM Radzymin - Warszawa.
          Oczywiście jestem za i jak sądzę podobnie myśli spora część Radzyminiaków.
          Wszystko zależy jednak od postawy władz naszej gminy. Mam jeszcze w pamięci
          przedwyborczy artykuł w "Dzienniku", w którym burmistrz Piotrowski przyznał, że
          włodarze miasta zastanawiąją się nad opcją z ZTM. Już po wyborach w TVP3
          usłyszałem informację, zgodnie z którą kilka gmin podwarszawskich (w tym
          Radzymin) podpisało list intencyjny w sprawie utworzenia związku
          komunikacyjnego z Warszawą. Jak się wydaje w tej chwili jest najkorzystniejszy
          moment, aby wcielić w życie te intencje, bo nowy szef ZTM zaproponował właśnie
          utworzenia związku transportowego Warszawy i okolicznych gmin w ramach
          aglomeracji. Jak z tego wynika jest już wola podjęcia odpowiednich działań,
          potrzeba jeszcze tylko ich realizacji. Z naszej strony powinniśmy naciskać na
          naszych decydentów, aby energiczniej zajęli się rozmowami z ZTM. Do
          uruchomienia linii potrzeba przecież szeregu ekspertyz i przygotowań
          logistycznych (rozkłady jazdy, przystanki, trasy, etc.), a to wymaga czasu.
          Wydaje mi sie też, że niezłym pomysłem jest to co zaproponował kolega, aby
          miasto dopłacało prywatnemu przewoźnikowi (ewentualnie ich grupie) do biletow
          miesiecznych. To wymagałoby jednak stworzenia jakiegoś jednolitego logo linii,
          np. po szyldem literki "R", jak Radzymin. Pozdrawiam serdecznie i czekam na
          dalsze opinie.
          • robaczek441 Re: ZTM w Radzyminie 16.12.06, 14:44
            Jest to nie możliwe, ponieważ żeby to sfinalizować władze musiały by zaciągnąć
            kredyt komercyjny, a nikt im więcej nie da.
            10 metrów chodnika - kredyt milion złotych
    • goszczyn1 ZTM w Radzyminie 17.12.06, 10:04
      PKS.OSTROLEKA.PL Uważam, że zamiast marzyć o wydłużeniu kosztownej
      autobusowej linii ZTM do Radzymina, powinien Burmistrz najpierw poprosić Prezesa
      PKS OSTROŁĘKA S.A. (Jarosz Ryszard), aby wszystkie autobusy jadące z Ostrołęki /
      Ostrowi Mazowieckiej / Wyszkowa do Warszawy przejeżdżały przez centrum Radzymina
      (obecnie kursują tylko obwodnicą).

Zaletą tego rozwiązania będzie chociażby to, iż PKS OSTROŁĘKA S.A. posiada w
      swojej ofercie miesięczne bilety oraz na bieżąco aktualizowaną internetową
      stronę z tabelami odjazdów i z innymi cennymi informacjami dla Pasażerów smile

Historia PKS : pks.Ostroleka.pl/?str=historia
      Regulamin Pasażera : pks.Ostroleka.pl/?str=regulamin_pasazera
      Zniżki i Ulgi : pks.Ostroleka.pl/?str=ulgi
      Ceny Biletów : pks.Ostroleka.pl/?str=ceny_biletow
      Zarząd PKS : pks.Ostroleka.pl/?str=kontakt_zarzad
      Tabele Odjazdów : pks.Ostroleka.pl/tpo.php

pks.Ostroleka.pl/pokaz.php?plik=tpz_wyszkow_d.a..html
      pks.Ostroleka.pl/pokaz.php?plik=tpz_w-ow_sowinskiego_pbk.html
      pks.Ostroleka.pl/pokaz.php?plik=tpz_rybienko.html
      pks.Ostroleka.pl/pokaz.php?plik=tpz_lucynow.html
      pks.Ostroleka.pl/pokaz.php?plik=tpz_fiszor.html
      pks.Ostroleka.pl/pokaz.php?plik=tpz_niegow.html
      pks.Ostroleka.pl/pokaz.php?plik=tpz_gluchy.html
      pks.Ostroleka.pl/pokaz.php?plik=tpz_trojany.html
      pks.Ostroleka.pl/pokaz.php?plik=tpz_wola_rasztowska.html
      pks.Ostroleka.pl/pokaz.php?plik=tpz_stary_dybow.html

^^^^^^^^^^^
      PKS.OSTROLEKA.PL
      • student6 Re: ZTM w Radzyminie 17.12.06, 10:27
        Bilet miesięczny do Warszawy kosztowałby 198 zł (wyśmienita alternatywa wobec
        207 zł) Poza tym kupując bilet miesięczny w PKS Ostrołęka sprawia że nie możesz
        już korzystać z innym przewoźników. PKS Ostrołeka ma jednynie kilkanaście kursów
        do Warszawy. To nie jest alterantywa.
        • student6 Re: ZTM w Radzyminie 18.12.06, 19:28
          Od dziś do Sulejówka będzie jeździła SKM. Sulejówek będzie dopłacał 360.000 zł
          rocznie. Dodam tylko że od rozpoczęcia negocjacji do pierwszego kursu kolejki
          minęło 5 dni. Nastał naprawdę przyjazny klimat dla komunikaji podmiejskiej.
          Panowie burmistrzowie do dzieła !!!
          • emmce Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 15:35
            A jaka jest długość trasy autobusu z Sulejówka do granicy miasta stołecznego
            Warszawy? Sulejówek przeznaczył z budżetu 360.000 zł (nie sprawdzałam,
            powtarzam za Tobą). Natomiast w sąsiednich Markach z budżetu miasta
            przeznaczono w 2006 r. 400.000 zł (jest to 20% kosztów utrzymania dwóch linii
            autobusowych plus 50% kosztów utrzymania infrastruktury przystankowej). W
            przypadku naszego Radzymina należy doliczyć budowę nowych przystanków
            autobusowych, oznakowań, budowę pętli autobusowej, oznaczenia rozkłady, słupki
            przystankowe itp. itd. No i jest to jakieś 10 km trasy więcej niż do Marek,
            zatem i koszta utrzymania proporcjonalnie większe.
            • student6 Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 16:48
              No tak a jak zbudujemy drogę to trzeba ją będzie potem remontować, nie opłaca
              się... dziwny punkt widzenia.
              Tak na poważnie. Nie upieram się że w Radzyminie musi jeździć ZTM, ale
              komunikacja funkcjinująca w obecnym kształcie to jakieś nieporozumienie.
              Piszesz że autobusy ZTM do gruchoty. Masz rację wiele z ikarusów to zdezelowane
              gruchoty, ale czym innym są autobusy jeżdżace da Radzymina - graty zza
              niemieckiej granicy. W ZTM widać przynajmniej nowe zakupy taboru - MAN-y i
              Solarisy. Zakupy odbywają się powoli, ale dużo szybciej niż niż w przypadku PKS.

Koszty budowy przystanków i słupków? Nie przesadzasz, na terenie Radzymina i
              Słupna istnieją wiaty przyustankowe. A jeżeli doprowadzimy je wreszcie do
              porządku to chyba dobrze. Z Radzymina do Marek jest 6 km.

Sama piszesz, że w autobusach będzie tłok, a to świadczy o tym, że
              podejrzewasz, że bedzie się on cieszył dużym zainteresowaniem. Jeżeli chodzi o
              długość jazdy, to już kilka razy pisałem, że pol ikwidacji 3-5 przystanków na
              terenie Warszawy podróż będzie trwała 45 minut.

Masz również rację z tym, że bilety jednorazowe są nieopłacalne. Jednak
              komunikacja powinna być dostosowana do potrzeb osób korzystających z niej
              codziennie, a nie okazjonalnie.
              A tutaj l;iczby mówią same za siebie.

Dojazdy tylko do Warszawy Wileńskiej
              ZTM: N 90zł; U 45zł
              PKS: N 207 zł; U 106zł

Dojazdy do Warszawy + poruszanie się po Warszawie
              ZTM: N 90zł U 45zł
              PKS + ZTM: N 273zł U 139zł

Tak więc różnicę widać. Poza tym powied mi w jaki sposób będąć osobą
              niepełnosprawną poruszającą się na wózku inwalidzkim dojechać do Warszawy, jak
              mogę przewieźć szafę, ropwer czy wózek.

Jak widzisz problemów jest wiele. Nie uważam że lekiem na całe zło jest ZTM. Z
              pewnością jest wiele rozwiązań, ale MOIM zdaniem ZTM to najlepsze rozwiązanie.

Swoją drogą ciekawe dlaczego jak jakaś gmina skorzysta z usług ZTM, to
              mieskzańcy nie chcą potem likwidacji linii i utworzenia PKS-u
              • robaczek441 Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 17:00
                45 minut to teraz się jedzie do Wawy...
                • student6 Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 17:48
                  Zgadza się! Ale jesli zlikwidujesz 4-5 przystanki na terenie Warszawy
                  zaoszczędzis 5 minut. Odejmij od tego trasę od przystanku Wczasowa do pętli na
                  Legionowej (4 minuty) to masz wsumie 9 minut oszczędności, czyli robi się 36
                  minut, jeżeli do tego dodasz 6 km do Radzymina masz 45 minut.
              • logan.marki Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 17:08
                student6 napisał:

> Swoją drogą ciekawe dlaczego jak jakaś gmina skorzysta z usług ZTM, to
                > mieskzańcy nie chcą potem likwidacji linii i utworzenia PKS-u

Ciekawe pytanie. A idźmy dalej – dlaczego jak tylko powstaje gdziekolwiek pomysł
                utworzenia nowej linii podmiejskiej ZTM, to zaraz inni prywatni przewoźnicy
                zaczynają protestować – ale skoro są prywatne autobusy takie super, to przecież
                nie powinny się bać konkurencji.

A tak jeszcze na marginesie odniosę się do Marek – nie prawdą jest że Marki
                płacą cokolwiek na utrzymanie przystanków – ustawianie słupków, wymiana
                rozkładów oraz inne informacji przystankowej to są koszty własne ZTM jako
                przewoźnika i nie mają żadnego odzwierciedlenia w dopłatach.

I sprawa poruszona w drugim poście dotycząca tego że niektórzy mieszkańcy
                korzystają z autobusów prywatnych – tak już jest, że jak ktoś potrzebuje
                dojechać raz na jakiś czas z Marek do Dw. Wileńskiego to wybierze autobus
                prywatny – taniej – ale jeżeli w grę wchodzi już regularne korzystanie z
                komunikacji publicznej to nie znam osoby która by nie miała biletu ZTM... chyba
                że może ktoś cierpi na nadmiar pieniędzy, i chce je koniecznie na coś wydać.
                Np. mieszkańcy Falenicy choć to Warszawa to i tak jeżdżą jeszcze MiniBusem
                kursującym z Otwocka.

Dla przykładu – można sobie kupić bilet dobowy sieciowy ZTM – normalny kosztuje
                9,60, ulgowy 5 złotych – od godziny skasowania można na nim jeździć do woli, i
                przesiadać się po całej Warszawie i okolicach ile dusza zapragnie – a przejazd z
                W-wy do Radzymina w obie strony to wydatek 7 złotych – różnica wynosi 2,60, a
                jakie większe możliwości.
                • emmce Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 17:37
                  A tak jeszcze na marginesie odniosę się do Marek – nie prawdą jest że Mar
                  > ki płacą cokolwiek na utrzymanie przystanków – ustawianie słupków, wymiana
                  > rozkładów oraz inne informacji przystankowej to są koszty własne ZTM jako
                  > przewoźnika i nie mają żadnego odzwierciedlenia w dopłatach.

Oj Logan.marki, Marki w logo, a informacje nieprawdziwe. Gmina Miasto Marki
                  płaci za naprawę infrastruktury przystankowej w przypadku kradzieży lub
                  zniszczenia
                  bip.marki.pl/pl/bip/artykuly/px_2005_budzet_sprawozdanie.pdf
                  • logan.marki Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 17:51
                    To jest sprawozdanie z 2005 roku. Marki i inne gminy podpisały na 2006 rok nowe
                    porozumienia, gdzie tego punktu już nie ma (lub jest, lecz nikt go nie
                    przestrzega). Ponadto nie słyszałem aby kiedykolwiek jakaś gmina płaciła za
                    naprawę lub konserwację infrastruktury przystankowej – ZTM zawsze z końcem roku
                    wszystko wliczał na poczet dopłat, i na jedno wychodziło.
                    • emmce Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 17:54
                      logan.marki napisał:

> To jest sprawozdanie z 2005 roku. Marki i inne gminy podpisały na 2006 rok
                      nowe
                      > porozumienia, gdzie tego punktu już nie ma (lub jest, lecz nikt go nie
                      > przestrzega). Ponadto nie słyszałem aby kiedykolwiek jakaś gmina płaciła za
                      > naprawę lub konserwację infrastruktury przystankowej – ZTM zawsze z końce
                      > m roku
                      > wszystko wliczał na poczet dopłat, i na jedno wychodziło.

Skąd wiesz, że nie przestrzega? Tak sprawozdanie za rok 2005, bo sprawozdanie
                      za rok 2006 będzie w roku 2007 (tak wynika z ustawy).
                    • emmce Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 17:59
                      Porozumienie między Gminą Miasto Marki a Miastem Stołecznym Warszawą zostało
                      zawarte 26 marca 2004 roku, w 2006 roku zostało jedynie aneksowane (*zmiana
                      trasy 805 i zmiana wysokości opłat, zwiększenie)
    • emmce Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 15:43
      Jeżdżę komunikacją publiczną codziennie i nie wyobrażam sobie płacić 4,80 w
      jedną stronę, stać, bo wsiadając nie w centrum Radzymina nie miałabym szansy na
      miejsce siedzące i jechać do Warszawy około godziny, fajna "perspektywa". Czy
      Ktoś z Was zauważył ile osób ze Strugi, Pustelnika, czyli z Marek wsiada do
      autobusów radzymińskich i wyszkowskich przewoźników? Szybciej i taniej. Fakt,
      niektóre pojazdy proszą sięo remont lub wycofanie z eksploatacji. ZTM-em
      jeżdziliby uczniowie na miesięcznych, studenci, ale tylko tacy co mają dużo
      czasu i ewentualnie renciści i emeryci do M1 i Carefura na zakupy, bo mają
      zniżki. Tak "optymistycznie" i realnie widzę linię ZTM podmiejską do
      Radzymina. smile
      • robaczek441 Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 16:41
        Klient powinien mieć możliwość wyboru. Ponad to lepsza komunikacja byłaby np. z
        Sierakowem, Nadmą.. i ogólnie w mieście, bo napewno wizyta w przychodni dla
        schorowanego mieszkańca np. z ul. Nowej jest dużym wysiłkiem.
        Wątpie, aby uczniowie i studenci uczący się w Wawie mieli dużo czasu, a już na
        pewno nie pieniędzy ..
        • emmce Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 17:24
          >> Klient powinien mieć możliwość wyboru.
          Nikt temu nie zaprzecza

>> Ponad to lepsza komunikacja byłaby np. z Sierakowem, Nadmą..
          Jasne, a "czerwoniaki" jeździłyby do Radzymina, na Sieraków (Dąbkowiznę) i
          Nadmę? Przecież to nie jedna tylko trzy różne linie i do tego wszystkie prawie
          tak samo długie.

>> i ogólnie w mieście
          Ciekawe jakim sposobem poprawiłaby się, a raczej powstała komunikacja w mieście
          Radzymin, przecież autobus ZTM nie kursowałby po uliczkach Radzymina, tylko
          główną Jana Pawła, no ewentualnie skręcałby w Norwida, koło SNu i wracał Jana
          Pawła (taka trasa wydaje się realna).

>> bo napewno wizyta w przychodni dla schorowanego mieszkańca np. z ul. Nowej
          jest dużym wysiłkiem
          To może jakieś busiki w Gminie Radzymin, kursujące pomiędzy wioskami i miastem
          (widziałam, że jeździ coś takiego z Nadmy) mogłyby rozwiązać problem, a nie ZTM

>> Wątpie, aby uczniowie i studenci uczący się w Wawie mieli dużo czasu, a już
          na pewno nie pieniędzy ..
          Dlatego, że nie mają pieniędzy to jeździliby na miesięcznym sieciowym.
          A tylko jazda na miesięcznym i to nakjlepiej ulgowym opłacalna jest w ZTM. I o
          to mi chodziło w wypowiedzi.

A co do braku czasu: jeżeli uczeń spóźni się na lekcję, to ma nieobecność i
          musi usprawiedliwiać się, a pracownika wywalą z roboty, a już na pewno polecą
          po premii, nagrodzie itd. I książkę czytać, słówek uczyć się można w autobusie
          (wiem, co piszę, praktykowałam, stojąc w ciasnocie też).
          • student6 Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 17:54
            Może zapewnić komunikację w obrebie miasta jeśli rozsądnie zaplanuje się linie.
            JP II + 2 oggałęzienia. 1 w kierunku osiedla Victoria ulicą Konstytucji 3-ego
            maja, a drugie ulicą Weteranów w kierunku Coca-Coli.
          • robaczek441 Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 21:13
            Imponująca analiza semantyczna mojej wypowiedziwink
            Fajnie, że masz swoje zdanie, ale nie wszyscy muszą mieć takie same, jestem jak
            najbardziej za autobusami "czerwonymi" ZTM w Radzyminie
            (dlatego nie musisz już mnie przekonywać)
            nie będę się tu rozpisywał, bo to wartość sama w sobie w XXI wieku,
            pozdr
          • robaczek441 Re: ZTM w Radzyminie 20.12.06, 21:23
            W obronie uczniów napiszę jednakwink
            Nie każdy jest tak zdolny, aby uczyć się w hałaśliwym autobusie, nie każdy ma
            tak podzielną uwagę, poza tym nie da się zrobić zadań i napisać wypracowania na
            kolanie, a stracone lekcje przy skróconej edukacji licealnej są poważną stratą
            w obliczu zbliżającej się matury, studiów a tym sam szansą na dobrą pracę w
            prestiżowej firmie maleją.. ot taki wydawałoby się banał..
          • pwysocki Re: ZTM w Radzyminie 15.01.07, 18:24
            A czy nigdy nie było pomysłu przedłużenia 705 z Białobrzegów, przedłużenie go do
            centrum Radzymina wydłużyłoby trasę o 10 - 12 km. A to chyba da się sfinansować.
            Czy to jest aż taki wielki problem?
            • student6 Re: ZTM w Radzyminie 15.01.07, 18:50
              Niby można, ale 705 ma pętlę na Żeraniu, a z Żerania jest jednak troche dalej
              do centrum niż z Dworca Wileńskiego.

• pwysocki Re: ZTM w Radzyminie 15.01.07, 21:26
                Niby tak, ale lepszy rydz niż nic.
                • brziszek Re: ZTM w Radzyminie 16.01.07, 08:47
                  Uważam, że pomysł przedłużenia linii 705 z Białobrzegów ma o wiele mniejsze
                  szanse na powodzenie niż przedłużenie linii 718 z Marek. Kolega mówi o
                  przedłużeniu tej pierwszej linii o 10 - 12 km, tymczasem z Marek do Radzyminia
                  jest nie więcej jak 7 km. Poza tym podzielam argument, że z Żerania do Centrum
                  jest dużo dalej niż z Dw. Wileńskiego. Niedługo ZTM ma przedstawić ofertę
                  skierowaną do gmin podwarszawskich dotyczącą reorganizacji sieci połączeń
                  podmiejskich w ramach Związku Komunikacyjnego. Mówi się nawet o linii nocnej do
                  Marek czy Legionowa. Na pewno nasze miasto i gmina muszą przystąpić do tych
                  negocjacji bo lepszego klimatu na wygodne i tanie (bilety okresowe)
                  skomunikowanie Radzymina ze stolicą w najbliższym czasie już chyba nie będzie.
                  • przeprowadzka1 Re: ZTM w Radzyminie 17.01.07, 09:37
                    Radzymin to bardzo specyficzna mieścina i raczej nie wróżę jej rychłego
                    połączenia ZTM z Warszawą. Jestem mieszkanką tej uroczej miejscowości od kilku
                    miesięcy i poraża mnie niekompetencja jej włodarzy. Sprzeczne informacje
                    udzielane przez urzędników, bałagan. Miasto jest nieprzygotowane aby przyjąć
                    mieszkańców z nowobudowanych osiedli. Cóż wydaje mi się, że jescze wiele wody
                    upłynie zanim doczekamy się dobrego połączenia ze stolicą.
    • andrzej5219 Re: ZTM w Radzyminie 17.01.07, 15:29
      Dzisiaj pojawiła się ciekawa informacja nt. Nocnych połączeń:
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3854538.html?skad=rss
      Może warto przycisnąć naszych Włodarzy, kwota nie wydaje się wygórowana a
      wygoda olbrzymia.
      • orleando ZTM w Radzyminie nie będzie...przynajmniej narzie 17.01.07, 16:34
        Obawiam sie jednak, że to jest "ponad" ich chęci..
        • student6 Re: ZTM w Radzyminie nie będzie...przynajmniej na 17.01.07, 16:43
          A aj uważam, że obecnie panuje sprzyjający klimat i nasi włodarze powinni
          spróbować.
          • orleando Re: ZTM w Radzyminie nie będzie...przynajmniej na 17.01.07, 18:04
            oj właśnie z tym będzie ciężko
            • brziszek Re: ZTM w Radzyminie nie będzie...przynajmniej na 19.01.07, 12:41
              Ciekaw jestem czy ktoś z włodarzy naszego miasta pojawi się na spotkaniu w
              sprawie biletu aglomeracyjnego 25 stycznia w Ożarowie Maz.?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka