Dodaj do ulubionych

dlaczego ZTM to zły pomysł

03.09.08, 11:34
Rozmawiałem niedawno z kierowcą prywatnego autobusu. Powiedział mi, że oni nie
dostają żadnej dotacji do gminy Radzymin. I ja mówię, bardzo dobrze. Bilet do
Warszawy kosztuje 4 zł.

A dla porównania bilet ZTM do Warszawy z Radzymina to koszt 4,20. Drożej tylko
o 20 groszy. A czy kolega Student może przytoczyć kwotę dotacji jakiej
zażądało ZTM? Bo ja słyszałem o kwocie 2 800 000 PLN rocznie.

I to jest proszę Państwa jaskrawy przykład na marnotrawstwo pieniędzy przez
instytucje publiczne. Prywatny autobus jest się w stanie utrzymać sam ( i
kierowce) a ZTM ma wiecznie straty.

I jeszcze jedna ciekawostka. Autobus którym zwykle jeżdżę zaczął w wakacje
kursować na Victorię. Pytam się kierowcy dlaczego. A on powiedział, że raz
była potrzeba, żeby zacząć jeździć i teraz tak jeździ. A teraz niech mi ktoś
powie, ile czasu zajęłoby ZTM owi wyznaczenie nowego przystanku?
Obserwuj wątek
    • alexkieszek Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 03.09.08, 16:53
      może masz rację... ale z drugiej strony co ma zrobić matka z dwójką dzieci i
      wózkiem przy braku samochodu?
      Ze spacerówką to pół biedy ale jak ma gondolę? a np. na cegielni wózek bez
      dużych kół odpada... jak do takiego autobusu się wtarabanić powiedz mi?

A ztm miewa autobusy niskopodłogowe do których siup... i ja te 20 groszy chętnie
      dopłacę big_grin

wszystko ma swoje dobre i złe strony... i oczywiście, że prywaciarz prędzej się
      dostosuje ale do ich autobusów na prawdę z wielkim wózkiem nie ma jak wsiąść sad
      • janekz5 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 03.09.08, 19:27
        Uważam, że doprowadzenie autobusów ZTM do Radzymina, to dobry
        pomysł. Najwięcej na doprowadzeniu linii skorzystałaby młodzież
        szkolna, studencka. Nie akceptuje wypowiedzi mówiących, że ZTM w
        Radzyminie, to zły pomysł. Dla mnie wypowiedzi przeciwko ZTM.to
        oznaki wstecznictwa i krótkowzroczności. Wiele gmin z tego
        dobrodziejstwa korzysta, ale Radzymin i jego mieszkańcy nie!
        Cuda w mieście cudów!
        Panowie najlepiej do Warszawy udać się konno lub jak w latach
        dwudziestych 20 wieku boso.
        Przecie szkoda wypastowanych lakierek, które ubierzemy w niedzielę
        na mszę.

• okoopatrznosci Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 03.09.08, 20:56
          Ja też popieram pomysł doprowadzenia linii ZTM do Radzymina..... słuszna decyzja
          ..... idźmy do przodu a nie cofajmy się.......
          • jstaszak Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.09.08, 13:42
            Ja chyba piszę wyraźnie: 20 groszy + 2 800 000 rocznie.
            - (do alexkieszek) Ile za te pieniądze można kupić małych używanych samochodów,
            co by tą matkę z dwójką dzieci gdzieś tam zawiozły?
            - (do janekz5) - bo za to nie będzie płacił, to uważa, że dobry pomysł. A ja
            uważam, że miasto powinno takie pieniądze przeznaczyć raczej na drogi gminne
            oraz policję. Ale miasto takich pieniędzy nie ma. Chyba, że janekz5 dopłaci,
            - (do okoopatrznosci) - pewnie, że idźmy do przodu. Ja wezmę chętnie taką kasę,
            otworzę prywatne linie z niskopodłogowymi autobusami i wprowadzę bilet okresowy.

Szkoda gadać. Widzę, że tutaj każdy chętnie wyda pieniądze, których nie ma i nie
            są jego. Głównie dlatego chyba.
        • locci Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 03.09.08, 21:00
          wszystko jest wsteczne i krótkowzroczne oprócz metra lub szybkich
          pociągów na wzór paryski
        • m385 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 11.09.08, 13:56
          janekz5 napisał:

> Dla mnie wypowiedzi przeciwko ZTM.to
          > oznaki wstecznictwa i krótkowzroczności.

Krótkowzroczne jest skupienie się wyłącznie na korzyściach i
          niedostrzeganie kosztów.
    • student6 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.09.08, 13:26
      Jeżeli zaczął jeździć tak sobie bez uprzedniej zgody to robi to wbrew prawu. Nie bronię tych przepisów, ale na razie obowiązują.
      • jstaszak Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.09.08, 13:44
        Może miał zgodę, nie pytałem. Nie sądziłem, że u nas biurokracja aż tak się
        naprzód posunęła i trzeba jakieś zgody. No ale wszystko przecież w imię ochrony
        pasażerów, którzy są przecież potulnym bydłem i sami o siebie się nie zatroszczą.
        • alexkieszek Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.09.08, 17:03
          hahaha dobre... a policzyłeś jaki jest kosz utrzymania zwłaszcza używanego
          samochodu????
          benzynka, ubezpieczenie, naprawy (w używanym zbyt częste) a i po co kolejny
          samochód w i tak zbyt wybetonowanej Wawie? przecież można sobie pomknąć ZTM
          zwłaszcza, że połączenia w mieście są super...

a tak samochodem:
          - stoisz w korku, dzieci płaczą w fotelikach (masz dziecko?)
          - szukasz miejsca parkingowego (długo i namiętnie najczęsciej bezskutecznie)
          - jak już znajdziesz to jakiś pajac stanie obok Ciebie tak, że trzeba robić
          dziurę w dachu, żeby wsadzić dziecko do fotelika...

a autobusem: wsiadasz, starszy dzieciak się cieszy bo są kasowniki, bo autobusy
          dla niespełna dwulatka to w ogóle zabawa, a mała dzidzia śpi sobie w wózku i
          wszyscy są szczęśliwi big_grin

a może masz interes, żeby prywaciarze jeździli big_grin (to już tak zaczepnie)...

a może też zapytamy prywaciarza czy kupi niskopodłogowy, żeby wszyscy mieli tak
          samo dobrze i wygodnie?

ja np. nie chcę samochodu tylko po to, żeby raz na jakiś czas pojechać do
          Warszawy ale z wielką chęcią pojadę tam autobusem, do którego mogę wsiąść bez
          wysiłku i stresu
          • jstaszak Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 08.09.08, 11:30
            I dobrze, że nie chcesz samochodu. To jest twoja prywatna sprawa. Ale jeśli ty
            chcesz, aby ktoś inny "do niechcenia przez Ciebie samochodu" się dokładał, to
            przestaje to być Twoją prywatną sprawą.

Ja nikogo nie zmuszam ani do jazdy autobusem ani do jazdy samochodem czy czym
            innym. Mam w nosie, czym ludzie chcą jeździć. To jest ich prywatna sprawa.

Ale jeśli, ktoś gardłuje za ZTM i przedstawia plusy tego rozwiązania nie
            wspominając o tym, że KAŻDY MIESZKANIEC MIASTA I GMINY RADZYMIN (powidzmy 35 tys
            osób) ma się do tego dokładać w kwocie 80 zł rocznie ( 2 800 000 / 35 000 ) to
            ja mówię NIE.

I nie dlatego, że nie widzę pewnych zalet ZTM. Ale dla tego, że są pewne zasady.
            Jedną z nich, dla mnie fundamentalną, jest niezgoda na finansowanie zachcianek
            jednych grup społecznych przez inne grupy.

Czy zgodzisz się aby twoja rodzina płaciła rocznie 80 * 4 (dwoje dorosłych +
            dwoje dzieci) za możliwość jazdy autobusem? Ja się nie zgadzam na taki dodatkowy
            podatek. I nie widzą powodu, żeby się zgadzać.

Weź pod uwagę też inną rzecz. Gmina dodatkowych podatków wprowadzić nie może.
            Więc ty pieniądze musi wykroić z tego co ma ograniczając inwestycje drogowe i
            inne. Więc po pewnym czasie Ani Twój czerwony ani żaden inny autobus nie miał by
            po czym jeździć.

Nie bierz tego do siebie, ale uważam, że wszelkiej maści socjaliści promujący
            przymus różnych rozwiązań są albo idiotami (bo wierzą, że takie podejście będzie
            działać) albo złodziejami.

• brziszek Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 08.09.08, 13:43
              A można wiedzieć z jakiego źródła Kolega wziął kwotę dopłat na
              poziomie 2.800.000 zł rocznie?
              • alexkieszek słuchaj to stwórz własny kraj 08.09.08, 15:21
                gdzie nie będzie dopłat i podatków... ja się na to zgadzam bo uważam, że pewne
                rzeczy są istotne... tak samo jak wszyscy zgadzamy się nie jako na milion innych
                podatków... niestety w takim kraju a nie innym przyszło nam żyć i na pewne
                rzeczy, które są ważne dla większości trzeba zacisnąć zęby i łożyć...

dlaczego mamy nie korzystać z czegoś co jest dobre i się sprawdza? przyznam, że
                dla mnie było bardzo dziwne dlaczego np. Legionowo jest połączone z Wawą
                komunikacją a Radzymin nie? I jestem pewna, że dużo osób skorzysta z
                dobrodziejstwa jeżdżenia na bilet sieciowy nawet jeśli teraz krzyczą inaczej.

Mnie np. bardziej przeszkadza mnogość urzędników, którzy nie ponoszą za swoją
                pracę żadnej odpowiedzialności i wszystko tak na prawdę zależy od ich widzi mi
                się, od własnej interpretacji przepisów (których w większości przypadków
                kompletnie nie znają i nie rozumieją), niż dopłata do autobusów, w przypadku
                których widzę korzyść dla społeczeństwa...

ale wiesz tak sobie możemy gdybać do śmierci niestety... zgadzając się na twór
                pt. Państwo, samorząd przyklaskujemy niejako wydawaniu w pewien sposób pieniędzy
                podatników... a takich przykładów jak Twój można mnożyć godzinami bo te podatki
                płacisz nie tylko Ty a wszyscy obywatele... co możesz zrobić? Zamieszkać tam
                gdzie podatków nie ma big_grin
                • jstaszak Re: słuchaj to stwórz własny kraj 09.09.08, 21:51
                  Widzisz, ja się na to nie zgadzam. Jestem zwolennikiem państwa minimum. Bez
                  mnogości urzędników, którzy właściwie sami nie wiedzą czym się zajmują.

Co do Legionowa - tam sami miasto liczy co najmniej 50 tys. mieszkańców i jest
                  oddalone od granic Warszawy około 10 km. Radzymin nie ma nawet 10 tys. (samo
                  miasto) i leży ciut dalej. Kwestia skali.

Są kraje, gdzie podatki są niskie - i te kraje są okrutnie bogate albo bardzo
                  szybko się bogacą. Ja bym do nich równał.
              • m385 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 11.09.08, 14:03
                brziszek napisał:

> A można wiedzieć z jakiego źródła Kolega wziął kwotę dopłat na
                > poziomie 2.800.000 zł rocznie?

Cyfry są nieistotne. Chodzi o zasadę. Czy zasada "każdy płaci za
                siebie" brzmi niesprawiedliwie?
            • valdi67 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 08.09.08, 17:39
              Radzymin jest skansenem do którego powinny dojeżdzać tylko i
              wyłącznie wozy drabiniaste ... gdyż to pojazdy ekologiczne i nie
              trzeba do nich dopłacać ... a nawet zupełnie gratis można zyskać
              nawóz ... same plusy . Taką zasadą kierują się nasi radni i nie
              można się spodziewać żeby nagle było inaczej . Z mentalnością jest
              jak z chłopem , który może wyjechać ze wsi ale wieś z niego nie
              może...
              • aikradz A dlaczego nie pociąg ? 08.09.08, 21:17
                A ja się zastanawiam dlaczego nie moglibyśmy jeździć do W-wy szybkim,
                czyściutkim i nowoczesnym pociągiem ? Czy dawna trasa kolejki wąskotorowej jest
                już nie do odtworzenia ? Byłoby ekologicznie i szybko. Ta stacja , która jest w
                Radzyminie jest na uboczu i jeździ się przez Legionowo. Oj gdyby tak można było
                jechać pociągiem przez Marki.
                Radzymin miałby najlepsze połączenie z Warszawą !!! Tak np.do Londynu mieszkańcy
                pod londyńskich miasteczek dojeżdżają właśnie pociągami.
                Pozdrawiam
                • locci Re: A dlaczego nie pociąg ? 08.09.08, 21:47
                  Dzisiaj z Radzymina do W-wy na Wileniak jechałem godzinę autokarem.
                  Nie licząc czasu od wyjścia z domu! Pociągiem trasę z Radzymina do W-
                  wy pod samo metro na Dw. Gdański pokonuje się w godzinę jadąc przez
                  Legionowo. Staniemy zaraz w korku jak Białołęka. Kolejny raz
                  namawiam żeby tutaj szukać rozwiązań. Nie są one tanie, ale pewne.
                  Ktoś napisał o Londynie. Wszystkie olbrzymie aglomeracje korzystają
                  z połaczeń szynowych. Paryż, Nowy Jork, ale i do Grodziska
                  Mazowieckiego można dojechać koleją smile
                  • alexkieszek Re: A dlaczego nie pociąg ? 09.09.08, 16:29
                    bo pewnie za duże dopłaty by były i wiadomo podatnicy by byli niezadowoleni,
                    trzeba by było usunąć stado kaczek, żab człekokształtnych itd. itd...

a szczerze? Dlatego, że żaden ważny polityk tu nie zamieszkuje i przez 50 lat
                    Radzymin był niewygodny politycznie (wszak kto w PRL słyszał o jakiejś bitwie w
                    1920, która uratowała Europę?)... myślę, że to się jeszcze będzie za tą
                    miejscowością długo ciągnęło...

no i poza tym coraz więcej czasu zajmuje kombinowanie przy nowej drodze i nikt
                    nie będzie się zastanawiał coby tu polepszyć skoro na pewno można swoje koryto
                    napełnić kasiorką za przetargi przy nowej drodze... ot wszyscy mają to gdzieś, a
                    urzędnicy najbardziej.

Czynów i ruchów społecznych raczej bym się nie spodziewała, bo 99% będzie na
                    tak, ale ten 1% przeważy bo mu pociąg będzie zaburzał wysiadywanie jaj przez
                    kury nioski, jakiś ekolog uzna, że żaba która w krzakach przy torach zrobiła
                    sobie domek jest ważniejsza niż jakaś tam ludność...

sorki, że tak ironizuję, ale patrząc na to co się dzieje chociażby z mostami w
                    Wawie, z metrem, w ogóle ze wszystkim ogarnia człowieka pusty śmiech i wszystko
                    mu opada.
                    • locci Re: A dlaczego nie pociąg ? 09.09.08, 19:44
                      Nie ma jednak innego sposobu niż "wymuszenie" na politykach
                      społecznych oczekiwań. Dzisiaj na TVP3 m.in. burmistrz widziałem, że
                      musiał się tłumaczyć z powodu złej komunikacji w okolicach
                      Radzymina. Jako mieszkańcy jesteśmy odpowiedzialni za własną niemoc.
                      Jeżeli ten jest zły to trzeba wybrać takiego z jajami, który
                      zaryzykuje własny stołek i bezpieczny byt. W obecnych warunkach
                      bycie dyrektorem na państwowej posadzie to niezła fucha. Bezpieczna
                      i stosunkowo nieźle płatna. Nie można się jednak wychylać. Trzeba
                      przetrwać ataki partyjnej konkurencji. Nie dać się upierdliwym
                      radnym. Ale to nie jest ryzykowanie majątkiem jak przy prowadzeniu
                      własnej firmy. Trzeba przecinać wstęgi na akademiach, wysłuchać
                      cierpliwie proboszcza, poklepać po ramieniu strażaków, odwiedzić
                      staruszków w Domu Pomocy Społecznej. Sorry to wszystko są
                      oczywizmy...
                      • alexkieszek Re: A dlaczego nie pociąg ? 09.09.08, 20:21
                        najgorsze jest to, że takich jak Ty i czy ja czy nasi najbliżsi posiadający
                        społeczną świadomość i wiedzę, że w ludziach tkwi największa siła jest niewielu.
                        Za to takich co wolą wieczorem "gwiazdy" obejrzeć i wszystko im wisi i po prostu
                        się nie chce bo co ich to obchodzi cała masa... i nie dotyczy to tylko ZTM,
                        komunikacji, pociągu, braku chodnika na cegielni, ulicy z prawdziwego zdarzenia
                        czy chociażby działającej latarni na jednej z ulic, która na mapie jest, jest
                        niewielu...

i to nie tylko w Radzyminie.

może trzeba się skrzyknąć, spotkać, ruszyć kilka programów nie tylko
                        regionalnych? Ale czy ktoś się odważy?
                        • liberal2 Re: A dlaczego nie pociąg ? 09.09.08, 22:23
                          Ciebie naprawdę ciężko zrozumieć.

1. Z twoich postów wynika, że chcesz, aby Radzymin był sprawnie skomunikowany z
                          Warszawą? Ja też tego chcę. Ale Ty stawiasz na ZTM, który jest:
                          - drogi
                          - nieefektywny
                          - i do tego propagandowy
                          Samochodem od 1 wrześnie rzadko do Warszawy jeżdżę, bo się nie da. Ale czy
                          komunikacja ZTM jest lepsza? Dziś akurat pomagałem młodej kobiecie wstawić wózek
                          z dzieckiem do zatłoczonego do granic możliwości tramwaju. Warunki są gorsze niż
                          dla zwierząt, które muszę w transporcie mieć określoną ilość powierzchni na
                          jednego osobnika. Jeśli chodzi o transport do Warszawy to jest alternatywa:
                          - oznaczyć w jakiś sposób autobusy prywatne
                          - powiesić na przystankach rozkłady jazdy
                          Pewnie to samo z czasem powstanie - Radzymin jest za mały, aby nagle ktoś
                          zainwestował nagle duże pieniądze w nowy tabor lub przystanki. Pamiętam, że na
                          początku autobusy do Wołomina też były tragiczne. Ale teraz jest linia J, na
                          której jeżdżą nowiutkie wozy, jednakowo oznaczone, są rozkłady na przystankach itp.

2. Co do reszty to masz rację. Urzędnicy nic nie zrobią. Inwestycje się wloką
                          przez biurokrację, które szczególnie po wejściu do UE się rozrosła. Można by o
                          tym pisać poematy. Ja wiem jedno. Jak dasz Państwu 1 zł z podatków, to 30 groszy
                          zostanie skonsumowane na urzędników a reszta wydana nie tak jak to zapowiedziano
                          ale zgodnie z widzimisię polityków. A oni dają tym co głośniej krzyczą.
                          Przykładów jest aż nadto. OFE (twoje pieniądze w majestacie prawa już nie są
                          twoje) czy akcyza na benzynę (kasa miała iść na drogi a idzie na wszystko, tylko
                          nie na drogi).

Tak poza tematem:
                          1. Każdy samochód musi przejść przegląd raz w roku, który kosztuje około 100 zł
                          za samochód osobowy. To jest oczywiście fikcja. Zobacz ile jeździ w fatalnym
                          stanie autobusów albo samochodów osobowych.
                          2. Gdyby benzyna nie była tak opodatkowana, to pewnie bilet na autobus mógłby
                          kosztować i 2 zł do Warszawy. Ale kochane Państwo, tak jak wcześniej napisałem
                          najpierw zabiera Ci kasę aby potem łaskawie zafundować jakiś bonus np. autobus
                          ZTM, za który zapłacisz drugi raz.
                          • alexkieszek Re: A dlaczego nie pociąg ? 10.09.08, 16:39
                            Wiesz ja po prostu chcę mieć możliwość dojazdu od czasu do czasu do miasta w
                            dwójką dzieci (z czego jedno przez najbliższy rok nie będzie jeszcze chodzić)...

ZTM wydaje się być dobrym pomysłem także z powodu kupowania jednego
                            całodziennego biletu a nie płacenia 8 złotych za dojazd R-W-R plus jeszcze 9 za
                            całodzienny na terenie Warszawy...

Kupno samochodu przy dojazdach np. 2 razy w miesiącu jest bez sensu bo po co? Ma
                            stać i gnić na podwórku, żeby 2 razy go wyprowadzić na spacer, zwłaszcza że
                            rodzinny duży samochód mamy więc drugi nie ma racji bytu...

Co do inwestowania przez prywaciarzy: ile lat jeżdżą na tej trasie? Czy któryś
                            wpadł na pomysł autobusu niskopodłogowego? Z tego co widzę te autobusy są tak
                            zdezelowane że jak się trafi jakiś nowszy to aj waj, raj...

Nie upieram się przy ZTM ale na razie to jedyna "firma", która oferuje pojazdy
                            przystosowane dla osób niepełnosprawnych czy z wózkami.
                            Mieszkałam z Wawie 7 lat i radziłam sobie z dojazdami nawet w zatłoczonym
                            tramwaju, nauczyłam się po prostu, że jak masz dziecko to nie umawiasz się ani
                            na 9 ani na 17 bo może być kłopot z miejscem i z ew. pomocą ciężko obrażonych
                            ludzi bo wózek zajmuje 3 miejsca dla nich... Wszystko da się zrobić big_grin

I tak jak piszę nie upieram się ale na razie nie sądzę, żeby prywaciarze chcieli
                            inwestować, bo jak każdy kto prowadzi biznes jedyne co chce osiągnąć to jak
                            najmniejszym kosztem zarobić jak najwięcej, co oczywiście jest zrozumiałe.
                            • liberal2 Re: A dlaczego nie pociąg ? 11.09.08, 12:19
                              Hehe,

a jednak masz samochód. To nie musisz jeździć autobusem skoro. Chyba 2 razy w
                              miesiącu samochodem możesz podjechać. Ale w Warszawie nie ma gdzie zaparkować.
                              Ale to już inny temat. Ja też mam samochód, dzielę go z żoną, dajemy jakoś radę
                              i z tego powodu nie kupuję drugiego.

Co do kosztów, to ja Twierdzę, że taniej jest Tobie jechać za 17 zł do Warszawy
                              niż zmuszać gminę do płacenia haraczu ZTM.

Jakość autobusów. Są tragiczne i ale są też i całkiem w dobrym stanie. Bez
                              przesady.

Co do jazdy w zatłoczonych autobusach. Ja też jakoś sobie czasem radzę. Ale sama
                              przyznasz, że taka jazda ani nie jest miła ani szybka. I gdybym miał wybór, to
                              bym wybrał samochód. Więc Ci wszyscy orędownicy ZTM i komunikacji publicznej
                              jeżdżą sobie nią sami. Ale niech nie zmuszają innych do ponoszenia kosztów za
                              usługi z których nie korzystają. Ludzie jak będą mieli wolność wyboru to wybiorą
                              rzeczy najlepsze. Na tym polega wolny rynek i konkurencja. Jak coś jest dobre i
                              w rozsądnej cenie - to nie musisz klientów nakłaniać do kupna. Ale rozważ sobie
                              do ilu rzeczy Państwo Cię przymusza w imię Twojego dobra. Ile z tych spraw tak
                              naprawdę dobrze funkcjonuje? Wg mnie nic:
                              - obowiązek wymiany dowodu i prawa jazdy na nowe - ponad 100 zł - cel: nabicie
                              kasy wytwórni nowych dokumentów,
                              - obowiązkowe emerytury - zobacz ile jest z tym ciągle protestów a potem i tak
                              się z ZUS użerasz o wypłatę,
                              - obowiązkowe ubezpieczenie medyczne - jak jesteś chora to i tak leczysz się
                              prywatnie
                              - obowiązkowe ubezpieczenie OC - dwa razy byłem ofiarą stłuczki, do wypłaconego
                              odszkodowania musiał z własnej kieszeni dołożyć na naprawę samochodu

I tą listę można mnożyć...

• alexkieszek a nie do końca :D 11.09.08, 16:26
                                samochód jest M. i niestety nie ma możliwości zostawienia go mnie, zwłaszcza że
                                moje wycieczki do Wawy są mocno nieprzewidywalne... ot takie widzi mi się: jadę
                                np. do Edukado, albo do Parku Bródnowskiego... Mieszkając w Wawie wybierałam
                                zawsze autobus i metro bo z dzieckiem w wózku jest na prawdę dużo wygodniej niż
                                w foteliku zwłaszcza jeśli wybierasz się do centrum big_grin

Co do ponoszenia kosztów jak świat światem w tworze zwanym państwo wszyscy
                                ponoszą koszty różnych rzeczy, z których nawet nie korzystają... Przecież na ZTM
                                kasę najpierw dostaje gmina z budżetu państwa a tam płacisz i Ty i ja i Kowalski
                                z Krakowa, i Karpiel-Bułecka z Zakopanego big_grin.

Wydaje mi się, że nie ma opcji, która zadowoli wszystkich (jak zawsze zresztą).
                                Ja skłaniam się ku ZTM, ale nie upieram się, że jest to jedyne i najlepsze
                                rozwiązanie smile
                                • m385 Re: a nie do końca :D 12.09.08, 11:10
                                  alexkieszek napisała:
                                  > Co do ponoszenia kosztów jak świat światem w tworze zwanym państwo
                                  > wszyscy ponoszą koszty różnych rzeczy, z których nawet nie
                                  > korzystają...

Jak świat światem zawsze istniały wojny, kradzieże i gwałty. Czy to
                                  jest argument za tym, aby takie zjawiska tolerować?

> Wydaje mi się, że nie ma opcji, która zadowoli wszystkich (jak
                                  > zawsze zresztą).

Wobec tego pytanie powinno brzmieć nie "jaka opcja zadowoli
                                  wszystkich", tylko "jaka opcja jest sprawiedliwa"?

> Ja skłaniam się ku ZTM, ale nie upieram się, że jest to jedyne i
                                  > najlepsze rozwiązanie smile

Ale właściwie na jakiej podstawie? Jeśli nawet odrzucimy podejście
                                  liberalne i zgodzimy się na dotacje do transportu publicznego, to
                                  dlaczego akurat ZTM ma być uprzywilejowany i otrzymywać subwencje?
                                  Skoro wydajemy publiczne pieniądze, to może należałoby rozpisać
                                  jakiś przetarg do którego stanęłyby firmy transportowe na równych
                                  warunkach? W warunkach przetargu można by określić wymagania w
                                  rodzaju: niskopodłogowość, miejsca dla niepełnosprawnych, dla matek
                                  z dziećmi, odpowiednie oznaczenia, publicznie dostępny rozkład jazdy
                                  itd.
                            • m385 Re: A dlaczego nie pociąg ? 11.09.08, 13:48
                              > Wiesz ja po prostu chcę mieć możliwość dojazdu od czasu do czasu
                              > do miasta w dwójką dzieci

Dlaczego uważasz, że masz prawo zmusić kogoś do zapłacenia za
                              stworzenie ci takiej możliwości?
                              • agamek12 Wprowadzić BUSPASy!!! 11.09.08, 14:03
                                A ja wtrącę tu swoje 3 grosze pokazujące jak można poprawienić
                                komunikację Radzymina/Słupna/Marek z Warszawą:
                                1. stworzyć BUSPASy na całej długości trasy Radzymin - Warszawa
                                Wileńska i z całą stanowczością karać kierowców korzystających z
                                nich bezprawnie,
                                2. wprowadzić rozkład jazdy autobusów i sensowne oznakowanie,
                                3. zmusić prywatnych przewoźników do zakupu autobusów
                                przystosowanych do obsługi tras miejskich,
                                4. wprowadzić jednolite bilety (okresowe, itp.) na autobusy.
                                Zaznaczam jednocześnie, że sam jeżdzę do pracy samochodem, ale gdyby
                                wprowadzono w życie chociażby p. 1, z pewnością przesiadłbym się do
                                autobusu.
                              • ania.silenter Re: A dlaczego nie pociąg ? 11.09.08, 14:15
                                m385 napisał:

> > Wiesz ja po prostu chcę mieć możliwość dojazdu od czasu do czasu
                                > > do miasta w dwójką dzieci
                                >
                                > Dlaczego uważasz, że masz prawo zmusić kogoś do zapłacenia za
                                > stworzenie ci takiej możliwości?

A jakie ona ma prawne możliwości zmuszenia kogokolwiek do tego? Żadnych.
                                Wyraziła po prostu swoje zdanie nt przedłużenia linii autobusu ztm do Radzymina.
                                I ja ją świetnie rozumiem. Też mam dwoje dzieci i też chciałabym mieć możliwość
                                dojazdu autobusem miejskim do Wa-wy. I to pomimo posiadania samochodu. Bo
                                samochód czasem się zepsuje, czasem ma przegląd itp. A w pracy musimy być z
                                mężem codziennie.
                                • m385 Re: A dlaczego nie pociąg ? 11.09.08, 14:50
                                  Jeśli głosujemy na ludzi wspierających dotacje, to pośrednio
                                  zmuszamy innych do finansowania przedsięwzięć, których być może nie
                                  popierają.

Ja również świetnie rozumiem potrzebę komunikacji z Warszawą. Nie ma
                                  w niej nic złego. Nie zgadzam się jedynie na realizację własnych
                                  potrzeb na cudzy koszt.

Podsumowując, jestem za komunikacją ZTM w Radzyminie, ale po cenach
                                  rynkowych, a nie urzędowych. Nie widzę powodu dlaczego firma ZTM
                                  miałaby uzyskać uprzywilejowaną pozycję względem konkurencyjnych
                                  przewoźników.
                                  • ania.silenter Re: A dlaczego nie pociąg ? 11.09.08, 15:19
                                    m385 napisał:

> Jeśli głosujemy na ludzi wspierających dotacje, to pośrednio
                                    > zmuszamy innych do finansowania przedsięwzięć, których być może nie
                                    > popierają.

Tak, ale jeśli tych na "nie" jest więcej to przedsięwzięcia i tak nie będzie.

>
                                    > Ja również świetnie rozumiem potrzebę komunikacji z Warszawą. Nie ma
                                    > w niej nic złego. Nie zgadzam się jedynie na realizację własnych
                                    > potrzeb na cudzy koszt.

Chodzi tylko o alternatywę dla jednego środka komunikacji. Gdybym miała puścić
                                    wodze fantazji - chciałabym jeździć do Wa-wy "wskrzeszoną" kolejką marecką.
                                    Wtedy moglibyśmy odstawić samochód, a nie przeciskać się codziennie do Wa-wy,
                                    nie kląć na korek, nie martwić się o miejsca parkingowe itp.

> Podsumowując, jestem za komunikacją ZTM w Radzyminie, ale po cenach
                                    > rynkowych, a nie urzędowych. Nie widzę powodu dlaczego firma ZTM
                                    > miałaby uzyskać uprzywilejowaną pozycję względem konkurencyjnych
                                    > przewoźników.

Ależ pełna zgoda.
                                    Mam pytanie - czy teraz przewoźnicy prywatni odprowadzają podatki czy też, jak
                                    kiedyś, jeżdżą na czarno? Wydaje mi się niezbyt komfortową sytuacja (widziałam
                                    kiedyś taką), kiedy policja łapie takiego delikwenta, wyprasza pasażerów i
                                    kierowca oddaje im po te 4 zł.
                                    • alexkieszek Re: A dlaczego nie pociąg ? 11.09.08, 16:35
                                      czy ja kogokolwiek zmuszam? Broń Boże nie mam takiej siły (a nawet gdybym miała
                                      to pewnie bym z niej nie korzystała)...

Wyraziłam tylko swoje chęci w temacie połączenia z Warszawą i jeżdżenia tam na
                                      jednym bilecie z możliwością użycia środka do przewożenia dzieci (czyt.
                                      wielkiego wózka, bez którego na Cegielni ani rusz)... Oczywiście jeśli nastąpi
                                      nagła potrzeba to zapakuje jedno dziecko do chusty z przodu, drugie do chusty na
                                      plecach i jakoś dojadę (chociaż znając życie rzuci się na mnie stado bab i
                                      powie, że męczę i duszę biedne dzieci, to inna sprawa)... ale nie chcę dojeżdżać
                                      jakoś smile

Po prostu uważam, że trzeba korzystać z tych dóbr, które mamy, skoro do Marek
                                      autobus dojeżdża, jeździ do Legionowa i sporo osób z tej komunikacji korzysta to
                                      dlaczego mamy nie skorzystać my? Bo za drogo?

I to na prawdę nie jest tak, że płacą za to tylko mieszkańcy Radzymina!
                                      Poczytajcie trochę o finansowaniu samorządów z pieniędzy publicznych.

Trzeba połączyć Radzymin z Wawą w sposób dostatecznie dobry. Obecny taki nie
                                      jest bo nie wszyscy mogą z niego korzystać i jako, że osobno trzeba płacić za
                                      prywaciarza a osobno za transport w Wawie nie wszystkim się kalkuluje.
                                      Oczywiście masa ludzi korzysta bo nie ma wyjścia (do pracy trzeba dojechać)...

Jeśli ktoś ma lepszy pomysł to niech kandyduje i pracuje, żeby połączyć Radzymin
                                      z Wawą i tyle... Niech nawet teraz zaproponuje Radzie Miasta lepsze
                                      spożytkowanie tej kasy na komunikację. Przecież nikt tego nikomu nie broni, ruch
                                      społeczny na pewno będzie mile widziany smile

A gdybym miała gdybać to marzeniem jest dojeżdżające do Radzymina metro, kolejka
                                      szybka, odrzutowiec i tak dalej i tak dalej big_grin
                                      • liberal2 Re: A dlaczego nie pociąg ? 12.09.08, 10:09
                                        Jeśli ZTM miałby ochotę wozić pasażerów z Radzymina do Warszawy swoimi
                                        autobusami po cenach rynkowych. I samorząd Radzymina by nic do tego dopłacać nie
                                        musiał to bardzo dobrze. Więcej przewoźników tym lepiej - ceny niższe jakość
                                        lepsza.

Ale... ZTM by nie wytrzymał konkurencji z prywatnym podmiotem. Bo żeby wozić
                                        ludzi bez dotacji bilet by kosztował z 10 zł. A przy takiej cenie już by się
                                        każdy zastanawiał, czy pojedzie niskopodłogowym autobusem czy prywatnym.

Jestem przeciwnikiem wszelkich dotacji, subwencji, zasiłków itp. wymysłów
                                        socjalistycznych. Życzyłbym sobie, żeby Państwo przestało się wtrąca w niemal
                                        każdą sferę naszego życia i skończyło mówić co jest dla mnie dobre a co złe i
                                        przymuszać do płacenia różnych danin.

Jeśli przyjąć rolę Państwa minimum - rolą winno być utrzymanie policji, wojska
                                        oraz sądów.

A tak mamy to co mamy i Pan Karpiel Bułecka dopłaca do autobusów w Warszawie. Co
                                        wg. mnie jest chore.
                                        • alexkieszek Re: A dlaczego nie pociąg ? 12.09.08, 10:57
                                          No jest chore... ale powiedz szczerze co możemy? Rewolucję? Większość Państw tak
                                          działa... czy są takie które działają inaczej?

Wczoraj zastanawialiśmy się z M. jakby było dobrze to rozwiązać i tu padły takie
                                          propozycje:
                                          - prywaciarze się zrzeszają i robią jeden bilet połączony jakoś z biletem
                                          Warszawskim (niech się z miastem dogadują w ramach zrzeszenia)
                                          - starają się o dofinansowanie i pomoc gminy w załatwieniu kasy na chociażby dwa
                                          niskopodłogowe autobusy i resztę porządnych autobusów nie koniecznie turystycznych
                                          - robią przystanki z prawdziwego zdarzenia, rozkłady jazdy itd. itd.

Z wyliczeń wyszło że między Bogiem a prawdą wystarczyło by 6-7 autobusów z czego
                                          3 niskopodłogowe tak żeby raz na godzinę jechał jeden niski do Wawy i jeden z
                                          Wawy...

Pytanie powstaje jednak kolejne: kto zmusi prywaciarzy żeby się dogadali? Kto
                                          ich zmusi żeby to wszystko działało...

Ja tu mieszkam od niedawna, ale Wy pewnie dłużej była w ogóle jakaś społeczna
                                          debata na ten temat? Czy miasto/prywaciarze chociaż raz się spotkali żeby
                                          rozwiązać ten problem czy wszystko toczy się jakąś dziwną siłą rozpędu?

Bo owszem można by było wszystko uprościć pytanie czy są chętni czy tylko
                                          mieszkańcy Radzymina mają nadzieję, że coś się zmieni bez ich udziału? Ja tam
                                          chętnie bym się na takie spotkanie wybrała... Szkoda że nie ma czegoś takiego
                                          jak spotkania mieszkańców, regularne z radnymi, władzami i protokolantem gdzie
                                          każdy może poddać jakiś pomysł i ma chociaż cień nadziei że ktoś się nim
                                          zajmie... no niestety znów wchodzimy w sferę marzeń...

A co do dopłat samorządowych to z drugiej strony jeśli są na normalnym poziomie
                                          i ludzie na prawdę na tym korzystają to nie jest zły pomysł. Tylko, że system w
                                          PL jest taki jacy są jego autorzy, więcej nic nie napiszę smile bo pewnie każdy wie
                                          co mam na myśli...

A może by tak jakieś pisemko strzelić do Radnych, jakieś spotkanie zaproponować...
                                          • m385 Re: A dlaczego nie pociąg ? 12.09.08, 12:07
                                            alexkieszek napisała:
                                            > Pytanie powstaje jednak kolejne: kto zmusi prywaciarzy żeby się
                                            > dogadali? Kto ich zmusi żeby to wszystko działało...

To jest bardzo dobre i ważne pytanie.

W zdrowej gospodarce rynkowej nikogo nie trzeba do niczego zmuszać.
                                            Przedsiębiorcy wobec perspektywy zysku sami podejmują ryzyko danej
                                            działalności. Konsumenci głosują swoimi pieniędzmi nagradzając
                                            zyskiem tych przedsiębiorców, którzy najlepiej spełniają
                                            najpilniejsze potrzeby konsumentów, i karzą stratą tych, którzy tych
                                            potrzeb nie spełniają albo spełniają niedostatecznie.

Pieniądz jest w pewnym sensie kartą do głosowania. A proces
                                            kupowania jest demokratycznym wyborem, który dokonuje się
                                            nieustannie każdego dnia.

Ten system jest sprawiedliwy, o ile głosuje się własnymi, a nie
                                            cudzymi pieniędzmi.

Tak to działa w przypadku produkcji butów, krzeseł, komputerów,
                                            świadczenia usług fryzjerskich, weterynaryjnych i wszelkich innych.

Czemu w przypadku transportu miałoby być inaczej? Czemu w tym
                                            przypadku trzeba przejść na "ręczne sterowanie" gospodarką?

> Ja tu mieszkam od niedawna, ale Wy pewnie dłużej była w ogóle
                                            > jakaś społeczna debata na ten temat?

Mam wrażenie, że właśnie się odbywa. smile
                                          • liberal2 Re: A dlaczego nie pociąg ? 15.09.08, 09:37
                                            Kolega m385 bardzo dobrze napisał.

Gdyby było mniej biurokracji i regulacji wszystko przebiegło by sprawniej.

Jeśli chodzi o konkurencję to ostatnio słyszałem, że właściciel jednej z linii,
                                            która jeździ z Wołomina do Warszawy chce zacząć wozić ludzi z Radzymina. I
                                            wozi. Obecni kierowcy narzekają - bo i tak autobusy z Centrum Radzymina
                                            odjeżdżają w szczycie chyba co 10 minut albo częściej.

Ale zobacz na inny aspekt. Marki i Ząbki dotują na swoim terenie linie ZTM. A
                                            przez to spada rentowność prywatnych autobusów z Radzymina, które przez te
                                            miejscowości jeżdżą i pasażerów by zabierać mogły. Ale nie zabierają, bo ludzie
                                            głosując swoimi pieniędzmi wybierają autobus ZTM, opłacony w połowie przez miasto.
                                            Co więcej, w toczącej się kiedyś dyskusji, samorządowcy z Marek i Ząbek nie
                                            chcieli dopłacać do autobusów ZTM jeżdżących do Radzymina, twierdząc, że będę
                                            one przepełnione zanim pojawią się w Markach czy Ząbkach. Czy tak by było,
                                            zależy oczywiści od częstotliwości kursowania. Ale patrząc na tłok w komunikacji
                                            publicznej w Warszawie istnieją duże przesłanki, że tak by właśnie być mogło.

Widać więc tutaj wyraźnie, że z dopłatami jest problem. Zaburzają konkurencję na
                                            wolnym rynku. I są niesprawiedliwe.

Co do postulatów z rozkładem jazdy czy biletem miesięcznym. Też bym tego sobie
                                            życzył. Im więcej mieszkańców w Radzyminie tym większe zapotrzebowanie na
                                            autobusy. A wtedy może pojawić się ktoś, kto będzie chciał na tym zarobić.

P.S. Jeśli chodzi o Państwa, gdzie jest bardziej wolnorynkowa, to musisz
                                            niestety patrzeć na inne kontynenty: Azja (Chiny, Indie), Ameryka (Chile, USA,
                                            Kanada). W Europie nie jest wcale lepiej, może w niektórych Państwach byłego
                                            bloku wschodniego.

I jeśli mówi się o najszybszych i najbardziej rewolucyjnych gospodarkach świata,
                                            to nie usłyszysz o Państwach Europejskich. Europa w dziedzinie gospodarki
                                            właściwie niczym nie może się pochwalić. Może za wyjątkiem samochodów ( a i tak
                                            sporo marek jest w rękach amerykańskich) - choć konkurencja z Korei i Japonii
                                            wykraja sobie coraz większy kawałek tortu.

• student6 Re: A dlaczego nie pociąg ? 12.09.08, 15:21
                                          To są uwagi natury ogólnej. Wykład na temat funkcji Państwa są
                                          tematem na oddzielny wątek.

To że uważasz że rolą Państwa jest tylko i wyłącznie dbanie o
                                          bezpieczeństwo i zapewnienie infrastruktury to jest Twoje zdanie.

Zgadzam się z Tobą, że dobrze byłoby zostawić wiele decyzji samym
                                          obywatelom, ale jeżeli płacę podatki na obecnym poziomie to
                                          ograniczenie funkcji Państwa tylko do obszarów o których piszesz
                                          jest dla niewystarczające i niesatysfakcjonujące.

Jeżeli Państwo ma spłeniać minimum to i pieniędzy z kieszeni
                                          podatnika powinno wyciągać minimum smile

A skoro wyciąga ich tyle to i "tyle" powinno dać.

I dopóki na szczeblu centralnym nie zmienimy funkcji Państwa to ja i
                                          wiele innycgh osób będą wymagały od Państwa czegoś wiecej niż tylko
                                          minmum.
                                          • liberal2 Re: A dlaczego nie pociąg ? 15.09.08, 09:20
                                            A więc możesz:
                                            - płać dalej, nie podskakuj i narzekaj, bo to nigdy nie zadziała.
                                            Albo
                                            - przy najbliższych wyborach usiąść i sprawdzić, która to siła polityczna
                                            obiecuje "darmowe rzeczy" i w jakiej ilości. No i wybrać taką, która darmowych
                                            rzeczy nie obiecuje i mówi o obniżeniu podatków.

Ja oczywiście uważam, ale tego chyba nie napisałem, że w przypadku państwa
                                            minimum podatki też powinny być minimalne.

• m385 Re: A dlaczego nie pociąg ? 15.09.08, 11:05
                                            student6 napisał:

> To są uwagi natury ogólnej. Wykład na temat funkcji Państwa są
                                            > tematem na oddzielny wątek.

To naturalne, że aby uzasadnić swój sąd, sięgamy do jakiś zasad
                                            ogólnych. Nie widzę w tym nic złego. liberal2 mówi o funkcjach
                                            państwa w określonym kontekście (subwencji dla ZTM), wg mnie nie
                                            jest to off-topic.

> To że uważasz że rolą Państwa jest tylko i wyłącznie dbanie o
                                            > bezpieczeństwo i zapewnienie infrastruktury to jest Twoje zdanie.

Pewno gdyby to nie było jego zdanie, to by go nie napisał. wink

> Jeżeli Państwo ma spłeniać minimum to i pieniędzy z kieszeni
                                            > podatnika powinno wyciągać minimum smile
                                            >
                                            > A skoro wyciąga ich tyle to i "tyle" powinno dać.

To błędne koło, bo państwo najpierw robi wydatki, a później się
                                            zastanawia, jak sfinansować powstały deficyt.

> I dopóki na szczeblu centralnym nie zmienimy funkcji Państwa
                                            > to ja i wiele innycgh osób będą wymagały od Państwa czegoś wiecej
                                            > niż tylko minmum.

Zmiany się nie zaczynają od szczebla centralnego, tylko od zmiany
                                            sposobu myślenia przez zwyczajnych ludzi na szczeblu lokalnym. Ale
                                            to już jest faktycznie temat na osobną dyskusję... smile
    • nomad997 Trochę Faktów 12.09.08, 20:04
      Trwa dyskusja kto lepszy - ZTM, przy prywaciarze.
      Poświęciłem trochę czasu, i poniżej przedstawiam rozkład - odjazdy z dworca w
      Radzyminie w dni wolne (soboty, niedziele i święta):
      5:35, 6:20, 6:30, 6:35, 6:50, 7:10, 7:40, 8:30, 9:10, 9:40, 10:05, 10:20, 10:40,
      11:15, 11:45, 12:00, 12:30, 12:45, 13:00, 14:20, 14:50, 16:00, 16:15, 16:30,
      17:10, 17:40, 18:10, 19:15, 20:00, 21:00.

Wnioski z rozkładu:
      1) nie ma fizycznej możliwości dojechania z Radzymina nigdzie na godzinę 6 rano
      (chyba że do Marek, lub na Targówek). ktoś kto pracuje od 6 rano ma kłopot.
      2) Stado autobusów pomiędzy 6 a 7 rano, a potem wielkie dziury w rozkładzie. Np.
      od 13 do 14:20 lub od 14:50 do 16:00. W tych godzinach nikt się autobusem z
      Radzymina nie wydostanie.
      3) Ostatni kurs o 21:00. PKS-y na wsiach kursują dłużej.
      • m385 Re: Trochę Faktów 15.09.08, 10:22
        W porównaniu z aktualnym rozkładem ZTM dla Radzymina, to chyba
        jednak "prywaciarze" są lepsi. wink
        • ska_kanka moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 15.09.08, 12:27
          pisanie w kółko tego samego...
          kto nie jest niepełnosprawny, nie ma dzieci, jezdzi samochodem - nie
          zrozumie, dlaczego sa tacy, co chcieliby, aby komunikacja w tym
          miescie była na przynajmniej przeciętnym poziomie.
          teraz jest jedna wielka prowizora, graty turystyczne, gdzie wsiada i
          wysiada sie tymi samymi drzwiami. kierowcy jaraja pety, przez co
          aromat w autobusie jest meliniarski. jezdza jak chcą, nie trzymają
          sie rozkladu jazdy, na trasie urządzają sobie wyscigi z innymi
          prywaciarzami, zeby tylko zlowic tego jednego pasazera wiecej.
          biletu za przejazd nie dają...
          mogliby zmienic autobusy dostosowując je dla wszystkich, trzymac sie
          sensownego rozkladu jazdy i przestrzegac przepisów drogowych oraz
          zasad kultury osobistej - wtedy moga dla mnie jezdzic i prywaciarze.
          oczywiscie jakoś zgrani, zebym nie musiala za kazdym razie kupowac
          bitelu u kierowcy, wole rozwiazania kompleksowe.
          • liberal2 Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 15.09.08, 15:18
            A ja wolałbym, aby do Warszawy jeździł super szybki pociąg przez Radzymin.

A co faktów:
            1. Do Marek jeżdżą głównie Ikarusy stare - komfort w autobusach prywatnych
            większy jest,
            2. Zwykle parę razy w tygodniu jeżdżę do Warszawy autobusem - odjeżdżają z
            Radzymina i z Warszawy punktualnie. Oczywiście pewnie i są też opóźnienia. Ale
            jeżdżąc wiele lat komunikacją po Warszawie i pociągami KM z Wołomina muszę
            powiedzieć, że punktualność to chyba ogólnie problem w komunikacji,
            3. Nie dają. Ja go nie chcę. Ale skoro Ty go chcesz, to poproś o bilet kierowcę.

Z tego postu wyłania się jednak prosty obraz - chcesz jeździć lepiej taniej i
            mieć większy wybór. Ale żeby tak było, to trzeba w Polsce wprowadzić w końcu
            wolny rynek. Podejrzewam, że teraz aby móc przewozić pasażerów, trzeba wystąpić
            o wiele zgód i koncesji. Mimo tego i wielu jeszcze innych obowiązków, autobusy
            są stare i wszyscy tutaj na nie narzekają.

To teraz wyobraź sobie, że chcesz założyć firmę transportową wożącą ludzi do
            Warszawy autobusem z Radzymina. Ktoś tutaj policzył, że trzeba 7 autobusów.
            Jeden autobus (10 letni MAN, przebieg 1 mln Km) to koszt 150 tys. PLN , a więc
            razem mamy już 1 050 000 PLN.
            Do tego zezwolenia, koncesje, kierowcy, rozkłady jazdy - to na początek.
            Inwestując takie pieniądze, trzeba mieć jako takie szanse na zwrot inwestycji. W
            Polsce o to ciężko, bo się spóźnisz z deklaracją VAT, dostaniesz karę i możesz
            pakować manatki.

A teraz wnioski:
            1. Jeśli tutaj piszecie o nowych autobusach - to są mrzonki, bo taki autobus
            kosztuje pewnie z 1 mln PLN (2 letni, 600 KM przebiegu to koszt 500 tys. PLN,
            Solaris 12m kosztuje jakieś 700 tys. PLN)
            2. Te 10 letnie autobusy i tak stanowią mniej niż połowę dotacji dla ZTM.
            3. Niech chętni policzą, ilu trzeba przewieźć pasażerów do Warszawy, aby się
            zwróciły te inwestycje.

No i przestańcie mówić, że chcecie ZTM. W takim małym mieście, będzie ciężko. Bo
            koszty za duże. Chyba, że jedynym zadaniem gminy byłaby komunikacja publiczna.
            • sas101 Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 16.09.08, 07:45
              10 letni autobus z przebiegiem 1000000 km, a efekt??? Niedawna akcja
              Policji przy Dw. Wileńskim w czasie której odebrano wiele dowodów
              rejestracyjnych. Bezpieczeństwo podróży 100%. Oczywiście w ZTM tez
              sa autobusy z podobnym przebiegiem, ale od ok. 4 lat są intensywnie
              wymieniane. A co do pojazdów MZA które jada do Marek to rzeczywiście
              zdarza sie Ikarus, ale często widuje tez przegubowe MAN-y, a do
              Pustelnika z tego co widzę jeźdźą prawie wyłącznie nowe Jelcze.
              • liberal2 Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 16.09.08, 10:01
                Kolejny socjalista. W imię nowych autobusów dla nielicznych, chce ograbić całą
                gminę. Ja się nie dziwię, że PO ma 50% poparcia. Igrzyska dla ludu.

A ten przykład z autobusem - taki jest koszt 10 letniego autobusu ze sporym
                przebiegiem. To pomyśl, skąd wziąć pieniądze na nowe autobusy? Bo ja swoich na
                ten cel nie dam.
                • sas101 Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 16.09.08, 12:34
                  Nie jestem ani socjalistą, ani zwolennikiem PO (wręcz przeciwnie).
                  Jestem po prostu myślącym mieszkańcem miasta Radzymin, które to
                  miasto bez połączenia z Warszawą linią miejską jest skazane na
                  wegetację a nie na rozwój. A argument z ograbieniem gminy jest co
                  najmniej niepoważny. Od tego są samorządowcy, aby o pieniadze się
                  starali (np. z dotacji unijnych). Z tego co widzę to w Radzyminie
                  jednym z popularniejszych sposobów pozyskiwania pieniędzy na
                  inwestycje miejskie są kredyty bankowe, a to chyba nie o to chodzi.
                  Tak przy okazji w Krakowie kursują autobusy miejskie na telefon.
                  Nieopłacalne jak cała kominikacja miejska do której na całym świecie
                  trzeba dopłacać, ale na tą konkretną działalniość jak podała jedna
                  ze stacji telewizyjnych Kraków wystarał się o stosowną dotację.
                  Chcieć to móc.

• ska_kanka Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 16.09.08, 13:55
              liberal2 napisał:

> A ja wolałbym, aby do Warszawy jeździł super szybki pociąg przez
              Radzymin.
              >
              > A co faktów:
              > 1. Do Marek jeżdżą głównie Ikarusy stare - komfort w autobusach
              prywatnych
              > większy jest,

nie, no prosze Cię, nie wmówisz mi, ze bedzie mi wygodniej w
              prywatnym autobusie, z wózkiem i 14 miesiecznym dzieckiem! Ja chce
              wsiąsc normalnie, nie pchac sie do kierowcy zeby oplacic za
              przejazd, po prostu wsiaść, skasowac bilet lub nie (bo moze mam
              miesieczny) i dojechac do celu. nie chce miec kontaktu z kierowcą.
              > 2. Zwykle parę razy w tygodniu jeżdżę do Warszawy autobusem -
              odjeżdżają z
              > Radzymina i z Warszawy punktualnie. Oczywiście pewnie i są też
              opóźnienia. Ale
              > jeżdżąc wiele lat komunikacją po Warszawie i pociągami KM z
              Wołomina muszę
              > powiedzieć, że punktualność to chyba ogólnie problem w komunikacji,
              > 3. Nie dają. Ja go nie chcę. Ale skoro Ty go chcesz, to poproś o
              bilet kierowcę

Obowiazkiem kierowcy jest dac bilet, ktory jest dowodem oplaty za
              przejazd. Prosic o nic nie powinnam. Kilka razy poprosiłam, reakcje
              były różne.

• liberal2 Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 17.09.08, 13:44
                Nie będę Ci wmawiał, co jest dla Ciebie wygodniejsze. Ja wolę jechać starym
                mercedesem niż starym ikarusem. A z dzieckiem 14 miesięcznym nie wybrałbym się
                autobusem. Wybrałbym się samochodem. Ale nie w tym rzecz. Chodzi o jedną zasadę
                - moim zdaniem nie sprawiedliwe jest, że jedni ludzi zaspokajają swoje potrzeby
                kosztem innych.

Ja już powiedziałem. Jeśli ZTM będzie jeździł do Radzymina bez dotacji gminnych,
                to proszę bardzo.

Oczywiście, że obowiązkiem kierowcy jest wydać bilet - tutaj się zgadzamy.
                • ska_kanka Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 17.09.08, 14:19
                  liberal2 napisał:

> Nie będę Ci wmawiał, co jest dla Ciebie wygodniejsze. Ja wolę
                  jechać starym
                  > mercedesem niż starym ikarusem.

a ja wolałabym ikarusem

> A z dzieckiem 14 miesięcznym nie wybrałbym się
                  > autobusem. Wybrałbym się samochodem.

jesli ten samochód sie posiada. ja akurat posiadam, ale nie kazdy
                  jest w takiej sytuacji. a musi np. pojechac dokądkowliek - do
                  przychodni, do urzedu... i jak ma to zrobic????????

Ale nie w tym rzecz. Chodzi o jedną zasadę
                  > - moim zdaniem nie sprawiedliwe jest, że jedni ludzi zaspokajają
                  swoje potrzeby
                  > kosztem innych.

czegoś tu nie rozumiem. nie podoba Ci sie, że m. in Twoje podatki
                  bedą przeznaczone na zorganizowany transport zbiorowy w Twojej
                  gminie. pomysl jednak, ile z Twoich podatków idzie np. na leczenie
                  alkoholików, na więziennictwo, na bezrobotnych - a przeciez nie
                  pijesz, nie jestes bezrobotny... Żyjemy w państwie, przynależymy do
                  niego, to czy zarzadza ono mniej lub bardziej mądrze pieniedzmi to
                  inna sprawa, jednak nalezy sie liczyc z tym, ze podatnik wspiera
                  różne dziedziny działalności panstwa/samorządów.

>
                  > Ja już powiedziałem. Jeśli ZTM będzie jeździł do Radzymina bez
                  dotacji gminnych
                  > ,
                  > to proszę bardzo.
                  >
                  > Oczywiście, że obowiązkiem kierowcy jest wydać bilet - tutaj się
                  zgadzamy.
                  • liberal2 Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 17.09.08, 21:24
                    > jeśli ten samochód się posiada. ja akurat posiadam, ale nie każdy
                    > jest w takiej sytuacji. a musi np. pojechać dokądkolwiek - do
                    > przychodni, do urzędu... i jak ma to zrobić????????

Hm... pracować i sobie kupić. Teraz są dość tanie. Mój pogląd na sprawę jest
                    taki: Państwo winno stworzyć równe szanse wszystkim, którzy chcą pracować,
                    budować firmy i co tam jeszcze sobie zamarzą. Ale nie powinno dawać pieniędzy.
                    To zresztą temat na inne forum.

> czegoś tu nie rozumiem. nie podoba Ci sie, że m. in Twoje podatki
                    > bedą przeznaczone na zorganizowany transport zbiorowy w Twojej
                    > gminie. pomysl jednak, ile z Twoich podatków idzie np. na leczenie
                    > alkoholików, na więziennictwo, na bezrobotnych - a przeciez nie
                    > pijesz, nie jestes bezrobotny... Żyjemy w państwie, przynależymy do
                    > niego, to czy zarzadza ono mniej lub bardziej mądrze pieniedzmi to
                    > inna sprawa, jednak nalezy sie liczyc z tym, ze podatnik wspiera
                    > różne dziedziny działalności panstwa/samorządów.

A czego tu nie rozumiesz? Nie podoba mi się to. Bo to jest okradanie tych co
                    chcą coś zrobić. Wolę liczyć na siebie i swoją rodzinę niż na Państwo. Lepiej,
                    żeby Państwo stowarzyszyło warunki do bogacenia się budowało system komunikacji
                    publicznej dla biedaków. Ja się będę cieszył, że Ty będziesz miała dwa samochody
                    albo i trzy. Wtedy może jeden z nich naprawisz w moim warsztacie?

Szkoda czasu na dyskusję w tym temacie. Bo i tak Cię pewnie nie przekonam. Ale
                    popatrz na całą sprawę przez pryzmat wszystkiego co mamy w Polsce i co jest
                    finansowane z publicznych pieniędzy. Odpowiedz sobie na pytanie ile z tych
                    funkcji jest przez Państwo realizowane w zadowalającym stopniu?

Uwierz mi, że ja też bym sobie życzył sprawnej komunikacji publicznej z
                    Warszawą. Ale nie tędy droga. Jak się pojawi popyt na odpowiednim poziomie, to
                    zaraz powstaną podmioty chcące go zaspokoić. W Polsce potrwa to dłużej, bo
                    koszty inwestycji ze względu na biurokrację i podatki są odpowiedni wyższe. Ale
                    będzie tak jak w Kobyłce czy Wołominie. Na początku jeździły stare graty. Teraz
                    na jednej z linii jeżdżą same nowe, niskopodłogowe autobusy.
                  • locci Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 17.09.08, 21:32
                    Jeżeli "liberal2" ma mniej niż 25 lat to jego poglądy wydają się być
                    usprawiedliwione. Logika, racjonalizm nie opisują całej
                    rzeczywistości. Poglądy Korwina sprawiają czasami wrażenie
                    rozsądnych, popartych autorytetem autora poradników dla brydżystów.
                    Intuicja (jeżeli ktoś ją posiada) podpowiada, że to "wariat".
                    Polemika na poziomie, jak daleko powinien sięgać interwencjonizm
                    państwowy z "liberałem" nie ma sensu bo słyszy zupełnie inne treści.
                    Ktoś Mu coś zabiera. Ktoś Go ogranicza. Działanie wbrew idei burzy
                    Jego uporządkowany świat. Trochę jak autystyczne dziecko boi się
                    nadepnąć na przerwę między płytami chodnika. Jego sztywna postawa
                    maskuje Jego lęki. Te treści są dla Niego niedostępne dlatego
                    jeszcze bardziej zradykalizuje swoje poglądy myśląc jednocześnie co
                    za pedał wypisuje takie głupoty wink
                    • liberal2 Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 18.09.08, 09:35
                      Brak argumentów powoduje zamieszczanie komentarzy kompletnie nie na temat i tak
                      ogólnikowych - że właściwe pozbawionych jakichkolwiek sensownych treści.

Sugeruje autorowi tego komentarza zrobienie dwóch rzeczy:
                      - niech się głęboko zastanowi i poszuka odpowiedzi na pytanie: "Skąd się bierze
                      pieniądz?"
                      - Może sobie przeczytać fragmenty książki "O Ludzkim działaniu" autorstwa
                      Ludwiga von Misesa.

Ale to jest kompletnie nie moja sprawa. Chcesz być karmiony bełkotem różnych
                      socjalistów wierzących w teorie John Maynard Keynes, to proszę bardzo. Chcesz
                      tych teorii zasmakować na własnej skórze? Przenieś się do USA. A potem życzę
                      powodzenia...
                      • locci Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 18.09.08, 18:24
                        OK. Pozdrawiam.
                        • radzyminiak.pl Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 20.09.08, 23:23
                          Najbardziej rozczuliła mnie Pani, która musi mieć autobus niskopodłogowy ZTM, bo
                          czasami ma zachciankę jechać sobie z dziećmi do Warszawy. Jak stwierdziła: "ot
                          takie widzi mi się: jadę".

Może jeszcze chcesz mieć darmowe picie i pampersy w tym autobusie? Albo darmową
                          niańkę dla dzieci na telefon? Oczywiście finansowaną z pieniędzy gminy?

Każdy kto nawołuje do takich wydatków jest, jak już ktoś tu stwierdził: idiotą
                          (nie dotyczy kobiet, one zawsze będą myślały roszczeniowo i poszukiwały opieki)
                          albo złodziejem. Przeważają jednak ci pierwsi. Tacy, płacą w podatkach 100 zł, a
                          potem wyrywają od państwa 30 zł i się cieszą, że ktoś im "daje", że ich "dotuje"
                          itp. Po prostu mentalność niewolnicza, socjalistyczna i roszczeniowa.

Natomiast locci jest przykładem człowieka, który pewnie kiedyś miał poglądy
                          liberalne, ale "dorósł" i stwierdził, że żeby coś osiągnąć w życiu, szczególnie
                          w działalności politycznej, to trzeba kraść, robić ludziom wodę z mózgu i
                          schlebiać ich najpodlejszym gustom.

Trzymanie się zasad nie jest opłacalne jak widać. Ale tylko na krótką metę...

Pozdrawiam wszystkich zwolenników Wolności, Własności i Sprawiedliwości.
                          • 2-monika1313 Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 22.09.08, 14:42
                            Drogi Radzyminiaku poruszyłeś problem podróżujących niepełnosprawnych.
                            Chciałabym Cię poinformować, że nie zawsze niepełnosprawność oznacza jazdę na
                            wózku inwalidzkim, są różne schorzenia narządów ruchu, które nie "rzucają się w
                            oczy" a podnieść nogi na wysoki stopień nie można. Dziecko, które nie daje rady
                            wsiąść do autobusu rodzice podsadzają, a co ma zrobić dziecko z rodzicem, który
                            nie jest w stanie wsiąść bo schodki są za wysokie. Podsadzić się raczej nie da.
                            Widzę, że na tym forum wypowiadają się ludzie młodzi, którzy nie mają dzieci w
                            wieku ponad 16 lat. Może wtedy dostrzegliby problem dojazdu z biletem
                            miesięcznym. Bo szesnastolatkowi nie można poradzić żeby kupił sobie samochód.
                            Mnie ten problem nie dotyczy, ale uważam, że sprawa finansowania komunikacji
                            publicznej jest jednym problemem, a sama komunikacja to drugi o wiele ważniejszy
                            problem. Uważam, że jeżeli znalazłby się przewoźnik, który zapewniłby transport
                            w odpowiednich warunkach, zgodnie z rozkładem jazdy ustalonym tak żeby
                            satysfakcjonował mieszkańców nikt nie upierałby się przy ZTM.
                          • ska_kanka Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 23.09.08, 11:01
                            radzyminiak.pl napisał:

> Każdy kto nawołuje do takich wydatków jest, jak już ktoś tu
                            stwierdził: idiotą
                            > (nie dotyczy kobiet, one zawsze będą myślały roszczeniowo i
                            poszukiwały opieki)
                            > albo złodziejem.

o, no co Ty? skąd taka teoria nt kobiet? są jakies badania na ten
                            temat???

śmiac mi sie chce, jak czytam takie teksty. ale chyba nie chodzilo
                            Ci o rozśmieszenie kogokolwiek

• x_alicia_x Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 31.10.08, 09:02
                            Kobiety będą myślały roszczeniowo i poszukiwały opieki dopóty, dopóki jako
                            dziewczynki będą tresowane, a nie wychowywane, tak aby potem, w dorosłym życiu,
                            mieć bezdenne poczucie obowiązku wobec rodziny i domu. Po co mamy oddalać się od
                            domów, skoro i tak mieszkamy na "tyłach" i nie ma dokąd pójść, a jedynym
                            miejscem gdzie nasze dzieci mogłyby spotkać rówieśników jest ulica. Gdzie
                            dziecko może zobaczyć coś innego niż szarą ulicę bez chodnika oraz parę marnych
                            drzew? Aha, zapomniałam, kreatywna mama powinna mu to zapewnić w domu.
                            Niezmotoryzowana matka nie pojedzie darmowym autobusem za 4,20, a zmotoryzowana
                            będzie tylko musiała tylko pamietać o zaplaceniu OC, przeglądach oraz "drobnych"
                            naprawach średnio, co dwa miesiace (bo rupiecie tak mają), ale właściwie to
                            szkoda kasy, więc lepiej zostańmy w domu.
                            Po co mamy spotykać ludzi innych niż własne dzieci i mąż, skoro w czasie ciąż
                            mózgi nam się kurczą, a gotując, piorąc i zmieniając taśmowo pieluchy stajemy
                            się tak ograniczone, że w prawdziwej rozmowie z ludźmi nie potrafimy sklecić
                            poprawnego gramatycznie zdania. Natomiast naszą jedyną ekscytacją i rozrywką
                            intelektualną jest jałowe gęganie na forach internetowych. No co, przecież
                            mogłyśmy nie wychodzić za mąż i nie rodzić.
                            • liberal2 Re: moim zdaniem ZTM to b.dobry pomysł 31.10.08, 11:47
                              Przesadzasz.

Zauważ, że do większości rzeczy nie zmusza Cię twój mąż. Radzyminika.pl może
                              sobie co najwyżej wyrazić swoją opinię. Ale to wszystko.

Zmusza Cię do pewnych rzeczy Twoje Państwo. Zmusza Cię, żebyś posłała swoje
                              dziecko do szkoły w wieku lat 7 (a planuje w wieku lat 6), nie patrząc, że Ty
                              jako matka lepiej wiesz, czy dziecko kiedy nadaje się do pójścia do szkoły.

Zmusza Cię, abyś oddała ponad 60% swojej ciężko zarobionej pensji pozbawiając
                              Cię przy okazji możliwości zadecydowania do jakiej szkoły podstawowej poślesz
                              swoje dziecko.

Zmusza cię do płacenia składki na ubezpieczenie zdrowotne, nie dając Ci w zamian
                              pewności, ze gdy twoje dziecko w niedziele dostanie wysokiej gorączki, to ktoś
                              Cię przyjmie u lekarza (albo lekarz do Ciebie przyjedzie).

Zmusza Cię do płacenia wysokich składek na emeryturę do ZUS i OFE. Ale tam nie
                              ma żadnych pieniędzy. Tam leżą zobowiązania twoich przyszłych dzieci i wnuków do
                              finansowania twojej emerytury w przyszłości.

W temacie ZTM. To właśnie z tych ponad 60% podatków będzie dotowany autobus.
                              Nikt się Ciebie nie będzie pytał, czy wolisz autobus, samochód czy rower i czy
                              jeździsz do Warszawy często czy rzadko.

Ja chcę zwrócić tutaj uwagę, że należy ludziom zwrócić wolność i prawo
                              decydowania o sobie. Co z tego, że możesz prawie wszystko w Polsce powiedzieć,
                              skoro poprzez pozbawienie Cię ponad 60% owoców twojej pracy, Państwo bardzo
                              skutecznie ograniczą twoje możliwości, sprawiając, że stajesz się od Państwa
                              zależna.

• liberal2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 20.09.08, 23:29
      Uh... Są jeszcze myślący ludzie ...
      • l.ruta Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 30.10.08, 21:34
        Od 12.11 ZTM na wniosek Burmistrza Radzymina uruchamia nowe polaczenia z Nadmy
        oraz Zalubic-ciekawe dlaczego brak komunikacji prywtanej? /z Radzymina na razie
        nie ,bo brak taboru,ale po dostawie 100 najnowszych busow-byc moze-ale to
        decyzja Rady i Burmistrza/ -to tak na marginesie tej dyskusji-a troche faktow
        sie przyda-ZTM nie prowadzi dzialalnosci gospodarczej, jest jednostka samorzadu
        Warszawy powolana do organizowania komunikacji publicznej,w imieniu Prezydenta
        Miasta Wawy podpisuje porozumienia miedzygminne na organizacje komunikacji z i
        do Wawy z okolicznych gmin /27 porozumien,Radzymin 28 /-oczywiscie tylko z
        chetnymi, za zgoda Rad Gminnych podjetych w formie uchwal.
        Pozdrawiam Leszek Ruta
        • liberal2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 31.10.08, 08:57
          > ZTM nie prowadzi dzialalnosci gospodarczej, jest jednostka
          > samorzadu Warszawy powolana do organizowania komunikacji
          > publicznej,w imieniu Prezydenta
          > Miasta Wawy podpisuje porozumienia miedzygminne na organizacje
          > komunikacji z i do Wawy z okolicznych gmin /27 porozumien,Radzymin
          > 28 /-oczywiscie tylko z
          > chetnymi, za zgoda Rad Gminnych podjetych w formie uchwal.
          > Pozdrawiam Leszek Ruta

Formalnie z pewnością ma Pan rację. Ale to nie zmienia faktu, że działalność ZTM
          jest nieuczciwą konkurencją dla prywatnych przewoźników. Oni działają bez
          żadnego wsparcia gmin, muszą utrzymać się sami ze sprzedanych biletów. ZTM
          korzysta z publicznych dotacji. Nie jest efektywny (Choć ktoś z pewnością powie,
          że w porannym szczycie środki transportu są wykorzystane w 150%).

Proszę mi odpowiedzieć na jedno pytanie. Dlaczego ZTM płaci w większości MZA za
          transport autobusowy. Prywatne firmy opłacane przez ZTM to mniejszość. Czy nie
          widzi Pan, że gdyby wszystkie autobusy opłacane przez ZTM należały do prywatnych
          przewoźników to:
          - byłoby taniej,
          - miasto nie musiało by organizować kosztownych przetargów na zakup autobusów
          przez MZA,
          - zaoszczędzone pieniądze można by przeznaczyć na budowę nowych dróg zamiast na
          zabieranie jednym dróg (prywatnym kierowcom), aby oddać je innym (pasażerom
          autobusów). Ciekaw jestem, kto z tych dwóch grup finansuje w większym stopniu
          budowę infrastruktury?

A czy nie zastanawiał się Pan nad tym, aby w Warszawie konkurowało kilku
          zarządców komunikacji? Gwarantuję, że było by to z pożytkiem dla pasażerów i dla
          miasta.
        • liberal2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 31.10.08, 09:21
          Jeśli faktycznie mam przyjemność polemiki z Panem Leszkiem Rutą, to chciałem
          dowiedzieć się, skąd się pan dowiedział to tym forum i o tym wątku?
          • student6 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 31.10.08, 11:22
            Pan Leszek Ruta od momentu powołania go na stanowisko wypowiada się
            w wątkach komunikacyjnych na róznych forach.
            • sas101 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 31.10.08, 20:47
              Wtorek godz. 6.15 ul. Słowackiego. Prywatny autobus dojechał w rejon
              stadionu Mazura i tam padł. Część osób stała obok niego czekając na
              kolejny transport część ruszyła pieszo do centrum w poszukiwaniu
              innego transportu. Kolejny dzień godz. 6.10. Przy osiedlu czeka ok.
              30 osób na autobus, ciekawe czy przyjedzie, miał być o 6.00???

I tak wyglada nasza komunikacja.
          • l.ruta Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 31.10.08, 21:30
            liberal2 napisał:

> Jeśli faktycznie mam przyjemność polemiki z Panem Leszkiem Rutą, to chciałem
            > dowiedzieć się, skąd się pan dowiedział to tym forum i o tym wątku?
            Czasami przegladam rozne fora, czasami dostaje tzw "cynk" ze jest jakas ciekawa
            dyskusja. Mysle ze na temat organizacji komunikacji publicznej a szczegolnie jej
            liberalizacji moznaby dlugo pogadac.Ale prosze mi wskazac miasto w Polsce ,ktora
            ma tak zliberalizowany rynek jak Warszawa. 30% rynku pochodzi z
            przetargu,codziennie do Warszawy wjezdza ponad 1000 autobusow
            prywatnych,dzialajacych calkowicie na wlasny rachunek, sa gminy np.Wieliszew,
            ktore bazuja tylko na takich przewoznikach, ale i one zaczynaja coraz mocniej
            pukac do ZTM, bo moze jestesmy drodzy, ale najlepsi smile,a mieszkancy dopominaja
            sie dobrej komunikacji w gminie oraz z sasiadami ,glownie Warszawa, a to
            kosztuje. Co do organizatorow przewozow to nie znam w Polsce sytuacji gdzie
            zajmowalaby sie tym jakas spolka lub kilku organizatorow. W wiekszosci miast to
            system "dawnego" MZK,w innych powstaja samorzadowe jednostki ZTM /unijna
            dyrektywa nakazuje rozdzielenia funcki organizatora i operatora-w Warszawie jest
            tak juz 16 lat/, przyszloscia sa zwiazki komunikacyjne jak na Slasku lub
            Trojmiescie, nas tez to czeka wraz z ustawa metropolitarna.Z prywatnymi
            przewoznikami nie konkurujemy, oni sa nastawieni na zysk my bardziej na misje
            spoleczna, dlatego to ZTM /na zlecenie Burmistrza/ organizuje komunikacje z
            Nadmy i Zalubic, bo my dzialamy na zasadzie pokrycia kosztow,dzialamy sieciowo i
            kompleksowo, poza tym szykujemy rozwiazania "wspolnego biletu" z prywatnymi
            przewoznikami autobusowymi itd,itd...,moze bedzie okazja podyskutowac "live",
            wybieram sie 11.11 na otwarcie linii z Nadmy i Zalubic. Pozdrawiam
            Leszek Ruta
            • liberal2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 31.10.08, 22:15
              l.ruta napisał:

> liberal2 napisał:
              >
              > > Jeśli faktycznie mam przyjemność polemiki z Panem Leszkiem Rutą, to chcia
              > łem
              > > dowiedzieć się, skąd się pan dowiedział to tym forum i o tym wątku?
              > Czasami przegladam rozne fora, czasami dostaje tzw "cynk" ze jest jakas ciekawa
              > dyskusja. Mysle ze na temat organizacji komunikacji publicznej a szczegolnie je
              > j
              > liberalizacji moznaby dlugo pogadac.Ale prosze mi wskazac miasto w Polsce ,ktor
              > a
              > ma tak zliberalizowany rynek jak Warszawa. 30% rynku pochodzi z
              > przetargu,codziennie do Warszawy wjezdza ponad 1000 autobusow
              > prywatnych,dzialajacych calkowicie na wlasny rachunek, sa gminy np.Wieliszew,
              > ktore bazuja tylko na takich przewoznikach, ale i one zaczynaja coraz mocniej
              > pukac do ZTM, bo moze jestesmy drodzy, ale najlepsi smile,a mieszkancy dopominaja
              > sie dobrej komunikacji w gminie oraz z sasiadami ,glownie Warszawa, a to
              > kosztuje.

Być może Warszawa ma rynek najbardziej zliberalizowany. Nie przeczę. Ale i tak
              Pan nie odpowiedział mi, dlaczego MZA ma zagwarantowany pewien parytet
              przewozów. Czy dla miasta nie byłoby oszczędniej (np moja uwaga o przetargach),
              gdyby każdy z przewoźników opłacanych przez ZTM traktowany był jednakowo?

Jeśli chodzi o wygodę. Zgadzam się, że karta ZTM, oznakowane przystanki oraz
              rozkłady jazdy są dla mieszkańców atrakcyjne. Ale nikt nie patrzy na rachunek
              ekonomiczny - ile to kosztuje i czy nas na to stać.

> Z prywatnymi
              > przewoznikami nie konkurujemy, oni sa nastawieni na zysk my
              > bardziej na misje
              > spoleczna,

Tutaj się z Panem zgodzić nie mogę. ZTM i prywatni przewoźnicy działają w tym
              samym sektorze i świadczą taką samą usługę. I konkurują. Różnica jest taka, że
              jeśli prywatne firmy nie osiągną zysku, to zwyczajnie upadną. Jeśli ZTM,
              realizując swoją misję, wykaże stratę to zostanie dofinansowany z budżetu
              miasta. A więc z pieniędzy podatników. Nawet tych, co nigdy autobusem ZTM nie
              jechali. Przecież to jest oczywista niesprawiedliwość i wyraźne nierówne warunki
              gry. A jeśli ZTM przynosi straty, to może świadczy to o tym, że kliencie ZTM nie
              są zadowoleni z usług? Nie głosują swoimi pieniędzmi na Pańską "firmę" A tylko
              na konkurencję?

> dlatego to ZTM /na zlecenie Burmistrza/ organizuje komunikacje z
              > Nadmy i Zalubic, bo my dzialamy na zasadzie pokrycia
              > kosztow,dzialamy sieciowo
              > i
              > kompleksowo, poza tym szykujemy rozwiazania "wspolnego biletu" z prywatnymi
              > przewoznikami autobusowymi itd,itd...,

Myślę, że jeśli warunki dla prywatnych przewoźników będą akceptowalne, to
              chętnie wezmą w tym udział. Ciekaw jestem jak wyglądają rozmowy z KM na temat
              wspólnego biletu z Wołomina. Można powiedzieć, że i ZTM i KM realizuję "podobną
              misję".

Czy można gdzieś się zapoznać z zasadami rozliczeń z KM? Intryguje mnie ta
              sprawa, gdyż w czasach bez wspólnego biletu, aby dotrzeć do Warszawy należało
              kupić bilet ZTM oraz KM - koszt powiedzmy A zł. Obecnie wystarczyć kupić jeden
              bilet za B zł. Czy wzrost liczby pasażerów pokrywa różnicę miedzy A i B?

> moze bedzie okazja podyskutowac "live",
              > wybieram sie 11.11 na otwarcie linii z Nadmy i Zalubic. Pozdrawiam
              > Leszek Ruta

Bardzo chętnie. Czy ta uroczystość odbędzie się w Radzyminie?

Ja jestem tylko skromnym mieszkańcem Radzymina, który korzysta zarówno z
              komunikacji ZTM, prywatnych przewoźników oraz prywatnego samochodu. Na tym forum
              chcę pokazać, że nie można jedynie patrzeć, na to co widać gołym okiem.
              Pojawienie się autobusów ZTM będzie postrzegany jako skok cywilizacyjny, miasto
              zyska, jak by to wielu powiedziało "cywilizowany transport" do Warszawy. Ale
              proszę się postawić w roli kierowców prywatnych. Oni stracą. Ale czy miasto nie
              straci również na innym polu? Co prawda zyska autobusy ZTM, ale straci wszystko
              to, co mogłoby być z tych pieniędzy sfinansowane. Gdyby ZTM oferował swoje
              usługi na takich samych warunkach jak inni, to proszę bardzo. Swego czasu idea
              wspólnego biletu ZTM i w ogóle autobusów warszawskich w Radzyminie mi się
              podobała. Ale niestety, gdy dowiedziałem się, że ZTM korzysta z miejskich
              dotacji a prywatni przewoźnicy nie, to musiałem swoje zdanie zweryfikować - to
              są po prostu nierówne warunki gry.

Pozdrawiam
              • nomad997 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 03.11.08, 16:17
                liberal2 napisał:

> Tutaj się z Panem zgodzić nie mogę. ZTM i prywatni przewoźnicy >
                działają w tym samym sektorze i świadczą taką samą usługę.

Chyba nie zrozumiałeś idei tego, co napisał p. Ruta, więc pozwolę sobie napisać
                to jeszcze raz w bardziej przystępny sposób.

ZTM świadczy usługi przewozowe (a właściwie to jest ich jedynie organizatorem i
                zleceniodawca dla podmiotów zewnętrznych).
                Prywatni przewoźnicy świadczą usługi na własny rachunek.

Jaka więc różnica?

Prywaciarz jeździ tylko wtedy gdy się mu to płaci. Jak jakiegoś dnia jeździ mało
                osób, to zjeżdża do domu, a pasażer to niech się sam martwi czym wróci do domu.

ZTM układa taki rozkład, jakie jest zaangażowanie finansowe gminy - im więcej
                gmina wykłada pieniędzy, tym lepszą ma komunikację.
                I ZTM układając rozkład nie kieruje się dochodowością kursów - rozkład ma być
                tak ułożony, aby była systematyka kursów. Jak linia jeździ raz na 40 minut, to
                jeździ raz na 40 minut od 4 do 23. A nie jak u prywaciarza, że w godzinach
                szczytu jest kilka kursów (bo się opłaci), a przez resztę dnia jakieś pojedyncze
                kursy.
                Pasażer dostaje od ZTM jasny i czytelny rozkład jazdy, ułożony na potrzeby
                przewozowe wszystkich, a nie tylko wtedy gdy jeździ najwięcej ludzi.

I to jest podstawowa różnica.

A o prywaciarzy bym się nie martwił - przecież nie tak dawno ile padło
                stwierdzeń na tym forum, że przecież nikt nie będzie chciał jechać 2 godziny
                autobusem ZTM do Warszawy, i na dodatek w o wiele gorszych warunkach niż u
                prywatnej konkurencji.

Skąd więc nagle groźba upadku prywatnych przewoźników?

Upadną z powodu samego powstania linii ZTM do Radzymina, choć oni będą wozili
                dokładnie tyle samo osób, a linia ZTM będzie jeździła pusta, bo nikt nią jechać
                nie będzie chciał?

Jak linia ZTM będzie jeździła pusta, bo faktycznie n ikt nią jeździć nie będzie
                chciał, to się ją po 3 miesiącach zlikwiduje i po problemie.
                • radzyminiak.pl Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 03.11.08, 22:13
                  prywatne linie nie upadną - spokojna głowa...

nomad pisze:
                  "Prywaciarz jeździ tylko wtedy gdy się mu to płaci."
                  oczywiście! ZTM zaś, jak sobie postanowi, będzie płacił za kursy, którymi będą
                  jechały dwie osoby. Tylko, dlaczego, JA mam za to płacić??? Dlaczego na ZTM nie
                  mogą zrzucić się tylko ci, co chcą tym jeździć? Dlaczego pod przymusem sięga się
                  do kieszeni tych, co nie chcą mieć nic wspólnego z autobusami ZTM?
                  Jest to zwykła kradzież, i ten kto popiera takie rozwiązania - jest złodziejem.
                  Powiedzmy to jasno i otwarcie.

Ludzie pokroju nomada, cieszyliby się jak dzieci, że mają czerwone autobusy,
                  nawet gdyby wynikało, że są one 100 razy droższe od prywatnych. Przecież on za
                  bilet zapłaci tylko 4,2 zł... A podatki? To już zbyt odległy ciąg zdarzeń by
                  połączyć je z ceną biletu.

Piszesz:
                  "Jak linia ZTM będzie jeździła pusta, bo faktycznie n ikt nią jeździć nie będzie
                  > chciał, to się ją po 3 miesiącach zlikwiduje i po problemie. "

- problem w tym, że tak jak pociąg z Tłuszcza do Nieporętu, będzie jeździł
                  czerwony autobus - przez parę lat, z dwiema czy jedną osobą na pokładzie. Ale
                  biurokratom z ZTM to się opłaca, bo mają "nowe miejsca pracy" więcej kasy do
                  wydania itp. A że nikt tego nie używa i pieniądze lecą w błoto? - Przecież
                  jeżdżą dwie osoby raz dziennie, i my musimy mieć rozkład bez względu na liczbę
                  chętnych, nie to co prywaciarze - odpowie nam za rok urzędas z ZTM.

Poczekamy, zobaczymy - jakie dzikie tłumy będą jeździły autobusami z Radzymina
                  do Warszawy... Z resztą, w Nadmie i Załubicach sytuacja będzie podobna.

• m385 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.11.08, 00:36
                  A ja myślę, że to raczej ty nie zrozumiałeś idei. Pan Ruta
                  stwierdził, że ZTM nie jest konkurencją wobec prywaciarzy. Liberał
                  się z tym nie zgodził.

Paradoksalnie swoją wypowiedzią przyznałeś rację liberałowi, bo
                  dokonałeś porównania oferty prywaciarzy z ofertą ZTM, de facto
                  uznałeś je więc za konkurencyjne względem siebie z punktu widzenia
                  potencjalnego konsumenta.

Jakość i ceny produktów i usług na rynku nie poprawiają się na mocy
                  dekretów, dotacji i centralizacji, tylko dzięki wolnej i uczciwej
                  konkurencji.

W perspektywie krótkoterminowej możemy ulec pokusie centralizacji i
                  monopolizacji, bo skoncentrowany kapitał umożliwia realizację
                  wielkich projektów. Jednak w długiej perspektywie brak konkurencji
                  prowadzi do braku bodźców do rozwoju.

Nie wiemy, ilu prywaciarzy jest na granicy opłacalności, a więc
                  trudno wyrokować, czy ktoś zbankrutuje czy nie. Pewne jest to, że
                  popyt na ich usługi będzie mniejszy niż mógłby być. Być może jedynie
                  zlikwidują parę kursów, zmniejszą częstotliwość, nie kupią nowego
                  autobusu, co przewrotnie stanie się przyczyną kolejnych utyskiwań na
                  kiepską jakość.

> Jak linia ZTM będzie jeździła pusta, bo faktycznie n ikt
                  > nią jeździć nie będzie chciał, to się ją po 3 miesiącach
                  > zlikwiduje i po problemie.

A jak będzie jeździł jeden pasażer? Konkretnie, jaki jest miernik
                  sukcesu tego przedsięwzięcia? Kto to będzie mierzył i kto podejmie
                  ewentualną decyzję?
            • m385 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 03.11.08, 23:54
              l.ruta napisał:
              > mieszkancy dopominaja sie dobrej komunikacji w gminie
              > oraz z sasiadami ,glownie Warszawa, a to kosztuje.

To wszystko prawda. Tylko kto ma ponieść te koszty? Dopominający
              się, czy niedopominający?

Na moje oko sprawiedliwie byłoby, gdyby płacili, ci co się
              dopominają.

Dotacja jest procesem, gdy przymusowo płacą niedopominający się.

Z toku dyskusji wnioskuję, że płacenie za usługi ZTM-u w drodze
              dotacji gminnych jest czymś powszechnym i oferta przedstawiona
              Radzyminowi nie jest jakimś wyjątkiem.

Rozumiem, że skoro te dotacje są niezbędne, to ceny biletów
              podmiejskich ZTM nie odzwierciedlają faktycznych kosztów ponoszonych
              przez tę instytucję.

Czemu zatem ZTM po prostu nie dostosuje cen biletów podmiejskich
              tak, aby przychód z nich pokrywał koszty działalności, a zamiast
              tego stosuje taki okrężny, nieefektywny i co tu dużo mówić -
              niesprawiedliwy sposób pobierania opłat za swoje usługi jak
              subwencja?

Opłaty poprzez subwencje rodzą też inne kłopoty: gdy dana linia
              przebiega przez kilka gmin trzeba negocjować poziom w partycypacji
              kosztów, ile płaci Radzymin, a ile Marki itd. W przypadku, gdy
              całkowita opłata zawiera się w cenie biletu, ten problem odpada, bo
              każdy pasażer na bieżąco płaci za siebie.
    • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.11.08, 14:39
      Ja uwazam, ze tutaj jest inny problem.
      Problemem jest brak wyboru. Nie moge wybrac nie placenia podatkow i nie
      jezdzenia autobusem.
      Przy braku wyboru bierze sie co jest, wiec jak mi zrobia linie miejska do
      radzymina bede zadowolony bo chociaz zauwaze jakies efekty w tym marnotrawczym
      systemie.
      Oczywiscie wolalbym nie placic podatkow i miec gleboko w d... autobusy i inne
      srodki komunikacji miejskiej ale niestety jak pisalem nie mam wyboru nie placic
      podatkow.
      No bo to, ze bede liberalem i bede przeciwko linni autobusowej to nic nie zmieni.
      Urzedas zmarnotrawi moje pieniadze na cos innego tak czy siak.

Oczywiscie nie protestujac, po cichu zgadzam sie na ten chory system ale wg mnie
      nic go niestety nie zmieni (sam kiedys upadnie bedac totalnie niewydolnym) bo
      ludzie sa glupi i nie widza prostych zaleznosci.
      Dlatego mimo tego, ze jestem liberalem uciesze sie z linni miejskiej, pochylni
      dla niepelnosprawnych i innych niepotrzebnych bzdur bo dzieki temu szybciej
      zbliza sie katastrofa tego socjalistycznego systemu.
      Dziekuje.
      • m385 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.11.08, 15:38
        > Dlatego mimo tego, ze jestem liberalem uciesze
        > sie z linni miejskiej, pochylni dla niepelnosprawnych
        > i innych niepotrzebnych bzdur bo dzieki temu szybciej
        > zbliza sie katastrofa tego socjalistycznego systemu.

Twoje nadzieje, że z katastrofy może wyniknąć cos pozytywnego są
        płonne. Historia uczy, że kryzysy są raczej podłożem do jeszcze
        większych ograniczeń wolności, a nawet totalitaryzmów.
        • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.11.08, 15:55
          Czyli nie ma ratunku.
          A skoro jestesmy skazani na socjalizm to ja juz wole autobus, basen, boisko za
          nasze podatki w radzyminie czyli tam gdzie mieszkam, niz te rzeczy niewiadomo
          gdzie. Bo jesli nie my to wolomin bedzie mial.
          A mowiac, ze jest nie potrzebny, raczej nam go nie dadza. Tym bardziej, ze nic
          nie zmienisz takim gadaniem. Nam sie nie polepszy jak tego autobusu czy basenu
          nie bedzie.
          Po co wogole gadac o jakiejs utopii? Nigdy ludzie nie beda chcieli zyc bez
          opieki. Takie to niestety stado baranow i nic nie zmieni tej sytuacji. Wiec ja
          mimo swoich pogladow wole "doic" panstwo wyciagajac rece po wszystko. Specjalnie
          napisalem w cudzyslowie doic bo tak naprawde to oznacza byc mniej okradanym
          przez panstwo.

Nie chce byc zle zrozumiany ale to nie dyskusja o idealnym panstwie (bo tu
          jestem jak najbardziej za wami) ale pytanie czy chcemy autobus czy nie?
          Ja mimo wszystko chce, bo nic nie zmieni w mojej materialnej sytuacji to, ze go
          nie bedzie.

Apropo o jakiej historii mowisz?
          Poki co to po socjalizmie nie bylo czegos nowego na swiecie, albo przynajmniej w
          europie.
          Wiec nie wiadomo jak to sie potoczy.
          • liberal-2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.11.08, 22:20
            kupasz napisał:

> Apropo o jakiej historii mowisz?
            > Poki co to po socjalizmie nie bylo czegos nowego na swiecie, albo przynajmniej
            > w
            > europie.
            > Wiec nie wiadomo jak to sie potoczy.

No to powiedzmy sobie, że jednak było. Bo polityce wojennej Cesarstwa Niemiec w
            republice Weimarskiej do władzy doszedł niejaki Adolf Hitler i zafundował
            Niemcom narodowy socjalizm a potem 6 lat wojny, który dla polski skończył się,
            że przez 50 lat byliśmy pod wpływem drugiego systemu, komunistycznego, który na
            mój gust był również gorszy niż socjalizm.

Tak więc proszę bardzo, zapraszam do zabawy. Ale jeśli Pan albo Pan student6,
            gdziekolwiek tu napiszą, że działają w imię poprawy losu biednych, to dopiero
            pokażą szczyt hipokryzji.
            • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 11:07
              eeeee nigdy.
              Biednych mam gdzies.
              Tak samo jak i bogatych.
              Mowie, gdybym mial mozliwosc nie placenia podatkow i nie jezdzenia autobusem to
              bym to wybral. Ale nie mam takiej mozliwosci. Jestem tak samo jak wszyscy
              niewolnikiem tego systemu.
              Socjalizm czy demokracja (sprowadza sie do tego samego - wyzysku wiekszosci
              przez mniejszosc) to najwieksze oszustwo w dziejach swiata.
              Problem w tym, ze nie widze jak to zburzyc bo ludzie to bydlo, ktore lubi sie
              wypasac bo mysli, ze ta trawa to za darmo.
              A samym oddawaniem podatkow temu najwiekszemu zlodziejowi jakim jest panstwo i w
              imie moralnosci nie przyjmowaniem niczego nic nie da.
              Tak mi sie wydaje. Byc moze nieslusznie.
            • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 11:21
              Wiec co proponujesz panie liberal?
              Nawet jesli 100% ludzi zrozumie te proste zaleznosci to i tak politycy nie
              znikna z powierzchni ziemi.
              Caly czas beda nam wmawiali, ze potrzebny nam jest autobus i pochylnia dla
              niepelnosprawnych. Bo chyba nie wyobrazasz sobie ziemi bez politykow? chyba nie
              jestes az tak naiwny?

A co do historii to bardziej mi chodzilo o to, ze po naszym wieku, wieku z
              socjalizmem, komunizmem, socjalizmem europejskim nic nie bylo. Jak zwal tak zwal
              te socjalizmy. 100 lat to raczej maly okres w dziejach swiata. Dla mnie od 150
              lat jest socjalizm ogolnie mowiac.
              A co po nim bedzie to zobaczymy.
      • student6 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.11.08, 15:59
        W 100% podzielam punkt widzenia Kupasza. Nie mam wyboru, więc
        przynajmniej chce miec autobus.

To co robi liberal, radzyminiank.pl i m365 to sztuka dla sztuki.
        Myslenie w ten sposób prowadzi do stanu, w którym i tak podatki
        płacę, ale w zamian nic nie mam.
        • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.11.08, 16:25
          nie wiem skad przekonanie, ze jesli obywatele przestana chciec cos od panstwa
          nagle panstwo bedzie chcialo mniej od obywateli i spadna podatki.
          tak niestety nie bedzie.
          system jest chory. ale samo dawanie panstwu i nic nie branie w zamian chyba nic
          nie zmieni.
        • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.11.08, 16:35
          ja nie widze innego wyjscia z tej sytuacji.
          brac jak najwiecej, jak najmniej pracowac, kosic unie rowno z kasy az sama
          upadnie bo nagle w worze kasy zabraknie. oczywiscie wczesniej podatki siegna
          zenitu, ale ludzie moze zrozumieja, ze to droga donikad.
          pozniej bedzie albo lepiej, albo gorzejsmile

• liberal-2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 04.11.08, 22:14
            Z twoją moralnością i studenta6 jest już naprawdę źle. Skoro wszyscy kradną to
            kradnijmy i my? Panie student6 - Pan żeś kandydował na radnego? Gratuluję postawy.

Ale cieszy mnie jedna rzecz. Że w końcu Panowie przyznali, że to jednak ja, m385
            oraz radzyminiak.pl mamy rację co do meritum.
            • student6 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 08:54
              Prosze mnie przeprosic, nigdzie ani nigdy nie popierałem kradzieży.
            • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 09:05
              To, ze sie zgadzamy co do meritum nic nie zmieni w naszej obecnej sytuacji.
              Powiedz mi jak taka utopie zbudowac o ktorej mowisz?
              A pozniej jak taka utopie utrzymac przy zyciu? Przeciez zaraz znajda sie
              pokrzywdzeni przez nowy system i "pomocni" politycy. I kolo sie zamknie.
              Zakladajac wogole, ze "nowy porzadek" wogole zacznie dzialac. Wy tak samo jak
              tworcy socjalizmu nie bierzecie poprawki na nature ludzka, ktora chce tylko
              brac, krasc, miec swiety spokoj i nic nie dawac w zamian.
              Popatrzcie na bezrobotnych do ktorych praca sama sie pcha. Oni wola w biedzie,
              za zasilek pic piwo i nic nie robic.
              Jak "nowy porządek" wg was ma sie utrzymac z takimi ludzmi?
              Musialoby wyginac 99% populacji i zostac 1% glosujacych na UPR.
              UTOPIA taka sama jak socjalizm.

A co do moralnosci. Ja to widze inaczej.
              Czy odbieranie co Twoje zlodziejowi, ktory Cie okradl jest niemoralne?
              • m385 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 11:17
                kupasz napisał:
                > Wy tak samo jak tworcy socjalizmu nie bierzecie poprawki
                > na nature ludzka, ktora chce tylko brac, krasc, miec swiety
                > spokoj i nic nie dawac w zamian.

To sympatyczne, że walisz prosto z mostu, dyskusja się ożywiła.
                Jednak to, co piszesz, brzmi nieprawdopodobnie cynicznie.

Właściwie to zarzucasz nam błąd, który to ty sam popełniasz.
                Uzależniasz swoją filozofię życiową od wypaczonego poglądu na ludzką
                naturę.

Piszesz raczej o baraniej naturze niż o naturze ludzkiej.

Ludzka natura jest dużo bardziej skomplikowana. To prawda, że
                człowiek jest zdolny do kłamstwa, kradzieży i innych nieprawości,
                ale jest też zdolny do dobroci, dawania i poświęcenia.

To zresztą nie jest aż tak istotne, bo prawa ekonomii nie zależą od
                tego, czy w człowieku jest więcej dobrego czy złego. Socjalizm był
                utopią nie dlatego, że założył, że człowiek jest dobry, tylko
                dlatego że zignorował prawa ekonomii.

Podobnie gdy projektujemy samolot, ale nie uwzględnimy praw fizyki,
                to będzie katastrofa, niezależnie od kompetencji i szlachetnych
                intencji pilota.

> A co do moralnosci. Ja to widze inaczej.
                > Czy odbieranie co Twoje zlodziejowi, ktory Cie
                > okradl jest niemoralne?

Jest moralne.

Ja to widzę jednak inaczej. Gdy korzystamy z już ustanowionych
                narzędzi redystrybucji - trudno, na to już faktycznie nie mamy
                obecnie wpływu. Stało się, trzeba minimalizować straty. Jak to
                ująłeś - odebrać to co nam wcześniej ukradziono.

Jednak czym innym jest domaganie się ustanowienia nowych instytucji
                redystrybucji. (Celowo nie piszę kradzieży, aby nikogo nie urazić).

Mechanizm finansów publicznych jest taki, że politycy najpierw robią
                deficyt, a później zastanawiają się, jak go sfinansować.

A więc nie wydaje mi się, że mamy sytuację nr 1, że politycy
                wcześniej konfiskowali nam pieniądze, mamy nadwyżkę i teraz "palec
                pod budkę", kto nie zdąży - ten frajer. Sądzę, że z ZTM-em to raczej
                sytuacja nr 2: politycy się pytają, czy chcemy nowego, jeszcze
                większego długu publicznego.

Jeśli znaleźliśmy się w bagnie, to warto kombinować jak się z niego
                spokojnie wydostać, a nie brnąć dalej na zasadzie "bo już i tak
                jestem brudny" - aż się utonie.
                • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 11:38
                  Czyli twierdzisz, ze przez nie respektowanie praw ekonomii system socjalistyczny
                  nie ma prawa funkcjonowac a Twoj idealny system powiazan popytu-podazy bedzie
                  mial sie dobrze i natura ludzka nie ma tu nic do rzeczy?
                  Tylko dlaczego funkcjonuje? Nie ma miejsca na ziemi gdzie nie ma socjalizmu.
                  Mimo, ze jest totalnie niewydolny i demoralizujacy.
                  Twierdzisz, ze czasami socjalizm sie wali bo jest niewydolny ekonomicznie.
                  Zgoda. Ale co z tego skoro ludzie jak muchy do g... do tego socjalizmu ciagna.
                  Bedzie sie walil i powstawal na nowo.
                  Ja tam mysle, ze jest w naturze ludzkiej brac i myslec, ze wszystko nam sie nalezy.

> politycy się pytają, czy chcemy nowego, jeszcze
                  > większego długu publicznego.

Jesli to tak rozumiec to masz racje. Nie chce tego autobusu smile
                  Obawiam sie tylko, ze ten wielki biurokratyczny kolos juz sie sam pogubil w tym
                  wszystkim i to, ze ludzie czegos nie chca nie znaczy, ze nie powstanie. Zycie
                  pokazuje ile idiotycznych inicjatyw powstaje. Ile niepotrzebnych ministerstw
                  itd. Czy nam to jest potrzebne? NIE!!!! A jednak istnieje.

Jestes idealista. Nie zapominaj, ze socjalizm takze narodzil sie w umyslach
                  ludzi swiatlych i wyksztalconych.
                • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 12:14
                  Wejdz na byle jaki serwis informacyjny.
                  Amerykanie wybrali socjaliste na prezydenta.
                  Ludzie to stado baranow a Ty myslisz, ze cos zmienisz. W demokracji zapomnij.
                • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 13:03
                  Troche przeceniasz ludzi mowiac , ze maja zlozona nature.
                  Ludzie sa tak naprawde bardzo prosci.
                  90% chce sie nazrec, napic, pociupciac i nie pracowac.
                  Dlatego mamy to co mamy.
                  Jest jedyne wyjscie z tej sytuacji.
                  Zostac politykiem i czerpac korzyści z wypasania bydla.
                  Naopowiadac, naobiecywac, zrobic linie ztm, pare pochylni i baby sie ciesza bo
                  moga raz na miesiac do Arkadii pojechac zrobic niepotrzebne zakupy. Jak sie baby
                  ciesza to robia dobre obiady mężom, chetniej sie kochaja i wszyscy sa zadowoleni.
                  Tak tak ludzie sa tacy prosci.
                  Dlatego opowiadanie, ze im wiecej bedziesz pracowal tym wiecej bedziesz mial
                  ludziom niemyslacym nie ma sensu.
                  I tak nie zrozumieja. Powiem wiecej. Zniecheca sie do kazdej wolnorynkowej
                  inicjatywy bo kazesz im jakies pieniadze zainwestowac.
                  A tak panstwo im "za darmo" linie autobusowa dajesmile.
                  Ach jakie panstwo jest kochane.
            • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 09:28
              Poza tym zeszlismy z tematu.
              Liberal dlaczego uwazasz, ze ztm to zly pomysl?
              Te 80 zl napewno nie wroci do Twojej kieszeni jak ztm'u nie bedzie.
              Czyli wg Ciebie najlepsze, najbardziej moralne to dawac w formie podatkow i nic
              nie brac w zamian?
              Ciekawe podejscie. Rozumiem, ze w seminarium macie internet skoro rozmawiamy.
              Przekonaj mnie do tego, ze im mniej bede chcial tym mniej panstwo mi zabierze.
              Chyba, ze nie lapie o co w tym wszystkim chodzi.
            • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 09:43
              A tak wogole pytanie jest zle postawione.

Powinno byc:
              Czy placac podatki jestes za doprowadzeniem linii ztm do Radzymina.
              Odpowiedz:
              Tak jestem.

Czy nie placac podatkow jestes za doprowadzeniem linni ztm do Radzymina za 80 zl
              rocznie.
              Nie nie jestem. Mam samochod i mam ta linie w d...

I jeszcze jedno.
              Dobrze powiedziales, ze ztm to przyklad niegospodarnosci i marnowania naszych
              pieniedzy jak kazdy publiczny wymysl. Ale czy nie wiekszym marnotrastwem byloby
              nie miec tego ztm skoro te podatki i tak placisz?
              • m385 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 11:34
                Twój błąd polega na tym, że patrzysz na podatki jako coś
                statycznego. Otóż niespodzianka: podatki mogą rosnąć. wink

A więc pytanie powinno brzmieć: Czy jesteś za tym, by doprowadzając
                linię ZTM do Radzymina, w przyszłości podwyższyć podatki?

Czy twoja odpowiedź brzmi: Tak, chcę linii ZTM teraz, w dupie mam
                przyszłość moją i moich dzieci?
                • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 11:45
                  Haha.
                  Tak gdybajac to sobie mozemy rozmawiac dlugo i namietnie.
                  Jesli rozumiec obecny system jak ty to rozumiesz, czyli im wiecej chcemy tym
                  wiecej nam zabieraja to masz racje.
                  Ale czy tak napewno jest?
                  Mi sie wydaje , ze nie mamy na to zadnego wplywu.
                  Niewazne co i ile chcemy "oni" nam dostarcza wszystko i w nadmiarze byleby czuli
                  sie potrzebnymi i zeby przy wyborach sie chwalili, ze zrobili to to i to.
                  Stad niebranie jest bezsensu.
                  Im bardziej niewydolny staje sie system tym szybciej upadnie.

przekonaj mnie, ze im mniej bede chcial oni mi mniej zabiora.
                  Albo, ze nawet jesli 99% ludzi bedzie myslalo jak Ty oni nie zabiora mi
                  pieniedzy dla tego 1%.
                  • liberal-2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 13:24
                    Nie przekonam Cię, że im mniej będziesz chciał, to Ci mniej zabiorą, bo tak nie
                    będzie. Państwo i biurokracja ma taką naturę, że zawsze dąży do rozrostu i
                    kontrolowania- aż powstają takie twory jak ZSRR, III Rzesza lub Koreańska
                    Republika Ludowa.

Można funkcjonować na parę sposobów:
                    1. Uczestniczysz procesie redystrybucji domagając się nowych dóbr jednocześnie
                    godząc się na sprowadzenie się do roli bydła (nie ma znaczenia przy tym jak
                    siebie oceniasz). Dostajesz żarcie ale masz gówno do powiedzenia.
                    2. Korzystasz z tego co już jest (jak zwrot dóbr, których Państwo cię pozbawiło)
                    domagając się przy tym ukrócenie redystrybucji i ograniczeniu roli Państwa.

Ja działam wg pkt 2. a ty optujesz za pkt 1. Dla mnie to jednoznaczne. Sam
                    zakładasz sobie pętle na szyje. Gdyby wszyscy postępowali jak Ty, to by pewnie
                    komunizm nie runął w Polsce.

Realizacja tego co napisałem w pkt 2 jest trudna, bo:
                    - walczysz o ograniczenie omnipotencji Państwa, które ma w rękach legalny
                    aparat represji (policja, sądy, urzędy skarbowe, sanepid, inspektoraty budowlane)
                    - walczysz również z korporacjami, dla których utrzymanie obecnego systemu jest
                    korzystne. Gąszcz przepisów, regulacji oraz ograniczeń skutecznie ograniczają
                    wolny rynek (patrz post pt. Żłobek). Korporacją to jest na rękę, gdyż one
                    (podobnie jak Państwo) po osiągnięciu pozycji monopolistycznej na rynku,
                    zawaliły by się pod własnym ciężarem oraz małej, ale efektywniejszej konkurencji.

Życzyłbym sobie, abyś zamiast marnować swoją energię na wyciąganiu kasy od
                    Państwa, zaczął działać na rzecz ograniczenia Państwa. Twoje posty są cyniczne,
                    ale prawdziwe.

P.S. Przykład rozrostu administracji w USA pokazuje, że to głównie "sprytni"
                    przedsiębiorcy dążyli do wprowadzenia nadmiernych regulacji, aby się wzbogacić.
                    Amerykański FED powstał z inicjatywy prywatnej osoby, która przez kilkadziesiąt
                    lat lobbowała w parlamencie na rzecz bankowości centralnej. Udało się podczas
                    wojny secesyjnej, gdyż dzięki niej, rząd federalny mógł łatwo finansować swój
                    deficyt.
                    • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 13:40
                      To wszystko teoria o czym piszesz.
                      Ostatnie wybory to dobitnie pokazaly. PO "wielcy liberalowie" jak tylko dorwali
                      sie do koryta zapomnieli o liberalizmie.
                      Natura ludzka znow sie ujawnila. Nagle pojawily sie pieniadze i wladza i
                      zapomnieli po co tam sa.
                      Wiec powiedz mi jak postepowanie wg punktu 2 ma cos zmienic?
                      Skoro postepowanie wg punktu 1 jest niemoralne i sprowadza mnie do poziomu bydla
                      a wg 2 w ostatecznosci ma nic nie zmienic nie widze sensu i checi tylko
                      oddawania panstwu i nic nie dostawania w zamian nawet jesli otrzymam mniej niz
                      wlozylem.
                      Skoro piszesz, ze panstwo tak czy siak sie rozrosnie, trzeba walczyc o swoje
                      zabierajac ile sie da.
                      W koncu bedac nieproduktywnym system upadnie.
                      Pojawi sie nowy socjalizm i tak w kolko.
                      Ja tu nie widze poprostu rozwiazania.
                      Ludzie kochaja socjalizm.
                    • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 14:56
                      A wiesz dlaczego popieram idee wolnego rynku i wolnosci?
                      Nie dlatego, ze cos obiecuje. Bo socjalizm jest piekny w swojej naiwnej teorii,
                      tez wiele obiecuje.

Popieram idee wolnego rynku i wolnosci tylko dlatego, ze jest sprawiedliwa.
                      Wiadomo, ze nie wszystkim sie powiedzie w wolnym rynku, ze nie wszyscy beda
                      bogaci i wiele ludzi sobie nie poradzi bo sa leniami z natury. Ale do k... nedzy
                      takie jest zycie. Jak bede chcial komus pomoc to mu pomoge ale won od moich
                      pieniedzy i ode mnie. To jest najbardziej sprawiedliwa idea. Kazdy jest panem
                      swego losu. Ludzie sie tego boja.

Nie pracujesz - zdychasz.
                      Pracujesz - masz sie dobrze.

Socjalizm jest z gruntu niesprawiedliwy i dlatego nim gardze. Nie dlatego, ze
                      jest nieefektywny ekonomicznie, nie dlatego, ze obiecuje wiele i nie moze tego
                      spelnic. Jest totalnie niesprawiedliwy. W socjalizmie najbardziej oplaca sie byc
                      bezrobotnym.
                      • liberal-2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 15:38
                        To dokładnie tak samo jak ja.

Socjalizm to redystrybucja i okradnie zaradnych a dawanie nierobom.
                        Wolny rynek - każdy ma na ile sobie zapracował.

Masz rację, że ludzie z natury są leniwi, chcą mieć coś za nic. Socjalizm im to
                        obiecuje. I dlatego wybierają socjalistów. Żeby stocznia nie upadła, żeby lekarz
                        i szkoła darmowa była.

Może to walka z wiatrakami, ale ja socjalizmu budował nie będę - bo się bym z
                        tym źle czuł. To sprawa moralności i wiary. Ja chcę oddać ludziom ich wolność. I
                        w każdym miejscu będę pokazywał niesprawiedliwości socjalizmu.

Pzdr
                        • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 18:45
                          I chwala Ci za to dobry obywatelu.
                          Ale towarzysze i tak niczego nie zrozumieja.
                          Czytam to i smiac mi sie chce.
                          Jedna pani sie wypowiada, ze chce autobus bo ma kaprys pojechac raz na jakis
                          czas do warszawy. Oczywiscie pani nie zauwazyla, ze ucieklo jej wlasnie 80zl z
                          kieszeni. Tylko w przypadku autobusu. Dadajmy sluzbe zdrowia ,ktora nie dziala,
                          edukacje , ktora nie edukuje, drogi, po ktorych nie da sie jezdzic, autostrady
                          widmo, vat, srat itd i kazdy jest cienszy o 70% tego co zarobil. Nic tylko byc
                          bezrobotnym.
                          Albo sie platformerska gawiedz cieszy, ze prezydent zaplacil za czarter. Jaki
                          prezydent? Pan, Pani, ja, Ty.
                          Ludzie mysla, ze wkolo jest jakis wirtualny pieniadz i jak polityk powie
                          wybuduje wam stadion to za ten pieniadz. Znow pomylka. Za wasze pieniadze prosze
                          panstwa.
                          Ludzie gdyby mysleli wybierali by polityka, ktory im najmniej obieca czyli
                          najmniej wyjmie z kieszeni. Ale to juz trudno pojac. A ludziska wybieraja
                          wlasnie tych co im najwiecej obiecaja czyli najwiecej wyjma z kieszeni niebawem.

Oczywiscie to samo jest z linia autobusowa.
                        • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 18:53
                          Zapomnialem dodac o kupie regulacji, zakazow, nakazow zeby tylko nie wytworzyla
                          sie zdrowa konkurencja i nie dosc, ze nam w podatkach zabieraja 70 % pieniedzy
                          to mamy wyzsze ceny.
                          Wiec powiedz mi dlaczego ludzie tak glosuja od 2o lat?
                          Bo sa idiotami i nic tego nie zmieni.
                          • m385 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 05.11.08, 23:26
                            Wiesz, co? Mam wrażenie, że twoje posty mają prowokacyjny charakter.
                            Z jednej stony twoje wypowiedzi są przepełnione cynizmem i rozpaczą,
                            ale z drugiej strony mówisz, że twoje przekonanie do wolnego rynku
                            ma podstawę moralną,. To niespójne. Ja myślę, że ty wcale nie jesteś
                            za tym ZTM-em.

Lepsza od cynizmu i rozpaczy jest wiara i nadzieja. Nie ma nic
                            nieuchronnego w dziejach ludzkości... no i Radzymina. (Musiałem to
                            dodać, żeby mnie nikt nie zbanował za off-topic). wink Mój idealizm
                            nie ma nic wspólnego z socjalistyczną utopią.

Macie rację ze studentem6, że nasza sytuacja trochę przypomina
                            dylemat więźnia, ale nie zapomniajcie, że scenariusz kooperacji jest
                            w niej również możliwy. W każdym razie bycie "chytrym niewolnikiem"
                            jest krótkowzroczne.

Politycy nie mają innej władzy ponad tą, którą otrzymali od
                            społeczeństwa. Tak więc jedynym pokojowym sposobem na ich
                            ograniczenie jest właśnie przestać ich prosić o rozwiązywanie swoich
                            problemów.

Ludzie nie są baranami, idiotami, ich życie nie sprowadza się do
                            picia, jedzenia, kopulacji i leżenia bykiem. Są istotami rozumnymi i
                            kreatywnymi. Nie wiem, skąd taki pogląd u ciebie. Moje doświadczenia
                            są zupełnie inne. Spójrz na to forum: jest tu mnóstwo inteligentnych
                            i pełnych dobrej woli ludzi.

Na upadek państwa opiekuńczego bym nie liczył. Politycy to nie są
                            jakieś totalne głupole, wiedzą o tym, że zbyt duże ograniczenia
                            wolności im samym się nie opłacają. Używając twojej gospodarskiej
                            analogii: żeby mieć dobry udój, o bydło trzeba zadbać, kurka też da
                            lepsze jajko jak sobie samodzielnie w ziemi za robakiem pogrzebie. A
                            jak sami tego nie wiedzą, to sobie ostatecznie zatrudnią kogoś, kto
                            im to podpowie.
                            • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 06.11.08, 13:53
                              Rozum jedno, serce drugie.
                              Czasami jedno bierze gore nad drugim stad niescislosci w moich wypowiedziach. Z
                              drugiej strony masz racje chcialem troche sprowokowac towarzystwo. A z trzeciej
                              strony namietnie klucac sie sam uwierzylem troche w slusznosc swoich wypowiedzismile.

Oczywiscie rozumiem Was doskonale. Wiem, ze godzac sie na autobus sam sobie
                              wyciagam pieniadze z kieszeni.
                              Z drugiej strony rozum mi podpowiada, ze i tak nie mam na to zadnego wplywu,
                              stad kapituluje i mowie a ch... wam socjalisci w d...jak chcecie ten autobus to
                              go sobie miejcie zlodzieje. Ja i tak nie zbiednieje bo jak nie autobus to
                              pochylnie wymyslicie.

Pozdrawiam
                              • liberal-2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 06.11.08, 15:25
                                To co mówisz, to brzmi dekadencko, ale obawiam się, że jest prawdziwe. To powiem
                                Ci, co ja bym zrobił:
                                - zanim Ci socjaliści coś tam wprowadzą, to będę mówił dlaczego jest złe i się
                                temu przeciwstawiał,
                                - jak już wprowadzą, to może i skorzystam (jeśli to będzie na tyle sensowne),
                                - nie zamierzam głosować w wyborach na żadną partię, która obiecuje coś mi dać
                                za darmo (nie ma darmowych obiadów, za twój obiad zapłaci ktoś inny, a w długiej
                                perspektywie ty sam),

P.S. Co myślisz o głosowaniu na UPR (pomijając osobę JKM oraz dramatycznie
                                niskie poparcie jakie ona posiada)?
                                • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 06.11.08, 17:59
                                  A na kogo innego mam glosowac?
                                  Niskie poparcie pokazuje to co mowilem wczesniej, ze ludzie nie mysla i na ziemi
                                  zawsze bedzie socjalizm. Pokazaly to ostatnie wybory w USA.
                                  Benzyna za 2 zl, najtanszy samochod Nissan jakis tam 20 tys w przeliczeniu. A im
                                  tak zle. U nas podobnej klasy Dacia Logan 28 tys a benzyna po 4 zl. Nie mowiac o
                                  naszych zarobkach.
                                  Nic dziwnego. Na pytanie czy slonce krazy wokol ziemi 57 % francuzow
                                  odpowiedzialo, ze TAK. Wiec o czym my tu mowimy...
                                  Musi sie znalezc ktos kto to wezmie za jaja i sila wprowadzi liberalizm.
                                  Masz racje trzeba o tym mowic zeby ludzie wiedzili, ze nie ma nic za darmo i jak
                                  im ktos cos obieca to znaczy, ze im chce wczesniej ukrasc a nie dac. Nie ma nic
                                  za darmo!!!!
                                  Ja to wiem, Ty to wiesz i wie to 1% spoleczenstwa. hehe 1% a 99% zyje w slodkiej
                                  nieswiadomosci, ze im politycy daja za darmo.
                                  • m385 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 06.11.08, 23:49
                                    Nie wróżę wielu sukcesów takiej retoryce (która jest zresztą
                                    charakterystyczna dla UPR-u).

Chcesz kogoś przekonać do swoich racji, ale uważasz ludzi za
                                    idiotów. Jaki jest sens przekonywać idiotów?

Chciałbyś wolności dla wszystkich, ale uważasz ludzi za nic, jedynie
                                    hodowlane bydło. A po co chcesz dać bydłu wolność? W stanie natury
                                    padnie z głodu.

Uważasz się za miłośnika wolności, a proponujesz wprowadzić
                                    liberalizm siłą. Mnie porównujesz do socjalistycznego utopisty, a
                                    sam przyjmujesz zasadę "cel uświęca środki".

Piszesz że masz w dupie bogatych i biednych, zdrowych i
                                    niepełnosprawnych. Masz ich wszystkich w dupie i dziwisz się, że nie
                                    chcą cię słuchać? Może stamtąd po prostu słabo cię słychać?
                                    • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 07.11.08, 13:14
                                      > Nie wróżę wielu sukcesów takiej retoryce (która jest zresztą
                                      > charakterystyczna dla UPR-u).
                                      >
                                      > Chcesz kogoś przekonać do swoich racji, ale uważasz ludzi za
                                      > idiotów. Jaki jest sens przekonywać idiotów?

Przykro mi ale ja nie traktuje tego jak misji nawracania ludzi na dobra droge.
                                      Ja chce tylko zeby przestano mnie okradac.

> Chciałbyś wolności dla wszystkich, ale uważasz ludzi za nic, jedynie
                                      > hodowlane bydło. A po co chcesz dać bydłu wolność? W stanie natury
                                      > padnie z głodu.

Niech pada. Socjalizm jest od utrzymywania nierobow. Socjalizm , ktorego tak nie
                                      lubisz.

> Uważasz się za miłośnika wolności, a proponujesz wprowadzić
                                      > liberalizm siłą. Mnie porównujesz do socjalistycznego utopisty, a
                                      > sam przyjmujesz zasadę "cel uświęca środki".

Patrz wyzej. Chce sobie i ludzim, ktorzy chca byc wolni dac wolnosc.
                                      Inni mnie nie interesuja. Niestety jedynym rozwiazaniem otrzymania wolnosci jest
                                      dac wszystkim wolnosc. Nie wyobrazam sobie sytuacji gdzie tylko ja nie place
                                      podatkow. Wyjatek to Amisze w USA.
                                      Oczywiscie najlepszym rozwiazaniem byloby jak pisalem miec wybor nie placic
                                      podatkow i nie kozystac z "dobrodziejstw" jakie oferuje mi panstwo ale to
                                      niemozliwe.
                                      Poza tym co zlego jest w dawaniu bydlu wolnosci? No chyba, ze sie zaczynasz o
                                      bydlo troszczyc i im pomagac i tak sie zaczyna socjalizm. Ty chcesz ludziom dac
                                      wolnosc czy szczescie? Szczescie daje tylko socjalizm bo ludzie nie musza sie
                                      bac o swoja przyszlosc. Nie ma zawisci bo kazdy ma po rowno czyli nic. W
                                      liberalizmie sa twarde i jasne reguly. Tylko 1% ludzi je poki co akceptuje.

> Uważasz się za miłośnika wolności, a proponujesz wprowadzić
                                      > liberalizm siłą. Mnie porównujesz do socjalistycznego utopisty, a
                                      > sam przyjmujesz zasadę "cel uświęca środki".

A co ma jedno z drugim wspolnego? Jesli mnie ktos uciska i okrada to daje w
                                      morde a nie tlumacze, ze tak jest zle. Zrozum, ze to my jestesmy w tym systemie
                                      ofiarami.

> Piszesz że masz w dupie bogatych i biednych, zdrowych i
                                      > niepełnosprawnych. Masz ich wszystkich w dupie i dziwisz się, że nie
                                      > chcą cię słuchać? Może stamtąd po prostu słabo cię słychać?

W przeciwienstwie do Ciebie nie dziwie sie , ze mnie nie sluchaja. Nie mam
                                      zludzen co do ich inteligencji. Stad drastyczne rozwiazania silowe.
                                      • liberal-2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 07.11.08, 23:22
                                        Jak będziesz stosował taką retorykę, to rezultat będzie przeciwny. Ludzie zaczną
                                        Cię traktować jak dziwaka. Przylepią Ci łatkę ekscentryka. Stworzą drugiego JKM.
                                        I zaczną okradać bardziej.

Co do socjalizmu. Zauważ, że w UE panuje mieszany model. Już się urzędnicy w UE
                                        nauczyli na przykładzie ZSRR, że socjalizm w czystej postaci pada. Więc w UE
                                        mamy socjalizm, tam gdzie jest politycznie i finansowo wygodny (banki, stocznie,
                                        szkoły, szpitale) oraz przemysł prywatny, aby ten socjalizm utrzymywał.

Rozwiązaniami siłowymi niczego nie zaprowadzisz, jak sam zresztą piszesz. Poza
                                        tym skoro mówisz, że ludzi nie wyedukujesz, to po co prowadzisz ta całą
                                        dyskusję? Żeby mnie, czy Pana m385 przekonać? My już jesteśmy przekonani z tego
                                        co widzę.

Nie wiem czy masz dzieci, zakładam, że tak, to czy uczysz je, że kradziesz jest
                                        zła? Że nie wolno oszukiwać? Wpajasz im pewne ideały?

Tak samo jest z ludźmi. Powiedz mi, skąd mają czerpać wiedzę o ekonomi
                                        wolnorynkowej i szkole austriackiej, skoro są zalewani przez całe swoje życie
                                        informacjami mediów mainstreamowych i karmieni nowo mową nieudolnych albo
                                        sprytnych ekonomistów?

Uświadom sobie, że wielkim korporacjom wolny rynek nie jest na rękę. Rząd dla
                                        nich to wygodne narzędzie, aby w imię ochrony biednych, ograniczać naszą wolność
                                        i czerpać zyski z naszej pracy. Jeśli Ty czy ja nie podejmiemy próby wyjaśnienia
                                        i pokazania, czym jest wolny rynek, to będzie tak jak mówisz. Czeka nas
                                        socjalizm i niewolnictwo.
                                        • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 08.11.08, 18:31
                                          No coz.
                                          Marzcie dalej.

Dlaczego ja prowadze dyskusje? A kto mi odpowiada?
                                          Ja nikogo nie chce przekonywac do moich racji. Tylko opisuje moj punkt widzenia.

Dlaczego zarzucasz mi, ze nie edukuje ludzi?
                                          W naszej rozmowie mowie, ze ludziska sa glupie. Ale jak z nimi rozmawiam to
                                          oczywiscie jestem delikatniejszy. To jest rozmowa miedzy liberalami dlatego
                                          pozwalam sobie na te uwagi.

Roznimy sie w kwestiach wprowadzenia wolnego rynku ale nie w kwestiach
                                          slusznosci wolnego rynku. Dlatego nie rozumiem po co sie czepiacie?
                                          Wolny rynek to sluszna sprawa ale nikt go nie chce. Stad moje inne podejscie.
                                          Znudzilo mi sie czekanie w nieskonczonosc az ludzie zrozumieja.
                                    • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 07.11.08, 14:49
                                      Utwierdzasz mnie tylko w przekonaniu, ze liberalizm jest na ziemi niemozliwy.
                                      Nie ma takiej mozliwosci zeby 100% ludzi po dobroci z usmiechem na ustach
                                      zaakceptowalo idee wolnorynkowa i idee wolnosci bedac przy tym szczesliwymi.
                                      Kazdy na inny sposob rozumie szczescie i dla jednago to bedzie zasilek i piwo,
                                      dla drugiego swiety spokoj a dla trzeciego pieniadze z pracy.
                                      Wiesz ja bym wolal zeby rownolegle zyli sobie socjalisci i liberalowie ale to
                                      niemozliwe.
                                      Powiem wiecej. Nawet jak jakims cudem wprowadzisz ten liberalizm to sila bedzie
                                      musial byc utrzymywany przez jakiegos liberalnego dyktatora.
                                      Ludzie sa tak zawistni, ze jesli powiedzmy bedziesz pracowal i kupisz sobie
                                      dobry samochod zawsze beda gadali, ze cos ukradles itd. Znajdzie sie wtedy
                                      zlotousty polityk , ktory wezmie tych ludzi pod swoje skrzydla i masz zalazek
                                      socjalizmu.
                                  • radzyminiak.pl Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 14.11.08, 22:28
                                    Drogi Kupiszu,

biorąc pod uwagę nieuchronność i nieusuwalność socjalizmu w jego dzisiejszej
                                    postaci, i tak mamy jakiś wybór. Piszesz:
                                    "panstwo tak czy siak sie rozrosnie, trzeba walczyc o swoje zabierajac ile sie da."
                                    Ok. Załóżmy, że tak jest. Więc walczmy, ale nie o autobusy (bo to nie jest walka
                                    o "swoje"), ale o rzeczy takie jak drogi, kanalizacja czy więcej policjantów. To
                                    jest "swoje". Przecież nawet maksymalnie roszczeniowo nastawiony człowiek
                                    popiera takie inwestycje. Zamiast popierać więc skrajną głupotę jak autobus ZTM
                                    do Radzymina, naciskajmy w miarę możliwości na rzeczy sensowne o jakich powyżej
                                    wspomniałem.
                                    • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 15.11.08, 10:01
                                      Radzyminiaku wczesniej pisalem, ze moje wypowiedzi byly troche prowokacyjne.
                                      Oczywiscie zgadzam sie z Toba.
                                • liberal-2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 06.11.08, 22:35
                                  No to na tym forum, wolnorynkowców jest chyba 4 razem ze mną i tobą. Może nie
                                  tak źle. Ciekaw jestem ile osób, które czyta naszą polemikę przyzna nam w końcu
                                  rację i wyrwie się letargu i tego chocholego tańca?
    • bajkar Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 08.11.08, 21:19
      masz dużo racji, ale moim zdaniem też są minusy.
      prywaciarz nigdy nie zagwarantuje ci pewnych standardów. nie wymusisz na nim
      autobusu niskopodłogowego. druga rzecz to karta miejska. Twoje obliczenia biorą
      w łeb gdy ktoś będzie musiał przesiąść się w Warszawie do kolejnego środka
      transportu.
      Poza tym linia ZTM "przybliża" Radzymin do Warszawy.
      • m385 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 08.11.08, 21:44
        > prywaciarz nigdy nie zagwarantuje ci pewnych standardów.
        > nie wymusisz na nim autobusu niskopodłogowego.

No cóż, to prawda. Istota wolnego rynku polega na tym, że ludzie
        zaspokajają swoje potrzeby pokojowo na zasadzie dobrowolnej
        współpracy dla obopólnej korzyści (relacja win-win).

Oczywiście nie wszyscy się z tym zgadzają. Alternatywą jest przemoc,
        przymus i zaspokajanie swoich potrzeb czyimś kosztem. Jest to dosyć
        popularne podejście, więc jeżeli je wybierzesz, nie poczujesz się
        osamotniony. wink
        • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 09.11.08, 08:45
          Prywaciarz zagwarantuje ci standardy , na ktorych ci zalezy jesli bedzie mu sie
          to oplacalo. To oczywiste i sprawiedliwe.
          Jesli ci tego nie zapewniaja w wolnym rynku kupujesz sobie samochod albo
          niskopodlogowy autobus z kierowca i sobie nim dojezdzasz do pracy.

Poza tym rozumiem, ze pijesz do mnie m385? Nie zrozumielismy sie. Ja chce wolny
          rynek wprowadzic sila bo politycy maja przyspawane dupy do stolkow. Ale sam
          wolny rynek niech funkcjonuje sam. Takie jest jego zalozenie zreszta.
          Jedyne co bym wymusil to zakaz zawodu polityka.
          No bo komu potrzebni politycy jak bedzie wolny rynek? Tylko slabym i tym, ktorym
          sie nie powiodlo. A to juz prosta droga do tego co mamy.
          Chyba, ze zakladasz, ze w wolnym rynku wszyscy beda szczesliwi i bogaci?
          • m385 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 09.11.08, 23:38
            > Poza tym rozumiem, ze pijesz do mnie m385?

Nie, akurat w tej wypowiedzi nie.

We wcześniejszych tak, bo mam obawę, że twoje podejście będzie
            niepotrzebnie umacniać ludzi w niechęci do rozwiązań wolnorynkowych.

Co do retoryki wolnorynkowej i człowieczej naturze chętnie
            podyskutuję, ale jak to zrobimy w tym wątku, to nas bez dwóch zdań
            wykopią za off-topic (i słusznie). wink

W każdym razie szanuję twoje zdanie, rozumiem je, choć się z nim nie
            zgadzam.
      • liberal-2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 10.11.08, 21:41
        Moje obliczenia nie biorą w łeb. Autobusy w Warszawie też są dotowane i operują
        nie uwzględniając rachunku ekonomicznego. Ciekaw jestem, czy w twoim domowym
        budżecie też masz chroniczny deficyt? A jeśli nie, to dlaczego namawiasz miasto
        albo państwo aby miało deficyt?
        • sas101 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 11.11.08, 11:53
          Komunikacja publiczna jest dotowana wszędzie. Nie ma chyba takiego
          miasta na świecie aby nie dotować komunikacji miejskiej. A jednak
          jest w wielu miejscach tworzona bo rozwija np. budownictwo
          mieszkaniowe (patrz Piaseczno) a coraz wiecej mieszkańców i coraz
          więcej firm które dzięki temu powstaną w gminie Radzymin (oczywiście
          władze miasta tez muszą sie o te inwestycje postarać bo to część ich
          obowiązków) do których ludzie będą mogli dojechać ludzie z Marek,
          Warszawy, Ząbek idt... a to oznacza nowe podadki z których można
          miedzy innymi opłacać komunikację.

Byłem kiedys u znajomych w Lille. Tam jest metro którego trasa
          wychodzi daleko poza miasto i ma swoje stacje w małych miasteczkach
          czy wręcz wsiach, a kończy bieg przy granicy z Belgią. Myslę że na
          poczatku wszyscy pókali sie tam w głowę po co to budować, a teraz
          widać jak komunikacja publiczna rozwija te miejscowości.

A co do komunikacji prywatnej: juz wczesniej pisałem że do
          Złotoklosu jeździ i prwywatna komunikacja i ZTM. Jakos funkcjonują i
          jedni i drudzy a Złotoklos jest cokolwiek mniejszy od Radzymina.

Ale dobrze dość z ZTM. Skoro mają przez to zginąć firmy prywatne mam
          dla nich propozycję.
          - proszę się ze sobą dogadać
          - proszę postarać sie o nowe (lub w miarę nowe - ostatnio Connex
          wycofał sie z Warszawy i miał do sprzedania kilkuletnie Solarisy,
          kupił je chyba ktoś z Austrii) autobusy w odpowiedniej ilości
          (leasing)
          - oczuwiście autobusy miejskie zapewniajace podróż dla matek z
          dziećmi i inwalidów
          - ułożyć rozkład zapewniający częstotliwość kursowania

warunki do spełnienia??? zapewne nie.

a więc zostaje ZTM, a gdzie poszukać na to kasy to juz zadanie dla
          władz Radzymina, są w Polsce miasta które wiedza jak ściągać
          inwestorów na swój teren i uzyskiwać od nich podatki, wystaczy
          pojechać i zapytać jak to się robi.
          • liberal-2 Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 11.11.08, 17:18
            >Komunikacja publiczna jest dotowana wszędzie.

To jest bzdura totalna. Czy komunikacja publiczna w Radzyminie jest dotowana?
            Oczywiście, że nie. Ale komunikacja publiczna, która będzie jeździła pod szyldem
            ZTM dotowana będzie. A to oznacza nierówne traktowanie podmiotów.

Drogi kolego, jaki masz samochód? Załóżmy, że jeździsz Fordem Focusem. Dlaczego
            nie kupisz sobie BMW 5 albo Mercedesa? Może po prostu Cię na to nie stać.

Może do Lille wybudowano metro. W porządku, ale kto za to zapłaci? Jeśli
            właściel metra to ok. A jeśli pozostali mieszkańcy nawet z tego metra nie
            korzystający, to moje zdanie znasz - ktoś sobie nabił kasę za publiczne pieniądze.
            • kupasz Re: dlaczego ZTM to zły pomysł 11.11.08, 19:19
              No wlasnie o tym pisalem.
              Nie widzicie koledzy liberalowie, ze ludzie nic nie rozumieja? Co mnie obchodzi
              rozwoj Piaseczna i okolic? Jakby sie kolega zastanowil glebiej to i jego pewnie
              to g... obchodzi ale chrzani od rzeczy i jeszcze sie chwali , ze w
              socjalistycznej europie bywa, gdzie nikomu niepotrzebne metro dojezdza na wies
              "rozwijajac" ja.
              Wogole co rozumiesz przez rozwoj Piaseczna?
              Zasiedlanie na sile Piaseczna i okolic i uwlaczajace gniezdzenie sie w blokach?
              Gdyby tam kury i krowy chodzily to chociaz bym mial mleko świerze i jajka a tak
              mam mniej w kieszeni bo jakis urzedas przy aprobacie polmozgow na sile "rozwija"
              Piaseczno.

Ja bym jak pisalem zlodzieja "walna w leb" a nie czekal az zrozumie.

• goszczyn2 Linia 734 11.11.08, 17:48
      Przepraszam za spam, ale chciałbym, aby jeszcze więcej osób poznało moją opinię dotyczącą trasy linii 734.

Moja opinia brzmi:
      Uważam iż trasa linii 734 powinna być przedłużona do Radzymina przez miejscowości: Trzcianka, Ruda, Rejentówka (aktualnie tą trasą jeździ prywatny autobus firmy "Przewóz Osób Autobusem Piotrowski, St. Leszko s.c.").
      Co z mieszkańcami Załubic, Trzcianki, Rejentówki którzy pracują, uczą się albo chcą załatwić sprawy urzędowe w Radzyminie? Nie mają czym dojechać do miasta. Dlaczego Burmistrz nie pomyślał o nich i nie zapewnił autobusu dowożącego do Radzymina? Farsa!

Proszę o komentarze smile

-
      • liberal-2 Re: Linia 734 11.11.08, 22:28
        A dlaczego burmistrz nie pomyślał o mojej rodzinie i kupi nam drugiego
        samochodu, żebyśmy się nie musieli jednym męczyć? Niech Ci mieszkańcy radzą
        sobie tak samo jak my:
        - jeździmy prywatnymi autobusami, korzystamy z pomocy znajomych, jeździmy
        rowerami albo taksówkami.

Zresztą, ten post to taka prowokacja. Jak już napisałem kiedyś tam. Oddajcie
        burmistrzowi 100% swoich dochodów i niech on za Was decyduje. Ja bym Wam pewnie
        za te pieniądze kupił na kredyt jakieś mieszkanie w Warszawie, żebyście wszyscy
        mieli blisko. Urzędnicy odpowiadali by za zapewnienia Wam podstawowych dóbr (oni
        by decydowali jakich) oraz badali, czy się Wam dobrze w Waszej utopii
        bezpłatnych świadczeń żyje. I wolnego rynku ani grama Wam nie dał.
        • student6 Re: Linia 734 15.11.08, 13:41
          Pójdźmy krok dalej po co nam Burmistrz i samorzad terytorialny? Sam
          najlepiej zadbam o swoje potrzeby. Od liberalizmu tylko krok do
          anarchizmu.
          • liberal-2 Re: Linia 734 15.11.08, 14:06
            Mnie się zdaje, że stan rzeczy, kiedy miasta miały swoich właścicieli był nieci
            lepszy niż samorząd terytorialny, gdzie często urzędnicy i burmistrz myślą o
            następnej kadencji a tak naprawdę za swoje działania nie odpowiadają przed nikim.

Proszę mi tylko nie pisać o różnych Państwowych instytucjach kontrolnych, które
            bardzo rzadko dobrze wypełniają swoją rolę. Bo ciekaw jestem ile osób z tych,
            którym NIK lub RIO zarzucały niegospodarność lub przestępstwa siedzą w kiciu.

P.S. Proszę zapoznaj się z teoriami Hansa Hermana Hoppego. Ten facet jest za
            zniesieniem Państwa całkowicie. Moim skromnym zdaniem to jednak utopia. Ale
            warto mieć pojęcie o takich poglądach, tym bardziej że można tam znaleźć opis
            zasad działania prywatnych sądów, policji czy dróg.
            • pwysocki Re: Linia 734 15.11.08, 17:16
              Moim zdaniem każda instytucja, czy będzie prywatna czy tzw. państwowa zawsze
              reprezentuje interesy tego kto go finansuje.

Vide podmioty typu spółka akcyjna, gdzie władza jest w rękach tego kto ma
              kapitał większościowy a z udziałowiec mniejszościowy ma prawie żadne znaczenie.
              • kupasz Re: Linia 734 16.11.08, 08:25
                Jak instytucja panstwowa reprezentuje moje interesy skoro nawet jej nie chce? W
                koncu ja finansuje instytucje panstwowe. Tak samo 100% ludzi jest
                niezadowolonych z dziurawych drog, opieki zdrowotnej i je musi finansowac. O
                czym ty mowisz?

Problem w tym, ze jest przymus finansowania. Akcje mozesz kupic albo nie kupic.
                Twoj wybor. A ja nie mam wyboru czy chce finansowac ten glupi autobus czy nie.
                Skoro tak bardzo chcecie tego autobusu to sobie go sami finansujcie. Wtedy
                bedzie mnie to waliło czyje interesy reprezentuje dana instytucja. Jesli nie
                spelni moich oczekiwan przestaje ja finansowac. Tak powinien byc zbudowany
                "zdrowy" swiat.

Ostatnio widzialem wielkie bilbordy , na ktorych byla napisana oczywista
                oczywistosc, ze ograniczenia predkosci ratuja zycie. Za nasze pieniadze ktos
                takie bzdury wypisuje zamiast drogi budowac.
                Pojdzmy dalej i zabronmy jezdzic samochodami to wogole nie bedzie wypadkow a
                urzedas, ktory to wymysli wezmie ciezkie pieniadze za ratowanie ludzkiego zycia.
                Socjalizm jest chory. A ludzie, ktorzy go popieraja to zlodzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka