ziggyksiazek 11.03.07, 23:27 Mojżesz zobaczył gorejący krzak, zachwycił się nim i postanowił się mu przyjrzeć: "Mojżesz widział, jak krzew płonął ogniem, a nie spłonął od niego." Kto był w płomieniach? Czemu krzew płonął i się nie spalał? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elzbieta_kop Re: Wielki Post - idziemy dalej 11.03.07, 23:49 Ziggy... nudzisz, pieprzysz i podajesz sie za kogoś kim nie jesteś... jednym słowem szkoda gadać! Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 11.03.07, 23:55 zawsze możesz przestać czytać i pisać Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 00:04 czyli już nie będziesz pisać i czytać? Wiesz co znaczy Amen? Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 15:55 --- *idziemy do spowiedzi-robimy dalej to samo... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 16:53 patrzacy.z.boku napisała: > > > --- > *idziemy do spowiedzi-robimy dalej to samo... dlaczego? Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 18:43 --- *nie mnie o to pytaj...swiat powstal nie z mojej reki...a moze to ewolucja jakas...czasy sie zmienily,ludzie sie zmienili...wydaje sie,ze kiedys zylo sie prosciej... *a ile tobie ziggy brakuje do tego,zeby zostac blogoslawionym?...chyba zmierzasz w dobrym kierunku nie robiac tego samego po spowiedzi,albo masz bardzo bujna wyobraznie i lista twoich grzeszkow jest baaardzo dluuuga... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 19:34 dlaczego robisz to a nie robisz tamtego? Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 19:47 --- *z zasady nie odpowiadasz na pytania... *a z robieniem,to twoja interpretacja przeczytanego tekstu... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 20:01 a ja głupi pomyślałem, że o was piszesz a to tylko twoja 'licencia poetica' Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 17:39 "Gdyby prorok kazał ci spełnić coś trudnego, czy byś nie wykonał? O ileż więc bardziej, jeśli ci powiedział: Obmyj się, a będziesz czysty?" 2Kr5,1-15 Odpowiedz Link
dorota022 Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 20:14 Pan,panie Ziggy to chyba w głowie "Mydełko Fa" Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 21:42 a miałaś kiedykolwiek wątpliwości? Odpowiedz Link
jolka_g Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 21:44 nie .dlaczego tak pusto na forum.Wraca normalne życie bez emocji? Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 21:45 przecież ci pisałem, klony się zaczaiły Odpowiedz Link
jolka_g Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 21:47 jeszcze się boją?kogoś od "przybytku"rozbolała głowa Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 21:47 --- *dobrze,ze kobiety dolaczyly,bo grozba byla,ze na forumowym placu zostana ze 2 albo 1 piszaca osoba... Odpowiedz Link
jolka_g Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 21:49 patrzący "gdzie byłeś jak cię nie było"? Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 21:51 --- *trzeba bylo troche z boku popatrzec... Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 21:58 --- *jakby na to nie spojrzec... Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:00 --- *wszystko widac jak na dloni... Odpowiedz Link
jolka_g Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:04 chiromancją sie zajmujesz? nowe hobby? Odpowiedz Link
jolka_g Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:00 > *jakby na to nie spojrzec... < punkt patrzenia zależy od od punktu siedzenia? > Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:03 nadal nie masz wątpliwości? Odpowiedz Link
jolka_g Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:06 wątpliwości zawsze są raz większe raz mniejsze.... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:08 czyli zmieniasz zdanie, wcześniej mówiłaś 'nie.' Odpowiedz Link
jolka_g Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:10 bo nie przeczytałam. ale w głowie mydełko to nie ziggyksiążek Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:12 --- *ksieza tez czasem zmieniaja zdanie,wiec dlaczego jolka nie moglaby...choc pewnie tego nie robi.. Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:09 --- *wszystkowiedzacy lub wszysko domyslajacy sie ziggy z pewnoscia wiaze teraz ( z rozancem w reku ) fakty mojej nieobecnosci z zanikiem niekuriera i ostatnim zawartym w nim tematem...)) Odpowiedz Link
jolka_g Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:12 nagrywałeś audio-video dla nie Kuriera? Odpowiedz Link
jolka_g Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:14 a blog Raszyna zamarł przez różaniec w ręku? Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:17 --- *tak,ale musimy zrobic dubelka,bo wyszlo nieostro...))no i oczywiscie zeby zadowolic pewna ele-nagranie odbedzie sie na plebanii...)) Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:14 cytuję 'megalomania' ale jeśli ma ci to poprawić samopoczucie to i owszem... Odpowiedz Link
jolka_g Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:15 w poniedziałek o tej porze nic i nikt nie jest w stanie poprawić mi samopoczucia Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:17 to nie było do jolki, nie bierz wszystkiego do siebie ale też się cieszę Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:19 otworzyłem nowy temat...zostawcie Wielki Post w spokoju Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 22:19 --- *witam pana zygmuntowicza... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 12.03.07, 23:47 rekolekcje w par. Św. Szczepana od Niedzieli 18.03 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 15.03.07, 19:20 "Fundamentem naszej wiary jest dziesięć przykazań, które Bóg poprzedza słowami: "Słuchaj, Izraelu!". Słuchanie i wypełnianie słowa Bożego jest naszym życiowym zadaniem. Dziś w liturgii Pan mówi do nas:, ,Chodźcie każdą drogą, którą wam rozkażę, aby się wam dobrze powodziło". Słuchaniu słowa musi towarzyszyć modlitwa, pełna ciszy i skupienia. Takie jest zaproszenie, jakie Bóg kieruje dziś do każdego z nas." WMU, "Oremus" Wielki Post 1999 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 17.03.07, 14:29 (Oz 6,1-6) Chodźcie, powróćmy do Pana! On nas zranił i On też uleczy, On to nas pobił, On ranę zawiąże. Po dwu dniach przywróci nam życie, a dnia trzeciego nas dźwignie i żyć będziemy w Jego obecności. Dołóżmy starań, aby poznać Pana; Jego przyjście jest pewne jak świt poranka, jak wczesny deszcz przychodzi On do nas, i jak deszcz późny, co nasyca ziemię. Cóż ci mogę uczynić, Efraimie, co pocznę z tobą Judo? Miłość wasza podobna do chmur na świtaniu albo do rosy, która prędko znika. Dlatego ciosałem ich przez proroków, słowami ust mych zabijałem, a Prawo moje zabłysło jak światło. Miłości pragnę, nie krwawej ofiary, poznania Boga bardziej niż całopaleń. Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 17.03.07, 20:44 --- *ziggy piszesz z pamieci,czy podpierasz sie tekstem drukowanym?...moj dziadek umial "pana tadeusza" na pamiec,chyba jak wielu ludzi z dawnych czasow...w tej kwestii nie dorastam im do piet... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 17.03.07, 21:20 na pamięć to umie tylko Pan Bóg, Papież umie na 6, biskupi na 5... a ja "nie dorastam im do piet..." Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 17.03.07, 21:22 --- *a nalezycie chociaz obchodzisz dzisiejsze swieto sw.patryka?... Odpowiedz Link
beata103 Re: Wielki Post - idziemy dalej 18.03.07, 14:47 Panie patrzacy.z.boku.Myslę,że pan Zbyszek wczoraj nalezycie obchodził swoje święto-imieniny Zbigniewa i myślę,że przede wszystkim myslał o swoim PATRONIE Odpowiedz Link
beata103 Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 20:21 Potem Jezus znalazł go w świątyni i rzekł do niego: Oto wyzdrowiałeś. Nie grzesz już więcej, aby ci się coś gorszego nie przydarzyło. Człowiek ów odszedł i doniósł Żydom, że to Jezus go uzdrowił. I dlatego Żydzi prześladowali Jezusa, że to uczynił w szabat. J5,14-16 Odpowiedz Link
dorota022 Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 21:02 czy dwie osoby "cytujące" to już kółko różańcowe? oj coś mi się widzi,że beata103 bardzo chce do jednego kółeczka z ziggim Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 21:24 a tobie to w jakiś sposób przeszkadza 022? Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 21:41 warto przeczytać: "Świadectwo" książka kardynała Dziwisza o Janie Pawle II Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 22:30 --- *warto rowniez przeczytac mysli pana Leca... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 22:39 "Pion z poziomem mają z sobą krzyż." ? Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 23:00 --- *"a moze Bog mnie upatrzyl sobie na ateiste"? Odpowiedz Link
grocholica Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 23:10 A może na współczesnego Szawła - Pawła. Za rok na tym forum patrzacy z boku jako zaangażowany od środka otwiera wątek - Wielki tydzień - chcemy zajść jeszcze dalej... Niezbadane są wyoki boskie Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 23:19 "...z nią się zawsze zgodzić trzeba" Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 23:22 *"czy jestem ateista?Bog jeden raczy wiedziec." Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 23:24 każdy ma swoją biblię z której cytuje... Odpowiedz Link
grocholica Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 23:25 Ja tam nie wiem, ale wydawało mi się, że 3 posty wyżej tak powiedziałeś... A swoja drogą to myślę, że 100% ateistów na swiecie niewielu... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 23:30 a teistów jest prawie 100% Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 23:31 --- *a niejeden o tym pisze i cudzyslow stawia... Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 23:33 --- *"zyc jest bardzo niezdrowo.kto zyje ten umiera." Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 23:34 wierzysz w zmartwychwstanie? Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 20.03.07, 23:36 --- *"zmartwychwstac moga jedynie trupy.zywym trudniej." Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 23.03.07, 19:21 (Mdr 2,1a.12-22) "Mylnie rozumując bezbożni mówili sobie: Zróbmy zasadzkę na sprawiedliwego, bo nam niewygodny: sprzeciwia się naszym sprawom, zarzuca nam łamanie prawa, wypomina nam błędy naszych obyczajów...wybadajmy, co będzie przy jego zejściu. Bo jeśli sprawiedliwy jest synem Bożym, Bóg ujmie się za nim i wyrwie go z ręki przeciwników...Dotknijmy go obelgą i katuszą, by poznać jego łagodność i doświadczyć jego cierpliwości. Zasądźmy go na śmierć haniebną, bo - jak mówił - będzie ocalony. Tak pomyśleli - i pobłądzili, bo własna złość ich zaślepiła. Nie pojęli tajemnic Bożych..." Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 23.03.07, 20:18 ziggy,to ty wieszales reklame? --- *"szkoda,ze do raju jedzie sie karawanem" Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 23.03.07, 21:09 --- *ziggy,ziggy...nie wiesz co wiernych bulwersuje?... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 23.03.07, 23:30 patrzacy.z.boku napisała: > > > --- > *ziggy,ziggy...nie wiesz co wiernych bulwersuje?... wiem co nie wiernych bulwersowało... Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 24.03.07, 08:54 --- *"czy dusza po kretynie kierowana jest w cialo idioty jedynie?" Odpowiedz Link
raszynstraszyn Re: Wielki Post - idziemy dalej 24.03.07, 19:00 to już zależy jaka "karma"............... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 24.03.07, 19:05 raszynstraszyn napisała: > to już zależy jaka "karma"...............pzb odżywia się dobrze, może nawet za dobrze Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 24.03.07, 19:09 ziggyksiazek napisał: > raszynstraszyn napisała: > > > to już zależy jaka "karma"...............pzb odżywia się dobrze, może naw > et > za dobrze..... jak na Wielki Post oczywiście Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 24.03.07, 19:38 --- *a skad ty to ziggy mozesz wiedziec?... Odpowiedz Link
raszynstraszyn Re: Wielki Post - idziemy dalej 24.03.07, 19:41 ziggi ale ja nie piszę o karmie do konsumpcji....... ostatnio czytam dużo o buddyźmie i dochodzę do wniosku że w poprzednim wcieleniu musiałam dokonać wielu dobrych uczynków ;-D ale to tak na marginesie Wielkiego Postu......... Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 24.03.07, 19:44 --- *a widzialas jak traktuja swiete krowy na bazarach w indiach?...raczej nie zawsze religijnie Odpowiedz Link
raszynstraszyn Re: Wielki Post - idziemy dalej 24.03.07, 20:18 nie nie widziałam niestety... mam problem z samolotami....... ale pojęcie świętej krowy bardziej mi się z Polską kojarzy Odpowiedz Link
beata103 Re: Wielki Post - idziemy dalej 24.03.07, 21:56 (Jr 11,18-20) Pan mnie pouczył i dowiedziałem się; wtedy przejrzałem ich postępki. Ja zaś jak potulny baranek, którego prowadzą na zabicie, nie wiedziałem, że powzięli przeciw mnie zgubne plany: Zniszczmy drzewo wraz z jego mocą, zgładźmy go z ziemi żyjących, a jego imienia niech już nikt nie wspomina! Lecz Pan Zastępów jest sprawiedliwym sędzią, bada nerki i serce. Chciałbym zobaczyć Twoją zemstę nad nimi, albowiem Tobie powierzam moją sprawę. Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Wielki Post - idziemy dalej 24.03.07, 22:21 --- *wszedzie przemoc i agresja... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 25.03.07, 10:36 (Flp 3,8-14) "Wszystko uznaję za stratę ze względu na najwyższą wartość poznania Chrystusa Jezusa, Pana mojego. Dla Niego wyzułem się ze wszystkiego i uznaję to za śmieci, bylebym pozyskał Chrystusa i znalazł się w Nim (...) przez poznanie Jego: zarówno mocy Jego zmartwychwstania, jak i udziału w Jego cierpieniach - w nadziei, że upodabniając się do Jego śmierci, dojdę jakoś do pełnego powstania z martwych. (...) Bracia, ja nie sądzę o sobie samym, że już zdobyłem, ale to jedno [czynię]: zapominając o tym, co za mną, a wytężając siły ku temu, co przede mną, pędzę ku wyznaczonej mecie, ku nagrodzie, do jakiej Bóg wzywa w górę w Chrystusie Jezusie." Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 29.03.07, 16:43 Ostatni dzień rekolekcji w par. Św. Szczepana (msze, nauki, spowiedź jeszcze o 18:00 i 19:30) Odpowiedz Link
raszyniak2 Re: Wielki Post - idziemy dalej 30.03.07, 08:17 Dziś (tj. 30 marca) Droga Krzyżowa ulicami Raszyna- par Św.Szczepana,godz.19.00 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 01.04.07, 09:53 Niedziela Palmowa (Flp 2,6-11) "Chrustus Jezus istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka, uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej. Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię, aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych. I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca." Odpowiedz Link
ziggyksiazek Wielki Czwartek 05.04.07, 08:11 WIECZERZA PAŃSKA "Cóż oddam Panu za wszystko, co mi wyświadczył? Poniosę kielich zbawienia i wezwę imienia Pana" (Ps 116, 12-13) Obchód tajemnicy paschalnej, będącej ośrodkiem i szczytem dziejów zbawienia, rozpoczyna Msza wieczorna w Wielki Czwartek, wspominająca Wieczerzę Pańską. Wszystkie czytania dotyczą tematu wieczerzy paschalnej. Urywek z Księgi Wyjścia (12, 1-8; 11-14) mówi o ustanowieniu pierwszej Paschy, gdy Bóg rozkazał Żydom ofiarować w każdej rodzinie "baranka bez skazy". Mieli jego krwią pokropić drzwi domu, aby zostało oszczędzone od zagłady to, co pierworodne, a następnie spożyć go w pośpiechu, już gotowi do podróży. Tej samej nocy, zachowani przez krew baranka i posileni jego mięsem, rozpoczynali pochód do ziemi obiecanej. Obrzęd należało powtarzać każdego roku dla przypomnienia tego faktu. "Jest to Pascha na cześć Pana" (Wj 12, 11), wspominająca Jego "przejście" pośród Izraela, by uwolnić go z niewoli egipskiej. Jezus wybrał obchód paschy żydowskiej, by ustanowić nową, swoją Paschę, w czasie której On jest prawdziwym "Barankiem bez skazy", ofiarowanym i spożytym za zbawienie świata. I gdy siedzi za stołem razem ze swoimi przyjaciółmi, daje początek nowemu obrzędowi. "Pan Jezus tej nocy, kiedy został wydany - mówi nam drugie czytanie (1 Kor 11, 23-26) - wziął chleb i dzięki uczyniwszy połamał i rzekł: "To jest Ciało moje za was wydane"... Podobnie wziął kielich, mówiąc: <Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej>". Chleb, cudownie przemieniony w Ciało Chrystusa, i kielich, w którym nie ma już wina, lecz Krew Chrystusa, oddzielnie złożone w ofierze owej nocy, były zapowiedzią i poprzedzeniem śmierci Pana, w czasie której wylał wszystką swoją krew, a dzisiaj są żywą pamiątką. "Czyńcie to na moją pamiątkę". W takim świetle św. Paweł ukazuje Eucharystię, gdy mówi: "Ilekroć spożywacie ten chleb i pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie". Eucharystia jest "chlebem żywym", który daje ludziom życie wieczne (J 6, 51), ponieważ jest "pamiątką" śmierci Chrystusa, jest bowiem Jego Ciałem "wydanym" na ofiarę i Jego Krwią "wylaną... na odpuszczenie grzechów" (Łk 22, 19; Mt 26, 28). Ludzie posileni Ciałem Chrystusa, oczyszczeni i obmyci Jego Krwią mogą znosić trudy pielgrzymki ziemskiej, przejść z niewoli grzechu do wolności dzieci Bożych, poprzez męczącą pustynie do ziemi obiecanej: do domu Ojca. O. Gabriel od św. Marii Magdaleny, karmelita bosy Żyć Bogiem, t. I, str. 409 Odpowiedz Link
raszynstraszyn Re: Wielki Czwartek 05.04.07, 10:14 o której zaczyna się tridium paschalne w szcepciu? Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Czwartek 05.04.07, 10:17 Wielki Czwartek - 18:00 Wielki Piątek - 18:00 Wielka Sobota - 20:00 Niedziela Zmartwychwstania - Rezurekcja - 6:00 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 05.04.07, 10:48 W Wielki Piątek Droga Krzyżowa o 15:00 'w godzinę śmierci Chrystusa' Odpowiedz Link
beata103 Re: Wielki Post - idziemy dalej 05.04.07, 14:26 Jeszcze raz warte podkreślenia- Wielka Sobota godz.20.00 Odpowiedz Link
grocholica Re: Wielki Post - idziemy dalej 05.04.07, 23:11 Ziggy, a ta droga krzyżowa naprawdę jest jutro? W kościele rozumiem, nie jakoś ulicami Raszyna? Może by nam się z Emilką udało, ona chora, ja ostatnie 3 tygodnie siedziałam w pracy po 12 godzin i tak się wystraszyłam tego jak się czuję, że idę jutro do lekarza, i strasznie mi się smutno zrobiło, że mi ten wielki tydzień ucieka... A wszyscy kochani forumowicze trzymajcie kciuki za mnie, żeby się nic złego u lekarza nie okazało... Agnieszka Grocholica Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 06.04.07, 12:44 Agnieszko, Droga Krzyżowa będzie w kościele. co do zdrowia 'nadzieja zawieść nie może' Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Wielki Post - idziemy dalej 06.04.07, 12:39 "W ręce Twoje powierzam ducha mojego, Ty mnie odkupujesz, Panie, Boże wierny" (Ps 31, 6) "Liturgia Wielkiego Piątku jest wzruszającą kontemplacją tajemnicy Krzyża; wzywa każdego wiernego, nie tylko do wspomnienia, lecz do przeżywania bolesnej Męki Pana. Dwa wielkie teksty ukazują ją: proroctwo przypisywane Izajaszowi (52, 13; 53, 12) oraz historyczny opis Jana (18, 1-19, 42). Ogromna odległość, więcej niż siedmiu wieków je dzieląca, znika wskutek przejmującej zbieżności faktów, podanych przez Proroka jako opis cierpień Sługi Pańskiego, przez Ewangelistę jako sprawozdanie z ostatniego dnia spędzonego przez Jezusa na ziemi. "Wielu osłupiało na Jego widok - mówi Izajasz - tak nieludzko został oszpecony Jego wygląd i postać Jego nie była podobna do ludzi... Wzgardzony i odepchnięty przez ludzi, mąż boleści, oswojony z cierpieniem'' (52, 14; 53, 3). Jan zaś, wraz z innymi ewangelistami, mówi, że Jezus był wydany, wzgardzony, spoliczkowany, cierniem ukoronowany, wyszydzony i przedstawiony ludowi jako śmieszny król, skazany i ukrzyżowany. Przyczynę tak wielkiego cierpienia wskazuje dokładnie Prorok: "On był przebity za nasze grzechy, zdruzgotany za nasze winy", ukazuje również wynagradzającą wartość cierpienia: "Spadła Nań chłosta zbawienna dla nas, a w Jego ranach jest nasze zdrowie" (Iz 53, 5). Nie brak nawet bolesnego wydźwięku odrzucenia: " a myśmy Go za skazańca uznali, chłostanego przez Boga i zdeptanego" (tamże 4); wyraził to Jezus wołając na krzyżu: "Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?'' (Mt 27, 46). Lecz przede wszystkim występuje jasno dobrowolność ofiary: Sługa Pański dobrowolnie ofiaruje się, "sam się dał na ofiarę za grzechy" (Iz 53, 7. 10). Chrystus dobrowolnie oddaje się żołnierzom, powaliwszy ich wprzódy na ziemię jednym tylko słowem (J 18, 6). Ten, który powiedział: "Nikt Mi życia nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddaję" (J 10, 18), dobrowolnie pozwala prowadzić się na śmierć. Prorok przewidział nawet koniec chwalebny tego dobrowolnego cierpienia: "Po udrękach swej duszy ujrzy światło... Dlatego - mówi Pan - w nagrodę przydzielę Mu tłumy, za to, że siebie na śmierć ofiarował" (Iz 53, 11. 12). Jezus zaś, wspominając o swojej męce, powiedział: "Ja, gdy zostanę nad ziemię wywyższony, przyciągnę wszystkich do siebie" (J 12, 32). To wszystko wykazuje, że Krzyż Chrystusa jest "ośrodkiem historii zbawienia". Przewidziany był już w Starym Testamencie, poprzez cierpienia Sługi Pańskiego, figury Mesjasza, mającego zbawić ludzkość nie dzięki triumfowi ziemskiemu, lecz przez ofiarę z siebie. Taka jest droga, jaką powinien przejść każdy wierzący, aby być zbawionym i współdziałać ze Zbawicielem." O. Gabriel od św. Marii Magdaleny, karmelita bosy Żyć Bogiem, t. I, str. 413 Odpowiedz Link