Dodaj do ulubionych

Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison

23.05.12, 16:52
Erick Packer, 28-letni miliarder, giełdowy geniusz, bezwzględny manipulator, opuszcza swój superluksusowy apartament na Manhattanie, by przemierzyć ogarnięte chaosem miasto. Będzie to podróż, która na zawsze odmieni jego uporządkowane, pozbawione emocji życie. Z wnętrza swej pancernej limuzyny Erick doświadczy świata, z jakim dotąd nie zetknął się twarzą w twarz.
To przykleiłem.
Najpierw ogarnęło mnie zdziwienie, że spotkały się dwa światy, żeby zrobić film ale po obejrzeniu trailera uważam, że ten chłopak tam świetnie pasuje. Cronenberg to mistrz mrocznych klimatów i wygląda to ciekawie- kolory prawie jak z SinCity.
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: lil Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.05.12, 12:08
      Czekam na ten film;czytałam książkę i nie zawiodłam się.Ciekawe i zmysłowe (!) studium kapitalizmu i ludzkiego umysłu.Jeżeli Cronenberg uchwyci ducha tej prozy to będzie fascynujący film.Wczoraj w Cannes była premiera,obraz startuje w konkursie głównym i mam nadzieję zachwyci członków jury.
      • nchyb Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison 26.05.12, 20:33
        książki nie czytałam (jeszcze, ale nadrobię), za to widziałam trailer. Zapowiada się ciekawie...
        • Gość: lil Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.05.12, 21:39
          Bardzo polecam.Jest tam polski akcent,cytat Herberta z wiersza ''Raport z oblężonego miasta'',który zarazem staje się mottem książki.
          • szczawnicka Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison 28.05.12, 14:02
            O! tym bardziej chetnie przeczytam ksiazkę, mam nadzieje że jest u nas dostępna :)
            Szkoda, że film bez Złotej palmy...
            • rokicki1 Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison 28.05.12, 15:49
              A tam palmy. Wolę żeby film mnie urzekł, co mi po zadowoleniu ludzi w cannes.:)
            • Gość: lil Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.05.12, 21:37
              Książka jak najbardziej jest dostępna;wydawcą jest Noir Sur Blanc i jest to publikacja z 2005r.Teraz prawdopodobnie wznowią nakład z posterem filmowym na okładce.Szkoda, że w Cannes film nie dostał żadnej nagrody,traktuje przecież o aktualnych problemach ekonomiczno-społecznych.
    • Gość: Clemente Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison IP: *.user.veloxzone.com.br 31.05.12, 15:36
      Film Transformers Zemsta upadłych (2009) jest super! Polecam!
    • patrynia10 Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison 11.06.12, 11:24
      Zwiastun mi się podoba, ma klimat! Myślę, że to połączenie pomimo dużego zaskoczenia może wywołać sporo pozytywnych emocji. Pattinson się rozkręca, trochę go nie doceniłam. Myślałam, że zostanie gwiazdą "Zmierzchu" a tu proszę oglądałam kolejne dobre produkcje z nim gdzie zaimponował mi mocno. A po obejrzeniu "Uwodziciela" stwierdzam, że NADAJE SiĘ do filmu Cronenberga - i oni razem mogą zdziałać cuda :)
      • Gość: lil Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.12, 21:26
        :) Rzeczywiście zwiastun jest klimatyczny,ale kto się spodziewa filmu akcji może się zawieść.Film, jak mówił Cronenberg w wywiadach jest wierną adaptacją książki,a ona opiera się głównie na dość trudnym i miejscami abstrakcyjnym dialogu plus bardzo śmiałe sceny seksu i nie tylko.Robertowi Pattinsonowi wystarczy pogratulować nie tylko ambicji w zmierzeniu się z rolą,ale przede wszystkim odwagi,nie sądzę aby wielu aktorów w jego wieku podjęłoby się tego zadania.Cronenberg planuje z nim kolejny film,też adaptację literacką.
        • marek.zak1 Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison 30.06.12, 21:54
          Właśnie wrócilem z kina. Nie dotrwałem do końca. Niestety.
          • Gość: lil Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.07.12, 18:54
            Szkoda,że nie podobał ci się film,ja poszłabym jeszcze raz,ale z finansami u mnie krucho.
            • zawszelisica Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison 11.07.12, 15:49
              Filmy Cronenberga nie są dla każdego, ale jak ktoś w nich zasmakuje... To jak z Davidem Lynchem, jak go pokochasz to już nic nie jest takie samo. :)
            • rokicki1 Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison 11.07.12, 15:51
              Może spróbuj kiedyś książkę przeczytać bo film był genialny. Reżyser to silna i niezależna postać dlatego pozwolił mógł pozwolić sobie na takie dzieło. Niech żyje i kręci:)
          • szczawnicka Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison 11.07.12, 15:51
            Cienki jakiś jesteś.
            Ja bym poszła jeszcze raz, ale pogoda na razie za piękna :D
    • Gość: Mariusz Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.12, 16:29
      Świetny film, daje do myślenia, genialna gra Pattinsona - pokazał że potrafi zagrać ambitne i trudne role. Polecam!
      • rokicki1 Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison 12.07.12, 15:10
        No udało mu się ale Pattinson bał się tej roli. Czytałem, że jej nie rozumiał i reżyser musiał go prowadzić ale efekt? Super:)
        • Gość: lil Re: Cosmopolis czyli Cronenberg i Pattison IP: *.olsztyn.vectranet.pl 13.07.12, 23:18
          Cronenberg raczej go nie prowadził,mówił w wywiadach że nie dyskutowali o koncepcji roli,po prostu zdali się na instynkt.Nawet nie było prób przed zdjęciami,po prostu poszli i nakręcili.Myślę że tylko naprawdę utalentowani twórcy mogli tak się zgrać,że niemalże improwizując stworzyli znakomity film.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka