Dodaj do ulubionych

Taxi Teheran

29.04.15, 12:05
Niedługo będzie można zobaczyć najnowszy film Panhiego. Taxi Teheran wygrało z filmem Ciało na festiwalu Berlinale. Jestem niesamowicie ciekawa filmu i pod wrażeniem reżysera, który został skazany na 20 lat zakazu kręcenia filmów za to że pokazuje w swoim filmach prawdę o Iranie. Jego poprzednie filmie są dla mnie wstrząsające np. Krąg, który pokazują jak wygląda życie kobiet w Iranie - zero praw. To jeden z ciekawszych filmów tego roku, udowadnia, że nie trzeb mieć dużych funduszy aby nakręcić coś niesamowitego.
Obserwuj wątek
    • wodorowo Re: Taxi Teheran 16.05.15, 19:41
      Pewnie JKM ma jakaś sztamę z Irańskim rządem jeśli chodzi o prawa kobiet. A tak na serio, to film na pewno wartościowy (nie od parady złoty niedźwiedź), ale co z tego wyjdzie to zobaczymy. Ja osobiście jestem ciekaw i pewnie do kina się wybiorę
    • szczawnicka Re: Taxi Teheran 19.05.15, 14:34
      salam_anka napisał(a):

> Niedługo będzie można zobaczyć najnowszy film Panhiego. Taxi Teheran wygrało z
      > filmem Ciało na festiwalu Berlinale. Jestem niesamowicie ciekawa filmu i pod wr
      > ażeniem reżysera, który został skazany na 20 lat zakazu kręcenia filmów za to ż
      > e pokazuje w swoim filmach prawdę o Iranie. Jego poprzednie filmie są dla mnie
      > wstrząsające np. Krąg, który pokazują jak wygląda życie kobiet w Iranie - zero
      > praw. To jeden z ciekawszych filmów tego roku, udowadnia, że nie trzeb mieć duż
      > ych funduszy aby nakręcić coś niesamowitego.

I wielkie brawa!! Tłumacznei, ze nie można kręcic filmu, bo nie ma się budżetu :/ Jestem ciekawa bardzo tego filmu. kino irańskie na razie jst mi obce.
      • piesbezlap Re: Taxi Teheran 20.05.15, 12:41
        Szczawnicka, trzeba by dodać jeszcze, że można kręcić filmy, nawet jak nie można :) ja też jestem pełna podziwu dla determinacji Panahiego, nie znałam wcześniej jego twórczości, ale z chęcią zgłębie jego poprzednie filmy, zaraz po tym jak obejrzę Taxi ;) a z irańskicg to chyba tylko Rozstanie oscarowe wczesniej widziałam.
        • turs Re: Taxi Teheran 21.05.15, 13:14
          Lubię takie filmy jak taxi które przedstawiają kulturę innego państwa, zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć o świecie
        • elwira22 Re: Taxi Teheran 25.05.15, 13:55
          Za "Panahi"dostał srebrnego niedźwiedzia (za scenariusz) więc jego filmy już od jakiegoś czasu się wybijają. Dobrze, że Taxi graja nie tylko w studyjnych kinach, wiem że w Kinotece choćby.
    • salam_anka Re: Taxi Teheran 28.05.15, 11:41
      Obejrzałam i było warto tak jak myślałam. Najbardziej zrobił wrażenie dystans z jakim reżyser opowiada o tak trudnych tematach plus też za genialne poczucie humoru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka