bazyliszek4 "Testament" 16.01.06, 01:38 najbardziej przygnębiającym filmem jaki w zyciu widziałem jest "Testament" Lynne Littmana. akcja dzieje się w zwykłym, absolutnie przeciętnym amerykańskim mieście po zakończeniu wojny atomowej. nie ma żadnych efektownych wybuchów, oslepiającej kuli ognia etc. po prostu pewnego dnia przestają działać radio i telewizja. wysiada elektryczność. ojciec, który pracował w wielkim mieście nie wraca do domu. niby nie widać umierajacych ludzi, ale liczba mieszkańców zaczyna się dramatycznie kurczyć. nie ma gdzie chować ciał, więc pojawiają się groby na trawnikach, boiskach. ten pozorny spokój i narastające poczucie, że wszyscy - mężczyźni, kobiety, dzieci, zwierzeta - prędzej lub później zaczną chorować, umrą i nikt im nie pomoże, bo to samo dzieje się wszędzie, jest PORAŻAJĄCY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DanielP Re: "Testament" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 21:59 W podobnym temacie jest Daleki brzeg (On the beach). Też świat po wojnie atomowej. Do Austrialii dociera amerykański okręt podwodny, powoli też dociera skażenie radioaktywne, które już ogarnęło cały świat. Okręt wypływa w rejs ku Alasce, skąd odebrano sygnały radiowe (telewizyjne w wersji z 2000r). Jest nadzieja że ktoś tam ocalał i nie ma tam skażeń. Nadzieja okazuje się płonna. Nic nie uratuje ludzkości. Ludzie umierają w męczarniach, aby je skrócić władze rozdają złowrogie tekturowe pudełka z trucizną. Scena pożegnania z życiem rodziny australijskiego oficera, gdzie ostatni raz tuli on żonę i dziecko, płacze i aplikuje truciznę swoim najbliższym których tak mocno kochał, długo pozostanie w pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
zajacpoziomka Re: Najbardziej przygnębiający film. 20.01.06, 22:02 A widzieliście taki dokument Kieślowskiego – „Urząd”?? To dopiero jest przygnębiające Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Najbardziej przygnębiający film. IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.01.06, 23:39 Obok wymienionych megaprzygnębiającego Requiem dla snu, czy Kobiety samotnej, Stroszka, Krótkiego filmu o zabijaniu czy Wyśnionego życia aniołów - Upadek (tak, ten Upadek, według Sobolewskiego niby taki ukazujący Adolfa jako dobrego wujka, co jest wierutną bzdurą)- apokaliptyczny obraz upadku Berlina, wszędzie trupy, ogólne rozprzężenie przeplatane bestialstwem, jeszcze jeden dowód na to, że wojna to miecz obosieczny, dla mnie jeden z bardziej wyrazistych filmów antywojennych. Mimo, że nie jest jakimś arcydziełem. I jeszcze film High art. Za tę samą rozpacz, co w Wyśnionym życiu aniołów. No i Dzieci z Leningradzkiego - dokument o sile rażenia równej piętnastu bombom wodorowym. Odpowiedz Link Zgłoś
rabit6 Re: Najbardziej przygnębiający film. 25.01.06, 12:32 Zgadzam się - Nie czas na łzy bardzo przygnebiajace. I moja top lista w tym temacie, to jeszcze Przełamując fale, Godziny i Tańcząc w ciemnościach. Odpowiedz Link Zgłoś
konrads3 Re: Najbardziej przygnębiający film. 14.04.06, 17:53 Pewnie ktoś już wymnienił przede mną "Stroszka" Wernera Herzoga.I to, że jak głosi legenda, po obejrzeniu tego filmu powiesił się wokalista Joy Division, Ian Curtis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickness Re: Najbardziej przygnębiający film. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 21:59 Nie wiem, czy padł i nie wiem, czy trochę nie zaskoczę, ale mnie strasznie przygnębił "Old Boy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Najbardziej przygnębiający film. IP: 62.233.159.* 18.04.06, 14:28 zgadzam się, bardzo dobijający. przypominam sobie, że dość długo mnie trzymało po "monachium" i "syrianie". taki ogólny bezsens tego wszystkiego i świadomość, że tak naprawdę nie mamy na nic wpływu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HYDRO Re: Najbardziej przygnębiający film. IP: *.zax.pl 18.04.06, 12:49 "TEARS Of The SUN" ... ale się na nim poryczałam. Bardzo przygnębiający, a takie rzeczy dzieją się na prawdę Odpowiedz Link Zgłoś
monika-von-zack Re: Najbardziej przygnębiający film. 18.04.06, 16:14 mnie swego czasu bardzo przygnębił "Dzień świra" - paskudna rzeczywistośc polskiego inteligenta. Ale też rozbawił rozbrajającymi tekstami... Odpowiedz Link Zgłoś
wicked_style Re: Najbardziej przygnębiający film. 13.10.06, 02:15 przypomniałem sobie, najbardziej mnie chyba przygnębiło "ja wam pokażę" załąpałem takiego doła, że przyrzekłem sobie że już nigdy nie pójdę na polski film a obejrzę polski film tylko wtedy, jak dołączą go do jakiejś gazety którą akurat kupuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzechu Cannibal Holocaust IP: 82.197.55.* 21.04.06, 15:10 Naprawdę wielki dół pozostaje już na zawsze, trójka młodych antropologów z Nowego Yorku traktuje plemię kanibali jak zwierzęta. Gwałt gwałtem się odciska, kanibale rozczłonkowują i zżerają nowojorczyków, ba, jednemu odcinają uprzednio fiuta, przygnębiajac go przed śmiercią. Obijany motykami korpus jednego z kolesi to chyba najbardziej przygnębiająca scena w historii kina. Odpowiedz Link Zgłoś
stekowiec Re: Cannibal Holocaust 25.04.06, 11:34 Lokator oraz Stroszek Hej, a może ktoś kto ma dużo czasu, zebrał by wszystkie opinię, zliczył głosy, i wybrał najbardziej dołujący film wg. opinie forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinak Re: Najbardziej przygnębiający film. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 08:53 WSZYSCY JESTEŚMY CHRYSTUSAMI Odpowiedz Link Zgłoś
alinak Wszyscy jesteśmy Chrystusami 26.04.06, 09:00 Wiele osób traktuje ten film jako dobra komedię, dalsze przygody Adama M. Dla mnie to znakomita, dogłębna , przytłaczajaca analiza choroby alkoholowej i jej skutów , tragicznych skutków dla psychiki dziecka alkoholika!!!Wiekszośc czasu miałam "kluchy w gardle" i drażniły mnie chichoty na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Najbardziej przygnębiający film. 26.04.06, 09:11 bialy oleander. Odpowiedz Link Zgłoś
muszla7 Re: Najbardziej przygnębiający film. 02.05.06, 23:50 "Nieodwracalne" "Monstrum" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BloodyMary Re: Najbardziej przygnębiający film. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 21:44 Po przeczytaniu paru listów z forum zdałąm sobie sprawę, ze wiekszość przygnebiających filmów to są moje ukochane filmy! Nadal pamietam Funny Games, Requiem dla snu - mnie powaliło, itp.. a co z Wielkim Błękitem?Po tym filmie dopiero trudno sie pozbierac a moj nr 1,raczej ze wzgledu na klimat, niz sama treśc, to "Lost Highway" Lyncha! Odpowiedz Link Zgłoś
freerock Re: Najbardziej przygnębiający film. 30.05.06, 21:46 Requiem dla Snu, straszny, przerażający, i bardzo mocny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayacze Re: "Ostatni brzeg" :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 00:36 Requiem dla snu, przerażająco geniealne, ten typ- bez chwili zastanowienia. Fim wycyzelowany jak żyletka, ostry i bezlitosny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: "Ostatni brzeg" :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 00:38 Requiem dla snu, bezdyskusyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marco60 Re:Godziny 08.06.06, 13:02 po tym filmie długo myślałem .... byłem nieprzytomny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MattKaro Koszmar IP: *.elk.mm.pl 08.06.06, 22:49 "Koszmar z Ulicy Wiązów", nie wiem czemu. oglądałem to w sylwestra i cały tydzień miałem jakiś taki szary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masiej Re: Najbardziej przygnębiający film. IP: *.chello.pl 13.08.06, 23:35 a co powiecie na "podaj Dalej"(pay it forward) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: Najbardziej przygnębiający film. IP: 213.25.159.* 14.08.06, 22:28 Million Dollar Hotel - chciałam obejrzeć ten film, bo ma ciekawą muzykę (mam ją na kasecie), ale nie dało rady. Za ciężki jednak dla mnie. Miałam nagrany z telewizji, ale oglądanie go było dla mnie męką. W ogóle mi się nie podobał, muzyka w wiekszości dołująca. A film "Nie czas na łzy" bardzo mnie poruszył, Hilary Swank zagrała świetnie. I tak, byłam zdołowana. Ale ten film mi się podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
annac5 Re: Najbardziej przygnębiający film. 23.08.06, 12:03 najbardziej dołujące są filmy Von Triera: Tańcząc w ciemnościach, Dogville Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadine Re: Najbardziej przygnębiający film. IP: *.crowley.pl 02.09.06, 16:43 Lilja 4 ever. Zero nadzieji. aż mi się nie chce dziś nigdzie wychodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: Najbardziej przygnębiający film. 03.09.06, 21:35 Film 'Lilja 4 Ever' Moodyssona tak mnie zasmucil ze nawet nie chcialam zobaczyc 'A Hole in my Heart'. Krytykowalam naiwnosc dziewczyn wczesniej, ten film mi pokazal inna strone tragicznych doswiadczen... Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: Najbardziej przygnębiający film. 03.09.06, 21:48 Jeszcze 'Gummo', 'Kids', 'Ken's Park', 'Julien Donkey Boy', 'Brown Bunny', 'Buffalo 66' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis "Myszy i ludzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 11:25 Mimo że oglądałam dziesiątki takich filmów jedyne co teraz przychodzi mi do głowy to "Myszy i ludzie". Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Najbardziej przygnębiający film. 07.09.06, 16:46 Mnie osobiście najbardziej dołuje "The Hooligans" i... wiem, że to głupie, ale "Podróż przedślubna" - mam wrażenie, że to się całkiem źle kończy :) Z filmów dla bab równiez "Usłane różami", które, choć z happy endem, sprawia, że w trakcie cała się obryczę :) Odpowiedz Link Zgłoś
meredith-bairre Re: Najbardziej przygnębiający film. 07.09.06, 20:28 Requiem dla snu Głową w mur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajkoooo Re: Najbardziej przygnębiający film. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 14:26 requiem dla snu :-((( Odpowiedz Link Zgłoś