Gość: pulp IP: *.stacje.agora.pl 09.11.01, 12:30 Dzisiaj premiera Wiedźmina. Ciekawe co o powstałym filmie myśli Andrzej Sapkowski? A co wy myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: q3maxim Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.lubartow.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 17:55 Film jak film ale prozie nic nie dorówna. Sapkowski w jednym z wywiadów stwierdził, że filmowe fantasy się nie broni i "Wiedźmin" nie odniesie komercyjnego sukcesu. Poza tym widziałby w tytułowej roli raczej... Kevina Costnera. Ja sam już nie jestem pewnien czy chcę zobaczyć ten film. Obejrzę go raczej z "obowiązku" niż dla przyjemności bo chcę skonfrontować literaturę z adaptacją filmową. Chociaż - kto wie jak będzie. Pożyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ishtar Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 18:03 Dla mnie saga to najlepsze książki jakie kiedykolwiek czytalem. Sam kiesys chcialbym zrobic film z piecio ksiegu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maziar Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 18:04 No coz krotko mowiac ten film mi sie nie podobal i zdaje mi sie ze wiekszosci z Was takze :/ Ale jedno mnie tylko pociesza,ze juz wkrotce bende mogl nacieszyc oczy moim ukochanym Wladca Pierscienia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vesemir Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 18:18 Po pierwsze polska fantastyka na Sapku się nie kończy bo jest wielu świetnych pisarzy którzy nei zostali dotknięci gangrena mainstreamu. Co do filmu: długo czekałem i nie krytykowałem i teraz chce powiedzieć, skoro juz mogę: wiedziałem że poniosą porażkę. Szczerbic uciekł jak się tylko sorientował że to będzie katastrofa, Brodzki może do odwalaniua drugaorzędnych scen w filmach Spielberga się nadaje, ale sam jak kręci to pokazuje że jest po prostu do niczego, i do tego te jego pyszne teksty że film bedzie dobry bez pomocy fanow sie na nim zemscily. Gdyby postarali się lepiej odwzorować Sagę to rozmiar katastrofy nie byłby tak gigantyczny. Z całej ekipy jedynie godna podziwu jest pani Wolszczak bo mimo wsyztsko jakieś pojęcie o tym jak ekipa zawaliła film to ona ma, a nawet krytykuje. Ponadto jako jdyna podchodzi z pokorą do Sagi i zdaje sobie sprawę że to banda jaskiniowcow dobrała się do rodowej porcelany. Osobiscie widze nader jasno ze wypowiedzi Sapkowkiego, Wolszczak, a pod sam koniec Brodzkiego miały przygotować wszystkich do tego że film będzie do niczego, i to nie z powodu małych funduszy. Oni wiedzieli ze im sie nie udalo, i dlatego mowili o tym ze film nie bedzie odpowiadal w pelni wszystkim bo kazdy ma inne wyobrazenie o Wiedzminie. Sapkowski wogole sie odcial bo rowniez wiedzial ze to bedzie porazka. Za to szum okol filmu o ile innym zaszkodzil to mu jedynie pomogl: wiecej osob siegnie po ksiazki. Wiecej nei chce mi sie pisac. Po prostu stalo sie jak musialo sie stac, gdy ekipa nei zna ksiazki albo zatrudnia ktorow bo im sie tak widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszczu Film "Wiedzmin" to totalna porazka IP: *.bilgoraj.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 09:43 Czytam wlasnie pierwsza czesc sagi o wojowniku z Rivii, choc jestem przy koncu i duzo jeszcze przede mna. To wnioskujac z fantastycznych scen jakie mozna sobie wuobrazic czytajac, to nie da sie tego nakrecic. Specjalnie nie pojde i nie bede ogladal ''Wiedzmina" bo wiem ze film nie odniesie sukcesu tylko bedzie kompromitacja i totalna porazka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dj "WIEDZIMN" TO NAJWIEKSZE GOWNO NA SWIECIE!!!!!!!!! IP: 10.128.129.* 11.11.01, 12:53 JEZUUUU co za palant robil ten film. przeciez on chyba nawet okladki "wiedzmin'- a nie widzial. Wszytsko jest poprezkrecane glupi zebrowski gra jakiegos pedala z wielkimi oczami. Njalepsza jeste moim zdaniem aktorka garjaca Yennefer. Jest taka brzydka ze kaze ujecie zajmuje po 2 sekundy bo inaczej mozna sie zgorszyc... OGOLNIE FILM JEST GLUPI,BEZBADZIEJNY,CHALOWY,DO D..Y, warto na niego isc zeby sie posmiac(np. zolnierze Nilffgardu zamiast skrzydel przy helmie maja jakies pedalskie różki...:)). Ja tylko Spakowskiemu współlczuje bo napisał cool książke a ktos kto pójdzie na film nie przeczytawszy przedt tym ksiazki pomysli ze to jakis badziew. WSPOLCZUJE PANU. "WIEDZMIN' TO JEDNA WIELKA KLAAAAPPPAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: Film IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.11.01, 10:25 Masz absolutną rację.Choć na codzień nie czytuję takiej literatury, poszłam na ten film z czystej ciekawości. Została zaspokojona. Wiedźmin to ŻENADA!!!.Stwory, a zwłaszcza smoki jakby wyjęte z dobranocki, i chaotycznie poskładane wątki sprawiają, że całość jest do bani!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej DO KRYTYKÓW - MĄDRY POLAK PO SZKODZIE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 16:52 Wszyscy, którzy oglądaliście i krytykujecie tą chałę, jesteście już zrobieni w konia. Juz po zawodach. Straciliscie czas i wydaliście pieniądze na bilety. Co prawda wyrobiliscie sobie zdanie, ale człowiek przewidujący nie musi wyrabiać sobie zdania o skutakach włożenia głowy do WC. A dupki które to nakręciły nieposiadają się z radości. Niedlugo przeczytamy np. w miesieczniku nasz dom - n/t willi pana Ż. A wy spytacie - skąd to ma na to kase - ano od TVP (ktora to finansowała waszym abonamentem) i z kupionych przez was biletow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polakko szkoda IP: *.lidzbark.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 19:25 Byłem dzisiaj na "Wiedźminie" - niestety czegoś brakuje naszym reżyserom i scenanyrzystom.....:-(.(nie wszystkim oczywiście).I nie prawdą jest, że Costner byłby lepszy od Żebrowskiego, bo ten zagrał wiedźmina jak wyobraźnia. Również Jaskier w osobie Zamachowskiego był na miejscu. Niestety całość filmu nie przynosi żadnych refleksji. Walka moralna głównego bohatera nieczytelna i bez efektu,teksty odstające od widoków. Podsumowując - aktorzy bardzo dobrzy, ale źle pokierowani i niestety główny realizator, chyba nie wiedział co chce pokazać. Odpowiedz Link Zgłoś
phaust A mnie sie podobało! 10.11.01, 19:56 Podobało i tyle, pomimo wszystko, wbrew wszystkiemu. I co że beznadziejny montaz, i co że muzyka jakby nie do tego filmu, nie wiem czemu chce wybaczyc nawet to ze całos nie tworzy spojnej calosci, ze nie ma wątku przewodniego. Mimo wszystko podobało mi sie, podobała mi sie gra aktorska, był dobry dobór odtwórców, nawet Jaskier nie budził niesmaku. Co ja moge, moge narzekać i mówic ze wszystko jest źle, moge spróbować mówić że moja wizja ekranizacji była by płynniejsza, ze wiem lepiej. Ale nie mam na to pieniedzy, nie mam odwagi żeby zaryzykowac i sfilmować to co mi sie wydaje, że mogło by być lepsze. Ale równiez moge powtórzyć że Mnie się to podobało. Ps1. Wiem że dalszych czesći nie bedzie, nie może być, przeciez wytrzebili bohaterów Sagi...(może to i dobrze...nie bedzie wiecej narzekań) Ps2. Montarzysta powinien dostać dożywotni zakaż prac nad filmem. Dożywotni. Słowami Marszałka Sejmu Monatżysta musi odejść!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Film do D ..., ale mi się podobało (-; IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 20:42 Film jest głupi itd., ale mi sie podobało - hehehe (-: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klimo Re: Film na 3+ ale mi się podobało :-) IP: 62.21.0.* 10.11.01, 21:38 Gość portalu: Lex napisał(a): > Film jest głupi itd., ale mi sie podobało - hehehe (-: Prawda. Film przecietny. Wiele mankamentow: pisalem juz o nich zreszta: jak sie ktos wysili znajdzie i moj dluzszy komentarz tutaj posrod innych. Ale mimo wszystkich tych niedociagniec i tak jest to film ciekawy i o niebo lepszy niz dziesiatki prawdziwych chal, ktorymi zasypuje nas ameryka, i to jeszcze tymi z kategorii (haha) "A" w stylu "Powiedz Tak, Mali agenci, Zbuntowana, Piekna i szalona, : to sa wszystko filmy o budzecie podobnym do Wiedzmina, a nie mowia po porstu o niczym. A wiedzmin wywoluje chociaz kontrowersje. Bo po prostu cos w sobie ma. No i to przeciez tylko film. Ksiazka to zawsze prawdziwa uczta. Proste Aha: byly gdzies wczesniej pozdrowienia dla wszystkich, co film jednak chwala: rowniez dziekuje :-) (hmm, Jaculek> Twoja odpowiedz tez juz czytalem... :-) ) trzymaj sie i Wy wszyscy, zapaleni dyskutanci :-) Za to Was lubie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storm Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: 213.241.20.* 11.11.01, 20:16 Film Wiedzmin sie nie broni jako samodzielna produkcja, coz dopiero adaptacja ksiazki. Jestem wlasnie po piatkowej projekcji w SILVERSCREEN i musze powiedziec, iz mimo moich przewidywan sala byla pelna, lecz reakcje ogladajacych - podobnie jak moje byly zadne - tzn. smiech rozlegl sie wlasciwie tylko raz i to cichy. Nie chce nikogo zniechecac. Powiem tylko jedno - Wiedzmin jest jednym z najgorzej zrobionych pod wzgledem technicznym (montazu) jaki udalo mi sie obejrzec ostatnimi laty. To skandal, ze nie pokuszono sie o profesjonalny sklad dajac odbiorcom polprodukt. Ksiazki Sapkowskiego uzekaja czytelnika polotem, elokwencja, humorem i pieknymi puentami (patrz opowiedanie o diable). Film jest smutny jak jakas opwoiesc zakletego czerepu i obledu wedrujacego. Szkoda, wielka szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarkLord Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 18:14 Bedzie. Wrocilem z filmu przed niecala godzina i... jestem mniej zawiedziony, niz spodziewalem sie, ze bede. Film jest niezly. Ludzie od efektow zrobili niezla robote, aktorzy tez... No, i wiele spodziewam sie teraz po serialu. A film nie jest ekranizacja (i dobrze!), ale oparty _na motywach_ tworczosci Sapkowskiego. Dodam, ze na tych lepszych. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacuniek Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 20:15 Gość portalu: DarkLord napisał(a): > Bedzie. Wrocilem z filmu przed niecala godzina i... jestem mniej zawiedziony, > niz spodziewalem sie, ze bede. Film jest niezly. Ludzie od efektow zrobili > niezla robote, aktorzy tez... No, i wiele spodziewam sie teraz po serialu. A > film nie jest ekranizacja (i dobrze!), ale oparty _na motywach_ tworczosci > Sapkowskiego. Dodam, ze na tych lepszych. ;) W koncu chociaz jeden pozytywny i prawdziwy glos, a nie jakis oszolomski paszkwil groteskowych negatywistow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sue Re: ŻAŁOSNE EFEKTY SPECJALNE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 15:49 Dobre efekty specjalne ????? Krótkowidz ?? A smok - toż to kompromitacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktośka Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.gemini.net.pl 09.11.01, 18:41 A ja nie pójdę na ten film. I tak jestem zła, że Geralt w mojej wyobraźni ma twarz Żebrowskiego. Wiem jedno, czy film czy serial nie jest w stanie oddać tego, co daje przeczytanie książki, nie zapadnie na tak długo w serce i z pewnością nie będzie pamiętany dłużej, niż do następnej wizyty w kinie. Odpowiedz Link Zgłoś
q3maxim Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? 09.11.01, 18:52 Gość portalu: ktośka napisał(a): > A ja nie pójdę na ten film. I tak jestem zła, że Geralt w mojej wyobraźni ma > twarz Żebrowskiego. Wiem jedno, czy film czy serial nie jest w stanie oddać > tego, co daje przeczytanie książki, nie zapadnie na tak długo w serce i z > pewnością nie będzie pamiętany dłużej, niż do następnej wizyty w kinie. o właśnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 18:48 Film jest beznadziejny, jest to po prostu zlepek kilku epizodow z beznadziejnym Wiedzminem- Zebrowskim, ktorych nie laczy zadna klamra fabularna, aktorzy graja strasznie teatralnie, najlepsze z calego filmu sa piekne piersi Grazyny Wolszczak, co ciekawe w liscie plac nie podano tworcy scenariusza, bal sie?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elve Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: 62.233.138.* 10.11.01, 23:13 Piękne piersi Wolszczak? To chyba jakies żarty... a rozstępy też Ci się podobały? Kto by pomyślał - czarodziejka z rozstępami na biodrach. Obok Ciri była to najgorzej obsadzona rola w tym filmie. Ta pani nie nadaje się na Yennefer, tylko - z całym szacunkiem - na jakąś ciepłą ukraińską kniazinę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivie Re: Wiedz´min - Sapkowski be˛dzie zadowolony? IP: *.man.polbox.pl 21.01.02, 08:59 Gos´c´ portalu: elve napisa?(a): > Pie˛kne piersi Wolszczak? To chyba jakies z˙arty... a rozste˛py tez˙ Ci sie˛ > podoba?y? Kto by pomys´la? - czarodziejka z rozste˛pami na biodrach. Obok Ciri > by?a to najgorzej obsadzona rola w tym filmie. Ta pani nie nadaje sie˛ na > Yennefer, tylko - z ca?ym szacunkiem - na jaka˛s´ ciep?a˛ ukrain´ska˛ kniazine˛... kniahini´ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elza Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.bielsko.msk.pl 23.11.01, 23:40 Gość portalu: nefil napisał(a): > z beznadziejnym Wiedzminem- Zebrowskim Zebrowski jest cool!!! Odpowiedz Link Zgłoś
triss Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? 09.11.01, 19:35 wedlug mnie do scen duzej urody naleza szczegolnie te z imponujacym nagim torsem Geralta; szkoda, ze bylo ich tak malo :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacuniek Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 20:07 Glos w sprawie "Wiedzmina": Ostatnio w Polsce madrzejszy wydaje sie byc ten, kto znajdzie wiecej minusow, kto bardziej zjedzie jakas rzecz poddana dyskusji. Natomiast rzeczowych glosow, popartych obiektywnymi faktami, a nie tylko bardzo subiektywnymi odczuciami, jest jakby coraz mniej. Zgadzam sie, ze film nie jest doskonaly, ale na pewno nie sa to pieniadze wyrzucone w bloto. Recenzent z gazety wyborczej nie wykazal sie dzisiaj elokwencja w swojej krytyce filmu Brodzkiego i nie napisal niczego, co byloby miarodajne i wiarygodne. "Bluzgac" kazdy dzisiaj widac potrafi, podobnie jak bohaterowie reportazu, wyemitowanego w radiowej "Trojce". Nikt nie pokwapil sie by zauwazyc, ze jestesmy przesyceni estetyka amerykanska i tego typu produkcje, ktore nie istnieja w ramach tejze estetyki sa przez tlum odbierane jako kiczowate. Poza tym kazda osoba czytajaca Sapkowskiego ma inne odczucia czytajac jego opowiadania, podobnie jak kazdy czlowiek jest rozny i rozna jest jego wyobraznia. Trudno w takim wypadku zaspokoic wszystkie wybredne gusta. Czemu zamiast isc na latwizne i zjechac od gory do dolu ten film, nikt nie zadaje sobie trudu zauwazenia plusow, jakimi sa na pewno kreacje aktorskie Michala Zebrowskiego, Zbigniewa Zamachowskiego (pomimo roznych obaw wypadl tu o niebo lepiej niz w "Ogniem i Mieczem"), Macieja Kozlowskiego, Andrzeja Chyry, Anny Dymnej i innych, efekty specjalne (w polskim filmie nie widzialem jeszcze takich), scenografii, wspanialej muzyki Grzegorza Ciechowskiego, efektow dzwiekowych. Ktos moze zarzucic, ze skoro nie ma sie odpowiednich pieniedzy, zaplecza i infrastruktury, by stworzyc na odpowiednim poziomie film, lepiej sie za niego w ogole nie zabierac, ale wtedy stalibysmy w miejscu przez dlugie lata i polskie kino nie rozwijaloby sie. A ten film wniosl duzo pozytywow w nasza kinematografie, nie bogata przeciez. Ja wyszedlem z kina usatysfakcjonowany, chociaz przez pierwsze pol godziny faktycznie watki nie wspolgraly ze soba, ale czyz po przeczytaniu pierwszych stron ksiazki o Wiedzminie nie bylo podobnie? Ten film zasluguje na cos wiecej niz na obelzywa krytyke domoroslych recenzentow. Z powazaniem wielbiciel Wiedzmina - Jacuniek jacuniek@chopin.edu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ghorm Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.chello.pl 09.11.01, 21:55 Bardzo rozsadne podejscie. Plusy - efekty (Smok byl Holyłódzki) Minusy - moim zdaniem muzyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.chello.pl 09.11.01, 22:02 Człowieku!!! Smok to akurat spieprzyli równo (beznadzieja !!!!!) nie mówiąc już o Czubakach (określenie torców filmu - tych małych stworkach)..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andorra Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.chello.pl 13.11.01, 01:11 Niech ja się upewnię - czy Czubaki to były testworki w ostatniej walce? Bo ja myślałam, że uciekło parę dinozaurów z Jurassic Park i trochę się uszkodziły przy tej okazji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Video Jaculek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 23:47 Kolega jacuniek broniąc swoich racji nieco się zapędził. Po pierwsze kolejna próba zrobienia z widzów idiotów się nie powiodła. Ludzie doskonale wyczuwają jak ktoś im próbuje wciskać ciemnotę. I jeśli ktoś mi próbuje wmówić, że początkujący reżyser po łódzkiej szkole , początkujący scenarzysta i mało zdolny i najwyraźniej pozbawiony skromności( patrz bałwochwalcze wypowiedzi w Filmie i Gazecie Wyborczej ) autor "efektów" są wstanie zrobić dobry film tylko dlatego,że dorwali się jako pierwsi do pysznego materiału to zabijam śmiechem. Panowie mieli dostęp do ogromnego jak na polskie warunki budżetu, doskonałą historię napisaną przez Sapkowskiego, odpowiednie plenery. Ale ciasto niewyrosło. Ups. Zakalec.I tyle. A co do tej rzenady jaką ktoś tu nazwał efektami holyłódzkimi, to mogę powiedzieć jedno: jest to poziom jaki nie zostałby przyjęty w stanach do filmów klasy B. Generalnie środowisko ludzi od efektów pęka ze śmiechu. Panowie z firmy ArtPn pokazali, że są już w stanie osiągnąć efekty na poziomie lat 80- tych. Myślę ,że po tych pełnych zarozumiałości wypowiedziach, gdzie przechwalali się jak to wydali kilkadziesiąt tysięcy dolarów na MoCap ,zakupili specjalne programy itd, nabiorą odrobinę skromności, bo ich umiejętności są niewspómierne do ilości wydanych pieniędzy. W tej chwili w Polsce można na prawdę robić efekty na poziomie Jurassic Park. Jest kilka niezłych ekip zajmujących się efektami, o dwie ligi wyżej od ArtPn. Zresztą widzieliście słoneczną włócznię? Efekty tam robili Ci sami kolesie. Ktoś mi to pokazał i wiedziałem już czego się można spodziewać. Jak to się stało że producenci nie zauważyli z kim mają do czynienia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazakuma Jacuniek - dziękuję, że mnie wyręczyłeś IP: *.gabo.pl 10.11.01, 18:16 To, o czym napisałeś jest wypowiedzią, na którą czekałem przeglądając te forum. Nie będę Cię zatem powielał. Ludzie! Otwórzcie oczy i spójrzcie na ten film przez pryzmat polskiej rzeczywistości kinematograficznej! "Wiedźmin" jest na jej tle tworem nietuzinkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ul Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 20:16 Bylam widzialam ale stwierdzam fakt ze chyba ( a wrecz napewno) brakuje nam nowych twarzy w polskim filmie. FIlm nie najlepszy choc nie czytalam Sapkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.chello.pl 09.11.01, 21:31 LUDZIE BŁAGAM ! jeżeli nie czytaliście książki a widzieliście film, to nie patrzcie na wiedźmina przez jego pryzmat. FILM TO WIELKA CHAŁA. W przeciwieństwie do książki.... Na prawdę! Czytajcie książki (zarówno opowiadania jak i Sagę, to jest po prostu genialne! ) , a na film p. Brodzkiego nawet nie zwracajcie uwagi (Byłem dziś i widziałem - krótko mówiąc, komedia).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadja Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: 62.233.138.* 09.11.01, 21:36 fakt - komedia. moze glupio sie przyznac, ale murowane dwie godziny praktycznie plakalam ze smiechu. na pewno czesciowy wplyw na to mial fakt, ze bylam z kolezankami, ktore potrafily odpowiednio komentowac poszczegolne sceny... ale ... albo to my zarazilysmy owym smiechem cala sale, albo sam film ... hmm... n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ghorm Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.chello.pl 09.11.01, 21:49 fakt - glupio sie przyznac. Prawdopodobnie bylem tam tez i uwazam, ze to dosyc niegrzecznie i niekulturalnie rechitac w kinie na filmie, ktory, dobry czy nie, nie byl raczej w klimacie komedii. Co do Zebrowskiego popieram broni sie najlepiej Gość portalu: nadja napisał(a): > fakt - komedia. > moze glupio sie przyznac, ale murowane dwie godziny > praktycznie plakalam ze smiechu. > na pewno czesciowy wplyw na to mial fakt, > ze bylam z kolezankami, ktore potrafily odpowiednio > komentowac poszczegolne sceny... > ale ... > albo to my zarazilysmy owym smiechem cala sale, > albo sam film ... > > hmm... > > > n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadja Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.waw-pie.leased.ids.pl 10.11.01, 09:20 No i coz, bardzo mi z ow powodu przykro, ze na filmie, ktory z zalozenia nie mial byc komedia, smialam sie bardziej niz na tych, ktore podpisuja mianem "komedii". Ale jak widze nie bylam jedyna. To pociesza. A z drugiej strony smuci. Bo naprawde wolalabym zobaczyc lepszy film, ktory ogladalabym z zapartym tchem i o ktorym nie moglabym potem przestac myslec... tak naprawde to wlasnie lubie. pozdrawiam n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: 10.1.11.* 10.11.01, 10:01 Gość portalu: nadja napisał(a): > No i coz, > bardzo mi z ow powodu przykro, ze na filmie, ktory > z zalozenia nie mial byc komedia, > smialam sie bardziej niz na tych, ktore podpisuja > mianem "komedii". > Ale jak widze nie bylam jedyna. > To pociesza. > A z drugiej strony smuci. > Bo naprawde wolalabym zobaczyc lepszy film, > ktory ogladalabym z zapartym tchem > i o ktorym nie moglabym potem przestac myslec... > tak naprawde to wlasnie lubie. > > pozdrawiam > > > n. np " 2 young girls get fucked by 10 bad guys" takie filmy to sie z zapartym tchem oglada, haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadja Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.waw-pie.leased.ids.pl 10.11.01, 13:09 No ... to juz - powiedzmy - kwestia gustu ... n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.chello.pl 09.11.01, 21:53 Nadju, ja byłem z kolegami, wszyscy czytaliśmy Sapkowskiego (i to nie jeden raz), zajęliśmy cały rząd w Relaxie (W-Wa), i również rozśmieszaliśmy całą salę... po prostu nie można się było nie śmiać i pomijąjąc już standardowo obśmiane sceny, to np, gdy wszedł Marek Walczewski (Stępień z 13 Posterunku) to jeden z nas krzyknął "Smoku gdzie jesteS?! Bo ja cię nie widzę... !) :)) albo gdzy pokazał się Paździoch ze Świata wg Kiepskich... :)))) KOMEDIA (o Bolcu już nie wspominając) :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadja Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.waw-pie.leased.ids.pl 10.11.01, 09:15 taaak ... Bolec. Spojrzalam - Milowicz. I po raz kolejny umarlam ze smiechu, bo od razu przypomnial mi sie film "Chlopaki nie placza". Ja naprawde nie jestem z tych, ktorzy ida na powazny film sie posmiac, nie rozumiejac spraw, o ktorych traktuje. Ale moim zdaniem na "Wiedzminie" nie da sie powstrzymac. Zastanawialam sie, ze moze gdybym byla wierna czytelniczka Sapkowskiego, gdybym jakos bardzo emocjonalnie do tego podchodzila - moze byloby inaczej. Rozmawialam jednak z osobami, ktore Go uwielbiaja ... i okazalo sie, ze nasze zdania sie pokrywaja. W sumie to smutne. Szkoda. pozdrawiam Cie n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadja Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.waw-pie.leased.ids.pl 10.11.01, 09:18 Aha - jeszcze jedna sprawa. Bardzo wazna przeciez. Muzyka. Dno. Bylo kilka fajnych momentow - ale to byly momenty kiedy Zamachowski NIE SPIEWAL! Wiedzmin jedzie na koniu a tu w tle jakas denna piosenka... nie, nie, nie ... po prostu nie. moja kolezanka powiedziala /gdy kolejny raz chcial zaczac grac i spiewac/, a Wiedzmin walczyl ze smokiem /chyba/ A NIE MOGLBY WRESZCIE ZALATWIC TEGO ZAMACHOWSKIEGO? i miala racje. n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.p.lodz.pl 10.11.01, 17:17 czy w waszym kinie tez ludzie wybuchneli smiechem podczas sceny z tym blednym rycerzem, ktory ma walczyc ze smokiem ("stepien, stepien!") ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-we Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 23:05 Gość portalu: nadja napisał(a): > fakt - komedia. > moze glupio sie przyznac, ale murowane dwie godziny > praktycznie plakalam ze smiechu. > na pewno czesciowy wplyw na to mial fakt, > ze bylam z kolezankami, ktore potrafily odpowiednio > komentowac poszczegolne sceny... > ale ... > albo to my zarazilysmy owym smiechem cala sale, > albo sam film ... > > hmm... > > > n. na moim seansie też ktoś się śmiał - widząc "Paździocha" i "Stępnia" seriale TV naprawdę ogłupiły dzisiejszą młodzież - żenujące powinni wam zakazać wstępu do kin!!!! dożywotnio!!! następnym stadium bedzie pójście do opery i wyśmianie Walewskiej! tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 12.11.01, 09:30 Gość portalu: T-we napisał(a): > Gość portalu: nadja napisał(a): > > > fakt - komedia. > > moze glupio sie przyznac, ale murowane dwie godziny > > praktycznie plakalam ze smiechu. > > na pewno czesciowy wplyw na to mial fakt, > > ze bylam z kolezankami, ktore potrafily odpowiednio > > komentowac poszczegolne sceny... > > ale ... > > albo to my zarazilysmy owym smiechem cala sale, > > albo sam film ... > > > > hmm... > > > > > > n. > > na moim seansie też ktoś się śmiał - widząc "Paździocha" i "Stępnia" > seriale TV naprawdę ogłupiły dzisiejszą młodzież - żenujące > powinni wam zakazać wstępu do kin!!!! dożywotnio!!! > > następnym stadium bedzie pójście do opery i wyśmianie Walewskiej! tragedia! > Zgadzam sie, Walczewski zanim sie zaczal pojawiac w debilnych serialach byl jednym (a moze dalej jest) z najlepszych aktorow. Niestety dzisiejsza mlodziez oglada te bzdury a potem glupawo rechocze w kinie, wykrzykujac nazwiska 'bohaterow' serialow. Tak samo bylo na Quo Vadis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwy Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.citicorp.com 12.11.01, 14:09 Niestety masz rację. Jest to jeden z niewielu listów wskazujących na ten problem. Wiadomo przecież, że dla dobrego aktora taki serial to tylko zapychanie dziury w domowym budżecie. Na pewno nie są dumni z Paździocha lub Stępnia. A "kinomani" znają ich tylko z dennych seriali, którym daleko pod każdym względem do, nawet bylejakiej, produkcji filmowej. Pozdrawiam wszystkich - prawdziwych - miłośników AS'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ghorm Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.chello.pl 09.11.01, 21:53 Film trudno ocenic jako dobry, jesli sie naprawde zyje taką literatura, ale z tym, ze piecioksiag jest genialny to chyba tez przesada. Obracam sie w kregu ludzi czytujacych, grajacych i lubiacych (mimo wszystko) Sapkowskiego i prawie wszyscy zgodnie stwierdzili, ze do opowiadan to ksiazka sie nie umywa - "przebarwiona dluzyzna, którą sie męczy jak flaki z olejem" Gość portalu: Rafał napisał(a): > LUDZIE BŁAGAM ! jeżeli nie czytaliście książki a widzieliście film, to nie > patrzcie na wiedźmina przez jego pryzmat. FILM TO WIELKA CHAŁA. W > przeciwieństwie do książki.... Na prawdę! Czytajcie książki (zarówno > opowiadania jak i Sagę, to jest po prostu genialne! ) , a na film p. Brodzkiego > > nawet nie zwracajcie uwagi (Byłem dziś i widziałem - krótko mówiąc, komedia)... > . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanelle pięcioksiąg nieudany??? IP: *.g1.pl 10.11.01, 14:41 Może oni po prostu nie lubią zbyt grubych książek? Inaczej nie mogę tego zrozumieć. Każda część pięcioksiągu połknęłam w jeden wieczór, a kiedy nie miałam od kogo pożyczyć dwóch ostatnich, po prostu musiałam polecieć do księgarni. Flaki z olejem??? Raczej pięć wspaniałych uczt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morg Re: pięcioksiąg nieudany??? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 21:55 Opowiadania są znacznie lepsze od sagi .Zresztą tomy sagi wg. mnie są nierówne pierwsze trzy są dobre ale czwarty i piąty już średnie,przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fantasy Piecioksiag jest naprawde nieudany. IP: *.uz.zgora.pl 11.11.01, 01:16 Niestety, zgadzam sie z opiniami ze piecioksiag jest nieudany. Mi udalo sie przebrnac tylko przez 2 ksiegi. Na podstawie tego co przeczytalem, uwazam ze Wiedzmin to taka wersja Tolkiena dla "nieco starszych". Sapkowski wplotl wprawdzie do swojej basni jakies pseudopsychologiczne watki, ale niestety to wszystko trąci komercją i powielaniem schematow z filmow z Bronsonem. Ogolnie mowiac, moglby Tolkienowi buty czyscic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anadźmin Re: pięcioksiąg nieudany??? IP: 212.33.88.* 20.11.01, 20:55 Gość portalu: Joanelle napisał(a): > Może oni po prostu nie lubią zbyt grubych książek? Inaczej nie mogę tego > zrozumieć. Każda część pięcioksiągu połknęłam w jeden wieczór, a kiedy nie > miałam od kogo pożyczyć dwóch ostatnich, po prostu musiałam polecieć do > księgarni. Flaki z olejem??? Raczej pięć wspaniałych uczt! Pod warunkiem, że ktoś uwielbia flaki z olejem. Akcja, bodajże w czwartym tomie (przepraszam, ale czytałem juz dość dawno),jest wartka jak w brazylijskim serialu. Ogólnie lubię Sapka, a sagę oceniam bardzo wysoko. Ale tom czwarty to wyraźny okres niemocy twórczej autora. Mało udana próba zamaskowania braku pomysłów, dziwotworami literacki. Być może próba podlizania się krytykom. Film można obejrzeć bez odruchów wymiotnych (chociaż Zamachowskiego sam bym załatwił). Poczekam na Władcę Pierścieni, czy "holyłud" zrobi to lepiej? Być może fantasy w ogóle należy dać spokój. NIC nie dorówna naszej wyobraźni! Przynajmniej na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Call Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 21:54 Święta prawda... chała to bardzo trafne określenie. Wiedziałam, że nie będzie najlepiej, ale nie przsypuszczałam, że może byc tak żle. Dzięki muzyce dialogów w ogóle nie słychać, elfy maja dziwnie zielone twarze (o ile to były elfy, bo teraz juz nieczego nie jestem pewna), a Geralt z tą kataną wygląda jak samuraj... i do tego nie zabardzo mu wychodzi machanie nią. Ten film to PROFANACJA!!! Błagam przeczytajcie sagę, bo inaczej do końca życia będziecie żyli w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.chello.pl 09.11.01, 22:00 Taaa, samuraj to dobre okeslenie, mnie też się tak kojarzył.... TYLKO ŻE NO PO PROSTU SZKODA POMYSŁU (chociaż Brodzki go w ogóle prawdę mówiąc nie wykorzystał) A Co do Sagi to JEST GENIALNA (!!!), no może po za ostatnim tomem.... (Pani z Jeziora to było chyba tylko na "odwal się"... niestety)..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klimo Oh, duzo by pisac i mowic... IP: 62.21.0.* 10.11.01, 20:57 Gość portalu: Rafał napisał(a): > Taaa, samuraj to dobre okeslenie, mnie też się tak kojarzył.... TYLKO ŻE NO PO > PROSTU SZKODA POMYSŁU (chociaż Brodzki go w ogóle prawdę mówiąc nie > wykorzystał) A Co do Sagi to JEST GENIALNA (!!!), no może po za ostatnim > tomem.... (Pani z Jeziora to było chyba tylko na "odwal się"... niestety)..... Moze na spokojnie zatem, same fakty: Zebrowski jest jasnym punktem tego filmu, jest po prostu przekonujacy. Zamachowski zalosny, bo tak Jaskier nie wygladal, nie pomoze ani dobre aktorstwo, ani miny i teksty, proste. No i rzeczywiscie, to nie Zamachowski powinien spiewac. Efekty specjalne rzeczywiscie co najwyzej srednie, ale to doprawdy nie jest w tym filmie tak istotne, wszyscy juz sie widac za bradzo przyzwyczaili do tych roznych Armagedonow, Dni Niepodleglosci itp. Troche jednak pokory nam potrzeba: my to nie ameryka. Na pewno smuci plytkosc wszystkich postaci, z wzorcowa wrecz Renfri, ktora w filmie pojawia sie nie wiadomo skad i po co, a w ksiazce ma swietna hitorie. Plusem jednak jest raczej to, ze nie jest to jednak film nudny, to wazne. Kolejnym minusem: kto nie czytal ksiazki bedzie z pewnoscia bardzo zagubiony jednak. Ale momenty oczywiscie ten film swoje mial: niektore kawalki opowiadan przedstawione sa calkiem zgrabnie jednak. I pamietajmy, u Sapkowskiego w opowiadaniach tez dlugo sie nie zazebialo, by potem z kolei, zaskakujaco, ladnie sie zgrac. To plus ksiazki i filmu tez. A saga, rzeczywiscie ten piaty tom sagi troche nudnawy, ale calosc oczywiscie swietna. No juz na koniec: martwi mnie w tych wszystkich wypowiedziach powyzej i ponizej: brak konkretnych argumentow: Jaculek- Ty sie akurat pozytywnie wyrozniasz, mam wrazenie, ze nikt tak naprawde nie patrzy np. na gre aktorow: Zabrowski naprawde zagral bardzo dobrze, zaskakujaco dobrze, to autentycznie najjasniejszy punkt. A montaz oczywiscie moglby byc lepszy, ale podkreslam: film prowadzony jest wlasnie na sposob opowiadan Sapkowskiego, ja to akurat postrzegam pozytywnie. No i szkoda tez, ze tak rzadko pojawiaja sie dialogi chocby nieco przypominajace te ksiazkowe, tak piekne: wrecz gotowe byly do scenariusza, a tu raptem ze trzy razy bylo podobnie do ksiazki. Ludzie: spokojnie: to ciekawy film, sam wiedzmin jest bardzo interesujacy, i ci co nie czytali dowiedza sie przynajmniej w skrocie w ciagu dwoch tylko godzin (aha: oczywiscie 20zl to fortuna...), kto to taki. Polecam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.chello.pl 09.11.01, 22:02 Taaa, samuraj to dobre okeslenie, mnie też się tak kojarzył.... TYLKO ŻE NO PO PROSTU SZKODA POMYSŁU (chociaż Brodzki go w ogóle prawdę mówiąc nie wykorzystał) A Co do Sagi to JEST GENIALNA (!!!), no może po za ostatnim tomem.... (Pani z Jeziora to było chyba tylko na "odwal się"... niestety)..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzoda Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: 193.193.69.* 10.11.01, 09:20 Odniosłem to samo wrażenie. V tom strasznie mnie znudził, i obniżył całe wrażenie. Pozatym cała saga o Wiedźminie jest najlepszą fantazy w polsce, bo... nie ma innej. Opowiadania są całkiem w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baska Re: LUDZIE! BŁAGAM !!!!! ..... IP: *.brzezno.univ.gda.pl 15.11.01, 13:33 to nie komedia - to dramat: Yennefer miala wasy...i rzyci nie bylo...dupa nie wiedzmin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadja Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: 62.233.138.* 09.11.01, 21:32 Sam film - przykro mi ... nie bardzo. Uwazam natomiast, ze Michal Zebrowski byl swietny. Wiem, ze modnie jest teraz powiedziec, ze inaczej sobie fani Sapkowskiego Geralta wyobrazali, ale naprawde z calej tej produkcji, on broni sie chyba najlepiej ... pozdrawiam n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych profanacja sapkowskiego IP: *.ichf.edu.pl 09.11.01, 21:32 xiazka byla ok, ale film jest DO DUPY!! nie mowiac juz a aktorze........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: profanacja sapkowskiego IP: *.chello.pl 09.11.01, 22:09 CAŁKOWICIE SIĘ ZGADZAM !!!! Niech p. Brodzki lepiej zajmie się reklamami bo to mu lepiej wyjdzie, tam nie będzie miał problemów z wątkami..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heinrich Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.chello.pl 09.11.01, 22:04 Dzisiaj byłem na filmie. No cóż... ma on swoje dobre strony, mam tu na myśli głównie grę aktorów (choć i tu zdarzają się wyjątki, patrz Ciri która recytuje swoje w założeniu emocjonalne teksty jak dziecko wywołane w szkole do odpowiedzi :). Niestety przeważają wady. Bardzo źle napisany scenariusz, nudna jednostajna muzyka, marne efekty (np. plastikowe truchła potworów), słabo zaaranżowane sceny walk. Jednak nie to jest najgorsze. W filmie nie ma tego co jest najbardziej charakterystyczne w prozie Sapkowskiego czyli wyrazistych aż do bólu postaci, błyskotliwych dialogów i starannie wplecionych w fabułę fragmentów nastrojowych, wręcz lirycznych. Szkoda. Mogło być z pewnością lepiej. Dręczy mnie tylko jedna obawa, czy widz który obejrzał film sięgnie po książki Sapkowskiego? Ważne aby film nie zepsuł polskiej fantastyce opinii która w moim mniemaniu jest bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacuniek Blad w Wyborczej!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 22:23 Niestety Gazeta Wyborcza, ktora ostro i bez litosci potraktowala "Wiedzmina", na stronie tytulowej dzisiejszego wydania zamiescila zdjecie z filmu, na ktorym Marek Walczewski atakuje smoka, a nie Michal Zebrowski, jak podpisano pod zdjeciem. Panowie redaktorzy! Najpierw sie oglada film, a pozniej pisuje do gazet. Sami sie osmieszacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Sapkowski będzie zadowolony? - raczej nie..... IP: 10.131.129.* 09.11.01, 22:49 Wiedzmin lepszy jest jako trailer niż jako film (nudziłem się). Ale to ostatnio niemal zjawisko powszchne... Tomb Raider tez miał szybkiego trailera a film był do dupy. Martwi mnie tylko jedna rzecz: mianowicie co będzie, je�li trailery do Władcy Pier�cieni będš się miały do filmu jak w przypadku Wiedzmina??? Ja wiem że Tolkiena nie da się filmowac bez strat, każdy ma własnš wizję, ale je�li okaże się, że film jest po prostu nudny albo tandetny??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom "LESBIJ ALBO ZALOSNY SMOK Z KRESKOWKI" IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 23:27 Tak to jest jak dziadostwo bierze sie za film fantasy .... Nie idzcie do kina - nie sponsorujcie dziadow ! Od tego jest pomoc spoleczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr. T Relax IP: *.ne.mediaone.net 10.11.01, 01:43 Uspokojcie sie troche. I nie badzcie tacy cwani po obejzeniu filmu odradzac go innym. Film to sztuka i kazdy ma w niej prawo do swojej opinii. Jezeli chodzi o proze Sapkowskiego to zgadzam sie z przytoczona powyzej opinia, ze opowiadania sa o wiele lepsze nie Saga. Przeczytalem Sage zupelnie niedawno, cala za jednym zamachem. Musze powiedziec, ze przez pierwsze dwa tomy zmuszalem sie, zeby to czytac. Potem jakos mnie wciagnelo i z czystej ciekawosci "co bedzie dalej?" doczytalem reszte. Na samym koncu przeczytalem opowiadania i mile mnie zaskoczyly. Co jest najgorsze u Sapkowskiego? Dialogi. Czytalem recenzje Gazety i nie dziwie sie, ze recenzent mial z tym problem. Filmu nie widzialem (Najblizsze kino w ktorym jest wyswietlany jest kilka tysiecy kilometrow stad gdzie mieszkam). Na pewno kupie go na DVD, zwlaszcza jezeli bedzie mozna kupic serial. A teraz powiem wam dlaczego. Otoz jest to chyba jedyny film polski nakrecony w ostatnich latach, ktory jest bazowany na literaturze wspolczesnej. Reszta to tylko ekranizacje klasyki lub pelne bluzgow kryminaly. Nie mysle, ze mozna sie spodziewac z Polski filmu na miare pierwszej ligi Hollywood. Nigdy jeszcze takiego nie bylo i dlugo nie bedzie. Ale trzeba docenic ludzi, ktorzy probuja cos stworzyc. Na moja recenzje poczekacie jeszcze niezlych kilka miesiecy, a poki co nie patrzcie na to jak na koniec swiata. To tylko film, czy wam sie podobal czy nie, jutro mozecie sie zajac czyms innym. Obejzec nastepny film, przeczytac inna ksiazke. I zrelaksujcie sie. Sa inne, wazniejsze rzeczy na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadja Re: Relax IP: *.waw-pie.leased.ids.pl 10.11.01, 09:23 Albo mi sie wydaje, albo jestesmy wlasnie na FORUM. Na forum z reguly sie dyskutuje. Skoro dzieje sie cos, co porusza ludzi, co sprawia, ze chca na dany temat rozmawiac, to nie rozumiem dlaczego mieliby sie wyluzowac i dac sobie spokoj. W ten sposob mozna nie rozmawiac o niczym. I zlikwidowac forum. n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacuniek Re: Relax IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 12:20 Gość portalu: nadja napisał(a): > Albo mi sie wydaje, albo jestesmy wlasnie na FORUM. > Na forum z reguly sie dyskutuje. > Skoro dzieje sie cos, co porusza ludzi, > co sprawia, ze chca na dany temat rozmawiac, > to nie rozumiem dlaczego mieliby sie wyluzowac i dac sobie spokoj. > W ten sposob mozna nie rozmawiac o niczym. > I zlikwidowac forum. > > n. Ale jest chyba roznica miedzy rozmowa, a bluzganiem, a czytajac Twoje wypowiedzi, odnosi sie wrazenie, ze to tylko bluzgi, bluzgi i bluzgi... nic wartosciowego i konkretnego. No ale jak sie w kinie smieje, zamiast ogladac film... Z powazaniem drogiej radosnej kolezance - Jacuniek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadja Re: Relax IP: *.waw-pie.leased.ids.pl 10.11.01, 13:06 Przytocz jeden bluzg pochodzacy z mojego listu, prosze. Bo zdaje mi sie, ze nie wiesz, co piszesz. Mowie jak bylo - uwazam, ze "Wiedzmin" to zly film, ktory zamiast wciagnac, rozsmieszyl mnie. I mam do tego pelne prawo. Ponadto nie jestem w tym odosobniona, gdyz wielu moich znajomych -nota bene wielbicieli Sapkowskiego - zareagowalo podobnie. Gdyby film byl dobrze zrobiony, wciagajacy, z pewnoscia siedzialabym wbita w fotel podczas, i po zakonczeniu seansu jeszcze kilka minut, zeby ochlanac, jak to sie dzieje w przypadku obrazow /krotko mowiac/lepszych. Nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Posadzasz mnie o bluzganie, choc w moich postach nie znajdziesz ani jednego na nie dowodu. Najpierw uwaznie czytaj, potem sie wypowiadaj. To, ze film mi sie nie podoba, nie znaczy jeszcze, ze BLUZGAM. A moze nie znasz po prostu znaczenia tego slowa??? pozdrawiam n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr. T Re: Relax IP: *.ne.mediaone.net 10.11.01, 16:02 Nie mowie relax, zebyscie przestali wyrazac opinie o filmie. Chodzi mi o to, ze mowienie o tym filmie jakby to byl koniec swiata to troche przesada. Rowniez mowienie zeby ludzie w zadnym wypadku filmu nie ogladali jest nie fair, bo jak juz powiedzialem, film jest sztuka i kazdy ma prawo do swojej opinii. Mozna mowic, ze film byl nudny, nie podaobal sie itp, ale z tego co czytam, to ludzie do tego podchodze prawie jak do religii... I jeszcze jedno, do tych co ten film porownuja do filmow amerykanskich. Polska kinematografia jest tak daleko od amerykanskiej, jak polska gospodarka od gospodarki USA. Prosze powiedzcie mi jaki POLSKI film mial lepsze efekty specjalne i potem krytykujcie wiedzmina. Hollywood robi to latami i nic dziwnego, ze efekty sa jakie sa. Wiedzmin to praca pionierska i jako taka moze zaowocowac w przyszlosci lepszymi produktami. Docencie to, ze ludzie sie podjeli takiego zadania. Jezeli nawet im to do konca nie wyszlo, to mimo wszystko jest to rewolucyjny film w polskim kinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Widz Re: To czemu bilet na tą chałe tyle samo kosztuj IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 16:45 Jeżeli w PL nie potrafia, to niech nie biora tyle samo kasy za bilet. To tak jakby oferowac syrenke w cenie mercedesa, i mówić, że przecież nie potrafimy ... a idź dziadzie jak nie potrafisz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadja Re: Relax IP: 62.233.138.* 10.11.01, 20:06 > Nie mowie relax, zebyscie przestali wyrazac opinie o filmie. Chodzi mi o to, ze > > mowienie o tym filmie jakby to byl koniec swiata to troche przesada. Ja nie mowie, ze to koniec swiata! /"Wiedzmin" to jednak troche malo jak na koniec swiata .../ wyrazam po prostu swoja opinie - film mi sie nie podobal, czego NAPRAWDE zaluje.Wierz mi, ze wolalabym isc do kina, zaplacic za bilet i obejrzec cos naprawde dobrego. Tylko kompletny idiota krytykuje film dla zasady, dlatego, ze Polski itd. Nie to bylo moja intencja. Lubie /bardzo/ kino i po prostu po filmie spodziewam sie czegos wiecej. Moj list to wyraz zawodu. I tyle. Rowniez > mowienie zeby ludzie w zadnym wypadku filmu nie ogladali jest nie fair, bo jak > juz powiedzialem, film jest sztuka i kazdy ma prawo do swojej opinii. Nie powiedzialam tego! Zaliczyles mnie /chyba troszke za wczesnie/ do jakiegos grona i nie zwrociles uwagi na to, co rzeczywiscie napisalam... to, ze film mi sie nie podobal, nie znaczy, ze inni maja go nie obejrzec. Moze im przypadnie do gustu. I wtedy oni tez moze zechca wyrazic swoja /tym razem pozytywna/ opinie. Od tego jest forum. Mozna > mowic, ze film byl nudny, nie podaobal sie itp, ale z tego co czytam, to ludzie > > do tego podchodze prawie jak do religii... > ja nie podchodze. po prostu - jak mowilam - lubie kino i mam ochote powiedziec co mysle o danym filmie. Nic wiecej. > I jeszcze jedno, do tych co ten film porownuja do filmow amerykanskich. Polska > kinematografia jest tak daleko od amerykanskiej, jak polska gospodarka od > gospodarki USA. Prosze powiedzcie mi jaki POLSKI film mial lepsze efekty > specjalne i potem krytykujcie wiedzmina. Hollywood robi to latami i nic > dziwnego, ze efekty sa jakie sa. Wiedzmin to praca pionierska i jako taka moze > zaowocowac w przyszlosci lepszymi produktami. Docencie to, ze ludzie sie > podjeli takiego zadania. Jezeli nawet im to do konca nie wyszlo, to mimo > wszystko jest to rewolucyjny film w polskim kinie. W porzadku. Ale jest - wg mnie - slaby. I juz. pozdrawiam n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cricket Re: Relax IP: *.radio.com.pl 10.11.01, 21:38 Gość portalu: Mr. T napisał(a): > > I jeszcze jedno, do tych co ten film porownuja do filmow amerykanskich. Polska > kinematografia jest tak daleko od amerykanskiej, jak polska gospodarka od > gospodarki USA. Prosze powiedzcie mi jaki POLSKI film mial lepsze efekty > specjalne i potem krytykujcie wiedzmina. Hollywood robi to latami i nic > dziwnego, ze efekty sa jakie sa. Wiedzmin to praca pionierska i jako taka moze > zaowocowac w przyszlosci lepszymi produktami. Docencie to, ze ludzie sie > podjeli takiego zadania. Jezeli nawet im to do konca nie wyszlo, to mimo > wszystko jest to rewolucyjny film w polskim kinie. Nie zgadzam sie absolutnie! Polskie kino jest po prostu inne, bardzo czesto naprawde ciekawsze od amerykanskich produkcji. I mialem nadzieje, ze tworcy "wiedzmina" wezma przyklad z bogatej filmografii starszych - bardziej doswiadczonych kolegow. Wiadomo, ze nie da rady w poslkich warunkach dorownac Amerykanom jakoscia efektow specjalnych. W takim razie mozna skoncentrowac sie na tym, co u Sapkowskiego odgrywa duzo wazniejsza role niz sceny walk z potworami: klimacie opowiesci, interakcji pomiedzy bohaterami, nakresleniu wiarygodnego, wielowymiarowego wizerunku postaci. Przeciez Sapkowski wspaniale opisuje wszelkie mechanizmy postepowania Geralta, czy Yennefer. To wlasnie odroznia jego tworczosc od tego, co pokazuje nam kino amerykanskie, ktore za wszelka cene nie chce wyjsc poza schemat dobry-zly. I na to liczylem idac do kina. Tymczasem najwyrazniej tworcy filmu nie liczyli na inteligencje widzow, poniewaz filowy Geralt jest rownie skomplikowanym psychologicznie osobnikiem co Conan. A wszak wiedzmin barbarzynca nie byl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.chello.pl 10.11.01, 02:57 Pamieta ktos jak wygladal Draco (z glosem Seana Connery) z filmu Dragonheart? A teraz zgadnijcie ile lat temu wyprodukowano film - 1996! Gdyby smok w Wiedzminie byl podobny do tamtego byloby super. Ale Draco zrobili ludzie z ILM (chocby Gwiezdne Wojny), a naszego smoka... amatorzy. Technologia nie ma tu nic do rzeczy moc komputerow od tamtego czasu zwiekszyla sie juz z osiem razy, na dokladke smok w Dragonheart byl obecny przez prawie caly czas na ekranie (poltorej godziny) a w Wiedzminie przez kilka sekund. No i na domiar zlego nasi programisci sa z niego dumni... Jakies pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emreis Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 03:34 Film jest po prostu tragiczny, wiele wskazywało na to, że częśc aktorów wogóle nie czytała Sapka, historia opowiedziana w sposób niezwykle chaotyczny. Co więcej, jakby zabrakło ciekawych treści w opowiadaniach, "twórcy" dodali od siebie jakieś niezwykle niespójne wątki. Kwestia smoka i efektów... kiepsko, ale nie to przesądza o jakości filmu, i bez jakichkolwiek "wodotrysków" można było oddać atmosferę, głębię postaci... Nie ma sensu wymieniać wszystkich zarzutów wobec tej chały, bo kuleje praktycznie każdy aspekt... Po co robi się takie koszmarki? dla kasy... bo i tak tłumy zwalą do kin.... smutne to.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annais Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: 213.77.25.* 10.11.01, 11:04 Zupełnie się z Tobą zgzdzam. Poza tym twórcy Wiedźmina mogli skrócić 2 godzinny film, a kasę przeznaczyć na polepszenie jakości reszty. W sferze marzeń pozostaje jednak Wiedźmin w klimacie i jakości np. Dungeons&Dragons..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.11.01, 12:02 Gdzieś ty te rozstępy widzał, durniu? Zastopowałeś sobie film podczas projekcji? Ujęć z Grażyną było w ostatecznej wersji filmu tyle co nic, montaż szybki jak Lopez, a ty, bystrzaczku chyba za często przyglądasz się przeciętnym polskim, czterdziestoletnim kobiecym ciałkom, skoro wyprojektowałeś sobie takie szczegóły. A może zmarszczki i rozstępy to dla ciebie to samo ? Oj wstyd, wstyd... Skąd to obrzydzenie ? Osobiście sądzę, że nawet rozstępy mogą być piękne, a w ogóle to dla ciała Pani Grażyny Wolszczak czas się zatrzymał (jeszcze przynajmniej na kilka najbliższych lat). Wiem, co mówię, bo co wieczór oglądam je w oryginale, a nie na celuloidzie. Reasumując: Kochani, bądźcie sprawiedliwi i ludzcy ! Oceniajcie film, a nie to, jak kamera pokazuje tego czy owego, bo do reszty ulegniecie złudzeniu ! Mnie również film się cholernie nie podobał, zwłaszcza, że wiem, ile zostało w tym filmie z roli ( naprwdę rozbudowanej - 21 dni zdjęciowych !!!) mojej dziewczyny. A negatywna energia zawsze wraca do do tego, który ją generuje (pozytywna zresztą też). Pozdrawiam wszystkich serdecznie i naprawdę szkoda mi waszej kasy... Marcel. p.s. Pragnę zaznaczyć, że nie mam nic wspólnego z pracą przy tym filmie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elve Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.wns.univ.gda.pl 13.11.01, 15:22 Bylabym wdzieczna, gdybys mnie nie tytulowal w ten sposob. Rozstepy byly, czy Ci sie to podoba, czy nie. Nie pasuje mi to do czarodziejki i mam do tego prawo - tak jak tobie ma prawo sie podobac pani Grazyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Film jest dobry IP: 192.168.25.* 10.11.01, 09:06 Mam pytanie do tych wszystkich, którzy tak namietnie krytykuja film, że kicz, że nudny etc., etc. Do jasnej ciasneja co Wy chcecie, żeby to było produkcja amerykańska z niebotycznym budzetem i Leonadro di Caprio w roli Wiezmina. Ludzie opanujcie się !!!!!! Uważam że film jest dobry, nawet dla osób które nie czytały Sapcia. Umiemy krytykować to co polskie, dużo gorzej oceniam np. Qvo Vadis, któe dla mnie było nudne. I ile w to kasy poszło. Pozdrawiam wszystkich tych, którym się film podobał, a tym któym się film nie podobał radzę aby się uspokoili (moga się napić ziółek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Film jest dobry IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 09:45 Gość portalu: nick napisał(a): > Mam pytanie do tych wszystkich, którzy tak namietnie > krytykuja film, że kicz, że nudny etc., etc. Do jasnej > ciasneja co Wy chcecie, żeby to było produkcja amerykańska > z niebotycznym budzetem i Leonadro di Caprio w roli > Wiezmina. Ludzie opanujcie się !!!!!! > Uważam że film jest dobry, nawet dla osób które nie czytały > Sapcia. > Umiemy krytykować to co polskie, dużo gorzej oceniam np. > Qvo Vadis, któe dla mnie było nudne. I ile w to kasy poszło. > Pozdrawiam wszystkich tych, którym się film podobał, a tym > któym się film nie podobał radzę aby się uspokoili (moga > się napić ziółek) Wiec po co sie brac za cos z gory skazanego na porazke, Lodz to nie Hollywood, nie ten budzet, nie ci fachowcy Quo Vadis polska kinematografio?! Odpowiedz Link Zgłoś
asztaka Re: Film jest dobry????????? 10.11.01, 10:20 Ja się właśnie wybieram na film, po przeczytaniu wszystkiego na forum zrobił mi się niezły mętlik w głowie. Już wcześniej wachałam się czy iść. Ale chyba jednak pójdę, chociaż po to żeby się pośmiać. Sagę czytałam kilka razy, opowiadania też. Nie uważam, że "Pani jeziora" jest słaba....... Wszystkie części są genialne, przynajmniej dla fanki fantasy jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Film jest dobry????????? IP: 10.1.11.* 10.11.01, 10:32 a teraz cos z zupelnie innej beczki: filmu nie widzialem, moze kiedys zobacze, ale jak znam polskie kino to pewnie "Conan Barbarzynca" nakrecony 10 lat (albo wiecej) temu zrobilby na mnie wieksze wrazenie jedyny polski film jaki z przyjemnoscia ogladalem (mowie o kinie wspolczesnym) to KILLER, przynajmniej szczeki bolaly mnie ze smiechu a i dluzyzn nie bylo za specjalnie pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacuniek Re: Film jest dobry IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 12:25 Gość portalu: nick napisał(a): > Pozdrawiam wszystkich tych, którym się film podobał, a tym > któym się film nie podobał radzę aby się uspokoili (moga > się napić ziółek) Dziekuje za pozdrowienia - Jacuniek Odpowiedz Link Zgłoś
joca Re: Film jest dobry 11.11.01, 19:40 Nie widzialam tego filmu, i jeszcze pewnie dlugo nie bedzie mi to dane. Nie przebywam obecnie w Polsce. Ale z zalem stwierdzam, ze nasze spoleczenstwo posiada niesamowita zdolnosc krytykowania wszystkiego i wszystkich. I nic sie nie zmienia. Spojrzmy realnie na film i budzet. Jezeli byl niski to dobrze, ze mozemy tam znalezc trzy minuty specjalnych efektow. Najgorszy amerykanski film jest przez nas uwazany za swietny, poniewaz jest made in USA. To jest naprawde zalosne. Moze rzeczywiscie nie umiemy stworzyc dobrego kina, ale przynajmniej ktos sie stara krecic cokolwiek. Gratuluje odwagi i z pewnoscia obejrze ten film, moze za rok, moze za dwa. Ale przynajmniej bede sie cieszyla, ze na ekranie slyszec bede jezyk polski, a nie jedynie angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.opole.dialup.inetia.pl 10.11.01, 10:38 Byłam wczoraj na filmie. To było straszne. Kto nie czytał wiedźmina ten nie zrozumie filmu, zaś ci co go czytali są zawiedzeni. Sceny są niespójne, opowiadania zostały okrojone, zostawiono jakiś bełkot. Gra aktorska i dialogi - na niskim poziomie. Sabkowski napewno nie będzie zadowolony. Ten film to profanacja książki. Moje ulubione opowiadanie o jeżu - w filmie zostało przedstawione bez składu i ładu, brakuje mi słów by wyrazić moje rozczarowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benzol Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 11:01 bylem wczoraj na pokazie z udzialem rezysera i pary GW i MŻ , pan rezyser na zakonczenie prezentacji powiedzal ,ze rozmawial telefonicznie z Sapkiem i ten podobno stwierdil ,ze film mu sie podobal - NIE WIEZE ZEBY TA DRETWA AMATORSZCZYZNA W POLACZENIU ZE ZLEPKIEM WATKOW MOGLA SIE PODOBAC TWORCY SAGI. Mnie zaskoczyly efekty , niezle jak nan nas i kostiumy .Natomiast dialogi - na szkolnej akademii ludzie robia to lepiej. W sumie trzeba pojsc zeby moc zabierac glos na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annais Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: 213.77.25.* 10.11.01, 10:55 Myślę, że wszyscy fani prozy pana Sapkowskiego spodziewali się kiepskiej jakości filmu. Ale to co wczoraj zobaczyłam w kinie przeszło najgorsze nawet koszmary! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PS Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 11:02 Niestety film może się w miarę spodobać tylko temu kto nie czytał książki. Pod warunkiemże nie zwróci uwagi na koszmarne efekty specjalne i błędy logiczne. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romulus Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: 190.1.2.* 10.11.01, 11:07 Uczono mnie swego czasu, ze napisanie krytycznej recenzji nie jest tozsame z krytyka dziela. Niestety recenzencci filmu zapomnieli o tej definicji szukajac dziury w calym. Byc moze jest tu jakis zwiazek miedzy bojkotem filmu przez multikina, ktore chcialy wiecej kasy, wiadomo kapital nie zna granic... IMO film jest niezly, warto go zobaczyc. Moze to nie jest Gladiator, ale Planete malp i Amelie bije na glowe. Narzekac moga jedynie fani Sapkowskiego, ktorzy znaja opowiadania na pamiec i nie moga sie pogodzic, ze 2-godzinny film nie opisuje wiernie wszystkich watkow..., proponuje zajrzec do definicji slowa adaptacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacuniek Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 12:31 Gość portalu: Romulus napisał(a): > Uczono mnie swego czasu, ze napisanie krytycznej recenzji nie jest tozsame z > krytyka dziela. Niestety recenzencci filmu zapomnieli o tej definicji szukajac > dziury w calym. Byc moze jest tu jakis zwiazek miedzy bojkotem filmu przez > multikina, ktore chcialy wiecej kasy, wiadomo kapital nie zna granic... IMO > film jest niezly, warto go zobaczyc. Moze to nie jest Gladiator, ale Planete > malp i Amelie bije na glowe. Narzekac moga jedynie fani Sapkowskiego, ktorzy > znaja opowiadania na pamiec i nie moga sie pogodzic, ze 2-godzinny film nie > opisuje wiernie wszystkich watkow..., proponuje zajrzec do definicji slowa > adaptacja. Podpisuje sie pod tym, co napisales. Szkoda jednak, ze tak malo jest na tym forum tak rzeczowych i nienacechowanych emocjonalnoscia wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: 10.135.128.* 04.01.02, 15:32 Przepraszam, że odgrzewam stare kotlety, ale dopiero niedawno podłączyli mnie do Internetu i właśnie czytam se forum. Gościu, jeżeli Wiedźmin bije według Ciebie Amelię na głowę, no to gratulacje. Człowieku zastanów się co w ogóle piszesz. Niedość, że Wiedźmin jest filmem odrębnie gatunkowym, to jeszcze chałą totalną (przeczytaj sobie wcześniejsze wypowiedzi, zwłaszcza jedną, gdzie film został rozłożony na czynniki pierwsze). Wracając do Amelii, filmu naprawdę nietuzinkowego, o głębokich wyrazistych postaciach, ukazujących wspaniale postawy i zachowania ludzkie, nie rozumiem jak można go porównywać z czymkolwiek, a jeszcze na dodatek z takim szmelcem. Wierz mi, jestem fanem Sapkowskiego, całego Wiedźmina (sagę i opowiadania) połknąłem na raz i naprawdę z pozytywnym nastawieniem wybrałem się na film. Ale ludzie, co tam zobaczyłem, to ludzkie pojęcie przechodzi (i mało mnie obchodzi czy to film polski, czy amerykański, czy z Marsa - jest do dupy i tyle). Mam dla Ciebie propozycję. Pozachwycaj się też innymi polskimi produktami, bo polskie. Polonezem (jeszcze zanim wykupiono FSO przez Daewoo), telewizorem Trilux, albo starym komputerem Odra. Jeżeli uważasz, że polskie jest z samej tylko definicji dobre i tylko takie uznajesz, to sprawdź w sklepie, czy chleb, który kupujesz został wyprodukowany z mąki z ziarana krajowego, czy importowanego. A wędliny? Dodatki i przyprawy też są w nich nie polskie (najczęściej niemieckie). Trochę rozsądku i trzeżwości w ocenie sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.chello.pl 13.11.01, 01:24 Tak, ale nikt im nie kazał brać aż czterech opowiadan na raz. Całkiem niezły film wyszedłby z jednego czy dwóch, doskładniej zaadaptowanych, niż z czterech streszczonych po łebkach. W dodatku nie po kolei - jak historia Pavetty. W opowiadaniu były postacie drugoplanowe, intryga, tajemnica, dramat... A tu mamy kawa na ławę, wszystko wyjasnione na samym początku, niezidentyfikowane postacie mówią nie wiadomo o czym, łysy druid chyba czyta wiedźminowi w myślach albo jest wszechwiedzący, a Pavetta robi matce awantury o zaniedbywanie emocjonalne jak w amerykańskich dramatach psychologicznych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark KATASTROFA - Sapkowskiemu musi być wstyd! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 11:08 Żałosne "fantasy PL" ... nie ma cudów - wrona nie urodzi sokoła. Żałosne efekty specjalne - "smoka" to chyba dla jaj dorysowali. Żałosny scenariusz - w zasadzie jego brak. Żałosne postacie - "czeski" film - znowu zamachowski, znowu żebrowski. Żałosna reklama - z obwisłym biustem jako wabikiem. No i jeszcze histeryczne zaangażowanie w tą reklamę róznych mediów z TVP na czele która (tak z waszego abonamentu drodzy telewidzowie) sponsoruje twórców filmu - znajomków z "warszawki". A przecież gdyby nie "warszawka" to owi twórcy zamiatali by ulice. Raczej się jednak przeliczą - bo to nie lektura i nie można spędzić szkół. Ponieważ nieświadamoi tego zapłaciliście już za tę chałę w abonamencie TVP, nie dokładajcie jeszcze kupując bilety !!! I nie ma co wyrabiać sobie własnego zdania - tak jak nie wkłada się głowy do WC aby wyrobić sobie zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yenn-dza Re: KATASTROFA - Sapkowskiemu musi być wstyd! IP: 195.116.48.* 10.11.01, 11:24 Nie widziałam filmu, choć mam zamiar się na niego wybrać. Niestety zarówno zwiastuny, jak i relacje z planu filmowego skutecznie mnie do filmu zniechęcają. Uwielbiam prozę Andrzeja S. i to nie tylko tę z tematyki wiedźmińskiej, natomiast to, co różne telewizje (nie tylko TVP) prezentują w ramach relacji jest poniżej pewnego poziomu (intelektualnego). A wracając do filmu i zwiastunów. Rozumiem, że należy pokazywać najbardziej spektakularne sceny byle tylko zachęcić do odwiedzenia kin, ale nie nigdy nie należy pokazywać rozwiązania jakiegoś epizodu, tylko dlatego, że towarzyszą mu ładne efekty, z tego co udało mi się zaobserwować, nawet nie specjalne. Życzę szczęścia dystrybutorom i twórcom, gdyż mam wrażenie, że zamiar zwrotu funduszy kolejnej "udanej" superprodukcji przez fanów twóczości pisarza nie powiedzie się. Odpowiedz Link Zgłoś
voytas Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? 10.11.01, 11:48 widocznie każdy film ,w ktorym macza palce tvp to chała która na naszych oczach w jedynce i dwójce do rangi prezbojuwszechczasów ,może najwyższy czas postawić na dobre kino a nie na masówe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick FILM JEST DOBRY !!!!! IP: 192.168.25.* 10.11.01, 12:08 ILU Z wAS, CO TU WYLEWA POMYJE NA FILM NA TYM FILMIE BYŁO? cO? Teraz adam Wam wszytskim pytanie jak miał by wyglądać ten film, aby go nie krytykować. Kto miałby w nim występować? Zastanówcie się nad tym, a potem dopiero krytykujcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: FILM JEST DOBRY !!!!! - ale dla wsioków !!!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 15:44 Odpowiadam - w ogole nie powinno sie go kręcić w polandii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chlinac Re: FILM JEST DOBRY !!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 18:37 Gość portalu: nick napisał(a): > ILU Z wAS, CO TU WYLEWA POMYJE NA FILM NA TYM FILMIE BYŁO? cO? > Teraz adam Wam wszytskim pytanie jak miał by wyglądać ten film, aby go nie > krytykować. Kto miałby w nim występować? Koleś, czy ty umiesz czytać? Kilkunastu gości na tym forum zdążyło już napisać co jest nie tak z tym filmem: żałosny scenariusz, drętwe dialogi, drewniana gra Ciri, smok, o którym jego twórcy przyznają, że nie jest realistyczny (wywiad w sobotnio-niedzielnym Życiu")... Trzeba być naprawdę hermetycznym, żeby nie zauważyć, że krytyka filmu nie sprowadza sie do wieszania psów na Żebrowskim czy Zamachowskim (IMHO jako aktorzy obronili się). Jak miałby wyglądać ten film? Po pierwsze, trzeba na początku powiedzieć sobie ile ma trwać, a nie zrobić trzygodzinny film, na kilka dni przed zaprezentowaniem go szerszemu gronu w panice skracać go o pięćdziesiąt minut, niszcząc scenariusz i tak żałosny na wstępie. Po drugie: to, że film opiera się na opowiadaniach, nie znaczy, że fabuła musi być porąbana na niełączące się epizody. Z opowiadań da się zrobić jedną spójną historię. Po trzecie: ocalić tak dużo dialogów Sapkowskiego, ile to tylko możliwe. Pod żadnym pozorem nie pozwolić, by pisał je autor trzeciorzędnego filmu jakim było "Prawo ojca"! No, a poza tym wszystkim, powiedzieć sobie, o czym ma opowiadać film i tak skonstruować postaci, żeby nie były papierowe, lecz prawdopodobne psychologicznie. Tego wszystkiego w kiczu wyprodukowanego przez Brodzkiego, Rywina i Szczerbica (tak, tak, panie Michale! nie uda się udawać dziewicy!) najzwyczajniej w świecie po prostu NIE MA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangoor Re: FILM JEST DOBRY !!!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.11.01, 12:34 Gość portalu: nick napisał(a): > ILU Z wAS, CO TU WYLEWA POMYJE NA FILM NA TYM FILMIE BYŁO? cO? > Teraz adam Wam wszytskim pytanie jak miał by wyglądać ten film, aby go nie > krytykować. Kto miałby w nim występować? > Zastanówcie się nad tym, a potem dopiero krytykujcie Masz racje> popieram na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morticia Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.uni.lodz.pl 10.11.01, 12:43 hehehe, dawno sie tak nie ubawilam. smok wyglada jak spasiona zaba, yennefer zmienila upodobania co do stroju, muzyka to skrzyzowanie krola lwa z clannadem. obrzydliwe. jaskier ma racje: legendy sie nie zabija, a to wlasnie zrobili filmowcy. tam nie ma zadnej chronologi, zadnej logiki. jedyne co mi sie podobalo, to sam wiedzmin. z niecierpliwoscia czekam na serial, do ktorego ten film jest chyba dodatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: 10.135.128.* 04.01.02, 15:38 Gość portalu: morticia napisał(a): > hehehe, dawno sie tak nie ubawilam. smok wyglada jak > spasiona zaba, yennefer zmienila upodobania co do > stroju, muzyka to skrzyzowanie krola lwa z clannadem. > obrzydliwe. jaskier ma racje: legendy sie nie zabija, a > to wlasnie zrobili filmowcy. tam nie ma zadnej > chronologi, zadnej logiki. jedyne co mi sie podobalo, > to sam wiedzmin. z niecierpliwoscia czekam na serial, > do ktorego ten film jest chyba dodatkiem. Obyś się tylko nie zawiódł, czego Tobie i sobie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixi Re: Wiedźmin - Sapkowski będzie zadowolony? IP: *.poland4u.pl 10.11.01, 12:49 Jestem fanem twórczości pana Sapkowskiego więc cieszyłem się z możliwości obejrzenia Geralta, Yennefer i Jaskra na ekranie. Miałem nadzieję, że twórcom uda się oddać cudowną atmosferę książek AS''a. Niestety, srodze się zawiodłem. Film jest nudny i źle nakręcony. Nie mam pretensji do aktorów. Charakteryzacja, sceny walki oraz muzyka też były w porządku. Jednak scenarzysta i reżyser chyba się trochę pogubili. Widoczny jest brak pomysłu na przeniesienie powieści na ekran. W czasie seansu parę osób po prostu wyszło z kina, a ja także miałem na to ochotę. Czekam teraz na serial, jednak po tym co widziałem w kinie nie spodziewam się niczego dobrego. Wielka szkoda, że szansa na dobry polski film fantastyczny została zaprzepaszczona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREG NIE BĄDŹCIE GŁUPI - NIE IDŹCIE NA TĄ CHAŁE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 13:26 Nie oglądajcie, nie chwalcie, nie krytykujcie ... Po prostu zlekceważcie chałotwórców - i broń boże nie dajciem im zarobić idąc do kina !!!! Później dziwimy sie skąd taki jeden czy drugi dupek ma wille, samochody ... A cały ten proceder finansuje PUBLICZNA telewizja za nasze pieniadze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztywny Re: NIE BĄDŹCIE GŁUPI - NIE IDŹCIE NA TĄ CHAŁE IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 23:41 Ty popieprzony debilu!!! Zastanów się co piszesz!!! Byłeś w ogóle na tym filmie?? A książkę czytałeś pseudointeligencie?? Zanim coś napiszesz, walnij parę razy głową o ścianę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: NIE BĄDŹCIE GŁUPI - NIE IDŹCIE NA TĄ CHAŁE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.11.01, 12:10 Skoro lubujesz się w takich chałkach (mowa o filmie, nie książce) - zatem rzadko chodzisz (możę pierwszy raz!) do kina, nie masz kablówki ... to puść sobie wiochmenie disco polo - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fobia A ja jestem zadowolony! IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 14:35 Nie zgadzam sie z tym że film jest słaby! Jest dobry! Muzyka rewelacyjna! Zdjęcia przepiękne! Gra Żebrowskiego bardzo dobra! Byłem z moją dziewczyną, która nie tylko nie czytała książek ale nie była zwolenniczką Fantasy. Po filmie zaczęła czytać opowiadania!!! Znowu się potwierdza ,że nie można wierzyć recenzentom! Film nie został zepsuty, historia została dobrze opowiedziana i nie znalazłem tam żadnych błędów logicznych. Pewne jest jedno film nigdy nie dorówna książce z tego powodu, że książka jest widziana oczami naszej wyobraźni a film oczami wyobraźni twórców co zazwyczaj nie pokrywa się i stąd wynika Wasza krytyka! Moim skromnym zdaniem film jest wart obejrzenia! W mojej skali ocena to 4,5 na 6 możliwych punktów. Już kupiłem bilet i idę na ten film drugi raz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAX Re: A ja jestem zadowolony - IDIOTA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 15:40 Idiota - najkrotszy komentarz. Natomiast pozytyw ,ze dobral sobie idiotke - beda zyli dluga i szczesliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goostaff IDIOTA, niewatpliwie IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 17:54 Najkrotszy komentarz, ktory splodziles doskonale obrazuje Twoj poziom intelektualny - wlasnie pokazales zes IDIOTA jest. A pisze to tylko po to zeby zwrocic uwage innych, ze takie posty jak powyzszy pisza ludzie wypowiadajacy sie rowniez na temat sagi i filmu. Wiec czego oczekiwac po takich "recenzentach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: IDIOTA, niewatpliwie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 20:40 Nie mieszaj sagi z filmem, bo to dwie różne szklanki harbaty. Ktoś kto to dziadostwo (film) chwali, albo pierwszy raz byl w kinie i nie ma TV (z wiochy sie urwał?), albo ma coś wspólnego z "twórcami", albo był napity i myślał ze to komedia, albo zamiast ogladać film zajmował się koleżanką i pomieszały mu się wrażenia. A twierdzenie, że po filmie (premiera była zaledwie wczoraj!!!) jego dziewczyna zaczęła już czytać fantasy - to już zmyślona paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elve lol IP: 62.233.138.* 11.11.01, 00:31 Gość portalu: tom napisał(a): > Ktoś kto to dziadostwo (film) chwali, albo pierwszy raz byl w kinie i nie ma TV > (z wiochy sie urwał?), albo ma coś wspólnego z "twórcami", albo był napity i > myślał ze to komedia, albo zamiast ogladać film zajmował się koleżanką i > pomieszały mu się wrażenia. Tutaj dowalilismy wiochmenom i palantom, ktorzy nie ogladaja telewizji, bo jak wiadomo z telewizji mozna sie naczerpac kultury ile wlezie... > A twierdzenie, że po filmie (premiera była zaledwie wczoraj!!!) jego dziewczyna > > zaczęła już czytać fantasy - to już zmyślona paranoja. Paranoja zagraza raczej autorowi tego listu (sprawdz sobie co to jest paranoia vera). Po pierwsze: istnieje cos takiego jak pokazy przedpremierowe, po drugie: doba na rozpoczecie czytania opowiadan Sapkowskiego to chyba nie jest "mission impossible" (wylaczajac wtornych analfabetow, ktorzy w Polsce stanowia 78 procent spoleczenstwa... pozdrawiam elve Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Skoro byłeś na pokazie przedpremierowym ... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.11.01, 12:02 Skoro byłeś na pokazie przedpremierowym to byc może jesteś jednym z dupków (związanych z twórcami) o których pisał poprzednik. Uderz w stół a nożyce się odezwął ! Albo może ty faktycznie jesteś fanem disco polo, Geri Haliwell etc .. - wtedy wszystko jasne ... rzecz gustu. Powiedz co ci się podoba a powiem ci kim jestes. TVP nie krytykuj, bo skoro "podobało się" to wiedz ze dzięki TVP takie chały powstają (no ta bene za nasze piniądze). A jak macie na wsi nie tylko TVP to zobacz np xene albo harkulesa - przy najmniej efekty specjalne nie sa tak żałosnie zabawne. Natomiast ktoś kto po obejrzeniu tej chały miałby chwycić za (dobrą!) książkę musiałby mieć naprawdę coś z głową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elve Marek, ile masz lat i czy dobrze się czujesz? IP: *.wns.univ.gda.pl 13.11.01, 15:56 Gość portalu: marek napisał(a): > Skoro byłeś na pokazie przedpremierowym to > byc może jesteś jednym z dupków (związanych z twórcami) > o których pisał poprzednik. tak, wszyscy ludzie zwiazani z tym filmem to dupki, nalezy spalic ich dimy i wymordowac rodzine do 7 pokolenia. Jkaie szczescie, ze to nie ja!!! Uff, wolna od grozy nienawisci Marka! > > Uderz w stół a nożyce się odezwął ! A cóż to za forma czasownika? > > Albo może ty faktycznie jesteś fanem disco polo, Geri Haliwell etc .. > - wtedy wszystko jasne ... rzecz gustu. > Powiedz co ci się podoba a powiem ci kim jestes. A to skąd? Czyzbyś coś bratku projektował? Kto tu pisze o disco polo? To chyba dyskusja o filmie Wiedźmin??? > > TVP nie krytykuj, bo skoro "podobało się" to wiedz > ze dzięki TVP takie chały powstają (no ta bene za nasze piniądze). Ja nie krytykuje TVP (czytaj uwaznie) tylko telewizję w ogóle. Ktora oglupia big brotherami etc, w przeciwienstwie do książek (na które mało kto ma czas i pieniadze) > > A jak macie na wsi nie tylko TVP to zobacz np xene albo harkulesa - przy > najmniej efekty specjalne nie sa tak żałosnie zabawne. Za to fabuła jest. Dlatego nie raczę tego oglądać. nie warto oglądać film tylko dla efektów. > > Natomiast ktoś kto po obejrzeniu tej chały miałby chwycić za (dobrą!) > książkę musiałby mieć naprawdę coś z głową. Chyba się zapędzasz. Aż tak dalekosiężnych skutków nie wywarł jeszcze (na szczęście ) żaden film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klimo Re: IDIOTA, niewatpliwie haha IP: 62.21.0.* 10.11.01, 21:28 No zgadzam sie w stu procentach z tym, co powyzej: to max zdaje sie napisal: gdzie ty czlowieku masz jakikolwiek takt albo chociaz kszte dobrego wychowania? Napisal "idiota", kazdy, czlowieku, kazdy tutaj, moze to samo napisac o tobie. A wtedy bedziesz kompletnie sam ze swym zalosnym komentarzem. Troche wysilku wloz, nawet jak sie nie zgadzasz. Troche inwencji i dobrago smaku. Proste. I ucz sie, jak sie wypowiadac, bo na razie, jak widze, powijaki. Narazinek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elve Nie ma to jak komus dowalic... IP: 62.233.138.* 11.11.01, 00:25 Hej, autorytecie! Opanuj sie wasc. Szafujesz wyzwiskami jak niezgorszy kretyn. Troszke kultury. Osadzasz ludzi od czci i wiary z jakichs niebotycznych wyzyn, bo podobal im sie film? Zenada pierwszej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: A ja jestem zadowolony! IP: 10.135.128.* 04.01.02, 15:41 Gość portalu: Fobia napisał(a): > Nie zgadzam sie z tym że film jest słaby! Jest dobry! Muzyka rewelacyjna! > Zdjęcia przepiękne! Gra Żebrowskiego bardzo dobra! Byłem z moją dziewczyną, > która nie tylko nie czytała książek ale nie była zwolenniczką Fantasy. Po > filmie zaczęła czytać opowiadania!!! Znowu się potwierdza ,że nie można wierzyć > > recenzentom! Film nie został zepsuty, historia została dobrze opowiedziana i > nie znalazłem tam żadnych błędów logicznych. Pewne jest jedno film nigdy nie > dorówna książce z tego powodu, że książka jest widziana oczami naszej wyobraźni > > a film oczami wyobraźni twórców co zazwyczaj nie pokrywa się i stąd wynika > Wasza krytyka! Moim skromnym zdaniem film jest wart obejrzenia! W mojej skali > ocena to 4,5 na 6 możliwych punktów. Już kupiłem bilet i idę na ten film drugi > raz!!! Czy to aby nie ironia? Czy to aby nie prowokacja, by forum dalej się kręciło? Odpowiedz Link Zgłoś