Dodaj do ulubionych

CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA?

• Gość: Adam Z Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.supernet.com.pl 20.06.03, 19:37
      Zion nie jest częścią matrixa ponieważ laży poza nim. Widać to chodźby po tym
      że ludzie w Zionie mają wypustki na ciele aby podłączyć się do matrixa. Zion
      jest jedyną ludzką osadą w rzeczywistości bo MATRIX to tylko sen...

www.cyber.div.pl/matrix <-
      • Gość: mike di Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.Astral.Lodz.PL 21.06.03, 15:37
        Po wyjściu z kina wydawało mi się ża mam rozsądną teorię dotyczącą MAtrixa
        Zionu Neo Trinity itd. Miałem rację - wydawało mi się :) BTW. Wachowscy są
        okropni ;) Przez nich nie moge się doczekąc końca wakacji i premiery Matrix
        Rewolucje ;)))
        • Gość: mack Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.rubikon.zgierz.pl / 192.168.0.* 22.06.03, 15:17
          Dziękując jednemu z forumowiczów za oryginał rozmowy neo z architektem czytają
          słowa architekta:
          "The Architect - The function of the One is now to return to the source,
          allowing a temporary dissemination of the code you carry, reinserting the prime
          program. After which you will be required to select from the matrix 23
          individuals, 16 female, 7 male, to rebuild Zion. Failure to comply with this
          process will result in a cataclysmic system crash killing everyone connected to
          the matrix, which coupled with the extermination of Zion will ultimately result
          in the extinction of the entire human race."

Wobec tego wyraźnie widać że Zion różni się istotnie od matriksa; w matriksie
          nastąpi "system crash" co zniszczy umysły ludzi podłączonych do niego zaś Zion
          będzie zniszczony "exterminated" co kojarzy mi się raczej z fizycznym
          zniszczeniem.
    • Gość: mack Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.rubikon.zgierz.pl / 192.168.0.* 22.06.03, 15:53
      Kilka przemyśleń:

Wydaje mi się że istnieje związek Smitha z Wyrocznią bo:
      1. Smith znał czas i miejsce spotkania Neo z wyrocznią.
      2. Znał czas i miejsce dotarcia Neo do źródła

Wydaje mi się że Smith odegra nieświadomie pomocną rolę coś jak Gollum, zresztą
      już pomógł Neo opóźniając wejście do źródła i dając czas Trinity na deaktywację
      awaryjnego zasilania.

Podczas rozmowy z Neo Smith mówi że po zniszczeniu wiedział co ma zrobić
      (prawdopodobnie wrócić do źródła) ale tego nie zrobił bo nie mógł, został
      zmuszony by pozostać. "After this I knew what I was supposed to do, but I
      couldn't, I was compelled to disobey, I was compelled to stay"
      Czy to Wyrocznia mu kazała? Podejrzewam że tak, że Smith jest narzędziem w ręku
      Wyroczni, która mimo wszystko chce zmienić cykl resetowania i ładowania na nowo
      Martiksa.

Co do Serafina - tylko jego jak dotąd kod ma inną barwę i co jeszcze było widać
      intensywnie świeci - dobywa się z niego jakieś blask, jasne jest że nie jest
      tworem Matriksa - w Matriksie wszystko, nawet Neo ma zielony kod. Skąd pochodzi
      Seraph nie wiem, ale może ingerencja pozaziemska?
      • das_bot Re: CZY ten wątek JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? 22.06.03, 20:50
        Jezu, ludzie ale was wzięło! :) W tym wątku pojawiło się już około 500 razy tyle znaczeń i rozwiązań Matrixa, niż Wachowskim przyszłoby kiedykolwiek do głowy, choćby snifali przez tydzień 98-oktanową amfę :) A i tak założę się, że zakończenie rozczaruje. Takie fabuły są dobre tylko do momentu, kiedy nic nie wiadomo. Potem zostaje wzruszyć ramionami i zapomnieć.
        • de_memento_mori Re: CZY ten wątek JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? 22.06.03, 21:03
          Moja poprzedniczka Anna Maria Globulka jak dotąd przedstawiła jedyne mozliwe,
          moim zdaniem rozwiązanie.
          • Gość: nawakee Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.tpi.pl 24.06.03, 16:35
            A czy nikomu nie przyszlo na mysl ze gdyby Zion rzeczywiscie byl czescia
            Matrixa to rowniez bylby zlozony z zielonego kodu? Przeciez jakby Neo wszedl
            do "Matrixowego Zionu" to pewnie dostalby fixum dyrdum i obrzucilby stekiem
            obelg bogu ducha winnego Morfeusza. Twierdzenie ze ostatnie miasto ludzi jest
            czescia Matrixa czyli PROGRAMU komputerowego jest niedorzeczne. Ale fakt, ze
            EMP Neo jest jakies dziwne.
            • Gość: Anna M Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.chello.pl 24.06.03, 22:27
              Tylko gdyby wierzył, że Zion jest częścią kodu. Jak żył w Matrixie, to tez nie
              widział zielonego kodu, dopóki mu nie powiedzieli (a i wtedy nie od razu).
              Jeżeli Zion jest "zabezpieczeniem" Matrixa, systemem wyłapującym tych, którzy
              chcą uciec z pierwszego systemu, to musi chyba czyms się różnić?
              Ja mam tylko nadzieję, że bracia Wachowscy nie pominą jednego problemu (o
              którym juz zresztą mówiłam): skoro jedna rzeczywistośc jest sztuczna, to jaka
              gwarancja, że następna jest prawdziwa?
    • pevoo Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? 24.06.03, 16:40
      Mądrze mówisz, Wojtuś, ale ja obstaję za tym, że Zion jest poza Matrixem.
      Widziałeś kiedyś, żeby Neo w Zionie skakał po ścianach? :) Tam działa
      grawitacja, bo Zion jest poza Matrixem. Więcej argumentów nie mam.
    • Gość: slymsc Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 11:41
      Nie zdziwię się, gdy bracia zaskoczą nas ostatecznie w ostatniej części
      Matrixa. Może okaże się, że matrix to tylko gra superinteraktywna, a
      bohaterowie to zwykli ludzie, gracze. Chociaż nie to byłoby zbyt tandetne...
      Co wy na to?
      • Gość: Aga Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: 206.122.136.* 27.06.03, 13:28
        Mi sie wydaje, ze cala ta rzeczywistosc, w ktorej druzyna Morfeusza odratowala odlaczonego Neo nie jest zbyt
        rzeczywista i tez moze byc Matrixem.Nie wiem, czy pamietacie scene samego odlaczenia Neo od maszyn, ale
        przeciez jezeli on spedzilby cale zycie w jakims kokonie z mazia, to nie mialby zadnych miesni i po takim brutalnym
        odlaczeniu i zrzuceniu z duzej wysokosci do wody nie mialby sily, zeby sie uratowac, nie mowiac juz o chodzeniu
        (przeciez w realu nigdy nie stal w pozycji pionowej)
        • Gość: nawakee Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.tpi.pl 28.06.03, 09:04
          No to przeciez nie mial sily. Nabuchodonozor podlecial i wyciagnal go
          szczypcami a miesnie pozniej mial pobudzane elektrowstrzasami. Obejrzyj sobie
          jeszcze raz pierwszego Matrixa. tylko tym razem na trzezwo :)
    • Gość: eriol Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.ibb.waw.pl 28.06.03, 12:52
      i jeszcze jedno-przeciez w realnym swiecie wszystko moze byc zupelnie
      inne.wcale nie musza tam obowiazywac prawa fizyki itp.
      • Gość: Anna M Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.chello.pl 28.06.03, 21:04
        Ale przecież matrix jest modelem świata realnego, tylko wcześniejszego (w
        stosunku do akcji - prawdopodobnie).
        Wyobraź sobie, że tworzysz matrix - po co miałbys wymyślac nowe prawa fizyki,
        skoro masz już gotowe?
    • Gość: mas Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.netup.pl / 192.168.2.* 28.06.03, 17:46
      Nie mozna wykluczyc jakies innej mozliwosci ale Zion jest raczej swiatem
      REALNYM.Architekt powiedzial ze najnowsza wersja Matrixa jest najlepsza z
      dotychczasowych-99,9% osob akceptuje to co widzi.Co sie dzieje z tym 0,1%?Dla
      nich maszyny stworzyly miasto Zion.Trafiaj tam najwieksze indywidualnosci z
      Matrixa,ktore z biegiem czasu tworza spolecznosc.Kiedy dzieci realnego swiata
      zaczynaja sie zbytnio spouchwalac,Zion zostaje zniszczony i historia powtarza
      sie od poczatku...Celem Neo jest wejscie do zrodla,tylko wtedy mozna chwilowo
      wstrzymac prace Matrixa.W tym czasie 17 kobiet i 6 mezczyzn zostaje od niego
      odlaczonych(budza sie w Zionie) a sam Matrix zostaje przeladowany(byc moze w
      celu upgradu).Tak bylo juz 5 razy.Jakim cudem w takim razie Neo zniszczyl
      maszyny w kanalach realnego swiata?Ktos napisal ze byc moze jest on forma
      przejsciowa miedzy ludzmi a maszynami-to mialoby wiele sensu...Mozliwe ze Neo
      jest w pewien sposob zintegrowany z systemem ktory kontroluje Santinele...
    • Gość: eriol Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.ibb.waw.pl 01.07.03, 10:48
      ludzie,a skad wiecie ze rzeczywistosc dziala na takich samych zasadach,jak w
      matrixie?moze tam tez mozna robic takie sztuczki jak w matrixie?np.zatrzymac te
      meduzo-osmiornice(swoja droga to one maja troche dziwny ksztalt,jak na maszynki
      latajace)?
      • Gość: Julek Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: 192.88.212.* 03.07.03, 07:33
        Gość portalu: eriol napisał(a):

> ludzie,a skad wiecie ze rzeczywistosc dziala na takich samych zasadach,jak w
        > matrixie?moze tam tez mozna robic takie sztuczki jak w matrixie?np.zatrzymac
        te
        >
        > meduzo-osmiornice(swoja droga to one maja troche dziwny ksztalt,jak na
        maszynki
        >
        > latajace)?

I to jest to. Te latajace maszyny, ktore zatrzymal Neo przecza prawom fizyki.
        Zawsze myslalem, ze w tych kanalach jest jakas ciecz, ale tam jest powietrze.
        Moze naped grawitacyjny - to jedyne wytlumaczenie, albo wracam do swojej
        pierwszej mysli, matrix wyzszego poziomu.
        Odpowiedz na wszystkie pytania przyjdzie wraz z trzecia czescia.
        pozdrawiam
        • Gość: wewerica Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: 192.160.110.* 04.07.03, 11:55
          A może to jest tak, że maszyny które Neo zatrzymuje w Syionie przenikają z
          Matrixa tak samo jak agent Smith, i dlatego Neo może nad nimi zapanować.
          Możliwe że Matrix posiadł umiejętność przenikania a nauczył się jej od agenta.
          Mogło by to doprowadzć do wymieszania , połączenia się Syionu i Matrixa.
    • Gość: strogoff Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.giszowiec.sti.net.pl / 192.168.194.* 09.07.03, 11:21
      przeciez zostal zniszczony...z tego co zauwazylem
    • Gość: lola Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.fbx.proxad.net 17.07.03, 20:58
      ja mam tylko jedno pytanie, jesli zion jest czescia matrixa, i jego
      zalozyciele wymkneli sie i ocaleli zagladzie to dlaczego nie maja dziur na
      ciele takie jak neo i inni, moze wogole nie lapie o co chodzi z tym
      niszczeniem na nowo... troche to wszystko zagmatwane...
    • Gość: tiges Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.07.03, 00:30
      Dopiero teraz obejrzalem matrixa i mam swoja teorie na ten temat.
      W pewnym momencie zaczalem szukac analogii komputerowych, jako ze matrix jest
      programem. Udalo mi sie znalezc serwery (budynki korporacyjne z rozymi
      systemi. Francuz to Linux?), firewalle (chinczyk kolo wyroczni), porty
      (drzwi), siec szkieletowa (autostrada), atak DOS (walka z agentami),
      backdoory, trapdoory, klucznik (debuger?) .. Gdzie w tym bylby Neo? To bylby
      zwykly "robak" (bug? moze wirus? ), ktory darzy do zatrzymania systemu (blue
      screen). Syjon bylby programem antywirusowym z kwarantanna plikow. Od czasu do
      czasu trzeba ja przeczyscic. A agenci to monitory antywirusowe, gdzie jeden
      zostak zakazony wirusem czy bugiem Neo. Ot taka spersonifikowana siec
      komputerowa.
    • Gość: zohar Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: 193.109.123.* 05.08.03, 16:41
      ZION to "matrix" wyższego stopnia. Moim zdaniem mamy tu do czynienia z matrixem
      w matrixie. To co w pierwszej części filmu było realnym światem okazuje się być
      również częścią systemu. Mam wrażenie, że końcowa scena folmu pokazuje jak Neo
      kolejny raz wznosi się ponad "realność". Może w kolejnej części znajdzie się
      ponad Zionem w świecie bardziej realnym
    • Gość: Verrak Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.icpnet.pl 16.08.03, 22:24
      Znacie barokowy motywzycia-snu? Filozofowie uznali, ze
      zycie nam sie tylko sni... I wlasnie takjest w
      "matrixie"... "Realny swiat" to zapasowy "matrix"...
      Wracajac do motywu... Kiedy sie czlowiek budzi,to
      przestaje snic zycie, czyli umiera (barokowy paradoks)...
      A teraz najciekawsze... Skoro Neo i reszta wychodzili z
      "MATRIXA", topowinni umrzec... A tak nie bylo... Skoro
      filmopiera sie na barokowym motywie,to realny swiatnie
      istanieje...!!!!!! Itojest najsmieszniejsze...

Ale mysle ze nie w "matrixie" jest najwazniejsze co jest
      realne,tylko jaka wygodna dla nasjest iluzja...
    • Gość: reg na pewno IP: *.bbr1.Washington1.Level3.net 23.08.03, 20:40

> Jest tu jednak pewna słabość: jak do tej pory nic nie
      było realne.
      > Nikt tak naprawdę nie opuścił systemu.

Na to wygląda. Skoro Neo miał wyjscie od Architekta
      prosto do Syjonu...
      Sugestia twórców jest jasna. Gra jest wielopoziomowa.

> zapowiedź mieliśmy na koniec filmu. Zauwaźmy do tego
      jak Wachowscy
      > zakpili w ten sposób z filozofii "nieuchronności
      ludzkiego losu".
      > Kiedy Morfeusz, Wyrocznia, te wszystkie "stare
      programy" powtarzają,
      > że co się miało stać to się stanie, że wybór został już
      dokonany,
      a teraz trzeba go tylko zrozumieć, to człowiek zaczyna
      powoli w to
      > wierzyć. Nagle jednak okazuje się, że wszystko jest
      sumualcją, matrixem,
      > gdzie "nieuchronność" nie wynika z woli jakiejś realnie
      > metafizycznej siły, lecz z architektury systemu. Tak
      naprawdę pytanie
      > o realność zaczęło w matrixie tracić sens. Nikt z
      bohaterów nie widział

Tu bym sie nie zgodził. Wyrocznia przecież daje mu tylko
      wskazówki. Wybór mógł być dokonany w realu, a po wejsciu
      w system trzeba go sobie przypomnieć i zrozumieć u Wyroczni.

Może Architekt także daje mu wskazówki (po co powiedział
      mu o Trinity? jakby chiał, żeby Neo ją wybrał) i próbuje
      wpłynąć na jego wybór (też zasygnalizowana została taka
      możliwość).
    • Gość: Rysiu Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.gl.digi.pl 24.08.03, 23:12
      Tę samą teorię zaproponowałem moim znajomym po obejrzeniu MR. Jednak została
      ona przez nich odrzucona. Teraz zastanawiam się jednak czy słusznie.
      Bo dlaczego np. Neo miałby "moc" niszczenia mątw(tych śmiesznych maszynek)?
      Więc może to dalej system?
      • mock Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? 03.10.03, 00:00
        Chce tylko zauwazyc taka rzecz. Radny Hamann (czyli siwy facet rozmawiajacy o
        maszynach z Neo na poziomie inzynieryjnym) jest moim zdaniem poprzednim
        Wybrancem. Przesledzcie te rozmowe - wyglada na to, ze gosc doskonale orientuje
        sie w tym, co czeka Neo i o co w tym wszystkim chodzi. robi rozne aluzje
        usmiechajac sie tajemniczo. Moze zreszta cala Rada sklada sie z tych 23 osob,
        ktorych wybral poprzedni Wybraniec po zresetowaniu systemu? To tlumaczyloby ich
        zachowanie, zeby sie kierowac wyrocznia, wyslac kolejne statki na pomoc
        Nabuchodonozorowi itd.... Doskonale wiedzieli, co sie swieci! Zgadza sie nawet
        wiek - skoro wojna trwa sto lat, a bylo juz 5 Wybrancow.
        Mielibysmy wtedy nastepujace wytlumaczenie - Neo jako pierwszy Wybraniec
        odkryje, ze Architekt nie mowi wszystkiego i takze Zion jest czescia Matrixa.
    • Gość: Maciek Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.na100latki.net 11.11.03, 22:53
      nic dodać, nic ująć... hmmm forum, nareszcie coś ciekawego, czytałem
      wcześniej "opinie", śmieszne rzeczy tam wypisują...
    • Gość: fan? Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.03, 00:23
      I miałem rację! Podobnie jak rose2 ;-)
      • Gość: aaa Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 14:01
        przeciez w rewolucji nie jest wyajsnione czy jest czy na pewno nie jest
        czescia matrixa zion.
        • Gość: fan? Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 15:44
          W takim razie widzielismy inne filmy ;-)
    • kobajano Re: CZY ZION JEST CZĘŚCIĄ MATRIXA? 14.11.03, 16:00
      Zion nie jest czescia matrixa i jednoczesnie mogl byc zniszczony po raz szosty.
      Zion to tylko miejsce i maszyny niszcza miejsce ale nie sa w stanie zniszczyc
      wszystkich ludzi dlatego Zion po kazdym zniszczeniu byl odbudowywany przez
      ludzi i tak dalej. Tym razem nie udalo sie. Zostal zawarty pakt o nieagreasji.
      Wojna moze kiedys wybuchnac i wtedy maszyny znowu zaczna kopac to co ludzie
      zakopali. Nie ma pewnosci czy maszynom nie wystarczy to co maja a ludzie
      zbastuja z wyzawalniem innych ludzi. Koniec filmu to tylko wybor mniejszego zla.
      Okazalo sie ze sa tak na prawde 3 swiaty: maszyny, programy i realny!!!
      Przeciez Architekt nalezal tylko do jednego z nich - do programow. Byl kolejnym
      watkiem ktory tak na prawde sie nie liczy. Liczy sie tylko to co moze zmienic
      swiat - osiagnac jakis cel - czyli szef maszyn "wielkie slonce" i neo - facek
      ktory bedac slepym widzi i jako pierwszy wpadl na pomysl zawieszenia broni! Nie
      ma znaczenia Morfeusz, Wyrocznia, Architekt, Trinity....
      • xamel jednak jest? 20.11.03, 15:29
        nasuwaja sie dwie interpretacje 3ujki i calosci trylogii:

1. bracia W sie z nami zabawili : dajemy wam ciekawy film, mnostwo zmylek, a na
        koncu idziemy po najmniejszej linii oporu bo calosc jest tylko zabawa z widzem
        i z soba samym
        dlatego pozwalamy sobie na wiele absurdow i niescislosci (kolor serafina,
        jasna strona mocy neo w swiecie realnym, absurdalny pokoj, absurdalny final
        walki z A.Smithem itp itd)
        jako tworcy mamy do tego prawo i z twardego sf (matrix 1) przechodzimy do
        fantasy (matrix 3)
        pokazujemy ganialne zdjecie ciastka przez szybke - potem odsuwamy szybke i
        sprzedajemy zdjecie jako cistko

lub 2:
        filmy sa tylko czescia wiekszej calosci dopiero calosc matrixa daje odpowiedz
        na pytania zadane w filmie
        bo w 3 nie otrzymujemy odpowiedzi na pytania postawione w 1 i 2 (nie chodzi o
        cala filozofie, tylko o rozne watki)
        bo pytan jest coraz wiecej:
        1. kolor serafina
        2. szmoc Neo w zionie (!!!!! wybuchaja jak sztuczne ognie to robociki hehehe
        piekny pokaz pirotechniczny tylko ich za duzo ...)
        3. karykaturalna smierc trinity
        4. absurdalny pokoj maszyny-zion
        5. Agent Smith w ciele czlowieka (hahaha czujesz ta smrod??)
        6. Widzenia Neo (nie mam oczu a widze? nie mam ust a krzycze??)
        7. zbieznosc kolorow zionu i serafina
        8. PKP i stacja kutno
        9. rodzina programow?
        10. wyrocznia i architekt
        i pewnie wiele innych - na te pytania albo odpowiemy sobie sami - albo jest
        odpowiedz ale nie w filmach

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka