taka_tam 28.11.03, 21:18 poszukuję ciekawych, sprawdzonych przepisów, wykorzystujących owoc avokado. w internecie nie znalazłam niestety niczego inspirującego... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the_dzidka Re: avokado 28.11.03, 21:29 Nie wiem, czy Ci to się spodoba, ale w Stanach jadają avokado z masłem orzechowym i galaretką z winogron. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: avokado 28.11.03, 21:53 > czy to się razem miksuje? Avocado samo w sobie jest tłuste i bez smaku. Moja rodzinka po prostu posypuje je cukrem albo solą. A jeśli chodzi o wersję amerykańską, to smaruje się obrane avocado masłem, a na to galaretką. Czy to się miksuje? Nie. Ale właśnie wpadł mi do głowy taki pomysł: nalesniki z farszem z avocado. Co szkodzi spróbować? Avocado z masłem orzechowym i pokruszonymi orzechami jako farsz. Albo odwrotnie - avocado z białym serem. Nie sądzisz, ze można by spróbować? :-) Dzidka Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: avokado 28.11.03, 22:39 robiłam z avocado sosy: guacamole oraz czosnkowy, ale nie bardzo mi one podeszły. ten pomysł "na słodko" jest całkiem fajny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: avokado IP: *.we.client2.attbi.com 29.11.03, 00:04 takiego zestawu nie tylko , ze nie widzialam ale nawet o nim nie slyszalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: avokado IP: *.proxy.aol.com 28.11.03, 21:42 Nic dziwnego jeśli wpisałaś avokado. Wpisz bądź to po polsku awokado, bądź to po angielsku (jeśli znasz język) avocado. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: avokado 28.11.03, 22:35 wpisywałam na różne sposoby i niewiele z tego wyszło, ale masz rację - warto być konsekwentną językowo :-) Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > Nic dziwnego jeśli wpisałaś avokado. Wpisz bądź to po polsku awokado, bądź to > po angielsku (jeśli znasz język) avocado. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: avokado IP: *.proxy.aol.com 29.11.03, 00:03 Spróbuj na tych linkach: www.szukacz.pl/Szukaj/Szukaj.aspx?q=awokado&ct=kulinaria.pl%40lokalna puszkkka.spinacz.pl/lista.php3?sort=0&l=A&str=3 www.2.gazeta.pl/kobieta/982085,24246,0,P_KOBIETA_PRZEPISY,963123.html kuchnia.gery.pl/przepisy/p816.htm www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=1344 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pia Re: avokado IP: *.adsl.proxad.net 29.11.03, 02:49 Avokado we Francji podaje sie (po przekrojeniu na pol i wyjeciu pestki z jednej z polowek): -z salatka macedonska (powiedzmy, ze najblizej jej do polskiej warzywnej/ziemniaczanej; wiecie ten standard ze wszystkich swiat przed laty: warzywa z majnezem; dobrze zeby nasza salatka nie byla mdla, a raczej kwasna czy dobrze komponuja sie ogorki kiszone - nie wiem) -z tarama (do kupienia na dziale rybnym) i spora iloscia cytryny -z pasta z krabow (z puszki) i majonezem + obowiazkowo cytryna -salaka z malutkich krewetek i majonezu doprawionego cytryna Awokado popieprzyc, posolic i nalazyc ktoras z ww. salatek. Podawaje sie z bialym pieczywem i winem jako przystawke. Smacznego :)) Zeby nie uszkodzic avocado przy wyjmowaniu pestki, po przekrojeniu bierzemy noz i ostrzem uderzamy w pestke (nie czubkiem noza, ale ostrzem). Pestka lekko nabija sie na ostrze. Delikatnie krecimy nozem i wyjmujemy owa pestke. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: avocado ---- z uzyciem lyzki do zupy 29.11.03, 04:13 Gość portalu: pia napisał(a): > Zeby nie uszkodzic avocado przy wyjmowaniu pestki, po przekrojeniu bierzemy noz > > i ostrzem uderzamy w pestke (nie czubkiem noza, ale ostrzem). Pestka lekko > nabija sie na ostrze. Delikatnie krecimy nozem i wyjmujemy owa pestke. Natomiast zeby usunac z avocado gruba skore bez klopotliwego obierania, nalezy po przekrojeniu na polowy wsunac lyzke od zupy miedzy skore i owoc, i tak oddzielic jedno od drugiego. Jest to szybki i wygodny sposob ale owoc do tego powinien byc miekki i dojrzaly. Niby proste, ale moze nie wszyscy to znaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: avocado ---- z uzyciem lyzki do zupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.03, 15:50 unikaj kontaktu awokado z metalem - tylko drewniana lyzka! Bo traci smak. pestke mozna wyjac przekrecajac awokado. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: avocado ---- z uzyciem lyzki do zupy 30.11.03, 09:14 Gość portalu: kaska napisał(a): > unikaj kontaktu awokado z metalem - tylko drewniana lyzka! Bo traci smak. > pestke mozna wyjac przekrecajac awokado. To jakies przesady. Skad Ci sie wziela drewniana lyzka? Pisalam o metodzie usuwania skory, czy lupiny--jak zwal, tak zwal- za pomoca lyzki od zupy. Schodzi bez protestu pod warunkiem, ze mamy do czynienia z dojrzalym owocem, o co zdaje sie w Polsce nie jest latwo latwo. Pestke usuwam czubkiem noza, tak jak ktos wczesniej wspominal. Jest ona potem czesto wsadzana do gotowej potrawy z avocado np. guacamole zeby zapobiec jego ciemnieniu. Robia tak w kazdym razie w kraju, gdzie rosnie avocado i tubylcy wiedza jak sie z nim obchodzic. Sposob z lyzka jest tez od nich. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: avocado ---- z uzyciem lyzki do zupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 12:26 Rozmawialam z Meksykanka, ktora wydala ksiazke o kuchni meksyk. w Polsce. I ona mi dokladnie powiedziala, jak zrobic guacamole i jakie bledy poleniamy. M.in. mowila, ze awokado ma nie miec kontaktu z zadnym metalem, wiec widelce i noze i miksery odpadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: avocado ---- z uzyciem lyzki do zupy IP: 157.25.122.* 01.12.03, 11:07 to podziel sie przepisem, uwielbiam awokado i guacamole, ale mi jakos nie bardzo wychodzi, moze mam jakis kiepski przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pia Re: avocado ---- z uzyciem lyzki do zupy IP: *.adsl.proxad.net 02.12.03, 23:17 Podobne zasady dotyczyly np. szparagow. Wywodza sie onez czasow, kiedy sztucce byly "rdzewne". Teraz w czasach stali nierdzewnej jest to zasada babuni. Ale oczywiscie mozna jej holdowac do smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: avocado ---- z uzyciem lyzki do zupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 12:28 przekroic chyba mozna, tylko nie rozdziabywac widelcem i nie miksowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz. Re: avocado ---- z uzyciem lyzki do zupy IP: *.proxy.aol.com 30.11.03, 19:42 Można posłużyć się plastikowymi. O niestosowaniu metalu i ja słyszałem w Ameryce. Reakcja chemiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkink Re: avocado ---- z uzyciem lyzki do zupy IP: *.oc.oc.cox.net 01.12.03, 00:37 OK. Wobec tego postepuje wbrew zaleceniom niektorych z Was uzywajac metalowej lyzki do wydrazania owoca i wcale mi to nie przeszkadza, a przeciwnie- pomaga oszczedzic czas i nerwy przy obieraniu. Owoc po tym zabiegu pozostaje nienaruszony, tak jak i lupina. Wy uzywajcie czego tam chcecie. Drzewo avocado rosnie 10 metrow od miejsca, z ktorego pisze te slowa,a wiec wybaczcie, ale codzienna empiria w meksykanskim jedzeniu ma przewage nad opinia pani, ktora o tym pisze. (A moze tu chodzi o SREBRNE sztucce, ktore czernieja w zetknieciu z jajkiem np., czyli latwo wchodza w reakcje z jedzeniem?) Mysle, ze sie o to nie pogniewamy. Przeciez to drobiazgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: avocado ---- z uzyciem lyzki do zupy IP: *.proxy.aol.com 01.12.03, 01:15 Mam nadzieję, że sprawdziłaś te linki, które wcześniej podałem. Jest ich tam mnóstwo, ale nie przypominam sobie by gdziekolwiek ostrzegano o nieużywaniu przyborów metalowych. Jak wspomniałem, słyszałem coś o tym, ale sam nie przestrzegam. A, jeszcze jedno: jadam czasem jako dodatek do jajecznicy lub sadzonych, pasuje doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: avocado ---- z uzyciem lyzki do zupy 01.12.03, 01:38 Dziekuje. Przepisy brzmia apetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pszszczola Re: avokado 29.11.03, 06:50 ja najbardziej lubie w kanapkach (zamiast masla) i w sushi (kawalek avocado na kulke ryzu owinac wodorostem i maczac w sosie sojowym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: avokado IP: 217.97.133.* 29.11.03, 12:49 Przekrój na pół, wyjmij pestkę, wydrąż delikatnie cały miąższ ( jak największe kawałki ), pokrój szybko w kosteczkę ( szybko, bo czernieje ), wymieszaj z małymi krewetkami, lub surimi pokrojonymi też w kostkę, dodaj vinegrette ( użyj jakiegoś delikatnego w smaku oleju - nie oliwy )z dużą ilością czosnku i pietruszką, lub koperkiem ( opcjonalnie, nigdy razem ! ) i wypełnij pozostałe po wydrążeniu połówki. Pycha przystawka i ładnie wygląda ! Jeśli lubisz, możesz do "sałatki" dodać trochę kaparów. A zamiast vinegrette może być jogurt z odrobiną curry, pieprzu kajeńskiego ( ostrożnie ! ) + obowiązkowo czosnek. Odpowiedz Link Zgłoś
brookie Re: avokado 29.11.03, 13:11 Widzialam w programie kulinarnym przepis na salatke. Pokrojone pomidory, avocado, grillowana papryka i kukurydza ( z papryki zdejmuje sie skorke), dodaje sie zabek czosnku, oliwe z oliwek i sok z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krewetka Re: avokado IP: 213.131.78.* 29.11.03, 16:38 Bardzo prosty i sprawdzony: Przekroic na pol, wyjac pestke, skropic sokiem z cytryny (a jeszcze lepiej z lemonki) i Tabasco. Jednym i drugim od serca. Dla lubiacych pikantne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: avokado IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.11.03, 18:51 ja natomiast kroje awokado na mniejsze kawałeczki,na taki kawałek daje plasterek białego sera,kawałeczek pomidora(lub ketchup),wbijam wykałaczke i posypuje oregano.Pyszne.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Salatka z avocado 29.11.03, 23:24 -pomidory i obrane avokado w zabki, -czerwona cebula, Dressing: -dobra oliwe i ocet z bialego wina wymieszac z posiekana swieza bazylia posypana sola i pieprzem, - mozna dodac kielki ze slonecznika, fete lub mozarelle, pestki dynii... Najlepsza jak wszystko pusci sok;) SMacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: avokado IP: 217.11.133.* 01.12.03, 14:44 Tyle podaliście przepisów, a zabrakło w nich mojego: awokado na pół, wyjąć pestkę i miąższ. Wymieszać z roztartym czosnkiem + cytryna + sól + pieprz. I to jest baza do wszystkiego innego, bo dodać można np jajka na twardo + trochę startego ostrego sera + kilka włókien sambalu. Teraz za awokado przepadam, ale pamiętam moje pierwsze spotkanie - owoc przywieziony z największymi honorami z zagranicy, pokrojony i ugryziony jak jabłko. Fuuuuu - stara gąbka nasączona zjełczałym olejem ma więcej smaku, niż tak jedzona smaczliwka. Dziewczyny zaraz zrobiły sobie wielkoświatowe maseczki na urodę, bo do jedzenia nie wydawało nam się możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: avokado 02.12.03, 10:38 Przepis podpatrzony w restauracji kubanskiej, ale to na upaly, bo salatka jest bardzo orzezwiajaca: na porwana salate lodowa wylozyc cienkie czastki awokado, melona zoltego, gruszek z syropu - wszystko polac sosem z syropu od gruszek, soku z limonki i miety (koniecznie arabskiej, a nie pieprzowej!). Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: avokado IP: *.client.attbi.com 03.12.03, 07:44 moze ktos juz wspomnial, najwyzej sie powtorze - ja bardzo lubie awokado rozbadzgane z tunczykiem (rowniez rozbadzganym) w sosie wlasnym z puszki (sos wylany wczesniej), plus troche majonezu, soli i pieprzu to na jakis chlebek, najlepiej taki twardszy jak razowiec albo pumper... moze ci posmakuje Odpowiedz Link Zgłoś