Dodaj do ulubionych

Piraci z karaibów

26.05.07, 21:20
Hey!
Wybieram sie na "piratow z karaibow-na krancu swiata" i chciala bym poznac
wasza opinie na jego temat. Jak wam sie podobal ?
Obserwuj wątek
    • smiglostopy Re: Piraci z karaibów 28.05.07, 22:19
      jesli podobaly ci sie poprzednie czesci ta tez ci sie spodoba. moim zdaniem
      dorownuje pierwszej i jest zdecydowanie lepsza niz druga.

po przeczytaniu recenzji wybralem sie na ten film z lekkim niepokojem;) po
      drugiej czesci, spodziewalem sie chaly dla dzieci napchanej efektami
      specjalnymi. musze powiedziec, ze "pozytywnie sie rozczarowalem" :) (nie zeby
      film nie byl dla dzieci...) juz pierwsza scena zapowiadala dobra rozrywke :D,
      pozniej bylo czesniej lepiej niz gorzej.

zdjecia (naszego rodaka) sa swietne. kostiumy maja moim zdaniem szanse na jesli
      nie oskara to napewno na nominacje. oczywiscie znane i nieznane bajkowe
      scenerie i moim zdaniem wieksza niz w drugiej czesci, dawka humoru. kapitan
      jack sparrow w formie sprzed lat.

pierwszy raz ogladalem film w kinie w dlp. do tego dzwiek dts. efekt jest
      bardzo fajny. ogolnie mam bardzo mile wrazenia po seansie.
      • madziaa20 Re: Piraci z karaibów 03.06.07, 21:35
        Jeżeli wieszanie ludzi jest dla Ciebie rozrywką to super to o Tobie świadczy...A
        o ile sobie przypominam tak rozpoczynał się ten film... Spodziewałam się
        większej rozrywki...
        • Gość: smiglostopy Re: Piraci z karaibów IP: *.dyn.optonline.net 04.06.07, 16:46
          milo mi cie poznac, pozwol ze sie przedstawie.

krecilem sie w poblizu, gdy chrystus mial swoje chwile zwatpienia i bolu. bylem
          w st. petersburgu, kiedy zabijano cara i jego ministrow. stalem na wiezyczce
          czolgu gdy hitlerowcy rozjezdzali placzace rosyjskie matki. przez dekady,
          upajalem sie widokiem mordujacych sie monarchow o bogactwa, ktore zebrali przez
          swoie krwawe rzady.
          "Hope you guessed my name"

nie wiesz dziecko co to dobra zozrywka. buhehehehehe.
      • Gość: ciekawy Re: Piraci z karaibów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 00:45
        > spodziewalem sie chaly dla dzieci napchanej efektami
        specjalnymi

A dostales ultrarealistyczny dramat psychologiczny nakrecony zgodnie z zasadami
        Dogmy?
        • Gość: smiglostopy Re: Piraci z karaibów IP: *.dyn.optonline.net 06.06.07, 17:25
          > > spodziewalem sie chaly dla dzieci napchanej efektami
          > specjalnymi
          >
          > A dostales ultrarealistyczny dramat psychologiczny nakrecony zgodnie z
          zasadami
          > Dogmy?

raczej bardzo dobre kino przygodowe. bylbym bardzo zawiedziony, gdybym zobaczyl
          dramat psychologiczny.

moim zdaniem nie byla to chala. efekty specjalne nie zdominowaly filmu. w
          rezultacie wyszedl fajny film.
    • Gość: anka Re: Piraci z karaibów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 22:28
      cześć
      jeśli jeszcze nie poszłaś to nie idź, jakoś filmu i to co było w nim najlepsze -
      dowcip i komentarze deepa, akcja i walki, w zasadzie zajmuje może 30 minut ze
      160. film jest przegadany, nudny, bohaterowie czasem stają i gadają co to oni
      będą robić i w jakim celu. mistrzostwo deepa, który jest tak przyjemny jak w
      poprzednich częściach - niestety jest go duuuuuuuużo mniej, jak i keira nie
      ratują filmu :( szkoda bo sama szłam z bardzo pozytywnym nastawieniem, że
      zobaczę kolejną część filmu, na którym się do tej pory świetnie bawiłam.
      zawiodłam się. można go streścić jdnym słowem - nuda :/
    • Gość: Wrecekrzepki Re: Piraci z karaibów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 23:53
      Straszna nuda. Film jest rozwleczony i bez polotu (np. czesci pierwszej). Jest
      tez dosc mylacy - sa momenty, kiedy nie do konca wiadomo, co sie dzieje, kto z
      kim jaki pakt i kiedy zawarl, kto jest przeciwko komu, czyje to statki, itd.

Jestem fanem czesci pierwszej, druga mnie troche znudzila, ale trzecia to juz
      przesada. Mysle, ze spokojnie mozna bylo zrobic z tego 120 minut, i film nic by
      nie stracil, jesli juz to zyskal na dynamice (umowmy sie - to nie ma byc dzielo
      Felliniego, tylko film przygodowy). Walki pirackie jak to walki - nic nowego sie
      nie dzieje.

Ponadto mniej dowcipnych sytuacji, wiecej gadania, powolnych ujec, itd.
      Oczywiscie Depp ratuje to wszystko do pewnego stopnia, ale niestety - zadna to
      rewelacja. Cameo Keitha Richardsa bezbarwne (gra na gitarze - ha ha). Chinscy
      piraci tez calkiem bezbarwni (mogli to byc rownie dobrze Hiszpanie, Eskimosi,
      albo Hindusi). Kiedy sie dowiedzialem, ze maja tam byc Chinczycy, wyobrazalem
      sobie piratow np. walczacych kung-fu - nic z tego. Zwykli piraci. Fajnym
      pomyslem byloby obsadzenie zamiast Chow Yun-Fata (lub ktoregos z glownych
      Chinczykow, np. agenta Kima z PB) Jackiego Chana - tyle ze on pewnie skradlby
      cale show i prawdopodobnie nie zgodzil grac roli pobocznej.

Oglonie rzecz biorac - zadna rewelacja. Fani serii moga zobaczyc, ale nie
      nastawiajcie sie na fascynujace widowisko.

Ps.
      Facet kolo mnie zasnal w polowie filmu.
      • confused.girl Re: Piraci z karaibów 03.06.07, 13:07
        Lepszy niż 2. część, ale nie dorównuje 1.
        I można sie łatwo pogubić. W pewnym momencie była już naprawdę confused;) i nie
        wiedziałam kto z kim i dlaczego :P
        Ale iść warto. Mimo, że trochę się zawiodłam to i tak ten film jest lepszy od
        pozostałych "super" produkcji z hollywood
      • wimx Re: Piraci z karaibów 03.06.07, 18:49
        Chow Yun-Fat jest boski. To glownie dla niego poszlam na ten film do kina. No i
        ze wzgledu na Johnny'ego tez :)
        • Gość: Jojo Re: Piraci z karaibów IP: *.dip.t-dialin.net 03.06.07, 20:04
          ten rodak to kto?Idziak
          • Gość: kris Re: Piraci z karaibów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.07, 06:11
            widzę, że opinie sa przeróżne!
            ja byłem w sobotę na Piratach i moim zdaniem, jest to najgorsza część - a część druga była najlepsza...
            ciekawostka - po skończeniu dość długich napisów, jest dodatkowa scena, dziejąca się 10 lat później, aczkolwiek niewiele ona wnosi (czekaliśmy w 6 osób jako ostatnie na sali w multikinie, ale w sumie nie warto było...:)
            • Gość: Aga Re: Piraci z karaibów IP: *.chello.pl 04.06.07, 08:40
              No widzisz, a dla mnie kolejność części wygląda tak: 1 - 3 - przerwa:) - 2.
              A scenka po napisach jest wiele wnosząca, bo daje happy end.
              • marjory_m Re: Piraci z karaibów 20.06.07, 13:32
                opowiedzcie, prooooszę, tą scenę, bo wyszłam w trakcie napisów :/
    • kachax buuuuu ale chała 04.06.07, 21:55
      Sorry,
      ale właśnie wróciliśmy z mężem, nawet nie doczekaliśmy końca ze znudzenia. My
      ziewaliśmy jak krokodyle, i nawet z dychę młodsi od nas też.
      Film "nie trzyma się kupy", ględzą bez sensu i ładu, jak na film przygodowy to
      kompletnie nie wszedł w gatunek. Fantasy nudne i oklepane - zawsze jak kręcą coś
      z innego świata to jest to od razu jakaś "zażygana i osmarkana plazma" - cóż za
      obraźliwy brak polotu i pokory wobec nieznanego wszechświata.
      Wynudziliśmy się i tyle. Jedyne co tam można było dostrzec to duża praca
      charakteryzatorów - ale chyba współczuję im tworzenia takich dzieł...
      • Gość: smiglostopy Re: buuuuu ale chała...ta recenzja IP: *.dyn.optonline.net 04.06.07, 22:11
        > Film "nie trzyma się kupy", ględzą bez sensu i ładu,

a czytalas napisy? :)

> na film przygodowy to
        > kompletnie nie wszedł w gatunek.

:D

> Fantasy nudne i oklepane - zawsze jak kręcą coś
        > z innego świata to jest to od razu jakaś "zażygana i osmarkana plazma"

z fantasy byl tam tylko elf legolas;)

> cóż za
        > obraźliwy brak polotu i pokory wobec nieznanego wszechświata.

co bylo o wszechswiecie?

rozumiem, ze film nie wszystkim sie podobal, ale jesli krytykujemy to
        zachowajmy choc odrobine sensu. ja tez nie mam doswiadczenia w pisaniu recenzji
        filmowych, ale na litosc, wszechswiat? fantasy? plazma? "nie wszedl w gatunek"
        przygodowy? mozna by pomyslec, ze mowimy o "facetach w czerni"...
        • Gość: Wrecekrzepki Re: buuuuu ale chała...ta recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 00:41
          > > Film "nie trzyma się kupy", ględzą bez sensu i ładu,
          >
          > a czytalas napisy? :)

Czepiasz sie.

Zreszta ja nie czytalem napisow, akurat nie jest mi to potrzebne, ale czesci
          akcji tez nie zrozumialem - szczegolnie trudno bylo mi rozpoznawac ktora flota i
          ktory okret do kogo nalezy i kto znajduje sie na ktorym.

> z fantasy byl tam tylko elf legolas;)

Ale tylko jesli fantasy to dla Ciebie stereotypowy krasnolud z toporem, elf z
          lukiem i zakapturzony czarownik.
          • smiglostopy Re: buuuuu ale chała...ta recenzja 05.06.07, 19:22
            > akcji tez nie zrozumialem - szczegolnie trudno bylo mi rozpoznawac ktora
            > flota i ktory okret do kogo nalezy i kto znajduje sie na ktorym.

bez przesady, akcja nie byla, az tak bardzo skomplikowana;) ale jesli nawet, to
            zapisalbym to raczej na plus. zamiast ziewac, jak to niektorzy, mozna bylo sie
            troche bardziej skupic... dla mnie bardziej skomplikowana byla gra w kosci w
            drugiej czesci.

> Ale tylko jesli fantasy to dla Ciebie stereotypowy krasnolud z toporem, elf z
            > lukiem i zakapturzony czarownik.

dla mnie rzeczywiscie tak jest. generalnie, chyba ciezko zakwalifikowac piratow
            do filmu z gatunku fantasy. moim zdaniem, mimo swojej, tak dosadnie tu
            wytknietej niedoskonalosci, bardziej "wchodzi w gatunek przygodowy";)

na chyba, ze do fantasy zaliczymy tez alibabe i czterdziestu rozbojnikow,
            alien, ghostbusters, etc...tam tez byly potwory.
    • freerock Re: Piraci z karaibów 04.06.07, 23:53
      Mnie się podobał:) Dobra rozrywka, świetne efekty no i rewelacyjny Keith
      Richards. Pozdrawiam.
      • Gość: Wrecekrzepki Re: Piraci z karaibów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 00:32
        A co takiego zrobil Keith, oprocz tego, ze dal sie ucharakteryzowac i zabrzdakal
        na gitarze? Bo dla mnie nic rewelacyjnego w jego cameo nie bylo...
    • rzywopuod Re: Piraci z karaibów 06.06.07, 07:37
      Powiem tak: po pierwszych dwóch częściach miałem za każdym razem straszną
      ochotę obejrzeć cześć następną. A po tej niestety pojawiły się u mnie małe
      wątpliwości czy koniecznie muszę zaliczyć Piratów z Karaibów 4.
      • deczko Re: Piraci z karaibów 10.06.07, 08:46
        rzywopuod napisał:

> Powiem tak: po pierwszych dwóch częściach miałem za każdym razem straszną
        > ochotę obejrzeć cześć następną. A po tej niestety pojawiły się u mnie małe
        > wątpliwości czy koniecznie muszę zaliczyć Piratów z Karaibów 4.

Tak mi sie nie chcialo isc na ten film, ale poprzednie dwie czesci, bardzo mi
        sie podobaly, wiec postanowilam isc. A tu taka kicha. Ten film jest nudny,
        przegadany i nie trzyma sie kupy!

Mam jednak pytanie, czy te scene koncowa po napisach, mozna zobaczyc gdzies w
        necie??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka