elflord 14.06.03, 13:39 Proszę o opinie na temat filmów Bergmana. Dla mnie stanowią niebywale inteligentną analizę psychospołeczną. Zwłaszca "Siódma pieczęć". Czekam na rozwinięcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p68 Re: Bergman 14.06.03, 14:45 elflord napisał: > Proszę o opinie na temat filmów Bergmana. np. F&A to swietny film na kiepski nastroj. Typ kina, ktore ma moc sprawcza. Tak jak kiedys punk rock ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vik Re: Bergman IP: *.chello.pl 14.06.03, 21:49 O Bergmanie nie da się napisać w trzech słowach. Niektórych jego filmów nie cierpię, ale większość jest rzeczywiście wspaniała. Mój ulubiony to "Tam, gdzie rosną poziomki" - potężny łyk pogody ducha i radości życia. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
smultronstallet Re: Bergman 14.06.03, 23:04 Na mnie filmy Bergmana zawsze robiły ogromne wrażenie, może dlatego, że każdy z nich ma specyficzny tylko dla tego reżysera przekaz. Zawsze bedzie mi się wydawało, ze cieżki, ale z drugiej storny przedziwnie łatwo trafiający do odbiorcy. "Siódmą pieczęć" widziałam w wieku 12 lat i właściwie sceny mrocznego sredniowiecza, biczownicy, czy smierć zaległy mi w pamięci, ale z drugiej storny kojarzy mi się ten film własnie z tą szatańską grą w szachy i przegrną Antoniusa Blocka. "Tam gdzie rosną poziomki" czy "Źródło" to już właściwie klasyka. A "Fanny i Alexandra" - przyznaję - nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka Re: Bergman 14.06.03, 23:38 Najwazniejsze dla mnie to "Persona" i "Jesienna sonata". "Persona" to wskazowka postepowania ze soba samym w obliczu spraw, na ktore nie ma sie zadnego wplywu a "Jesienna sonata" to podklad do moich wlasnych zmagac na linii matka-corka. "Zaliczylam" kilka przegladow filmow Bergmana i zawsze jakis nowy element dla siebie odkrywam nawet i w filmach widzianych po raz -enty. Odpowiedz Link Zgłoś
gwen_verdon Re: Bergman 15.06.03, 12:40 Jestem właśnie po egzaminie z Bergmana,więć chwilowo ,pozwolicie, nie wyduszę z siebie nic szczególnie entuzjastycznego na temat jego twórczości:) Ale przepadam za "Wakacjami z Moniką". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiql ktos rozumi nieboga bergmana? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 20:23 ktos uczuciowo doswiadczyl iluzji spolecznego na wskros boga - diabla o ktorym wiedzial tez bergman. KTO MIAL PRAWDZIWE DOSWIADCZENIE I ZROZUMIAL ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: procenka Re: Bergman IP: *.bazyliszek.k5.pl / 192.168.0.* 27.06.03, 01:58 "szepty i krzyki" wstrzasajacy, przejmujacy, chyba najlepszy film jaki widzialam w zyciu, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Bergman 27.06.03, 15:04 Taaaaaaaaak!!!!! Tylko "Szepty i krzyki". Niesamowicie przejmujący, drażniący, psychicznie masakrujący film. Mój ulubiony, choć dołujący. Ale w sumie to takie tragiczne katharsis. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś