Dodaj do ulubionych

Miasto Boga

IP: 217.11.142.* 23.10.03, 14:35
boski
Obserwuj wątek
    • Gość: wymioty szatana Re: Miasto Boga IP: 132.248.110.* 02.12.03, 19:01
      boski to malo powiedziane, wiem, bo widzialem
      • Gość: wymioty szatana Re: Miasto Boga IP: 148.244.202.* 08.01.04, 21:00
        a moze by tak autor recenzji dodal ze to historia oparta na autentycznych
        wydazeniach? chyba warto wspomniec
        • Gość: * Re: Miasto Boga IP: *.los-angeles-19-20rs.ca.dial-access.att.net 11.01.04, 07:09
          A moze mi powiesz, co znaczy slowko "wydazeniach"? Jakos nie moge znalezc w
          slowniku poprawnej polszczyzny... :-(
          • Gość: zdl Re: Miasto Boga IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 11.01.04, 11:59
            zyj chlopie w niewiedzy jak se poradzic nie mozesz :))))
    • nefil Re: Miasto Boga 02.12.03, 21:08
      A kiedy wchodzi do kin?!
    • kwieto Re: Miasto Boga 04.12.03, 19:46
      Fajnie ze wchodzi do kin - RE-WE-LA-CJA!
    • Gość: ricaRDO Re: Miasto Boga IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 11:52
      Potwierdzam! Ten film trzeba zobaczyć!
    • Gość: o. Jest takie miesjsce w Rio IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.12.03, 19:12
      Widzialem ten film w pazdzierniku na filmostradzie , to wybitny
      film: 5/6 , ale ciekawszom wymowe mial film "Witamy w naszej
      dzielnicy" r.Rose Toche.
      Ten film ma jednak to co trzeba , ale do arcydziela troche mu
      zabraklo.
      • Gość: haiko Re: Jest takie miesjsce w Rio IP: *.sloneczny.pl / 81.15.255.* 10.01.04, 17:38
        mam podobne odczucia. Co prawda "Witajcie w naszej dzielnicy" widziałam
        wczoraj, a city of god ponad pół roku temu, ale ten pierwszy miał coś do
        przekazania, a w stosunku o "City of God' wszyscy podkreślają: wspaniała
        muzyka, zdjęcia , to jest film o gangu. To wszystko , czym naprawde ten film
        się wyróżnia. Oczekuję trochę treści,myśli, nie tylko łądnego lub efektownego
        opowiedzenia historii. Nie żebym sie czepiała. "Miasto Boga" polecam wszystkim
        znajomym, ale nie będę miała do niego takiego sentymentu jak do "Witajcie w
        naszej dzielnicy". Jak ktoś upodobał sobie Magnolię, to powinien wybrać się na
        to wybrać.
    • nefil Re: Miasto Boga 09.12.03, 21:42
      Film wchodzi na nasze ekrany dopiero 9 stycznia, NIESTETY.
    • Gość: Evivva Re: Miasto Boga IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 20:55
      Jestem pod ogromnym wrażeniem tego filmu. Minęły już 2 tygodnie, od kiedy go
      obejrzałam i jeszcze nie mogę się otrząsnąć ;) Jakaś inna rzeczywistość, bardzo
      intensywna i pulsująca.
      • guniak Re: Miasto Boga 12.03.04, 00:54
        Gość portalu: Evivva napisał(a):

> Jestem pod ogromnym wrażeniem tego filmu. Minęły już 2 tygodnie, od kiedy go
        > obejrzałam i jeszcze nie mogę się otrząsnąć ;) Jakaś inna rzeczywistość,
        bardzo
        >
        > intensywna i pulsująca.

Bardzo przejebana raczej.
        Dzięki za taką rzeczywistość.
        Ale tak w istocie jest.
        Zło.Strach.Ból.
        Fotograf co zrobił sławę bo mieszkał w getcie.
        Reżyser zrobił atrakcję z prawdziwie strasznej rzeczywistości.
        Mimo wszystko świetny film.
    • qubacz Bardzo dobry film 08.01.04, 20:55
      Nawet nie czuje sie ze taki dlugi
    • Gość: pawel_sydney Jeden z najlepszych filmow IP: *.9.194.203.acc04-kent-syd.comindico.com.au 09.01.04, 02:16
      Nie oczekiwalem wiele, poszedlem do kina i wszystkich zmiotlo. Pare minut po
      napisach nikt sie nie poruchyl po czym powoli ludzie wychodzili nieweile mowiac.
      Poszedlem potem jeszcze pare razy. Wszyscy tu mowili o tym filmie. Naprawde
      warto zobaczyc.
    • Gość: bluszcz Miasto Boga IP: 212.244.77.* 10.01.04, 08:33
      Czy Was wszystkich pogieło?! Jak film jest o biedocie, brudzie, patologii,
      slumsach, gdzie zabija sie nawet dzieci to od razu wciska Was w fotel z
      wrażenia?! Pierwszy taki film ogladaliście, czy co?! A może u nas w Polsce macie
      tego za mało?! Jedźcie sobie o 4 nad ranem na Prage Północ to już nie będziecie
      musieli chodzić na takie filmy! Brakuje mi tu po za tym zaskakujących zwrotów
      akcji i finezji, o których nie zapomina np. Tarantino. 2 godziny bezmyślnej
      strzelaniny to stanowczo za długo!
      • Gość: Rafik Do: Bluszcz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 12:11
        szczerze współczuję odkrywczego spojrzenia na domument.
      • Gość: Bogo Re: Miasto Boga IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.05.04, 23:17
        Racja. Do tego przydługi
    • Gość: biedronka Re: Miasto Boga IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.04, 15:12
      Same zachwyty nad tym filmem. Jutro sie wybieram. Zobaczymy czy mnie
      tez "wcisnie w fotel"
      By the way: nie graja juz nigdzie :nienasycenia"?
    • Gość: t.e.a Re: Miasto Boga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.04, 22:49
      Wyszłam baaardzo zadowolaona. Szczególnie podobała mi się narracja i podział
      na "rozdziały". Świetny film:).
    • Gość: biedronka Re: Miasto Boga IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.04, 22:29
      Film super, fajnie pokazuje ludzkie wynaturzenia. Az sie w glowie nie miesci. I
      jest ciekawszy, niz zycie na warszawskiej Pradze:)) Polecam.
      • yagnieszka Re: Miasto Boga 13.01.04, 01:37
        Gość portalu: biedronka napisał(a):

> Film super, fajnie pokazuje ludzkie wynaturzenia. Az sie w glowie nie
        miesci. I
        >
        > jest ciekawszy, niz zycie na warszawskiej Pradze:)) Polecam.

Nie wiem jakie jest teraz zycie na warszawskiej Pradze ale gdy ja na niej
        zylam 25 lat temu to tragizm i beznadzieja byly nie mniejsze niz w
        brazylijskich favelach. Nedza i brutalnosc zawsze sa bardzo "filmowe"
        skadkolwiek by nie pochodzily.
        • Gość: Rafik Do Yagnieszki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 13:02
          Niewątpliwie Pragę z Miastem Boga łączy realność. Emocje wydają się być
          podobne, Czasami obraz zycia musi być podany na tacy, żeby zać sobie sprawę jak
          blisko tego jesteśmy.
      • Gość: Rafik Do biedronki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 12:04
        fajnie pokazuje wynaturzenia, to chyba łagodne określenie
        wstrząsającego "dokumentu". Że tak zacytuję, film jest: Mocny
    • Gość: Stino Re: Miasto Boga IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.04, 00:54
      Toż to arcydzieło, puknijcie się w głowę... od czasu apokalipsy nie było
      lepszego filmu do obejrzenia. Absolutna maestria kamery i scenariusza,
      Tarantino to pucybut przy tych dziwnych nazwiskach. Viva Brasilia. To musi byc
      lektura szkolna... Jeszcze raz to arcydzieło.
      • Gość: hair Re: Miasto Boga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 06:42
        czytalam gdzies komentarz porównujacy "miasto boga" do "pulp fiction". dla
        mnie to jakies zupelne nieporozumienie.
        musze przyznac ze film dobry.
    • Gość: lady sieczka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.04, 23:32
      Porównywanie slamsów z Miasta Boga do Pragi to przegięcie, wiem bo tam mieszkam
      i jakoś mi sie sąsiedzi nie zabijają pod oknem...
      A mówienie o filmie Miasto Boga jako o arcydziele tez nie jest na miejscu. Nie
      trudno jest nakręcić coś co jest prawdą i dzieje się na codzień, "obok nas".A
      strzelaniny i istne sieczki widocznie wciąż robią wrażenie...
      Nie powiem, że to kiepski film, polecam go też każdemu, ale w moim przypadku
      ten zachwyt nad tym filmem i jego nachalna reklama były przedwczesne i między
      innymi dlatego wyszłam z kina rozczarowana.Słyszałam o tym filmie juz pół roku
      temu. W Paryżu. Zawsze chciałam jechać do Brazylii i każdego znajomego z Am.
      Pół. błagałam o opowieści jak tam jest. Wszyscy odpowiadali : obejrzyj Miasto
      B. Bardzo się nastawilam, chyba za bardzo na ten film. Pamiętam jak przypadkiem
      obejrzałam Dworzec nadzieji, i byłam zachwycona. A w Miescie wszystko dzieje
      się jak w jakimś komiksie, zakręconym teledysku, grze komputerowej, czyli
      strasznie szybko.Aż nie ma czasu na zapamietanie wszystkich bohaterów, wątków.
      Nie ma czasu na współczucie, refleksje. W pewnym momencie przyzwyczajsz się,że
      co chwila ktos ginie i przestaje Cie to obchodzić a zaczyna smieszyć.Wszyscy
      się zabijają. Zdjęcia są bardzo dobre i to jest największy plus tego filmu.
      • Gość: "pop cultural ador bez przesady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.04, 04:12
        po prostu dobrze nakrecony i zagrany, dobra komercja z pewnym spolecznym
        zacieciem..
      • Gość: dilmah Re: sieczka IP: *.acn.waw.pl 29.01.04, 10:48
        zgadzam sie calkowicie...
        nic nie dodam :)
    • Gość: agb Re: Miasto Boga IP: *.autocom.pl 17.01.04, 21:33
      wszedł do dziesiatki mojich ulubionych,polecam.
    • Gość: fan? Re: Miasto Boga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 16:10
      MOcny film.Miasto bezprawia i biedy gdzie króluje smierć.Żyje sie szybko i
      umiera młodo,bardzo młodo.Nie ma ratunku od takiego zycia.Smutne i prawdziwe.
    • Gość: taji Re: Miasto Boga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.04, 20:45
      Moim zdaniem Miasto Boga faktycznie przypomina Pulp Fiction, sama miałam
      podobne odczucie kiedy wyszłam z kina. Zbliżenie. Każdy bohater staje się
      pierwszoplanowym. Chociażby na 5 minut. Jego osobista historia. Okruch życia
      wsypany do klepsydry. Nikt nie rozpoczyna początkiem. To jeszcze nie jego czas.
      A w miarę upływu czasu wszystko układa się w całość. Puzzle dokończone. Koniec
      seansu. Jak u Tarantino.

pozdrawiam
      melancholijnie, Miasto Boga wciąż we mnie...
      • Gość: ma Re: Miasto Boga IP: *.gdynia.mm.pl 29.01.04, 00:03
        Przypomina Tarantino, tyle że Kill Bill sie do tego filmu nie umywa. Kill Bill
        to żałosna farsa na zabijanie, a Miasto Boga ma treść, ma dusze i porusza
        trudne problemy.
    • vulture Re: Miasto Boga 08.02.04, 11:46
      Dość ciężki, miejscami dołujący, ale bardzo dobry film. Uważam, że mimo niezbyt
      chodliwej tematyki, powinno się sprowadzać więcej filmów z różnych części
      świata - nie tylko tych, obsypanych nagrodami, ale i innych. Może nie wszystkie
      będą udane, ale będzie to na pewno ciekawsze niż oglądanie kolejnej
      hollywoodzkiej żenady z megagwiazdami.
    • Gość: elviska Re: Miasto Boga IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 20:44
      przeczytalam Wasze opinie, skutek jest taki że jutro ide do kina na ten film
      wyrobić sobie swoja.....tylko ide do kina starego i nienajlepszego i nie wiem
      czy to jest wazne zebym byla w dobrym kinie, pozdrawiam wszystkich w ostatki
      • Gość: dellik Re: Miasto Boga IP: 213.76.143.* 04.03.04, 18:37
        Bylem na filmie. Bardzo dobry. Nie pisze nic wiecej trzeba obejrzec by sie
        przekonac.
        • viking73 Re: Miasto Boga 24.03.04, 15:38
          Widziałem. Zgrabnie zmontowany, ale nic ponadto. Mnie rozczarował.
    • Gość: alf Re: Miasto Boga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 10:00
      wbija w fotel :) barzo9 dobry film.... i kropka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka