Dodaj do ulubionych

Ekspresem do kawy

IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.10, 10:29
Fajny artykuł - można się sporo o kawie dowiedzieć. jestem fanem kawy, bardzo lubię dobrą aromatyczną kawę, staram się przygotowywać w domu jak najlepszą, ale niestety nigdy nie udało mi się nigdy dorównać dobrej kawiarni. Jedną z lepszych kaw piłem w świetnej kawiarni w Szczecinie: bit.ly/bTtP6a i sądzę, że jednak jeśli chcemy napić się na prawdę dobrej kawy, potrzeba dobrego towarzystwa...
Obserwuj wątek
    • Gość: TYLKOLBA! Re: Ekspresem do kawy IP: *.nsystem.pl 22.02.10, 22:31
      Jak na medialną polską pustynię kawową, ten artykuł to oaza przyzwoitej wiedzy. Poza jednym mylnym założeniem, że w automacie można zrobić espresso italiano.
    • Gość: antonio Re: Ekspresem do kawy IP: 188.33.127.* 23.02.10, 14:59
      ...i drugim mylnym założeniem, że wg INEI temperatura zaparzania espresso wynosi 88-92 stopnie. Wg INEI ta temperatura powinna być o 2 stopnie niższa. Generalnie temperatura zaparzania espresso w przypadku ziaren wysokiej jakości nie powinna przekraczać 90 stopni.
    • Gość: antonio Re: Ekspresem do kawy IP: 188.33.127.* 23.02.10, 15:07
      ...i drugim mylnym założeniem, że wg INEI temperatura zaparzania espresso wynosi 88-92 stopnie. Wg INEI ta temperatura powinna być o 2 stopnie niższa. Generalnie temperatura zaparzania espresso w przypadku ziaren wysokiej jakości nie powinna przekraczać 90 stopni.

No i oczywiście temperatura kawy wypływającej z wylewek jest znacząco niższa niż temperatura zaparzania.
    • helikor Re: Ekspresem do kawy 29.09.10, 10:03
      ja zdecydowanie nie jestem aż takim smakoszem kawy, żeby wydać na ekspress 4 tysiące złotych. aczkolwiek rozumiem ludzi, którzy są smakoszami, i chcą sobie zapewnić źródło pysznej kawy. sam raczej zaopatrzyłbym się w tańsze urządzenie, np na electro.pl widziałem ekspresy ciśnieniowe już od około 400 złotych, jak i wyżej wymienione za 4 000 złotych ;) także w zależności od priorytetów smakowych, każdy znajdzie coś dla siebie ;p
    • Gość: oj Re: Ekspresem do kawy IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.10, 23:02
      oj cos nie wierze w te czasy parzenia... Naprawde te maszyny parza az tak dlugo? Oczywiscie bylo by znakomicie jesli automat parzy 27s. Tylko czy to czasem nie jest czas mielenia + czas parzenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka