Gość: marcin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 20:00 Czy któryś z kolegów miał kiedyś robioną urografię? Jak tak too proszę mi powiedzieć na czym to polega , jak wygląda takie badanie? Z góry dziekuje za odpowiedzi serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcin Sorry za powtórzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 20:05 Sorry za powtórzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: urografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 22:30 Nie jestem Twoim kolegą ale odpowiem Ci : dostajesz zastrzyk dożylny a potem robią Ci serię zdjęć rtg.Nic nie boli. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prion [...] IP: *.acn.waw.pl 31.03.04, 22:37 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prion Ze co? IP: *.acn.waw.pl 31.03.04, 23:47 Cenzura? Czyzby pierwsze symptomy zamordzia? Pod ktory punkt regulaminu forum podpadlem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: urografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 22:38 A gdzie daja ten zastrzyk i czy sie trzeba do stroju Adama rozbierac ale dzieki, ze napisales, ze to nie boli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: urografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 23:06 Do żyły na ręce. Trochę się rozbierzesz ale nie do rosołu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europa.. Re: urografia IP: *.tpnets.com 06.04.04, 19:27 hej , to zalezy, moga byc dwie urografie: dozylna albo przez cewke moczowa...ja mialam robiona dozylnie akurat, ale moga tez robic przezcewke moczowa, i wtedy trzeba sie oczywiscie rozebrac do Adama...i boli jak zakladaja cwnik,a le raczej robia ta dozylna, chyba ze jestes moze uzculony na ten kontrast albo ogolnie ejtesa alergikiem... pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: dokladne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 23:08 Urografia polega na dozylnym podaniu jodowego srodka cieniujacego (przez zadna cewke moczowa), ktory wydziela sie przez klebuszki nerkowe do drog moczowych. Pozwala ocenic morfologie jak i czynnosc ukladu moczowego. Badanie zawsze jest poprzedzone zdjeciem RTG jamy brzusznej. Podany srodek cieniujacy juz w niecala minute dociera do klebuszkow i kanalikow nerkowych, powodujac rownomierne zacienienie miazszu narzadu. Srodek cieniujacy uzywany do urografii cechuja sie niewielka toksycznoscia i moga byc stosowane w duzych dawkach. Pewnie dostaniesz powszechna Uropoline. Zdjecia RTG wykonuje sie miedzy 3-25 minuta od podania Uropoliny. Pewnie bedziesz mial 4-5 zdjec. Nie wiem w jakiej projekcji (w jakiej pozycji bedziesz lezal na stole) bedzie mial robione zdjecia, bo zaleza one od wskazan do badania. Zakladam ze pozwola ci pozostac w slipkach, ale moga sie uprzec na zdjecie bielizny. Wlasciwie od urografii powoli sie odchodzi. Sa metody ktore sa mniej skomplikowane i mniej szkodliwe np. USG, MRI, TK Pozdrawiam i zycze zdrowia :) Odpowiedz Link Zgłoś
sociopata [...] 01.04.04, 05:32 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś