marzanna_2015 18.03.10, 19:39 Niech się ktos ze mną podzieli dośwadczeniem z urografią u rocznej dziewuszki! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anusia_29 Re: urografia 24.03.10, 20:10 każda roczna dziewuszka jest inna i inaczej zareaguje, moja miała ok 8 miesięcy, lezała spokojnie tak że zdjęcia wyszły ok Odpowiedz Link
marzanna_2015 Re: urografia 26.03.10, 19:35 A jak wygląda to badanie, bo słyszałam różne wersje! Odpowiedz Link
bobimax Re: urografia 11.04.10, 21:49 Dziecko musi byc na czczo. Ma zakładany wenflon. Najpierw jest robione pierwsze zdjęcie, potem dostaje konktrast i musi leżeć, po kilku minutach jest robione kolejne zdjęcie i potem jeszcze jedno. W zależności od tego jak wyszły zdjęcia, radiolog ocenia czy już wystarczy czy jeszcze trzeba zrobić jedno. Generalnie dziecko musi leżeć. Moja córka akurat miała 5,5 roku, więc łatwiej było ją zająć. Z tego co wiem to najlepiej jak dziecko jest senne, żeby zasnęło, ale to cięzko zrobić. Odpowiedz Link
agar2208 Re: urografia 03.06.10, 01:22 A u nas od bani. Najpierw cystografia sie nie udała, bo lekarz nie mógł wprowadzić cewnika. Później położyli nas na oddział w celu zrobienia urografii. Synek ( 2 latka) miał zrobioną lewatywę , brał espumisan i też się nie udało. Najpierw zakładają wenflon, później jest robione zdjęcie takie bez podania kontrastu , w celu sprawdzenia, czy brzuszek nie jest zagazowany. Jeżeli nie jest, to wprowadzaja kontrast i robia kolejne zdjęcie. U nas za pierwszym razem był zagazowany, na 2 dzień po diecie i espumisanie okazało się, ze znowu zagazowany i w końcu nie zrobili mu badania. Dziwi mnie to, bo synek brał leki, miał lewatywe i 3 dni był na diecie ( nic prawie nie jadł). W/g mnie to partacze i tyle. Na dodatek powiedzieli nam , że na USG nie widza prawej nerki.Lekarz jeździł tym USG chyba z 20 min , z każdej strony i nie znalazł. Poszłam do innego prywatnie i bez problemu znalazł nerkę. jest tylko niżej ułożona. Życzę powodzenia i man nadzieję, że nie trafisz na takich partaczy jak my. Odpowiedz Link