Dodaj do ulubionych

Dawkowanie Driptane

01.07.11, 21:55
Witam, jestem tu nowasmile. Niedawno znalazłam to forum - oczywiście nieprzypadkowo.

I chciałabym Was spytać. Przejrzałam, parę osób brało Driptane (dzieci), w różnych dawkach. Ale czy możecie mi pomóc z moją kwestią:

Moja córka (5,5 roku) ma problem z moczeniem nocnym. Od urodzenia. W dzień trzyma bez żadnych problemów, w nocy - nie. Poszliśmy do dr Szymkiewicza w szpitalu na Kopernika (Warszawa). Zrobiliśmy urografię. Wyszło - jeśli dobrze to potrafię powtórzyć - że pęcherz po pierwsze jest za mały, a po drugie nadwrażliwy. Dostaliśmy Driptane. 2x dziennie po pół tabletki.

I super, braliśmy 2 miesiące, działało idealnie, od pierwszej tabletki, żadnych skutków ubocznych. Ale skończyły się tabletki, wróciło moczenie, a nie miałam recepty przez parę dni, wypadły ferie, dość że przerwa trwała ze 3 tygodnie. Wróciliśmy do tego samego dawkowania - ale już nie działało. Poszłam do dr Szymkiewicza - zalecił zwiększenie dawki: rano pół, wieczorem całą. Działało przez tydzień. Bierzemy sumiennie - ale kiepsko. Zdarzają się suche noce, ale rzadko i nieregularnie.

więc już na własną rękę zwiększyłam do 2x całą. I generalnie działa (dopiero tydzień), ale już 2x zdarzyła się mokra noc - znów nieregularnie.

No i na razie daję to Driptane, bo podejrzewam, że jak pójdę znów to usłyszę znowu: leczenie trwa kilka miesięcy. Ale u nas już trwa pół roku i w zasadzie mam wrażenie, że jest coraz gorzej.

Co radzicie - brać cierpliwie dalsze 2 miesiące czy już teraz iść do innego lekarza, bo może chodzi o coś zupełnie innego? Robić inne badania?

Poradźcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • sheryll Re: Dawkowanie Driptane 06.07.11, 20:10
      Bierzemy Ditropan, ale to chyba to samo. Mnie poinformowano, że leczenie tym lekiem trwa przynajmniej rok. My bierzemy już właśnie prawie rok. Weronika ma teraz 7 lat. dawkowanie: rano pół, wieczorem cała. Przez pierwsze kilka miesięcy nie było efektu, dopiero od niedawna widać różnicę. Mokre noce zdarzają się bardzo rzadko. U nas dochodzi jeszcze refluks jednostronny. Prawdopodobnie na następnej wizycie będziemy zmniejszać dawkę (pół rano i pół wieczorem). Aktualne dawkowanie jest wg naszej pani doktor maksymalną dobową dawką leku dla takiego dziecka. Tłumaczyła mi, że nie wolno przerywać brania leku bo wszystko wraca. Leczenie trwa długo, na pewno rok, albo dłużej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka