Dodaj do ulubionych

Do czego nam są potrzebne dzieci

16.01.11, 23:46
Rozpoczynam nowy wątek, bo jestem świeżo po rozmowie która w dużym stopniu objawiła mnie w rozmyślaniach nad tym, czy chce mieć dzieci. Moja sytuacja wygląda tak, że około pół roku temu pierwszy raz przyznałam się sama przed sobą, że jeśli nie zechce, to do potomstwa nikt mnie nie zmusi. W momencie owego objawienia poczułam ogromną ulgę. Nie dlatego, że nie lubiłam jakoś szczególnie dzieci- wręcz przeciwnie, gdyby zawitało w moim życiu okazałabym mu wiele czułości i dałabym mu tyle ile potrafie. Jednak mimo to, a zarazem właśnie z tego powodu, czułam przy tych rozmyślaniach wielki niepokój. Jednym słowem- wiem że mimo wielu przewiniętych lalek rola matki nie jest we mnie zakorzeniona. I właśnie pare wieczorów wcześniej, kiedy rozmawiałam z przyjacielem, od słowa do słowa przyznałam przed nim i przed samą sobą, że gdybym zdecydowała się na dziecko,zrobiłabym to tylko w wyniku jego instynktu macierzyńskiego i aby nie zostać samą z tego powodu (zakładając oczywiście że chciałabym być ze swoim partnerem). Po przetrawieniu swoich własnych słow uwazam, ze nadal trzymaja sie kupy. Pytanie tylko- czy to dlatego ze jestem wynaturzona. Ciekawa jestem waszej opinii na temat postrzegania macierzyństwa, tego czemu ma służyć. W rodzinnym środowisku jestem z pewnoscia dziwadlem w tym temacie, pewnie dlatego tak mnie zastanawie ogolnoposka opinia;) A może po prostu jest tak, ze teraz jest ten czas, kiedy niesie sie echo antykoncepcyjnej rewolucji?

"When I think that I'm over you, I'm overpowered"
Obserwuj wątek
    • bombalska Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 16.01.11, 23:56
      Jak sie domyslam 88 to Twoj rocznik, wiec w sumie nie dziwi mnie Twoj post. Masz jeszcze czas. Poczekaj do 30-tki.

Ale...

> Ciekawa jestem waszej opinii na temat po
      > strzegania macierzyństwa, tego czemu ma służyć.

To bylo pytanie z serii "Jakiego koloru jest bialy maluch?", wiec odpowiadam:

Przedluzeniu gatunku? :)
      • jamesonwhiskey Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 17.01.11, 14:04
        > Przedluzeniu gatunku? :)

ta odpowiedz jest dobra dla szympansa,
        wsrod ludzi staje sie to troche bardziej skomplikowane i ten argument to chyba liczy sie akurat najmniej
        • kotek.filemon Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 17.01.11, 14:15
          jamesonwhiskey napisał:

> > Przedluzeniu gatunku? :)
          >
          > ta odpowiedz jest dobra dla szympansa,
          > wsrod ludzi staje sie to troche bardziej skomplikowane i ten argument to chyba
          > liczy sie akurat najmniej

Bo zwierzęta nie mają żadnego "instynktu przedłużenia gatunku". Zwierzęta odczuwają popęd seksualny a następnie instynkt opieki nad potomstwem (pomijam celowo wszystko poniżej ssaków). Od kiedy człowiek potrafi rozdzielić sprawy zaspokajania popędu seksualnego od spraw prokreacji mamy po prostu nad tym kontrolę...
        • tygrysio_misio Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 15:13
          to, ze czlowiek wykorzenil ze swje swiadomosci wszelki biologizm to nie znaczy, ze nie jest on najwazniejszy w zyciu czlowieka
          • strikemaster Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 21.01.11, 09:53
            A jaki "biologizm" człowiek wykorzenił? Chocdzi Ci o to, że dzieki naszym biologicznym zdolnościom, czyli intelektowi udało nam sie częściowo uniezależnic od warunków środowiskowych?
    • facettt no na cos sie przydaja :) 16.01.11, 23:57
      w grudniowym sniegu moj "Maly" rozwalil mi (na amen) nowiutki samochod,
      wiec gdy skonczy studia
      - to mi go odkupi.
      A poniewaz kupili - bez mojej wiedzy i zgody - wraz z moja Szanowna Malzonka
      "benzyne" - to wreszcie bede mial "diesla" :)
    • kotek.filemon Do niczego (b/t) 17.01.11, 12:50

• nie_czytaj_tego Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 17.01.11, 16:12
      Wiesz, nie życzę Ci tego, ale ostatnio coraz częściej spotykam się z sytuacją, gdy kobieta przypomina sobie o macierzyństwie grubo po trzydziestce i zaczyna się dramat, bo zegar biologiczny odlicza czas bezlitośnie. Zaczyna się chodzenie po lekarzach, poradniki, obliczanie menstruacji itd. itp

A co do samego tematu. Trzeba patrzeć praktycznie- lepiej się żyje z myślą, że w razie czego to nie państwo położy łapska na majątku (żeby swoim znajomkom odstąpić) tylko dziecko. No i wychować je tak, żeby na starość mieć jakieś wsparcie.
      • strikemaster Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 21.01.11, 09:55
        > No i wychować je tak, żeby na starość mieć jakieś wsparci
        > e.

Jeśli masz na myśli wsparcie finansowe, to chyba lokata bankowa jest skuteczniejsza.
    • ochlapka Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 17.01.11, 16:29
      Żeby tyrali na nasz na starość
      lokata kapitału bratku
      nic pewniejszego na swiecie niz dorodne dziecie
    • triss_merigold6 Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 17.01.11, 17:24
      Dziecko, jak byłam w Twoim wieku to wykluczałam posiadanie dzieci. Nie jesteś dziwadłem, jesteś do bólu typowa jak na swój wiek. Jest czas na studia, balangi, poznawanie ludzi, testoswanie związków, spontaniczne wyjazdy, zarabianie kasy etc.

Po 30-tce mi się zmieniło.
      Nadal za dziećmi w większej liczbie oraz cudzymi nie przepadam.
      • kotek.filemon Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 19.01.11, 09:18
        triss_merigold6 napisała:

> Po 30-tce mi się zmieniło.

I to właśnie jest zasadniczy powód, dla którego należy wymieniać kobiety na nowszy model - bynajmniej nie dlatego, że się starzeją fizycznie.
    • maretina Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 18.01.11, 12:13
      W Twoim wieku też nie chciałam. Bawiłam się na imprezach, kułam na sesje itd.
      Nigdy nie mów nigdy. Wszystko ma swój czas.
      A do czego są dzieci? Moim zdaniem do tego, żeby poznać smak miłości absolutnej, bezwarunkowej, niewytłumaczalnej słowami, miłości, która nigdy nie ustaje choćby nie wiem co. Nie umiem tego wyjaśnić słowami, ale Ci co mają swoje małe ludziki w domu, wiedzą o co chodzi:)
    • tehuana Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 18.01.11, 14:10
      Dzieci nie są do niczego potrzebne. Nie chciałam mieć dzieci ani w wieku lat 13-tu, ani po zrobieniu magisterki, ani po poślubieniu najwspanialszego dla mnie mężczyzny na świecie. Mam 31 lat i jestem absolutnie pewna, ze nigdy nie będę chciała rozdzierać sobie pochwy dla wrzeszczącego, brudzącego, egocentrycznego i wiecznie czegoś potrzebującego stwora.
      O przyszłość się nie martwię-raczej nie pożyje długo z moimi genami. Wole jednak pożyć w spokoju. Nawet nie wspomnę, ze na dziecko nie mam pieniędzy ani miejsca w mieszkaniu.
      • maretina Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 19.01.11, 21:17
        ale Cię rodzice w życiu musieli krzywdzić. smutne to.
        • tehuana Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 21.01.11, 08:05
          Nie wyciągaj pochopnych wniosków i nie OBRAŻAJ pamięci mojej Matki, która była najwspanialszą i najcieplejszą osobą na świecie. Do końca swego krótkiego życia mnie we wszystkim wspierała.
          Zawsze byłam oczkiem w głowie moich Rodziców. Tato wspiera mnie do dziś i pogodził się nawet z tym, że mieszkam daleko od niego. Ma doskonałe relacje z moim mężem. Niemal codziennie rozmawiamy, a odwiedzamy się tak często jak się da.
    • leziox Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 19.01.11, 21:48
      Znam pare kobiet,ktore powiedzialy sobie dokladnie tak jak ty i nie maja dzieci do dzisiaj.Aby nie dopuscic do ponownego wymadrzania sie "pan po 30-ce",dodam ze sa te panie juz po 40-ce.
      I dobrze im z tym.
      A co do naszego majatku...Cóz-ze soba nie zabierzemy nic,odejrzemy tak samo goli jak tu przyszlismy.W ostatecznosci mozna to przepisac na Greenpeace,powiedzmy na ratowanie wielorybów.Bo rodziny szkoda.Po co sie maja zabijac o nasze pieniadze.
      • nie_czytaj_tego Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 19.01.11, 22:28
        W ostatecznosci mozna to przepisac na Greenpeace,powiedzmy
        > na ratowanie wielorybów.

Po co przepisywać kasę na tych oszołomów. Przepiszcie na mnie ;)
        • leziox Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 19.01.11, 23:04
          A ty co ratujesz?
          • triss_merigold6 Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 13:10
            Na mnie przepisz, na mnie! Niczego nie ratuję ale mam pomysły jak wydać spadek.
          • nie_czytaj_tego Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 14:04
            leziox napisał:

> A ty co ratujesz?

Florę w swoim jelicie ;)
            • leziox Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 14:06
              Tez dobry i szczytny cel.Polecam etanol.
              • nie_czytaj_tego Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 16:06
                Ale ja chcę ratować a nie eksterminować ;)

Na ratowanie najlepiej pomaga klimat śródziemnomorski :)
    • spacey1 Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 16:55
      Ja w ogóle nie postrzegam tego w kategoriach "dzieci". Bycie dzieckiem to krótki etap w życiu człowieka. Ja chciałam aby ze mnie i mojego męża powstał nowy człowiek, chciałam zobaczyć, jaki będzie, co będzie miał z nas obojga. Potem chciałam to przeżyć jeszcze raz i mam dwoje dzieci. Cały czas fascynuje mnie to, jacy ludzie z nich są i jacy będą, niż ich "dziecięctwo". Troche się zrzymam na ludzi, którzy mówią "nie lubię dzieci". Sami byli kiedys dziećmi, a potem przestali. Nie lubić dzieci to trochę jak nie lubić ludzi. nie ma człowieka, który nie był kiedyś dzieckiem.
      I zgadzam się, że nawet jeśli zaprzeczamy temu, że działamy zgodnie z jakimikolwiek instynktami, to nie znaczy, że tak jest rzeczywiście. Biologia nas w dużym stopniu determinuje.
      • leziox Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 19:47
        Ja nie bylem dzieckiem.Bylem potworem od urodzenia.Az wspolczuje rodzicom.
      • tehuana Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 21.01.11, 08:10
        Moim zdanie to właśnie biologia kieruje ludźmi, a oni dorabiają do niej teorie. Sporo poczęć to po prostu wpadki i przypadki przy pracy, ale potem można tę prawdę zwinąć pod dywan i czuć się dumnym rodzicem.
    • kiki74 Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 21:32
      W pewnym momencie wszystko się człowiekowi przejada i te podróże i balangowanie. Samą praca nie da się żyć, samą konsumpcją tym bardziej. I tak do emerytury zarabiać-wydawać-zarabiać-wydawać. Dla mnie życie par bezdzietnych, które znam jest jakieś takie puste. Te ich hobby, ceramika, wyjazdy. Wszystkie znane mi bezdzietne kobiety mają albo kota albo królika. No naprawdę daleka jestem od krytykowania, znamy się od dawna i udaje nam się utrzymać te kontakty, gdyż ani my ani oni nie przekonujemy się kto ma lepiej. Dzieci nadają sens życiu. Przestajemy być egoistami, dajemy życie i żyjemy dla kogoś. Jestem zdania,że trzeba mieć trochę pod górkę żeby życie miało smak. I żeby nie było w Twoim wieku też o tym nie myślałam, z natury jestem dość leniwa a i w moim rodzinny środowisku nacisków nie było. A jednak:)
      • olowas1 Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 21:44
        Kiedyś usłyszałem, że odkąd wymyślono pilota do TV, to już nie są potrzebne. :)
        A poważnie - dla mnie mój syn jest inspiracją. To coś ze mnie i z kobiety, którą kocham. Jakaś magiczna część nas w drugiej osobie. To ktoś, kto daje napęd do codziennych zmagań; uważny i kochający widz. Solidna weryfikacja egoistycznych poglądów na życie. A moment, w którym Go zobaczyłem jako małego wrzeszczącego stworka, jest chwilą, na wspomnienie której mięknę wewnętrznie. Magia wzajemnych interakcji. Może jedyna osoba na świecie, dla której wszystko byłbym w stanie znieść i zmienić.
        Nie zgadzam się, że dzieci są jedynym sensem życia. Rola rodzica to jednak jedna z wielu ról. Życie ludzi bezdzietnych też może być pełne, twórcze i zachwycające. Nikogo nie oceniam. Każdy znajduje szczęście gdzie indziej. Mnie po prostu Syn to niesamowicie ułatwił. Pozdrawiam.
        • maretina Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 22:06
          właśnie.... dzieciaki to osoby, dla których zrobiłabym absolutnie wszystko. Dziecko pozwala też na odsunięcie od siebie granic egoizmu. Każda nowa umiejętność syna i córki daje mi niesamowitą radość, napęd... świat ma całkiem inny kolor i smak odkąd mam moje dzieciaki.
          • leziox Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 22:24
            No cóz.Pozostaje powtorzyc sobie taká znaná dewizé:"Zyj i pozwól zyc innym".
            Nikt z nas nie posiada gotowej recepty na zycie,ale kazdy z nas sie stara aby jakos to wyszlo.Jednym wychodzi lepiej,innym gorzej.Jedni nie chca miec dzieci a posiadaja je,inni nie maja bo chcieliby ale nie mogá,jeszcze inni stwierdzili ze nie chcá byc rodzicami i nimi nie sá.
            A ze kazdy ma jakies tam swoje zdanie na okreslony temat,to tez dobrze.
            Nie ma to jak pogadac wieczorem z kims,kiedy dom pusty.
            • maretina Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 22:38
              zgadzam się z Twoją maksymą. jedyne co źle znoszę, to głupoty, które kilka postów wyżej przeczytałam. było w nich coś o smrodzie itd. uważam, że granice wolności, dowolności kończą się tam, gdzie wkraczają w życie drugiego człowieka. ktoś nie chce dzieci? ok, nie ma na szczęście prawnego obowiązku ich posiadania. po cholerę tylko przypisywać dzieciakom coś o czym ktoś, kto nie ma dzieci guzik wie? nie pałam ślepą miłością do wszystkich dzieci, nie rozczula mnie widok każdego małego gościa w pampersie, nie mam potrzeby zaglądania do wózków, które mijam na ulicy, ale nie lubię oszczerstw. a jak już poruszyliśmy kwestie smrodu, to zapewniam, że dorośli często bardziej zalatują brzydką wonią.
              • leziox Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 20.01.11, 22:41
                No dobra.Zgodze sie ze czlowiek nie majacy dzieci nie przezywa to co rodzice,nie ma tych codziennych odczuc,równiez tych "smrodliwych" i moze sie znac na sprawie czysto teoretycznie.
                Bo jest to jakies doswiadczenie ktorego czlowiekowi nic nie zabierze.
                Ale jak mowie-czasami sie wybiera dobrze czasami zle.Ale powinien byc to wybór nie wymuszony przez nikogo.
              • tehuana Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 21.01.11, 08:28
                te pampersy to wynoszą aniołki czuwające nad główka dziecięcia :);
                nie twierdzę, ze dorośli są wspaniali, ale estetyka niemowlęcia mnie nie rzuca na kolana; nie jest to oczywiście wina dziecka, a fizjologii; zapewne tez własne dziecko pachnie przyjemnie dla rodziców i kochają je bez względu na wszystko-to jest właśnie instynkt-ten sam, który skłania ptaki do karmienia swych łysych i robiących pod siebie piskląt;
                to jak wyglądają dorośli zależy od tego jak zostali wychowani przez swoich rodziców i od poczucia osobistej estetyki.
      • tehuana Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 21.01.11, 08:19
        Nie wszystkie bezdzietne, żyją dla królika czy psa. Można żyć dla innych dorosłych osób. Uważam,że egoiści nie powinni się pobierać , bo zniszczą drugą osobę. Małżeństwo też jest poświęceniem i wzięciem odpowiedzialności za partnera (który może poważnie zachorować, wpaść w tarapaty finansowe itp.) Są ludzie, mający bardziej pochłaniające hobby niż szydełkowanie i brak im doby, aby się realizować. Nie każdy też ma takie fajne życie, że zarabia ile chce-wydaje ile chce i jeszcze ma czas.
        • 59zl.pl Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 21.01.11, 13:22
          Zgadzam się w tą wypowiedzią, dodam tylko, że do wszystkiego trzeba dojrzeć emocjonalnie i spotkać tego właściwego partnera ;)

--
          www.wypozycz.auto.pl/59zl.pl Wypożyczalnia Samochodów Łódź Lublinek infolinia : 888 733 333
          www.wypozycz.auto.pl/89zl.pl Wypożyczalnia Samochodów Warszawa Okęcie infolinia : 888 155 888
    • trini70 Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 22.01.11, 17:03
      to mega wazne bo odpowiedz tkwi tu: muratordom.pl/prawo/porady-prawne/
      odpowiedzi nie trzeba komentowac
      :)
      • kiki74 Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 22.01.11, 17:32
        Uwaga reklama. Jak tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/w,566,121236370,121236370,wybor_mebli.html
    • itsnotme2 Re: Do czego nam są potrzebne dzieci 22.01.11, 17:56
      Żeby ktoś odkładał na ZUS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka