Dodaj do ulubionych

Termodynamika luźnych spodni i bokserek

26.04.11, 19:47
wątek ten ma za zadanie oświecić niektórych uzytkowników. Oczywiście, chodzi o słynne już przegrzewanie jader. :)
Co do tego, że owo przegrzewanie ma destrukcyjny wpływ na męskie zdrowie chyba już nikt z obecnych nie ma wątpliwości. Fakt, że optymalna temperatura dla tych organów jest o 3 stopnie niższa niż reszty ciała i dlatego mamy je na zewnątrz (pomimo, ze są tam narażone na urazy prowadzące np. do zapalenia, czy wręcz kastrację . Inaczej, niż przewiewem chłodzenia natura nie mogla zrobić) jest też chyba oczywisty. Wynika z tego, ze najlepiej w kilcie. Ale kilt nie jest akceptowany, a w wielu warunkach wręcz niewskazany (np. uwarunkowania bhp, nikt przecież nie będzie w spodnicy do tokarki podchodził). No więc pojawia się kwestia męskiej bielizny. I większość uważa pewnie, że luźne bokserki są lepsze od ciasnych zazwyczaj slipów. Tak, lepsze są, o ile chodzi sie w samych bokserkach, bez spodni, bo trochę przewiewu da się wtedy uzyskać, ale jakoś nie widziałem robotnika w samych bokserkach na hali produkcyjnej. Wszyscy oprócz tego noszą spodnie. A spodnie blokują przewiew całkowicie (do tego zmniejszają powierzchnię wymiany ciepła, ale to temat na inny wątek). Chłodzenie więc prawie zanika, powodując przegrzanie. Tyle tylko, że przegrzać można bardziej lub mniej (czasem ma to jakieś znaczenie dla poziomu ryzyka męskich chorob). I tu pojawia się ciekawe zjawisko - w ciasnych slipach ciepło przepływa jedynie przez dwie przegrody - materiał majtek i materiał spodni. W luźnych bokserkach dochodzi jeszcze warstwa izolacyjna powietrza (budowlańcy wiedzą, o co chodzi), przepływ ciepła jest jeszcze bardziej ograniczony, stopien przegrzania większy. No i wychodzi ciekawy wniosek, w lecie bokserki w połączeniu z luźnymi spodniami szkodzą o wiele bardziej niż slipy i spodnie ciaśniejsze.
Obserwuj wątek
    • eat.clitoristwood Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 26.04.11, 20:11
      Pambuk, kolejny mesjasz się narodził. Tylko jak nazwać tę religię, wentylatoryzm jajeczny?
      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 26.04.11, 20:15
        > Pambuk, kolejny mesjasz się narodził. Tylko jak nazwać tę religię, wentylatoryz
        > m jajeczny?

Skąd taki dziwny wniosek? Każdą wiedzę uważasz za tajemną?
        • strikemaster A wątrek powstał jako pomocniczy 26.04.11, 20:18
          do zalinkowania jak mi znowu ktoś będzie wciskał kit o luźnych bokserkach czy innej szklance wody zamiast.
      • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:03
        O matko Polko!--wentylatoryzm jejaeczny--clitorist ale masz poczucie humoru i słowotwórstwo niech cie Pedpe,panie dziobaku ha ha ha ha
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 26.04.11, 20:28
      Jesteś pewny że to działa w ten sposób?
      Serio pytam, bo to nie jest takie oczywiste.
      Tak samo jak na ludy pustyni nie bez powodu noszą ciemne luźnie i długie szaty. Bo okazuje się że mają termikę lepsza niż białe co podpowiadała by logika.
      • zloty.strzal Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 26.04.11, 21:09
        Kiedyś w Przekroju były odpowiedzi na wiele pytań i oni wytłumaczyli to tak, że powietrze pod tą czarną szatą się nagrzewa, idzie do góry i ten ruch powietrza chłodzi ciało. Moim zdaniem mocno naciągana teoria, ale niech tam im będzie.
      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 26.04.11, 21:27
        > Jesteś pewny że to działa w ten sposób?
        > Serio pytam, bo to nie jest takie oczywiste.

Powietrze jest warstwą izolacyjną. Zauważ, ze właściwie wszystkie materiały izolacyjne w budowlance zawierają dużo powietrza, najczęściej są porowate (styropian, różne wełny mineralne itp.). Tak, serio to działa w ten sposob.

> Tak samo jak na ludy pustyni nie bez powodu noszą ciemne luźnie i długie szaty.

Luźne i długie z dokladnie tego samego powodu, dla ktorego my tego robić nie powinniśmy. W krainach, w ktorych temperatury zewnętrzne przekraczają temperaturę ciała warstwa izolacyjna chroni przed ciepłem. U nas temperatury zwykle są niższe, ciepło przez ubranie przenika w odwrotnym kierunku i w lecie izolacja jest niewskazana.

Co do czerni. Czerń pochlania wiecej energii radiacyjnie, ale też więcej jej wypromieniowuje. Gdy przebywa się w cieniu w wysokiej temperaturze czerń chłodzi. Zauważ, że murzyni też są czarni, z tego wlaśnie powodu.
        • zloty.strzal Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 26.04.11, 22:17
          > Gdy przebywa się w cieniu w wysokiej temperaturze czerń chłodzi.
          > Zauważ, że murzyni też są czarni, z tego wlaśnie powodu.

A to nie jest związanie z zawartością melaniny w skórze i poparzeniami od promieniowania słonecznego?
          • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 26.04.11, 22:34
            > A to nie jest związanie z zawartością melaniny w skórze i poparzeniami od promi
            > eniowania słonecznego?

Z zawartością melaniny związane jest na pewno, bo to melanina barwi. Z poparzeniami na pewno nie. Pierwsi ludzie byli właśnie murzynami, rasa biała powstała z murzynów, w klimacie zimniejszym murzynom jest zimno, bo zbyt dużo ciepła wypromieniowują. Pewnie stad wzięli się raperzy w kapturach.
            • estiej Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 01.05.11, 03:38
              Tu się mylisz. Pierwsi ludzie, którzy opuścili Afrykę, ewentualnie zasiedlili Europę i resztę świata, nie byli zupełnie czarni. Najprawdopodobniej pochodzimy o przodków obecnych ludów Khoisan (en.wikipedia.org/wiki/Khoisan) o kolorze skóry od ciemnobrązowego do całkiem jasnego brązu. Współcześni czarni Afrykanie pochodzą głównie od plemion Bantu (en.wikipedia.org/wiki/Bantu_peoples) z zachodniej Afryki, których bardzo czarna skóra właśnie chroni skuteczniej przed rakiem skóry.
            • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:13
              Strikus------Czyli Murzyn ma lepszy wentylatoryzm jajeczny i dlatego rasa czarna ma dużo dzieci ?
          • titta Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 01.05.11, 21:35
            W gestej dzungli popazenie nie grozi, a plemiona "lesne" wcale nie sa jesniejsze od tych z otwartej przestrzeni. Ale oczywiscie melanina przy okazji chroni przed UV.
    • poprioniony Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 26.04.11, 23:57
      Hej, strikemaster, widze, ze sie znasz na rzeczy, zrob mi diagnoze jader.
      Ja chodze przez cieplejsza czesc roku, czyli jakies 9 miesiecy, w samych
      spodniach, pod spodem nic. Zawsze sa to luzne spodnie, w samym lecie
      zazwyczaj len jakis.
      Natomiast w te chlodniejsze 3 miesiace nosze zazwyczaj luzne wycieruchy
      i slipy pod spodem.
      Potrafisz ocenic stan moich jader na tej podstawie czy potrzebujesz
      cos wiecej, na przyklad obmacac?
      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 27.04.11, 18:44
        Ulżyło Ci?
        • poprioniony Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 23:10
          Mi tak, a Ty widze dalej spiety. Uwazaj,
          jak bedziesz dalej sie tak napinal to jajka ci popekaja.
          • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 01.05.11, 12:52
            Soko, nie spinam się. Nie lubie tylko durnych rad, a takową w sprawie tych luźnych majtek dostałem. W szortach jest dużo lepiej niż w długich spodniach z luźnymi majtami. I tyle.
    • zywiolak Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 13:38
      Ja prdolę ten portal schodzi na psy. Na stronę główną trafiają durne tematy pokroju (kwiatki z tego tygodnia):

+ cipkomat
      + prymitywne zaloty mojego męża
      + Termodynamika jąder
      + idiotyczne wątki eksploatujące stereotyopową warstwę relacji damsko - męskich (Panowie czy lubicie kobiety z inicjatywą)
      + moja żona ma up\lawy czy pomoże płukanka z piołunu?

Przypomina mi się kadr z pewnego filmu gdzie bohater do śniadania ogląda reklamę wyciągu z c***a.

Normalnie idiokracja.
      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 14:26
        Przyznam, że też nie wiem, po jakiego grzyba to na główną dawali, chyba chcieli mi na złość zrobić. :/
        • mitko32 Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 18:36
          zyznam, że też nie wiem, po jakiego grzyba to na główną dawali, chyba chcieli mi na złość zrobić. :/

Bez przesady, im więcej ludzi to przeczyta tym lepiej, bo sprawa jest słuszna. Spodnie + majtki to faktycznie uciążliwa rzecz, zwłaszcza latem..
          • strikemaster Parada zakazów 01.05.11, 13:12
            > Bez przesady, im więcej ludzi to przeczyta tym lepiej, bo sprawa jest słuszna.
            > Spodnie + majtki to faktycznie uciążliwa rzecz, zwłaszcza latem..

Widzisz, że ludzie o tym cztać nie chcą, wrzucili jeszcze na główną i efekt był do przewidzenia. A co do uciażliwości noszenia męskich strojów, doszedłem ostatnio do ciekawego wniosku. Nam ta uciążliwość i zakazy są potrzebne. Żadne kilty, szorty i inne takie wynalazki sie nie przyjmą, za to gdybym postulował jakiś nowy zakaz, natychmiast zostałby podchwycony. Mechanizm jest prosty, kiedyś obowiązywal patriarchat, teraz już praktycznie go nie ma. Badania z UK dowodzą, ze mężczyźni obecnie nie maja np. nic do gadania w sprawie zakupu samochodów, sprzętu AGD, RTV do domu. O wszystkim decydują kobiety, my nie mamy już żadnej władzy. A co robi rzą, który traci władzę i staje się rządem marionetkowym? Organizuje parady i defilady, by pokazać ludowi, a przede wszystkim sobie, że jeszcze jest. Dlatego właśnie my zorganizowaliśmy sobieparadę zakazów. Stad też żadne złagodzenie obowiązujących zakazów nie przejdzie, potrzebujemy zakazów więcej, i żeby byly możliwie najbardziej dotkliwe. Dlatego też przestaje mi sie chcieć cokolwiek jeszcze w tej sprawie robić.
    • artwar99 Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 16:31
      Nieprawda, że "spodnie blokują przewiew całkowicie". Chyba, że są z folii. Np. obcisłe spodenie rowerowe oddychają bardzo dobrze, bo są zrobione z rzadko tkanego, cienkiego materiału. Gorzej z typowymi dżinsami, jak dla mnie są za grube do chodzenia w nich latem. Więc jak dla mnie w swojej analizie pominąłeś bardzo istotny element w postaci oddychalności materiału.

To, że "poduszki powietrzne" dają mocną izolację, to fakt, i niewielu ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Zimą luźne kilkuwarstwowe ubranie da dużo więcej ciepła od ścisle przylegającego. Kilka luźnych t-shirtów jest cieplejsze od grubego swetra.
      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 16:36
        > Więc jak dla mnie w swojej analizie pominąłeś bardzo
        > istotny element w postaci oddychalności materiału.

Porównywałem układy złożone z takiego samego matrialu, bo ten wątek powstał w odpowiedzi na radę, jaką dostałem w dyskusji o szortach "kup se luźne spodnie". Wykazałem, ze sama "luźność" wywoła efekt odwrotny od zakładanego i cała ta rada jest o kant kuli potłuc.
        Oczywistym jest, że niektóre materiały są bardziej przewiewne od innych, ale wtedy również nadmierna "luźność" szkodzi zamiast pomagać. Zauważ, ze stroje kolarskie są dopasowane, nie luźne.
        • kalllka Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 17:28
          ehh,
          se nawet z gola dupa na rower jedz, albo w kilcie, badz czym luznym chcesz.
          jak wiemy wolnosc ( do dupy jest) wiec mozesz powiewac golizna, terma- dynamizowac badz byc aerofagiem.
          sprobuj na lesnych sciezkach, tam fajnie dokonuje sie przelomy. w kierowaniu- kierownica oczywiscie.
          • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 17:39
            > se nawet z gola dupa na rower jedz, albo w kilcie, badz czym luznym chcesz.

A gdzieś pisałem, ze chcę jechać z gołą doopą czy też w czymś innym?

> sprobuj na lesnych sciezkach,

A dlaczego właśnie tam? Skąd wzięło Ci się takie skojarzenie? Zapytam, skoro i tak za Twojego psychiatrę forumowego robię.

Wrzucili mi radę o luźnych majtkach, a że akurat na termodynamice się troche znam, zacząłem analizować. I wyszło, że takie rady można sobie między bajki włożyć, a prawdziwa wymowa hasła o luźnych spodniach/majtkach brzmi "morda w kubeł".
            • kalllka Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 22:22
              uhym,
              zatem wychodzi ci, ze mniej podpadasz pod psychiatre- propagujac gole jaja zima, pod kiltem czy dlatego, zes "chlop jajami"?
              bo mnie wychodzi, ze wystarczy cokolwiek durnego byle zgodnie z miejscowym sposobem pisania (napieprzania w innnych ) i juz, jest sie akceptowanym.
              zaden argument czy logika nie sa potrzebne.
              :)
              ps
              a lesne sciezki dlatego, ze sa w sam raz na rozwijanie idei wolnego od natretnych form- cyklizmu.
              • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:24
                Kalka --brawo,piekne to było :)))))
            • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:22
              Strikus---ile ja stracilam,że na to forum nie zagladam--a ty tu brylujesz z osobista asystentka ---zaraz się posikam jak nic ha ha ha ha ha
              • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:25
                To zmień majtki. :)
                • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:30
                  SZtrikuś--jak ja cie od dzisiaj lubie bo dawno tak nie rechotalam ha ha ha
                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:31
                    Wiem, ze statystycznej kobiecie dużo nie trzeba, dwa, trzy kieliszki powodują często takie efekty. :)
                    • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:36
                      Strikuś ---ja wog`ole nie piję --teraz jestem dopiero w połowie wątku a co mnie jescze czeka---obiad mi sie przypali nie moge odejśc od kompa :)
                      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:39
                        A wystarczyło wczoraj przeczytać ze zrozumieniem mój post, nie musiałabyś szaleć po forach.
                        Z drugiej strony, podbijasz wąterk, czyli na swój sposób działasz pożytecznie. :)
                        • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:43
                          Strikus--buziaczki za taki fajny watas :) jestem jeszcze w połowie
                          • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:50
                            COś Ci to czytanie słabo idzie, od pół godziny jesteś w połowie. :)
                            BTW wątek był przez dwa dni na głównej, a Ty go dopiero teraz zauważyłaś?

No i tam niżj są jeszcze dwa wątki, jeden mojego autorstwa o szortach w pracy, a drugi autorstwa niemojego o policji modowej. Polecam poczytać, bo ten wątek powstał tylko jako pomocniczy przy tamtych dyskusjach (o ile to można dyskusjami nazwać?).
                            • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 12:05
                              Strikus--ja na głowna nie chodzę---na fm tez nie kiedyś bardzo rzadko ----najpierw nadzialaqm sie na zaq szerokie pochwy a potem zobaczylam ciebie i tak sie zaczęło
                              bede miala dzień ze Strykiem na szyi ha ha
      • zeberdee24 Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 21:41
        Sprawa jest nieco bardziej złożona, w budownictwie pustki powietrzne się wypełnia np. pianką, ponieważ istotne jest to żeby powietrze się nie przemieszczało, a najlepiej osiągnąć 'nieprzemieszczalność' powietrza zamykając je w małych komórkach, dlatego właśnie pianka jest lepsza niż pustka powietrzna. Więc zimowe przylegające ubranie, ale o odpowiedniej strukturze będzie dużo lepszym izolatorem niż kilka luźnych warstw mocno zwartego materiału.
        • poprioniony Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 23:08
          Ja pie..., nie wiedzialem, ze na tym forum
          jest tylu specjalistow od ogrzewania jader.
        • kalllka Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 01.05.11, 00:32
          tak,sprawy okien mamy z glowy- zatem
          nastepna sprawa nie cierpiaca zwlok i do natychmiastowego zapychania sa pustki powietrzne w tzw cannach, czyli przewodach kominowych, wentylacyjnych , szybrach ( szyberach?)
          nie mozecie bowiem,Wy mezczyzni skuteczni,( pozwolic sobie i innym) na marnowanie przestrzeni.
          a nastepnie, szanowny zeberdee, pomysl ile mozliwosci daje proznia,,,
          (z takimi np gwiazdami czy innymi czarnymi dziurami,,)
          • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 01.05.11, 13:06
            Inaczej mówiąc, Teoria Kosmologiczna Kallki? Jak TKK tłumaczy działanie komina? :)
    • tygrysio_misio Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 23:13
      pustka powietrzna w budownictwie powstaje z odciecia powietrza... kiedy nastepuje przewiew nie ma mowy o pustce powietrznej

to co mowisz ma sens.. tylko kiedy bokserki maja odcieta droge naplywu i odplywu powietrza..

druga sprawa sa rajstopy... wyobraz sobie cienkie rajstopy (15den)... scisle przylegajace do ciala i niesamowicie przewiewne... a jedna skutecznie zatrzymuja cieplo
      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 01.05.11, 12:35
        > to co mowisz ma sens.. tylko kiedy bokserki maja odcieta droge naplywu i odplyw
        > u powietrza..

W długich spodniach zdecydowanie mają, jest określona ilość powietrza wypelniająca wnętrze spodni.

> druga sprawa sa rajstopy... wyobraz sobie cienkie rajstopy (15den)... scisle pr
        > zylegajace do ciala i niesamowicie przewiewne... a jedna skutecznie zatrzymuja
        > cieplo

Też mają pustki powietrzne, które izolują.
    • moonogamistka Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 30.04.11, 23:27
      straszne, a mi podobaja sie bokserki na meskim zgrabnym tylku :(
    • baalsaack To mit 01.05.11, 01:18
      Nie, nie, nie.
      www.thirdage.com/mens-health/tight-underwear-fertility-fears-unproved
      www.malefertility.md/infertility-faqs.html#wear
      I wiele innych.
      • strikemaster Co mit? Właśnie potwierdziłeś moją tezę 01.05.11, 12:40
        A ja mam wiele innych, wskazujących, że optymalna temperatura jąder jest o 3 stopnie niższa niż dla reszty ciała (niektóre publikacje mówią o 2 do 4 stopni, lub 2 do 8), a przegrzanie prowadzi wprost do bezpłodności.
        Zauważ jedną rzecz, przytaczane przez Ciebie badania porówują efekt noszenia bokserek ze zwykłymi slipami. Wychodzi, ze efekt jest niezauważalny, co mniej wiecej potwierdza tezę stawianą przeze mnie na początku - bokserki wykonane z takiego samego mateirału, jak slipy byłyby gorsze, ale że przeważnie robi się je z cieńszego, nie powodują szkód.
    • szczur_wedrowny Pocenie 01.05.11, 09:11
      To odpowiedz jeszcze sobie (i przy okazji innym czytelnikom tego forum), jaki wpływ na pocenie się ma przyleganie do ciała mokrej tkaniny. Bo wiesz, ludzie odprowadzają nadmiar ciepła przez pocenie się. Domy tego nie robią, więc stosowanie modeli z budowlanki jest o kant czterech liter potłuc.

A w ogóle to obcisłe gacie i spodnie są nie tyle przyczyną przegrzewania się jąder, co mechanicznych obrażeń zarówno jąder, jak i wewnętrznych stron ud - bolesnych obtarć. I to dlatego wielu facetów, w tym ja, preferuje luźne spodnie (od kiedy przestałem nosić slipy, praktycznie wyeliminowałem u siebie problem obtarć po długich marszach). A jeśli chodzi o płodność, to ja bym się z chęcią jej pozbył w stu procentach, pod warunkiem, że nie wiązałoby się to ze spadkiem sprawności seksualnej.
      • strikemaster Nie wystarczy pocenie, musi jeszcze parować 01.05.11, 12:42
        Mokra tkanina od zewnatrz paruje chłodząc. Skuteczność chlodzenia spada, ale chłodzenie występuje. Pod luźnymi ubraniami dość szybko wilgotność względna osiąga 100% i nic już nie paruje. Bez parowania potu cały proces pocenia jest bezużyteczny.
        • szczur_wedrowny A pod obcisłymi ubraniami jaka jest wilgotność? 01.05.11, 16:16
          A pod obcisłymi ubraniami jaka jest wilgotność względna? Przypadkiem też nie 100%? Luźna tkanina paruje tak samo, jak obcisła. Różnica jest taka, że jak masz luźne spodnie, to wilgoć przedostaje się na zewnątrz przez całą powierzchnię nogawek, a jak masz obcisłe, to cała wilgoć koncentruje się w tych miejscach, które się najbardziej pocą. Nie mówiąc już o tym, że jak masz krótkie spodnie, np. do kolan, to przy luźnych wilgoć może uciekać ze spodni dużo łatwiej, niż przy obcisłych.
          • strikemaster Re: A pod obcisłymi ubraniami jaka jest wilgotnoś 01.05.11, 16:28
            > A pod obcisłymi ubraniami jaka jest wilgotność względna? Przypadkiem też nie 10
            > 0%?

Paruje z zewnętrznej strony troche ochładzając przy okazji. A woda dobrze ciepło przewodzi.

> Nie mówiąc już o tym, że jak masz krótkie spodnie, np.
            > do kolan,

Krótkich spodni nam nosic nie wolno, stąd właśnie powstał ten wątek.
    • litwor Gacie góralskie 01.05.11, 10:15
      Witam może teraz rozprawka na temat gaci góralskich powszechnie stosowanych w trakcie świąt różnej maści przez tubylców z rejonów Podtatrzanskich i Beskidzkich.
      Polecam temat.
      • strikemaster Re: Gacie góralskie 01.05.11, 12:43
        Ktoś Ci broni takowy założyć?
    • saqigar glupoty piszesz 01.05.11, 14:29
      To cialo jest w tym przypadku zrodlem ciepla. Moszna jest tak skonstruowana, ze rozluznia sia kiedy jest za cieplo i dystansuje jadra od reszty. Kiedy jest zimno moszna sie kurczy i przybliza jadra do ciala. Ciasna bielizna i spodnie uniemozliwiaja oddalenie jader od zrodla ciepla.
      Inna sprawa, ze twoje myslenie o izolatorach jest troche idealistyczne. Ciezko mowic o bieliznie jako izolatorze ciepla.
      • strikemaster Re: glupoty piszesz 01.05.11, 14:40
        > To cialo jest w tym przypadku zrodlem ciepla.

Wiem.

> Moszna jest tak skonstruowana, ze
        > rozluznia sia kiedy jest za cieplo i dystansuje jadra od reszty.

Potrzebne jest jeszcze chłodzenie.

> Ciasna bielizna i spodnie uni
        > emozliwiaja oddalenie jader od zrodla ciepla.

Poprawka: zbyt ciasna. nie pisałem o majtkach dociskających jaja do ciała, bo noszenie takowych to zabójstwo. Pisałem jedynie o uniwersalnym uciszaczu: kup se luźniejsze.

> Inna sprawa, ze twoje myslenie o izolatorach jest troche idealistyczne. Ciezko
        > mowic o bieliznie jako izolatorze ciepla.

W metalowej chodzisz? Myślałem, że pasy cnoty już tylko w muzeach pokazują. :D

Ale dobra, sprawa i tak jest przegrana, bo my, mężczyźni wcale nie chcemy prowadzić zdrowego ani wygodnego trybu życia, my musimy miec zakazy, niewygodę, szybciej umierać, taki survival, inaczej staniemy się zwykłymi babami, ktorym wszystko wolno. Dlatego kiltowy teatrzyk czas zamknąć.
        • kalllka Re: suchy lut 01.05.11, 16:33
          niewatpliwie moszna, a nawet trzeba chlodzic!
          • strikemaster Re: suchy lut 01.05.11, 17:14
            > niewatpliwie moszna, a nawet trzeba chlodzic!

Nie wolno, wygodnie i zdrowo to niech sobie baby żyją. My, mężczyźni jesteśmy do wyzszych celów stworzeni.
            • voxave Re: suchy lut 06.05.11, 11:38
              Strikus---czy ty aby nie zlazłes jeszcze z drzewa albo za nim tęsknisz tak mówisz o tych wyzszych celach ha ha ha h a
              • strikemaster Re: suchy lut 06.05.11, 11:40
                Na moim drzewie przynajmniej uczyli czytać. :)
                • voxave Re: suchy lut 06.05.11, 11:44
                  Strikus ---ja tez umiem tylko dla zabawy tak sobie dworuje :)
        • voxave Re: glupoty piszesz 06.05.11, 11:34
          Strikuś--widac to na plażach ten efekt chłodzenia jader im bardziej goraco tym baqrdziej pan om wydłużaja się do ziemi moszny z zawartościa---wiek tez ma tu znaczenie od tego corocznego wydłużania starsi panowie dwaj maja moszne do kolan,osobiscie to obserwuje od lat :)
    • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 01.05.11, 22:00
      no toś problem stworzył :)

a nie można tylko w spodniach :)
      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 01.05.11, 22:20
        > no toś problem stworzył :)

Nie ja, to fabryki go stworzyły. :)

> a nie można tylko w spodniach :)

Taki jeden tu niedawno zrobił wątek na 100 postów, ze absolutnie nie wolno. Poza tym, męskie spodnie nie są zwykle do braku bielizny przystosowane, raczej nie można.
        • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 01.05.11, 22:24
          no dobra to ile lat żyłeś z tym problemem bez ubytków na zdrowiu? :)

na czym polega ten brak przystosowania?
          • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 01.05.11, 22:33
            > no dobra to ile lat żyłeś z tym problemem bez ubytków na zdrowiu? :)

Na razie 34, a czy bez ubytkow to sie okaże. Ale mniejsza z tym, doszedłem już, że my, mężczyźni musimy miec te wszystkie zakazy, dzięki nim jesteśmy szczęśliwi i nie mam zamiaru działać na rzecz pogorszenia tego stanu (czyli likwidacji zakazów). Pomyślę za to nad propozycjami, co jeszcze może zostać dziewczyńskie, pedalskie i dla dzieciaków. Moze jeszcze jakichś kolorów, zachowań, strojów uda się nam zakazać, będzie nam fajniej. Jak wymyślę, to wrzucę propozycje. Ideałem schyłkowego, fasadowego patriarchatu by było,gdyby nam, elicie tego świata (której ze społecznie męskich rzeczy tylko zakazy pozostały) nie było wolno kompletnie nic. Oczywiscie tego sie pewnie zrobić nie da, ale spróbujemy sie do tego ideału zbliżyć tak, jak tylko się da.
            • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 01.05.11, 22:49
              > Na razie 34, a czy bez ubytkow to sie okaże. Ale mniejsza z tym, doszedłem już,
              > że my, mężczyźni musimy miec te wszystkie zakazy, dzięki nim jesteśmy szczęśli
              > wi i nie mam zamiaru działać na rzecz pogorszenia tego stanu (czyli likwidacji
              > zakazów).

czyli to wszystkie: nie chodź w butach po mieszkaniu, nie trzymaj nóg na stoliku są Wam niezbędne ;)
              • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 00:27
                Nie no, tych zasad jest o wiele więcej, zeby wspomnieć choćby zakaz noszenia kiltu, przychodzenia do pracy w szortach itd. Najpierw żarłem się o ten kilt, bezskutecznie. Kilka osób mi np. na forach pomagało (kiedyś może będę miał okazję im podziekować), większość kombinowała, podważała i zmuszała mnie do coraz większego radykalizmu. Nawet na forum, schowani za ekranem nie ruszyli swoich tyłków żeby mi pomóc, a przecież nie tylko o swoje prawa walczyłem, wielu mogłoby skorzystać, gdyby coś z tego wyszło, jak nie sami, to może ktos ze znajomych, rodziny. Nie chcecie kiltu to nie, złagodziłem więc ostatnio i przeszedłem na erzac, czyli szorty. Też niewielu miało ochotę się za tym opowiedzieć. Zasady są ważniejsze niż jakaś głupia wygoda. No i sie wk..wiłem. Nie jestem papieżem, za miliony cierpiec nie będę. Niech te miliony sobie same za siebie pocierpią. Doszedłem przy okazji do przyczyn tego stanu rzeczy. Od początku błędnie zakładałem, że mężczyźni nie chcą nosić kiltów, bo spódnice kojarzą im się z kobietami, jak w krajach anglosaskich, gdzie skirt znaczy to samo, co girl. Na amerykańskich forach udawało mi sie ludzi do męskich spódnic przekonać moimi argumentami, bo ich początkowy sprzeciw wynikał głównie z niewiedzy. W Polsce jest inaczej, większość dobrze wie, co to jest kilt, że jest wygodniejszy, zdrowszy i męski. Ale nosić go sami nie będą, innym też nie pozwolą, bo główną przyczyną tego zjawiska jest fakt, że męskość obecnie w Polsce tylko z tych zakazów wynika. Bez zakazów przestaniemy być we własnych oczach cokolwiek warci. Dlatego żadne kilty ani szorty w Polsce sie nie przyjmą, a zakazów będzie przybywać, na czymś nasze męskie ego przecież opierac się musi. Inną sprawą jest to, jak radzą sobie mężczyźni w innych krajach, gdzie zasady nie obowiązują, może powinniśmy brać z nich przykład?
                • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 18:51
                  nie wydaje CI się, że każdy powinien mieć na tyłku to na co ma ochotę? Nie dziwię się, że nie zyskałeś poparcia co do szortów, ja bym nie poparła akcji na rzecz stringów ;)

Nie wydaje mi się, żeby noszenie kiltu wynikało ze względów zdrowotnych :)
                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 18:56
                    > nie wydaje CI się, że każdy powinien mieć na tyłku to na co ma ochotę?

Wydaje mi się, ze tak by było najlepiej, ale sama na to nie pozwolisz:

> Nie dziw
                    > ię się, że nie zyskałeś poparcia co do szortów, ja bym nie poparła akcji na rze
                    > cz stringów ;)

Pomijając już nawet fakt, że męskie szorty to nie stringi.

> Nie wydaje mi się, żeby noszenie kiltu wynikało ze względów zdrowotnych :)

Wynikałoby, ale nie chce mi się juz wdawac w wywody medyczno-termodynamiczne. To i tak bez sensu, bo cel jest nieosiągalny.
                    • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 19:02
                      ależ ja pozwalam, jak najbardziej jak ktoś chce niech nosi stringi, ja nie będę do tego nakłaniać tylko :) dlatego nie dziwię się, że ktoś nie poparł Twojej akcji na rzecz szortów bo ja bym nie poprała akcji na rzecz stringów (co nie znaczy że wsadziłabym do więzienia tych którzy je lubią :)

Udowodnij mi, że Szkoci noszą klit ze względów zdrowotnych :) i że z tego wzięła się ta tradycja :)
                      Kiepski z Ciebie agitator skoro zakładasz że próba udowodnienia Twojej tezy jest bez sensu :)
                      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 19:09
                        > Udowodnij mi, że Szkoci noszą klit ze względów zdrowotnych :)

A dlaczego mieliby to robić właśnie z takich względów?

> i że z tego wzięła się ta tradycja :)

Wiem, skąd się wzięła tradycja, słyszałem tak o Williamie Wilsonie, jak i królowej Victorii, a to są główne postaci odpowiedzialne za "starożytną tradycję kiltów" w Szkocji. :)

> Kiepski z Ciebie agitator skoro zakładasz że próba udowodnienia Twojej tezy jes
                        > t bez sensu :)

Wcześniej się w to wielokrotnie na różnych forach babrałem, przedstawiałem wykłady, wywody, linkowałem publikacje. Teraz mi sie zwyczajnie nie chce, zwyczajnie nie jestem już agitatorem, mam dość użerania sie w przegranej sprawie, bo to tylko do ośmieszenia prowadzi.
                        • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 19:12
                          o rany właśnie pisałam że to chyba nie z takich względów nosili kilt a Ty oznajmiłeś że tak ;/
                          • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 19:46
                            > o rany właśnie pisałam że to chyba nie z takich względów nosili kilt a Ty oznaj
                            > miłeś że tak ;/

Bez przesady. Kwestie zdrowia są jedną z przyczyn, dla których powinniśmy w kiltach chodzić ale to nie oznacza, że każdy, kto chodzi robi to właśnie z tego powodu. Mi się kilt spodobał z innych, niz zdrowotne powodów - jest wygodny i mi pasuje (nie tylko ja tak twierdzę, więc coś na rzeczy jest :). Na argumenty zdrowotne wpadłem przez przypadek, jeden gościu na amerykańskim forum o tym napisał, wiec postanowiłem przestudiować publikacje z tej dziedziny. Wyszło mi, że prawdę napisał, więc postanowiłem się odkryciem podzielić, tym bardziej, że jest to najkonkretniejszy argument za kiltami (wygoda i wygląd są sprawą względną, dla jednych kilt będzie ładny i wygodny, dla innych nie, wpływ temperatury na zdrowie jest konkretny, naukowo udokumentowany i bezdyskusyjny). Z drugiej strony podam przykład, jeden mój znajomy miał niedawno zapalenie jąder, lekarz powiedzial mu, ze to z powodu przechłodzenia (!sic!). Tak się dziwnie składa, że nawet Wiki nie podaje przechłodzenia jako przyczyny tej choroby, a specjalistyczne publikacje mówią jasno, że przechłodzenie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tych organów. Ale wiadomo, że nie mam szans w starciu z polską medycyną ludową, ktoś przeczyta, co napisałem, zapyta swojego lekarza, a jeżeli ten moich informacji nie potwierdzi wychodzę na wariata. No i w ten sposob nie mam żadnych konkretnych argumentów, a na forach czai się mnóstwo wujków dobra rada, którzy na wszelkie problemy z wygodą i zdrowiem męskich ubrań maja radę uniwersalną: luźne majty, morda w kubeł.

A co do szortów, mnie brak poparcia zdziwił. Z prostego powodu, to jest forum internetowe, ludzie tu piszący sa zwykle w sytuacji podobnej do mojej, też im nie wolno. O ile w pracy z wiadomych względów szarżować nie będą, tutaj mogliby wyrazić opinię popierającą bez żadnych konsekwencji. Szorty zawsze są wygodniejsze niz długie spodnie w lecie, więc gdyby się większe zamieszanie w tej sprawie zrobiło moglibyśmy wszyscy skorzystać. Przecież to tak na prawdę nikomu by nie zaszkodziło, a wielu poprawilo komfort życia. Okazuje się jednak, że większosć Polaków wierzy w reinkarnację. Nie chcą dać sobie i innym szansy na wygodne przeżycie swojego zycia, wolą psuć w nadziei, że w następnym wcieleniu będzie lepiej.
                            • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 19:54
                              myślę, że wiem w czym problem ;)

Twoje elaboraty trudno doczytać do końca :D
                              • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 20:00
                                Nie wszystko da sie zmieścić w jednej linijce. Niektóre zjawiska bywaja bardziej skomplikowane.
                                Poza tym, spotkalem sie juz z opiniami, że moje posty są za krótkie, widać nie da się wszystkim dogodzić. :D
                                • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 20:03
                                  Bo to jest sztuka maksimum treści w minimum słów :)
                                  no nie gadaj że to co napisałeś poprzednio to skrótowo było ;)
                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 20:07
                                    > no nie gadaj że to co napisałeś poprzednio to skrótowo było ;)

A miało być? Czasem się człowiek musi trochę rozpisać, nawet jak nikt tego nie przeczyta. :)
                                    • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 20:39
                                      hmmm wewnętrzna potrzeba? :)
                                      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 21:14
                                        Wyrzuciłem, co mi na duszy leżało. :)
                                        • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 02.05.11, 21:21
                                          żeby nie było, że nieczytane to stwierdzam, że to jeden z niewielu merytorycznych wątków na forum :)
                                          • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 17:18
                                            Co za świat, nawet do dymisji nie można się podać. :P
                                            Pochodziłem sobie troche wczoraj i dzisiaj po domu w spodniach i jedyne, co mogę powiedzieć, to że mam dość! Strony kiltowe znowu działają, bo od kiltu trudno się odzwyczaić.
                                            • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 17:42
                                              mogę tylko współczuć ;) mnie tam chodzenie w spodniach i bliźnie nie przeszkadza no chyba że byłaby to taka:

www.kciuk.pl/Wkladko-majtki-hitem-tego-lata-a50545-30
                                              • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 17:53
                                                Czemu, fajna jest. :)

> mogę tylko współczuć ;) mnie tam chodzenie w spodniach i bliźnie nie przeszkadz
                                                > a

Też mi przez parę dziesięcioleci nie przeszkadzało, aż zobaczyłem, że można inaczej i dochjodzę do wniosku, że osobnik, który kazał mężczyznom nosić spodnie był albo złośliwcem, albo idiotą.
                                                • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 17:55
                                                  jedno jest pewne był facetem :D
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 18:02
                                                    > jedno jest pewne był facetem :D

Skąd wiesz?
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 18:08
                                                    no jak to skąd? przecież niemal wszystko wynaleźli faceci :)
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 18:10
                                                    > no jak to skąd? przecież niemal wszystko wynaleźli faceci :)

Ze spodniami, jak i z Polonem nie byłbym taki pewny. :)
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 18:17
                                                    biorąc pod uwagę telefon, silnik spalinowy, zegar itp to byłabym pewniejsza mojego zdania :)
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 18:24
                                                    No ale do chodzenia w telefonie, silniku spalinowym ani zegarze nikt nas nie zmusza. :)
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 18:30
                                                    tak? no to nie używaj :P
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 18:38
                                                    Nie mówiłem o używaniu, a o używaniu niezgodnym z przeznaczeniem i własnościami uzytkowymi, tak jak obecnie ma to miejsce w przypadku spodni. Spodnie wymyślono jako strój do jazdy konnej i do ochrony przed zimnem (gdy jest zimno i trzeba całymi dniami po zaśnieżonym stepie łazić). Współcześnie sie jeszcze na ubranie robocze nadają, na motor, i to właściwie wszystkie zastosowania, do innych ich oryginalnie nie przewidziano, więc się do nich nie nadają.
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 18:38
                                                    przecież nikt Ci nie każe nosić spodnia, majtek niezgodnie z przeznaczeniem :DDD
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 18:42
                                                    > przecież nikt Ci nie każe nosić spodnia, majtek niezgodnie z przeznaczeniem :DD
                                                    > D

Właśnie mi każą, do pracy w biurze, na przykład. A do tego wynalazca spodni (czy też wynalazczyni, bo to brzmi wiarygodniej) ich nie przewidział/a.
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 18:55
                                                    to na co musisz wciągać te gatki? na głowę :)
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 19:02
                                                    > to na co musisz wciągać te gatki? na głowę :)

Jeszcze nie, zobaczymy, jakie jeszcze zasady nam wymyślą. :)
                                                    Na razie muszę ich używać niezgodnie z przeznaczeniem (chyba, że udowodnisz, że wynalazczyni wymyśliła je dla mężczyzn do prac biurowych? :).
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 20:39
                                                    myślę że do zakładania na tyłek a w jakim miejscu to już zależy od materiału ;)
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 21:16
                                                    > myślę że do zakładania na tyłek

Sprawdzałem doświadczalnie, nie nadają się, nie spełniają norm bezpieczenstwa i ochrony zdrowia.

A co do genezy powstania spodni. W Europie pojawiły sie one po raz pierwszy w starożytnej Grecji, jako strój kobiecy. I chyba domyślam się, jak stały sie strojem męskim. Kobiety w antycznej Grecji mialy bardzo niski status społeczny, porównywalny z niewolnikami. A wiec to było tak: wraca sobie pewien Grek do domu z wojny, wita go żona: witaj ukochany mężu, podczas twojej nieobecności postanowiłam zrobić ci prezent, uszyłam ci nową spódniczkę. Po czym podała mu spodnie korzystając z faktu, że mąż był już bardzo wyczerpany wielomiesięcznym bojem. Podstępu tego dokonała w akcie zemsty, gdyż feministką była. :)
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 21:20
                                                    jakie zagrożenie dla zdrowia u życia niosą za sobą majtki?

z tymi spodniami to na bank nie było tak :)
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 21:28
                                                    > jakie zagrożenie dla zdrowia u życia niosą za sobą majtki?

Dla męskiego poważne, blokują chłodzenie, czym mogą doprowadzić do bezpłodności. A bezpłodność traktowana jest jako ciężkie obrażenie ciała. Zauważ, ze nie dałem uśmieszku, bo to jest aktualnie obowiazujący pogląd naukowy.

> z tymi spodniami to na bank nie było tak :)

Musiało tak być, innego logicznego wytłumaczenia nie widzę. :)
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 21:32
                                                    podaj mi przykład konkretnej osoby, która odniosła jakieś uszkodzenia na skutek noszenia męskiej bielizny :) gdyby było tak jak mówisz to masowo pozywano by firmy produkujące gatki :)

znalazłam inną wersję :)

Wydawać się może, że spodnie istnieją tak długo, jak długo istnieje cywilizacja. Nic bardziej błędnego. Aż do XIV wieku w Europie spodnie nie były używane – zarówno kobiety jak i mężczyźni nosili suknie. Pierwsi zaczęli nosić spodnie rycerze, ponieważ suknia utrudniała im jazdę konną. Podpatrzone od barbarzyńskich jeźdźców ze stepów spodnie stały się jednocześnie wyznacznikiem płci.

Początkowo spodnie składały się z dwóch pończoch, które w XIV wieku połączyły się w rajtuzy. Panowie byli wobec tego zmuszeni zdejmować je kilka razy w ciągu dnia, więc wymyślono rozporek. W Renesansie rajtuzy rozdzielono na część górną (bufiaste spodenki) i pończochy. Od początku XIX wieku zaczęto używać długich spodni.
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 21:57
                                                    > podaj mi przykład konkretnej osoby, która odniosła jakieś uszkodzenia na skutek
                                                    > noszenia męskiej bielizny :) gdyby było tak jak mówisz to masowo pozywano by f
                                                    > irmy produkujące gatki :)

Mam coś innego, o wpływie przegrzewania na bezpłodność. Publikacja jak najbardziej naukowa, wskazująca bezdyskusyjnie, że przegrzewanie jąder powoduje bezpłodność. Najciekawsze jest w punkcie "Discussion", napisano tam, ze optymalna temperautura jader wynosi o 3 stopnie mniej niż temperatura ciała (czyli 34 stopnie Celsjusza). Informacja ta się mniej wiecej pokrywa z innymi publikacjami (mówiącymi o optymalnym przechłodzeniu o 2 do 4 stopni), jedyna różnica z iniektórymi innymi publikacjami polega na braku zgody co do skutków znacznego przechłodzenia. W linkowanym artykule twierdzą, ze znaczne przechłodzenie, czyli o wiecej niż 4 stopnie (możliwe do osiągnięcia praktycznie tylko po wpadnięciu do zimnej wody, i to niezależnie od ubrania) szkodzi, niektórzy badacze twierdzą, ze nie szkodzi. A teraz definicja, bo to ważne, przegrzaniem nazywamy przekroczenie temperatury powyżej optymalnej. Chyba sie z taka definicją zgodzisz? Definicję podałem dlatego, ze badania prowadzono na przypadkach ekstremalnych, czyli 32 latkach z azospermią na przykład, mniejsze przegrzanie wywołuje mniejsze i później następujące efekty.
                                                    To jeszcze nie wszystko, bo spór na temat, czy takie przegrzanie prowadzi takze do nowotworów jąder i prostaty wciąż trwa, nie został jednoznacznie rozstrzygnięty (dokłądniej, czytałem kiedyś na ten temat i wygladało to tak: jeden lekarz zbadał 6 pacjentów, powiązał raka z przegrzewaniem, po czym inny lekarz wykazał, ze pewien rumuński kierowca całe życie przegrzewał, a raka nie dostał, więc spór jest otwarty, pieniędzy na badania mało i nikt nie ma chęci, by ostatecznie wykazać przyczyny męskich chorób). Przy hipotezach wiażących przegrzewanie z rakiem nie będę się wiec zbytnio upierał aż ewentualnie pojawią się ostateczne wyniki.

Historia spodni prosto z Wiki, zapewne? Niestety, Wiki bywa nieco przestarzała. Mogę Ci nawet na to przykłądy podać, na temat optymalnej temperatury jąder Wiki twierdzi, ze wynosi ona 1 do 2 stopni mniej i opiera sie na poglądzie medycznym z lat 70-tych XXw., jak widzisz na linkowanym przykładzie, to już dawno jest nieaktualne.
                                                    Tak to juz bywa, ze Wiki się dość często w specjalistycznych sprawach (jak historia, medycyna) myli, bo tworzą ją użytkownicy, nie instytuty badawcze.
                                                    --
                                                    15 MAJA - DZIEŃ MĘSKICH SPÓDNIC
                                                    Strony kiltowe:główna newsy i komentarze foto-video linki
                                                    Blog społeczno-polityczny strikemastera
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 22:02
                                                    chyba się nie rozumiemy

Każdy ma indywidualnie reaguje na temperaturę jednemu jest gorąco przy 15 a drugiemu w 30 stopniach ledwo ciepło. Jak jest gorąco i człowiek się poci to znak, że trzeba się rozebrać o wg mnie z gatkami jest podobnie jak komuś gorąco w barchanach do kostek zakłada stringi :)

Jak Ci gorąco nie zakładaj wcale i tyle :) tak jak pisała - stwarzasz problemy :)
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 22:22
                                                    > chyba się nie rozumiemy

Zauważyłem. Ja nie piszę o ogólnym odczuciu ciepła/zimna tylko temperaturze konkretnych organów, która ma miec określoną wartość. Wartość o 3 stopnie Celsjusza mniejszą niż reszta ciała. Sytuacja wygląda tak: do jąder wpływa krew o temperaturze 37 stopni (bo taka temperaturę ma krew człowieka), a jądra maja mieć 34 stopnie. Chłodzenie o 3 stopnie nie jest sprawą łatwą, w żadnych spodniach ani majtkach nie da się tego uzyskać, bo potrzebny jest przewiew i odsunięcie jąder od ciała. I to właśnie jest przyczyna, dla której spodnie w wydaniu męskim nie mogą dostać certyfikatu CE.

> Jak Ci gorąco nie zakładaj wcale i tyle :) tak jak pisała - stwarzasz problemy
                                                    > :)

No właśnie chciałbym móc chodzić w kilcie, ale do pracy się nie da. Postanowilem więc zawalczyć o erzac (jądrom za bardzo nie pomoże, ale pomaga na subiektywne odczucie ciepła/zimna w lecie), okazuje sie, ze tego też sie nie da. Czyli obowiazujące nas, mężczyzn zakazy są debilne i szkodliwe i stąd nie zdziwi mnie, jak w przypływie męskiej dumy ktoś niedlugo każe mi chodzic z majtkami na głowie twierdzac, ze tylko tak jest po męsku.
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 22:27
                                                    jesteś niezmordowany ;)

Syzyfie kobitom z tyłkiem na wierzchu (czytaj w krótkich kiecach) i biustem (czytaj duże dekolty) też do pracy nie wolno przychodzić :) no chyba że się jest kobietką lekkich obyczajów.

Ożeń się z Szkotka i wtedy będziesz mógł się domagać kultywowania tradycji :P
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 04.05.11, 13:16
                                                    > jesteś niezmordowany ;)

Fajniej by było, gdybym o podstawowe prawa dla siebie walczyć nie musiał. Ale świat taki piękny nie jest.

> Syzyfie kobitom z tyłkiem na wierzchu (czytaj w krótkich kiecach) i biustem (cz
                                                    > ytaj duże dekolty) też do pracy nie wolno przychodzić :)

Nie chcę przychodzic do pracy w krótkiej kiecy, tylko w kilcie, a jak się nie da, to chociaż w szortach, bo w lecie wygodniej. Przyznasz, ze długosć robi różnicę.

> Ożeń się z Szkotka i wtedy będziesz mógł się domagać kultywowania tradycji :P

Mogę też zwyczajnie do Szkocji, albo chociaż Niemiec wyjechać i nosic kilt bez zawierania związku małżeńskiego (na terenie całego UK nawet jako strój oficjalny, bo zarejestrowano wzór polskiego tartanu, czyli kilt stał się wg. brytyjskiego prawa polskim strojem etnicznym :), ale mieszkam w Polsce i wyjazdu nie planuję, a prawa człowieka w Polsce też mi się należą.
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 04.05.11, 15:31
                                                    Mnie długość nie robi różnicy :) u mnie w pracy krótkie gatki u mężczyzn nie są czymś nagannym :) może to kwestia zawodu :D
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 04.05.11, 16:53
                                                    > Mnie długość nie robi różnicy :) u mnie w pracy krótkie gatki u mężczyzn nie są
                                                    > czymś nagannym :) może to kwestia zawodu :D

A na kilt by pozwolili?
                                                    A wykonuje zawód wyuczony, czyli inżyniera, nie pracuję w banku.
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 04.05.11, 19:20
                                                    od kiedy inżynier to zawód :)?
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 04.05.11, 20:29
                                                    > od kiedy inżynier to zawód :)?

Od kiedy zaczęto nadawać taki tytuł. Bo to tytuł zawodowy jest.
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 04.05.11, 20:31
                                                    właśnie tytuł nie zawód :)
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 04.05.11, 21:10
                                                    > właśnie tytuł nie zawód :)

Zaw3ód też, przy okazji. Nie raz tak w różnych kwestionariuszach pisałem.
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 04.05.11, 21:28
                                                    a zawód magister też masz? <lol>
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 04.05.11, 21:30
                                                    Mam. :) Ale podawanie jako zawodu magistra niczego nie przybliża, inżynier już przybliza bardziej, jak się jeszcze poda specjalizację...to wychodzi, ze się na instalacjach chłodzących i grzewczych znam zawodowo. :)
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 04.05.11, 22:03
                                                    tia zawód inżynier mówi wszystko :DDD
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 04.05.11, 22:10
                                                    > tia zawód inżynier mówi wszystko :DDD

Czasem w kwestionariuszach taka informacja wystarcza i nie trzeba sie rozpisywać. Na forum własciwie też powinna wystarczać, niektórzy tylko maja z tym jakieś problemy. :D
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 04.05.11, 22:16
                                                    nom może dlatego że ten tytuł nie mówi absolutnie nic poza tym że ma się niepełne, wyższe wykształcenie techniczne? :)
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 05.05.11, 22:36
                                                    A do czego potrzebujesz dodatkowych informacji? :)
                                                  • lacido Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 05.05.11, 23:11
                                                    myślisz, że pracodawcy wszystko jedno jakiego inżyniera zatrudni? :) swoją droga nie widziałam nigdy takiego ogłoszenia :)
                                                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:10
                                                    > myślisz, że pracodawcy wszystko jedno jakiego inżyniera zatrudni? :)

Pracodawcy trzeba podawać nie tylko kierunek i specjalność, podaje sie dużo wiecej szczegółów. A co, chcesz mnie zatrudnić? :)
                • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:48
                  Strik--i tu sie pozwolisz z toba nie zgodzę----gdy tylko robi sie ciepło to 80 % menów chodzi w szortach w spodniach to tylko nielicznych archaicznych zobaczysz :)
                  • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:51
                    > Strik--i tu sie pozwolisz z toba nie zgodzę----gdy tylko robi sie ciepło to 80
                    > % menów chodzi w szortach w spodniach to tylko nielicznych archaicznych zobaczy
                    > sz :)

Cała ta akcja powstała dlatego, ze mi do pracy w szortach wyjść nie wolno.
                    • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 12:00
                      Strik---jak ty jestes bardzo wazna osoba i masz kontakt z klientem to nie wolno-=-powaga twojego stan owiska tu wchodzi w gre--ale może w c\zasie dojazdu do i z pracy co ?
                      widzialam kobiety w Ameryce jak na sportowo do pracy a potem w klimatyzowanym pomieszczeniu juz w pończochach i garsonkach urzędowały :)
                      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 12:18
                        Kontakty z klientem zdarzają mi się dość rzadko i tylko na poziomie inżynierskim, czyli z innymi inżynierami, takimi od produkcji, w ubraniach roboczych. A biuro zdecydowanie klimatyzowane nie jest, ma za to ładny, blaszany dach.
                        • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 12:28
                          Strik ---twój szef jest konserwatysta----blaszany dach mozna sie usmażyć--inżynier w bermudach latem to piekny widok --wiem o czym ty mowisz z tym przegrzewaniem jader bo przebywalam w męskim środowisku/ojciec,mąż,synowie/często w upały mieli problemunawet z odparzeniami pachwin kolo jader i pudrowalam im tamte miejsca :)
          • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:41
            Ze względów higienicznych nie powinno sie nosić spodni bez majtek----okroplisz sobie i natychmiast musisz prac--a tak zmieniasz dwa razy dziennie bielizne i jesteś pachnący czystościa chłop---a spodnie nosisz wielokrotnie :)
    • seth.destructor Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 02:08
      Napisz coś może o obcisłych majtkach na Forum Kobieta. Termodynamika fig i reform. Chociaż, niektórzy szaleją na punkcie przepoconej, cuchnącej damskiej bielizny.
      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 09:11
        Co jak co, ale po Tobie bym się tak genialnych tekstów nie spodziewał.
    • chersona Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 18:31
      a nie boisz się obwisłych, wydłużonych jąder i takiegoż siusiaka? pamiętam z Indii widok nagich łazęgów - jajka zwisały im smętnie, jak sflaczałe baloniki. Piersi kobiece - niepodtrzymywane biustonoszem - również szybciej zmierzają ku ziemi.
      nie opracowałeś jakiś gustownych bezpiecznych majtadasków?
      • strikemaster Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 03.05.11, 18:40
        > a nie boisz się obwisłych, wydłużonych jąder

One właśnie maja tak wisieć, dlatego są umieszczone na zewnatrz wraz z mięśniami, które ustalają odpowiednią ich odległość od ciała (bo mają być od ciała zimniejsze).
        Co do "siusiaka", jak jest potrzeba, to przestaje być obwisły, chyba o tym wiesz?

> nie opracowałeś jakiś gustownych bezpiecznych majtadasków?

Rozczaruję Cie, wcale nie zajmuję sie opracowywaniem majtek. Ani zawodowo, ani tym bardziej hobbystycznie. :)
    • voxave Re: Termodynamika luźnych spodni i bokserek 06.05.11, 11:16
      Szalonytom--------teraz przeszedłeś na zawodzenie ha ha ha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka