02.09.11, 20:59
Witam,

nie mam pojecia na jakim forum zadac to pytanie, tu moze ktos sie zna i pomoze. Zblizaja sie urodziny mojego meza i wiem, ze ucieszylby sie z lornetki. przegladam allegro, ale tam jest zatrzesienienie tego, a ja nie wiem na co zwrocic uwage ( parametry, wytrzymalosc i moze inne o ktorych nie mam pojecia). Lornetka nie bedzie uzywana do jakis cudow na kiju, raczej wycieczki, laznie po gorach i moze podgladanie sasiadki, jak ja nie bede widziala :P
Aha, jesli zlamalam regulamin prosze o przeniesienie mojego posta na odpowiednie forum ( jakie?)
Dziekuje serdecznie
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Ile masz pieniędzy? /nt 02.09.11, 22:47

• ha-ya Re: Ile masz pieniędzy? /nt 02.09.11, 23:12
        Hmm, nie hcialabym sie na nia rujnowac ani ruszac oszczednosci :P Kilka stowek moge za nia zaplacic, wiec modele za kilka tys. odpadaja :D
    • tow.ortalion Re: Lornetka 02.09.11, 23:42
      ha-ya napisała:

> ...ja nie wiem na co zwrocic uwage ( parametry, wytrzymalosc i moze inne o ktorych nie mam pojecia).

---------------------------------------------

No tylko trzy parametry są: powiększenie, pole widzenia i średnica okularu mająca wpływ na jasność obrazu.

Pole widzenia maleje wraz z wzrostem skali powiększenia, dlatego lornetka 7x50 prawie zawsze będzie miała większe pole widzenia niż lornetka 10x50 (pomimo większego przybliżenia).

Im większa średnica obiektywu, tym większe pole widzenia (przy tym samym powiększeniu).

Jednak przy maksymalnym powiększeniu bez unieruchomienia lornetki nie da się nic zobaczyć (obraz będzie drgał). Dlatego maksymalne powiększenie lornetki, które pozwala na oglądanie z ręki (bez statywu) wynosi do 12 razy.

Nie przesadzaj więc z powiększeniem. Przed zakupem pomyśl jakiej lornetki szukasz, do jakich celów. Pamiętaj że to co największe, nie oznacza wcale najlepsze.

Do oglądania np. bikini na plaży w zupełności wystarczy 7 x 50
      Przed zabraniem w góry pamiętaj, że szkło ma swoją masę i najlepiej przed już wyprawą ustalcie kto to będzie targał.
      • ha-ya Re: Lornetka 03.09.11, 10:14
        hej,

dzieki serdeczne. wlasnie o takie info mi chodzilo. jak wspomninalam lornetka bedzie sluzyla do celow turystyczno-krajoznawczych, amatorow raczej niz profesjonalistow. Aha, cudo bede nosila raczej ja, bo maz nosi corke (mimo wszystko ciezsza). Statywu nie planuje dokupowac, ale to jeszcze jeden przedmiot do noszenia :P
        • grassant Re: Lornetka 03.09.11, 11:14
          [b]skoro Ty masz nosić, kup z demobilu na straganie od ruskich, z pokrowcem. tanio, wygodnie i trwale
    • m-kow Re: Lornetka 03.09.11, 00:15

Jeśli Cię to nie znudzi to warto przeczytać dla nabrania oglądu sytuacji
      www.optyczne.pl/12.1-artyku%C5%82-Jak_kupowa%C4%87_lornetk%C4%99_.html
      Czyli szukasz moim zdaniem czegoś pomiędzy 300 zł a 500 zł z powiększeniem powiedzmy 10 do 12 i soczewką o średnicy między 32 a 50 powiedzmy. Za 500 zł wcale nie trzeba kupować noname'a.
      www.cyfrowe.pl/lornetki-lunety-teleskopy/celestron-nature-8x42-.html
      www.cyfrowe.pl/lornetki-lunety-teleskopy/celestron-nature-10x50-porro.html
      www.cyfrowe.pl/lornetki-lunety-teleskopy/nikon-sporter-ex-10x42-czarna.html
      www.cyfrowe.pl/lornetki-lunety-teleskopy/celestron-outland-10x42.html
      www.cyfrowe.pl/lornetki-lunety-teleskopy/delta-optical-classic-10-30x50.html
      www.cyfrowe.pl/lornetki-lunety-teleskopy/nikon-action-ex-7x35-cf.html
      www.cyfrowe.pl/lornetki-lunety-teleskopy/nikon-action-ex-7x50-cf.html
      www.cyfrowe.pl/lornetki-lunety-teleskopy/nikon-action-vii-10-22x50-cf-zoom.html
      www.cyfrowe.pl/lornetki-lunety-teleskopy/opticron-vega-ii-10x40.html
      Sklep akurat dałem przykładowy bo wcale nie ma wjakichś wybitnie niskich cen :-)
      -
      "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
    • kelbalrai Re: Lornetka 03.09.11, 20:00
      Bardzo fajny prezent się szykuje.

Przede wszystkim, unikaj taniego chłamu na Allegro. Za 100 zł nie da się kupić dobrej lornetki i nie wierz nikomu, kto tak twierdzi.

Loretka do łażenia po górach powinna być raczej lekka. Stąd polecane poprzednio 7x50 raczej odpada, bo spora, ciężka i parametry ma typowo nocne lun morskie.
      Zastanów się nad czymś klasy 8x32 lub 10x42. Rzuć okiem na rankingi testów wykonanych przez specjalistów na Optyczne.pl:

www.optyczne.pl/ranking_optyczne_pl-ranking_lornetek-8x32.html
      www.optyczne.pl/ranking_optyczne_pl-ranking_lornetek-10x42.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka