Dodaj do ulubionych

Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć?

13.09.12, 08:06
"Bo nikt nie będzie mi niczego wsadzał. Nawet do ucha"
metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/1,126513,12474263,Dlaczego_polscy_mezczyzni_nie_chca_sie_leczyc___Bo.html
Mocny i bardzo prawdziwy artykuł, u nas facet to nadal cykor i frustrat ukrywający się za kamienną twarzą, którzy góry będzie przestawiał, robił za ogiera, ale na myśl o stomatologu będzie się pocił we wszystkich wygolonych (nie dla higieny) miejscach.
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 08:38
      A tak serio, ilu facetów idzie dobrowolnie na badanie prostaty? Na myśl, że lekarz wsadzi palec w tyłek mój szwagier powiedział, że woli zdechnąć.
      • e-no-kolego Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 17:47
        Trochę brzmi to jak chrzanienie na potrzeby arykułu.
        Byłeś kiedyś u lekarza specjalisty?
        Człowiek sam wyzdrowieje zanim cokolwiek się tam wydarzy... byłem parę razy i dopóki rzeczywiście nie będę miał 40 gorączki nie będę tracił czasu (no chyba, że prywatnie)
    • sibeliuss Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 08:49
      Po 40-tce. Szwagier ma 44 lata, piwny brzuszek, lubi goloneczkę. Początki lustrzycy.
      • mariuszg2 Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 08:56
        hmmmm...zważywszy, że się teraz długo czeka w kolejce do lekarza...powinienem się już zapisac....lustrzyce mam od jakiegoś czasu....powiedziałbym, że ostatnio przyjmuje ona ostrą formę w przebiegu...tzwz lustrzyca medicinalis vulgare.... goloneczkę jadłem wczoraj.....przedwczoraj...wczoraj łososia wędzonego .... 1/4 l wódki, grzybki w occie, ciasto od cioci (serniczek).... i kupiłem krem przeciwzmarszczkowy (eisenberg anti age wrinkle boost )
        • sibeliuss Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 09:08
          No patrz, a ja jeśli już mam gębę wykremować to tylko zwyczajnym kremem Nivea.
          ps. nie jadam tłusto, bo nie lubię.
          • mariuszg2 Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 09:11
            ja Nivea używam po kąpieli.... mam wtedy skórę suchą i muszę ją natłuścić....;)
            • sibeliuss Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 09:11
              Gdzie masz tą skórę suchą?
              • mariuszg2 Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 09:30
                wszędzie....
                • sibeliuss Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 09:34
                  Może to początek przepoczwarzania?
                  Codziennie ta kremacja?
                  • mariuszg2 Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 09:37
                    kremacja bedzie raz...po zejsciu....jak sie przepoczwarzenie niu uda....
                    • sibeliuss Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 09:41
                      Rzadko używam balsamu po kąpieli, nie lubię. Podobnie z goleniem tego i owego.
                      • pollarek Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 15.09.12, 10:36
                        sibeliuss napisał:

> Wooooot:DD Piękna ta męska rozmowa:))) Chyba będę poszukiwać Waszego tandemu na forum:D

P.S. Dobry balsamik nie jest zły, ale niech ktoś go, na Boga, we mnie wsmaruje:P
    • szybiarz Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 15:11
      może stracili sens życia? ich żony zbrzydły, sprawność nie ta co wtedy kiedy mieli 20 lat, spadła ich atrakcyjność wizualna, już nie mogą poderwać małolatki, zony trzymają kasę więc nie mogą sobie kupić sportowej bryki i rwać laski, też bym nie chciał się leczyć i wolałbym czekać na śmierć na białym koniu
    • wersja_robocza Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 15:30
      Nie mam pojęcia. Dziwne te człowieki. Bojaźliwe takie.
      • rekreativa Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 19:00
        No jeżeli ktoś woli nabawić się raka i umrzeć w bólach niż przeżyć ten nieszczęsny palec w dupie, to mogę tylko powiedzieć: jednego idioty mniej.
        • wersja_robocza Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 19:19
          Zaraz przyjdzie korki i powie po raz kolejny, że mężczyźni nie chodzą do lekarza, bo: 1.nie ma dla nich programów walki z rakiem sutka i szyjki macicy tak jak są takie programy dla kobiet i z tego powodu kobiety żyją dłużej od mężczyzn o 12 lat, 2.ciężko pracują, zamiast opalać się i być utrzymywanym przez żony tak jak zony są utrzymywane przez mężów, 3.ich matki ich wykastrowały i walnie przyczyniły się do odebrania im zdrowia, 4.....
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 20:27
            Wiesz, ja dokładnie takie same argumenty słyszałem w przypadku np. kobiet i ich zarobków...

Skoro staramy się wyrównać niesprawiedliwe nierówności pomiędzy płciami, to trzeba celować i wspierać w miejscach gdzie dana płeć jest słabsza/uciskana.

I w przypadku mężczyzn będzie to edukacja i opieka zdrowotna - wyraźnie widać że mężczyźni tutaj odstają w dół.
            • easz Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 23.09.12, 21:12
              g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> I w przypadku mężczyzn będzie to edukacja i opieka zdrowotna - wyraźnie widać ż
              > e mężczyźni tutaj odstają w dół.
              >

To teraz pytanie - czy do mezczyzn inaczej trza by podchodzic z marketingiem, niz do kobiet, czy tak samo? Kazdy, kazdy artykul jaki na ten temat przeczytalam prawil, ze z mezczyznami jest INACZEJ - mezczyzni sa inni, inne maja podejscie, hehe - trening kulturowy i co za tym idzie.
              Wiec?
          • corgan1 samą prawdę napisałaś :) 15.09.12, 01:58
            > Zaraz przyjdzie korki

Nie wiedziałem że mam tu jakiś fanklup a to zawsze łechce ego :)

> i powie po raz kolejny, że mężczyźni nie chodzą do lekarza, bo:
            > 1. nie ma dla nich programów walki z rakiem sutka i szyjki macicy tak jak są takie
            > programy dla kobiet i z tego powodu kobiety żyją dłużej od mężczyzn o 12 lat,

Ostatnio jakieś reklamy targetowane do facetów się pojawiły że "prawdziwy mężczyzna dba o zdrowie" ale to dopiero początek. Poza tym - schematyczne i drętwe to wszystko jakieś jest.
            Pewnie Unia się dołożyła do tych reklam i dlatego to leci w TV. Gdyby te reklamy miały iść z niewykorzystanych corocznie środków na profilaktyczne badania cytologiczne z których korzysta tylko niewielka cześć kobiet - to byłoby coś, ale wtedy podniósłby się wrzask że kobiety są dyskryminowane.

> 2. ciężko pracują, zamiast opalać się i być utrzymywanym przez żony tak jak zony są
            > utrzymywane przez mężów,

No to oczywiste. Faceci więcej pracują zawodowo, biorą na klatę zajęcia szkodliwe dla zdrowia, niebezpieczne dla życia. Nie ma powodu aby tak było nadal. Kobiety też mogą pracować w kopalniach lub budownictwie albo służbach mundurowych albo jeździć tirami.

Nie ma przeszkód aby kobiety szły do pracy a faceci zostaną w domu, zajmą się dziećmi, zakupami, sprzątaniem, zmywaniem, pooglądają sobie seriale. Zrobią to wszystko co normalnie robią kobiety. Chciałyście równouprawnienia no to je macie.

> 3. Ich matki ich wykastrowały i walnie przyczyniły się do odebrania im zdrowia,

Bardzo często tak bywa. Kastrowanie odbywa się po kawałku, etapami, powoli. Objawia się w dzieciństwie tekstami "nie biegaj", "nie skacz", "nie właź na drzewo", "za dużo grasz w piłkę", "uważaj bo się przewrócisz" [na rowerze] itp.

> 4.....

zabrakło pomysłów? :)
            • wersja_robocza Re: samą prawdę napisałaś :) 15.09.12, 09:55
              Zaraz fanklub.:P
              Reklamy są od dawna. I w związku z tym ile razy byłeś u doktora?
              Mnie? To twoje usprawiedliwienia, by nie iść do lekarza i krócej żyć, więc czekamy niecierpliwie na kolejne.:cool:
            • easz Re: samą prawdę napisałaś :) 23.09.12, 21:16
              corgan1 napisał:

> Ostatnio jakieś reklamy targetowane do facetów się pojawiły że "prawdziwy mężcz
              > yzna dba o zdrowie" ale to dopiero początek. Poza tym - schematyczne i drętwe t
              > o wszystko jakieś jest.

Wiekszosc tych reklam jest okropna, zreszta w przypadku tych do kobiet bylo tak samo. Zgrzytanie zebami.

> Nie ma przeszkód aby kobiety szły do pracy a faceci zostaną w domu, zajmą się d
              > ziećmi, zakupami, sprzątaniem, zmywaniem, pooglądają sobie seriale. Zrobią to w
              > szystko co normalnie robią kobiety. Chciałyście równouprawnienia no to je macie

Koncowka ci sie rozjerzdza z tym, co przed, pieprzony feministo. Przeciez sam tak chcesz, tylko boisz sie przyznac, myslisz ze z sarkazmem wyjdziesz z twarza, wilk bedzie syty i owca cala. Ladne rzeczy, no.

> > 3. Ich matki ich wykastrowały i walnie przyczyniły się do odebrania im zd
              > rowia,
              >
              > Bardzo często tak bywa. Kastrowanie odbywa się po kawałku, etapami, powoli. Obj
              > awia się w dzieciństwie tekstami "nie biegaj", "nie skacz", "nie właź na drzewo
              > ", "za dużo grasz w piłkę", "uważaj bo się przewrócisz" [na rowerze] itp.

Tez cie wykastrowala twoja? A gdzie byl ojciec?;)
              Tak, to sie kastruje dziewczynki. Chlopakow wrecz odwrotnie.
              • easz Re: samą prawdę napisałaś :) 23.09.12, 21:19
                Rozjezdza Q@##
          • wielkafuria Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 16.10.12, 20:26
            wersja, a widzialas reklamy jednego banku ktory stworzył ubezpieczenie od raka m.in od prostaty i innych wersji raka u facetów?
            • wersja_robocza Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 16.10.12, 20:34
              Nie widziałam. Jest coś takiego? Który banka? jakiś link?
        • koham.mihnika.copyright niektore za palec w dvpie krolestwo by oddaly nt 15.09.12, 09:50

• cloclo80 Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 07.10.12, 18:21
          Głupiś.
          Palec w dupie raka nie wykryje.
        • wielkafuria Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 16.10.12, 20:25
          rekreativa napisała:

> No jeżeli ktoś woli nabawić się raka i umrzeć w bólach niż przeżyć ten nieszczę
          > sny palec w dupie, to mogę tylko powiedzieć: jednego idioty mniej.

a miałas kiedys palec dupie? bo ja byłam u lekarza tzw starej daty, który najpierw pocalował mnie w reke a potem wsadził mi palec do tyłka, wiecej nie pojde...
          hmmm, moze dlatego mam teraz uraz do samej mysli o seksie analnym ;/
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 19:25

wersja_robocza napisała:

> Nie mam pojęcia. Dziwne te człowieki. Bojaźliwe takie.

Nieprawda.
        Proponowałbym traktować mężczyzn jak równych kobietom, a nie jak ułomnych idiotów.

Oczekiwania społeczne niszczą czy wręcz zabijają mężczyzn, a jednocześnie społeczeństwo nie oferuje im wystarczającego wsparcia w dziedzinie ochrony życia i zdrowia.

W tej kwestii mężczyźni są zdecydowanie dyskryminowani.

Ale wypadałoby tu poczytać coś więcej niż taki bzdurny artykuł w metro.
        Na początek wystarczy raport siemensa
        • wersja_robocza Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 19:34
          Graf, odczapeczkuj się, ok?
        • rekreativa Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 22:27
          To nie jest, niestety, bzdurny artykuł.
          Mężczyźni wykazują absurdalny opór przed pójściem do lekarza, wymyślając jeszcze bardziej absurdalne powody, dlaczego to nie pójdą.
          Żeby mojego wujka (lat 56) doprowadzić do dentysty, uknuliśmy w rodzinie cały misterny spisek. Podobnie podstępem trzeba było leczyć mojego dziadka - niestety, zmarł przedwcześnie na nowotwór.
          Tekst "nie będzie mnie jakiś facet obmacywał" słyszałam na własne uszy od znajomego, którego żona bezskutecznie prosiła, by się poszedł zbadać.

Ale co do oczekiwań społecznych to masz rację. Tradycyjny model społeczeństwa i mężczyzny w nim nie przyjmuje do wiadomości istnienia czegoś takiego jak "chory mężczyzna". Prawdziwy mężczyzna po prostu nie choruje i nie bywa słabowity. On co najwyżej umiera.
          Dlatego w edukacji, bo ona jest tu podstawą, powinno się więcej miejsca poświęcić tematyce zdrowotnej, bo nie wiem, czy dzieciaki w ogóle czegokolwiek na temat dbania o zdrowie się dowiadują teraz w szkole. Ale chyba nie za wiele, sądząc po efektach.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 13.09.12, 22:31

> Mężczyźni wykazują absurdalny opór przed pójściem do lekarza, wymyślając jeszcz
            > e bardziej absurdalne powody, dlaczego to nie pójdą.
            > Żeby mojego wujka (lat 56) doprowadzić do dentysty, uknuliśmy w rodzinie cały m
            > isterny spisek. Podobnie podstępem trzeba było leczyć mojego dziadka - niestety
            > , zmarł przedwcześnie na nowotwór.

Tak jest, i co więcej, jest to zjawisko masowe u nas, a dużo rzadsze na zachodzi. Pytanie co jest tego powodem i jak to rozwiązać.
          • koham.mihnika.copyright problem miedzynarodowy, ogolnie faceci nie lubia 15.09.12, 10:00
            chodzic do lekarza. Ja takze. Zawsze mi cos znajdzie.
            Zamiast palca w dvpie, mozna badac poziom PSA, ale jakas mondra menska πozda zadecydowala, ze test nie jest wystarczajaco dobry i rzad powinien ograniczyc koszt. Zatem kazda pani moze badac cycki i cipke do woli, ale facet musi dac dvpy (doslownie), bo PSA mozna zrobic raz w roku.
            Od czasu, gdy moj dentysta/ka kupili dobra aparature, to nie mam problemow z otwarciem paszczy.
            Bowiem, she'll be apples, mate. :)
    • corgan1 "boją się, że zostaną sami - opuszczą ich żony" 16.09.12, 19:39
      Nie przyznają się do choroby, bo boją się, że zostaną w niej sami - opuszczą ich koledzy, zostawi żona. - Wśród mężczyzn nie ma tolerancji dla chorego. Być chorym to jak być Murzynem w Radomiu - uzasadniał jeden z badanych. Żyją w przekonaniu, że inni akceptują ich tak długo, jak długo sprawdzają się w roli mężczyzny. Najtrudniej namówić ich na leczenie, gdy w ich oczach choroba zagraża męskości. Dlatego w nieskończoność odwlekają leczenie impotencji, prostaty, łuszczycy, łysienia, a nawet padaczki.

Bo jakby co - facetom nie wolno zostawiać swoich żon kiedy są chore, prawda?
      • martishia7 Re: "boją się, że zostaną sami - opuszczą ich żon 15.10.12, 13:38
        Skoro mają tego typu obawy, to znaczy, że są niedoinformowani, albo po prostu dokonują projekcji tego jak sami postąpiliby z chorą partnerką. W przypadku ciężkiej choroby szanse na rozwód są jakieś 7 razy większe gdy chorym partnerem jest kobieta.
    • replika78 Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 29.09.12, 21:13
      Prostata fajna rzecz... nie widać jej. Ale zęby widać. Popatrzcie na uzębienie naszych herosów.
      • kalllka Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 29.09.12, 21:26
        w daleku i poblizu juz dawno nie ma herosow.

a i darowanemu,,, choc tylko na czas zwiezienia kapusty z pola, nie zaglada sie w zeby- perlika.
    • awelome Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 01.10.12, 09:01
      No właśnie, czy mężczyźni nie płaczą?
      zrobmy-to-razem.pl/art/chlopaki-nie-placzaPolecam!
    • czerwony.melon Bo są zakompleksieni. 06.10.12, 00:11
      Bo są zakompleksieni.
      Ten, który czuje się naprawdę wartościowy i męski nie ma takich problemów.
      • corgan1 a jak ich z tych kompleksów wyleczyć? 06.10.12, 02:35
        Recepta pt. "rusz d....pę i weź się za siebie" nie działa w wypadku facetów, a w wypadku kobiet zahacza dodatkowo o molestowanie, znęcanie, pastwienie się i w ogóle armagiedon.
    • cloclo80 Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 07.10.12, 18:24
      Kolejna histeryczna akcja koncernów farmaceutycznych.
    • headvig z serii: jak nakłonić męża do... 08.10.12, 12:59
      a) wizyty u dentysty (nie będę wdawać się w szczegóły, ale wg mnie ma taką potrzebę)
      b) wizyty u specjalisty (zespół gilberta, co jakiś czas robi się zółty, warto to kontrolować i badać wątrobę)

no jak?

z jednej strony robi sobie badania na serce (a raczej nie ma powodów do zmartwień, 57kg, w miarę zdrowa dieta, dobra kondycja)
      jak mu wyskoczył pryszcz na brzuchu, to tydzień stękał, że jak mu nie zmaleje, to pójdzie z nim do lekarza

z drugiej strony poważne sprawy jak zęby czy wątroba, które lekceważy na potęgę. już nie mam do niego sił :(
      wszelakie metody typu grzeczne i miłe proszenie/przekupstwo/uświadamianie zagrożeń/regularne aluzje i inne - nie działają.

co was panowie jest w stanie przekonać? no co?
      • sibeliuss Re: z serii: jak nakłonić męża do... 08.10.12, 14:42
        Powiedz mu wprost, że mu z japy wali i prędzej się porzygasz niż pocałujesz - o bzykaniu też nie ma mowy.
        • headvig Re: z serii: jak nakłonić męża do... 08.10.12, 14:59
          nie wali mu, ale są ubytki... :/
          • sibeliuss Re: z serii: jak nakłonić męża do... 15.10.12, 14:09
            headvig napisała:

> nie wali mu, ale są ubytki... :/

Ale w chwilach uniesienia Ci to nie przeszkadza - prawda?
      • corgan1 "stękanie" męża 10.10.12, 18:12
        > jak mu wyskoczył pryszcz na brzuchu, to tydzień stękał, że jak mu nie zmaleje,
        > to pójdzie z nim do lekarza

Bo kiedy dziewczynce wyskoczy pryszcz na buzi, pardon opryszczka to jest baaaaaaardzo poważny powód do zmartwień. Przy okazji - spory rynek dla firm kosmetyczno-farmaceutycznych.

> a) wizyty u dentysty (nie będę wdawać się w szczegóły, ale wg mnie ma taką potrzebę)
        > b) wizyty u specjalisty (zespół gilberta, co jakiś czas robi się zółty, warto to kontrolować
        >i badać wątrobę)

Skoro w ww. kwesti nie "stęka" tylko Ty "stękasz" to po co mu to? Może chodzi o to, że to panie uznają co jest "stękaniem" a co nim nie jest? i określają z czego ma się facet leczyć a z czego nie a jeśli chce to "stęka", "kwęka" i "jęczy"? i to jest takie śmieszne...

> z drugiej strony poważne sprawy jak zęby czy wątroba, które lekceważy na potęgę
        > już nie mam do niego sił :(

jak się traktuje męża jak kilkuletnie dziecko które trzeba zaprowadzić do lekarza nie tłumacząc mu co to jest, czym się objawia nie rozmawiając o zagrożeniach no to się potem tak ma. Jesteśmy tym kim otoczenie wmawia nam że jesteśmy....

> co was panowie jest w stanie przekonać? no co?

Może mniej tępego protekcjonalnego tonu w rodzaju np. w przychodniach w stylu "o chryste, o boże o jezus maria co to panu wyskoczyło na głowie????" (to podczas wizyty u starszej wiekowo dermatolożki - u innego normalnego lekarza stwierdzono u mnie AZS) albo "taki duży chłop i jęczy" albo "taki silny chłop i boi się wiertła dentystycznego" (to u jakieś kolejnej stomatolożki).
    • minasz Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 08.10.12, 17:20
      od kiedy to sauna jest taka zdrowa?
      przeciez nie jest zalecana fdla osob z nadcisnieniem tetniczym a duza czesc facetów 50+ ma takowe
    • edekmacedonski Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 09.10.12, 13:48
      Boją się... po prostu. Sam wiem po sobie że zanim udało się dojść do lekarza broniłem się rękami i nogami
    • ferro2 Re: Dlaczego polscy mężczyźni nie chcą się leczyć 17.10.12, 09:58
      oj tak, polscy panowie calkowicie nie dbaja o zdrowie, wrecz maja go gdzies, a w czlowce jest dentysta i urolog.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka