IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 15:44
mam pytanie..nie wiem czy znajde tu na nie odpowiedz...problem dotyczy tego
ze mojego 23 letniego faceta chca wziac wlasnie do wojska..Do tej pory udwalo
mu sie na jakies odroczenia ale teraz juz nie ma bata..nie ma co wymyslic.on
mowi ze i tak nie pojdzie albo bedzie uciekal.ma juz swoje zycie,mamy
plany,on robi kariere muzyczna i nie moze z niej zniknac na rok(to jego
rozumowanie).Chcialabym zeby ktos napisal co konkretnie grozi czlowiekowi gdu
ucieka przed wojskiem albo juz z wojska..jakie sa potem tego
konsekwencje..postepowania karne itp.Chce mu wybic to z glowy bo moze sobie
narbic tylko bigosu w zyciu.Z gory dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • uncledonken Re: WOJSKO 09.10.04, 15:47
      więzienie ?! NIech załatwi sobie za pare groszy kat D.
      • Gość: Sylwia Re: WOJSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 15:49
        No raczej jak juz na wstepie przez pare lat dostawal za kazdym razem kat A i w
        zwiazku z ostatnimi wydarzeniami w komisji w kolobrzegu( lapowki i zamkniecie
        paru lekarzy i chlopakow w wiezieniu) nie jest to takie latwe...A teraz raczej
        juz niemozliwe:(((
        • tony82 Re: WOJSKO 09.10.04, 15:51
          Niech sie zgłosi na komisję, powie, że woli służbę zastępczą, bo jest pacyfistą
          (muzyk artysta) i będzie przez 2 lata gdzieś tam pracował. Może w szpitalu.
          • uncledonken Re: WOJSKO 09.10.04, 15:53
            a nie dadzą go na tłumienie pseudokoibiców?
            • tony82 Re: WOJSKO 09.10.04, 15:54
              Jak pacyfista to nie. Zero przemocy:)
          • Gość: Sylwia Re: WOJSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 15:54
            Nie da rady...on nie bedzie pracowal gdzies przez 2 lata za darmo i bedzie mu
            to tylko czas zabieralo(jego rozumowanie)...Chce mu tylko uswiadomic co go
            czeka jak bedzie uciekal z wojska lub w ogole przed nim
            • tony82 Re: WOJSKO 09.10.04, 15:54
              Nie będzie pracował za darmo. Pensja w szpitalu będzie około 450-500 pln.
              • Gość: Sylwia Re: WOJSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 15:56
                Hmmm...ato nawet nie wiedzielismy...watpie zeby na to poszedl..ale lepsze to
                niz nic..A tak w ogole to co mu grozi za takie uciekanie..ok..wizienie..ale co
                potem?Jakas sprawa w sadzie?Ile lat wiezienia i w ogole?
                • tony82 Re: WOJSKO 09.10.04, 15:58
                  Art. 143 [Uchylenie się od służby wojskowej] § 1. Kto, w celu uzyskania
                  zwolnienia od obowiązku służby wojskowej albo odroczenia tej służby, powoduje u
                  siebie lub dopuszcza, by kto inny spowodował u niego skutek określony w art.
                  156 § 1 lub art. 157 § 1 albo w tym celu używa podstępu dla wprowadzenia w błąd
                  właściwego organu,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto, w celu ułatwienia innej osobie zwolnienia od
                  obowiązku służby wojskowej albo odroczenia tej służby, za jej zgodą powoduje u
                  niej skutek określony w art. 156 § 1 lub art. 157 § 1 albo w tym celu używa
                  podstępu dla wprowadzenia w błąd właściwego organu.

§ 3. Kto dopuszcza się czynu zabronionego określonego w § 1 lub 2, jeżeli
                  obowiązek dotyczy służby zastępującej służbę wojskową,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
                  2.
                  • tony82 Re: WOJSKO 09.10.04, 15:58
                    USTAWA
                    z dnia 6 czerwca 1997 r.
                    Kodeks karny
                    (Dz. U. z dnia 2 sierpnia 1997 r.)

• Gość: Sylwia Re: WOJSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:01
                      Hmmm..dzieki...to w sumie jakby przyszli do mnie i chcialabym kryc mojego
                      ukochanego i powiedzialabym ze nie wiem gdzie jest a potem by wyszlo wszystko
                      na jaw to by mnie tez mogli zamknac...Super..:////Czyli w sumie ten szpital to
                      niezly pomysl..ale czy to naprawde tak mozna od reki zalatwic bez zadnych
                      klopotow??Bo on nawet chcial sie zapisac na prywatne studia dzienne(bo tylko
                      takie by go teraz uratowaly) ale wpisowe bylo 500zl a czesne 350:/..A w
                      szpotalu nawet by mu placili(dziwne to jakies)..a nie wiecie co on w ogole
                      mialby robic w szpitalu??bo przeciez nie zastapi pielegniarki...
                      • tony82 Re: WOJSKO 09.10.04, 16:04
                        W szpitalu będzie salowym o ile szpital przyjmuje na służbę zastępczą.
                        • Gość: Sylwia Re: WOJSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:07
                          Ok...dzieki...to w sumie dobry pomysl..Tyle ze jak nasz szpital nie przyjmuje
                          na sluzbe zastepcza to mam zle przeczucia..bo juz nic sie nie da zrobic a mam
                          takiego chlopaka ktory nie pomysli na zas...tylko jak mu bedzie cos nie psowalo
                          to zwieje i juz..bez rozmyslan na temat konsekwencji..:(
                      • diastema Re: WOJSKO 09.10.04, 16:56
                        bedzie salowym:) a to ze placa to przeciez nie jest dziwne w wojsku tez by
                        dostawal kase.
    • diastema Re: WOJSKO 09.10.04, 16:53
      no to niech zalatwi sobie sluzbe zastepcza u siebie w miescie w jakims szpitalu
      i po klopocie:)
    • Gość: marta Re: WOJSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 17:45
      Niech sie juz uczy piosenki "Przyjedz mamo na przysiege"
    • Gość: gosia Re: WOJSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 15:46
      Służba Zastepcza nie koniecznie musi być odbywana w szpitalu. Równie dobrze
      może to być instytuja czy organizacja pozarządowa o statusie organizacji
      pożytku publicznego. Jeśli Twój facet miałby szczęście mógłby odrabiać wojsko
      np. w jakimś stowarzyszeniu czy fundacji zajmujacej się kulturą. A za prace
      dostaje się 80% minimalnego wynagrodzenia + ubranie robocze i inne ciekawe
      przywileje :)
      Wiecej na stronach:
      www.wup.gdansk.pl/wydz_urz/sluzba_zast.htm
      praca.gazeta.pl/praca/0,47405.html
      www.wolfpunk.most.org.pl/antyarmy.htm
      Powodzenia i pozdrawiam
    • derduch Re: WOJSKO 10.10.04, 17:32
      Spokojnie, bez nerwów, wszystko da się załatwić i to bez łapówek czy znajomości.
      Matka czy ojciec chłopaka powinni iść do psychiatry i poprosić o pomoc dla syna
      bo dzieje się z nim coś dziwnego, godzinami leży na łóżku i patrzy w sufit,
      nigdzie nie wychodzi, nie ma apetytu, z nikim się nie chce spotykać, w nocy
      praktycznie nie sypia, przestał dbać o siebie, zapytany o powód swojego
      zachowania milczy albo krzyczy żebyśmy dali mu spokój a za chwilę płacze.
      Niech powiedzą że boją się o niego, a ostatnio zaczął coś przebąkiwać o braku
      sensu życia i że ma już wszystkiego dość a zapytany o szczegóły miczał...
      Wtedy psychiatra poprosi żeby go przyprowadzili...
      Depresja to ciężka choroba i ma wiele objawów :-(
      Czy mam tłumaczyć dalej?
    • Gość: Sylwia Re: WOJSKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 23:32
      Dzieki Gosia..fajne linki:))mam nadzieje ze cos pomoga..jutro idziemy
      osoatetecznie do wku..i zobaczymy..woz czy przewoz:(Trzymajcie kciuki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka