Dodaj do ulubionych

Promocje w sklepach

21.10.04, 13:29
Tak sobie dziś rano popatrzyłem na promocję w sklepie. Jakie badziewie ludzie
potrafią kupić to czasami aż przeraża. Nawet nie mówię o tym, że data
ważnosći kończy się za kilka dni, że gdyby nie magiczny napis "Promocja", to
nigdy by tego nawet nie ruszyli. Mamy chyba jako naród zakorzenioną żyłkę do
biznesu, tylko coś nam to nie wychodzi.
Tylko nie piszcie, iż ludzie biedni kupują na promocjach. Znam wiele osób,
którym się nie powodzi finansowo, a wolą kupić drożej i zjeść ze smakiem niż
wywalić coś do kosza, bo zjeść się tego nie da.
Obserwuj wątek
    • itsnotme Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 13:50
      tony82 napisał:

> Tylko nie piszcie, iż ludzie biedni kupują na promocjach.
      Nie, bogaci mają taką fanaberię. Na szczęscie emerytki wolą zaciągnąć kredyt
      hipoteczny i wydatkować go na zdrową żywność.

• tony82 Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 13:57
        Rację masz, przyznaje. Chodziło mi raczej o promocje rozumiane ogólnie.
        Jedzenie to tylko przykład. Widać moi znajomi aż tak biedni nie są.
        Dzięki.
        • itsnotme Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 14:07
          Promocja 40' plazmy i serka gouda to różnica.
          Jeśli chodzi o jedzenie to każdy stara się racjonalizować wydatki. Masz i
          takich znajomych, większość zarabia poniżej średniej krajowej, jeśli w ogóle
          zarabia. No chyba, że mieszkasz w konstancinie k.wawy.

Nikt będący w stanie dokonać świadomego wyboru, nie wybiera dla siebie gorzej.
          Ludzi nie stać, albo są niedoinformowani.

pzdr
    • Gość: czerwony kapturek Re: Promocje w sklepach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 14:07
      zgadzam się z tym zdaniem ;DDDDDDDDDDDDDDDDDD
      nadmienie, ze kupowanie promocyjnych bubli mamy chyba zakorzenione przez
      niedawne czasy, gdzie tylko owe buble były częstokroć dostępne w sklepach.
      taki los Polaczka, niekiedy mądry po szkodzie.
      mimo to w mądrej głowie dość po słowie, i potrafimy odróżnić haczyk w
      słowie "Promocja". ;))))
      • itsnotme Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 14:12
        Masz do wyboru batonik mleczny kinder bueno i wafel czekoladowy(zwykły syf z
        masą kakaową słodzoną cukrem), ale znacznie tańszy.

co wybierzesz?
        • zegor Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 14:17
          No właśnie,trzy razy obejrzę,zanim wrzucę do koszyka.
          I chyba coś ze mną nie tak - bardzo lubię kupować!!!!
        • Gość: czerwony kapturek Re: Promocje w sklepach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 14:19
          ja tam wole kinder bueno, ale wspomagac niemców hmmm
          a w tym zwykłym syfie wafelkowym to potem syfy na twarzy ;DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
          ale nasi tez produkuja Prince Polo, lub grzeski, albo pawełki ja takie czesto
          kupuje ;DDDDDDDDDDD
          • Gość: czerwony kapturek Re: Promocje w sklepach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 14:25
            to jeszcze chodzi o benadzieje promocji, najczesciej w sklepach przecenia sie
            jedzenie gdzie czesto termin jest ostani dzień waznosci lub po, i to zarówno w
            sklepach małych jak hipermarketach. nie wspomne o zabarwieniu np miesa
            swiezego, w solankach moczonego i wykładanego pod lade od nowa, a czasami widac
            np na kiełbasce szron, a pani za lady wciska kit, ze to od lodówki szron.
            trudno, jestem zdania, lepiej poswiecic wiecej czasu na zakupy, ale wybrac
            dobry towar, po dogodnej cenie. :))
          • itsnotme Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 15:01
            No dobra, pod postem katinki ospiszę na wszystkie Wasze odpowiedzi.

Na szczęście nikt nie napisał, że go nie stać na słodycze..

Tylko dlaczego katinko uważasz, że naturalna masa kakaowa, plus cukier nie są
            zdrowe? Każdy zna ich dobroczynne skutki.
            Myślicie, że zakupiliście produkt zdrowszy? Jak zlejecie shake'i, sfermentowane
            mleko i poddacie procesowi pasteryzacji wychodzi Wam wypełnienie pysznego
            batonika:> Żadne kultury bakterii tego nie przetrwają. Jaka instytucja
            zaświadcza o zdrowotnym działaniu takiego batonika? Na Was nawet promocje nie
            są potrzebne:>>
            Opakowanie ładniejsze i produkt smaczniejszy, wybraliście świadomie, wcale nie
            uważam, że źle.

Każdy dokonuje świadomego wyboru na podstawie posiadanych informacji. Kapturku
            pomijam tu kwestię pochodzenia, ale czy jesteś pewna, że produkty które
            wymieniłaś są NASZE? A nie np. angielskie od jakiegoś czasu?

pzdr
            • itsnotme Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 15:02
              no dobra, pod postem katinki nie wyszło:)
            • Gość: czerwony kapturek Re: Promocje w sklepach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:28
              Itsnotme, masz racje zagalopowałam sie piszac, wiekszość wykupuja korporacje
              zagraniczne, np zdaje sie nawet nestle ale to saiwtowy, wiekszosc polskich
              producentów wysprzedała połowe akcji itp. 'nasze to juz nie nasze'
              szczerze mówiąc to już nawet nie wierze, że ta tzw. zdrowa zywnosc jest zdrowa
              pozdr :))

dla mnie najzdrowszym wspomnieniem jest i tak chleb ze smalcem własnej roboty, i
              ogórek kiszony, swieże rybki smażone itp.
              a nie jakies tam chińskie kiełki, albo zupy chińskie, no jedynie soje
              uwielbiam ;DDDDDDDDD
              • itsnotme Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 15:41
                Akurat Cadbury miałem na myśli, a smalec to rzecz pierwszorzędna:)))
                Soja Ci smakuje, czy jest zdrowa? Jeśli spożywasz ją ze względów zdrowotnych to
                radzę poczytać o jej długoterminowym wpływie;)

pzdr
                • Gość: czerwony kapturek Re: Promocje w sklepach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:56
                  Oki, skupiłeś się akurat na słodyczach, w moich postach miałam na mysli ogólnie
                  żywność. jesli chodzi o soje, to lubie kupowac taka w postaci kulek, dodaje ja
                  do potraw miesnych. nie pisałm w jakiej ilosci ja spozywam, a sa to ilości
                  znikome. słowo 'uwielbiam' nie oznaczało, że jest ona jedynym moim pokarmem.
                  tego tematu nie da sie rozpatrzec kilkoma postami, poniewaz kazdy ma inne
                  zdanie, każdy co innego spożywa. a śrdoki konserwujace, typu np. benzoenasny i
                  barwiace są dodawane róznież. wiec zdrowa czy niezdrowa ;)
                  pozdr
                  • itsnotme Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 16:04
                    Podałem jeden przykład, akurat padło na batoniki. Nie zakładałem, że spożywasz
                    dużo soi, ale wiem, że niektóre osoby ją jedzą przekonane o jej pozytywnych
                    właściwościach odżywczych.

Ja tam jem dużo smażonego i rakotwórczego bo lubię, a na na to co bym chciał
                    jeść mnie nie stać.

pzdr
                    • Gość: katinka Re: Promocje w sklepach IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 21.10.04, 16:21
                      itsnotme napisał:

> Ja tam jem dużo smażonego i rakotwórczego bo lubię, a na na to co bym chciał
                      > jeść mnie nie stać.
                      > pzdr

wlasnie (od)smazylam pierozki domowej roboty, moze sie poczestujesz? ;)
                      • itsnotme Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 16:29
                        thx:)
            • Gość: katinka Re: Promocje w sklepach IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 21.10.04, 15:31
              Itsnotme, alez ja sie z Toba zgadzam!

szczerze mowiac tak sie sklada, ze miast smakiem sie kierowac i pieknem
              opakowania patrze ile w skladzie danego produktu jest skladnikow naturalnych.
              slodyczy dla siebie malo kupuje, a jak juz to wybieram marke pt. Wedel.
              niewiele wiecej.

mam w domku Iskiereczke, ktora nie wszystko moze jesc i akurat po 3 latach prob
              i bledow (blad okupiony jest zawsze koszmarem) doszlam do perfekcji w
              odroznianiu produktow zdrowych od tych mniej zdrowych, takze jesli chodzi o
              slodycze. mam sprawdzonych producentow, wsrod nich sie poruszam. przyznaje sie:
              korzystam z promocji, zwlaszcza jesli chodzi o nowinki na rynku. takze ze
              wzgledow finansowych. i nigdy przenigdy bym tego nie obsmiala na forumowym
              watku!

ehhh, szkoda slow, czasami. tak w ogole :(

(moze nie na temat troszke, ale sie zdenerowalam!)
              • itsnotme Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 15:57
                > Itsnotme, alez ja sie z Toba zgadzam!
                >
                Super:) Ale ja nie twierdzę, że nie, tylko napisałem swoje przemyślenia:)

pzdr
        • tony82 Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 14:19
          Niektórzy kupią kinder coś tam, niż wafla. Kupują żadziej niż wafla, ale wolą
          to kupić.
          Ja szaleje za waflami "Grześki":)))
        • Gość: katinka Re: Promocje w sklepach IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 21.10.04, 14:23
          wole kupic raz na kilka dni cos pysznego i w miare "zdrowego", za to drozszego,
          niz codziennie tani smakolyk watpliwej jakosci.
        • rafi-de-ruf Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 14:25
          Życie składa się z wyborów. Jeśli mamy grubszy portfel wyborów mamy więcej.
          Pamiętam czasy jak tylko ja pracowałem było bardzo krucho z pieniędzmi. Wtedy
          równiez kupowałem tajtańsze i w "promocji" towary. Pamiętam. Szafa z kartonów
          (ładnie wyszła), wieszak z gwoździ. I marzenia. Ach - nie było tak źle. Swoją
          drogą jak pomyslę ileż miałem inwencji aby wyżyc za pieniądze jakie zarabiałem.
          Łezka. Teraz nie dziwię się widząc jak ktoś kupuje podgniłe banany za 50gr. Sam
          to robiłem.
          • Gość: katinka Re: Promocje w sklepach IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 21.10.04, 14:28
            ladnie to napisales, Rafi :)
            pozdrawiam Cie cieplutko :*
          • Gość: wadera3 Re: Promocje w sklepach IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.10.04, 15:29
            ...ok-podgniłe banany-zaraz ktos powie,ze sie wymadrzam albo na cos
            pozuje...podgnile/bez przesady/ banany sa o wiele smaczniejsze niz te bez
            plamek-zawsze wyszukuje takich mocno zbrazowialych ;))) no i nie jest przesadą
            kupienie kilograma cukru za 2,69 a nie za 3,22/chyba/ moze dla tych
            sprawdzajacych "procent cukru w cukrze"...pomijam celowo inne markowe
            produkty,ktore bywaja w marketach tansze niz w osiedlowych
            sklepikach/kawa,papierosy,proszki do prania/
            Jesli oba takie rózniace sie cenowo obiekty mam w swoim bezposrednim zasiegu to
            całkiem nie widze powodu,dla którego mam nie wydac mniej o 5-10 pln....
            • Gość: Miang Re: Promocje w sklepach IP: *.doskomp.lodz.pl / 195.205.148.* 21.10.04, 15:35
              mocno dojrzałe/przejrzałe a zgniłe, pleśniejące i z robalami to jest jednak
              pewna różnica
              • Gość: wadera3 Re: Promocje w sklepach IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.10.04, 16:21
                oczywiście-"podgniłe" to tylko lapsus /;)))/ językowy, chodziło mi o dobrze
                dojrzałe,które dla innych są zepsute...
    • Gość: Zosia Re: Promocje w sklepach IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 21.10.04, 15:13
      > Tylko nie piszcie, iż ludzie biedni kupują na promocjach. Znam wiele osób,
      > którym się nie powodzi finansowo, a wolą kupić drożej i zjeść ze smakiem niż
      > wywalić coś do kosza, bo zjeść się tego nie da.

Chyba biednych ludzi nie widziałes :((((
      • Gość: katinka Re: Promocje w sklepach IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 21.10.04, 15:18
        Tony juz to wyjasnil, Zosiu, ale przyznam sie, ze i mnie sie jakos przykro
        zrobilo po pierwszym poscie...

• Gość: Zosia Re: Promocje w sklepach IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 21.10.04, 15:25
          Mi tez sie nie podoba forma tego postu , bo promocja słuzy niekiedy
          zareklamowaniu danego produktu na rynku i dlatego widnieje kartka z nazwa
          PROMOCJA.

Jesli chodzi o produkty ktore mają krotka date waznosci najczescije widnieje
          napis PRZECENA.

Ja to tak rozumiem.
          Pozdrawiam
    • Gość: Alka Re: Promocje w sklepach IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 21.10.04, 15:22
      Wdaje mi sie ze zle rozumiecie słowo promocja :))

PROMOCJA (ekon.)
      jeden z gł. elementów marketingu; obejmuje rozmaite czynności, zwł. reklamowe,
      wystawiennicze oraz z zakresu public relations, podjęte dla poinformowania o
      walorach oferowanego produktu lub usługi.

Wiec nie wiem skad u wielu z was skojarzenia z przeterminowanym produktem.
      Jeszcze wiele zalezy od produktu ktory jest w promocji.

pozdrawiam

• itsnotme Re: Promocje w sklepach 21.10.04, 15:30
        Zrób szeroko zakrojoną kampanię na ten temat i wymuś, żeby sprzedawcy nauczyli
        się nazywać promocje, upustami,obniżkami i przecenami. I żeby prezenty nazywać
        sprzedażą wiązaną:>
        • Gość: Alka Re: Promocje w sklepach IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 21.10.04, 15:36
          Chłopie my w uni jestesmy , zapomiałes , a przekrety to nasza specjalnosc
          hahahha
          Chociaz juz jestesmy tak wycwiczeni ze nas zaden z uni nie wkreci:)))

• Gość: katinka Re: Promocje w sklepach IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 21.10.04, 15:38
          itsnotme napisał:

> Zrób szeroko zakrojoną kampanię na ten temat i wymuś, żeby sprzedawcy
          > nauczyli się nazywać promocje, upustami,obniżkami i przecenami. I żeby
          > prezenty nazywać sprzedażą wiązaną:>

dokladnie. slowko "promocja" chyba bardziej przyciaga potencjalnych
          klientow... ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka