Dodaj do ulubionych

orytografija

07.11.04, 16:53
Jeśli nie wiecie jak się pisze dany wyraz, wklepcie słowo w programie pokroju
łord or starofis a ów programik pięknie podkreśli słówko i rozwieje wasze
wątpliwości.

Dziękuję
Obserwuj wątek
    • jumar1 Re: orytografija 07.11.04, 16:56
      Wiesz co unkel?
      Ja juz sie wyleczyłem z manii poprawiania kogokolwiek i gdziekolwiek!Nie
      czepaim sie ze głupi napisze przez "Ó",czy jeszcze inaczej.
      Tobie też radze skupić sie na merytorycznej wartości postu,lub innego rozaju
      wypowiedzi.....to mniej stresujace....a jeśli ktos jest połgłówkiem to z treści
      postu i tak to wyłapiesz!
      Pzdr.
      • uncledonken Re: orytografija 07.11.04, 20:35
        Źle to odebrałeś, nie chce nikogo pouczać ani się nie czepiam. Dziele się
        swoimi radami, ot tak, nudziło mi się i postanowiłem spłodzić wątek, a że
        akurat nie wiedziałem jak się pisze dane słowo powstał własnie taki post.
        • jumar1 Re: orytografija 07.11.04, 20:38
          Jasne....a swoją drogą:wiesz jak sie nazywa chiński złodziej flamastrów?:)
          • uncledonken Re: orytografija 07.11.04, 20:42
            ciesze się że wszystko jasne, z tym, że nie wiem po co te trzy kropeczki :]
            • jumar1 Re: orytografija 07.11.04, 20:44
              w angielskim to stwierdzenie nazywaja... by the way:)
    • hyhyhyhy Re: orytografija 07.11.04, 16:58
      tylko rze nje wjedzoncy czensto njewjedzom, rze njewjedzom ;)

no i co wtedy ??? :)))
      hehehe
      pozdro
      • jumar1 Re: orytografija 07.11.04, 17:03
        Wtedy jesli masz zaciecie pedagogiczne możesz takiemu delikwentowi nakreslic
        pewne ogólnie przyjęte zasady;)...
        ...a jesli nie,słuchac...ale nie krytykować za to że "wali byki"
        A co jeśli skreślisz takiego jegomościa z powodu pisowni,a on na stół pokaże Ci
        pismo stwierdzające ze jest dyslektykiem...wybaczysz mu?Zmienisz sposób jego
        postrzegania?
        Pzdr.
        • hyhyhyhy Re: orytografija 07.11.04, 17:28
          wiesz.. bo dla mnie właśnie to szczególnie dziwne,
          że można nie wiedzieć, że się źle pisze.
          żaden ze mnie omnibus :)
          ale czasem chce mi się płakać
          czytając niektóre teksty,
          a równie często słuchając wypowiedzi..

ale ludzi nie skreślam nigdy za nic,
          nie wiem czy to dobrze, ale no matter :)

swoją drogą nie wiem co sądzić o dysleksji..

pozdro
          • jumar1 Re: orytografija 07.11.04, 17:32
            Ja o dysleksji sadze chyba to samo co o udawanym orgazmie:)
          • diastema Re: orytografija 07.11.04, 17:34
            mozna nie wiedziec ze sie zle pisze ja cos o tym wiem, mam dysleksje i jak ktos
            mi potem pokazuje te moje beldy to plakac sie chce ;(
            • jumar1 Re: orytografija 07.11.04, 17:35
              Dia....miło mi Cie poznac.
              A mozna jakos temu zaradzic?leczy sie to jakoś?sa terapie?
              Z ciekawości pytam....
              • diastema Re: orytografija 07.11.04, 17:52
                coz monza nad tym pracowac sa specjalne zajecia na ktorych sie poprawia
                pewrcepcje wzrokowa bo niestety ta tu szwankuje. leczyc sie nie da ma sie to
                przez cale zycie. dysleksja jest dziedziczna. i to nie jest tak ze nie znam
                zasad ortografii znam i to duzo lepiej niz nie jeden poprostu na badanich by
                nie przeszlo jakbym nie umiala. wiecie robi sie badania psychologiczno -
                pedagogiczne zeby ocenic czy ktos jest leniwy i nie chce mu sie uczyc zasad
                ortografii czy poprostu ma dysleksje. wiem ze w tej chwili jest wiele naduzyc
                bo ludzie za pieniadze zaltwiaja sobie papier bo latwiej na maturze czy na
                studiach i dlatego jak ktos ma taki problem naprawde to mu nikt nie wierzy ;(
                • zoskaanka Re: orytografija 07.11.04, 19:25
                  no i właśnie o to niedawno pokłóciłam się z taką jedną na forum o koniach
                  bo ja jestem z tych czepliwych o błędy, a połowę dyslektyków/dysgrafików uważam
                  za oszustów i leni
                  ale cóż, to już takie skrzywienie zawodowe
                  • diastema Re: orytografija 07.11.04, 19:30
                    no dlatego ostanio wzieto sie za poradnie i skontrolowano wszystkie w
                    tromiescie i jednak wyszlo na to ze 98% zaswiadczen przyznano w prawdziwych
                    wypadkach a nie za kase.. tylko ze zawsze jest te 2% ;(
                    ja nie oszukiwalam i naprwde powiem wam ze wolalbym tego nie miec jaki to stres
                    isc do urzedu kiedy trzeba napisac jakies pismo i akurat nie ma ci go kto
                    sprawdzic a ty nie widzisz czy napisalas jakies orty a jesli tak to glupio
                    przed ludzmi co sobie pomysla (ze idiotka pewnie) a przeciez nie bede sie
                    kazdemu tlumaczyc ze mam dyleksje ;/
    • tamara_t badania naukowe 07.11.04, 17:07
      Badjania naukowke wykaszały, że więklszość ludzio bezsebłędniue romumnie treśdć
      teksytu naweyt jeślio jegop treśćći jesty napisdana niepopratwnie.

Buziaki Uncle :))
      • jumar1 Re: badania naukowe 07.11.04, 17:12
        Masz racje tez natknałem sie na te badania(moze to były inne)
        Chodzi o to,aby pierwsza i ostatnio litera wyrazu były własciwe....a pozostałłe
        moga byc pozamieniane miejscami.....
        Słowa postrzegamy pamieciowo...i mimo,że literki sie wałęsają po ich całej
        długości to i tak wiemy o co biega:)
        Pzdr.
    • anula001 Re: orytografija 07.11.04, 17:09
      Uncle, nobody's perfect..
    • Gość: brzeczyszczykiewic Re: orytografija IP: 80.53.160.* 07.11.04, 17:14
      No wlaśnie!!! Obecne kandydaci zdający na wyzsze studia robia takie błędy
      ortograficzne ze dawniej piątoklasista takich nie robil Co to się wyrobilo
      gdzie te czasy że uczniowie umieli pisemnie mnozyz dzielić dodawać odejnowac
      dzisiaj to kalkulatory komputery i cóż technika idzie do przodu Ja to jeszcze
      umiem liczyc na liczydle ale mój wnuk to o czymś takim nawet nie ma zielonego
      pojęcia
      • jumar1 Re: orytografija 07.11.04, 17:18
        Na moich studiach(wcale nie tak dawno) na niektórych przedmiotach(politechnika)
        kalkulator była zakazany.I dobrze....fundamentalne działania ma wykonywac
        mózg,a nie wszystko liczydła i komputery.
        Dzięki temu gdy ide do sklepu stojąc przy kasie pierwszy wiem ile mam
        zapłacic,a nie czekam zanim ona mi to wszystko na kase nabije.....
        • Gość: c.kapturek Re: orytografija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 17:53
          rzecz jasna, żeby abzolwent politechniki miał mózg gietki do liczenia, co z
          niego byłby za inż. mgr, jakby liczyc nie umiał hę?

a kolega Jumar1, jak nie lubi liczenia kasjerek, to może niech robi zakupy
          przez internet, tam nie trzeba stać przy kasie, znaczy się wygodniej :P
          • jumar1 Re: orytografija 07.11.04, 18:03
            Kolega Jumar nie zaznaczył że nie lubi ich liczenia:)
            ..lubi tylko mówić sumę do zapłaty ułamek sekundy przed tym jak jej na
            komputerku pokarze:)
            pzdr.
            • Gość: c.kapturek Re: orytografija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 19:40
              to brzmi inaczej, ale fajnie :)
              pozdr
    • Gość: c.kapturek Re: orytografija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 17:40
      sorry, ale jak cos czasem napisze, niechce mi sie wchodzić w worda i poprawiac
      błędów, a jesli czasem napisze 's' zamiast 'ś' to chyba łatwo sie domyslec,
      zreszta moze jakis polonista niech zasiądzie i poprawia wszystkie posty,
      powodzenia zyczę.
      pozdrawiam i zycze dalszej spokojenj komplentacji nad postami z błędami, i
      sprawdzeniem ich sensu merytorycznego, to naprawde ciekawe zajęcie, acha i na
      koniec dodam, że napewno takie posty obrazyją jednoznacznie IQ piszacego, oraz
      inne zalety, po których rzecz jasna wiadomo z jakim ma sie do czynienia
      człowiekiem.
      chyba napisałam tym razem z sensem, a może z bezsensem, whatever mam to w
      pętelce. pozdrawiam czytajacych szerwokim usmiechem <lol> ;)))))))))))))))))))
      • tamara_t czerwony kapturku 07.11.04, 17:45
        Jesteś superowski mmmm cmok! :-*
        • Gość: c.kapturek Tamarko :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 17:49
          dzieki, pozdrawiam serdecznie :))))
      • Gość: c.kapturek Re: orytografija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 17:46
        kapturku, jak mogłas narobić tyle błędów 'jedynka' moja droga, <tfu tfu>

spokojenj - spokojnej,
        obrazyją - obrazują,
        szerwokim - szerokim,

reszta 's' poprawiam na 'ś', a 'c' na 'ć', i czemu tak szybko puszczasz 'alt',
        gdzie Tobie się tak spieszy??? postrafiam ;))
    • tony82 Re: orytografija 07.11.04, 17:45
      Hehe... Unlce, dobre:)
    • Gość: Laska Jak nie wiesz jak sie pisze "łord" to dostosuj sie IP: 212.165.158.* 07.11.04, 18:03
      do wlsanej rady
      • jumar1 Hej Laska....... 07.11.04, 18:05
        a jak sie pisze ofis?....dobrze tak?
        • Gość: Laska To jest idiotyczny watek! IP: 212.165.158.* 07.11.04, 18:16
          Na pewno nie pisze sie ofise i nie pisze sie lord. Mi to zreszta wisi bo
          ortografia o niczym nie swiadczy. Niektorzy ludzie po prostu nigdy nie daja
          sobie z tym rady ale to wcale nie znaczy ze sa mniej YNTELIGENTNI od tych
          ktorzy bledow nigdy nie popelniaja. Kazdy ma swoja mocna i slaba dziedzine i
          takie idiotyczne posty jak ten swiadcza tylko o tym ze autor chce sobie
          poprawic samopoczucie. Albert Einstein nie potrafil poprawnie napisac jednego
          zdania i zreszta wielu ludzi ktorzy sa dobrzy w nauakach scislych maja problemy
          z ortografia. I co z tego???
          pzdr
          • jumar1 Re: To jest idiotyczny watek! 07.11.04, 18:36
            Szkopuł tkwi w tym,że....nic z tego:)
            Pzdr.
            Jumar1
    • uncledonken Re: orytografija 07.11.04, 20:41
      łoł, dużo Was tu. No no, widać niechcący poruszyłem mniej lub bardziej ciekawą
      sprawę. Dla leniuchów podpowiem że 3 ot gury (sasasa) post wyjaśnia
      moje "zażalenia".
      • Gość: c.kapturek Re: orytografija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 20:49
        sorry, zeby wklepywać w word to dopiero trzeba być leniem, już lepiej słownik
        mieć pod ręką ortograficzny, przynajmniej odrazu zasady piswoni są
        wytłumaczone :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka