Gość: ppp IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.05.02, 16:29 nie rozumiem tej ksywki, moze ktos mi wyjasni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kolka Re: kim jest leszcz? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.05.02, 18:32 Chcesz, to czytaj :) Leszcz (Abramis brama), ryba z rodziny karpiowatych (Cyprinidae), zamieszkująca wody słodkie Europy. Osiąga ponad 70 cm długości ciała i ciężar do 12 kg. Ciało koloru srebrzystobrunatnego, spłaszczone bocznie, głowa stosunkowo mała, posiada zęby gardłowe. Żywi się fauną denną. Tarło odbywa na przełomie maja i czerwca, u samców występuje wysypka godowa. Samica składa ikrę, która przykleja się do roślinności wodnej. W Polsce pospolity, ma duże znaczenie gospodarcze, poławiany dla celów konsumpcyjnych. Stanowi podstawowy (poza karpiem) gatunek ryb odławiany przez rybaków śródlądowych. Ceniony za dość smaczne mięso, choć posiada dużo ości. W Polsce ustanowiono dla leszcza wymiar ochronny na 25 cm, okresu ochronnego nie ustanowiono. Największy leszcz złowiony na wędkę ważył 6,85 kg i mierzył 79 cm (tabela rekordów, stan na 1992). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: kim jest leszcz? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.05.02, 22:12 ksywka- jest to rodzaj przezwiska nadawanego osobie , ktora spelnia okreslone cechy ustalone przez dana grupe spoleczna, ktora ta nazwe uzywa- tak mniej wiecej moimi slowami. a teraz prosze kogos o wytlumaczenie mi przezwiska leszcz. jakie cechy ma osoba przezywana leszczem? czy to takie trudne pyt. panowie. a ty koles , co chciales zablysnac encyklopedia - idz lepiej na ryby!!!! moze z nimi sie dogadasz, bo ludzkiego pyt. to ty nie rozumiesz!!!! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brr Re: kim jest leszcz? IP: *.chello.pl 13.05.02, 22:25 Wydaje mi się, że leszcz można powiedzieć o osobie młodej i niedoświadczonej, chłopaczka, którego można łatwo wprowadzić w maliny. Ale nie jestem pewna na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolka Re: kim jest leszcz? do ppp IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.05.02, 23:29 Dobra, dobra, nie denerwuj się - już jarzę :) Ale zazwyczaj takie "zwierzęce" przezwiska powstały w związku z podobieństwem cech zwierzęcia i człowieka. Stąd ten wyrywek z encyklopedii. Leszczy nie łowię - są mało zjadliwe, za dużo ości. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar kim jest leszcz IP: 213.25.197.* 13.05.02, 23:41 Leszcz inaczej frajer lub pionek. Ktos kogo można łatwo oszukać lub kto mało znaczy i nic nie może, bo ma za mało forsy lub układów. Inaczej "cienki bolek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: kim jest leszcz IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 11:42 dzieki, o to mi wlasnie chodzilo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: kim jest leszcz? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 20:41 Za dużo myślisz. Odpowiedz Link Zgłoś