12.03.05, 20:24
Nadal uważasz że obowiązek logowania na tym forum to dobry pomysł?

p.s
Własnie skończyłem czytać RFC 2109

Obserwuj wątek
    • mabiwy Re: Pascal 12.03.05, 21:29
      i tak jest oki Tasmański , walcz na argumenty. 3maj się
    • tony82 Re: Pascal 13.03.05, 10:46
      Mi się logowanie podoba:)
      • mabiwy Re: Pascal 13.03.05, 11:12
        mnie nie
        • b.pascal Re: Pascal 13.03.05, 11:45
          Tak, czy inaczej, to się nie zmieni. Logowanie jest wprowadzane sukcesywnie i
          docelowo będzie na większości forów, a może nawet na wszystkich. Na Mężczyźnie
          miało być wprowadzone w niedalekiej przyszłości, ale kolega Diabeł przyspieszył
          procedurę. :)
          • mabiwy Re: Pascal 13.03.05, 22:14
            Pascalu
            a argumenty na tę procedurę, do tej pory czytałem ,że forum jest ogólno
            dostępne i z tego powodu istnieje wymóg właściwej etykiety. Obowiązek
            logowania, jest rodzajem inwigilacji, że o drugim stopniu cenzury nie wspomę.
            Cień warszawskiej Mysiej czy Big Brother ?
            • b.pascal Re: Pascal 14.03.05, 07:58
              Odpowiem Ci prywatnie, bo chcę przedstawić Ci mój punkt widzenia.
              O argumenty za logowaniem zapytaj kogoś z administracji zawodowej portalu, bo to
              oni podejmują tu strategiczne decyzje dotyczące kierunków zmian na forum. Prawie
              na pewno na Forum o Forum jest jakiś wątek na ten temat. Może są tam też jakieś
              argumenty.
              Co do dostępności forum, to według mnie nic się nie zmieniło. Nadal jest
              ogólnodostępne. Chyba nie ma żadnych ograniczeń, które komuś uniemożliwiłyby
              założenie konta i w ten sposób odcięły mu dostęp? Przynajmniej ja takich nie
              znam. Czyjeś prywatne opory są jego prywatnymi ograniczeniami.
              Nie widzę też związku między obowiązywaniem Regulaminu i Netykiety, a
              dostępnością forum. Nawet gdyby forum nie było ogólnodostępne, to według mnie
              nie podważałoby to sensu istnienia pewnych reguł.
              Porównanie obowiązku logowania z inwigilacją i drugim stopniem cenzury to dla
              mnie jakieś nieporozumienie. Mam na portalu konto od połowy 2002 roku.
              Zakładając je podałem wszystkie dane i wszystkie są prawdziwe, choć mogłem
              podać, o ile dobrze pamiętam, tylko rok urodzenia i wykształcenie, które są
              obowiązkowe. Nigdy nie czułem się z tego powodu podmiotem inwigilacji i takie
              skojarzenia są dla mnie wręcz egzotyczne. Ale może to kwestia innego stosunku do
              rzeczywistości wynikającego z innych doświadczeń życiowych. Co zaś do cenzury,
              to niestety mało kto zdaje sobie sprawę, że cenzura istnieje zawsze, tylko w
              różnej formie. W państwach totalitarnych obowiązuje model cenzury prewencyjnej,
              czyli "nie napiszesz". W państwach demokratycznych obowiązuje cenzura
              represyjna, czyli "napiszesz, ale weźmiesz za to odpowiedzialność", bo wolność
              słowa zawsze jest ograniczona jakimiś regułami, a ich złamanie rodzi określone
              konsekwencje. Na forum taką konsekwencją jest np. usunięcie wpisu. Może to jest
              bolesne doświadczenie dla czyjejś miłosci własnej, ale w realnym życiu
              konsekwencje bywają bardziej bolesne. Podsumowując, jeśli ktoś twierdzi, że jest
              kraj na świecie, w którym nie ma cenzury, to może mieć na myśli wyłącznie
              cenzurę prewencyjną. Takiej na tym forum nie ma. I chyba nie będzie.
              Pozdrawiam
              BP
              • mabiwy Re: Pascal 14.03.05, 08:34
                Dziękuję Pascal, szczególnie za Twoje prywatną wypowiedź. Miło wiedzieć, ze
                jesteś z krwi i kości. W kwestii cenzury mam nieco odmienne zdanie, ale masz
                rację zależy to chyba,od doświadczeń i przyjętych zasad. Ja zaczynam od
                autocenzury. Z logowniem nadal polemizuje. Niemniej mimo, że nie zupełnie
                zgadzam się z Twoimi argumentami, to je przyjmuje. A prywatnie, cieszę się, że
                nadal na tym forum jesteś.Jednak jeżli chodzi o Tasmańskiego - wydaje mi
                się ,że się potknąłeś, ale to już inna bajka. Właściwych cięć :)
                • b.pascal Re: Pascal 14.03.05, 11:56
                  Tym razem już służbowo. :)

mabiwy napisał:

> Jednak jeżli chodzi o Tasmańskiego - wydaje mi się ,że się potknąłeś, ale to
                  > już inna bajka.

Nikt nie jest doskonały, jak brzmi słynna kwestia z "Pół żartem, pół serio". :)
                  Ja na pewno nie. Moja rola tutaj trochę przypomina mi rolę sędziego
                  piłkarskiego, który ma gwizdać faule i pokazywać kolorowe kartoniki. Czasem
                  podobnie jak on, mam mało czasu na ocenę sytuacji i na pewno czesem popełniam
                  błędy. Niektóre daje się naprawić, inne nie. Pocieszam się tylko, że moje
                  decyzje nia mają takich skutków, jak decyzje sędziów piłkarskich. I choć nie
                  jestem Andersem Friskiem, to zawsze znajdzie się jakiś Mourinho. ;)
                  Co do sprawy z Diabłem, to mogę napisać tyle, że nie mam zbyt wielu doświadczeń
                  w sytuacjach, kiedy z drugiej strony widzę wyłącznie złą wolę i wrogość. I to
                  wrogość personalną. Zupełnie tak, jakbym ja działał tutaj w jakiejś próżni. Ja
                  rozumiem doskonale, że łatwiej jest sobie powiedzieć: "to ta ciota, Pascal, się
                  na mnie uwziął", niż "nie podobają mi się zasady na forum". Z przeciwnikiem
                  spersonalizowanym wygodniej się walczy. Ale ja nie działam tutaj w próżni. Mam
                  swoich mocodawców, mam spisane zasady, którymi się kieruję. I jak dotąd w tym,
                  co robię, cieszę się pełnym zaufaniem moich mocodawców, z którymi zresztą jestem
                  w stałym kontakcie konsultując codziennie różne decyzje. W tej sytuacji ten
                  personalny atak na mnie uważam za chybiony. Ale nie jest on pierwszy i na pewno
                  nie ostatni. Na pewno wyciągnę z niego jakieś wnioski. :)

> Właściwych cięć :)

Czego i sam sobie życzę. :)
                  • najswietsza.panienka Re: Pascal 14.03.05, 12:08
                    Jakie zasady forum? Pytałem za co tem ban, jakie zasady złamałem Nie raczyłeś
                    odpowiedzieć. Dostałem bana - to jest takze personalny atak.

• derduch Re: Pascal 14.03.05, 12:16
                      Nie dostałeś odpowiedniej kary za swoje wygłupy, powinni posunąć sie duuuuzo dalej.
                      • najswietsza.panienka Re: Pascal 14.03.05, 12:18
                        Jakie wygłupy?
                        Co jest przyczyną z co skutkiem?
                        • tony82 Re: Pascal 14.03.05, 14:09
                          Wygłupem było, to że napie..łeś masę durnych postów, parodjując już
                          istniejące. Śmieszne to było przez krótką chwilę, potem się znudziło ludziom.
                          Czemu meilami się nie posługujesz w korespondencji z Pascalem tylko Forum?
                          • najswietsza.panienka Re: Pascal 14.03.05, 14:23
                            > Wygłupem było, to że napie..łeś masę durnych postów, parodjując już
                            > istniejące.

Jak to durnych postów. Były tak samo poważne jak inne na tym forum. Moje posty
                            były podobne, ale nie identyczne z istniejącymi na f. meżczyzna. Czyżby inne
                            posty także były durne? Jeżeli tak, to dlaczego ich autorzy nie dostali bana?
                            Czy dlatego moje były durne i łamały "zasady" , ze były moje?

> Czemu meilami się nie posługujesz w korespondencji z Pascalem tylko Forum?

Bo chyba do tego jest forum.
                            Potem pascal wysłał moje pytania na forum o moderacji i .... nie odpowiedział.
                            Pewnie przesuwał w jakimś celu. Jakby nie mógl odpowiadać na forum o moderacji
                            to by wywalił wątek i tyle.

• tony82 Re: Pascal 14.03.05, 14:29
                              Podstawowa różnica jest taka, że tamte posty pisały różne osoby, a Twoje
                              parodie miały tylko jednego autora, Ciebie. Oczywiście ich głupota, czy
                              bezsensowność nie ma tu nic do rzeczy. Tylko i wyłąćznie z tego powodu nie
                              zostały usunięte, iż były rozmytę na masę użytkowników FM, a nie skupione na
                              jednej osobie, która nie wie co ze soba zrobić. W swojej jednostkowej obecności
                              nie robiły nic złego. Natomiast Twoje posty, podpisane tym samym nickiem
                              sprawiły, iż ktoś pomyślał, że robisz sobie jaja, co było Twoim zamiarem i
                              postanowił usunąć upierdliwego spamera.
                              Co do korespondencji. Jeżeli masz zażalenia do pracy Pascala, to masz do tego
                              Forum o Forum, czy jak to się zwie. FM z definicji swej nazwy nie porusza spraw
                              dotyczących moderacji.
                              • najswietsza.panienka Re: Pascal 14.03.05, 14:43
                                nie jesteś moderatorem nie możesz odpowiedać dlaczego nie zostały usunięte inne
                                posty.
                                Istnieje limit watkow jakie mogę założyć , ograniczenia czasowe - 1 wątek na
                                3 minuty. Nie istnieje ograniczenie ilościowe.

• tony82 Re: Pascal 14.03.05, 14:45
                                  A skąd wiesz, że nie jestem moderatorem? :D
                                  • najswietsza.panienka Re: Pascal 14.03.05, 14:48
                                    Tym forum opiekuje się b.pascal.
                                    podszywanie sie pod innych łamie netykiete.
                                    • tony82 Re: Pascal 14.03.05, 14:50
                                      To jest myślenie schematyczne. Zawsze mogę być przecież moderatorem na moim
                                      prywatnym forum:)
                                      • najswietsza.panienka Re: Pascal 14.03.05, 15:00
                                        możesz być moderatoram na innym forum. Jeżeli jest to forum prywatne to tam ty
                                        ustalasz zasady.Jak chcesz to możesz ustalic limit watków , i postow jakie może
                                        napisac jeden użytkownik. To twoja sprawa . F mężczyzna nie jest forum
                                        prywatnym, wiec obowiazują tu zasady ogólne.
                                        Twoja opinia o moich postach jest na f. meżczyzna jest bez znaczenia, bo nie
                                        jesteś moderatorem tego forum.

> Natomiast Twoje posty, podpisane tym samym nickiem
                                        >sprawiły, iż ktoś pomyślał, że robisz sobie jaja, co było Twoim zamiarem i

Nie mozesz wiedzieć jakie były moje zamiary. Nie fantazjuj
                                        • tony82 Re: Pascal 14.03.05, 15:06
                                          Oczywiście. Sparodiowanie iluś tam wątków było poważnym, przemyślanym zamiarem
                                          mającym na celu obnażyć głupoę i trywialność rzesz ludzkich pisujących na FM.
                                          Miała to być forma katharsis. Nasycyć, przesycić, oczyścić. Udało Ci się.
                                          Ordung jest na FM, tylko że każda rewolucja pożera swe dzieci.
                                          • najswietsza.panienka Re: Pascal 14.03.05, 15:13
                                            tony82 napisał:

> Oczywiście. Sparodiowanie iluś tam wątków było poważnym, przemyślanym zamiarem
                                            > mającym na celu obnażyć głupoę i trywialność rzesz ludzkich pisujących na FM.
                                            > Miała to być forma katharsis. Nasycyć, przesycić, oczyścić. Udało Ci się.
                                            > Ordung jest na FM, tylko że każda rewolucja pożera swe dzieci.

fantazjujesz.
                                            to nie rewolucja to reżim
                                            • tony82 Re: Pascal 14.03.05, 15:16
                                              Nie, nie reżim. Każdy kto tu pisze dostosowuje się dobrowalnie do reguł, które
                                              tu obowiązują, albo odchodzi stąd. Wybór jest prosty. Poza tym korzystasz z
                                              forum, które Ci użycza Gazeta, a nie z własnego:)
                                              • najswietsza.panienka Re: Pascal 14.03.05, 15:22
                                                I o to właśnie chodzi, o reguły. Reguly sa zawarte w netykiecie , regulaminie i
                                                Uwaga: jeśli chcesz dyskutować o seksie, zapraszamy na fora tylko dla dorosłych
                                                Nowość: Zaloguj się, aby pisać

Innych reguł tu nie ma. Nie złamalem ich.
                                                • tony82 Re: Pascal 14.03.05, 15:25
                                                  Żeby to ocenić musiałbym kiedyś przeczytać netykietę, regulamin i Twoje posty w
                                                  całości. W spisek nie wierzę jednak.
                                                  • najswietsza.panienka Re: Pascal 14.03.05, 15:34
                                                    tony82 napisał:

> Żeby to ocenić musiałbym kiedyś przeczytać netykietę, regulamin i Twoje posty w
                                                    > całości.

Więc całe twoje pisanie nie jest warte funta kłaków
                                                    Kilka postow wcześniej dokonywaleś oceny moich postow , ich durnowatości.
                                                    Próbowałeś pisać dlaczego zostałem usunięty z forum mężczyzna.

Twoją postewe można określić: "wprawdzie sie na tym nie znam, ale moim zdniem
                                                    .... "
                                                    Można też krócej - IGNORANCJA

> W spisek nie wierzę jednak.

A cuż poza wiarą ci pozostaje. Przecież nie wiesz o co chodzi

• tony82 Re: Pascal 14.03.05, 15:35
                                                    Masz rację. Chodzi tylko o Twoją zranioną dumę, że Cię wywalili na zbity pysk i
                                                    nie chcą z Tobą gadać.
                                                  • najswietsza.panienka Re: Pascal 14.03.05, 15:59
                                                    Znowu fantazjujesz.
                                                    Wkurzyli mnie tylko tym banem. Nie chcą gadac bo sami nie wiedzą czemu mi go dali.
                                                    Trabią o konieczności przestrzegania reguł, a nie potrafią odpowiedzieć w jaki
                                                    sposób złamalem te reguły. Stronniczość administracji, nie może urazić mojej dumy.
                                                  • morlok.rap Re: Pascal 14.03.05, 16:01
                                                    może tak stworzycie Forum Pascal?
                                                    :-DDDDD
                  • mabiwy Re: Pascal 14.03.05, 12:44
                    Pascal'u - nadal prywatnie :)

Twój dozór (niekoniecznie personalnie) przyjmuje z pełną akceptacją- patrz
                    "
                    • Re: nadal nie dostałem bana :)
                    mabiwy 11.03.2005 16:50 + odpowiedz
                    Pascal nie musi i faktycznie czasami przesadza, jednak często reaguje trafnie i
                    dzięki mu za to. Wchodząc na to formu dajemy przyzwolenie na weryfikację
                    naszych postów. Zresztą z zasady na forach pewnych granic się nie przekracza, w
                    przeciwnym wypadku nie różniłyby się od tematycznych czatów. Ty wybierasz -
                    jesteś tu, czy tam. Ale form nie należy mieszać. Mieszanki na ogół są
                    niestrawne i mogą zaszkodzić. "
                    • b.pascal Re: Pascal 14.03.05, 15:50
                      Na wszelki wypadek napiszę, że pisząc o "personalnym ataku" miałem na myśli
                      kolegę Diabła. To tak na wszelki wypadek, bo teraz przeczytałem Twoją odpowiedź
                      i mój przydługi wywód i doszedłem do wniosku, że mogłeś mnie źle zrozumieć. Albo
                      ja źle zinterpretowałem Twoja odpowiedź. Tak czy inaczej, teraz już chyba
                      wszystko jest jasne. :)
                      • mabiwy Re: Pascal 14.03.05, 16:25

b.pascal napisał:
                        > Na wszelki wypadek napiszę, że pisząc o "personalnym ataku" miałem na myśli
                        > kolegę Diabła. To tak na wszelki wypadek, bo teraz przeczytałem Twoją
                        odpowiedź
                        > i mój przydługi wywód i doszedłem do wniosku, że mogłeś mnie źle zrozumieć.
                        Albo
                        > ja źle zinterpretowałem Twoja odpowiedź. Tak czy inaczej, teraz już chyba
                        > wszystko jest jasne. :)

Wywód - oki, percepcja- oki, z interpretacją też poradziłem,staram się nie
                        atakować, na jasność - mogę przystać :)
              • derduch Re: Pascal 14.03.05, 09:04
                Muszę przyznac Ci 100% racji.

BTW. Nie wiesz przypadkiem kiedy wygląd Forum (tego i innych) wróci do normy?
                Na Forum o Forum żadnych konkretów :-(
    • slimagg Re: Pascal 14.03.05, 17:38
      Moim zdaniem to jest dobre, bo poziom forum się podniesie, nie będą sobie ludzie
      robili jaj przynajmniej :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka