scandic 01.07.02, 15:33 Czuję do nich jakąś nieuzasadnioną sympatię, bo poznałem stamtąd raptem 2, 3 osoby. Macie jakieś doświadczenia w umacnianiu przyjaźni polsko-czeskiej? Jacy oni są? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur Re: Czesi/Czeszki IP: *.elcomp.com.pl 01.07.02, 15:35 Czesi sa COOL :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwasek Re: Czesi/Czeszki IP: *.se.com.pl 01.07.02, 15:48 Gość portalu: Artur napisał(a): > Czesi sa COOL :) Porzadny i kulturalny naród a czeszki sąnjaładniejsze wsród słowianek czyli top Europy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Czesi/Czeszki IP: *.unl.edu 01.07.02, 16:24 Gość portalu: Kwasek napisał(a): > Gość portalu: Artur napisał(a): > > > Czesi sa COOL :) > > Porzadny i kulturalny naród a czeszki sąnjaładniejsze wsród słowianek czyli top > > Europy Mieszkam w USA, w tzw. czeskim stanie, w Nebrasce. Urodzilem sie na granicy z Czechami w Cieszynie. Czuje sie miedzy nimi jak w domu. O wiele kulturalniejsi niz "nasze". Pozdr, Imagine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Czesi/Czeszki IP: 212.76.35.* 01.07.02, 16:29 CHCĘ MIEĆ CZESZKĘ...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pacio Re: Czesi/Czeszki 01.07.02, 16:59 scandic napisał(a): > Czuję do nich jakąś nieuzasadnioną sympatię, bo poznałem stamtąd raptem 2, 3 > osoby. Macie jakieś doświadczenia w umacnianiu przyjaźni polsko-czeskiej? Jacy > oni są? Przekonaj się sam :))) miłej zabawy w utrwalaniu przyjazni, warto ! / i zabawnie / pacio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Czesi/Czeszki IP: *.p.lodz.pl 01.07.02, 17:58 Bardzo sympatyczne one sa. Umacnianie przyjazni przebiega bardzo latwo. Mozna nawet odniesc wrazenie, ze po epoce pogardy rodem z Prazkeho Jara i poznej komuny zaczynaja nawet miec dla Polakow sympatie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrioosh Re: Czesi/Czeszki IP: *.ludwikowice.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 18:09 Czeszki są fajne ale i tak wolę polki. Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny... (czy jakoś tak było w tej piosence) Odpowiedz Link Zgłoś
thesims Re: Czesi/Czeszki 02.07.02, 10:43 Przez dlugi czas mieszkalem w Czechach i uwielbiam Czechow, chociaz ogolnie rzecz biorac uwazaja Polske za Bialorus albi i gorzej, he he i to byl jedyny problem w kontaktach z nimi. Wszyscy byli bardzo dla mnie mili i dobrzy (niemal jak w Ameryce) i do tej pory mam wielu Czeskich przyjaciol. Najfajniej jest sie uczyc czeskiego i potem probowac mowic po czesku. Czesi strasznie sie z tergo ciesza :-) Niestety po jakims czsie mowienie po czesku i wogole jezyk czeski przestal mnie smieszyc, to przez to osluchanie sie z nim :-( Odpowiedz Link Zgłoś
scandic Re: Czesi/Czeszki 02.07.02, 11:08 Widzę po postach, że - na szczęście - stetreotypy o Czechach odchodzą w zapomnienie. Gorzej chyba ze stereotypem Polaków tam. Czeskie gazety z reguły fatalnie piszą o Polsce i Polakach (dostaję przegląd prasy z MSZ). To chyba jakiś kompleksik, bo polska prasa raczej z sympatią odnosi się do Czech. Za to gazety austriackie dają naszym sąsiadom do wiwatu przez ten Temelin. Pół roku temu pisali: Czechy - bękartem Europy! Jakoś dochodzę do wniosku, że uprzedzenia i granice między narodami podtrzymywane są przez polityków i media. Bo nagle jak się człowiek spotka z takim Białorusinem, Ukraińcem czy Słowakiem jest zaskoczony, że to tacy sami ludzie jak my - a często mniej zawistni i bardziej bezinteresowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ro-bot Re: Czesi/Czeszki IP: *.csiro.au / *.hba.marine.csiro.au 03.07.02, 09:52 sympatyczni! lubie czachow ale wole czeszki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TROY Re: Czesi/Czeszki IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.02, 17:33 czesi jako narod sa absoltnie cool. Mili,weseli i bardzo szczerzy. Prasa czeska pisze czesto niepochlebne artykuly na temat Polski,ale generalnie nie spotkalem sie z zadnymi uprzedzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś