Dodaj do ulubionych

Soczewki kontaktowe

25.07.05, 19:21
Witam!
Zamierzam kupić sobie soczewki kontaktowe, zastanawiam się szczególnie nad 3-
miesięcznymi i tu mam pytanie... jeśli są 4 w opakowaniu to czy mogę 2 zużyć
teraz a 2 po 3 mies. czy stracą one swoje właściwości (coś typu termin
ważności)?
Pewnie część z Was nosi soczewki, może podzielicie się swoimi
doświadczeniami? Jakie, na jak długo, jaka cena i co dodatkowo do nich
kupujecie (wszystkie płyny itp.)
Niedługo wybiorę się do optyka, ale chciałabym też się dowiedzieć czegoś od
tych doświadczonych ;)
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp.
Obserwuj wątek
    • wiedz-ma Re: Soczewki kontaktowe 25.07.05, 20:33
      na każdym opakowaniu są terminy ważności, zwykle dosyć długie, każda soczewka
      jest zapakowania oddzielnie, więc u większości optyków możesz kupić jedną parę,
      a nawet jedną sztukę, jak chcesz całe pudełko, nie ma problemu, pozostałe mogą
      oleżeć i poczekać, nic im nie będzie
      co do płynów, to lepiej dobierać płyn tego samego producenta, co soczewki, na
      miejscu optyk doradzi ci, który będzie odpowiedni, generalnie bardziej oplaca
      się kupować większe opakowania, ale jeżeli dużo podrozujesz to są mniej
      wygodne, co do cen poszukaj na stronach albo zapytaj w sklepie
    • dr.verte Re: Soczewki kontaktowe 25.07.05, 21:00
      dotykmysli napisała:

> Witam!
      > Zamierzam kupić sobie soczewki kontaktowe, zastanawiam się szczególnie nad 3-
      > miesięcznymi i tu mam pytanie... jeśli są 4 w opakowaniu to czy mogę 2 zużyć
      > teraz a 2 po 3 mies. czy stracą one swoje właściwości (coś typu termin
      > ważności)?
      > Pewnie część z Was nosi soczewki, może podzielicie się swoimi
      > doświadczeniami? Jakie, na jak długo, jaka cena i co dodatkowo do nich
      > kupujecie (wszystkie płyny itp.)
      > Niedługo wybiorę się do optyka, ale chciałabym też się dowiedzieć czegoś od
      > tych doświadczonych ;)
      > Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp.

Nic nie tracą na ważności zamknięte.Niezamknięte i używane też nie tracą tak
      jakby chcieli producenci.Miesięczne możesz spokojnie nosić miesięcy dwa,trzy-
      miesięcznych nie używalem.A teraz najciekawsze jest ile czasu zajamie ci
      zakladanie soczewek po raz pierwszy,średnio wychodzi 20 minut jedna a się przy
      tym się naplaczesz,nasmarkasz zobaczysz.
      • axmka Re: Soczewki kontaktowe 26.07.05, 21:52
        hej, ja nosze soczewki kontaktowe od kilku lat. para kosztuje 70zł przy zakupie
        dwóch par płaci się 120zł:) płyn małe opakowanie 23zł 100ml, nie pamiętam ile
        kosztują te większe. Co do zakładania to nie ma z tym większych kłopotów,
        jedynie przy pierwszym kontakcie miałam problemy--obce ciało w oku, ale poza
        tym wszystko ok. Efekt o niebo lepszy od okularów. Minus jest taki że póżniej
        trudno jest przestawić się na nie.
        Polecam Aga z Zielonej Góry
    • pitzeg Re: Soczewki kontaktowe 25.07.05, 21:22
      używałem, są naprawde super, ale nie mogłem nosić dłużej niż 5 godzin dziennie.
      Mój okulista zasugerował, że moje oczy potrzebuja bardzo dużo tlenu (takie oko
      i już)a soczewka utrudniała dostęp tegoż do gałek ocznych. Sposobem było
      kupowanie soczewek, na które niestety nie było mnie stać - i cóż jestem
      okularnikiem :)
      • krecilapka Re: Soczewki kontaktowe 25.07.05, 23:45
        Pinglarze wygladaja inteligentniej, wiec sie nie musisz martwic :).
    • zajaczek79 Re: Soczewki kontaktowe 26.07.05, 10:12
      Soczewki to wspaniała rzecz - nareszcie mogłam się pozbyć okularów.
      Mój okulista odradził mi soczewki o czasie noszenia dłuższym niż jeden miesiąc -
      bo ponoć im krócej daną soczewkę się nosi, tym lepiej. Ostatecznie nosze
      soczewki miesięczne z wysokim stopniem uwodnienia - trafiłam na nie dopiero za
      trzeciem podejściem, bo wcześniej wypróbowane (Johnson Acuvue i Focus)
      przyprawiały mnie o zapalenie spojówek po tygodniu - oczy były za suche i nawet
      sztuczne nawilżanie nie pomagało. Poproś lekarza, aby zbadał wilgotność oka, to
      pomoże dobrać odpowiednie soczewki. Oczywiście nie wszyscy mają z tym problem,
      ja miałam i dopiero któryś okulista z kolei o tym pomyślał. Moje soczewki
      świetnie się noszą - mam je od ponad dwóch lat i praktycznie żadnych problemów.
      Do tego używam płynu do wrażliwych oczu.

Pozdrawiam i życzę przyjemnego noszenia - dla mnie uwolnienie się od okularów
      było czymś wspaniałym :-D

Z.
      • krecilapka Re: Soczewki kontaktowe 26.07.05, 11:07
        Ja wam zazdroszcze tych soczewek. Tej mozliwosci zmiany intensywnosci teczowek - ot tak mimochodem :)
        • zajaczek79 Re: Soczewki kontaktowe 26.07.05, 12:43
          krecilapka napisał:

> Ja wam zazdroszcze tych soczewek. Tej mozliwosci zmiany intensywnosci
          teczowek
          > - ot tak mimochodem :)

A co stoi na przeszkodzie, żeby osoba "zdrowa wzrokowo" używała kolorowych
          szkieł kontaktowych czy innych "enhancing gadgets"? Szczerze mówiąc, wiele bym
          dała, żeby mieć ostry wzrok - swój własny - i nie martwić się szkłami
          (jakimikolwiek).

Z.
    • lilarose Re: Soczewki kontaktowe 26.07.05, 12:52
      Soczewki nosze od dwóch lat, są to te trzymiesięczne. Zapalenie spojówek miałam
      tylko raz, ponadto lekarka przestrzegła mnie, że od codziennej pracy przy
      komputerze mogą wysychać spojówki, ale sa na to kropelki. Mam wadę -3,5.
      Soczewki są super, nie musze się martwić że mi okulary zaparują, poza tym
      bardziej się sobie podobam. jedna wada - nie można się w soczewkach zdrzemnąć
      czy zasnąć - trzeba wyjąć wczesniej. Poza tym jest ok.
      • coolaga1 Re: Soczewki kontaktowe 26.07.05, 16:11
        Oj zdarzylo mi sie wiele razy zasnac w soczewkach. Ba, nawet przespac cala noc.
        Nic jednak sie nie stalo.
        • izka82 Re: Soczewki kontaktowe 26.07.05, 20:02
          Ja soczewek uzywam od 17-stego roku zycia, czyli ok 7 lat.. Kiedys nosilam
          roczne, od 2 lat 3 miesieczne. Kupuje w Polsce 4 pary, zeby miec zapas na caly
          rok:) Nigdy nie wypadly, nigdy nie pekly, generalnie sa idealne :)czasem tez
          zdarza mi sie w nich zasnac:)
          Niestety nazwy nie pamietam, dba o to moj optyk:) A plyn zawsze Baush and Lumb
          (jakos tak..:))
          • netmenka29 Re: Soczewki kontaktowe 26.07.05, 21:19
            Z racji tego, że kobieta zmienną jest, moim substytutem są właśnie soczewki.
            Zmieniam kolor oczu jak mi się żywnie podoba :))
            Nie mam zastrzeżeń, byle je dobrze pielęgnować i nie przesadzać z noszeniem,
            tudzież z przenoszeniem.
            • tut_ets Re: Soczewki kontaktowe 27.07.05, 07:27
              Nosilam miesieczne, ale oczy mi wysychaly i bywaly drazliwe, szczegolnie
              podczas pracy z komputerem... A zatem optyk podsunal mi rozwiazanie - do pracy
              okularki, na weekend soczewki jednodniowe (para starcza na 2-3 dni). No i
              optyczne okularki przeciwsloneczne. ;)
    • vorosch Re: Soczewki kontaktowe 27.07.05, 13:53
      Ważna uwaga: soczewki nie są dla oszczędnych ludzi. Ja tak sobie oszczędzałem
      nieraz nosząc 2 razy dłużej niż wynosił dedykowany dla nich okres, np. miesiąc,
      oszczędzałem na płynie do płukania etc. Efekt? Od zakończenia historii z
      soczewkami mineły 3 lata - pozostały mi na pamiątkę łzawienie, pieczenie oczu i
      takie tam historie. Po co ci ten cały interes?? Przecież kobieta każda bez
      wyjątku zyskuje ogromnie w dobrze dopasowanych oprawkach!!! No nie mówiąc już o
      tym ile człowiek ma do stracenia poddając swoje jedyne oczy takiemu ryzyku
      chorobowemu...Ale rozum przychodzi nieraz i po latach uwierz mi, gdybym te 6 lat
      temu wiedział to co dziś, wyrzuciłbym je jak najszybciej. NAWET (!) gdybym wtedy
      nie żałował pieniędzy na eksploatację soczewek...
      • izka82 Re: Soczewki kontaktowe 27.07.05, 16:37
        E tam, bzdury gadasz!:)
        Moj optyk mowi ze nie ma zadnego ryzyka jesli oko nadaje sie do noszenia
        soczewek, no bo jesli sie nie nadaje to owszem lepiej w okularkach chodzic:)
        Juz pisalam, ze ja uzywam tylko i wylacznie soczewek, juz od 7 lat i co, nico,
        oczki jak piekne byly tak sa, zadnych historii nie ma :)
        Bo to trzeba dbac o to co sie w oku nosi, czyscic, zmieniac plyn codzien, i
        przede wszystkim(!) NIE NOSIC PRZETERMINOWANYCH !!!!!! To jest przestepstwo za
        ktore zaplaciles :)
        Owszem, szkla kontaktowe nie sa tania sprawa, ale jezeli juz zdecydowales sie
        na taki zakup, to po cholere oszczedzac na plynie, po kiego nosic
        przeterminowane?? No no!! Trzeba dbac i bedzie dobrze:)

Nic sie nie boj autorko, on bzdurki plecie, a Izunia dobrze radzi :ppp

pozdrawiam
        • vorosch Re: Soczewki kontaktowe 29.07.05, 11:25
          Co by ci twój optyk nie powiedział, soczewki nie dopuszczają potrzebnych ilości
          powietrza do oka, w związku z czym między soczewką a rogówką powstaje wspaniała
          przestrzeń dla rozrodu drobnoustrojów-beztlenowców, które pozostają na soczewce
          pomimo odpowiedniego czyszczenia płynem. Stąd już tylko krok do poważnych
          kłopotów. Każde ciało obce pozostaje ciałem obcym i nie ma dobrego wpływu na
          organizm, no a oczy to już narząd jedyny w swoim rodzaju. Jest możliwe, że
          dopiero w jakiś czas po odstawieniu tego badziewia zauważysz nieprawidłowości,
          mimo że to już 7 lat. W sytuacji wyższej konieczności osobiście polecam
          wyłącznie soczewki jednorazówki na 1 dzień.
          • izka82 Re: Soczewki kontaktowe 31.07.05, 11:37
            Miliony ludzi na swiecie uzywa soczewek kontaktowych, miliony, tak jak
            ja,chwala to sobie:) Mimo wszystko obstaje przy swoim , 3-miesieczne gora :))
    • peterowski Re: Soczewki kontaktowe 28.07.05, 08:51
      A czy ktoś nosił NIGHT & DAY? Rzeczywiście mozna ich nie zdejmować przez
      miesiąc?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka