Dodaj do ulubionych

Są foty? To do roboty!

• magdalaena1977 Re: Są foty? To do roboty! 03.11.08, 18:56
      "Być może kiedyś będziemy mogli wysłać pliki bezpośrednio do zakładu fotograficznego, aby wydrukować fotki (póki co usługa dostępna tylko w USA)."Ależ skąd ! Wysyłanie do zakładu fotograficznego mam w Picassie od kiedy ją zainstalowałam (od lipca 2008 r.) - jest kilka polskich firm do wyboru, a zdjęcia przychodzą pocztą.
    • Gość: Ogon Re: Są foty? To do roboty! IP: *.171.19.130.static.crowley.pl 03.11.08, 19:55
      A ja polecam darmowy FastStone Image Viewer - i tyle w temacie.
    • Gość: Ogon Re: Są foty? To do roboty! IP: *.171.19.130.static.crowley.pl 03.11.08, 19:56
      A ja polecam darmowy FastStone Image Viewer - i tyle w temacie. A co do wysyłania fotek do zakładu to w sieci można znaleźć całe mnóstwo firm, które robią coś takiego, ale widać dla autora Google jest za trudne :)
    • Gość: yhwh Re: Są foty? To do roboty! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.08, 20:11
      nie wiem jaki jest sens porównywać programy do obróbki grafiki rastrowej (gimp) z przeglądarkami zdjęć (irfan, ACDSee) czy picassa, która z założenia ma służyć do organizowania i publikowania zdjęć? w każdej z tych kategorii jest mnustwo programów, zarówno freeware, jak i płatnych (z podstawowymi i najpopularniejszymi, typu PhotoShop i PaintShop) więc ograniczenie się do 6 jest trochę śmieszne...
    • Gość: paw Re: Są foty? To do roboty! IP: *.icpnet.pl 03.11.08, 20:29
      Gimp jest rewelacyjny. Jak ciut się go opanuje, to dalej można działać już intuicyjnie. Koniec końców jest dość łatwy w obsłudze - nawet jeśli pracuje się na warstwach i prostych animacjach. To coś na miarę drogich programów graficznych, a w 100% za darmo!
    • Gość: envy Re: Są foty? To do roboty! IP: *.domainunused.net 03.11.08, 20:40
      03.11.08, 17:32
      Gość: Duncon
      A ja powiem tak: szukam darmowego programu do podstawowej obróbki zdjęć (przycinanie zdjęć, zmniejszanie ich bez przycinania, czegoś w stylu MS Office Picture Manager) bo na wymieniony program skończyła mi się licencja (był testowy, bardzo mi pasował) i szukam podobnego programu darmowego bi nie bedę bulić stówy po to żeby raz na dwa dni obrobić dwa zdjęcia, jaki program mi polecicie. Pozdrawiam wszystkich.

Polecam EasyThumbnail :)
      pozdrawiam:)
    • Gość: Szataniec Re: Są foty? To do roboty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 21:43
      Znacie coś do obróbki nef dorównujący lightroomowi?
    • Gość: a ja swoje Re: Są foty? To do roboty! IP: *.1.102-84.rev.gaoland.net 03.11.08, 22:01
      Adobe Photoshop Elements jest juz nowszy, 7!
    • roney5 Re: Są foty? To do roboty! 03.11.08, 23:35
      najlepszy moim zdaniem jest gimp, super opcje, darmowy program

--
      www.youtube.com/watch?v=nKifyFoRyZo
    • Gość: Gość Re: Są foty? To do roboty! IP: *.chello.pl 03.11.08, 23:46
      Czy digikam wystęuje w polskiej wersji językowej????
    • Gość: IAO Re: Są foty? To do roboty! IP: *.metronet.pl 03.11.08, 23:52
      Jak napisał 'K', Paint.NET to całkiem rozbudowany program. Jak narzędzie z obsługą warstw można w ogóle porównać do systemowego Painta? Znaj proporcje Mocium Panie. Zabrakło drugiego po Photoshopie pod względem możliwości programu na rynku, czyli Paint Shop Pro. Raczy się nas natomiast cudami w stylu ACDsee Photo Editor za 129 dolarów (!!!), któro w porównaniu do ww. jest jak maczuga z epoki kamienia łupanego.
    • Gość: afganski haker Re: Są foty? To do roboty! IP: 193.138.241.* 04.11.08, 00:39
      A ja polecam najnowsze photoshopy, corele i inne cuda do scagniecia za darmo w sieciach p2p ! :D
    • Gość: ekhe Re: Są foty? To do roboty! IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.08, 00:42
      od kiedy irfan nie ma przekrecania o 90* ? wystarczy wcisnac L albo R. wyostrzanie to shift+s. widac ktos kto pisal artykul nie ma najmniejszego pojecia o tym co robil.

pisanie o odjechanych efektach w acdsee to juz w ogole paranoja. ten program to niezly kombajn, iloscia operacji na krzywych goni photoshopa i jest rewelacyjny do obrobki zdjec. ale tutaj czytamy o 'odjechanych efektach'.

dla autora to sei chyba paint co najwyzej nadaje.
    • Gość: Bri Re: Są foty? To do roboty! IP: *.devs.futuro.pl 04.11.08, 03:19
      A ja wam wszystkim polecę FAST STONE IMAGE VIEWER, to darmowy odpowiednik przeglądarki katalogu i edytora fotek ACDSee, posiada wszystkie niezbędne opcje, poza pędzlowaniem :P i jakimiś zaawansowanymi efektami.
    • Gość: Rylek Re: Są foty? To do roboty! IP: 193.111.147.* 04.11.08, 08:00
      no tak temat z 1.10.08 a stare wersje programow..
      drogi autorze gimp 2.4 jest historia wersja 2.6 wprowadza sporo udogodnien
    • Gość: PAweł Re: Są foty? To do roboty! IP: *.pu.kielce.pl 04.11.08, 08:15
      Paint.NET jest spolszczony już od wielu wersji, autor chyba śrdenio się przygotował do artykułu...
    • Gość: zw Re: Są foty? To do roboty! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.08, 08:58
      do obróbki zdjęć sa produkty firmy Adobe (Lightroom i PS-y) a potem dłuuuuuuuugo nic i dopiero te duperele z artykułu.
    • Gość: gosc Re: Są foty? To do roboty! IP: *.nsn-inter.net 04.11.08, 09:19
      aperture
    • Gość: stroos Re: Są foty? To do roboty! IP: *.abb.pl 04.11.08, 09:43
      Chyba ktos zapomnial o Corel Paint Shop Pro Photo X2 ...
    • Gość: exe Re: Są foty? To do roboty! IP: 217.17.42.* 04.11.08, 09:54
      "Pierwszy plik zajmował 1,6 MB. Niewiele więcej niż IrfanView. Ściąga się szybko, więc równie szybko chcemy go uruchomić. A tu nagle wyskakuje okienko: proszę zainstalować plug-in. Pobieramy z internetu 10 MB. Czekamy, instalujemy. Teraz program musi ściągnąć... 70 MB! I tak z rozrasta się do 80 MB."
      Paint.NET po prostu wymaga do działania odpowiedniej wersji frameworka .NETowego, czyli tak naprawdę nie tyle sam jest taki duży tylko przy instalacji dokonuje niezbędnego upgrade'u systemu, co może się przydać w przyszłości przy instalacji innych programów i w ogóle...;-)
    • Gość: MK Re: Są foty? To do roboty! IP: *.microsoft.com 04.11.08, 09:56
      Jest jeszcze darmowy Windows Live Photo Gallery

Darmowa alternatywa dla Picasy. Wkrotce wyjdzie nowa wersja z nowymi ciekawymi funkcjami:

get.live.com/photogallery/overview
    • Gość: Sleeper Re: Są foty? To do roboty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.08, 09:58
      IrfanView do oglądania pojedynczych plików graficznych (bo bezsprzecznie najszybciej działa i, co najważniejsze, otwiera się w ułamek sekundy) i do podstawowej obróbki pojedynczych zdjęć, bo można to zrobić szybko.

Gimp do zabawy w grzebanie w grafice, gdyż nie odstaje jakoś szczególnie od komercyjnych programów, a jest darmowy. Tylko trzeba sporo czasu opanowanie bardzo moim zdaniem nieżyciowego interface'u.

A z komercyjnych mimo wszystko najlepszy jest moim zdaniem nadal Photoshop, PSP niestety trochę do niego mu brakuje, chociaż wydawał mi się wygodniejszy w obsłudze nieco.

A autorowi gratuluję poruszenia tematu przede wszystkim, bo widać, że sporo ludzi męczy się z windowsowymi, śmieciowatymi programami i nawet nie wie gdzie zacąć szukać czegoś innego :)
    • wroob_l Re: Są foty? To do roboty! 04.11.08, 10:53
      Zestawienie w miarę sensowne, ale gdzie digiKam?
    • Gość: Gość Re: Są foty? To do roboty! IP: *.uk.ibm.com 04.11.08, 11:41
      Kilka niescislosci w artykule.
      Najnowsza wersja GIMPa to 2.6

W IrfanView jak najbardziej mozna wyostrzyc po zmniejszeniu zdjecia. Ctrl + E i wybieramy Unsharp Mask. By uzyc bardziej badziewnego wyostrzenia mozna wcisnac Shift + S..
      Co do obracania zdjec wystarczy wcisnac klawisz R lub L by obrocic obraz o 90 stopni. Program oferuje rowniez bezstratne (losless) obracanie JPEG-ow.
      IrfanView to zdecydowanie jedna z najlepszych szybkich przegladarek zdjec!

Zdaje sie ze jest juz nowe Linuksowe srodowisko KDE4 w wersji na Windows.
      Byc moze bedzie wiec tez mozliwe uruchomienie genialnego linuksowego programu do obrobki/katalogowania zdjec - digiKam.
    • Gość: leszczu Re: Są foty? To do roboty! IP: 83.70.172.* 04.11.08, 12:15
      Jesli juz mowimy o programach podobnych do Lightrooma - to podobny jest Capture One (obecnie wersja 4). Pelna wersja (nie PRO, ale zawsze) kosztuje tylko 99Euro. Mozna sobie zinstalowac 30 dniowa wersje testowa. www.phaseone.com/ Osobiscie bardziej odpowiada mi Lightroom, ale "dla kazdego cos innego". Jesyny minus - program obrabia wylacznie format RAW (ja i tak nie zapisuje w JPG, tylko RAW, wiec mi wszystko jedno).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka