Gość: Wolny Tybet Re: Koleją na Dach Świata IP: *.dyn.iinet.net.au 25.10.08, 23:38 "Pół kolejnego dnia tracę na znalezienie dokładniejszych informacji o słynnym pociągu T27, czyli Pekin-Lhasa. Na kolei mówią mi, że informacje typu: moc lokomotywy, liczba pasażerów, technologie, liczba mostów, tuneli itp. są tajne. Biuro informacji turystycznej nie zna nawet informacji podstawowych, takich jak ceny biletów czy rozkład jazdy." Dopiero po przylocie do Pekinu facet doszedl do wniosku, ze nalezaloby sie czegos dowiedziec na interesujacy (?) go temat ? Moze on tez nie zna angielskiego ? A przynajmniej nie w stopniu umozliwiajacym przeczytanie angielskiej Wiki na ten temat tudziez calej masy blogow i artykulow na temat podrozy na trasie Beijing -Lhasa en.wikipedia.org/wiki/Qinghai-Tibet_Railway Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Koleją na Dach Świata 25.10.08, 23:53 Temat ciekawy, tylko ta nachalna propaganda antychińska brzmi fałszywie. Ciekawe skąd u nas, tak słabo cywilizowanych i mających tak wiele na sumieniu, taka pogarda dla osiągnięć innych nacji? Wiem skąd. Tak się objawia frustracja narodku, który niczego sam nie potrafi dokonać ani zbudować. Oceniając, że osiągnięcia innych narodów są niemoralne można wybronić swój własny wizerunek. :))) Do kompletu wielkopańskie wybrzydzanie człowieka z kraju najbrudniejszych dworców i zasikanych peronów czyni ten artykulik podłym i małostkowym. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Re: Koleją na Dach Świata 26.10.08, 00:00 Interesujący reportaż. Sam się nie wybiorę. 2 dni pociągiem to zdecydowanie za długo. Poza tym nie znam chińskiego. Prawdą jest co pisze chinkaprawie, że Chińczycy nie rozróżniają Polaków. Ja Chińczyków rozróżniam. Ale pracuję z nimi ponad 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paparuh Re: Koleją na Dach Świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 00:07 gnojek był w Chinach 7 dni i fika opinie wyraza,psik. Odpowiedz Link Zgłoś
cmok_wawelski Re: Koleją na Dach Świata 26.10.08, 00:26 Bardzo przyjemnie napisane, fajne fotki. Dobrze sie czyta. Tylko te niektore komentarze jakies takie polskie, zalosne. Po Indiach airpaharganj.com/Khajuraho.aspx Chiny to bedzie moj next stop... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sato Re: Koleją na Dach Świata IP: *.home.otenet.gr 26.10.08, 01:40 popaprany katoprawicowiec , dodam popaprana swinia z niego wychodzi . takich debili nie powinni wypuszczac z kartoflanki gdyz tylko wstyd nam przynosza..zakompleksiony pedAl grajacy wielkiego pana a ftuj smieciu jeden.. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Koleją na Dach Świata 26.10.08, 01:45 By the way: Dach świata to Pamir a nie Tybet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghireg Re: Koleją na Dach Świata IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.08, 02:15 ciekawe kiedy tę kolej zelektryfikują?. chyba im się nie będzie chciało, ropa tańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialychinczyk Re: Koleją na Dach Świata IP: 119.133.23.* 26.10.08, 02:43 Nie wiem dlaczego autor tez jest nasiakniety propaganda anty -nie zna prawdy, ze Tybetanscy mnisi trzymali swoj narod w sredniowieczu, podatkow bylo 1200 rodzaji, wszysko nalezalo do klasztorow - totalny wyzysk. Prosty Tybetanczyk woli byc z Chinami ( jak teraz Polacy z Niemcami w EU, sa razem) ale klechy ktorzy starcili wladze i bogactwa, oczywiscie chca powrotu - swiat sie zmienia i pewnie do tego nie dojdzie, Tybetanczycy takze zaczynaja myslec. jedno jest dobre, zblizyc swiat kazdemu Franiowi z Koziej Wolki - autor jest jednym z nich, jeszcze nie potrafi myslec, ale to lepsze niz wcale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qiqiqqiddidididkdj Re: Koleją na Dach Świata IP: *.nycmny.east.verizon.net 26.10.08, 03:01 Kolej - symbol okupacji??? Potworna bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter_z_chiny.pl Re: Koleją na Dach Świata IP: *.dynamic.kbronet.com.tw 26.10.08, 03:13 Odbyłem identyczną podróż co autor - też w 2007.Cieszę się, że go okradli, choć jak widać nie odniosło to skutku edukacyjnego - Gość jest tendencyjny że aż trzeszczy i czuję niesmak. Kilka uwag 1. przy zakupie biletu - sam kupowałem wielokrotnie. - jest praktycznie niemożliwe znalezienie tego samego kasjera (sam zresztą pisał, że wyglądają tak samo! Za duży tumult i tłumy. Poza tym wielu z nich mówi po angielsku - takich tam starają się zatrudniać. Poza tym - wystarczy napisać na kartce nazwę stacji docelowej o datę lub godzinę kiedy chce się wyjechać - ale jak wiem gość specjalnie bystry nie jest 2. w kwestii chłodzenia nasypu kolei to gościowi już zupełnie odbiło - to jakiś totalny fantasta. Ciekłego azotu tam nie ma (autor naoglądał się za dużo Terminatora chyba) - są tylko specjalne słupy wentylacyjne - bardzo zmyślne. Ich działanie jest zresztą opisane, jak ktoś poszuka :) 3. Co do cen - tam się o wszystko trzeba targować. Niestety cena dla frajerów jest wysoka - sprzedawcy patrzą na człowieka i dopiero wtedy cenę podają. 4. Co do permitów - ukłon za uczciwość autora. Nie zarysował nam wizji totalitarnego państwa a la III Rzesza. Nie dodał tylko, że aby wyjechać gdziekolwiek poza Lhasę (inne miasto, ciekawe miejsca), permit jest niezbędny do wykupienia przewodnika - samemu nie wolno. itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinczyk - pekincz Re: Koleją na Dach Świata IP: *.nycmny.east.verizon.net 26.10.08, 03:23 "Wiatr, który hula po placu, jest jak mroźny powiew komunizmu" Napisal to typowy arogancki oszolomowaty redaktorek, ktory z typowym niedouczeniem i nowobogacka nonszalancja postanowil sie powyzywac na Chinczykach. Problem jest tylko jeden: caly swiat liczy sie z komunistycznymi Chinami i ich potencjalem gospodarczym, a malo kogo obchodzi zacofana i ponura Polska. Leczenie kompleksow cudzym kosztem? Chiny przynajmniej urzadzily na czas olimpiade i wyslaly pare rakiet w kosmos, a tu cala Polska drzy ze strachu, bo ma wybudowac chodniki i pare stadionow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: js Re: Koleją na Dach Świata IP: *.hsd1.ca.comcast.net 26.10.08, 05:58 ja bym tak powiedzial: kolo od artykulu: wiecej zdjec mniej gadania bo Ci kiepsko wychodzi (zdjecia zreszta tez. Slyszales kiedys o kompozycji? nawet prosto aparatu utrzymac nie potrafisz (patrz budynek z flaga lub bilet)). Ale wycieczka pewnie swietna, moze nawet udalo Ci sie od kogos za te zdjecia troche grosza wycisnac - gratuluje. Bardzo mnie swoja droga tez ubawilo latanie za "lustrzanka" Alfa. I 3 obiektywami - na oko zdjecia jednym obiektywem zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Koleją na Dach Świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 07:18 Ostatni ( 3 raz ) w Chinach w 1992. Dworzec w Pekinie wygląda tak samo , dzięki za zdjęcie ! Po tylu latach pewnie go jednak troche odnowili. Komunikacja na dworcu jest wg autora lepsza niż w 1992. Ja nie miałem szans na znalezienie okienka z angielskim. Nie było też napisów ani cyfr w innych znaczkach niż chińśkie. Bilet kupiłem bo przypadkiem trafiłem na nauczyciela języka rosyjskiego który stał w kolejce za mną. Pomógł. Pomagali też rodacy, wykupowali wszystkie miejsca w sypalnych i sprzedawali 10-15 razy drożej. Dziekuje za ten artykuł. Ostatni gdzieś trafiłem na podobny o pociagu w Alpach - ten jest sporo bardziej ezgotyczny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Koleją na Dach Świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 07:26 Dobrze że nie czytałem komentarzy przed napisaniem swojego. Teraz już wiem że nie warto. Jak ktoś przeczyta kilka powyższych w mało merytorycznym stylu to raczej nie trafi już dalej:-( mi nie starczyło cierpliwości. Może warto albo redakcja podzieliła komentarza na style i każdy sobie wybierze co chce napisać/poczytać? Propozycje stylów "moje wrażenia /też tam byłem" "biję pianę nic nie rozumiem" "bez względu na temat biję w prezia" "miałem trudne dzieciństwo , przepraszam ża moje chamstwo" .... Pozdrawiam autora artykułu i autorów uwag z sensem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: propp@o2.pl Re: Koleją na Dach Świata IP: *.acn.waw.pl 26.10.08, 08:02 Niestety nie udało mi sie historii doczytac do końca. Miało być o kolei tybeatńskiej, a była jakaś pseudoprzerażająca historyjka o tym, że lustrzanki w Chinach są półtora raza droższe niż w Polsce. I co z tego? Mam to gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: and Re: Koleją na Dach Świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 08:15 Śmieszne komentarze. Jednym przeszkadza w tekście antychińskość, innym prochińskość. A dla mnie to Chiny oczami zwykłego turysty. Kolej jest również dla turysty, a wściek na brak znajomości angielskiego jest taki sam w Chinach, Polsce czy innym kraju. Nie znalazłem w tym tekście również pogardy dla innych kultur. Po prostu stwierdzenie, że dla niego wszyscy Chińczycy wyglądają tak samo, pewnie to samo dotyczy Afrykanów. A sam tekst spoko, cieszę się, że go przeczytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Koleją na Dach Świata IP: *.bynxx9.dynamic.dsl.tele.dk 26.10.08, 10:37 zdjęcia to o pomstę do nieba wołają. Gdzież to takie do artykułu wstawiać?!!! Na dysku kompa jeszcze ok, radość dają, ale gdy lądują w prasie i/lub w necie, to ja czegoś więcej wymagam. Tym bardziej, że Daleki Wschód to temat dobry i wdzięczny dla foto, kolory piękne, dużo pomysłów na ciekawe kadry już gotowych. Ja bym się wstydziła.Te skradzione obiektywy to chyba dla lepszego samopoczucia były, by zagłuszyć świadomość bycia marnym fotografem. Jest takie dobre powiedzenie- zły sprzęt w rękach znakomitego fotografia jest o (tybetańskie) niebo lepszy niż znakomity srzęt w rękach marnego fotogafa. Efekty tego też. Widać na załączonych obrazkach (nie żeby Soniak Alfa 100 to był cud fotograficznej techniki) Odpowiedz Link Zgłoś
lukash81 Re: Koleją na Dach Świata 26.10.08, 11:29 Witam, ciekawy artykuł, choć ja podczas tegorocznej wyprawy (marzec) kolejowej z Pekinu do Lhasy miałem nieco inne niż autor odczucia na temat Chin, oraz Tybetu. Po pierwsze, co do angielskiego w Chinach - nie jest aż tak źle, co prawda trzeba się nieco wysilić, ale często młodzi ludzi potrafią sklecić jakieś zdanie - które może ułatwić nam sprawę. Po drugie - co do zakupów elektroniki w Kraju Środka - ceny wyjściowe to te zawsze zawyżone - targowanie to coś to Chińczycy uwielbiają - więc niejednokrotnie cenę początkową udaje się zbić kilka(naście) razy. Chińczycy to strasznie ciekawski naród - potrafią gapić się na białego człowieka przy każdej okazji - ponoć "europejski" nos jest dla nich czymś niezwykle interesującym :-) więc dziesiątki oczu wpatrzonych w nas w metrze to norma - po kilku dniach już się tego nie zauważa. Podróż pociągiem z Pekinu do Lhasy to fantastyczne przeżycie. Może dworzec główny w Pekinie nie jest zorganizowany w mistrzowski sposób, niemniej pozwala na dosyć sprawną odprawę olbrzymiej masy ludzi. Już od momentu wejścia na perony wszystko wydaję się dobrze "poukładane" - odpowiednie służby dbają o to, żeby trafić do wagonu do którego powinniśmy (ja miałem soft sleepera). Dwudniowa podróż do Lhasy obfituje w niezliczone krajobrazy - zwłaszcza w części gdzie pociąg wjeżdża na Płaskowyż Tybetański. Pociąg wydawał się być faktycznie hermetyczny, ale ten mit runął w momencie kiedy na wysokości prawie 5000m zastałem w kibelku otwarte okno - które ponoć miało się nie otwierać - by utrzymać odpowiednie ciśnienie w wagonie :-) Normalne jest również to, że ludzie palą papierosy na korytarzu, oczywiście prosząc najpierw konduktora, aby uchylił im nieco okienko :-) Jedzenie w pociągu jest dobre i przyrządzane "na żywo", jedynie trzeba pilnować godziny obiadu tak, aby coś zostało i dla nas, ceny niewygórowane ~15Y za obiad. Zawsze można zakupić chińską zupkę w duuużym kubeczku i zalać ją wrzątkiem dostępnym zawsze na korytarzu (zaraz przy "toaletach"). Podczas 2 dniowej podróży można nawiązać liczne kontakty z podróżującymi osobami, nawet brak znajomości angielskiego nie jest tu przeszkodą :-) Lhasa robi wrażenie nowoczesnego jak na Chiny miasta, ale tylko do momentu gdy obserwujemy ją z pociągu lub dopiero co wysiedliśmy na monumentalnym dworcu (faktycznie podobnym do Potali). Kiedy zagłębimy się w miejskie "zaułki" odkrywamy miejsca gdzie czas się zatrzymał, a kultura i religia tybetańska wydają się nietknięte od wieków (tak samo gdy opuścimy Lhasę jadąc np w kierunku Mt Everestu). Podróż do Tybetu jest przeżyciem niezapomnianym, które chcę powtórzyć z całą pewnością, choć zapewne w porze letniej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Re: Koleją na Dach Świata 26.10.08, 11:51 Jakie szczescie, ze ta oferma do reszty nie stracil rozumu, i dzieki temu mamy piekny reportaz. Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Re: Koleją na Dach Świata 26.10.08, 11:55 Bylbym zapomnial: do ofermy dodaje rasiste i snoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: Koleją na Dach Świata IP: *.chello.pl 18.11.08, 17:17 autor tego tekstu, to chyba jakiś łoś. dać się okraść w pierwszym dniu pobytu. byłem tam, i wiem co jest grane. jakaś niemota. no i oczywiście podtekst tego co pisze. na miejscu chinczyków, więcej bym go nie wpuścił. Odpowiedz Link Zgłoś