23.11.08, 21:10
www.youtube.com/watch?v=S76h0ZpTXbg - piec
www.youtube.com/watch?v=ajZfbvQFfuo - piec
www.youtube.com/watch?v=3gvcpb4_7ZQ - piec
www.youtube.com/watch?v=M3wgaWAHo2Q - piec
Zespoly "meskie" jak Take That czy Backstreet Boys
to afair tez piatki. Rozumiem, ze to ma zapewnic
odpowiednie pokrycie docelowego targetu, ale
dlaczego tych pionkow jest zawsze 5, a nie 4 lub 6?
Obserwuj wątek
    • modrooka Re: 5 23.11.08, 21:19
      Liczba 5 ma jakieśtam symboliczne konotacje:

"
      Skerety i tajemnice Tarota
      hrmale

reklama
      Oferty pracy
      Praca w Walii
      Praca w Holandii
      Praca za granica
      Ksiazki o zarzadzaniu
      Parallel world
      Fotografia sportowa
      Polska Ambasada
      Fusion
      Pozycjonowanie Łódź
      listwa
      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 21
      5
      Jest sumą pierwszej cyfry parzystej 2 i pierwszej nieparzystej 3. To symbol
      zjednoczenia, centrum, harmonii i równowagi, istnienia materialnego,
      postrzegalnego. Liczba 5 uważana była za liczbę szczęśliwą. Była między innymi
      symbolem potęgi Boga i człowieka (rozstawione nogi i ręce oraz głowa). Mamy pięć
      palców u ręki, pięć palców u stopy, pięć zmysłów: wzrok, słuch, dotyk, węch i
      smak. Reprezentuje także człowieka (jak na pentagramie Agryppy) i wszechświat
      oraz jego dwie osie pionową i poziomą, przechodzące przez wspólny środek. 5
      staje się w ten sposób symbolem doskonałości i porządku. W symbolice hinduskiej
      5 jednoczy w sobie 2 oznaczające zasadę żeńską i 3 zasadę męską. Wyraża w ten
      sposób życie. Oznacza człowieka oraz mikrokosmos. Jest to cyfra symbolizująca
      życie na łonie natury i jak twierdzą chińczycy tam gdzie się ona pojawia tam
      szczęście jest blisko. Symbolizuje rownież 5 świętych planet znanych
      pitagoryjczykom."

Ale nie sądzę, żeby ci co to tworzą te zespoły i taką muzykę byli na tyle
      inteligentni, żeby na coś takiego wpaść, więc pewnie chodzi o to, że co 5 lasek
      to nie 4 a z kolei 6 odpada ze względu na przysłowie "gdzie kucharek 6..."
      • lacido Re: 5 23.11.08, 21:30
        ale o piątym kole u wozu chyba nie słyszeli :D
        • modrooka Re: 5 23.11.08, 21:32
          Wliczyli do tego to zapasowe
      • poprioniony Re: 5 23.11.08, 21:35
        > Ale nie sądzę, żeby ci co to tworzą te zespoły i taką muzykę byli
        > na tyle inteligentni

Na pewno sa na tyle inteligentni, ze nie wzieli
        tej liczby z jakichs hinduskich czy horoskopowych
        dyrdymalow tylko z rzetelnego badania rynku.
        Ale nadal, dlaczego wyszlo, ze piec a nie np. dwa?
        Dwa jest liczba magiczna, jest pierwsza liczba parzysta,
        pierwsza liczba pierwsza, jest suma dwoch jedynek (czyli
        liczb ja poprzedzajacych), mamy dwie rece, dwie nogi
        i dwa poldupki. Dlaczego wiec nie dwa?
        • 4groove Re: 5 23.11.08, 21:52
          tez bym szedl w te badania...sprawdzili jakie panny kolesie lubia najbardziej ,
          i pewnie im wyszlo 5 dominujacych...
          wez popatrz na boysbendy ...jest zawsze lalus , nastepny chlopczyk 10 letni ,
          normalny sasiad z naprzeciwka , wydziabany git czlowiek , i i dżolero -ostra
          solarka i włosy na żel
          te lachony to twory badan i marketingu
          • poprioniony Re: 5 23.11.08, 21:59
            > te lachony to twory badan i marketingu

To oczywiste, ze daje sie zauwazyc pewne cechy wspolne.
            W babobandach prawie zawsze znajda sie: jakas slodka blondyna,
            krotko scieta "chlopczyca", mulatka czy inna egzotyczna i do
            kompletu jakas niby stylowa lala.
            I te 5 "archetypow" pokrywa wiekszosc wymagan pospolstwa?
        • modrooka Re: 5 23.11.08, 22:07
          Tak przeglądając wszechmocną wikipedię:

Duety też się zdarzały:
          - Roxette
          - Modern Talking
          - TATU
          - Sistars
          (tylko oni nie tańczyli układzików, bo zapewne lepiej wygląda 5 lasek
          wywijających niż dwie)

A tak idąc dalej:

Tria:
          - I tu mamy durne kobiece zespół made in Poland: Queens i De Su
          - Shugababes
          - Destiny's Child
          - No Mercy
          - O-zone
          - teraz zdaje się na fali jest: Jonas Brothers

Kwartety:
          - Abba
          - Ace of base
          - Take that
          - All Saints
          - Westlife
          - VOX

i inne, ale nie chce mi się już szukać

• menk.a Re: 5 23.11.08, 22:10
            modrooka napisała:
            >
            > Duety też się zdarzały:
            > - Roxette

Ich uwielbiam do dziś. To co wymieniłaś dalej też znam. Ale Roxette...
            mmmmmmmmmmmmmmmm ;)
          • 4groove Re: 5 23.11.08, 22:17
            wydaje mi sie czlonkowie z tych duetow,tercetow i kwartetow daj by sobie
            spokojnie rade solo , jakas tam sciezke kariery mialy...natomiast te bendy z
            topicu powstaly "just like that" nikt o nich wczesniej nie wiedzial ani nie
            slyszal ...i tak samo one znikaja...
            • modrooka Re: 5 23.11.08, 22:21
              No ja nie wiem czy ktoś jeszcze słyszał o np. No Mercy, czy też ich widział w
              solowej karierze tak jak członków zespołu Ace of base, All Saints, Westlife

• 4groove Re: 5 23.11.08, 22:25
                Fakt
    • qw994 Re: 5 23.11.08, 21:26
      Żeby było dla każdego coś miłego? 4 to za mały wybór, 6 to już tłum
      dla przygłupich fanek. A, przy okazji, Spice Girls - też było 5
      Barbie odzianych w różne ubranka.
    • 4groove Re: 5 23.11.08, 21:34
      lachony jak się patrzy !
    • menk.a Re: pentagram 23.11.08, 21:56
      ma zapewnić ochronę przed zepsuciem. To skojarzenie z życiem, zdrowiem,
      dostatkiem, szczęściem. I takimi tam.
      Może to też ma związek z Wielką Piątką Costy i McCrae'a. ;)
      • menk.a Re: pentagram 23.11.08, 22:03
        Ku..., mój post tu nie pasuje, Wybacz. Next time się przygotuję lepiej. :D:D:D
        Idę się kąpać. I spać.
      • poprioniony Re: pentagram 23.11.08, 22:03
        > pentagram

No i sowiecka gwiazda. Czyli juz wiemy, ze targetem zespolow na
        piatke sa satanisci i emerytowani oficerowie Armii Czerwonej.
        • menk.a Re: pentagram 23.11.08, 22:06
          A taki Boney M? 3, z czasem 4 osoby płci mieszanej. Nie sami bojsi.:P
          • 4groove Re: pentagram 23.11.08, 22:13
            Boney M , albo dzingis chan to byl totalny sponton , w koncu kaski tez nie
            natłukli jakies znacznej...ale Abba , tu juz bym czul jakas rączkę szwedzkiego
            marketingu...fenomenu jednego bendu nie moge pojac tak do konca - Albano i
            Romina ...ze niby jak jestes malym lysym starym karakanem to tez masz szanse na
            zajebista laseczke ??? Tyle ze to Wlochy , oni sa tam wszyscy powykrzywiani na
            wszystkie strony....
            • poprioniony Re: pentagram 23.11.08, 22:21
              Mysle, ze jednak wiekszosc zespolow nie piatek powstaje na
              zasadzie "przychodzi baba o lekarza" a lekarz daje jej szanse.
              Te piatki natomiast wygladaja mi ewidentnie na produkt powstajacy
              od dupy strony. Siadaja lekarze, ustalaja sklad i robia nabor
              wedlug ustalonych z gory kryteriow. Inni do tego preparuja im tekst,
              muzyke i choreografie a pionki tancza jak im zagraja.
              • modrooka Re: pentagram 23.11.08, 22:25
                > Te piatki natomiast wygladaja mi ewidentnie na produkt powstajacy
                > od dupy strony. Siadaja lekarze, ustalaja sklad i robia nabor
                > wedlug ustalonych z gory kryteriow. Inni do tego preparuja im tekst,
                > muzyke i choreografie a pionki tancza jak im zagraja.

A co w takim razie z zespołem Queens (3 panny), który to do tego stopnia jest
                wytworem marketingowym, że z pierwszego składu zdaje się nie została żadna. A
                nazwa jest wciąż ta sama.
                • 4groove Re: pentagram 23.11.08, 22:29
                  ale to chyba polski wynalazek ?
                  to nie ma sie co dziwic...im w badaniach wyszlo ze 3 choc na calym swiecie jest 5...
                  polska szkola marketingu
                  • menk.a Re: pentagram 23.11.08, 22:36
                    Trójkąty? :P
                    Wybaczta ludziska, ale mam nastrój jaki mam. :PPPP
                    • 4groove Re: pentagram 23.11.08, 22:43
                      eeeee, o tym nie pomyslalem
                      To ma sens ! :)
                      • menk.a Re: pentagram 23.11.08, 22:45
                        O Matko Bosko, Józefie brodaty, zboczeńce są wśród nas.:P
                        • 4groove Re: pentagram 23.11.08, 22:48
                          no kochana tylko bez komplementow bo wstydliwy jestem i jeszcze Cie polubie
                          • menk.a Re: pentagram 23.11.08, 22:49
                            Wolałabym nie. To niemodne. :P
                            • 4groove Re: pentagram 23.11.08, 22:56
                              no widzisz , mi tez za bardzo to nie pasuje
                              • menk.a Re: pentagram 23.11.08, 22:58
                                Czyli jesteśmy w domu.;)
                                • 4groove Re: pentagram 23.11.08, 22:59
                                  a dokładniej w dużym pokoju
                                  pozdro
                                  • menk.a Re: pentagram 23.11.08, 23:04
                                    Ja w małym. W łóżku.;)
                                  • poprioniony Re: pentagram 23.11.08, 23:05
                                    Kolego, podbierasz mi swinie, ktora juz prawie
                                    wrzucilem na rozen, tak sie nie robi.
                                    • modrooka Re: pentagram 23.11.08, 23:09
                                      > Kolego, podbierasz mi swinie, ktora juz prawie
                                      > wrzucilem na rozen, tak sie nie robi.

Była tam mowa o trójkątach więc może się do nich dołączysz.
                                    • lacido Re: pentagram 23.11.08, 23:20
                                      i macie ten polski trójkąt :D
                                    • 4groove Re: pentagram 23.11.08, 23:21
                                      sorry , to z przyzwyczajenia
                                      daj znak sygnal jak zakonczysz , kolejnosc dla mnie nie ma znaczenia
                                      • lacido Re: pentagram 23.11.08, 23:25
                                        w końcu ostatni bedą pierwszymi :D
                                        • 4groove Re: pentagram 23.11.08, 23:34
                                          powiedzial Pan !

niedziela , religijne uniesienia ...ufff w koncu udalo mi sie wypelnic 3
                                          przykazanie...nie spodziewalem sie ze dzis poloze sie spac lepszy , z nowym
                                          plusem w niebie
                                          • lacido Re: pentagram 23.11.08, 23:44
                                            szczerze mówiąc to nie pamiętam 3-go :)
                                            • 4groove Re: pentagram 23.11.08, 23:51
                                              To jak Ty dajesz radę ?!?
                                              • lacido Re: pentagram 23.11.08, 23:53
                                                no wiesz, u komunii byłam , u bierzmowania też wiec chyba teoria nie jest mi już
                                                potrzebna
                                                na marginesie poszukałam w necie nic dziwnego ze nie pamiętałam, jakoś
                                                specjalnie nie kultywuję tego dnia
                                                • 4groove Re: pentagram 23.11.08, 23:58
                                                  no to ja mam jeszcze małzenstwo , moze kiedys strzele focha na baby i dorzuce
                                                  kaplanstwo i bede swiety :)

jaja sobie robie , taki ze mnie katolik jak z koziej dupy traba , przykazanie
                                                  sprawdzilem sobie na wikipedii bo tez nie pamietalem
                                                  • lacido Re: pentagram 24.11.08, 00:03
                                                    Ty oszuście :)))))))
                                                    czyli jak to szło.. żal za grzechy i postanowienie poprawy :D

myślałam że choć o cudzołożeniu zapamiętałam a tu nawet tego nie ;/
                                                  • 4groove Re: pentagram 24.11.08, 00:19
                                                    no juz taka nasz meska natura , klamac i oszukiwac
                                                    i wcale mi nie jest przykro , natury nie da sie oszukac jak to powiadal wielki
                                                    polski aktor
                                                    przyznam Ci sie ze z tym cudzolozeniem to ciekawa sprawa , bo jeszcze nie
                                                    zlamalem, a zawsze mialem chec , i tak by zostalo tylko "nie zabijaj" dziewiczo
                                                    czyste....oj rozmarzylem sie...
                                                    apropo jak to jest z tym cudzolozeniem ? Ze jak zdradze to wiem ze sie liczy ,
                                                    ale np jak pukne komus zone to tez ?
                                                  • menk.a Re: pentagram 24.11.08, 15:54
                                                    Jak nie cudzołożyłeś? Chyba nie znasz interpretacji Dekalogu. :P
                                                  • 4groove Re: pentagram 24.11.08, 18:20
                                                    ze przedslubny to tez pod ten paragraf podpada ???
                                                  • menk.a Re: pentagram 24.11.08, 19:24
                                                    Każdy pozamałżeński. Ponadto cudzołożysz myślą, mową, uczynkiem i zaniedbaniem. :P
                                                  • lacido Re: pentagram 24.11.08, 21:38
                                                    w temacie cudzołóstwa też nie jestem ekspertem
                                                    Czy cudzołoży ten co się bzyka bez ślubu czy ten kto bzyka się z inną niż ślubna?
                                                  • menk.a Re: pentagram 24.11.08, 21:43
                                                    Obydwa przypadki to cudzołożenie. :P
                                                  • lacido Re: pentagram 24.11.08, 22:07
                                                    no co Ty powiesz :)
                                                  • 4groove Re: pentagram 24.11.08, 22:17
                                                    Pójdziesz prosto do piekła ! Zobaczysz
                                                  • menk.a Re: pentagram 24.11.08, 22:19
                                                    4groove napisał:

> Pójdziesz prosto do piekła ! Zobaczysz

Nie wiem jak inni, ale ja zapewne tak. Mam tam już zarezerwowany apartament. :P
                                                  • lacido Re: pentagram 24.11.08, 22:30
                                                    coś czuję że nie będę tam sama :DDD
                                                  • 4groove Re: pentagram 24.11.08, 22:37
                                                    na stówę , dobrze się tam będziecie bawić
                                                  • lacido Re: pentagram 24.11.08, 22:51
                                                    świętoszek się znalazł :)
                  • modrooka Re: pentagram 23.11.08, 23:08
                    > ale to chyba polski wynalazek ?
                    > to nie ma sie co dziwic...im w badaniach wyszlo ze 3 choc na calym swiecie jest
                    > 5...
                    > polska szkola marketingu

To fakt, ile by kasy na nie nie kładli i tak nie zrobią kariery. Czyli złe
                    założenia marketingowe. Może faktycznie powinni dołączyć jeszcze dwie.
    • bertrada Re: 5 23.11.08, 23:59
      Podobno dlatego, że musi to być liczba nieparzysta, żeby nie nastąpił wewnętrzny
      podział zespołu na dwa oddzielne. Jak jest nierówna liczba, to jest trudniej i
      zawsze ci co będą w mniejszości zostaną zdominowani. Nie może to być 3, bo wtedy
      jest za mało towarzystwa jak na zespół. Nie może być 7, bo wtedy jest za duży
      tłok i trudno to przeciętnemu fanowi ogarnąć, nie mówiąc o zarządzaniu czymś takim.

W celach więziennych panują podobne zasady. A przynajmniej panowały kiedyś. ;D
      • poemalamaleta Re: 5 24.11.08, 12:36
        sangwinik, choleryk, melancholik, flegmatyk i ciotka.
    • minasz musi byc ich paru bo maja reprezentowac 24.11.08, 15:39
      rózne gusta ale nie moze tez ich byc za duzo bo zrobi sie tłum
    • myszowata.mysza Re: 5 24.11.08, 20:47
      Bo model Back Steet Boys, New Kids on the block i Spice Girls się sprawdził więc
      jak zwykle zaczęto to kopiować. EASY!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka