Dodaj do ulubionych

Zmarł Edward Moskal

22.03.05, 23:46
Wieloletni prezes Związku Narodowego Polskiego oraz Kongresu Polonii
Amerykańskiej.
Czy wiecie, kim był i macie na jego temat wyrobioną jakąś opinię ?
Obserwuj wątek
    • lachien Re: Zmarł Edward Moskal 23.03.05, 09:53
      Ja nie mam pojęcia, kim był Pan Moskal.
    • fiszu Re: Zmarł Edward Moskal 23.03.05, 11:42
      Człowiek, który doprowadził do zmarginalizowania roli Związku Polaków. Lobby
      polskie nie istnieje, a były czasy, kiedy kandydaci na prezydenta USA robili
      niezłe umizgi do Polonii. Swego czasu takie osoby jak Nowak-Jeziorański, czy
      Brzeziński byli doradcami prezydentów, a teraz...szkoda pisać. To oczywiście
      nie jest osobista porażka pana Moskala, ale prowadząc radykalną politykę, nie
      wykazując zmysłu polityka, przyczynił się do takiego a nie innego wizerunku
      Polaka. No i bardzo dzielnie wspierał Ojca Dyrektora, co (być może niestety)
      nie dodało mu w mojej ocenie żadnego plusika. Odsyłam do archiwów POLITYKI i
      WPROSTU, które troszkę zajmowały się jego osobą. WYBORCZA też kilka razy o nim
      wspominała.
      • raskarba Re: Zmarł Edward Moskal 25.03.05, 22:28
        To, że "Wybiórcza" oraz inne różowe i czerwone media będą robić nagonkę na
        Moskala było pewne. Między innymi, dlatego że wprost, bez ogródek mówił
        niewygodne prawdy o stosunku pewnej nacji, uważanej za wybraną, wobec Polaków i
        Polonii. Faktem jest, że ktoś pełniący tak wyeksponowane stanowisko, jak Moskal
        powinien wysławiać się ze znacznie większą subtelnością i dyplomacją, ponieważ
        jego słowa często były cytowane i prane pod lupę, a to ostatnie zwłaszcza przez
        wrogów i antypatyków (chyba neologizm jakiś mi wyszedł, ale pasuje)
        wszystkiego, co polskie.
        Postać niewątpliwie kontrowersyjna, ale nie sądzę, aby jego następca w
        którąkolwiek stronę się wychylił. Raczej spodziewam się systematycznego
        wycofywania się KPA z życia publicznego i koncentrowania się w zamian za to na
        robieniu kasy przez PNA.
        • fiszu Re: Zmarł Edward Moskal 30.03.05, 17:34
          No, na pewno będąc niejako "na miejscu" masz lepszy przegląd sytuacji. Ale nie
          sugerowałem się jakąś tam nagonką Wybor-owej, czy innych mediów. To była moja
          autorska opinia (co prawda ukształtowana na podstawie wypowiedzi ś.p. Moskala
          cytowanych w mediach, no ale jeżeli nie z TV, radia, prasy i netu, to chyba
          znikąd bym o tym panu się w ogóle nie dowiedział). Generalnie do degrengolady
          to się On przyczynił, więc nie warto gdybać, co się stanie z ciastkiem, które
          już zjedzone. Wolałbym do reprezentowania Polonii kogoś skutecznego
          organizacyjnie, a nie charyzmatyka brylującego w kontrowersyjnych wypowiedziach.
        • fiszu Re: Zmarł Edward Moskal 30.03.05, 17:35
          Acha. Szczerze mówiąc, to nie przeceniałbym wagi Jego stanowiska. Od lat
          mniejszości południowoamerykańskie mają więcej do powiedzenia, niż Polacy.
          Chyba nie ma o co ostrzyć kopii.
          • raskarba Re: Zmarł Edward Moskal 30.03.05, 18:04
            Oczywiście, choć to trochę smutne (ale za to prawdziwe) KPA nigdy jakąś realnie
            liczącą się siłą polityczną tutaj nie był. W ogóle Polakami się tu zbytnio nikt
            nie przejmował i nie przejmuje (vide: sprawa wiz i inne próby "odwdzięczenia
            się" Polsce za pomoc w Iraku). Polacy nie lubią tu chodzić do wyborów, czyli
            sami siebie dobrowolnie eliminują jako grupę etniczną, która ma coś do
            powiedzenia, i której opinię trzeba brać pod uwagę. Wolą raczej po cichutku
            robić kasę i nadal narzekać, że wszyscy ich mają w d... dramatycznie kipskim
            poważaniu. A Latynosi - są głośni, wszędzie ich widać, umieją się domagać
            swego, nawet wtedy, gdy im się nic nie należy. No i rozmnażają się w
            imponującym tempie, w czym dorównać im nigdy nie damy rady.

• fiszu Re: Zmarł Edward Moskal 30.03.05, 18:10
              Gorzka prawda. Z drugiej strony można rozpocząć wielką dyskusję na temat
              wizerunku Polaków na świecie, a fakty pozostaną faktami. Kiepsko z nami, a
              propaganda sukcesu niewiele da i tutaj się z Tobą zgadzam, bo można w Twoich
              wypowiedziach to wyczytać. W niektórych sprawach (obozy koncentracyjne
              chociażby) wizerunek Polski jest zafałszowany i tak naprawdę to chyba nie ma
              dobrej recepty jak zmienić podejście krajów zachodnich (w których zwykliśmy
              upatrywać przyjaciół), chyba zostaje twarda walka i konsekwentne ściganie tego
              typu zachowań.
            • buksy Re: Zmarł Edward Moskal 31.03.05, 08:38
              no ale starasz się ?:) dorównac latynosom ? :)
              • raskarba Re: Zmarł Edward Moskal 31.03.05, 18:20
                Staram się. I to bardzo. Ale skutkiem moich starań niekoniecznie od razu musi
                być rozmnażanie !!!;)
        • ck_forever Re: Zmarł Edward Moskal 31.03.05, 07:45
          Właśnie a czasami mu tej dyplomacji i subtelnosci brakowało. podobno rownież
          miał ozywione kontakty z niejakim imć Kobylańskim.
          Ale o zmarłych nie nalezy mówić żle. Więc Świeć panie nad jego duszą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka