Dodaj do ulubionych

KTO NOWYM PREZYDENTEM ?

14.06.05, 22:19
No wczesniej czy pozniej musial taki watek powstac, a poniewaz kandydatow znamy wiec kogo wybieramy ? Ja nie widze swojego nieststy....:(
Obserwuj wątek
    • raskarba Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 15.06.05, 06:48
      Masz na mysli prezydenta miasta, czy RP ?
      • buksy POLSKI oczywiście 15.06.05, 08:57
        przypomnę głównych kandydatów :
        1.L.Kaczyński
        2.D.Tusk
        3.H.Bochniarz
        4.Stan Tymiński
        5.Religa
        6.Leper
        7.M.Borowski
        8.M Giertych
        • andzia_s Re: POLSKI oczywiście 15.06.05, 10:11
          Dla mnie kandydatem był Cimoszewicz, ale nie kandyduje, a jeśli pojdę na wybory
          to musze się zastanowić na kogo zagłosować. Napewno odpada Giertych, Lepper
          Tymiński, Kaczyński. Jeśli chodzi o Relige, to bardziej bym wolała, żeby
          kontynuował badania nad sztucznym sercem. Więc reasumując pozostaje mi zaledwie
          3 kandydatow z tej listy, ale zaden z nich nie napawa mnie optymizmem. To tyle
          w tym temacie
          • fiszu Szczerze pisząc, to 15.06.05, 12:29
            nikt z tej listy nie spełnia moich oczekiwań. Jednakże kogoś (zapewne) z tej
            listy wybrać trzeba będzie...
          • buksy życie pełne niespodzianek...cyk i ... 16.06.05, 08:27
            Cimoszewicz jest kandydatem, podobno go Kwaśniewski namówił.
            • andzia_s Re: życie pełne niespodzianek...cyk i ... 16.06.05, 11:59
              To jak będzie kandydatem, to na niego zagłosuję, nie widze innego kandydata.
              Mam tylko nadzieje, ze Kaczyński nie zostanie prezydentem, zreszta wszyscy inni
              sie nie nadaja do niczego.
              • feel_good Re: życie pełne niespodzianek...cyk i ... 06.08.05, 00:56
                a wiecie że ludzie w Warszawie mają nadzieję, że Kaczyński wygra wybory, bo
                wtedy Warszawa będzie miała szansę na normalnego prezydenta i normalne
                funkcjonowanie...?
                He, he
                Mnie ten argument póki co nie przekonuje :)
                • grudniowe.slonko Re: życie pełne niespodzianek...cyk i ... 10.08.05, 22:24
                  Ludzie w W-wie Kaczyńskiego mają dość jako gospodarza miasta i niekoniecznie by
                  chcieli widzieć prezydentem Polski .
            • buksy Re: życie pełne niespodzianek...cyk i ... 24.08.05, 10:15
              Pewnie teraz Cimoszewicz bardzo żałuje że dał się namówić Pani Joli, która teraz wypieła się w przypadkach...
    • brazilion Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 06.08.05, 01:00
      Nie wiem, czy bede w ogole mogl glosowac. Ale nawet, gdyby tak, NAPRAWDE nie ma
      na kogo. Zal jaja sciska !
    • buksy Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 07.08.05, 00:37
      znamy już kandydatów... może zrobimy prewybory :
      1. ja...Tusk
      • ostrowiczanin Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 07.08.05, 01:24
        śmiech na sali
        • malywroc Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 08.08.05, 08:27
          A ja na 99% w tym roku zbojkotuje wybory. tzn.
          a) nie pójde na nie
          b) póję i oddam nieważny głos.

Spowodowane jest to brakiem jakiegokolwiek kandydata, który chociaż w pewnym
          stopniu spełni moje oczekiwania
        • buksy Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 08.08.05, 09:13
          no jak sie juz pośmiałeś to dawaj swój typ...
          • malywroc Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 09.08.05, 07:43
            ja pisałem poważnie. Tak właśnie zrobię.
    • buksy Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 09.08.05, 08:00
      no tak, jak zwykle polska inteligencja zawsze coś wymysli żeby nie uczestniczyć w "demokracji", a to nie ma kandydata, a to mam wszystko w dupie...czekajcie tylko nie wiem na co ?
      • monika.dk Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 09.08.05, 08:45
        a wiesz, że ja mam podobne zdanie co maływroc

na kogo głosować, jeśli nie masz swojego kandydata?
        a może na zasadzie loterii? na kogo wypadnie, na tego bęc !

to nie jest czekanie, to raczej bezsilność, przynajmniej ja to tak widzę
        • bmwariat Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 09.08.05, 08:48
          I ja mam zamiar tak zrobić. Nie mam kandydata a nie chce by za mnie
          ktoś"przypadkiem" zagłosował.
          • morfinka_12 tylko nie mówcie potem że w PL jest źle 09.08.05, 09:35
            jedno słowo narzekania i wasze wypiciny bedą niczym. trzeba głosować, jeśloi
            nie ma idealnego to na kandydata który jest najbliżej ideału.
            • malywroc Re: tylko nie mówcie potem że w PL jest źle 09.08.05, 09:43
              Chciałbym zaznaczyć, że świadome nie pójście na wybory też jest sposobem
              głosowania. Dzięki temu zmniejsza się liczba osób głosujących i zmienia się
              podział głosów.
              • buksy Re: tylko nie mówcie potem że w PL jest źle 09.08.05, 14:45
                nieobecni nie maja głosu... i już.
                • malywroc Re: tylko nie mówcie potem że w PL jest źle 09.08.05, 15:13
                  to dlaczego w sejmie jest "za" "przeciw" lub "wstrzymuje się"

JA SIĘ WSTRZYMUJĘ!!!!
                  • grudniowe.slonko Re: tylko nie mówcie potem że w PL jest źle 10.08.05, 22:21
                    Najłatwiej nie wziąć udziału w wyborach i później narzekać...na wszystko i na
                    wszystkich :(
                    Niestety w Polsce dmokracja raczkuje ,ale to my musimy sobie wypracować
                    cywilizowane standardy i nie oglądać się ,że ktoś to za nas zrobi. Chociażby w
                    miarę mozliwości poznać kandydatów na prezydenta, posła czy senatora i brać
                    czynny i świadomy udział w wyborach.
                    Ja będę głosować na Donalda Tuska.
                    • brazilion Dlaczego akurat na niego ? 11.08.05, 00:47
                      Nie mowie, ze to koniecznie zly wybor, ale ciekawy jestem, co akurat przemawia
                      za ta kandydatura ?
                      • grudniowe.slonko Re: Dlaczego akurat na niego ? 12.08.05, 09:19
                        brazilion napisał:

> Nie mowie, ze to koniecznie zly wybor, ale ciekawy jestem, co akurat
                        przemawia za ta kandydatura ?

Z braku lepszych kandytatów pomijając ,że niektórzy kandydaci wzbudzają we
                        mnie nawet strach (Lepper).Poza tym stoi za nim PO, która jest na naszej
                        scenie politycznej najmniejszym złem. Oczywiście życzyłabym sobie i nam
                        wszystkim, lepszego wyboru ale cóż może za jakiś czas...
                        • brazilion Re: Dlaczego akurat na niego ? 12.08.05, 16:40
                          Co do Tuska - nie mam do konca wyrobionego zdania. Troche wydaje mi sie taki...
                          "nijaki". Ale, z drugiej strony, na tle nawiedzonych, niedouczonych demagogow i
                          roznych takich imbecyli/dewiantow* (*niepotrzebne skreslic) - moze faktycznie
                          prezentuje sie dosc solidnie.
                          • grudniowe.slonko Re: Dlaczego akurat na niego ? 12.08.05, 21:02
                            Fakt ,że na tle tak wyrazistych kandydatów jak Lepper czy Kaczyński ,wygląda
                            blado ,ale też nie oczekuję aby prezydent Polski wojował ze wszystkimi.
                            • malywroc Re: Dlaczego akurat na niego ? 14.08.05, 16:26
                              Dlaczego próbujecie mnie przekonać do tego, że głosowanie na "mniejsze zło"
                              jest lepsze niż świadome nieoddanie głosu???
                              Nie chce głosować, bo nie ma dla mnie dobrego kandydata
                              • buksy Re: Dlaczego akurat na niego ? 15.08.05, 13:19
                                bo sie obudzisz w kraju rzadzonym przez Tyminskiego, Leppera lub innego takiego, który liczy na nieobecność ludzi inteligentnych na wyborach.
    • michel2 Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 15.08.05, 09:30
      Przepraszam ze troszkę zbocze z tematu, ale myślałem ze prezydenta maja miasta
      powyżej 100tys. mieszkańców.

Pozdrawiam.
      • brazilion Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 16.08.05, 00:07
        michel2 napisał:

> Przepraszam ze troszkę zbocze z tematu, ale myślałem ze prezydenta maja
        miasta
        > powyżej 100tys. mieszkańców.
        >
        > Pozdrawiam.
        >

Michel2,

dwukrotnie chybiles. Po pierwsze, chyba w ogole nie czytales tego watku, bo w
        przeciwnym razie wiedzialbys, ze nie o prezydencie miasta jest mowa. Po drugie,
        nie jestem dokladnie pewnien, od jakiej wielkosci populacji zaczyna wchodzic w
        rachube prezydent miasta, ale na pewno nie od 100 tys., o czym swiadcza tuziny
        miast ponizej tego limitu, ktore jednak prezydenta posiadaja...:(
        • monika.dk Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 23.08.05, 15:44

> michel2 napisał:
          >
          > > Przepraszam ze troszkę zbocze z tematu, ale myślałem ze prezydenta maja
          > miasta
          > > powyżej 100tys. mieszkańców.

Po drugie,
          >
          > nie jestem dokladnie pewnien, od jakiej wielkosci populacji zaczyna wchodzic
          w
          > rachube prezydent miasta, ale na pewno nie od 100 tys., o czym swiadcza
          tuziny
          > miast ponizej tego limitu, ktore jednak prezydenta posiadaja...:(

kolega michel2 miał troszeczkę racji, bo faktycznie miasta powyżej 100 tys.
          mieszkańców mają prezydenta, ale..
          na to jest ustawa i ustawa , jak każda, zawiera pewne wyjątki

W myśl art. 91 ustawy o samorządzie powiatowym, prawa powiatu przysługują
          miastom, które 31 grudnia 1998 r. liczyły więcej niż 100 tys. mieszkańców, a
          także tym, które z tym dniem przestały być siedzibami wojewodów oraz tym,
          którym nadano status miasta na prawach powiatu przy dokonywaniu pierwszego
          podziału administracyjnego kraju na powiaty

no i Ostrowiec jest tym chlubnym wyjątkiem nr 3!

ps. nie pracuję w samorządzie
          • brazilion Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 24.08.05, 04:52
            Moniko, Twoja wiedza jest wyczerpujaca. Az mi opadla szczeka z wrazenia(cale
            szczescie - jeszcze nie sztuczna). Wobec tego,az prosi sie, by zapytac, jakie
            masz wyksztalcenie i gdzie pracujesz ? Chyba, ze to tajemnica...
            • monika.dk Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 24.08.05, 09:18
              Drogi Brazilonie, Raskarbo, czyli po prostu (...) i tu padło Twoje imię
              żyjesz troszkę na tym świecie, to wiesz, że wykształcenie nie jest ważne a to
              gdzie pracuję? też niczego nie zmienia
              a przewrotnie moje wykształcenie, to pierwotne, nie ma nic wspólnego z
              wykonywanym zawodem, tak to jest czasem w życiu

• feel_good Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 24.08.05, 16:35
                To ja jeszcze jako uzupełnienie dorzucę - że w miastach które nie spełniają
                wymogów z opisanych wcześniej 3 punktów - rządzi BURMISTRZ :)

A w miejscowościach nie posiadających praw miejskich (jak np. Waśniów) - rządzi
                WÓJT :)

P.S. Też nie pracuję w samorządzie.
                I nie byłem na imprezie zwanej Dniem Samorządowca...
                I nie deptałem trawy...
                Więc to że piłka podskakuje nie tak jak trzeba to w żadnym razie nie moja wina.
                I sorki za odejście od tematu wątku.
              • brazilion Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 24.08.05, 17:49
                Wiem, ze nie matura, a... itd, itp. Ale zwyczajnie, po ludzku bylem ciekawy,
                poniewaz Twoja precyzyjna wiedza w temacie "prezydent miasta" mi zaimponowala,
                tym bardziej, ze od samorzadu sie wprost odcielas...
                • monika.dk Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 24.08.05, 21:38
                  z paragrafami różnych ustaw mam do czynienia na co dzień
                  mierzę się z interpretacjami urzędników
                  czy tyle wystarczy?

• brazilion Re: KTO NOWYM PREZYDENTEM ? 25.08.05, 05:09
                    Chyba nawet musi wystarczyc. Chociaz tego mierzenia sie z interpretacjami
                    urzednikow (nie wiem, czy slusznie) troche Ci wspolczuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka