banan9991 24.04.06, 17:03 26,6 w powiecie w miescie ostrowiec niewiadoma . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal13w Re: BEZROBOCIE 24.04.06, 22:58 Ciekawe ile by wyniosło realne bezrobocie, po odliczeniu tych, którzy pracują na czarno, bądź za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: BEZROBOCIE 24.04.06, 23:02 Resort Pracy przejęła Samoobrona, ciekawe czy zdołają to policzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
michal13w Re: BEZROBOCIE 24.04.06, 23:13 Jak oni przeliczą to wyjdzie pewnie z 50% w skali kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: BEZROBOCIE 25.04.06, 01:19 Może posąłnka begger-przeciez ma maturę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: BEZROBOCIE 24.04.06, 23:20 Liczenie bezrobotnych to olbrzymia lipa. Nie bierze się pod uwagę osób posiadających gospodarstwa powyżej 2 hektarów, ani niezarejestrowanych. Można w ciągu jednego dnia zmiejszyć bezrobocie przez zmianę ustawy o promocji zatrudnienia i instrumentach rynku pracy. Np. "Bezrobotny to osoba stale pozostająca bez zatrudnienia przez okres 24 miesięcy" itd, itp. Pozostałe osoby można kwalifikować jako "poszukające pracy", "niezdolne do aktywizacji" etc. Tak pomału się robi w naszym kraju. I już statystyki maleją, a w kraju się "poprawia" i jest sukces rządu, frakcji, partii. Pracowałem wcześniej w PUP i oberwowałem to wszystko z tamtej strony. A na ten problem - emigracji młodych do pracy zagranicą - nikt nie chce zwrócić uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
michal13w Re: BEZROBOCIE 25.04.06, 08:25 Ja myślę, że to zupełnie nie ma sensu, takie liczenie. Albo trzeba przyjmować granice błędu gdzieś +/- 7%. Inaczej te liczby nie mają większego związku z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
malywroc Re: BEZROBOCIE 25.04.06, 11:08 jest masę różnych czynników zmniejszających i zwiększających bezrobocie. Są to międzyinnymi: 1. Trudna do ustalenia realna liczba mieszkańców 2. osoby pracujące na czarno 3. Osoby pracujące za granicą - nie wyrejestrowane z PUP 4. Osoby bezrobotne - nie zarejestrowane w PUP 5. Osoby zarejestrowane, które nie chcą podjąć pracy no i pewnie jeszcze kilka innych Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: BEZROBOCIE 25.04.06, 16:25 jest pewnie tez ogromna szara strefa z 7 procent i nieaktywni ekonomicznie czyli pijaczki i lenie a reszta przy odrobinie zachet ze strony wladz centralnych w postaci mniejszych skladek ZUS by pracowala Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: BEZROBOCIE 27.04.06, 14:20 ja chciałem założyć małą działalność gospodarczą,żeby dorobic sobie kilkaset (200-300) zł,ale zrobięłm biznesplan i wszystkie opłaty przewyższyły DWUKROTNIE wpływy.W tym kraju nie opłaca się pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy Re: BEZROBOCIE 27.04.06, 14:38 Prawda, że powinno liczyć się tylko tych którzy nie mogą znaleźć pracy a pracować chcą i muszą. Jeśli ktoś nie podejmuje pracy jakiejkolwiek nawet znaczy,że stać go na niepracowanie. Gdyby bezrobocie prawdziwe było na poziomie ponad 25% to głodne dzieci stałyby na każdym rogu ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: BEZROBOCIE 27.04.06, 14:46 Jak powiedziała boska Zyta praca jest w polsce opodatkowana jak dobro luksusowe. Odpowiedz Link Zgłoś
michal13w Re: BEZROBOCIE 27.04.06, 15:09 Byłbym przysiągł, że to Jan Maria Władysław Warneńczyk Rokita powiedział:) Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: BEZROBOCIE 27.04.06, 15:12 Może ,ale jestem prawie pewien,że boska Zytah była pirsza Odpowiedz Link Zgłoś