Dodaj do ulubionych

Pomożecie?

22.05.06, 23:49
Sytuacja społeczna „ściany wschodniej”: bieda, bezrobocie, bierność to fakty czy mity?

No! Mam coś napisać w tym temacie! I chciałbym umieścić w tej pracy nie tylko mój pogląd, ale również osób mniej lub bardziej zainteresowanych tą sytuacją! Więć proszę o maleńką pomoc!
Obserwuj wątek
    • dizzy81 Re: Pomożecie? 23.05.06, 00:31
      Cisza:)
    • pathos_phobos Re: Pomożecie? 23.05.06, 01:33
      Na kiedy masz napisac?jestem trochę teraz zajęty,ale chętnie cos skrobnę w
      międzyczasie.
      • brazylion3 Re: Pomożecie? 23.05.06, 09:05
        To jest dobre:

www.radio.bialystok.pl/scianaw/index.htm
      • dizzy81 Re: Pomożecie? 23.05.06, 10:17
        No gdzieś do 5-10 czerwca!A od matury nie napisałem nic konstruktywnego, więc cięzko sie zebrać!
        • michal13w Re: Pomożecie? 23.05.06, 10:20
          b3 masz pod ręką i jeszcze pomocy potrzebujesz?
          • dizzy81 Re: Pomożecie? 23.05.06, 10:21
            No ale b3 jest radykalny w swoich poglądach, powiedzialbym fanatyczny!Poza tym on teraz magisterke pisze!
            • michal13w Re: Pomożecie? 23.05.06, 10:26
              No tak:) Ja tam się nie znam na takich rzeczach, zresztą akurat teraz, przed
              sesją sam ciągle coś piszę...
              hehe, ciekawa myśl mnie naszła...więcej wiem o kul..nie nie, ja lepiej nie będę
              tego pisał bo wstyd i hańba:)))
              • brazylion3 Re: Pomożecie? 23.05.06, 10:47
                Dałem Ci ta pracę i jak pasuje, czy nie bardzo? Szukam tych pozostałych ,ale nie mogę znaleźć. Przerób to moje pokompiluj i juz masz. Ja, jestem fanatyczny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ja, Ci dam:)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • dizzy81 Re: Pomożecie? 23.05.06, 10:54
                  No coż, bede musiał wykorzystać:)Tylko jak to przerobić na ludzki język, tak żeby pani magister zrozumiała:)
                  • brazylion3 Re: Pomożecie? 23.05.06, 11:08
                    No, chyba to nie jest takie straszne!
                    • michal13w Re: Pomożecie? 23.05.06, 11:19
                      Lepsze niż pisanie od nowa;)
                    • dizzy81 Re: Pomożecie? 23.05.06, 11:33
                      Brazylionie, na razie się uczę, nie mam czasu na ścianę wshcodnią!
    • aisablri Re: Pomożecie? 23.05.06, 13:00
      Hmmm... moje zdanie- przede wszystkim bieda, to pociąga za sobą wyuczoną
      bezradność. Bez perspektyw na przyszłość podejrzewam, że trudno jest się
      rozwijać, człowiek pozostaje bierny, bo musi myśleć co zjeść następnego dnia, a
      nie jak się rozwijać. Z biedą się wiąże oczywiście bezrobocie i to się nakręca-
      dziecko wychowane w biedzie nie zdobywa wykształcenia, więc jest bezrobotne
      jako dorosły człowiek, przynajmniej w teorii. Jak dla mnie takich ludzi trzeba
      uczyć zaradności życiowej, jakoś dotrzeć, bo inaczej będzie to większy problem.
      • dizzy81 Re: Pomożecie? 23.05.06, 13:04
        Dziękuję, dołączę do kompilacji!
        • brazylion3 Re: Pomożecie? 23.05.06, 13:25
          Bieda!Bieda!Tam są obszary zmultiplikowanej biedy, albo biedy strukturalnej. Ale nie mozna tylko tak podchodzić. Przyczyny słabości są znacznie szersze, podobnie zresztą jak sama bieda. Dizzy81 ja ci tam to wszystko napisaem, może zagmatwanie, ale musisz to rozszyfrować. Pamiętaj ta częśc polski jest niezurbanizowan, nie było tam procesów urbanizacyjon-osadniczych w takiej sakli jak w Wielkoposlsce, to też wynika z historii. Jakość kapitału ludzkiego. Tam wszystko pisze w duzym skrócie!!!!!
          • dizzy81 Re: Pomożecie? 23.05.06, 13:28
            No dobra, daj już mi spokój! Ja wiem że tam wszystko napisałeś! Tymczasem, już jutro, o 18...Ech, będzie sie działo!
            • brazylion3 Pan INŻYNIER TUŻ!TUŻ!TUŻ! 23.05.06, 13:40
              Panie inzynierze jak kondycja?
              • dizzy81 Re: Pan INŻYNIER TUŻ!TUŻ!TUŻ! 23.05.06, 14:01
                Żyjemy! NIe śpimy! Juz mam dosyć klepania! Ale póki mogę to klepię! Żebym nie mial potem pretensji do siebie!Mam tylko nadzieje że będą ostemplowane kartki! Pełna uczciwość!
                • dizzy81 Re: Pan INŻYNIER TUŻ!TUŻ!TUŻ! 24.05.06, 12:05
                  Jak mawiał nieodżałowany Zdzisław Ammbroziak: rozpoczyna się wsteczne odliczanie!
          • aisablri Re: Pomożecie? 23.05.06, 19:12
            B3, nie narzekaj. Przyznaję- nie jest to temat, na który mam wiele do
            powiedzenia, albo jakąś wielką wiedzę. Wielu rzeczy nie wiem, to jest po prostu
            moje subiektywne zdanie, bo chciałam pomóc i tyle.
    • buksy Re: Pomożecie? 23.05.06, 19:23
      tu masz fakty ;dziennik.bialystok.uw.gov.pl/dzienniki/1013.pdf
    • buksy Re: Pomożecie? 23.05.06, 19:31
      tu masz dziennikarską ocenę z przed Uni :www.rzeczpospolita.pl/dodatki/naszaeu_030519/naszaeu_a_9.html
    • brazylion3 Re: Pomożecie? 23.05.06, 19:39
      Buksy też to czytałem, ale wczesniej. Liczby liczbami, wskażniki tez, dziennikarska retoryka też. Pewnie jeździsz dużo i widzisz. Tym ludziom wg mnie trzeba pomóc, przy aktywnej polityce państwa. Sami nie dadzą rady. Słabośc tam jest w każdej dziedzinie. Będzie to ciężkie, bo nawet Niemcy Wsch. przy gigantycznym zastrzyku federalnej kasy nie dały rady. Wladze samorzdowe muszą miec tam wsparcie. Jakbym był ministrem to utworzyłbym siatkę konsultantów i ekspertów by jezdzili i wspierali, podpowiadali. Eksperci na zasadzie werbumku, chcieliby bo to byłaby promocja dla nich
    • pathos_phobos Re: Pomożecie? 23.05.06, 19:42
      Istnie sciany wschodniej to fakt-jest tu bieda,bezrobocie,bierność.Ale
      nieprawda jest,że te zjawiska dotykaja tylko ten teren-czasami w dużo wiekszym
      stopniu dotykaja dawne ziemie odzyskane-w tym pomorze zachodnie,gdzie
      praktycznie cała ludność wiejska to robotnicy pgrów-zostawieni sami sobie,bez
      szans na przyszłość,to górny śląsk-gdzie zmarnowano mnóstwo pieniedzy,rozdając
      je ludziom,którzy nie potrafili ich sensownie spożytkować,w większości zostały
      po prostu przepite,to biedna i przeludniona wies galicyjska,której problemy są
      maskowane w statystykach przez trzecie co do wielkości miasto polski.
      • chuchalscy Re: Pomożecie? 24.05.06, 13:04
        Brazilion pewnie pamięta, ale POMOŻECIE, to pytał robotników Edward Gierek, jak
        doszedł do władzy
        • dizzy81 Re: Pomożecie? 24.05.06, 13:16
          To są już cooltowe słowa! Jak je słyszę, to mnie ciarki przechodzą!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka