06.01.07, 23:35
Witajcie, objeździłem już Cały Ostrowiec w poszukiwaniu firmy lub osoby
prywatnej, która chce wejść w Dobry Dil ze mną. A mianowicie, parę lat temu
miałem człowieka który inwestował w moje pomysły w zamian ja reklamowałem jego
działalność. Teraz szukam kogoś na innych warunkach. Ja nagrywam płytę i
zajmuje się jej wydaniem, a niejaki Ktoś wykłada kasę na jej kopiowanie w na
początek kilku tysiącach egzemplarzy. Dil dlatego dobry iż dzielimy się 30/70,
ja biorę 30% a człowiek który zainwestuje pieniądze bierze z każdej sprzedanej
70%. Koszt jednego krążka to jakieś 4zł 30 gr. Dobry koszt sprzedaży to około
14.99.

Może znacie ludzi którzy chcą wejść w tzw Show Biznes, ja oferuje muzykę,
której jeszcze nie ma w Polsce, i gwarantuje że spodoba się większości
słuchaczy. Czekam na jakieś konkretne propozycje, bo już straciłem wiarę że w
Ostrowcu taki ktoś się znajdzie
Pomóżcie Moi mili.
Obserwuj wątek
    • Gość: eol Re: dobry DIL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 23:48
      a co to takiego ten dil jest, bo ja to nie wiem, czyżby jakies kolejne trendi albo nie daj panie już dzersi słowo, a może dil już jest pase bo to przestarzałe byc może już. no nie pojmuje, łał
      • michal13w Re: dobry DIL 06.01.07, 23:58
        Jaka to muzyka, co to każdemu się podoba i zysk gwarantuje, jeśli mogę nieśmiale
        zapytać ?
        • maciekrz Re: dobry DIL 07.01.07, 00:01
          oczywiście że możesz, mnie nie chodzi o wielki zysk, a o promocję. dlatego tez
          daje aż 70%. Muzyka która dociera niezależnie od języka narodowego i religii, a
          mianowicie muzyka Pop Rock Instrumentalna.
      • maciekrz Re: dobry DIL 06.01.07, 23:59
        prosiłem o konkretne odpowiedzi, Wyluzuj kolego. Pozdrawiam Również
    • skladak1968 Re: dobry DIL 07.01.07, 00:18
      Kilka tysięcy znaczy co najmniej dwa czyli 2000 x 4,30 = 8.600 a najwięcej
      dziesięć czyli 10 000 x 4,30 = 43.000. Sporo ...ale życzę powodzenia ...
      • maciekrz Re: dobry DIL 07.01.07, 00:28
        Przy cenie płyty około 15zł. zysk inwestora wynosi na płycie prawie 11 zł. po
        odliczeniu włożonych 4.3 można zarobić ponad drugie tyle. To bardzo dużo. Tym
        bardziej że płyta ma iść do Szwecji i Norwegii za pośrednictwem wielkiej agencji
        muzycznej MASTERSOUND, a tam zarabia się w euro. Jeśli nie znajdą się inwestorzy
        w Polsce, będę szukał w Szwecji, ale wtedy zamiast pokazać ludziom coś naprawdę
        dobrego i niebagatelnego, usłyszą to tylko i wyłącznie skandynawowie, bo do
        Polski taka płyta nie ma szans wówczas dotrzeć.
        • w.kielanowska Re: dobry DIL 07.01.07, 11:19
          Maciekrz-jeżeli faktycznie uważasz,że ta Twoja muzyka ma szansę na dobrą
          sprzedaż,a w sumie nic o niej nie wiemy to jest właśnie szansa na WOŚP-zagraj
          dla dzieciaków za fri,jak jest dobra to wtedy i inwestorzy się znajdą...
          • lachien Re: dobry DIL 07.01.07, 12:22
            To jakiś skecz miał być?
            Sorki kolego, ale wcale się nie dziwię, że nie możesz znaleźć chętnej osoby na
            tak wspaniały dil. Zresztą, ja Ci radzę zrobić dil ze sobą samym - po co Ci
            pośrednicy? Sam sprzedawaj i będziesz czesał 100% zysku wtedy. Mogę Ci sprzedać
            tanio łóżko polowe, bo coś mi się widzi, że sklep muzyczny, który chcesz założyć
            to stanie na targowicy. Ciekawym bardzo jeszcze jednej sprawy. Piszesz, że sam
            nagrywasz płyty. Czy mam do czynienia z piratem czy z artystą? Mówisz, że
            zajmujesz się wydaniem tegoż krążka. Bardzo, bardzo bym chciał zobaczyć choćby
            fotkę takiej finalnej płytki, jak możesz, to wrzuć zdjęcie na FotoForum.
            I naprawdę na sam koniec muszę Ci przyznać, że masz cudowne poczucie humoru.
            Faktycznie - muzyka Pop Rock Instrumentalna jest w Polsce taką nowością, że
            bałbym się stać z nią na targu, bo szok futurystyczny mógłby zabić klientów.
            Proponuję Ci wydawać muzykę Heavy Black Disco Nurse Jassową.

P.S. Życzę Ci wielkich sukcesów w Show Biznesie - z takim pomysłem masz spore
            szanse!!
            • Gość: Wojtek_68 Re: dobry DIL IP: 87.204.126.* 07.01.07, 19:11
              Po co Ci płyta?
              Dogadaj się z dystrybutorem w sieci i sprzedawaj pojedyncze utwory lub cały materiał. Inny wariant, to insert do jakiegoś czasopisma. Wówczas wystarczy przedstawić materiał w agencji promocyjnej wydawnictwa i reszta zależy od jakości muzyki.

Szybciej i taniej niż przy tłoczeniu płyt.

A jeśli uważasz, że płyta ze Szwecji nie trafi do Polski, to się mylisz.
              Wcześniej będą w Polsce MP3 niż album w Szwecji.

Życzę powodzenia.
              • lachien Re: dobry DIL 07.01.07, 20:14
                Tak się zastanawiam. Czy masz wogóle pojęcie na temat marketingu i promocji?
                Płyta kosztująca 14.99? Cena faktycznie bardzo atrakcyjna. Jednakowoż postawię
                się na Twoim miejscu i podywialguję przez momencik.
                Otóż jestm artystą i chcę wydać płytę. Męczę się dośc długi czas nad
                skomponowaniem utworów na to dzieło, inwestuję w sprzęt, bo raczej nie będzie mi
                znaleźć na ulicy wyposażonego studia itd. Za sam sprzęt licząc po kosztach.
                czyli komputer z dobrą kartą dźwiękową daję parę dobrych tysi. Czas dodaję
                gratis. Następnie nagrywam materiał w domu, w dupie mając jego jakość. Potem
                tsza to dzieło wydać. Więc nabywam krążki CD, które oczywiście kosztują. Prąd
                gratis.
                Dobra produkt jest na CD. Cały świat oczywiście czeka już od miesięcy na niego,
                pod muzycznymi ustawiają się niesamowite kolejki - są ofiary w ludziach i
                zwierzętach domowych. Skąd oni do jasnej Anielki o mnie wiedzą? Otóż - promocja.
                Łaziłem od urodzenia po świecie i informowałem wszystkich o tem. Jaką chcesz
                zapewnić poromocję płytce? Wydrukować parę ulotek, odbić na xero i porozrzucać
                po mieście? Spoko promocja - kontrowersyjna bardzo. Myślę, że zdajesz sobie
                sprawę ile kosztuje nawet minimalna reklama w róznych mediach. OK - next step.
                Okładeczkę sobie odpuściłem celowo, bo kosztuje. Chyba, że ręcznie narysuję
                sobie coś na papirku. Aha, jeszcze jedno. Prawa autorskie by się przydało nadać
                tej naszej płytce. W ZAIKSIE nie słyszałem o promocjach, a ceny są miłe dla
                portfela. Idziem dalej.
                Mam już płytkę gotową do sprzedaży. Ładuję w plecak towar i łażę po mieście drąc
                ryło? Głupie stanie na targu kosztuje. Dobra - daję już spokój, bo wystarczy.
                Ile zainwestowałem? Nawet nie będę sumował. Za 14.99 to sprzedaję samą okładkę,
                by wyjść z kredytów.
                Pomyśl, zanim napiszesz taką ofertę.

• lachien Re: dobry DIL 07.01.07, 20:40
                  Podrzuć parę utworów na skrzynkę, chętnie posłucham tej niebagatelnej i
                  oryginalnej muzyki. Serio.
                  • Gość: maciekrz Re: dobry DIL IP: 82.139.11.* 07.01.07, 22:45
                    ehhh, dlaczego nikt nie umie odpowiadać na pytania tak jak się je przedstawia,
                    to przecież takie proste.
                    Tylko każdy próbuje uczyć mnie co mam robić, mam swoje studio nagraniowe
                    profesjonalne, mam najlepszy sprzęt, najlepszych w tym kraju muzyków, patronuje
                    wielkim firmom muzycznym a one mnie i nie musze już w nic inwestować oprócz
                    tłoczenia płyt bo i wydawcę mam, tyle że całe pieniądze jakie miałem włożyłem w
                    studio i szkołę muzyki w Ostrowcu. Nie mam pieniędzy na inwestowanie 20tys zł w
                    tłoczenie płyt. Zaiks mnie nie interesuje bo jestem zarejestrowany w innym państwie.
                    Nie potrzebuje wykładów co mogę zrobić i ile zarobić bo pieniądze same przyjdą z
                    koncertów z promocji płyty. Płyta ma dać promocje i materiał do fajnych audycji
                    np. w smooth jazz cafe.
                    Lachien, masz jakieś gg czy coś? daj, pogadamy.
                    • lachien Re: dobry DIL 08.01.07, 08:01
                      7166259.
                      OK, masz więc wszystko co potrzeba. Studio, wydawcę itp. To po co Ci uliczny
                      dystrybutor? Poza tym jak chcesz sprzedawać płytę za 15 zyla, kiedy cena z
                      reguły oscyluje w granicach 50 złoty? I pomijam tutaj to, że 80 % tej ceny to
                      narzut wytwórni? Próbowałeś już kiedyś w Polsce coś wydać? Może po prostu nie
                      zdajesz sobie sprawy, co Cię czeka?
                      Pozdro?
                      • lachien Re: dobry DIL 08.01.07, 12:21
                        Sorry, że śmędzę, ale wprost muszę o to się spytać. Napisałeś Waść, że masz
                        wydawcę. Sorry, ale wydawcę CZEGO? Bo jeśli chcesz wejść z kimś w DIL tłoczenia
                        płyt, to właśnie wydawca jest do tego zobowiązany. Tłoczy płyty, zapewnia
                        reklamę i takie tam rzeczy. Coś tutaj jest na odwrót. Masz profesjnalne studio w
                        Ostrowcu? Szkoda, że nie reklamujesz go, bo znam ludzi, którzy właśnie chcą
                        skorzystać z usług studyjnych - oczywiście odpłatnie ma się rozumieć. Narazie
                        planują przyjechać do Warszawy do Kochu, ale może chciałbyś trochę zarobić. Masz
                        najlepszych muzyków w tym kraju? Mniam. Ja rozumiem, że jesteś skromny, ale
                        wymień nazwiska, taka mała prośba.
                        Poza tym napisałeś, że płyta ma dać promocję:) Odwrotnie raczej - to promocja ma
                        dać to, że płyta się sprzeda. Ale to pewnie czeski błąd.
                        Pozdrawiam i czekam na reakcję. GG masz podane.
                        • Gość: maciekrz Re: dobry DIL IP: 82.139.11.* 08.01.07, 22:05
                          Boże Kochany, wydawca to nie tylko tłoczenie płyt, zależy od umowy. Ja mam
                          wydawcę który będzie dystrybuował płyty w skandynawii, i promował je w polsce w
                          rozgłośniach. Taki mamy właśnie DIL. Please, nie pytaj już więcej, pogadamy na gg;)
                          • w.kielanowska Re: dobry DIL 08.01.07, 22:09
                            Ciekawa ta Wasza dyskusja ...Nie izolujcie się,fajnie jest się czegoś nowego
                            dowiedzieć o show biznesie....
                            • Gość: maciekrz Re: dobry DIL IP: 82.139.11.* 08.01.07, 22:15
                              Ale tu nic nowego się nie dowiesz, bo to takie właśnie TPP - typowe polskie
                              podejście. To zżera ludzi w tym kraju, dlatego właśnie ludzie wyjeżdżają do
                              Anglii chociaż tam mają pracę, która w większości, tak naprawdę Hańbi. Dlaczego
                              nikt nie umie zaufać drugiej osobie. Ktoś kto zarabia kilkanaście tysięcy na
                              miesiąc. Są tacy ludzie, i dlaczego nie powie. Dobra Stary, daje Ci 20tys i rób
                              co chcesz, bylebym na tym nie stracił. I ja już bym tak zrobił by zarobił taki
                              człowiek sporo pieniędzy. Ale takich ludzi jest dosłownie Garść. Teraz problem
                              jest taki by ich znaleźć. Dlatego też nie piszę tutaj by dyskutować ze
                              stereotypowym podejściem Polaków, lecz zrobić małą rewolucję, i Dać ludziom
                              kawał dobrej muzyki w bardzo przystępnej cenia, Przy okazji pokazać swoją muzykę
                              szerszej publiczności a komuś kto zainwestuje dać uśmiech na twarzy z faktu iż
                              udało się to czego się podjął. PROSTE
                              • skladak1968 Re: dobry DIL 08.01.07, 22:22
                                Maćku a może podlinkujesz (np . tu www.mytempdir.com ) jakiś swój kawałek
                                w mp3 to sobie posłuchamy. Może wtedy łatwiej się Ktoś zdecyduje :)
                              • monika.dk Re: dobry DIL 09.01.07, 08:13
                                Gość portalu: maciekrz napisał(a):

> Ale tu nic nowego się nie dowiesz, bo to takie właśnie TPP - typowe polskie
                                > podejście. To zżera ludzi w tym kraju,
                                Dobra Stary, daje Ci 20tys i rób
                                > co chcesz, bylebym na tym nie stracił.

nikt Ci nie da takiej kasy, bo ludzie dorabiają się małymi kroczkami i boją się
                                stracić swoje ciężko zarobione pieniądze dla niepewnego interesu ..
                                poza tym wolą mieć wpływ na to, co się z ową kasą dzieje
          • misiek7307 pytanie do MaćkaRz 08.01.07, 22:17
            co sądzisz o propozycji w poście powyżej, bo to jakoś tak umknęło.
            • misiek7307 Re: pytanie do MaćkaRz 08.01.07, 22:18
              oczywiście chodzi o tego posta:

"Maciekrz-jeżeli faktycznie uważasz,że ta Twoja muzyka ma szansę na dobrą
              sprzedaż,a w sumie nic o niej nie wiemy to jest właśnie szansa na WOŚP-zagraj
              dla dzieciaków za fri,jak jest dobra to wtedy i inwestorzy się znajdą..."
              • maciekrz Re: pytanie do MaćkaRz 08.01.07, 22:38
                Już odpowiadam Wam ślicznie. Drodzy moi mili przyjaciele, Ja bardzo chętnie
                zagram na WOŚP, ale ze mną w składzie gra również Grzegorz Grzyb - który będzie
                grał z Górniakową, Filip Sojka - który gra sam już nie wiem z kim na WOŚP bo
                jest tego sporo - Krzysztof Misiak - który ma koncert z Markiem Bilińskim. Więc
                sam niestety nie zagram, no chyba że na pianinie w klubie. To niestety Porażka.
                BArdzo chętnie pomogę w organizacji czasu na scenie itp, wszystko co mogę zrobić
                z mojej strony chętnie Wam Dam, by zebrać jak najwięcej pieniędzy na dzieciaki.
                Jeśli płyta wypali, za rok zagramy na WOŚP piękny kawał muzyki, bo będzie
                motywacja i przede wszystkim mam nadzieję że nie będą po mnie chodziły jakieś
                wypadki losowe ......

Mogę dać coś więcej. Możemy licytować lekcję wokalu lub instrumentów
                klawiszowych do Wakacji czyli przez pół roku, dla człowieka który wylicytuje
                taką lekcję za jak najwięcej, czy to będzie syn czy wnuk, Obojętnie. Tak mogę
                wam jeszcze pomóc. Ja takiego człowieka będę uczył grać lub śpiewać za darmo do
                wakacji.
              • maciekrz Re: pytanie do MaćkaRz 08.01.07, 22:40
                a co do linka, jak wiecie muzyka na nową płytę, to dopiero zamierzenia, bo jeśli
                nie znajdę pieniędzy, to bez sensu tracić czas na kompozycje, Ale obiecuje że w
                tym tygodniu przygotuje Wam taki utwór pokazowy, klimatu w jakim widze tę płytę.
                Sami będziecie mile zaskoczeni, bo to bardzo miła muzyka:)
                • skladak1968 Re: pytanie do MaćkaRz 08.01.07, 22:47
                  Oki :) Chętnie posłucham :)
                • gedaro1 Re: pytanie do MaćkaRz 08.01.07, 23:08
                  Maciekrz, dlaczego nie pójdziesz do banku. Tam na takich jak Ty czekają. A tak na marginesie 20000pln to jest śmieszna suma jak na inwestycje w show-biznes.
                  • Gość: maciekrz Re: pytanie do MaćkaRz IP: 82.139.11.* 08.01.07, 23:50
                    Jasne, to na początek tylko. potem już inwestuje się z zysków początkowych.
                    W którym banku na takich jak ja czekają? Daj mi taki który da mi 20tys kredyt na
                    płytę. Ja już się staram o bankowe pieniądze na rozwój szkoły muzyki i i tak
                    słabo to idzie.
                    • lachien Re: pytanie do MaćkaRz 09.01.07, 11:13
                      No to wyjaśniłeś sytuację. Brawo! Masz wspaniałe podejście do muzyki pisząc, że
                      jak nie znajdziesz pieniędzy to szkoda tracić czas na komponowanie. Gratuluję. W
                      konsumpcyjnym społeczeństwie sprawdza się w stu procentach. Ale myśląc, że
                      jesteś artystą popełniasz wielki błąd. Bo głęboko masz to, że prawdziwi artyści
                      tworzą dla siebie przede wszystkim, a nie dla kogoś. Powiem Ci prawdę kolego, co
                      o tym myślę. Nie chciałem naskakiwać na Ciebie wcześniej i nie emanowałem TPP,
                      co Ty wyczułeś w moich wypowiedziach. Ale nie trawię megalomanii i mitomaństwa.
                      Człecze, gratuluję wytwórni, która wykazuje tak zaawansowane zaufanie podpisując
                      kontrakt z kimś, kto nagra coś tylko wtedy, kiedy znajdzie na to kasę. Bo jak
                      nie to lepiej przy TV spędzić czas - w sobotę lecą same hiciory w Polsacie, no i
                      reklamy sobie można pooglądać. Są takie kolorowe i szybko migają - podobnie jak
                      życie. Posłuchałem Twojej muzyki - dokładnie numeru Teraz Ty. Fantastyczna
                      nowość, faktycznie od czasów Top One nie było podobnego feelingu i wyczucia
                      kompozycji. Naprawdę sądzisz, że to jest nowe i niebywale profesjonalne? Zależy
                      jak patrzeć. Jeśli to ma być produkt na targowisko - w 100% masz rację, bo tam
                      taka muza pasuje i tam się sprzeda. Teraz muszę Cię przeprosić. Faktycznie
                      czepiałem się ceny płyty - ale to Ty miałeś rację. To JEST WARTE 14.99.
                      Na koniec powiem Ci, że wiem jaka będzie reakcja. W wiosce wabiącej się
                      Ostrowiec żyją sami ciemni ludzie, którzy na wielkiej światowej sztuce się nie
                      znają. I głupi - bo w taki dil nie wejdą i nie zarobią wielkich pieniędzy. Tak
                      pewnie powiesz. To z góry uprzedzam, że zanim coś takiego napiszesz to
                      przepłukaj usta oranżadą. Może trochę samokrytyki Ci przeniknie z jej składu
                      surowcowego.
                      P.S. Pieniądze można zdobyć z funduszy unijnych przeznaczonych na kulturę.
    • Gość: Wojtek_68 może oratorium dla Ostrowca? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:40
      Rubik nieźle na oratoriach zarabia, więc może zaproponujesz coś dla Ostrowca a za zarobione pieniądze wydasz to co lubisz.
      Jeżeli jesteś zawodowym muzykiem i kompozytorem, to najpierw "popełnij" coś za kasę a później do szuflady lub w świat.

Powodzenia
      • lachien Re: może oratorium dla Ostrowca? 09.01.07, 13:02
        Jeszcze tak na sam koniec jedno. Dzięki, że napisałeś na GG do mnie i sorki, że
        nie odpisałem.
        • lachien Re: może oratorium dla Ostrowca? 09.01.07, 13:03
          Może kiedyś będziemy mieć wspólne tematy do rozmowy - narazie chyba mamy
          odmienne zdania na temat co jest sztuką.
          • lachien Re: może oratorium dla Ostrowca? 09.01.07, 13:04
            W sumie za 20 000 mogę zmienic zdanie na tydzień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka