Dodaj do ulubionych

może o BOGU?

IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.04.03, 14:03
Witam serdecznie:)
Może porozmawiajmy o Bogu, tak na poważnie, ale czemu nie?:) Przecież każdy o
nim myśli.
Nie wiem jak przerzuca się wątki z jednego forum do drugiego, ale na swoim
rodzinnym, zielonogórskim wyłuszczyłem to co myślę na temat Boga w wątku
pt. "CZY WIERZYSZ W BOGA?" - pisałem tam jako FOCUS:))
Jak się nudzicie to zapoznajcie się z tym textem z forum Zielona Góra i tu
wpiszcie swoje przemyślenia:)
Ja nie napiszę teraz tutaj tego co tam bo dziś miałem dużo innego pisania no,
ale drodzy forumowicze ze Skarżyska: czym/kim dla Was jest Bóg? a może niczym
bo w niego po prostu nie wierzycie?
Obserwuj wątek
    • Gość: robinson Re: może o BOGU? IP: *.tkdami.net 08.04.03, 21:20
      Wierzę, że gdzieś tam w górze jest Bóg i mimo,że nie często chodzę do kościoła
      to często się do niego modlę bo wiem,że jest.
    • Gość: robinson Re: może o BOGU? IP: *.tkdami.net 09.04.03, 21:46
      to co z tym Bogiem nikt się nie wypowie jeszcze???
      • Gość: Hanka Re: może o BOGU? IP: 213.17.150.* 09.04.03, 21:58
        To zbyt poważny temat, aby go potraktować taką skróconą internetową formą.
        Bóg to potężny reżyser, to za Jego sprawą dzieje się wszystko. To z Jego woli
        jesteśmy wszyscy na tym świecie...ale już tylko z naszej woli psujemy ten świat.
        Aż dziw, że Pan Bóg jeszcze się nie wnerwił na te obłąkańcze poczynania
        człowieka( któremu przecież dał rozum i wolną wolę) i nie kopnął tej kuli
        ziemskiej gdzieś do czarnej dziury.
        To co ludzkość wyprawia niczego dobrego dla świata nie wróży. I nie taki świat
        zaplanował Pan Bóg!
        No, ale może tylko tak mi się wydaje...
        pozdrawiam wszystkich - Hanka
        • Gość: Ed Re: może o BOGU? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 20:38
          Gość portalu: Hanka napisał(a):

> Bóg to potężny reżyser, to za Jego sprawą dzieje się wszystko. To z Jego
          > woli jesteśmy wszyscy na tym świecie...ale już tylko z naszej woli psujemy
          > ten świat.

Ed. A może o jego posrednikach?
          "... W średniowieczu o wyborze papieża nierzadko decydowała intryga, podstęp,
          zbrodnia, przekupstwo, świeckie armie, a nawet rzymski motłoch. Sześciu
          papieży zawdzięczało tiarę duetowi nierządnic Teodorze i Marozji, które
          kierowały polityką Rzymu w X wieku. Teodora była kochanką trzech duchownych,
          którzy za jej sprawą awansowali na papieży - Anastazego III (911-13), Lando
          (913-14) oraz Jana X (914-28), zaś jej córka Marozja - kochanka papieża
          Sergiusza III (904-11) - wprowadziła na tron papieski Leona VI (928), Stefana
          VII (928-31) oraz swego syna z nielegalnego związku z papieżem Sergiuszem III -
          Jana XI (931-5). Papieżem został także w wieku 16 lat (!) jej wnuk Jan XII
          (955-64), który z pałacu laterańskiego uczynił harem, a zginął w łóżku
          zamężnej kobiety, zabity przez jej męża.(6) Papieżami zostało jeszcze dwóch
          prawnuków Marozji: Benedykt VIII (1012-24) oraz Jan XIX (1024-32), a także jej
          siostrzeniec Jan XIII (965-72). ..."

> Aż dziw, że Pan Bóg jeszcze się nie wnerwił na te obłąkańcze poczynania
          > człowieka (któremu przecież dał rozum i wolną wolę) i nie kopnął tej kuli
          > ziemskiej gdzieś do czarnej dziury.
          > To co ludzkość wyprawia niczego dobrego dla świata nie wróży. I nie taki
          > świat zaplanował Pan Bóg!
          Ed. Ale tutaj już przeczysz sama sobie :-))

> No, ale może tylko tak mi się wydaje...
          Ed. I słusznie. Od tego, czy wyjaśnimy to co "nam się wydaje", zależy zdolność
          odejścia od guseł do rzeczywistości.

> pozdrawiam wszystkich - Hanka
          Ed. Również
    • Gość: Ed Re: może o BOGU?- co myslą inni? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.05.03, 02:54
      Gość portalu: dj-jd (focus) napisał(a):

> Nie wiem jak przerzuca się wątki z jednego forum do drugiego, ale na swoim
      > rodzinnym, zielonogórskim wyłuszczyłem to co myślę na temat Boga w wątku
      > pt. "CZY WIERZYSZ W BOGA?" - pisałem tam jako FOCUS:))
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=957503
    • Gość: Fox.ca@gazeta.pl Re: może o BOGU? IP: *.sympatico.ca 21.05.03, 04:02
      Modl sie codziennie i pracuj kazdego dnia a garb ci sam wyrosnie.

Dlaczego u nas nie ma takiego zwyczaju jak maja muzulmani, ze mulla glosi
      glosno z minaretu swoja wiare kilka rzay dziennie - przeciez kazdy kosciol ma
      swoja wierze i zamiast dzwonic tylko na msze, ksiadz mogl by glosic swoje nauki
      glosno z wierzy a ludzie by slyszeli bez chodzenia do kosciola - czy to nie
      bylo by to samo? Czy jest jakis zakaz w Biblii przeciw takim praktykom?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka