Dodaj do ulubionych

"koncertowe" refleksje

IP: *.telkonet.pl 26.01.07, 22:17
Koncert utworów Okudżawy,Wysockiego i Kaczmarskiego smakował wybornie.Odżyły
wspomnienia...Te piosenki królowały na wszystkich akademikowych
imprezach.Dreszcz emocji przeszedł mi po plecach, kiedy usłyszałam Wysockiego
i Okudżawę w oryginale, po rosyjsku. To świetne teksty, które w
tłumaczeniach , niestety dużo tracą. Przy okazji poznałam ( z daleka) SILNĄ
GRUPĘ POD WEZWANIEM - Forumowiczów. Gratuluję "zgrania" i pozdrawiam Was
wszystkich serdecznie.
Obserwuj wątek
    • brazylion3 Re: "koncertowe" refleksje 26.01.07, 23:29
      Również pozdrawiam, ale z tego dizziego to gapa ... no nawet nie pogadał z panią profesor:)
      --------------

KSAP - rusza rekrutacja :)
      • Gość: neti Re: "koncertowe" refleksje IP: *.telkonet.pl 27.01.07, 08:52
        No właśnie...:) :) :)
    • misiek7307 Re: "koncertowe refleksje" 27.01.07, 08:59
      No właśnie, dlaczego z daleka??? Nam byłoby bardzo miło poznać osobiście
      Forumowiczkę neti:). Ale myślę że nic straconego i nie będzie do tego potrzebny
      koncert utworów Okudżawy, Wysockiego i Kaczmarskiego?!:) W takim razie do
      następnego forumowego spotkania?!.
      • Gość: neti Re: "koncertowe refleksje" IP: *.telkonet.pl 27.01.07, 09:04
        OK,dzięki za zaproszenie.Będzie mi bardzo miło.
        • brazylion3 Re: "koncertowe refleksje" 27.01.07, 14:15
          No właśnie, ja mówiłem...Dizzy81..., no ale cóż stało się, jak się stało:)

Przepraszam w imieniu dizziego81, który zobowiązał się Panią odwiedzić. Resztę napisze już on w poniedziałek, jak już usiądzie za tymi sterownikami:):)

--------------

• Gość: neti Re: "koncertowe refleksje" IP: *.telkonet.pl 27.01.07, 15:08
            Cieszę się.Dzięki. Będę mogła dowiedzieć sie więcej o "losach" innych uczniów z
            klasy Dizzy-ego. Bardzo lubiłam tę klasę.
            • Gość: neti Re: "koncertowe refleksje" IP: *.telkonet.pl 27.01.07, 18:49
              A tak swoją drogą, to straszliwy "zastój" dziś na forum.Czyżby wiekszość
              forumowiczów odpoczywała po spotkaniu ?:):):):);)
              • w.kielanowska Re: "koncertowe refleksje" 27.01.07, 18:54
                chyba tak się dzieje -niestety....
                • michal13w Re: "koncertowe refleksje" 27.01.07, 19:37
                  łykendy bywają ospałe ;]
                  • Gość: Wojtek_68 gratuluję organizatorom... IP: 87.204.126.* 28.01.07, 19:29
                    Przede wszystkim cieszyłem sie z dobrego nagłośnienia, które pomagało artyście a nie ograniczało jego brzmienia. Duże brawa dla Pana dźwiękowca.
                    Sympatyczna aranżacja, niestety tylko kilka stolików ze świecami. Podchodzę ze zrozumieniem do sytuacji. Ograniczenia budżetowe i logistyczne.
                    Również ucieszyłem się z kilku utworów po rosyjsku. Słuchałem Wysockiego i Okudżawy przez pięć lat w języku rosyjskim i spolszczenie nie zawsze jest udane.
                    bardzo sympatyczne wrażenia.

A teraz moja wizja koncertu z pieśniami Wysockiego - jak ja bym to widział.
                    Aranżacja w formie dużej pisakownicy z ławeczkami na krawędziach. W ramach wejściówki kieliszeczek samogonu dla każdego. Pochodnie zamiast świec.
                    I tak wogóle, to najlepiej latem, późnym wieczorem w parku miejskim.
                    To bardziej oddawałoby charakter twórczości wysockiego.

Miałem okazję coś takiego przeżyć w Leningradzie (ówczesnym) w "dzień wypusknika" czyli zakończenie roku szkolnego w 10-latce.
                    Białe noce, tłumy młodzieży w całym mieście i kilka butelek samogonu w piaskownicy... I oczywiście śpiew przy gitarze (nie tylko Wysocki).
                    Niepowtarzalne przeżycie.

• brazylion3 Re: gratuluję organizatorom... 28.01.07, 19:57
                      ja mysle, że nalezy pozostać na pozimie realnych możliwosci:)
                      --------------

• Gość: neti Re: gratuluję organizatorom... IP: *.telkonet.pl 28.01.07, 20:41
                        Dźwiękowiec to też mój były uczeń....Zaintrygowałeś mnie Wojtku swymi
                        wspomnieniami.Znasz rosyjski? Domyślam sie,że tam studiowałeś.Ja też miałam z
                        tym językiem "wiele wspólnego", a wielka światowa literatura:Dostojewski,
                        Tołstoj itd. to prawdziwa poezja, czytana oczywiście w oryginale.Szkoda,że dziś
                        rosyjski kojarzy się tylko z komuną i jest taki pomijany, choć w renomowanych
                        uczelniach znów modne są lektoraty z tego"śpiewnego"języka.Pozdrawiam
                        • Gość: Wojtek_68 Re: gratuluję organizatorom... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.07, 08:08
                          Oczywiście pedagogiczne doświadczenie nie zawodzi.
                          Faktycznie studiowałem w Moskwie i trochę po ZSRR/Rosji pojeździłem.
                          Język jest wspaniały w brzmieniu i pewne smaczki kulturowe również mi przypadły do gustu.
                          Na szczęście jest dostęp do TV rosyjskiej via satelita i od czasu do czasu oglądamy z żoną coś w oryginale.

Czy nie czas na stworzenie Stowarzyszenia miłosników kultury i języka rosyjskiego? (może być oddział Stowarzyszenia kieleckiego, do którego należę).

• Gość: neti Re: gratuluję organizatorom... IP: *.telkonet.pl 29.01.07, 15:54
                            Fantastyczny pomysł z tym stowarzyszeniem.Musimy o tym porozmawiać.A w Moskwie
                            studiowała moja siostra (rocznik 1970). Na pewno sie spotkaliście, gdzieś
                            przelotnie...
    • aisablri Re: "koncertowe" refleksje 28.01.07, 21:11
      W wysockim swego czasu się zaczytywalam. A "bard" fajnie leżal na stole nieprzytomny;)
    • Gość: d81 Re: "koncertowe" refleksje IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.07, 22:05
      Przepraszam, że nie podszedłem do stolika, chyba troszkę się przestraszyłem Pań polonistek. Nie mniej jednak obiecuję wizytę bezpośrednio w pracy, myślę, że maksymalnie do 5 lutego (czwartek, piątek lub poniedziałek). Proszę o ewentualną informację o godzinach pracy.

Pozdrawiam! Do zobaczenia!
      • brazylion3 Re: "koncertowe" refleksje 28.01.07, 22:52
        o masz...dizzy81...
        --------------

• lachien Re: "koncertowe" refleksje 29.01.07, 08:10
        A jak się zestrachasz na korytarzu w miejscu pracy to co? Kina narobisz -
        będziesz sie chywał, dygotał i istnieje realne zagrożenie, że zwieracze mogą
        ulec awarii. Ja bym najpierw się znieczulił mocno procentami:)
        • Gość: d81 Re: "koncertowe" refleksje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 08:53
          Tym sie nie martw, wzorem Tesco nosimy pampersy
          • aisablri Re: "koncertowe" refleksje 29.01.07, 09:00
            nosimy??
            • Gość: d81 Re: "koncertowe" refleksje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 09:03
              No nosimy, pan nosi, pani nosi
              • Gość: neti Re: "koncertowe" refleksje IP: *.telkonet.pl 29.01.07, 15:57
                Jestem wyrozumiała Mariuszku.W piątki jestem w pracy od 12 do 14.25 . Zapraszam
                serdecznie.To będzie przed studniówką mojej klasy.
                • Gość: d81 Re: "koncertowe" refleksje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 07:52
                  Jak tylko kiero mnie puści wczesniej (a i tak musze sie odmeldować w PUP) to będe:)
                • Gość: dizzyosiemjeden Re: "koncertowe" refleksje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 09:06
                  Niniejszym potwierdzam swoje przybycie na 99% w wyżej wymienionym interwale czasowym
                  • Gość: neti Re: "koncertowe" refleksje IP: *.telkonet.pl 31.01.07, 09:24
                    Cieszę się. Ale na rany Boga!Mariusz!, co to za styl wypowiedzi!!!!Pora na
                    konsultacje ...:):):):)
                  • Gość: d81 Re: "koncertowe" refleksje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 09:26
                    Próbuję się wstrzelić w dzisiejszą młodzież (podobno tak teraz mówią), chyba mi nie wyszło!
                    • aisablri Re: "koncertowe" refleksje 31.01.07, 11:40
                      Ty uważaj, bo Ci maturę cofną!!
                      • Gość: neti Re: "koncertowe" refleksje IP: *.telkonet.pl 31.01.07, 21:23
                        Nic z tych rzeczy ...Dizzy81 był NAPRAWDĘ DOBRY.Aż miło czytało się jego pracę,
                        a "gonienie za modą" nie zawsze wychodzi na zdrowie:):):)
                        • Gość: d81 Re: "koncertowe" refleksje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 07:04
                          Takie posty mógłbym 24h czytać:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka