Dodaj do ulubionych

Piknik Samorządowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 07:14
„Piknik Samorządowy” – impreza, na której Urząd Miasta, Starostwo, być może Urząd Marszałkowski lub Wojewódzki zaprezentują swoje struktury, pokażą, w jaki sposób pracują, co leży w zakresie ich działania. Dni Otwarte w Urzędzie Miasta to pokazanie mieszkańcom miejsc, których na co dzień nie widują. Piknik Samorządowy to także okazja do promocji różnych organizacji, stowarzyszeń. Liczę na udział PTTK, który zaprezentuje mieszkańcom swoją ofertę, pokaże dostępne szlaki rowerowe. Wydaje mi się, że kulejemy w zakresie promocji tras rowerowych w naszym powiecie. Nie każdy ma Internet, ulotki promocyjne są niedostępne (ostatnio wpadły mi w ręce całkiem przypadkowo) – i tym tłumaczę słuszność tej inicjatywy.
Do prezentacji, mógłby dołączyć się PKS Ostrowiec, udostępniając młodym miłośnikom komunikacji „Autobus Otwarty” – ta inicjatywa propagowałaby wśród maluchów potrzebę przemieszczania się środkiem komunikacji, który jest naszym wspólnym dobrem i nie bezpodstawnie nosi miano Euro Firmy i Lidera Regionu.
Impreza ma pokazać nam, że „władza” to nie tylko panowie w garniturach pozamykani w swoich pokojach. Przedsięwzięcie ma za zadanie promować region przede wszystkim wśród własnych mieszkańców! Oprócz tego, program pikniku przewidywałby:

- zdjęcie z Prezydentem, Radnym, Starostą
- Ostrowiec w starej fotografii – wystawa plenerowa
- za sterami Volvo Irizar
- wycieczki po Starym Zakładzie
- śpiewający pojedynek sekretarzy UM i SP

Oczywiście to tylko niewiele z wielu różnych pomysłów, które można realizować. Wszystko zależy od kreatywności i zaangażowania zainteresowanych firm.
Impreza połączona z licznym konkursami, a nagrody to na przykład wizyta z prezydentem dla 10 osób w Krzemionkach – czy to kosztuje tak wiele? Nagrody dla dzieci mogłyby sponsorować Galeria Ostrowiec, Tesco, inne firmy z terenu powiatu.
Oczywiście oprócz stoisk Urzędów z prezentacjami, na Rynku mogłoby znaleźć się miejsce dla małej gastronomii w postaci grillowanej kiełbaski, lodów itp. Dla sprawnej organizacji należy zamknąć ulice Siennieńską i Iłżecką. W tle sącząca się z głośników muzyka, być może występ „gwiazdy”.
W ramach pikniku Instytucje samorządowe włączyłby się w promocję aktywnego spędzania czasu i propagowania sportu wśród Ostrowczan. A polegałaby ona na rozegraniu meczu piłkarskiego drużyn UM i SP, lub też połączonych sił tych dwu ośrodków z chętnymi mieszkańcami naszego miasta i powiatu. Myślę, że strzelenie gola na przykład któremuś z Panów Prezydentów byłoby nie lada gratką dla niejednego mieszkańca! Oczywiście, zdaję sobie sprawę z braków kondycyjnych samorządowców, więc czas takich zawodów mógłby być krótszy niż standardowy – rozwiązaniem mogłyby być też lotne zmiany. Myślę, że możliwość oglądania w akcji Pana Rzecznika, tudzież pracowników poszczególnych Wydziałów spotkałoby się z wielką radością.
Wierzę, że w szeregach UM znajduje się wielu młodych zdolnych, którym kopanie piłki nie jest obce! Proszę rozważyć taką opcję, zawody mogłyby być rozegrane na stadionie KSZO! Jeśli piłka nożna nie odpowiada, to może mecze siatkówki plażowej na specjalnie w tym celu zainstalowanym boisku na głównej płycie Rynku. Możliwości jest wiele, trzeba tylko pomyśleć i szybko działać!

Copyright by dizzy81

Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wdrażanie wyżej wymienionych pomysłów bez zezwolenia autora zabronione. Wszystkie inicjatywy tu zawarte przeznaczone są do realizacji wyłącznie na terenie miasta Ostrowiec Świętokrzyski. Wobec osób rozpowszechniających ten post bez konsultacji z autorem prowadzone będzie postępowanie karno-sądowe.

Ostrowiec Świętokrzyski, maj 2007
Obserwuj wątek
    • lachien Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 07:24
      Dodałbym pokaz pałowania przez naczelnika Straży Miejskiej.
      • Gość: d81 Re: Piknik Samorządowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 08:03
        Pokaz wyszkolenia i pościg za przestępcą jak najbardziej!
        • Gość: d81 Re: Piknik Samorządowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 08:04
          Albo za handlarką:D
    • Gość: kubajarek Re: Piknik Samorządowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 08:20
      No No NO - dizzy81 na prezydenta (honorowego). Super pomysły. Popieram.
      JK
      • Gość: d81 Re: Piknik Samorządowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:31
        Wolę sterować z tylnej kanapy!
        • michal13w Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 19:45
          Kapitalna inicjatywa, czegoś takiego trzeba temu miastu i ludziom szczególnie po
          latach spędzonych pod butem Jana!
    • skladak1968 Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 08:34
      Ostatni punkt programu mógłby spowodować znaczący spadek liczebności uczestników
      ;) Oczywiście mówię o sobie a nie o Pani Sekretarz UM. :)
      • lachien Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 08:46
        Więc może zamiast śpiewu lepszy skutek dałby pokaz tańca, np: balet:)
        • ewam_1977 Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 08:49
          Jezioro Łąbędzie :)
          • skladak1968 Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 08:50
            Ewa!!! :> Bo sie zjawię z niespodziewaną wizytą u Ciebie ;) :D
            • Gość: d81 Re: Piknik Samorządowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 08:55
              Śmiejcie się, ja to doprowadzę do skutku! Jeszcze będziecie śpiewać jak Wam zagram:D A Ty Ewa solóweczkę na płycie!
              • aisablri Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 10:46
                Dizzy, na czym grasz? bo ja na gitarze.:)
                • dizzy81 Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 10:59
                  W podstawówce dawałem czadu na flecie
                  • ewam_1977 Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 11:05
                    a ja na pianinie :D
            • lachien Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 08:55
              Albo na rurce. A zebrane za stringi pieniądze przekazać by można na rozwój regionu:)
              • ewam_1977 Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 09:30
                Piotrze no co :) już Cie widze jak tańcujesz I pierwsze miejsce na bank :)
                Dizzy oszalaŁeś ja i śpiew :D
                Jedyne tańce przy rurce jakie mi wychodzą to przy rurce od odkurzacza :D
                A stringi czuje miały by być?
    • ania7718 Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 09:54
      Chciałabym zobaczyć/usłyszeć śpiew pani Sekretarz UM.
    • w.szela Re: Piknik Samorządowy 14.05.07, 11:18
      Gratuluję pomysłów i dobrych chęci
      • ewam_1977 Dizzy a tak wogole 14.05.07, 11:21
        to poważnie to pisze ( i mówie ) jestem pod wrażeniem !
        • dizzy81 Re: Dizzy a tak wogole 14.05.07, 11:36
          :) Dzięki, trzeba się wziąć za edukowanie społeczności lokalnej!
    • Gość: Wojtek_68 Zbyt młodzi by pamiętać... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 07:11
      Za "starych dobrych czasów" były organizowane podobne igrzyska pod nazwą Telewizyjny Turniej Miast. bardzo podobnie przebiegały imprezy z aktywnym udziałem notabli pośród tłumów szaraków.
      Pewnie, że byłoby fajnie gdyby takie rzeczy się działy ale niestety tak już jest, że władza raczej brata się z ludem przed wyborami, gdy może coś obiecać a nie w trakcie kadencji, gdy musi sie z obietnic rozliczać. Trudno to będzie zmienić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka