Gość: INWESTOR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 13:04 Witam serdecznie, zastanawiam się nad otwarciem minibrowaru w Ostrowcu. Chciałbym się dowiedzieć jakie są Wasze opinie na ten temat. Bardzo dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brazylion3 Re: minibrowar 17.06.07, 13:17 ale czad inwestor:D:D:D:D jakim dysponujesz kapitałem:)?Investorze? -------------- ,,Dla wszystkich wolnych i mężatek (...) dobry kochanek z niego ponoć" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwestor Re: minibrowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 16:16 Witam, bardziej zależy mi na Waszych opiniach na ten temat, a nie śmiechu i dogryzaniu. Jesteśmy firmą zajmującą się tworzeniem minibrowarów. Ostrowiec ma tę przewagę nad innymi miastami tej wielkości, że ma tradycje browarnicze. Myślimy o stworzeniu pub-u z produkcja piwa na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: minibrowar 17.06.07, 17:00 co do tradycji - nawiązanie do browarów ostrowieckich pewnie gwarantowałoby pozytywny wizerunek (chociaż piwo było tu podobno cieniutkie) Co do lokalu - musiałby byc dosć duży z dużym ogródkiem i raczej prostym wystrojem, dodatkowa sala do wynajęcia/rezerwacji na 20-30 osób Co do klientów - ja bym celował z piwem za max 5 zł i kilkoma prostymi daniami w menu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mich Re: minibrowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 17:43 No pomysł wydaje się ciekawy, ale z tym 5zł to bym radził rozważyć. Atrakcyjna cena, dobra miejscówka i niezła jakość - i już przepis na sukces;) Odpowiedz Link Zgłoś
misiek7307 Re: minibrowar 17.06.07, 16:52 Jak pokazują zrealizowane inwestycje tego typu w kraju temat jest jak najbardziej OK. Wystarczy zobaczyć tłok na Rynku we Wrocławiu w browarze Spiż i innych tego typu. Po prostu rewelacja. Jak dla mnie taki mini browar przy odpowiednim marketingu byłby nie tylko dla mieszkańców Ostrowca, ale i dla turystów odwiedzających chociażby Bałtów, Ćmielów i Krzemionki sporą atrakcją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: minibrowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 17:54 www.minibrowary.pl/?q=node/286 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurand_pl Re: minibrowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 17:59 trafiona lokalizacja, wyważone ceny ładny wystrój retro i myślę że może być ok barów u nas troche jest ale takich z klimatem mało byłem w takim mini browarze w Warszawie (chyba w centrum Arkadia) dobre piwo + niezłe jedzenie ogólnie ok Napewno ciekawym miejscem byłby stary browar lub młyn koło niego ale problem jest własność. Każdy z nas pamieta klimat cafe browar :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malywroc Re: minibrowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 18:13 Byłem w kilku tego typy miejscach w Polsce: Spiż we Wrocławiu CK Browar w Krakowie Bier Halle w Warszawie BrowArmia w Warszawie i wydaje mi się, że sukces zależy od skali. w Ostrowcu pewnie w weekend będzie ruch. Nie wiem jednak ile osób w środę będzie tam siedziało i piło piwo... Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: minibrowar 17.06.07, 18:21 Moze cos prezydent doradzi i da jakiej zwolnienia podatkowe szuka inwestorow na rynek z kawiarenkami Odpowiedz Link Zgłoś
temp_nick Re: Światowe ceny 17.06.07, 18:42 Bierhalle Katowice 'Pils' Alkohol 5.0 % Cena 0,4 l 7.00 zł Cena 1,0 l 17.50 zł 50% w poniedziałki Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: Światowe ceny 17.06.07, 18:54 cena ceną, ale np w CK w Krakowie to piwo jest powiedzmy "takie sobie", w zasadzie to tylko mocne ,ciemne jest niezłe. Nie wierzę, że utrzyma sie pub w Ostrowcu z piwem po więcej niż 5 zł,chyba ,ze będzie też jakaś dystrybucja w butelkach czy kegach, ale to juz inna para kaloszy..... Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Światowe ceny 17.06.07, 19:26 1. Wizja. 2. Pomysł bardziej określony 3. Targeting 4. Planowanie 4. Organizacja 5. Kanały dystrybucji oferowanego produktu 6. Marketing szerok rozumiany 7. budowanie relacji : ciagle PR PR PR PR PR PR PR + promocja trzeba brać pod uwagę specyfikę i uwarnkowania miejsca, ludzi, ich zasobnośc, rynek docelowy nawet szerzej. Ztargetowana inwestycja oparta o strategię markatingową powinno być ok:) -------------- ,,Dla wszystkich wolnych i mężatek (...) dobry kochanek z niego ponoć" Odpowiedz Link Zgłoś
temp_nick Re: Światowe ceny 17.06.07, 19:33 Masz rację -promocja 5 złotych za mały kufel i mamy stargetowaną większość ostrowieckich emerytów smakoszy małego jasnego Odpowiedz Link Zgłoś
misiek7307 ceny zbliżone do możliwości Ostrowca:) 17.06.07, 19:49 mini browar w Zielonej Górze - co prawda blisko granicy niemieckiej, ale miasto wydaje mi się zbliżone choć trochę realiami gospodarczymi do Ostrowca. piwo: małe 0.3 ltr od 4.50 do 6.00 zł.(porter), duże 0.5 ltr od 6.00 do 10.00 zł.(porter) - wychodzi na to że jednak można. www.haust.pl/menu_new_pl.htm Odpowiedz Link Zgłoś
misiek7307 Re: ceny zbliżone do możliwości Ostrowca:) 17.06.07, 19:52 i jeszcze jedno - zdaje mi się że wszedłem poniekąd w przekaz reklamowy (sic!), ale zrobiłem to jako głos w dyskusji, a nie w celu promowania czegokolwiek i kogokolwiek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malywroc Re: minibrowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 07:38 Czy uważacie, że w Ostrowcu jest już czas na pójście w stronę podwyższania jakości. Oczywiście kosztem ceny. Czy przeciętny Ostrowianin zapłaci za piwo złotówkę więcej tylko dlatego, że jego smak i forma podania jest w jakiś sposób ciekawsza?? A może warto postawić na turystów z Bałtowa. Ciekawa jest ta sprawa z browarem. Bardzo ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek_68 4 - 4,50zł za 0,33 i 5 - 6 zł za 0,5 da radę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 14:20 ... odetnie zbędnych Klientów i jeżeli będzie atrakcyjny (klimatyczny) lokal, to spoko będzie schodzić. Ale całej produkcji nie upchnie się w detalu. Trzeba część w beczki na miasto i w okolicę wysłać, a wtedy cena spada do hurtowej. Szacuję, że w detalu uda się sprzedać maź. 25% minimalnej - technologicznie opłacalnej produkcji. To jest wąskie gardło projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek_68 dyskutowaliśmy o tym jesienią ub.roku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 12:40 i wszyscy byli zgodni, ze byłby to strzał w 10, oczywiście jeżeli inwestor przeprowadzi kalkulację i stwierdzi ekonomiczny sens inwestycji. Proponowałbym starać się o jakieś zewnętrzne fundusze w nawiązaniu do historycznych tradycji browaru. Jeżeli ktoś dobrze skalkuluje i "poczeka" na zwrot z inwestycji odpowiednio długo, to przy zapewnieniu dobrej jakości piwa i sprzedaży nadmiaru w beczkach lokalnym dystrybutorom może wyjść na swoje. Ważne by stworzyć produkt regionalny, z którego będziemy dumni - to musi być dobra jakość. A może piwa jasne pszenne w bawarskim stylu (weissbier). Ja osobiście lubię ale to produkt niszowy i zazwyczaj regionalny właśnie. de.wikipedia.org/wiki/Weizenbier Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: minibrowar 18.06.07, 13:37 Dałoby radę z pewnością,tylko cena dużego do 5 zł.Ludzie w ostrowcu lubia miejsca z klimatem,niestety takich mało... Odpowiedz Link Zgłoś