Dodaj do ulubionych

minibrowar

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 13:04
Witam serdecznie,

zastanawiam się nad otwarciem minibrowaru w Ostrowcu. Chciałbym się
dowiedzieć jakie są Wasze opinie na ten temat. Bardzo dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • brazylion3 Re: minibrowar 17.06.07, 13:17

ale czad inwestor:D:D:D:D jakim dysponujesz kapitałem:)?Investorze?

--------------

,,Dla wszystkich wolnych i mężatek (...) dobry kochanek z niego ponoć"
      • Gość: iwestor Re: minibrowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 16:16
        Witam,

bardziej zależy mi na Waszych opiniach na ten temat, a nie śmiechu i
        dogryzaniu. Jesteśmy firmą zajmującą się tworzeniem minibrowarów. Ostrowiec ma
        tę przewagę nad innymi miastami tej wielkości, że ma tradycje browarnicze.
        Myślimy o stworzeniu pub-u z produkcja piwa na miejscu.
        • buksy Re: minibrowar 17.06.07, 17:00
          co do tradycji - nawiązanie do browarów ostrowieckich pewnie gwarantowałoby pozytywny wizerunek (chociaż piwo było tu podobno cieniutkie)
          Co do lokalu - musiałby byc dosć duży z dużym ogródkiem i raczej prostym wystrojem, dodatkowa sala do wynajęcia/rezerwacji na 20-30 osób
          Co do klientów - ja bym celował z piwem za max 5 zł i kilkoma prostymi daniami w menu
          • Gość: mich Re: minibrowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 17:43
            No pomysł wydaje się ciekawy, ale z tym 5zł to bym radził rozważyć. Atrakcyjna cena, dobra miejscówka i niezła jakość - i już przepis na sukces;)
    • misiek7307 Re: minibrowar 17.06.07, 16:52
      Jak pokazują zrealizowane inwestycje tego typu w kraju temat jest jak
      najbardziej OK. Wystarczy zobaczyć tłok na Rynku we Wrocławiu w browarze Spiż i
      innych tego typu. Po prostu rewelacja. Jak dla mnie taki mini browar przy
      odpowiednim marketingu byłby nie tylko dla mieszkańców Ostrowca, ale i dla
      turystów odwiedzających chociażby Bałtów, Ćmielów i Krzemionki sporą atrakcją.
    • Gość: kkk Re: minibrowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 17:54
      www.minibrowary.pl/?q=node/286
    • Gość: jurand_pl Re: minibrowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 17:59
      trafiona lokalizacja, wyważone ceny ładny wystrój retro i myślę że może być ok
      barów u nas troche jest ale takich z klimatem mało byłem w takim mini browarze w
      Warszawie (chyba w centrum Arkadia) dobre piwo + niezłe jedzenie ogólnie ok
      Napewno ciekawym miejscem byłby stary browar lub młyn koło niego ale problem
      jest własność. Każdy z nas pamieta klimat cafe browar :)
    • Gość: malywroc Re: minibrowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 18:13
      Byłem w kilku tego typy miejscach w Polsce:
      Spiż we Wrocławiu
      CK Browar w Krakowie
      Bier Halle w Warszawie
      BrowArmia w Warszawie

i wydaje mi się, że sukces zależy od skali. w Ostrowcu pewnie w weekend będzie
      ruch. Nie wiem jednak ile osób w środę będzie tam siedziało i piło piwo...
    • banan9991 Re: minibrowar 17.06.07, 18:19
      Oj inwestycja Fajna
    • banan9991 Re: minibrowar 17.06.07, 18:21
      Moze cos prezydent doradzi i da jakiej zwolnienia podatkowe szuka inwestorow na
      rynek z kawiarenkami
    • temp_nick Re: Światowe ceny 17.06.07, 18:42
      Bierhalle Katowice

'Pils' Alkohol 5.0 %

Cena 0,4 l 7.00 zł
      Cena 1,0 l 17.50 zł

50% w poniedziałki
      • buksy Re: Światowe ceny 17.06.07, 18:54
        cena ceną, ale np w CK w Krakowie to piwo jest powiedzmy "takie sobie", w zasadzie to tylko mocne ,ciemne jest niezłe.
        Nie wierzę, że utrzyma sie pub w Ostrowcu z piwem po więcej niż 5 zł,chyba ,ze będzie też jakaś dystrybucja w butelkach czy kegach, ale to juz inna para kaloszy.....
        • brazylion3 Re: Światowe ceny 17.06.07, 19:26
          1. Wizja.
          2. Pomysł bardziej określony
          3. Targeting
          4. Planowanie
          4. Organizacja
          5. Kanały dystrybucji oferowanego produktu
          6. Marketing szerok rozumiany
          7. budowanie relacji : ciagle PR PR PR PR PR PR PR + promocja

trzeba brać pod uwagę specyfikę i uwarnkowania miejsca, ludzi, ich zasobnośc, rynek docelowy nawet szerzej. Ztargetowana inwestycja oparta o strategię markatingową powinno być ok:)

--------------

,,Dla wszystkich wolnych i mężatek (...) dobry kochanek z niego ponoć"
          • temp_nick Re: Światowe ceny 17.06.07, 19:33
            Masz rację -promocja 5 złotych za mały kufel i mamy stargetowaną większość
            ostrowieckich emerytów smakoszy małego jasnego
      • misiek7307 ceny zbliżone do możliwości Ostrowca:) 17.06.07, 19:49
        mini browar w Zielonej Górze - co prawda blisko granicy niemieckiej, ale miasto
        wydaje mi się zbliżone choć trochę realiami gospodarczymi do Ostrowca.

piwo: małe 0.3 ltr od 4.50 do 6.00 zł.(porter), duże 0.5 ltr od 6.00 do 10.00
        zł.(porter) - wychodzi na to że jednak można.

www.haust.pl/menu_new_pl.htm
        • misiek7307 Re: ceny zbliżone do możliwości Ostrowca:) 17.06.07, 19:52
          i jeszcze jedno - zdaje mi się że wszedłem poniekąd w przekaz reklamowy (sic!),
          ale zrobiłem to jako głos w dyskusji, a nie w celu promowania czegokolwiek i
          kogokolwiek!!!
    • Gość: malywroc Re: minibrowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 07:38
      Czy uważacie, że w Ostrowcu jest już czas na pójście w stronę podwyższania
      jakości. Oczywiście kosztem ceny. Czy przeciętny Ostrowianin zapłaci za piwo
      złotówkę więcej tylko dlatego, że jego smak i forma podania jest w jakiś sposób
      ciekawsza??

A może warto postawić na turystów z Bałtowa.

Ciekawa jest ta sprawa z browarem. Bardzo ciekawa.
      • dizzy81 Re: minibrowar 18.06.07, 07:41
        0,5 za 5 zł nie ma szans się przyjąć!
      • Gość: Wojtek_68 4 - 4,50zł za 0,33 i 5 - 6 zł za 0,5 da radę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 14:20
        ... odetnie zbędnych Klientów i jeżeli będzie atrakcyjny (klimatyczny) lokal, to spoko będzie schodzić.
        Ale całej produkcji nie upchnie się w detalu. Trzeba część w beczki na miasto i w okolicę wysłać, a wtedy cena spada do hurtowej.
        Szacuję, że w detalu uda się sprzedać maź. 25% minimalnej - technologicznie opłacalnej produkcji. To jest wąskie gardło projektu.
    • Gość: Wojtek_68 dyskutowaliśmy o tym jesienią ub.roku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 12:40
      i wszyscy byli zgodni, ze byłby to strzał w 10, oczywiście jeżeli inwestor przeprowadzi kalkulację i stwierdzi ekonomiczny sens inwestycji.
      Proponowałbym starać się o jakieś zewnętrzne fundusze w nawiązaniu do historycznych tradycji browaru. Jeżeli ktoś dobrze skalkuluje i "poczeka" na zwrot z inwestycji odpowiednio długo, to przy zapewnieniu dobrej jakości piwa i sprzedaży nadmiaru w beczkach lokalnym dystrybutorom może wyjść na swoje.

Ważne by stworzyć produkt regionalny, z którego będziemy dumni - to musi być dobra jakość.
      A może piwa jasne pszenne w bawarskim stylu (weissbier).

Ja osobiście lubię ale to produkt niszowy i zazwyczaj regionalny właśnie.
      de.wikipedia.org/wiki/Weizenbier
    • pathos_phobos Re: minibrowar 18.06.07, 13:37
      Dałoby radę z pewnością,tylko cena dużego do 5 zł.Ludzie w ostrowcu lubia
      miejsca z klimatem,niestety takich mało...
    • dizzy81 Re: minibrowar 18.06.07, 14:27
      A kolega inewstor to skąd jest?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka