evita.ie 09.05.08, 16:03 Tym razem chyba troche przesadził miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,5194903.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Basia Pawlik Re: Znowu Wajda? IP: 62.233.214.* 12.05.08, 09:13 nie przesadził. prawo gatunku, jakim jest felieton, bo występuje tu jako felietonista. ma prawo do własnego zdania, a pewnie tysiące ludzi tak myślą, tylko nie mówią tego głośno. ot, różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Znowu Wajda? 12.05.08, 13:02 Tak zmieni się otoczenie Pałacu Kultury według Daniela Libeskinda:))) Nie wiem i nie chcę wiedzieć, kim jest ten jegomość, ale wstawić w Paincie jeden nieistniejący budynek koło Pałacu Kultury to WIEEEEEELKA SZTUUUUKA. Warta Nobla cmoczka w dupę z języczkiem. Brawo, Panie Danielu. Kocham Pana:) miasta.gazeta.pl/warszawa/51,34862,5194903.html?i=3 Odpowiedz Link Zgłoś
wadera_77 Re: Znowu Wajda? 12.05.08, 13:35 A ja Pałac lubię..:)... nie lubie burzyć .. lubie zmieniać... ja bym obmalowała cały Pałac nowoczesnym graffiti ( tak to sie piszę??) i w ogóle całe centrum w kolorze... bo jest buro ot i co! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_68 Re: Znowu Wajda? 12.05.08, 14:40 W Nowym Yorku mają podobną budowlę i jest kultowym wieżowcem. Pan Wajda całe życie odreagowuje jakieś swoje kompleksy ... Czas najwyższy wyzwolić się z myślenia opartego na nienawiści i osobistych urazach. Budynek jest urokliwy na swój sposób i ciągłe podkreślanie jego genezy niczemu nie służy. Może byłoby zasadne znalezienie dla niego jakiejś nowej funkcji, która go na nowo określi w ludzkiej świadomości. Gdyby któś chciał wyburzyć nasze ostrowieckie kominy na Starym Zakładzie ze względu na imię Marcelego Nowotki to pierwszy bym mu dokopał... Kompleksy trzeba leczyć u psychologa a nie poprzez burzenie, czy zasłanianie budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.komornicki Re: Znowu Wajda? 12.05.08, 21:41 <W Nowym Yorku mają podobną budowlę i jest kultowym wieżowcem> Panie Wojtek_68 daj Pan daj Pan link do strony z informacją o tej budowli, chciałbym coś poczytać o tym kultowym wieżowcu. > Gdyby któś chciał wyburzyć nasze ostrowieckie kominy na Starym > Zakładzie ze względu na imię Marcelego Nowotki to pierwszy bym mu > dokopał...> Panie kochany czyś Pan oszalał.... Odpowiedz Link Zgłoś
neti69 Re: Znowu Wajda? 12.05.08, 22:04 A ja tam nie mam nic przeciwko Pałacowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek_68 Re: Znowu Wajda? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 08:14 Jeśli pozbędziesz się uprzedzeń i odrobinę wysilisz zauważysz istotne podobieństwa PKiN do www.esbnyc.com/index2.cfm [Oczywiście to moja subiektywna ocena] Kwestia Marcelego Nowotki jest sprawą oczywistą... Dziwi mnie Twoja reakcja. Marceli Nowotko był patronem ostrowieckiej huty i wielu mogłoby zażądać zaorania terenów Starego Zakładu włącznie z wyburzeniem kominów symbolizujących dawną hutę. To przeniesienie toku myślenia Wajdy na nasz lokalny grunt. Stąd mój stanowczy opór wobec myślenia kategoriami osobistych krzywd, urazów i kompleksów. [z pełnym szacunkiem dla rodzinnych tragedii Pana Wajdy w czasie wojny] Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Znowu Wajda? 16.05.08, 21:54 Niech tylko ktoś ruszy kominy, przywiąże się i nie dam Odpowiedz Link Zgłoś
evita.ie Re: Znowu Wajda? 18.05.08, 14:38 No to szykuj dizzy łancuchy, bo 'poprawiacze' przestrzennego ładu nie śpią i tylko patrzeć jak się wezmą za kominy... Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Znowu Wajda? 13.05.08, 02:01 Brawo Wojtku za komentarz, ów kultowy również wg mnie PKiN, warty jest wg ostrożnych szacunków ok 1 mld powiedzmy dolarów (może nawet Euro?) i wg tych samych ekspertów od nieruchomości gdyby został wystawiony na sprzedaż bez trudu osiagnąłby te cene. Aprecjacja wartości wizualnej oraz historycznej PKiN, w świetle budowanej obecnie masowo tandedy przestrzennej, jest równiez niebywała. Jako ciekawostke podam fakt, że w NY powstało nawet silne lobby miłośników architektury i elit intelektualnych, mające na celu uratowanie od wyburzen pozornie tylko upiornych czy koszmarnych wieżowców z początków XXw, szczególnie tych na Broadway'u oraz wpisanie ich na liste obiektów chronionych prawem... Odpowiedz Link Zgłoś
evita.ie Re: Znowu Wajda? 20.05.08, 19:47 Szukałam tego linku parę dni aż znalazłam www.bryla.pl/bryla/1,85301,4689978.html Dodatkowo podam namiary www.capitol.org/index.html na 'pasujący' do tematu genezy PKiNu budynek Nebraska State Capitol z 1932 roku, zbudowany w eclectycznym stylu, z zapożyczeniami z Art Deco oraz neoklasycyzmu Odpowiedz Link Zgłoś
evita.ie Re: Znowu Wajda? 20.05.08, 21:51 No to jeszcze jeden kultowy link dla leona www.greatbuildings.com/buildings/Chrysler_Building.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumbuddy Re: Znowu Wajda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 01:47 A ja bym z kolei nie deprecjonował umiejętności Liebeskinda (pochodzącego zresztą z Łodzi :) i szczerze popieram zabudowanie Placu Defilad oczywiście tak, by architektonicznie nowa zabudowa tworzyła idealną tkankę a nie chaos jaki panuje obecnie. A co do kultowych stron, to zapraszam na www.skyscrapercity.com Tam dopiero zobaczysz kult dla wszystkiego, co miejskie (niekoniecznie wielkomiejskie). Można i pooglądać, poczytać i popisać. Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Znowu Wajda? 29.05.08, 02:13 Wg mnie najciekawsza jak dotąd wizja okolic placu Defilad: wieżowce w parku i niskie domy wzdłuż Al. Jerozolimskich. "Architekci podkreślają, że zabudowa tego rejonu nie powinna ukrywać Pałacu Kultury" dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73498,5247694.html Odpowiedz Link Zgłoś