Gość: ok! IP: 213.17.232.* 25.09.08, 12:57 Honorowym Obywatelem Ostrowca Świętokrzyskiego !!! www.um.ostrowiec.pl/index.php?zx=sesja.txt&z=02radamiasta/aktualnosci&typ=tekst Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alibaba Re: Profesor Henryk Samsonowicz .... IP: *.telkonet.pl 25.09.08, 17:34 A o 17.30 w Muzeum otwarta zostanie wystawa poświęcona życiu i działalności Profesora Jana Samsonowicza, urodzonego w Ostrowcu w 1888 r. Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Profesor Henryk Samsonowicz .... 25.09.08, 18:09 Ilu i jakich honorowych obywateli liczy posiada Ostrowiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alibaba Re: Profesor Henryk Samsonowicz .... IP: *.telkonet.pl 25.09.08, 18:15 Ilu jest aktualnie, tego nie wiem. Ale jednym z Nich był gen. Antoni Heda "Szary", który zmarł 14 lutego 2008 r. Może Pan rzecznik wie coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
rzecznik_prasowy Re: Profesor Henryk Samsonowicz .... 26.09.08, 10:04 Dotychczas Honorowe Obywatelstwo Ostrowca Świętokrzyskiego otrzymały trzy osoby. W roku 1995 był to wspomniany gen. Antoni Heda - Szary (pod koniec życia zmienił nazwisko - dodał do niego swój partyzancki pseudonim), natomiast w roku 1999 - Jacques Brunhes (wieloletni prezydent Gennevilliers - ostrowieckiego miasta bliźniaczego - oraz deputowany do Parlamentu Francji) i George Perrin (uczestnik ceremonii podpisania protokołu „bliźniactwa” w Gennevilliers w lipcu 1959 r. oraz inicjator utworzenia w 1961 roku w Gennevilliers Komitetu „Bliźniactwa”, organizator pierwszej wymiany młodzieży szkolnej z Ostrowca Świętokrzyskiego i Gennevilliers). Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Profesor Henryk Samsonowicz .... 26.09.08, 10:20 Hehe pamiętam wymianę uczniów z jakimś francuskim liceum jak jeszcze byłem uczniem THM. Pamiętam jak wypadali po kolei z furgonetki kumpla po spożyciu polskich rdzennych winek:) Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Profesor Henryk Samsonowicz .... 26.09.08, 13:02 Profesor Henryk Samsonowicz ...rozumiem, że władze miasta się wreszcie zreflektowały. Generał Antoni Heda-Szary żadnych zastrzeżen (równie spóźniona nominacja, jak profesora), ale tych dwóch 'żabojadów', wybaczcie panowie i panie. Nie widzę wiele korzyści współpracy między miastami, poza kosztami utrzymywania od ponad 50 lat tablicy przy wjeździe do miasta świadczącej o tym „Bliźniactwie”. Może się jednak mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alibaba Re: Profesor Henryk Samsonowicz .... IP: *.telkonet.pl 26.09.08, 21:22 Byłem dziś w Muzeum na otwarciu wystawy poświęconej pamięci Profesora Jana Samsonowicza. Obecny był Jego Syn - Profesor Henryk Samsonowicz. Cóż za przemiły człowiek ! Wystawa ciekawa, sporo interesujących zdjęć, minerałów, skamielin, osobistych pamiątek. Oprawa wystawy super - wydana została biografia J.S. (ponad 60 stron), dwie kartki pocztowe, okoliczniościowy datownik i pamiątkowy żeton. I to wszystko otrzymali ci którzy przyszli do Muzeum. Jestem bardzo zadowolony :-))). Może był ktoś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś